Hugo Metsers, die in februari door meerdere oud-studenten van de door hemzelf opgerichte acteursopleiding faaam beschuldigd werd van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag, legt tijdelijk zijn lesactiviteiten stil. Dat zegt hij in een verklaring op de website van de opleiding.
Acteur Hugo Metsers stopt per direct met zijn activiteiten bij Faaam, de filmacteursopleiding die hij in 2005 heeft opgericht en waar hij nog steeds de dagelijkse leiding heeft. Aanleiding zijn beschuldigingen van oud-studenten in de Volkskrant van grensoverschrijdend gedrag.
Hugo Metsers zegt geschrokken te zijn van het artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag waarin hij wordt beschuldigd van machtsmisbruik binnen de acteursopleiding faaam. De acteur zegt in een reactie aan persbureau ANP dat hij bezig is met aanpassingen aan de opleiding.
03:30 De Belgische olietankerrederij Euronav is altijd bereid te spreken over een mogelijk samengaan met een andere speler. Ook met Frontline, de rederij van de Noorse scheepstycoon John Fredriksen. ?Als ie...
Een 29-jarige man uit het Zuid-Hollandse Rijnsburg is woensdag veroordeeld voor het bedreigen van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op Facebook. De man heeft een gevangenisstraf van acht weken opgelegd gekregen, waarvan vier voorwaardelijk.
Iets na elven, een doordeweekse nacht. Columnist HUGO CAMPS stapt uit zijn voordeur en begint aan een avondwandeling door Knokke, zijn thuisstad. Hij heeft zich voorgenomen pas na middernacht thuis te komen, als kleine verzetsdaad van een 77-jarige tegen de avondklok. Hij tekent op wat hij ziet: de grote leegte, de complete desolaatheid, geen ziel op straat, een leven zonder leven: "De stad is stil, huilerig en geluidloos."
Met de start van het nieuwe schooljaar vierden de leerlingen, leerkrachten en het bestuur van Nandasmo in Nicaragua ook de opening van het nieuwe sportplein. ?Het is gefinancierd door de gemeente Willebroek via het Fonds Hugo Adriaensens. De klaslokalen achteraan, zestien in totaal, zijn eerder al dankzij de steun van dit Fonds gerealiseerd?, legt Anita Moens voor het Fonds Hugo Adriaensens uit. Deze lagere en middelbare school zorgde ervoor dat dit verlaten deel van Nicaragua een toekomst kreeg. Inmiddels studeerden er duizenden kinderen af, van wie een groot deel achteraf ook universitaire studies deed. Willebroek staat nog steeds in voor het onderhoud van deze school. De gemeente Nandasmo betaalt steeds de helft van alle kosten.
Hugo Siquet begon tegen Waasland-Beveren in de basis en de speler van Standard werd uitgeroepen tot 'Man van de Wedstrijd'. De rechtsback speelde een sterke partij en verbaasde vriend en vijand. Heeft Standard met het talent een topper in spe in zijn rangen?
Vroeger was het leven simpel: wanneer je een bepaald bedrag uitgaf bij de plaatselijke bakker, kreeg je in ruil daarvoor een spaarzegeltje. Met tien zegeltjes kreeg je korting of een kadootje. Klant blij en de bakker blij want hij wist zo klanten aan zich te binden. Toch dacht ondernemer Hugo Leijtens dat het beter kon. ?Ik vond de papieren spaarkaart niet meer van deze tijd en ik wilde daar een oplossing voor bedenken.? Die oplossing werd een app, vertelt hij aan Top Names.
Publicist Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen zorgden beiden voor een moeder met alzheimer. Nu hebben ze samen een serie gemaakt over hun verblijf in een Rotterdamse verpleeghuis. Dementie, zagen ze, onthult je verhouding tot de ander. Twee jaar geleden stond verpleeghuis De Leeuwenhoek van de Rotterdamse zorginstelling Humanitas nog op de zwarte lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszo
Elegante opstellen van Maarten Doorman, een nieuwe roman van Patrick Modiano, het klassieke Amerikaanse populisme en andere net verschenen titels. Naarmate het leven vordert, plegen levenservaringen opgedaan in de jonge jaren belangrijker te worden. Dat lijkt in ieder geval op te gaan voor Patrick Modiano, die in Slapende herinneringen zijn jarenzestig-verleden tot leven wekt. De vrouwen uit zijn
20:38 Tien jaar na zijn dood komen de eerste tekeningen van Hugo Claus op de markt. Borsten, vagina?s en penissen domineren, nu eens roekeloos dan weer sober. ?Ook als tekenaar was hij een speelse provocate...
?Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders?. Die zin is door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot ?de Schoonste zin? van Hugo Claus. Dat heeft actrice Hilde Van Mieghem, jarenlang bevriend met Hugo Claus, vrijdagavond bekendgemaakt in het radioprogramma Culture Club.
De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 23 maart. In de Sir Edmund van afgelopen zaterdag staat een interview met Hilde Van Mieghem, de curator van de Hugo Claus-tentoonstelling in het Letterenhuis Antwerpen. Zij stelt dat Hugo behoorlijk leed onder vrouwen als Kitty Courbois en Sylvia Kristel. Niet alleen bedrogen ze hem, maar toen hij na vijf jaar besloot te scheiden van Sylvia wilde ze ook van
Met Hugo Claus wandelen door de Belgische stad Kortrijk. Het kán. Ondanks het feit dat hij vandaag precies tien jaar geleden overleden is.
Hij bracht er zijn jeugd door, Hugo Claus. Hij ging naar een internaat in Kortrijk, naar de middelbare school en dweepte er kortstondig met nazi-Duitsland. En scheef daar zijn grootste roman over: Het Verdriet van België. Waar op zijn tiende sterfdag steden als Antwerpen en Brussel de Claus-registers vol opentrekken, doet Kortrijk dat haast schoorvoetend. Er is nu een audiotour door de stad. Daarvóór was er eigenlijk niets.
Dolkachtige hekken
"Hele hoge muren. Buitengewoon venijnige, gepunte, dolkachtige hekken", herinnert Hugo Claus zich de muur rond het Sint-Amandscollege. Dat hij je dat vertelt op je mobiel komt doordat hij dat aan de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom vertelde toen ze 35 jaar geleden voor die muur stonden.
Het interview dat ze daar toen voor de BRT (nu VRT) radio opnamen is bewerkt tot een audiotour. Claus en Nooteboom nemen je mee door de straten van Kortrijk die een rol spelen in het leven van Louis Seynaeve, de hoofdpersoon in Het Verdriet van België, en dus in het leven van de man die model stond: Hugo Claus zelf.
En het werkt. Het Verdriet en de stad komen tot leven terwijl je met je telefoon een parcours van 9 kilometer aflegt door Kortrijk. Het ouderlijk huis van Claus bestaat niet meer, wordt uitgelegd terwijl je op dé plek staat. Het huis dat er nu staat is inderdaad van recentere bouw. Er is niets dat erop wijst dat Claus hier de vormende jaren van zijn leven doorbracht. Geen bordje. Geen souvenirwinkel. Geen standbeeld. Niets.
Hitler en hakenkruizen
Dat Claus een moeizame relatie had met Kortrijk is bekend. Maar kennelijk is het sentiment wederkerig. Voor het stadhuis helpt de audiotour je in te beelden dat er hakenkruizen wapperden. En dat er binnen ooit een portret van Hitler hing. Wil Kortrijk niet aan dat verleden herinnerd worden? Zelfs niet als het via de herinneringen gaat van wat misschien wel de beroemdste stadsgenoot is?
Of is het dat de audiotour je langs plekken voert waar je als stad niet trots op bent? De kleine arbeiderswoningen in sommige straten? De stukken waar je met koptelefoon op wandelt langs in meer of mindere mate vervallen huizen, waar zonder uitzondering de typisch Belgische rolluiken naar beneden zijn. Plekken die een gevoel oproepen van buitensluiting, van ongastvrijheid.
Ik wandel door Kortrijk met medewerkers van de afdeling toerisme. Zij hebben ook geen antwoord op mijn vraag waarom de stad niet al veel eerder breed uitpakte met, en bijgevolg veel geld had verdiend aan Claus en Het Verdriet. Een van hen vertelt dat zelfs de uitbater van het café dat een prominente rol speelt in het leven van Seynaeve en Claus, daar eigenlijk niets van wil weten.
Aan de andere kant: dat er geen bordjes staan bij alle locaties maakt de wandeling met Claus en Nooteboom intiemer. Het vergroot het gevoel dat je de roman en de schrijver aan het ontdekken bent. Daar zijn de makers van de tour zeker in geslaagd.
De "Hugo's", de nieuwe boekenprijzen van de VRT, zullen door het leven gaan als de "LangZullenWeLezen-trofeeën". Dat maakt de VRT vandaag bekend. "LangZullenWeLezen" is eveneens de naam van de nieuwe community die de openbare omroep op 30 april lanceert, waarmee ze mensen wil samenbrengen die de liefde voor boeken delen.
Tien jaar geleden stierf Hugo Claus. Uit zijn kolossale archief heeft actrice en vriendin Hilde Van Mieghem een tentoonstelling ingericht. 'Ik weet nu zelfs méér van hem dan ik had gewild.' Eén keer, in 1979, en verder nooit. Maar die ene keer was wel allesbepalend. In het Letterenhuis te Antwerpen geeft Hilde Van Mieghem (59) - actrice, regisseur, columnist voor de Vlaamse krant De Morgen - het b
Verrassing in de maak bij KV Oostende. De kans is groot dat Hugo Broos (foto) er - samen met Johan Plancke - Luc Devroe opvolgt. Plancke wordt vandaag normaal gezien voorgesteld als manager en zal vooral de rechterhand worden van algemeen directeur Patrick Orlans en kersvers voorzitter Peter Callant.