NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Kaag


Kaag zet zichzelf onder enorme druk nu ze het toch gaat proberen met VVD, CDA en ChristenUnie
2 Oktober, 00:06 Volkskrant
D66-leider Sigrid Kaag zet zichzelf onder enorme druk nu ze het toch gaat proberen met VVD, CDA en ChristenUnie. Ze heeft de eerste slag verloren van VVD-voorman Mark Rutte en moet nu wel voor de tweede slag gaan. Dat lukt alleen op de inhoud.


Kaag stapt op na motie van afkeuring over aanpak Afghanistan-crisis, Bijleveld blijft
18 September, 00:08 Volkskrant
Minister Kaag van Buitenlandse Zaken stapt op. Dat heeft ze donderdagavond bekendgemaakt nadat de Kamer een motie van afkeuring had aangenomen over haar aanpak van de evacuatie-operatie in Afghanistan. Minister Bijleveld, tegen wie ook een motie van afkeuring werd aangenomen en die de afgelopen maanden veel kritiek kreeg uit de Kamer, blijft zitten.


Door het vertrek van Kaag wijzigen de verhoudingen ? maar niet per se ten nadele van haarzelf
18 September, 00:08 Volkskrant
Het vertrek van Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken heeft menigeen op het Binnenhof overvallen. Toch lijkt het de formatie niet te gaan schaden. De politieke verhoudingen wijzigen wel. Niet per se ten nadele van Kaag.


CDA werd totaal verrast door aftreden Kaag
18 September, 00:06 NOS nieuws

Defensieminister Bijleveld, het CDA en partijleider Hoekstra zijn gisteren totaal overvallen door het aftreden van D66-leider Kaag als minister van Buitenlandse Zaken. In het kabinet wist vooraf alleen demissionair premier Rutte dat Kaag ging aftreden als minister van Buitenlandse Zaken.

Dat melden direct betrokkenen aan de NOS. Rutte wist ook maar een uur voordat Kaag haar verklaring aflegde in de Tweede Kamer dat zij zou opstappen. Bijleveld wist van niets.

Bij het CDA is de verontwaardiging daarover groot. Het leidde ertoe dat defensieminister Bijleveld, in het openbaar en met alle ogen op haar gericht, dit nieuws van haar collega moest horen. Bijleveld kon op dat moment niets doen.

Vandaag ontstond de indruk dat Bijleveld onder druk van de CDA-partijtop alsnog is afgetreden. Dat spreken bronnen bij het CDA tegen. Het 'trage' besluit van Bijleveld heeft alles te maken met de actie van Kaag gisteren.

"Het begint allemaal met een afspraak", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. In de voorbereiding zouden de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben afgesproken elkaar te steunen in het zware debat. "Ze zouden het onafhankelijke onderzoek naar de chaotisch verlopen evacuaties uit Afghanistan afwachten."

Maar de ChristenUnie zegt dat er van zo'n afspraak geen sprake is. Kamerlid Don Ceder was uitgenodigd voor een coalitieoverleg ter voorbereiding van het debat, maar hij is niet gegaan. De partij zegt heel duidelijk tegen de andere drie gezegd te hebben een eigen afweging te zullen maken.

"Segers heeft gezegd: er is geen coalitie meer dus ook geen coalitieoverleg", zegt Fresen.

Op de dag van het debat concludeerde ChristenUnie-Kamerlid Ceder dat het kabinet ondanks duidelijke waarschuwingen van de Kamer veel te weinig heeft gedaan om de mensen die in Afghanistan voor Nederland hebben gewerkt in veiligheid te brengen. "De urgentie die de Kamer wel voelde, blijkt door de verantwoordelijke bewindspersonen heel lang, te lang, niet voldoende te zijn gevoeld", zei hij.

Hij vertelde in een uitgebreide persverklaring en in gesprekken met de pers waarom zijn fractie voor de twee moties van afkeuring zou stemmen. De kans dat de moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld een meerderheid zouden gaan halen was ineens levensgroot.

Ron Fresen: "Bij het CDA had men de indruk dat de andere drie regeringspartijen zich zouden houden aan de afspraak om elkaar te steunen. Maar Kaag begon toen serieus aan aftreden te denken."

Voor Bijleveld lag dit heel anders. Vlak na de aankondiging van de ChristenUnie, en nog ruim voor de stemmingen in de Tweede Kamer, liet minister Bijleveld weten dat zij hoe dan ook zou blijven als minister. In een schriftelijke mededeling voegde ze daar aan toe: "Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn."

In D66-kring werd deze verklaring met verbazing gelezen. Nog voordat alle kritische Tweede Kamerfracties zich hadden uitgesproken over Afghanistan, trok een minister al de conclusie dat ze kon blijven. Kaag voelde zich overvallen en besloot haar afwegingen en uiteindelijke besluit zo lang mogelijk stil te houden.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Je kunt zeggen dat de collegialiteit tussen Kaag en Bijleveld gisteren ver te zoeken was. Maar vanuit Kaag gezien was zij bang dat het nieuws over haar aftreden voortijdig zou uitlekken. En Rutte kon als personeelschef het uitdrukkelijke verzoek van Kaag om haar vertrek een uurtje geheim te houden niet negeren."

"Bronnen zeggen ook: het kan voor het CDA dan ook niet echt een verrassing geweest zijn dat Kaag in dit geval haar conclusies trok", zegt Fresen.

In april deed Kaag immers de veelbesproken uitspraak over Rutte, die niet opstapte na een motie van afkeuring. Kaag zei toen: "Ik zou niet doorgaan. Maar ik ben een ander mens." Voor Kaag betekende een aangenomen motie van afkeuring dat zij in dat geval niet verder kon.

Toch beschouwt het CDA het nog steeds als een verrassing en een breuk van de afspraak.
Van Veldhoven vertrekt, Kaag en Koolmees zijn druk: kabinet heeft opeens drie vacatures
10 Juli, 00:06 Volkskrant
Het demissionaire kabinet Rutte III krijgt in de laatste maanden alsnog een wisseling van de wacht. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wordt directeur Europa voor het World Resources Institute en legt daarom haar werk in Den Haag per 19 juli neer.


Rutte en Kaag op formatievakantie, maar of de zomer wat ?meer vrolijkheid? en chemie brengt is de vraag
10 Juli, 00:05 Volkskrant
Terwijl de Tweede Kamer vrijdag acht weken haar deuren sluit voor het zomerreces, is er nog steeds geen zicht op een nieuw kabinet. Een klein groepje VVD?ers en D66?ers schrijft gestaag door aan een conceptregeerakkoord. Hoever zijn Rutte en Kaag gevorderd?


Kaag pleit in Europa voor uitbreiding sancties tegen Myanmar
2 Februari, 12:43 NOS nieuws

Minister Kaag pleit voor nieuwe sancties tegen Myanmar. Gisteren pleegden militairen daar een staatsgreep. Veel mensen zijn gevangen genomen, onder wie regeringsleider Aung San Suu Kyi.

Kaag vindt de situatie "ontzettend zorgelijk". Ze wil dat de Europese Unie meer mensen aan de al bestaande sanctielijst toevoegt, en dat ook bedrijven worden aangepakt die direct met de militairen verbonden zijn. "Dat is hun machtsbasis en hun financieringsbasis."

Volgens Kaag moeten deze stappen in Europees verband worden gezet. "Dat is de enige manier waarop we een politiek-economische klap kunnen toedelen."

De demissionair minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft ook bekeken of ze Nederlandse samenwerkingsprogramma's met Myanmar kan opschorten. "Maar dan raken we de bevolking en dat is het laatste wat we willen, want we moeten de militairen bereiken."
Kaag geeft extra humanitaire hulp aan Syrië
25 April 2018, 13:30 NOS nieuws

Minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking maakt dit jaar 120 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp aan Syriërs. Twintig miljoen daarvan is bedoeld voor hulp in Syrië zelf, de rest is voor Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon.

Dat heeft ze bekendgemaakt in Brussel, waar de EU en de VN vandaag een grote Syrië-conferentie hebben georganiseerd. Deze kabinetsperiode gaat er in totaal meer dan 400 miljoen naar Jordanië en Libanon voor de opvang van vluchtelingen.

Gruwelijkheden

"We mogen en willen de Syrische bevolking, vluchtelingen en gastlanden niet in de steek laten", zei Kaag. Net als andere Europese landen benadrukte ze dat er een politieke oplossing moet komen voor het conflict. Ook vindt Nederland het belangrijk dat daders van gruwelijkheden in Syrië worden bestraft.

Op de conferentie in Brussel hebben ook andere Europese landen de portemonnee getrokken voor hulp aan de Syriërs. Duitsland zegde voor dit jaar 1 miljard euro toe en Groot-Brittannië ruim een half miljard. De EU zelf draagt 560 miljoen euro bij.

Meer dan 13 miljoen Syriërs zijn afhankelijk van humanitaire hulp.
Kaag biedt humanitaire hulp op ongewilde Congo-conferentie
13 April 2018, 14:36 NOS nieuws

Het kabinet trekt ruim 10 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan de Democratische Republiek Congo. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft dat bekendgemaakt op een VN-donorconferentie in Genève. Het land zelf liet daar verstek gaan uit protest.

De Europese Unie en Nederland zijn mede-organisatoren van de bijeenkomst. Kaag noemde de humanitaire situatie in Congo hartverscheurend en volgens haar is snelle actie nodig. Ze zei dat de vluchtelingen en andere slachtoffers van deze "vergeten crisis" niet in de steek mogen worden gelaten en dat het lijden moet stoppen.

Kaag bracht begin vorige maand nog een bezoek aan Congo. Ze benadrukte toen dat Congo een van de armste landen in de wereld is, terwijl het een van de rijkste zou moeten zijn. Congo heeft vruchtbare grond en veel bodemschatten, maar milities bestrijden elkaar en miljoenen mensen zijn op de vlucht.

Protest

Congo riep Nederland deze week op de conferentie af te blazen. Diplomaten denken dat Congo bang was voor negatieve publiciteit die investeerders zou afschrikken. Buitenlandse Zaken liet al meteen weten de oproep naast zich neer te leggen.

Het grootste deel van de 10 miljoen gaat naar een VN-fonds voor Congo, de rest is bestemd naar organisaties die noodhulp bieden. Kaag benadrukte dat humanitaire hulp niet genoeg is. Ze herhaalde de oproep van de VN-Veiligheidsraad aan alle gewapende groepen in Congo om het geweld te stoppen.
Minister Kaag bezoekt opvangcentra in Libië: 'Deze mensen hebben zoveel meegemaakt met mensensmokkelaars'
28 Maart 2018, 22:12 Volkskrant
Vluchtelingen in opvangcentra in Libië zullen niet rusten voor ze Europa hebben bereikt, zeggen ze. In een colonne van gepantserde voertuigen met zwaailichten bezoekt minister Sigrid Kaag in Libië de migranten die Europa niet wil hebben. Ze zitten daar gevangen in overvolle cellen. 'Mama help me, help me', zegt een huilende vrouw tegen Kaag. De minister voor Ontwikkelingssamenwerking is tijdens ha


Kaag vraagt Libië detentiecentra te sluiten
28 Maart 2018, 20:24 NOS nieuws

Minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking heeft de autoriteiten in Libië gevraagd om detentiecentra voor migranten te sluiten. Ze pleit voor shelters waar mensen niet gevangen worden gehouden, zegt Kaag.

Kaag was twee dagen in Libië om zelf een beeld van de "fragiele situatie" te krijgen. Om veiligheidsredenen is het bezoek geheim gebleven.

In de detentiecentra worden zo'n 20.000 migranten gevangengehouden. In de kampen worden mensen mishandeld, tot slaaf gemaakt, misbruikt, verkracht en vermoord.

Libië heeft al een aantal detentiecentra gesloten, maar er zijn er ook nog tientallen open.
Minister Kaag: Libische detentiecentra voor migranten moeten dicht, omstandigheden zijn mensonterend
28 Maart 2018, 18:00 Volkskrant
De Libische detentiecentra voor migranten moeten per direct worden gesloten. De omstandigheden zijn er te mensonterend. Dit zegt minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking na een bezoek aan Libië. In ruim dertig staatsgevangenissen zitten nog zo'n vijfduizend migranten die zijn opgepakt door de Libische kustwacht toen ze met bootjes Europa probeerden te bereiken. Duizenden anderen zitten opgeslo


Minister Kaag en VN-gezant Libië bezorgd over jihadistisch geweld aan zuidgrens van Europa
26 Maart 2018, 07:12 Volkskrant
Sommige delen van Libië, aan de zuidgrens van Europa, zijn veiliger geworden. Maar de VN-gezant van Libië maakt zich 'ernstige zorgen' over de veiligheidssituatie in het zuiden van dat land. Er is daar een 'groeiend aantal buitenlandse strijders' aanwezig. 'Enkele tientallen IS-strijders hebben zich vanuit Syrië en Irak verplaatst naar Libië. Bij aanslagen zijn diverse doden gevallen, inclusief bu


Kaag in Congo: 'Dat het niet slechter wordt, dat zou al heel wat zijn'
14 Maart 2018, 15:24 NOS nieuws

Alles in Congo is in de overtreffende trap: het is het langstlopende conflict. Het grootste humanitaire drama. Meer vluchtelingen dan in welke oorlog ook. De duurste VN-missie om er wat aan te doen. Maar Congo is misschien ook wel het meest vergeten conflict.

Meer dan vier miljoen mensen zijn verjaagd. 13 miljoen mensen hebben hulp nodig. Ondervoeding, cholera en mazelen bedreigen miljoenen Congolese levens.

"Het is een van de armste landen in de wereld. En het zou eigenlijk een van de rijkste landen moeten zijn." Minister Kaag voor ontwikkelingssamenwerking is in Oost Congo, waar tientallen milities elkaar op leven en dood bestrijden. Dat gaat gepaard met buitensporig veel geweld. Honderdduizenden Congolezen slaan op de vlucht en strijken kilometers verder op neer, op zoek naar veiligheid.

Dit is Kalemie, een stad in Oost Congo, pal naast een meer dat groter is dan Nederland. Het wemelt er van de vissen. De grond is vruchtbaar, alles is groen. En onder de grond bodemschatten waar heel de wereld begerig naar kijkt. Coltan voor onze mobiele telefoons, kobalt voor onze batterijen. Congo heeft wereldwijd de grootste voorraden. Maar al het intern geweld verhindert dat Congo daar de vruchten van kan plukken.

Mark Lowcock, VN-coördinator, waarschuwt van tevoren: "Straks in de vluchtelingenkampen zul je doodsbange mensen zien. Verjaagd door groepen die rondtrekken en met machetes op mensen inhakken. Het is niet te bevatten."

De VN probeert al jaren om Congo vlot te trekken, maar de successen zijn beperkt. Ook Kaag beseft dat een oplossing in Congo heel ver weg is. "Maar niks doen is in ieder geval geen optie."

Ze gaan samen een vluchtelingenkamp in. 13.000 mensen zitten hier opeengepakt in rieten hutjes. Een enkeling heeft een stuk plastic met een VN-logo om het hutje waterdicht te maken, maar voor de meesten is dat niet weggelegd. Er is geen ziekenhuis, en nauwelijks medische zorg.

Per gezin is er een paar vierkante meter om te leven. En gezinnen zijn groot in Congo, zes of zeven kinderen is heel normaal.

Congo is geen Syrië

Een vrouw vertelt hoe ze is gevlucht nadat haar man en twee van haar kinderen zijn vermoord door etnisch geweld. Ze hadden een boerderij, haar kinderen gingen naar school. Nu heeft ze niets meer. Ze huilt als Lowcock haar vraagt naar haar toekomst. "We hebben niet eens genoeg eten", zegt ze. Plannen maken lukt haar niet.

Lowcock is blij dat Nederland zich inspant voor Congo. "Het grootste probleem is geld. We proberen uit alle macht om hier de nood te lenigen. Maar Congo is geen Syrië. De vluchtelingen hier komen niet naar Europa toe. En terrorisme speelt hier ook geen rol. Dus het is verleidelijk Congo maar een beetje te vergeten."

Daarom is het moeilijk om internationaal fondsen te werven voor hulp. "Ik ben minister Kaag dankbaar dat ze haar best aan het doen is. Volgende maand is er een donorconferentie, daar hopen we nieuw geld te krijgen. Het helpt enorm dat Nederland nu voorzitter is van de Veiligheidsraad."

Het drama van Congo is vooral de uitzichtloosheid. "Dit is een crisis zonder giro 555", zegt minister Kaag. "Dat het hier niet slechter wordt, is al heel wat." En Lowcock vult aan: "Er is zo veel leed. Zonder de hulp van de VN zouden hier honderdduizenden doden vallen. Misschien wel miljoenen."

Hij hoopt op de internationale gemeenschap. Want de hulp hoeft niet eens duur te zijn. "Voor 160 dollar per jaar redden we hier een mensenleven. Het is eigenlijk een koopje."

Ver weg in de hoofdstad Kinshasa wordt intussen driftig gespeculeerd over nieuwe verkiezingen. Die zijn al een paar keer uitgesteld.

De zittende president Kabila moest eigenlijk in 2016 al het veld ruimen. Maar tot nu toe maakt hij daar geen haast mee. De buurlanden dringen aan op een vreedzame wisseling van de wacht. Ze zijn doodsbenauwd voor Congolese vluchtelingen die naar hun land komen.

Unicum

Of een nieuwe president echt het verschil kan maken, is zeer de vraag. En of Kabila echt opstapt, staat ook lang niet vast. Vorige presidenten werden afgezet of vermoord, dus het is niet heel aantrekkelijk om zonder veiligheidsgaranties het presidentschap op te geven.

De minister hoort verschillende verhalen. "Misschien lukt het om eind dit jaar verkiezingen te houden. Een democratische wisseling van de wacht zou in Congo een unicum zijn."

Deze maand is Nederland voorzitter van de Veiligheidsraad. "Maandag praten we daar over Congo", zegt Kaag. "Het land mag niet vergeten worden."
Minister Kaag leidt vergadering VN-Veiligheidsraad
8 Maart 2018, 20:00 NOS nieuws

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt vandaag de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York. Kaag zit de vergadering voor omdat Nederland deze maand voorzitter is van het belangrijkste orgaan van de Verenigde Naties.

Nederland is per 1 januari een jaar lang lid van de Veiligheidsraad. Het voorzitterschap geldt als het hoogtepunt. Op 28 maart leidt premier Rutte de vergadering van de Veiligheidsraad.

Vrouwendag

In de vergadering van vandaag wordt gesproken over de verlenging van de VN-missie UNAMA in Afghanistan. Dat is een van de onderwerpen die Nederland moet behandelen tijdens het tijdelijke lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad.

In het kader van Internationale Vrouwendag had Nederland alle leden opgeroepen om zoveel mogelijk vrouwelijke collega's op te nemen in hun delegaties. De Nederlandse delegatie bestaat vandaag volledig uit vrouwen.
Kaag wil geld terugvorderen van falende hulporganisaties
6 Maart 2018, 18:48 NOS nieuws

Minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking gaat maatregelen nemen om in de toekomst geld terug te kunnen vorderen van hulporganisaties waar misstanden plaatsvinden of die misstanden veroorzaken. "Maar al gegeven hulpgeld aan Oxfam Novib terugvorderen kan niet", zegt zij.

De minister is voor een harde aanpak van misstanden, en strafrechtelijke vervolging in plaats van ontslag voor daders. Het imago van alle hulporganisaties van de wereld is in het geding, zegt zij, en door het overgrote deel wordt op correcte wijze onmisbare hulp geleverd.

Directe aanleiding zijn de berichten over medewerkers van Oxfam Groot-Brittannië die na de verwoestende aardbeving in 2010 op Haïti seksfeesten organiseerden, met mogelijk minderjarige prostituees. Ze werden gehouden in woningen die door de hulporganisatie werden betaald.

Kaag laat op dit moment onderzoeken hoe het kan dat Oxfam Novib in Nederland de misstanden wel doorgaf aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dat dat niet bij de toenmalige minister en staatssecretaris terecht is gekomen.

In het Tweede Kamer-debat over de Oxfam-zaak kozen PVV en VVD voor de hardste opstelling. "Farah Karimi (de directeur van Oxfam Novib) en haar handlangers hebben de slachtoffers op Haïti bedrogen", zei PVV-Kamerlid Van Weerdenburg. "Maar ook de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler." Ze wil dat de subsidiekraan per direct wordt dichtgedraaid.

Ook de VVD wil dat Oxfam Novib financieel gestraft wordt, en dat de minister een overzicht maakt van alle hulporganisaties waar misstanden zijn geconstateerd en waar Nederlands hulpgeld naartoe gaat. "Plan, Save the Children, Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis, de Verenigde Naties. Dit zijn geen incidenten, dit is een morele crisis", zegt Kamerlid Becker. "De deksel moet van de beerput."

Het ging in het Kamerdebat ook nog even over de rol van GroenLinks-Kamerlid Van der Lee, destijds directielid van Oxfam Novib. PVV-Kamerlid Van Weerdenburg beschuldigde hem van het klein houden van de hele kwestie om zijn baan te kunnen behouden. GroenLinks maakte daar bezwaar tegen en ook de voorzitter zei dat Van der Lee niet bij naam mocht worden genoemd omdat hij er niet bij was om zich te verdedigen.
Erdal Balci: Beste mevrouw Kaag, mijn tante Nilufer droeg de principes van de vrije wereld beter uit dan u
6 Maart 2018, 09:42 Volkskrant
Beste mevrouw Kaag, de vrouw die nooit in het Westen heeft gewoond, maar met haar persoonlijkheid de principes van de vrije wereld beter heeft uitgedragen dan u als minister van Buitenlandse Zaken, heette Nilufer. Het was in de tijd dat de televisie net zijn intrede had gemaakt in het uiterste oosten van Turkije. Ik was nog geen tien, keek met grote ogen naar Nilufer die uit Istanbul was gekomen e


Mark Rutte, maak een statement en benoem op 8 maart Sigrid Kaag tot minister
4 Maart 2018, 06:24 Volkskrant
In Zuidoost-Azië bekleden vrouwen hoge functies, stelt gastcolumnist Kathleen Ferrier. Premier Rutte zou een deel van de achterstand kunnen goedmaken door Sigrid Kaag te benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken. Mao Zedong, de grondlegger van de Communistische staat die China anno 2018 nog altijd is, noemde vrouwen 'zij die de helft van de hemel hoog houden'. Daarmee legde hij in 1949 gelijkhe

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn