NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Homohuwelijk

2News.be / Trefwoorden / Homohuwelijk

Clemens Cornielje, volbloed liberaal die streed voor het homohuwelijk, overleden
18 Maart 2022, 00:06 NOS nieuws

VVD-politicus en bestuurder Clemens Cornielje is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was elf jaar lid van de Tweede Kamer en veertien jaar lang commissaris in Gelderland. Premier Rutte prijst hem als een volbloed liberaal die stond voor de individuele keuzevrijheid.

Cornielje, de zoon van een burgemeester, was al op jonge leeftijd politiek actief. Hij begon zoals veel VVD-politici als lid van de JOVD, de jongerenafdeling van de liberalen. In 1977 werd hij vicevoorzitter van de Gelderse JOVD.

Daarnaast studeerde hij aan de lerarenopleiding biologie en wiskunde. Begin jaren 80 stond hij enkele jaren voor de klas als wiskundeleraar.

Homohuwelijk

In 1983 werd hij beleidsmedewerker van de VVD-fractie in de Tweede Kamer en vijf jaar later adviseur van de vicepremier van dat moment, Rudolf de Korte.

Daarna was hij vier jaar lang adviseur en naaste medewerker van VVD-leider Frits Bolkestein. Toen hij werd aangenomen vroeg hij of het een bezwaar was dat hij homoseksueel was. Dat was niet het geval.

In 1994 werd hij zelf Kamerlid. Zijn belangrijkste beleidsterrein was onderwijs, maar hij hield zich ook bezig met openbare orde en veiligheid en criminaliteitsbestrijding.

Cornielje maakte zich in de jaren negentig hard voor het homohuwelijk, dat in 2001 werd ingevoerd.

In 2002 was hij in beeld om staatssecretaris van Onderwijs te worden maar dat ketste af. Drie jaar later werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland.

Tumor

Begin 2010 werd longkanker bij hem geconstateerd. Door de behandeling moest hij zijn werk een tijdlang neerleggen, maar in de loop van het jaar kon hij weer aan de slag. Hij werd in 2011 door Provinciale Staten voorgedragen voor een tweede termijn van zes jaar.

In 2012 werd nierkanker bij hem geconstateerd. Het zag er slecht uit maar door "een wonder" genas hij.

"Een experimenteel medicijn heeft mij gered, een nieuwe dna-technologie", zei hij in januari 2017 in De Stentor. "Niemand weet hoe dit verder zal gaan. Ik heb voldoende energie. Ik heb uitzaaiingen maar die zijn klein. Klein geworden door de medicijnen."

Toch ging het niet veel later weer mis met zijn gezondheid. In april 2017 maakte Cornielje bekend dat er een hersentumor bij hem was ontdekt en dat de prognose heel slecht is. Cornielje zei te hopen op "een tweede wonder", maar die zomer werd hij ook nog geveld door meningitis.

Dat tweede wonder kwam er toch: hij leefde nog bijna vijf jaar, al was hij zo kwetsbaar dat hij sinds de uitbraak van corona zijn contacten met de buitenwereld tot het uiterste minimum beperkte.
Dochter Castro wil homohuwelijk legaliseren in Cuba

Mariela Castro, Cubaans parlementslid en dochter van voormalig president Raúl gaat een voorstel indienen om het recht op een huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht in de grondwet van Cuba op te nemen.
Kardinaal denkt na over alternatief voor homohuwelijk: ?Kerk moet seksualiteit van homo?s meer respecteren?

Een uitwisseling van ringen kan niet, wel een gebedsviering. Kardinaal Jozef De Kesel wil tegemoetkomen aan de vraag van holebigelovigen voor een symbolische erkenning als koppel.
Pleitbezorger homohuwelijk nieuwe president katholiek Costa Rica
2 April 2018, 06:36 NOS nieuws

Costa Rica heeft een nieuwe president. Het is Carlos Alvarado Quesada, die zich tijdens de verkiezingen heeft geprofileerd als groot voorstander van het homohuwelijk in het overwegend katholieke Midden-Amerikaanse land.

De 38-jarige Quesada heeft met een grote meerderheid zijn conservatieve tegenstander Fabricio Alvarado Muñoz verslagen. Die had zich als evangelische predikant, tv-journalist en oud-zanger van een religieuze rockband tegen het homohuwelijk uitgesproken. Het huwelijk voor homo's was een dominant thema bij de presidentsverkiezingen.

Carlos Alvarado Quesada is een linkse politicus, schrijver van fictieboeken en hij was al eens minister van werkgelegenheid. Hij heeft in onder meer Engeland gestudeerd en gewerkt.

Populairder

Muñoz was een relatief onbekende in de politiek, tot hij zich kandideerde voor de presidentsverkiezingen en zich nadrukkelijk uitsprak tegen het homohuwelijk. Dat was kort nadat een mensenrechtenhof Amerikaanse landen had geadviseerd om het homohuwelijk te legaliseren.

Zijn aanhang onder de conservatieve bevolking groeide, maar Quesada bleek uiteindelijk toch populairder.

Na het tellen van de meeste stemmen gaf Muñoz zijn verlies toe. "Maar we zijn niet verdrietig", zei hij. "De democratie heeft gewonnen."
Vrouw overlijdt 48 dagen na allereerste homohuwelijk Australië
8 Maart 2018, 09:12 NOS nieuws

Dit verhaal is mooi en tragisch tegelijk: het gaat over de Australische vrouwen Jill Kindt en Jo Grant. Het stel was op 15 december vorig jaar het eerste homokoppel in Australië dat trouwde. Ze hoefden van de autoriteiten in de staat Queensland niet een maand bedenktijd te nemen, zoals de nieuwe wet voor het homohuwelijk eigenlijk voorschrijft, omdat Grant terminaal ziek was.

Australische media melden nu dat Grant is overleden. Ze stierf al op 30 januari. Het allereerste Australische homohuwelijk heeft daarmee 48 dagen geduurd.

Het verhaal over de historische verbintenis werd gisteren naar buiten gebracht door de minister van Justitie van Queensland, Yvette D'Ath. Ze vertelde in het deelstaatparlement dat de aanvraag, de goedkeuring en de huwelijksvoltrekking vanwege de "uitzonderlijke omstandigheden" allemaal op één dag waren. Een ambtenaar werd nog apart vermeld: hij reed vanuit Brisbane naar een wegrestaurant honderd kilometer verderop, om de benodigde documenten te overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Kindt en Grant waren acht jaar samen. In 2013, lang voordat het homohuwelijk in Australië legaal werd, organiseerden ze een eigen ceremonie. Sinds die promise day zagen ze zich als elkaars echtgenoten.

Kindt zei tegen de Australische zender ABC dat zij en Grant zich vereerd voelden door de mensen die "hemel en aarde hadden bewogen" om het huwelijk zo snel mogelijk te maken. "Jo wilde dit zo ontzettend graag, net als ik", zei ze.

Het Australische parlement stemde op 7 december in met de legalisering van het homohuwelijk. Sinds 9 januari kunnen de huwelijken worden gesloten, maar in een aantal gevallen is een uitzondering gemaakt en kon het al eerder.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn