Techgigant Apple is overstag en gaat alle nieuwe telefoons uitrusten met de universele USB-C-aansluiting die Brussel verplicht maakt. Is de klant daardoor goedkoper uit? En kunnen mensen met een oudere iPhone de kabeltjes daarvoor straks nog wel kopen?
Ook het CDA zet tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van november in op het thema bestaanszekerheid. Henri Bontenbal sprak uitgebreid over dat thema in zijn eerste toespraak als lijsttrekker van de partij. Hij was in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort te gast bij een bijeenkomst van CDA-jongerentak CDJA.
Bontenbal vindt dat Nederland een land is geworden "met twee gezichten", dat niet voor iedereen "gaaf" is. Er is volgens hem een groeiende groep mensen die weliswaar niet in armoede, maar wel in onzekerheid leeft. Als voorbeelden noemde hij jongeren die geen betaalbare woning kunnen vinden en het stichten van een gezin uitstellen en mensen die een normaal inkomen hebben, maar nauwelijks geld overhouden om te sparen.
'Kille overheid'
De nieuwe CDA-leider verlangt naar een "fatsoenlijke samenleving" met "saamhorigheid", waarin mensen "weer normaal doen" en niet de "speelbal" zijn van de markt of de overheid. Hij vindt dat de politiek te ver is meegegaan in het neoliberale denken en dat het vertrouwen in de vrije markt is doorgeslagen. Daardoor zijn, naar zijn mening, te veel burgers alleen komen te staan "tegenover een kille overheid en een kille markt" en "tegenover elkaar".
"De mens wil gezien worden, als erkenning van zijn of haar bestaan", vatte hij zijn visie samen. "In het besef dat we elkaar altijd nodig hebben. Dat is voor mij christendemocratie. Dat is ons mensbeeld. Ieder mens telt."
Behalve het CDA hebben onder meer Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) en de combinatie PvdA/GroenLinks al laten weten dat zij willen inzetten op het thema bestaanszekerheid.
Verkiezingsprogramma
Het CDA presenteert maandag zijn conceptverkiezingsprogramma en Bontenbal noemde alvast een paar punten die daarin zullen staan. De christendemocraten willen een "flinke verhoging" van de kinderbijslag en het kindgebonden budget, een verlaging van de lasten op arbeid en een verhoging van de lasten op vermogen. Ook wil het CDA een andere overheid, die "haar inwoners weer moet vertrouwen en zelf betrouwbaar moet handelen".
Verder citeerde de lijsttrekker oud-CDA-politicus Hannie van Leeuwen. Die zei in 2011, toen de partij moest beslissen over de gedoogconstructie met de PVV: "Als de partij op de rug ligt, dan ga je met des te meer elan proberen de partij weer op de benen te krijgen. Dus ik zeg tegen alle mensen die de neiging hebben om af te haken: 'Doe het nu niet, kom naast mij staan en laten we samen vechten voor de inhoud'."
In een peiling van I&O Research van afgelopen zaterdag komt de partij van Bontenbal uit op een historisch laag zetelaantal van drie. Veel prominente CDA'ers hebben laten weten dat zij niet op de kandidatenlijst willen, zoals Bontenbals voorganger Wopke Hoekstra, oud-partijleider Hugo de Jonge en fractievoorzitter Pieter Heerma.
Het CDA maakte twee weken geleden bekend dat ze met Henri Bontenbal aan het roer de verkiezingen in willen. Hij zit sinds 2021 voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij is van huis uit natuurkundige en zei bij zijn presentatie dat hij voor een CDA staat dat "vanuit het midden" opereert.
Tweede Kamer-nestor Kees van der Staaij (54) maakte vandaag bekend dat hij de politiek verlaat. Hij kwam 25 jaar geleden namens de SGP als volksvertegenwoordiger naar Den Haag. Dat was vijf maanden eerder dan Geert Wilders, die in augustus 1998 voor de VVD in de Tweede Kamer kwam. Van der Staaij lichtte zijn vertrek toe:
Van der Staaij was destijds "een groentje" van 29 jaar, dat het belangrijk vond om het vooroordeel van de SGP als oudemannenpartij te doorbreken. Hij stelde zich open en sociaal handig op en werd al snel populair bij collega-Kamerleden van andere partijen.
In 2010 volgde hij Bas van der Vlies op als partijleider. Hij zei daarbij dat hij de inhoudelijke koers niet zou wijzigen en dezelfde streng-christelijke principes zou blijven aanhangen. Maar de mediastrategie van de SGP veranderde meteen bij zijn aantreden.
Tv-optredens
Waar zijn voorganger aanvankelijk nog wat huiverig was om op te treden voor televisie - volgens een deel van de orthodoxe achterban een duivels apparaat - begon Van der Staaij meteen videoblogs te maken en te twitteren.
Hij ontpopte zich ook tot regelmatige gast in talkshows, waar veel interesse bestond voor zijn grote staatsrechtelijke kennis. En dit jaar verscheen hij zelfs in het eerste spotje van de SGP ooit in de Zendtijd voor Politieke Partijen.
Van der Staaij wordt vaak aangeduid als het "staatsrechtelijk geweten" van de Tweede Kamer. Hij is wars van politieke spelletjes en probeert elk onderwerp 'zuiver' te benaderen, op basis van de wetten en regels van de rechtsstaat.
Mede daarom werd hij ook gevraagd als voorzitter van twee werkgroepen: een over de herziening van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer en een over de versterking van de positie van de Tweede Kamer.
Abortus en lhbti
Tegenover alle lof voor zijn kennis en kunde staat ook kritiek. Van der Staaij, die lid is van de Oud-Gereformeerde Gemeenten, verdedigt vanuit zijn religieuze overtuigingen standpunten die veel mensen als kwetsend en discriminerend ervaren.
Zo zei hij ooit op een vraag over abortus dat de kans dat vrouwen zwanger raken na een verkrachting heel klein is en stuurde hij een ingezonden brief naar The Wall Street Journal waarin hij uithaalde naar het Nederlandse euthanasiebeleid.
Hij noemde de islam een bedreiging en was een van de prominente ondertekenaars van de Nederlandse versie van een Amerikaans anti-lhbti-pamflet, dat stelde dat homoseksuelen en transgenders van hun geaardheid kunnen genezen. Dat sloot volgens hem aan bij "de bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit".
'Constructief bijdragen'
Op de SGP-site zegt Van der Staaij dat zijn drijfveer is om "vanuit bijbelse waarden en normen herkenbaar en constructief een steentje bij te dragen aan goede besluitvorming"
En het is die constructieve houding van Van der Staaij die vooral lijkt te beklijven. Ondanks zijn soms zeer conservatieve standpunten, bleef hij voor velen het aimabele, betrouwbare gezicht van de SGP.
Zijn onderkoelde humor werd ook zeer gewaardeerd in de Tweede Kamer:
Hij kon het op persoonlijk vlak ook goed vinden met veel politici, onder wie Mark Rutte. In 2012 hadden de twee een gesprek op de achterbank van de dienstauto van de premier, waarna de SGP uitgroeide tot een soort informele gedoogpartner van het kabinet-Rutte I en II.
'Vind hem geweldig'
Rutte roemde Van der Staaij vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Hij noemde hem "een man voor wie je de pen even neerlegt als hij het woord voert", iemand die niet met de meute meegaat, maar in staat is zijn eigen keuzes te maken. "Het is een man met enorm veel humor, en je kunt heerlijk met hem roddelen. Ik vind hem echt geweldig."
D66-fractievoorzitter Paternotte zegt op X dat Van der Staaij vaak zijn tegenpool was "en toch wist hij bruggen te slaan waar weinigen die kans zagen".
Volt-leider Dassen vindt het vertrek van Van der Staaij een aderlating. "De Kamer verliest haar staatkundig geheugen (en grappigste Kamerlid)."
Van der Staaij zelf vindt het na 25 "tropenjaren" genoeg geweest. Hij is tot de conclusie gekomen dat "de tijd van gaan voor mij nu is gekomen. " Hij heeft het ambt van volksvertegenwoordiger altijd als een roeping ervaren "maar niet als een roeping voor het leven".
In de horrorfilm Talk to Me raakt een groep jongeren verslaafd aan het contact met de geestenwereld. De laatste jaren wordt de horrorwereld overspoeld door films met geesten. Waar komt die fascinatie vandaan?
De zomervakantie is nog niet afgelopen, wat wel opvalt is dat veel mensen op vakantie gaan met een caravan of camper. Op vakantie gaan begint met de voorpret. Je reis uitstippelen, het daadwerkelijk boeken, je koffer inpakken, de reis er naar toe en ga zo maar door. Als je met een caravan of camper gaat […]
Dit artikel Iedereen gaat op vakantie met een caravan of camper! verscheen eerst op Autoblog.nl.
De Chiromeisjes van Sint-Antonius Zoersel beleven een bewogen terugreis van hun kamp in Hongarije. Na een meer dan geslaagd verblijf vertrok de groep dinsdagmiddag huiswaarts. Hun bus viel ?s avonds echter in panne. Pas de middag erop zette een nieuwe bus de rit voort. Een tweede overstap en enkele uren later was de groep woensdagavond nog 500 kilometer van huis verwijderd. ?Pas tegen 3 uur vannacht zouden we weer thuis zijn. We zijn echt aan het aftellen?, vertellen leidsters Femke Van Orden (19) en Paulien De Hoey (21) vanop de bus.
Eva van Agt heeft onder meer een hersenschudding overgehouden aan haar valpartij tijdens de tweede etappe van de Tour de France Femmes. De renster van Jumbo-Visma laat weten dat het naar omstandigheden goed met haar gaat.
Nyck de Vries kon zondag leven met zijn vijftiende plek in Oostenrijk. De Nederlander startte op de Red Bull Ring vanuit de pitsstraat, kon een paar plekken goedmaken, maar bleef opnieuw buiten de punten.
De Belgische kogelstootster Jolien Boumkwo hoefde geen seconde na te denken toen haar gevraagd werd om bij het EK voor landenteams de 100 meter horden te lopen. De atlete baarde zaterdag opzien door het nummer in een slakkengang af te werken.
Zonder het zelf goed te beseffen, misschien wel zonder het zelf echt te willen, griste Club Brugge voor het tweede jaar op rij Union de titelschaal uit handen. Per stom toeval. Net toen de heli ging landen, maakte hij rechtsomkeer. Het Dudenpark was een tranendal.
De nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen, is een feit. Over een paar jaar krijgen alle werkenden die via hun werkgever voor hun pensioen sparen of gespaard hebben een nieuwe regeling. Ook voor zzp'ers die voor een pensioen sparen, gaat er wat veranderen.
Na een lange discussie in de Eerste Kamer over de grondwettelijkheid van de nieuwe pensioenwet kwamen de senatoren vanavond laat eindelijk aan stemmen toe: 46 leden stemden voor de wet, 27 stemden tegen.
Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP stemden voor. Oppositiepartijen SP, PVV, PvdD, 50Plus, de Fracties Nanninga, Otten en Frentrop, FvD en OSF stemden tegen.
Minister Carola Schouten (Pensioenen) noemt het "een belangrijke stap" dat de wet na 15 jaar discussie nu is aangenomen. "Met deze wet zorgen we dat ons pensioen goed geregeld blijft", zegt ze. Dat geldt volgens haar zowel voor mensen die al met pensioen zijn als voor mensen die nog werken.
Protest
's Ochtends werd voor de deur van de Eerste Kamer nog gedemonstreerd onder leiding van SP-leider Lilian Marijnissen.
Binnen brachten tegenstanders van de wet op het laatste moment een nieuw bezwaar in. Volgens drie hoogleraren had er over de wet met tweederdemeerderheid gestemd moeten worden. Zij wezen op een bepaling in de Grondwet die zegt dat dat moet als er over het inkomen van Kamerleden wordt gestemd.
De Fractie Otten diende om die reden nog een, vooraf al kansloze, motie van wantrouwen in tegen minister Schouten. Maar die bleef erbij dat de Grondwet niet op de pensioenwet van toepassing is.
Schouten kreeg bijval van een meerderheid van de senatoren. Die vinden dat in de nieuwe pensioenwet niets is geregeld over de hoogte van het pensioen van Kamerleden en oud-Kamerleden. Dat moet de komende maanden juist nog worden besproken, zeiden zij. En pas dan is de Grondwet van toepassing. De stemmingen konden daarom toch zoals gepland doorgaan.
De overgang naar het nieuwe stelsel wordt een behoorlijke klus:
Het nieuwe pensioensysteem is volgens de voorstanders gunstiger voor mensen met flexibele banen en kortere contracten. Ook is het de bedoeling dat het eerlijker uitpakt voor jongere generaties omdat zij niet hoeven mee te betalen aan de hogere uitkeringen van oudere generaties. Daar staat meer risico en geen harde garanties over de einduitkering tegenover.
Zzp'ers mogen in het nieuwe systeem meer belastingvrij sparen voor hun pensioen. En pensioenfondsen mogen experimenteren met deelname van deze zelfstandigen aan hun werknemerspensioenfonsen.
Het is de komende maanden aan de pensioenfondsen om al hun pensioendeelnemers op de hoogte stellen van de stappen die zij nu gaan nemen en hoe zij de oude pensioenrechten willen overhevelen naar het nieuwe systeem. Dat gaat nog jaren duren.
Minister Schouten kan zich voorstellen dat veel mensen zich zorgen maken over het nieuwe stelsel. Ze benadrukt dat burgers goed voorgelicht zullen worden over de veranderingen.
De partijen die overleggen over het landbouwakkoord hopen medio mei een akkoord te hebben. Dat zeiden ze in een persmoment in Hierden. Gisteren en vandaag stonden er twee onderhandeldagen op het programma waarin zo'n vijftig partijen, waaronder het ministerie, landbouworganisaties en natuurbeheer, tot een akkoord probeerden te komen.
De partijen lieten weten dat het moeilijke gesprekken zijn, maar dat er nog altijd vertrouwen is in een akkoord. "De gesprekken zijn op het scherpst van de snede en soms heel pittig. We staan soms echt ver uit elkaar, maar iedereen ziet het belang van het akkoord", zegt minister Adema van Landbouw. "We gaan doorpraten de komende tijd."
Volgens land- en tuinbouworganisatie LTO gaan de onderhandelingen best goed, maar worden er te veel rondjes gedraaid. "Er moet nu echt een concreet stuk op tafel komen. Het kabinet is aan zet", zegt voorzitter Sjaak van der Tak. De organisatie wil in de week van 8 mei duidelijkheid hebben over de definitieve tekst van het landbouwakkoord.
Ook minister Adema richt zich nu op die datum. "Is het makkelijk? Nee. Komen we eruit? Ik hoop het en verwacht het ook. De partijen aan tafel zijn gemotiveerd, dus geklapt is het zeker niet. Ik heb er nog vertrouwen in." Volgens de partijen die aan tafel zitten zijn de grootste pijnpunten in de onderhandeling met name landbouwgrondgebruik, wat de ketenpartijen gaan doen, het verdienmodel van de boer en mest.
Kabinet praat met organisaties
Al sinds december praat het kabinet met meerdere organisaties over de toekomst van de boeren. Om de natuur te beschermen en te herstellen wil het kabinet de stikstofneerslag in 2030 flink hebben teruggedrongen. Ook moeten zo'n 3000 'piekbelasters' een aanbod krijgen in ruil voor het terugbrengen van hun uitstoot.
Tegelijkertijd wil het kabinet met een plan komen voor boeren die willen verduurzamen of verplaatsen. Daarvoor moet het landbouwakkoord de basis vormen. Het kabinet liet eerder weten dat het "zo nodig met eigen beleid" zou komen, als het niet zou lukken om tot een akkoord te komen.
Stroeve onderhandelingen
De onderhandelingen over het landbouwakkoord verliepen al maanden stroef. Vorige maand trok boerenbelangenorganisatie Agractie zich bijvoorbeeld terug uit het overleg over het akkoord.
Vorig jaar stapte Henk Staghouwer op als minister van Landbouw. Het lukte hem niet om een concreet plan te maken voor de toekomst van de landbouw. Hij werd opgevolgd door Piet Adema, die besloot op advies Johan Remkes om om tafel te gaan met alle betrokken partijen.
Hij speelt al jaar en dag met en tegen zwarte spelers, en toch kwam Dante Vanzeir (24) racistisch uit de hoek op het voetbalveld in de Verenigde Staten. Hij heeft zijn excuses aangeboden, maar het incident blijft hangen. Want hoe werkt dat dan in ons hoofd? Hoe komt het dat iemand, die zich niet als racistisch ziet, toch racistisch gaat uithalen. Professor Bram Vervliet, hoofddocent biologische psychologie aan de KU Leuven en auteur van het boek ?Waarom we bang zijn?, legt uit.