NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Kamer


Eerste Kamer dringt bij kabinet aan op hogere uitbetaling bij ouderschapsverlof
13 Oktober, 00:03 NU.NL - Economie
De Eerste Kamer heeft dinsdag een wet goedgekeurd waardoor ouders negen weken ouderschapsverlof kunnen krijgen, terwijl hun loon voor 50 procent wordt doorbetaald. Maar de senaat mikt eigenlijk op een hoger percentage.


Kamer van Koophandel gaat woonadressen van ondernemers afschermen, geen oplossing voor zzp?ers
2 Oktober, 00:06 Volkskrant
De Kamer van Koophandel schermt vanaf volgend jaar de woonadressen van ondernemers en bestuurders uit het handelsregister af voor de meeste gebruikers. Daarmee moet misbruik van adresgegevens moeilijker worden. Voor zzp?ers is er nog geen oplossing voorhanden.


De Kamer vindt de eendracht terug, maar voor hoe lang?
25 September, 00:08 Volkskrant
VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen met een motie waarin meer dan 2 miljard euro wordt uitgetrokken voor onder meer zorg en de woningmarkt. Lees hier terug wat daar aan vooraf ging op dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen.


Kamer wil af van leenstelsel, maar wat ervoor in de plaats komt?
25 September, 00:07 Volkskrant
Wat sinds de verkiezingen al in de lucht hing, is vrijdagnacht bevestigd: de Tweede Kamer wil af van het studieleenstelsel voor studenten. Een motie van CDA en ChristenUnie om met de studieleningen te stoppen en weer een basisbeurs in te voeren, werd met overgrote meerderheid aangenomen.


Bioscoopvereniging vraagt Tweede Kamer om uitzondering omtrent coronapas
15 September, 00:09 NU.NL - Film
De bioscoopsector heeft de Tweede Kamer in een brandbrief gevraagd om de coronapas niet verplicht te stellen bij een bezoek aan filmtheaters. Op de coronapersconferentie van het demissionaire kabinet werd dinsdagavond bekendgemaakt dat men vanaf 25 september alleen nog naar de film kan met een geldig coronatoegangsbewijs.


?Is ?NOS is fake nieuws? nou zo erg?? Kamer debatteert over grimmig klimaat voor journalisten
11 September, 00:06 Volkskrant
Geweld tegen journalisten is onaanvaardbaar, vindt de voltallige Tweede Kamer. Maar Kamerleden moeten ook in de spiegel kijken. Vooral die van PVV, Forum voor Democratie en Denk, vinden de overige partijen. ?Uw woorden maken journalisten vogelvrij.?


Kamer terug van reces voor debat over Afghanistan
14 Augustus, 00:02 NOS nieuws

De Tweede Kamer komt dinsdag terug van het zomerreces voor een ingelast debat over de situatie in Afghanistan. Het debat zal gaan over de vraag welke Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, hier recht hebben op asiel. Het debat is een initiatief van D66 en kon rekenen op een Kamermeerderheid.

Sinds westerse landen hun militairen grotendeels hebben teruggetrokken uit het Afghanistan, veroveren de Taliban in hoog tempo belangrijke steden. De vrees is dat de Taliban hard zullen afrekenen met Afghanen die voor westerse landen hebben gewerkt. De moslimextremisten beschouwen deze landgenoten als landverraders.

In 2019 werd een motie ingediend om te zorgen dat alle tolken die voor Nederland hebben gewerkt, in een bijzondere asielprocedure naar Nederland kunnen komen. D66-kamerlid Salima Belhaj zei in NOS Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 dat sindsdien ongeveer honderd van de 276 tolken daadwerkelijk naar Nederland zijn gehaald.

'Versneld teruggehaald'

Demissionair minister Bijleveld van Defensie gaf eerder deze week aan dat alle tolken die nu nog in Afghanistan zijn 'versneld' zullen worden opgehaald. De Tweede Kamer wil hier meer over weten.

"Er komen veel berichten binnen, ook via journalisten die die mensen spreken, dat de procedure te traag gaat. De Taliban gaat heel snel, veel sneller dan gedacht. En we willen niet het risico lopen dat deze mensen vermoord worden, en daardoor niks hebben aan mooie asielprocedures", zegt Belhaj.

De kamer zal zich dinsdag daarom buigen over de vraag of Afghanen die hun papieren niet helemaal op orde hebben, toch alvast naar Nederland kunnen worden gehaald zodat ze hier verder de benodigde documenten kunnen regelen.

Ook andere ondersteunende functies

D66 hoopt daarnaast dat andere Afghanen die in ondersteunende functies hebben gewerkt voor de Nederlandse militairen, zoals koks en beveiligers, ook naar Nederland gehaald kunnen worden.

"Daar is nu geen regeling voor en dat is wat ik hoop met een meerderheid in de Kamer wel voor elkaar te krijgen. Want ook voor deze mensen geldt dat de Taliban hen wil straffen voor het feit dat ze een bijdrage hebben geleverd aan de missie in Afghanistan", aldus Belhaj.
Ploumen leidt PvdA liever vanuit de Kamer dan als vicepremier
7 Februari, 10:48 NOS nieuws

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen wil haar partij na de verkiezingen liever als fractievoorzitter in de Tweede Kamer leiden, dan als vicepremier in een nieuw kabinet-Rutte. Dat heeft ze gezegd in het tv-programma WNL op Zondag.

Ploumen herhaalde dat ze het liefst zelf premier wil worden, maar in de peilingen ligt de VVD onder leiding van premier Rutte nog altijd ruim voor op alle andere partijen. Mocht de PvdA met die partij een nieuw kabinet vormen, dan zal Ploumen ervoor kiezen om Kamerlid te blijven, zei ze desgevraagd.

'PvdA-geluid laten horen'

"U overvalt me een beetje met die vraag. Maar ik wil er ook niet voor weglopen. En ik zou zeggen dat ik dan liever in de Kamer wil." Ze denkt dat ze vanuit de Kamer "hartstikke goed het PvdA-geluid kan laten horen en dan heb ik veel invloed in het kabinet door de PvdA-ministers die daarin zitten."

Onder het VVD-PvdA-kabinet Rutte II leidde toenmalig PvdA-leider Diederik Samson de partij ook vanuit de Tweede Kamer. Lodewijk Asscher was in dat kabinet namens de PvdA vicepremier en minister van Sociale Zaken.

Ploumen nam een paar weken geleden het stokje over van Asscher als lijsttrekker. Hij vertrok vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Ze herhaalde nog eens dat haar partij niet in een kabinet gaat zonder GroenLinks of de SP en dat ze alleen meedoet als het minimumloon wordt verhoogd.
Plan om Marokkaanse nationaliteit te kunnen ?opzeggen? leidt tot enthousiasme in Kamer
5 Februari, 07:47 Volkskrant
Gaan Nederlanders met een ongewenste tweede nationaliteit beter beschermd worden door de Nederlandse overheid? Een initiatiefnota van Jan Paternotte (D66) hiertoe is donderdag door de Tweede Kamer besproken. Dinsdag wordt erover gestemd.


Rutte en De Jonge hebben van Kamer weinig te vrezen
4 Februari, 21:52 Volkskrant
Er was de afgelopen week volop kritiek op het coronabeleid, maar daarvan bleef donderdag in een Kamerdebat weinig over. Premier Mark Rutte constateerde tevreden dat er geen serieus alternatief is. ?Ik hoor niemand hier zeggen: doe het niet.?


Kamer vraagt regering om Belgen te helpen bij verzaken aan tweede nationaliteit
4 Februari, 22:04 Skynet
De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdag een resolutie goedgekeurd waarin het parlement de regering oproept om landgenoten die willen verzaken aan hun tweede nationaliteit, actiever bij te staan.


Kamer legt verkoop van lachgascapsules aan minderjarigen aan banden

De verkoop van metalen slagroomcapsules met lachgas aan minderjarigen wordt verboden. De plenaire Kamer heeft donderdag een wetsvoorstel van MR, CD&V en N-VA in die zin unaniem goedgekeurd.
Kamer wil dat Blok in actie komt voor christelijk Pakistaans echtpaar in dodencel
3 Februari, 14:37 NOS nieuws

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Blok van Buitenlandse Zaken in actie komt voor het christelijke Pakistaanse echtpaar Shafqat Emanuel en Shagufta Kausar. De twee zitten sinds 2014 in de dodencel, omdat ze de profeet Mohammed zouden hebben beledigd.

Met de telefoon van een van hen zijn godslasterende teksten verstuurd, maar volgens hun advocaat is nooit duidelijk geworden wie dat heeft gedaan. Hij is ervan overtuigd dat het echtpaar slachtoffer is geworden van misbruik van de blasfemiewetten in het islamitische land. Dat zou vaker gebeuren, vooral gericht tegen de christelijke minderheid.

Het hoger beroep in hun rechtszaak is verschillende keren uitgesteld, maar staat nu voor 15 februari gepland. ChristenUnie, CDA, SGP, GroenLinks, PvdA, D66 en SP willen dat Blok, het liefst samen met zijn Europese collega's, er bij de Pakistaanse overheid op aandringt om de twee vrij te laten en zich inspant om ze in veiligheid te brengen. Dat schrijven de Kamerleden in vragen aan de minister.

Doodsbedreigingen voor advocaat

Ook willen ze dat hij alles op alles zet om de blasfemiewetten in Pakistan aangepast te krijgen, zodat ze niet meer misbruikt kunnen worden. De advocaat van het echtpaar zou asiel in Nederland moeten kunnen krijgen als hij doodsbedreigingen krijgt.

Dat overkwam hem al eerder, toen hij de eveneens christelijke Asia Bibi verdedigde. Ook zij was veroordeeld wegens godslastering, maar werd uiteindelijk vrijgesproken en kon naar Canada emigreren.

Advocaat Saif Ul Malook vluchtte ten tijde van het proces naar Nederland vanwege de doodsbedreigingen die hij kreeg. Later ging hij weer terug naar Pakistan.

De ChristenUnie is, samen met de stichting Hulp Vervolgde Christenen, een petitie gestart onder de titel 'Spreek ze vrij'. De petitie moet volgende week vrijdag aangeboden worden aan de Pakistaanse ambassadeur in ons land. Ook hebben ze alle kerken in Nederland opgeroepen aanstaande zondag te bidden voor Shafqat en Shagufta.
Kamer: archieven over Suriname moeten openbaar worden
2 Februari, 16:14 NOS nieuws

De Tweede Kamer wil dat de Nederlandse archieven opengaan over de relatie met Suriname in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Op die manier moet meer duidelijk worden over mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij de staatsgreep van Desi Bouterse in 1980. Onder leiding van SP-Kamerlid Karabulut benadrukt een grote Kamermeerderheid dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn en dat de antwoorden misschien gevonden kunnen worden in documenten die nu nog geheim zijn.

Al jaren doen geruchten de ronde over een mogelijke rol van Nederland bij de staatsgreep. Die gaan onder meer over de betrokkenheid van kolonel Valk, destijds hoofd van de Nederlandse missie in Suriname. Die zou Bouterse adviezen hebben gegeven. Volgens de nu geldende regels blijven documenten hierover in principe geheim tot 2060. Een van de vaak gebruikte argumenten daarvoor is het belang van de privacy van mensen die erbij betrokken waren.

De Kamer vraagt het kabinet nu de documenten toch openbaar te maken, "met waarborging van de privacy". Overigens zei minister Blok vorige week dat Kamerleden of wetenschappers nu ook al aan het Nationaal Archief om inzage kunnen vragen. Hij wees erop dat binnenkort ook een boek uitkomt van een wetenschapper die de archieven heeft onderzocht.

Anton de Kom

Vorige week werd al duidelijk dat de Kamer een gebaar van het kabinet wil in de richting van de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom. Daarmee moet worden erkend dat de overheid De Kom foutief heeft behandeld.

Die streed tegen kolonialisme en racisme en deed in de Tweede Wereldoorlog verzetswerk in Nederland. De Kom werd in 1932 door de Nederlandse koloniale autoriteiten als staatsgevaarlijk beschouwd en hij kwam zonder proces in de cel terecht. Later werd hij door de nazi's omgebracht in het concentratiekamp Neuengamme.

Minister Blok beloofde de Kamer vorige week dat hij wel met een gebaar zal komen en dat hij daarover met de nabestaanden van De Krom gaat praten. Maar hij zei ook dat hij juridisch niet voor zijn rekening wil nemen dat de overheid destijds foutief heeft gehandeld. Blok stelde wel dat dat een dergelijke zaak nu anders aangepakt zou worden dan toen.
Kamer eist actie voor gedupeerden zwarte lijsten Belastingdienst
1 Februari, 20:06 NU.NL - Economie
Het kabinet moet zich van de Tweede Kamer veel meer inspannen voor mensen die op zwarte lijsten hebben gestaan bij de inkomstenbelasting. De Kamer wil weten hoe groot die groep is en wil dat een compensatieregeling wordt opgezet.


Rechters verbieden om taakstraf op te leggen bij geweld tegen hulpverleners? ?Geen goed idee?
1 Februari, 08:15 Volkskrant
Juist nu na de avondklok-rellen de roep om strengere straffen luider wordt, stemt de Kamer dinsdag over een wetsvoorstel dat rechters verbiedt een taakstraf op te leggen aan plegers van geweld tegen ambulance-, politie- en brandweermedewerkers. Geen goed idee, vinden voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak en directeur Johan Bac van de Reclassering. 'Taakstraffen zijn er ook om herhaling van een misdrijf te voorkomen.?


Kamer verlengt mogelijkheid tot betalingsuitstel van consumentenkredieten tot 31 maart
28 Januari, 18:42 HLN.BE
De mogelijkheid om uitstel van betaling te vragen voor consumentenkredieten en hypothecaire kredieten met een roerende bestemming wordt verlengd tot 31 maart van dit jaar. De plenaire Kamer heeft vandaag een wetsontwerp in die zin goedgekeurd. Het gaat onder meer om autoleningen of kredietkaarten.


Inzet van het leger tegen relschoppers is (nog) niet nodig, vinden Kamer en kabinet
27 Januari, 21:50 Volkskrant
De Tweede Kamer toonde zich tijdens een debat over rellen in een aantal Nederlandse steden de afgelopen dagen eensgezind in de steun voor de aanpak van het kabinet: steun aan de politie, solidariteit met de getroffenen, en geen extra inzet van de krijgsmacht ? tenzij burgemeesters en de politie aangeven dat dit nodig is.


Kamer wil meer hulp voor vluchtelingen in Griekenland
27 Januari, 17:36 NOS nieuws

De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer geld uittrekt voor de opvang van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Demissionair staatsecretaris Broekers-Knol stelde onlangs vast dat de faciliteiten voor vluchtelingen op de eilanden nog steeds ontoereikend zijn.

Minister Kaag maakte vorig jaar 1,7 miljoen euro vrij voor de hulp en kort geleden nog eens 0,75 miljoen. Maar een Kamermeerderheid vindt dat niet genoeg.

De regeringspartijen CDA, D66, en ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en SGP vragen het kabinet de hulpverlening substantieel te verbeteren en daarom extra middelen uit te trekken voor hulporganisaties. De meerderheid benadrukt dat de leefomstandigheden en de veiligheid voor veel mensen onder de maat zijn. Onder de fracties die tegen een motie hierover stemden, was regeringspartij VVD.

Broekers verwijst naar Kaag

Het gaat de Kamerleden om de eilanden Lesbos, Samos en Chios. Eerste ondertekenaar van de motie is ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.

In een kort debat verwees staatssecretaris Broekers de Kamer voor humanitaire noodhulp naar minister Kaag. Broekers onderstreepte dat het kabinet al op allerlei manieren geld voor de vluchtelingen in Griekenland heeft uitgetrokken en dat ook de Europese Unie dat heeft gedaan.
Correctief referendum stap dichterbij na steun Eerste Kamer
26 Januari, 14:00 NOS nieuws

Een bindend correctief referendum is een stapje dichterbij gekomen. Dat betekent dat burgers in de toekomst mogelijk de gelegenheid krijgen om wetten tegen te houden die al door beide Kamers zijn aangenomen. De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet daartoe van de SP met een kleine meerderheid aangenomen. 39 senatoren stemden voor en 36 tegen.

Daarmee is het referendum nog geen feit: omdat het om een verandering van de Grondwet gaat, moeten later beide Kamers er nog eens over stemmen en dan moet er een tweederde meerderheid zijn.

Uitkomstdrempel

Het voorstel van SP'er Van Raak komt erop neer dat de bevolking de gelegenheid krijgt een referendum af te dwingen als daarvoor voldoende handtekeningen zijn opgehaald. Na een amendement in de Tweede Kamer kwam ook een 'uitkomstdrempel' in het voorstel te staan: dat betekent dat een substantieel deel van de bevolking tegen moet zijn.

Niet alleen moet de meerderheid van de stemmers de betrokken wet afwijzen, maar dat aantal moet tenminste zo groot zijn als de meerderheid van de uitgebrachte stemmen bij de meest recente Kamerverkiezingen.

D66 en ChristenUnie voor, VVD en CDA tegen

De discussie in de senaat spitste zich toe op die uitkomstdrempel. Een aantal Eerste Kamerleden vindt die drempel zo hoog, dat er in de praktijk niets van het referendumvoorstel terecht zal komen. Onder meer de PvdA en het grootste deel van GroenLinks stemden om die reden tegen. De regeringspartijen VVD en CDA en de SGP zagen al helemaal niets in de wet.

Maar er was dus toch een meerderheid: D66, ChristenUnie, PVV, SP, 50Plus, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, de groepen-Otten en Van Pareren (allebei afsplitsingen van Forum), OSF en GroenLinks-senator Karimi steunden de wet van Van Raak.

Het is de vierde keer dat een poging wordt gedaan een correctief referendum in te voeren. Geen van de vorige drie haalde de eindstreep.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn