Een 75-jarige Nederlander wordt in Griekenland vervolgd voor poging moord en verboden wapenbezit. De man zou een Britse bewoner met een machete hebben aangevallen, nadat die een negatieve recensie had achtergelaten over zijn verhuurde kamer.
De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor de uitvoering van een deel van het sociaal akkoord dat vakbonden en werkgevers afgelopen voorjaar overeenkwamen. Het gaat onder meer over vrijwillige overuren en innovatiepremies.
De plenaire Kamer heeft zich donderdag achter de meer dan honderd aanbevelingen geschaard die het resultaat zijn van een bijzondere commissie die zich maandenlang heeft gebogen over de strijd tegen mensenhandel. Enkel N-VA wat betreft onthielden zich bij de stemming, al de andere fracties stemden voor.
Grote streamingdiensten moeten 5 procent van de in Nederland verdiende jaaromzet in Nederlandse producties gaan investeren. De Tweede Kamer heeft een wet goedgekeurd waardoor dit verplicht wordt. Het is nu aan de Eerste Kamer om de wet definitief in te laten gaan.
Voor Eerste Kamerleden bestaat geen vacaturesite. Ze worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten, die op hun beurt weer zijn gekozen door ons. De 75 nieuwe Eerste Kamerleden blijven in principe vier jaar aan.
De BoerBurgerBeweging is de grootste partij geworden in de Eerste Kamer. BBB kreeg 16 van de 75 zetels. De gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA komt uit op 14 zetels, een minder dan de prognose.
De regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft 24 zetels gehaald. Dat is twee zetels meer dan de prognose na de Provinciale Statenverkiezingen in maart.
Vanmiddag mochten de nieuwe leden van de Provinciale Staten en de leden van de kiescolleges voor Caribisch Nederland en voor niet ingezetenen stemmen voor de Eerste Kamer.
Bekijk hieronder de uitslag ten opzichte van de prognose en de uitslag 4 jaar geleden:
Dankzij de extra zetels voor de coalitie heeft het kabinet voor een meerderheid 'over links' in de Eerste Kamer alleen de steun van de GroenLinks/PvdA-fractie nodig. Met een zetel minder had steun moeten worden gezocht bij nog een extra partij. Beleid kan overigens ook 'over rechts' door de Eerste Kamer worden geloodst met steun van de BBB-fractie.
De afgelopen tijd is nog flink onderhandeld over een aantal zogenoemde restzetels. Dat zijn zetels die nog van de ene naar de andere partij kunnen verschuiven, doordat Statenleden op een andere partij stemmen. Dat de coalitie er twee zetels bij heeft ten opzichte van de prognose, is het resultaat van deze onderhandelingen.
BBB, GroenLinks en PVV raakten alle drie een restzetel kwijt. Vooral het 'verlies' van GroenLinks is opvallend. Naar alle waarschijnlijkheid komt het doordat GroenLinks-Statenlid Debora Fernald in Zuid-Holland op Volt heeft gestemd, waardoor die laatste partij er een zetel heeft bij gekregen.
Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom van GroenLinks laat in een reactie weten dat de samenwerking met het Statenlid "al langer stroef" verliep. "Het is nu gekomen tot een breuk binnen de fractie in Zuid-Holland."
BBB-Statenleden
Op basis van de uitslag van de Statenverkiezingen op 15 maart was al duidelijk dat BBB als nieuwkomer de grootste zou worden in de senaat. De partij kreeg in elke provincie de meeste stemmen. In totaal eindigde BBB met 138 mensen in de verschillende Staten, meer dan de nummers twee (VVD, 63) en drie (GroenLinks, 51) bij elkaar.
De uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen is nog niet definitief; donderdag maakt de Kiesraad het resultaat officieel bekend. Op dinsdag 13 juni komt de nieuwe Eerste Kamer voor het eerst bijeen.
De komende maanden behandelt de nieuwe Eerste Kamer een aantal wetten over belangrijke onderwerpen voor het kabinet. Het gaat dan bijvoorbeeld over het stikstofbeleid of de opvang van asielzoekers, waarbij het kabinet gemeenten wil kunnen dwingen om voor opvang te zorgen. Het is nog lang niet zeker dat er voor die wetsvoorstellen meerderheden zullen komen.
De mogelijkheden ('over links' en 'over rechts') voor de coalitie:
De nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen, is een feit. Over een paar jaar krijgen alle werkenden die via hun werkgever voor hun pensioen sparen of gespaard hebben een nieuwe regeling. Ook voor zzp'ers die voor een pensioen sparen, gaat er wat veranderen.
Na een lange discussie in de Eerste Kamer over de grondwettelijkheid van de nieuwe pensioenwet kwamen de senatoren vanavond laat eindelijk aan stemmen toe: 46 leden stemden voor de wet, 27 stemden tegen.
Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP stemden voor. Oppositiepartijen SP, PVV, PvdD, 50Plus, de Fracties Nanninga, Otten en Frentrop, FvD en OSF stemden tegen.
Minister Carola Schouten (Pensioenen) noemt het "een belangrijke stap" dat de wet na 15 jaar discussie nu is aangenomen. "Met deze wet zorgen we dat ons pensioen goed geregeld blijft", zegt ze. Dat geldt volgens haar zowel voor mensen die al met pensioen zijn als voor mensen die nog werken.
Protest
's Ochtends werd voor de deur van de Eerste Kamer nog gedemonstreerd onder leiding van SP-leider Lilian Marijnissen.
Binnen brachten tegenstanders van de wet op het laatste moment een nieuw bezwaar in. Volgens drie hoogleraren had er over de wet met tweederdemeerderheid gestemd moeten worden. Zij wezen op een bepaling in de Grondwet die zegt dat dat moet als er over het inkomen van Kamerleden wordt gestemd.
De Fractie Otten diende om die reden nog een, vooraf al kansloze, motie van wantrouwen in tegen minister Schouten. Maar die bleef erbij dat de Grondwet niet op de pensioenwet van toepassing is.
Schouten kreeg bijval van een meerderheid van de senatoren. Die vinden dat in de nieuwe pensioenwet niets is geregeld over de hoogte van het pensioen van Kamerleden en oud-Kamerleden. Dat moet de komende maanden juist nog worden besproken, zeiden zij. En pas dan is de Grondwet van toepassing. De stemmingen konden daarom toch zoals gepland doorgaan.
De overgang naar het nieuwe stelsel wordt een behoorlijke klus:
Het nieuwe pensioensysteem is volgens de voorstanders gunstiger voor mensen met flexibele banen en kortere contracten. Ook is het de bedoeling dat het eerlijker uitpakt voor jongere generaties omdat zij niet hoeven mee te betalen aan de hogere uitkeringen van oudere generaties. Daar staat meer risico en geen harde garanties over de einduitkering tegenover.
Zzp'ers mogen in het nieuwe systeem meer belastingvrij sparen voor hun pensioen. En pensioenfondsen mogen experimenteren met deelname van deze zelfstandigen aan hun werknemerspensioenfonsen.
Het is de komende maanden aan de pensioenfondsen om al hun pensioendeelnemers op de hoogte stellen van de stappen die zij nu gaan nemen en hoe zij de oude pensioenrechten willen overhevelen naar het nieuwe systeem. Dat gaat nog jaren duren.
Minister Schouten kan zich voorstellen dat veel mensen zich zorgen maken over het nieuwe stelsel. Ze benadrukt dat burgers goed voorgelicht zullen worden over de veranderingen.
Ook in de Eerste Kamer tekent zich een meerderheid af die voorstander is van een nieuw pensioenstelsel voor werkenden en pensioengerechtigden, de Wet Toekomst Pensioenen. Dat is de uitkomst van twee dagen debat in de Eerste Kamer.
De planning is dat er volgende week dinsdag, de dag dat de Provinciale Statenleden een nieuwe Eerste Kamer kiezen, nog door de 'oude' Eerste Kamer over wordt gestemd. Daar zijn volgens de wettelijke verkiezingsregels geen bezwaren tegen.
'Beter verdeeld'
De voorstanders noemen de wet een verbetering van het al internationaal geprezen Nederlandse pensioen. Dat bestaat uit de AOW en, voor een groot deel van de werkenden, een aanvulling met een pensioenregeling via de werkgever.
In het nieuwe systeem worden risico's en opbrengsten beter verdeeld over de verschillende generaties en wordt rekening gehouden met een flexibelere arbeidsmarkt, zeggen zij. En dat is volgens de meerderheid nodig voor de solidariteit en dus houdbaarheid van het pensioenstelsel.
In de Tweede Kamer stemden VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SGP en Volt voor. Het was een ruime meerderheid van 93 tegen 48. Deze partijen hebben in de huidige en naar verwachting ook in de nieuwe Eerste Kamer een meerderheid.
Extra tijd
Minister Carola Schouten voor Pensioenen wist in het debat de laatste bezwaren bij deze partijen in de Eerste Kamer weg te nemen. Zo krijgen pensioenfondsen een extra jaar de tijd om de overgang naar het nieuwe stelsel te regelen.
Schouten beloofde verder zich in te zetten om de groep werkenden die nog geen pensioen opbouwen te verkleinen. Verder heeft ze toegezegd gesprekken te gaan voeren met werkgevers en vakbonden over mensen die in zware beroepen werken, "zodat ook deze mensen gezond hun pensioen in kunnen gaan". Garanties op uitkomsten gaf ze niet.
Een regeringscommissaris gaat toezicht houden op de overstap naar het nieuwe stelsel. Deze commissaris kijkt op bepaalde momenten ook of verder uitstel nodig is.
Te risicovol
Tegenstanders van de wet, zoals SP, PVV en 50Plus, vinden het nieuwe pensioenstelsel te risicovol. Zowel vanwege onduidelijkheden over het overzetten van bestaande pensioenrechten naar het nieuwe systeem, als vanwege het grotere beleggingsrisico en het ontbreken van garanties.
Komende dinsdag debatteert de Eerste Kamer nog over de bezwaren van in ieder geval 50Plus en SP. In de avond wordt er vervolgens door de 75 senatoren hoofdelijk gestemd.
Het verbod op tijdelijke huurcontracten komt er toch, maar wel met een aantal uitzonderingen. Vorige maand ontstond er ruzie in de Tweede Kamer over de nieuwe wet. Het CDA zoekt nu de middenweg en heeft de strijdbijl met initiatiefnemers PvdA en CU begraven.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waarmee elektronische gegevensuitwisseling in de zorg verplicht wordt. Daarmee kan de wet binnenkort ingaan. Deze 'Wegiz' moet per 1 juni 2023 worden ingevoerd.
De Nederlandse Tweede Kamer heeft ingestemd met een onderzoek naar monitoringskastjes in auto's van bestuurders die zware snelheidsovertredingen begaan. Deze kastjes zouden werken als een rijslot en het rijgedrag van de bestuurder monitoren.
Je concertticket is vijf minuten voor je gereserveerd! Dit is de laatste kamer in dit hotel! Steeds meer websites manipuleren je met dit soort waarschuwingen om snel te kopen of te boeken. Maar dat mag niet volgens de wet. Toezichthouder ACM is duidelijk: "We grijpen in als we het mis zien gaan."
06:00 Het kamp van de Noorse scheepmagnaat John Fredriksen laakt de polarisering tussen de familie Saverys en Euronav in de saga rond de Antwerpse olietankerrederij. ?Wij lijken wel de enige volwassenen in ...
CD&V wil dat de Kamer haar rekeningen permanent laat controleren door het Rekenhof, zoals dat ook al gebeurt voor het Vlaams parlement. Fractieleider Servais Verherstraeten dient daarvoor een voorstel in, en dat in de nasleep van de heisa over de pensioenextra?s voor gewezen Kamervoorzitters en hoge ambtenaren.
De plenaire Kamer heeft vandaag het licht op groen gezet voor de btw-verlaging van 21 naar 6 procent op gas en elektriciteit, gekoppeld aan de accijnshervorming, vanaf 1 april. De federale regering raakte het enkele weken geleden eens over een reeks energiehervormingen. De btw-verlaging en de daaraan gekoppelde accijnshervorming zaten al langer in de pijplijn. De btw op gas en elektriciteit is al zowat een jaar verlaagd naar 6 procent, maar dat was een "tijdelijke" maatregel om de energiefactuur te drukken. Vanaf 1 april wordt dat tarief dus permanent.
De Tweede Kamer is blij met het verbod op doxing dat het kabinet heeft voorgesteld, al mag het van het parlement op sommige punten nog wel wat strenger. Zo wil de Kamer een hogere maximale straf voor het delen van persoonsgegevens om iemand te intimideren.
Zeg 'politicus' en 'ict' en de kans is groot dat je bij Kees Verhoeven terechtkomt. Sinds de D66'er bij de vorige verkiezingen de Tweede Kamer verliet, heeft hij gewerkt aan een boek. De democratie crasht is een soms frustrerend, maar vaak verhelderend kijkje achter de schermen van de politiek.
Minister Adema van Landbouw is in de Tweede Kamer door het stof gegaan om de onduidelijkheid die is ontstaan rond de mestregels. In een debat bood de ChristenUnie-minister de Kamer en "al die boerengezinnen" excuses aan, omdat hij heeft nagelaten een Brusselse waarschuwing over het mestbeleid tijdig te delen. Voor een aantal Kamerleden bleef het onbevredigend waarom Adema het EU-signaal niet heeft doorgegeven.
Nederlandse boeren hebben een uitzonderingspositie in het Europese mestbeleid, de zogenoemde derogatie. Zij mogen nog een paar jaar meer mest uitrijden dan boeren in de meeste andere landen. In ruil daarvoor moest wel met de afbouw van de derogatie worden begonnen om het oppervlaktewater schoner te maken.
EU boven parlement
Maandag werd via de NOS bekend dat de minister al weken op de hoogte was van de harde eis van de Europese Commissie om op 1 januari 2023 te starten met afbouwen, en niet pas een jaar later zoals Adema (mede op aandringen van de Kamer) wilde. Zou dat niet gebeuren, dan dreigt Nederland de hele uitzonderingspositie kwijt te raken.
Een belangrijk punt in het Kamerdebat vandaag was dat Adema daarover op 19 december een niet mis te verstane brief kreeg van de Europese Commissie, en dat hij daar tot vorige week niks over meldde. "Ik had een signaal moeten afgeven dat er een zorgelijk signaal was binnengekomen", zei de minister. Dat hij dat niet deed, spijt Adema dus, en hij legde ook uit waarom hij het niet deed. "We hadden de rust nodig om tot een oplossing te komen."
Die verklaring leidde tot enige beroering. "De minister impliceert dat volledig informeren van de Kamer tot onrust had geleid", zei SP-Kamerlid Beckerman. Ze wees erop dat de Kamer informeren de belangrijkste taak van een minister is. Ook BBB-Kamerlid Van der Plas reageerde verontwaardigd: "De minister stelt de EU boven de parlementaire vertegenwoordiging".
Maar volgens Adema moest er nou eenmaal "precair worden gehandeld, zeker als de derogatie op het spel staat". Hij wees erop dat dat in het belang van de boeren is. Volgens hem was op deze manier de kans het grootst dat niet de hele derogatie geschrapt zou worden.
Bewuste beslissing
Op PVV-Kamerlid Kops, die al een motie van wantrouwen tegen de minister aankondigde, maakte de verklaring weinig indruk. "Het is een politieke doodzonde", zei hij over het slecht informeren van de Kamer. "De minister kan honderd keer excuses aanbieden, hij kan beter zijn conclusies trekken."
Van Campen (VVD) sprak de minister er eerder in het debat op aan dat hij de boeren hoop heeft laten houden dat 2023 een overgangsjaar zou zijn, terwijl hij wist dat Brussel daarmee niet akkoord ging. "De VVD baalt van de overheidswispelturigheid waarmee de boeren weer worden geconfronteerd."
Doldwazemestuitrijdagen
GroenLinks-Kamerlid Bromet stelde dat landbouwministers altijd naar geitenpaadjes zoeken in Europa. Ze geeft als voorbeeld de lobby rond de pulsvisserij. "Nederland zoekt altijd de randjes op van wat nog kan." Een aantal Kamerleden sprak de zorg uit dat Adema daar nu weer mee bezig is.
De minister heeft namelijk aan de Europese Commissie voorgesteld dat boeren alsnog per 1 maart beginnen met maatregelen die het slootwater en oppervlaktewater schoner maken. "En ik zie dat je vanaf 16 februari dierlijke mest mag uitrijden", merkte D66-Kamerlid Tjeerd de Groot op, die vreest dat boeren dan heel veel mest gaan uitrijden. "Als we niet oppassen, worden het tussen half februari en 1 maart de doldwazemestuitrijdagen."
De minister deelt die zorg niet. "Het is geen geitenpaadje", zei Adema. Volgens hem is geen boer "zo dom om dan alles uit te rijden", omdat ze dan de rest van het jaar geen mest meer kunnen uitrijden.
Geen garantie
Of de Europese Commissie met de datum van 1 maart akkoord gaat, is overigens niet duidelijk. Adema heeft wel goede hoop, zei hij. "Maar je krijgt nooit van tevoren 100 procent garantie van Brussel."
Morgen krijgt het debat nog een staartje met een zogenoemd tweeminutendebat, waarin Kamerleden voorstellen kunnen indienen. Onder meer de motie van wantrouwen die de PVV heeft aangekondigd, komt daar aan bod. Het is niet de verwachting dat die motie het haalt, omdat daarvoor de steun van minstens een regeringspartij nodig is. Die zijn niet van plan Adema weg te sturen.