NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Kabinet

2News.be / Trefwoorden / Kabinet

Opening Lelystad Airport aan volgend kabinet, vliegveld voorlopig niet open
Gisteren, 17:13 NU.NL - Economie
Het volgende kabinet moet opnieuw naar de opening van Lelystad Airport kijken. De Tweede Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard, wat betekent dat het demissionaire kabinet er niet meer over mag gaan. Daarmee lijkt een opening in 2021 van de baan.


Zo helpt het kabinet ondernemers (en studenten) de coronarisis door
Vrijdag, 05:26 Volkskrant
Dit zijn de belangrijkste onderdelen uit het derde steunpakket van de overheid, met een totale waarde van 7,6 miljard.


Kabinet schiet festivals en evenementen te hulp met garantiefonds van 300 miljoen
Donderdag, 21:08 Volkskrant
Het demissionaire kabinet stopt zeker 300 miljoen euro in een garantiefonds om het organiseren van culturele en andere grote evenementen weer op gang te brengen. Het is bedoeld voor muziekfestivals, zakenbeurzen of sportwedstrijden die na 1 juli worden gehouden en minimaal drieduizend bezoekers trekken.


Kabinet stelt steunfonds van 240 miljoen beschikbaar voor amateursport
Donderdag, 18:43 NU.NL - Sport
Het kabinet heeft donderdag het steunpakket voor de amateursport verlengd. Er wordt 240 miljoen euro beschikbaar gesteld om de verenigingen overeind te houden tijdens de lockdown.


'Kabinet stemt in met garantiefonds voor evenementensector'
Donderdag, 15:13 NU.NL - Muziek
Het demissionaire kabinet wil bedrijven in de evenementensector tegemoetkomen en een garantiefonds voor evenementen instellen, schrijft de NOS donderdag.


'Trump van plan Steve Bannon gratie te verlenen'
Woensdag, 05:13 NOS nieuws

President Trump is van plan om in de laatste uren van zijn presidentschap zijn voormalig campagnestrateeg Steve Bannon gratie te verlenen. Dat melden verschillende persbureaus op basis van bronnen rond het Witte Huis.

Bannon werd in augustus aangehouden voor fraude. Hij wordt met drie anderen verdacht van een miljoenenzwendel. Ze zouden onder valse voorwendselen meer dan 25 miljoen dollar hebben opgehaald voor de aanleg van een grensmuur met Mexico.

De bronnen benadrukten aan CNN dat Trumps beslissing om Bannon gratie te verlenen pas definitief is als hij het papierwerk heeft getekend. De president zou het besluit hebben genomen na veel overleg.

Bannon zou met meer dan honderd anderen op een lijst staan van mensen die Trump een pardon gaat geven voordat zijn ambtstermijn vanmiddag afloopt. Trumps juridische adviseurs hebben de president aangeraden zichzelf en zijn familie geen gratie te verlenen omdat hem dat later kan achtervolgen.

Documenten Rusland-onderzoek

De president nam op zijn voorlaatste dag in het Witte Huis nog enkele last minute-beslissingen. Zo heeft hij een ordner met documenten over het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 vrijgegeven. Trump stelt dat de Democraten dat onderzoek wilden gebruiken om hem weg te krijgen.

Trump heeft ook besloten dat Venezolanen de komende 18 maanden niet de VS uitgezet mogen worden, vanwege de omstandigheden in Venezuela. In een memo beschrijft Trump Venezuela als een voortdurende bedreiging voor de veiligheid van het Amerikaanse volk.
Druk op kabinet om snel garantiefonds van 500 miljoen voor festivals op te zetten
19 Januari, 08:56 Volkskrant
Festivalorganisaties hebben geen buffer meer om zelf risico?s te nemen, en daarom wil de culturele sector snel een besluit over een ?garantiefonds? voor zomerevenementen.


Italiaanse regering blijft ternauwernood overeind, premier Conte mag door
Woensdag, 08:44 Volkskrant
De regering van Giuseppe Conte overleefde dinsdagavond de vertrouwensstemming in de senaat en kan door als minderheidskabinet.


Basisschoolkinderen twee weken langer thuis, kabinet denkt na over ?coronaverlof?
18 Januari, 06:19 Volkskrant
De heropening van de basisscholen en kinderopvangcentra wordt uitgesteld tot 8 februari. Dat heeft het kabinet besloten. De kernleden van het kabinet waren zondag ? voor het eerst in demissionaire toestand ? bijeen in het Catshuis in Den Haag.


Gedupeerde ouders: ?Val van het kabinet brengt mij niks?
15 Januari, 20:56 Volkskrant
De val van het kabinet is vooral een symbolisch gebaar naar gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire. Toch blijven kopstukken in het kabinet lijsttrekker van hun partij en in de race voor het premierschap na de verkiezingen in 2021. Hoeveel waarde heeft de val dan nog? Twee gedupeerde ouders aan het woord.


Nederlandse virologe: "Val van kabinet is 'worst possible timing??
15 Januari, 17:12 HLN.BE
De val van de Nederlandse regering komt op het slechtst mogelijke tijdstip, gezien de coronacrisis. Dat zegt virologe Marion Koopmans op Twitter.


Tijdlijn: Hoe de toeslagenaffaire tot de val van het kabinet leidde
15 Januari, 12:55 NU.NL - Economie
Het kabinet-Rutte III besloot na lang beraad om af te treden naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Daarmee kwam de beslissing om voor een keiharde aanpak van fraude te kiezen jaren later als een boemerang terug. NU.nl zet de belangrijkste feiten op een rijtje.


Kabinet-Rutte III gevallen om vernietigend rapport toeslagaffaire
15 Januari, 13:13 NOS nieuws

Premier Rutte biedt de koning het ontslag van zijn kabinet aan, melden Haagse ingewijden. Daarmee is zijn derde kabinet twee maanden voor de Kamerverkiezingen van maart gevallen. Dat deze stap eraan zat te komen, tekende zich de afgelopen dagen al af in allerlei overleggen binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Vandaag hakte het kabinet de knoop door. Naar verluidt is het besluit in harmonie en in gezamenlijkheid genomen.

Het opstappen van het kabinet hangt samen met de toeslagenaffaire, waarbij duizenden mensen ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en de toeslag voor de kinderopvang moesten terugbetalen.

Een maand geleden publiceerde een parlementaire ondervragingscommissie daarover een spijkerhard rapport. De voornaamste conclusies waren dat ouders ongekend onrecht is aangedaan en dat grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Volgens de Kamercommissie hebben ministers, ambtenaren, de Tweede Kamer en rechters steken laten vallen.

Samenwerking wat betreft corona gaat door

Het kabinet zal nu demissionair doorregeren. Naar verwachting neemt koning Willem-Alexander de ontslagaanvraag officieel "in overweging" en vraagt hij de ministers en staatssecretarissen om te blijven doen "wat in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk is".

De regeringspartijen zouden de afspraak hebben gemaakt dat ze de samenwerking op het gebied van de bestrijding van de coronacrisis op de oude voet voortzetten. Zo zouden ze op dat terrein als het ware "missionair" blijven opereren.
Vertrek Asscher vergroot druk op kabinet om af te treden
14 Januari, 16:12 NOS nieuws

Het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA vergroot de druk op het kabinet om politieke consequenties te verbinden aan de toeslagenaffaire. De vier coalitiepartijen bezinnen zich op dit moment op de vraag of het kabinet niet moet aftreden. Ze spreken daar morgen over in de ministerraad.

Nu Asscher heeft besloten dat hij niet meer door kan gaan vanwege de discussie over zijn rol in de toeslagenaffaire als oud-minister van Sociale Zaken, ligt de vraag voor de hand: kan het kabinet dan wel verder?

Tot nu toe is niet zeker welk antwoord de ploeg van Rutte op die vraag gaat geven. Een deel van de coalitie wil inderdaad dat het hele kabinet vertrekt, maar een ander deel vond in elk geval eerder deze week nog dat deze coronacrisis om een goed functionerende, missionaire regering vraagt.

Verkiezingsreces komt eraan

Dat tweede deel lijkt snel af te kalven. "Het aftreden van het kabinet lijkt met het moment dichterbij te komen", zegt politiek verslaggever Wilma Borgman. Zij wijst erop dat op 12 februari het verkiezingsreces begint en dat het kabinet daarom toch al geen plannen meer heeft om nieuw beleid door te voeren. Wat dat betreft maakt het weinig uit als het kabinet nu demissionair wordt.

Wat corona aangaat kan de regering gewoon blijven doorregeren, zei premier Rutte dinsdagavond zelf al: "Daarop blijf je missionair, misschien niet officieel, maar wel mentaal." Niets weerhoudt een demissionair kabinet ervan om bijvoorbeeld vaccinaties te regelen of teststraten in te richten.

Het vertrek van Asscher geeft in meerdere opzichten extra pressie. Want volgende week is er een debat over de toeslagenaffaire. Dat zou een lastig debat worden voor de PvdA als Asscher oppositie had moeten voeren over een kwestie waar hijzelf als minister van Sociale Zaken een rol in had gespeeld.

Motie van wantrouwen

Nu de PvdA-leider zijn rol heeft neergelegd is het een ander verhaal en zou de PvdA een motie van wantrouwen van GroenLinks-leider Klaver kunnen steunen. Daarmee zou de voltallige oppositie (74 zetels) voor kunnen stemmen en heeft het kabinet eigenlijk te weinig vertrouwen om nog door te kunnen regeren.

Rutte laat het daar niet op aan komen, zegt Borgman. "Hij laat zich niet wegsturen en al helemaal niet door Jesse Klaver." Zij weet zeker dat het kabinet dan liever deze week met opgeheven hoofd naar de koning gaat om zijn ontslag aan te bieden.

Dat zou Rutte dan ook meer vrijheid geven om straks als VVD-leider campagne te voeren. De vraag waarom hij geen politieke consequenties heeft getrokken uit het snoeiharde rapport van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen blijft dan niet als een schaduw over hem hangen.
Avondklok, thuiswerkplicht: deze maatregelen kan het kabinet nog nemen
14 Januari, 06:32 Volkskrant
Nu de angst voor de Britse variant toeneemt, dreigt ook in Nederland een avondklok. Welke strengere maatregelen kan het kabinet nog meer nemen, en hoe effectief bleken die elders? Vier opties.


Het kabinet dreigt te vallen om toeslagenaffaire
12 Januari, 20:37 Volkskrant
Het kabinet Rutte III dreigt alsnog te vallen over de kinderopvangtoeslagenaffaire. Meerdere coalitiepartijen menen dat politieke consequenties moeilijk kunnen uitblijven. Ook de VVD van premier Mark Rutte sluit niet uit dat het kabinet nog deze week zijn ontslag indient.


Kabinet overlegt koortsachtig over extra steun. Alles ligt op tafel, ook ?coronaverlof?
12 Januari, 15:19 Volkskrant
Het kabinet overlegt koortsachtig over aanvullende steun voor bedrijven die door de coronamaatregelen zijn getroffen. Daarbij ligt ?alles? op tafel, van vergoeding voor onverkochte voorraden, aanvulling van opgesoupeerd ondernemersvermogen tot coronaverlof voor werknemers.


Kabinet verlengt lockdown, mede om ?dreiging van de Britse coronavariant?
13 Januari, 10:00 Volkskrant
Het kabinet verlengt de huidige lockdown met drie weken. Het kan niet anders, benadrukten premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond op hun persconferentie: het aantal besmettingen daalt niet hard genoeg en de nieuwe Britse coronavariant ligt op de loer. Alleen de basisscholen en kinderopvang kunnen mogelijk eerder open.


Kabinet wil basisscholen en kinderopvang eerder heropenen
11 Januari, 20:56 Volkskrant
Het kabinet hoopt de basisscholen en de kinderopvang op 25 januari te heropenen. Alle andere maatregelen in het kader van de lockdown blijven waarschijnlijk van kracht tot 9 februari.


Kabinet maakt haast: spoedwet verplichte PCR-test naar Kamer
7 Januari, 07:06 NOS nieuws

Het kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin een negatieve coronatest verplicht wordt gesteld voor reizigers uit het buitenland. Op die manier wil het ondubbelzinnig vastleggen dat die verplichting juridisch door de beugel kan.

Vorige week stelde het kabinet de test al in, voor iedereen die met trein, bus, boot of vliegtuig naar Nederland reist vanuit een 'hoogrisicogebied'. Op die manier moest het risico op besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk worden beperkt.

Volgens het kabinet was er al een voldoende juridische basis voor die maatregel. Maar in kort geding bepaalde de Haagse rechtbank dat het gezin van de jurist van actiegroep Viruswaarheid vanuit Tanzania naar Nederland mocht vliegen zonder een test te ondergaan.

Lange duur rechtszaak

Het kabinet is het niet met de rechter eens en gaat tegen die uitspraak in hoger beroep. Maar omdat het nog lang kan duren voordat deze zaak tot in laatste instantie is beslist, hebben de ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren alsnog een spoedwet gemaakt om de verplichting te regelen.

In de toelichting benadrukt het kabinet het grote belang voor de bestrijding van de pandemie van het vereiste van een negatieve PCR-test voor reizigers uit het buitenland.

De Tweede Kamer, die gisteren het Kerstreces al onderbrak voor een debat over de vaccinatiemaatregelen, zal morgen opnieuw bijeenkomen, nu voor de behandeling van dit wetsvoorstel. En als het wordt aangenomen, wordt het een dag later al behandeld door de Eerste Kamer. Als ook die instemt, gaat de wet kort daarna in.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn