NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Kabinet

2News.be / Trefwoorden / Kabinet

Nederlands kabinet gaat gebruik van TikTok op overheidstelefoons verbieden
Donderdag, 00:02 NU.NL - Economie
Het kabinet raadt rijksambtenaren per direct af om apps uit landen als China en Rusland te gebruiken op hun werktelefoon. De populaire, maar omstreden app TikTok krijgt dus een negatief advies. Nederland volgt hiermee het voorbeeld van steeds meer overheden. Op termijn volgt een compleet verbod.


12 Maart, 00:07 Volkskrant
Kabinet gaat export van chipmachines naar China verder beperken
9 Maart, 00:57 NU.NL - Economie
Het kabinet legt de export van Nederlandse chipmachines naar China verder aan banden. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) woensdag tegen De Telegraaf. De nieuwe exportbeperkingen voor de chipindustrie zijn nodig voor de "internationale veiligheid", schrijft de minister in een Kamerbrief.


Oppositiepartijen tegen stikstofwet van kabinet
6 Maart, 00:06 NOS nieuws

Een groot deel van de oppositie is tegen de stikstofwet van het kabinet. Ook PvdA en GroenLinks, partijen waarop het kabinet zijn hoop vestigt voor steun in de Eerste Kamer, zijn tegen de wet in zijn huidige vorm.

De coalitie heeft nu geen meerderheid in de Eerste Kamer en het ziet er volgens peilingen niet naar uit dat die er snel komt. Over anderhalve week zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en eind mei kiezen de Staten de nieuwe Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer, maar zit in de fase dat burgers en organisaties er commentaar op kunnen leveren. Kern van de wet is dat de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn gehalveerd, en dat er in 2025 en 2028 'ijkmomenten' zijn om de voortgang te bekijken.

De stikstofcrisis is een belangrijk onderwerp in de verkiezingen en in het tv-programma Buitenhof werden zes vertegenwoordigers van oppositiepartijen vandaag naar hun mening over de wet gevraagd. Alle zes zijn tegen het huidige voorstel.

Ook bijdrage luchtvaart en industrie

GroenLinks-leider Klaver vindt de wet gewoon niet goed genoeg. Hij wil dat erin wordt opgenomen dat ook industrie en luchtvaart evenredig bijdragen aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. PvdA-leider Kuiken sloot zich daarbij aan. En SP-leider Marijnissen vindt dat er minder megastallen moeten komen, en niet zozeer minder boeren. Ook volgens haar ligt er nu te veel focus op de boeren, "zonder noemenswaardig perspectief".

BBB-leider Van der Plas vindt dat er te veel nadruk op stikstof wordt gelegd en zij is fel tegen de wet. Volgens haar zijn ook binnen de Europese regels andere keuzes mogelijk. Volgens haar collega Ouwehand van de Partij voor de Dieren gaat de wet juist niet ver genoeg: "We moeten veel sneller, veel steviger handelen en het kabinet kiest ervoor om een deel van de veehouders over te leveren aan de Rabobank." Ook de lijsttrekker van JA21 in de Eerste Kamer, Nanninga, zei dat haar partij "hier geen handtekening onder zal zetten".

Op een campagnebijeenkomst in Dordrecht ging VVD-leider Rutte in op de kritiek. "Je moet er op een praktische manier voor zorgen dat je sterke boerenbedrijven houdt, maar ook dat er gebouwd kan worden en dat er wegen kunnen worden aangelegd", zei hij. "Je wilt natuurlijk niet dat partijen groot worden die eigenlijk zeggen: 'Die hele boerenstand in Nederland hebben we eigenlijk niet meer nodig.' "
Kabinet vreest klimaatdoelen niet te halen door stikstofzaak tegen CO2-opslag
3 Maart, 00:02 NU.NL - Economie
Het kabinet vreest dat de klimaatdoelen in het geding komen door een stikstofzaak die milieugroep MOB heeft aangespannen tegen het CO2-opslagproject Porthos. Omdat er door de bouw van dit project stikstof in kwetsbare natuurgebieden terechtkomt, moet er volgens MOB een streep door de vergunning. Maar voor de klimaatdoelen is het project "onmisbaar", zei de advocaat van twee ministeries donderdag bij de Raad van State.


Nederlands kabinet is tegen internetheffing voor grote bedrijven in EU
28 Februari, 00:00 Tweakers
Het Nederlandse kabinet biedt weerstand tegen de mogelijke plannen van de Europese Commissie om grote techbedrijven te laten bijdragen aan de kosten van telecom- en internetnetwerken in lidstaten van de EU. Het kabinet zegt dat het tegen de netneutraliteit ingaat.


NU+ | Kabinet wil zeven keer zoveel groen gas, maar productie komt niet op gang
24 Februari, 00:03 NU.NL - Economie
De productie van groen gas groeit mondjesmaat, terwijl het kabinet juist vol wil inzetten op het duurzame gas uit reststromen. Gaat het nog lukken om veel meer van ons gas groen te maken?


Kabinet komt met nieuwe wet om extra woningbouw af te dwingen
19 Februari, 00:27 NU.NL - Economie
De overheid kan gemeenten en provincies per 1 januari 2024 of begin 2025 dwingen zich te houden aan afspraken over extra woningbouw. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) kondigde dat al eerder aan en heeft dat nu samengevat in een nieuw wetsvoorstel. Dat meldt de Volkskrant donderdag.


Honderden boze jonge boeren leggen houten kruis neer aan kabinet-Jambon
18 Februari, 00:08 Skynet Economie
Honderden jonge boeren van Groene Kring, de grootste organisatie van jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen, hebben deze middag actie gevoerd aan het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon. De jonge boeren verwijten de Vlaamse regering "politieke spelletjes" te spelen met hun toekomst. Als symbool voor een "verloren generatie aan boeren" hadden de actievoerders houten kruisen mee die ze plaatsten aan de voordeur van het kabinet.


Nederlands kabinet wil met actieplan arbeidskrapte op ict-markt tegengaan
4 Februari, 00:00 Tweakers
Het Nederlandse kabinet heeft een actieplan gepresenteerd waarmee er meer ict'ers en technici opgeleid worden en gaan werken. Zo wil het kabinet samen met het bedrijfsleven en het onderwijs krapte op de arbeidsmarkten tegengaan. Het Actieplan Groene en Digitale banen heeft vier pijlers.


AP waarschuwt opnieuw voor anti-witwaswetsvoorstel kabinet
26 Januari, 00:11 Techzine
Privacytoezichthouder AP heeft in een brief aan de Tweede Kamer opnieuw flink gewaarschuwd over de uitwerking van het wetsvoorstel Plan van Aanpak Witwassen. Volgens de toezichthouder kan de wet leiden tot massasurveillance door banken en mogelijke discriminatie. De brief aan de Tweede Kamer is een follow-up op een eerdere brief uit oktober 2022 van de […]


26 Januari, 00:11 Volkskrant
Diplomaat Jan Hoogmartens wordt directeur kabinet van minister Lahbib
14 Januari, 00:05 Skynet
Diplomaat Jan Hoogmartens wordt directeur van het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. Dat heeft de minister vrijdag meegedeeld. Hoogmartens zal vanaf juli in de voetsporen treden van Antoine Evrard, die ambassadeur in Japan wordt.


Kabinet wil wetswijziging waarmee AIVD en MIVD datasets langer mogen bewaren
28 December 2022, 00:01 Tweakers
Het kabinet heeft een consultatie opgezet voor een wetswijziging waarmee de inlichtingendiensten AIVD en MIVD bulkdatasets langer kunnen bewaren. Eerder bleek al uit onderzoek van Bits of Freedom dat de diensten die datasets langer bewaren dan wettelijk is toegestaan.


Nederlands kabinet presenteert actieplan voor meer ruimte op stroomnet
22 December 2022, 00:01 Tweakers
De Nederlandse minister Jetten van Klimaat en Energie heeft het Landelijk Actieprogramma Netcongestie aangeboden aan de Tweede Kamer. Met dit plan wil het kabinet op meerdere manieren bereiken dat er meer ruimte op het stroomnet komt.


Kabinet premier bevestigt akkoord over gokreclame
17 December 2022, 00:04 Skynet
Er is wel degelijk een akkoord binnen de regering over de verstrenging van de regels voor gokreclame. Dat meldt de woordvoerder van premier Alexander De Croo vrijdagavond.


14 December 2022, 00:17 Volkskrant
14 December 2022, 00:17 Volkskrant
Kabinet nog steeds van plan om maandag excuses te maken voor slavernij
14 December 2022, 00:12 NOS nieuws

Het kabinet is nog steeds van plan om komende maandag, 19 december, excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Ook het gesprek dat vicepremier Kaag vanmiddag had met verschillende organisaties van belanghebbenden heeft daar niets aan veranderd, zeggen Haagse bronnen.

Veel aanwezigen bij het gesprek op het Catshuis zeiden na afloop ook dat het kabinet zijn voornemen vooralsnog doorzet. Ze zijn daar teleurgesteld over, omdat ze het een overhaast besluit vinden waar de nazaten van tot slaaf gemaakten niet bij betrokken zijn geweest.

Ze vinden 1 juli volgend jaar de enig juiste datum. Dan is het 150 jaar geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. "Het is een heilige dag. Je gaat 4 en 5 mei toch ook niet verplaatsen naar augustus?", zei Hannah Belliot, oud-wethouder van Amsterdam.

Ze heeft namens een aantal organisaties een rechtszaak aangespannen om te voorkomen dat de excuses op 19 december komen. Na het gesprek op het Catshuis zei ze dat die rechtszaak aanstaande donderdag gewoon doorgaat.

'Waarom ineens zo'n haast?'

Radiomaker Glenn Codfried zei na afloop dat hij nog steeds weinig vertrouwen heeft in de manier waarop het Nederlandse kabinet de excuses wil aanbieden. "We hebben er 160 jaar op moeten wachten. Waarom nu ineens zo'n grote haast?"

Volgens Codfried wil het kabinet vooral aan de datum van 19 december vasthouden omdat bij langer wachten het draagvlak voor het maken van excuses onder de Nederlandse bevolking kan zijn verdwenen. Dat vindt hij een onzin-argument: "We laten ons niet leiden door angst."

Kaag: waardevolle gesprekken

Vicepremier Kaag noemde de gesprekken van vandaag "heel intensief en waardevol". Ze gingen volgens haar onder meer over de plaats van de slavernij in het onderwijs en de bestrijding van racisme in het heden en de toekomst. Ze verving premier Rutte, die donderdag al een gelijksoortige sessie in het Catshuis leidde, maar vandaag verhinderd was.

Over 19 december zei Kaag alleen dat premier Rutte dan namens het kabinet een reactie zal geven op het rapport van de Dialooggroep Slavernijverleden. Die adviseerde het kabinet om excuses te maken. Net als Rutte zei Kaag dat het een "betekenisvol moment" zal worden. "We hopen dat dat ook zo zal worden ontvangen en zal worden gezien."

Donderdag naar Paramaribo

Op de vraag of Rutte dan daadwerkelijk excuses zal uitspreken, antwoordde Kaag niet. Wat er precies gebeurt, zal blijken op 19 december, maakte ze duidelijk. Het definitieve besluit daarover wordt vrijdag genomen in de ministerraad.

Zelf gaat Kaag donderdag naar Paramaribo om met de Surinaamse regering en organisaties daar overleg te voeren over de voorgenomen excuses. Dat bezoek is op het laatste moment ingepland, volgens ingewijden in een poging de plooien glad te strijken.
Kabinet pakt huursector aan: uitzicht op lagere huur voor ruim 300.000 woningen
11 December 2022, 00:06 NU.NL - Economie
Voor nieuwe huurders van ruim 300.000 woningen ligt er in de toekomst een huurverlaging van gemiddeld 190 euro in het verschiet. Het kabinet gaat zoals aangekondigd de middenhuur aanpakken en hoopt per 2024 nieuwe regels in te voeren.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn