NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Kabinet

2News.be / Trefwoorden / Kabinet

Kabinet wil komende jaren fors meer geschikte woningen voor ouderen bouwen
28 November, 00:03 NU.NL - Economie
Het kabinet wil meer woningen voor ouderen bouwen. Tot en met 2030 moeten er 290.000 woningen bijkomen die geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep. Op deze manier hoopt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de doorstroming op de woningmarkt verbetert.


Kabinet gaat desnoods 'met pijn in het hart' boeren gedwongen uitkopen
28 November, 00:02 NU.NL - Economie
Het kabinet gaat zogenoemde piekbelasters een eenmalige, vrijwillige regeling aanbieden om de stikstofuitstoot te verlagen. Het uitgangspunt is vrijwilligheid, maar lukt dat niet, dan zal "met pijn in het hart " overgegaan worden tot onteigening. Dat schrijft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vrijdag.


Kabinet wil snel internet desnoods afdwingen met netwerkverplichtingen
21 November, 00:07 NU.NL - Tech
Het kabinet wil dat alle Nederlanders voor 2030 snel internet tot hun beschikking hebben. Het is bereid daarvoor staatssteun te verlenen of zelfs bedrijven te verplichten om de benodigde netwerken aan te leggen, schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) vrijdag in de kabinetsstrategie Digitale Economie.


Van Gennip: kabinet houdt ambitie om in 2025 bijna gratis kinderopvang te hebben
17 November, 00:06 NOS nieuws

Het kabinet houdt de ambitie om in 2025 te beginnen met een nieuw stelsel van betaling van de kinderopvang. Dat heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken gezegd in de Tweede Kamer. Of dat werkelijk gaat lukken, moet later duidelijk worden.

Naar aanleiding van het schandaal met de kinderopvangtoeslagen hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken dat er een heel nieuw systeem moet komen. Kern daarvan is dat de overheid voor werkende ouders 96 procent van de kosten van opvang zal betalen. Verder wordt de toeslag rechtstreeks aan de kinderopvanginstelling overgemaakt, en niet meer aan de ouders.

Vraagtekens bij planning

In de Kamer is bij een ruime meerderheid sympathie voor de uitgangspunten, maar veel partijen hebben nog vragen en betwijfelen ook of 2025 wel haalbaar is. Ook diverse betrokkenen en deskundigen zetten vraagtekens bij de planning van het kabinet.

Een van de voornaamste knelpunten is het tekort aan personeel, dat mogelijk nog groter wordt als kinderopvang vrijwel gratis wordt. Ook is nog niet duidelijk wie het nieuwe stelsel gaat uitvoeren.

Worsteling

Van Gennip zei dat ze de komende maanden allerlei problemen gaat analyseren en dat ze ook met diverse partijen overlegt over wie het nieuwe systeem gaat uitvoeren. Volgens haar zijn er diverse initiatieven om het personeelstekort terug te dringen.

De minister erkende verder dat het risico bestaat dat kinderopvanginstellingen hun prijzen gaan verhogen. Critici zijn bang dat de herziening daardoor juist slecht zal uitpakken voor ouders met lage inkomens, die nu ook al het grootste deel van hun kosten vergoed krijgen. Ze wil dat in de gaten houden.

De minister wil voor de zomer met uitgewerkte plannen komen. Dan wil ze ook duidelijkheid hebben over de vraag wat er nodig is om 2025 te kunnen halen en wat allerlei extra eisen betekenen voor de tijdsplanning. Ze sprak van een worsteling tussen snelheid en zorgvuldigheid, waarvan de uitkomst het komende half jaar duidelijk moet worden. "Maar we sturen hard op 2025."
Uitspraak Raad van State toont nog eens urgentie stikstofaanpak, zegt kabinet
3 November, 00:06 NOS nieuws

"Dit laat nog eens zien hoe urgent de aanpak van de stikstofproblemen is. En die aanpak moet stevig en duidelijk zijn." Dat zei minister Van der Wal voor Stikstof in een eerste reactie op de uitspraak die de Raad van State vanochtend deed. De hoogste bestuursrechter oordeelt dat stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing mag worden gelaten en dat de zogeheten 'bouwvrijstelling' in strijd is met Europese regels.

Van der Wal en haar collega De Jonge voor Volkshuisvesting noemden de uitspraak een tegenvaller, maar ze erkenden dat ze al bang waren dat het deze kant zou opgaan. "De uitspraak is klip en klaar en we kunnen niet meer op de pof leven", zei Van der Wal. "Het betekent dat je werkelijk minder stikstof moet uitstoten en werkelijk de natuur moet herstellen. Dan pas heb je de ruimte om voluit vergunningen te verlenen." Ze voegde eraan toe dat de tijd van 'geitenpaadjes' echt voorbij is.

De Jonge benadrukte dat de uitspraak niet betekent dat er niet meer gebouwd kan worden en dat Nederland niet op slot gaat. Maar hij erkende wel dat dit tot vertraging zal leiden. "Het betekent ook dat bouwen in een deel van Nederland heel erg veel ingewikkelder gaat worden, namelijk dat deel dat dichter bij natuurgebieden ligt of dat deel waar minder mogelijkheden zijn voor stikstofcompensatie".

De Jonge blijft bij zijn doelstelling om tot en met 2030 ruim 900.000 woningen bij te bouwen. "We moeten alles op alles zetten, want we hebben het gewoon nodig. Maar het is er met de uitspraak niet makkelijker op geworden om voldoende tempo te maken."

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het rapport van stikstofbemiddelaar Remkes en nog voor dat debat wil het kabinet een eerste duiding van de uitspraak van de Raad van State geven, zoals de Kamer ook had gevraagd. Van der Wal kondigde verder voor later deze maand een plan van aanpak aan. Dan moet ook duidelijk worden wat precies de gevolgen van de uitspraak zijn en welke maatregelen daarbij horen.

Wat is stikstof eigenlijk en waarom is het een probleem? NOS op 3 legt het uit in deze video:
28 Oktober, 00:06 Volkskrant
Kabinet rekent er bij prijsplafond op dat huishoudens ook zelf besparen
26 September, 00:04 NU.NL - Economie
Bij de invoering van het prijsplafond voor energie wil het kabinet dat huishoudens ook hun energieverbruik verlagen. Dat meldt premier Mark Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. Daardoor zouden meer huishoudens kunnen profiteren van de maximumprijzen.


22 September, 00:08 Volkskrant
Kabinet schat zorgpremie voor volgend jaar 10 euro duurder in
19 September, 00:03 NU.NL - Economie
Het kabinet schat dat de zorgpremie voor het basispakket volgend jaar 10 euro duurder zal uitvallen. Het gaat om een inschatting van het kabinet waar de zorgverzekeraars niet aan gebonden zijn.


Kabinet geeft ook verhuurders in vrije sector subsidie om te isoleren
19 September, 00:03 NU.NL - Economie
Ook particuliere verhuurders kunnen vanaf volgend jaar subsidie krijgen om hun huizen te isoleren. Voor honderdduizenden woningen in de vrije sector bestond zo'n subsidie nog niet, terwijl eigenaren van een woning al wel werden gesteund bij het nemen van energiebesparende maatregelen.


1 September, 00:03 Volkskrant
1 September, 00:03 Volkskrant
Kabinet trekt extra miljoenen uit om gasreserves verder aan te vullen
22 Augustus, 00:05 NU.NL - Economie
Het kabinet wil de gasopslag in Bergermeer voor het komende winterseizoen verder aanvullen dan aanvankelijk de bedoeling was. Het doel gaat omhoog van 68 naar 90 procent. Dat kost de overheid 210 miljoen euro, maakt minister van Energie Rob Jetten vrijdag bekend.


18 Augustus, 00:06 Volkskrant
Ook veevoerbedrijf ForFarmers gaat niet in gesprek met kabinet en Remkes
15 Augustus, 00:06 NU.NL - Economie
Ook veevoerbedrijf ForFarmers gaat volgende week donderdag niet om de tafel met het kabinet om te praten over de aanpak van de stikstofcrisis. ForFarmers heeft hiervoor wel een uitnodiging van bemiddelaar en oud-minister Johan Remkes ontvangen.


28 Juli, 00:06 Volkskrant
Tweakers Podcast #226 - Giphy, smartwatchchips en cyberplannen van het kabinet
22 Juli, 00:00 Tweakers
Deze week praten Wout Funnekotter, Tijs Hofmans en Hayte Hugo over de geplande overname van Giphy door Meta, data afluisteren via SATA-kabels, de nieuwe smartwatchchips van Qualcomm en de cyberplannen van het kabinet.


Kabinet investeert mogelijk miljarden in netbeheerders
18 Juli, 00:04 NU.NL - Economie
Het kabinet overweegt een belang te nemen in grote stroomnetbeheerders Alliander, Stedin en Enexis. Dit moet het voor de bedrijven makkelijker maken de energietransitie in ons land te versnellen, meldt energieminister Rob Jetten. Met de mogelijke investering zijn miljarden gemoeid.


Kabinet zet subsidie verduurzaming mkb stil vanwege sjoemelende adviseurs
14 Juli, 00:07 NOS nieuws

Een subsidie voor verduurzaming van midden- en kleinbedrijven is per direct stopgezet. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kreeg de afgelopen maanden verschillende signalen binnen. Daaruit blijkt dat meerdere energieadviseurs "oneigenlijk gebruik" hebben gemaakt van de regeling, meldt minister Jetten voor Klimaat en Energie.

Het gaat om de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM), die in het leven geroepen werd om mkb'ers te ondersteunen bij de klimaat- en energietransitie. Het idee van de subsidie is dat een mkb'er advies van een energieadviseur grotendeels vergoed krijgt.

Misleiding

Ondernemers klaagden dat de kwaliteit van de adviezen van energieadviseurs onvoldoende was. Een aantal gaf zelfs aan dat ze door deur-tot-deur verkopers zijn misleid over de subsidieregeling. "Dan moet je bijvoorbeeld denken aan energieadviseurs die bij bedrijven zoals de slager, bakker, kapper, shoarmazaak binnenstapten en zeiden dat ze bij de RVO werkten en dat ze verplicht moesten meewerken aan deze regeling", legt een woordvoerder van de RVO uit.

Doel van de regeling is ondernemers te helpen om te verduurzamen, bijvoorbeeld door energiezuiniger apparatuur, ledverlichting of zonnepanelen aan te schaffen of het pand beter te isoleren. De regeling was bewust zo laagdrempelig mogelijk ingericht zodat het mkb'ers weinig tijd kost om de aanvraag in te dienen en de adviseur hen zoveel mogelijk werk bij het nemen van energiebesparingsmaatregelen uit handen kan nemen.

Grote toename

"Waar in het begin er nog tientallen tot honderd aanvragen per maand binnenkwamen, liep dat de afgelopen maanden heel hard op. Deze maand tot nu toe gaat het om 2300 aanvragen", zegt de RVO-woordvoerder. "Daarmee nam ook het aantal klachten flink toe en zijn we gaan kijken naar hoe dat kwam."

De overheid stelt een onderzoek in. Er wordt onderzocht of de signalen van misleiding en het onder druk zetten van mkb-ondernemers mogelijkheden bieden om stappen te zetten tegen energieadviseurs.

Bij de openstelling op 1 oktober 2021 was er een totaal subsidiebudget beschikbaar van 28,2 miljoen euro. Op dit moment is daar nog ongeveer 20 miljoen van over. Welk deel van de 8 miljoen oneigenlijk is uitgekeerd, is nog onduidelijk.

Het is de bedoeling om de regeling zo snel mogelijk in een aangepaste vorm weer open te stellen.
7 Juli, 00:07 VolkskrantGerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn