NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Hem


Van der Staaij heeft omstreden standpunten, maar iedereen loopt met hem weg
26 Augustus, 00:03 NOS nieuws

Tweede Kamer-nestor Kees van der Staaij (54) maakte vandaag bekend dat hij de politiek verlaat. Hij kwam 25 jaar geleden namens de SGP als volksvertegenwoordiger naar Den Haag. Dat was vijf maanden eerder dan Geert Wilders, die in augustus 1998 voor de VVD in de Tweede Kamer kwam. Van der Staaij lichtte zijn vertrek toe:

Van der Staaij was destijds "een groentje" van 29 jaar, dat het belangrijk vond om het vooroordeel van de SGP als oudemannenpartij te doorbreken. Hij stelde zich open en sociaal handig op en werd al snel populair bij collega-Kamerleden van andere partijen.

In 2010 volgde hij Bas van der Vlies op als partijleider. Hij zei daarbij dat hij de inhoudelijke koers niet zou wijzigen en dezelfde streng-christelijke principes zou blijven aanhangen. Maar de mediastrategie van de SGP veranderde meteen bij zijn aantreden.

Tv-optredens

Waar zijn voorganger aanvankelijk nog wat huiverig was om op te treden voor televisie - volgens een deel van de orthodoxe achterban een duivels apparaat - begon Van der Staaij meteen videoblogs te maken en te twitteren.

Hij ontpopte zich ook tot regelmatige gast in talkshows, waar veel interesse bestond voor zijn grote staatsrechtelijke kennis. En dit jaar verscheen hij zelfs in het eerste spotje van de SGP ooit in de Zendtijd voor Politieke Partijen.

Van der Staaij wordt vaak aangeduid als het "staatsrechtelijk geweten" van de Tweede Kamer. Hij is wars van politieke spelletjes en probeert elk onderwerp 'zuiver' te benaderen, op basis van de wetten en regels van de rechtsstaat.

Mede daarom werd hij ook gevraagd als voorzitter van twee werkgroepen: een over de herziening van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer en een over de versterking van de positie van de Tweede Kamer.

Abortus en lhbti

Tegenover alle lof voor zijn kennis en kunde staat ook kritiek. Van der Staaij, die lid is van de Oud-Gereformeerde Gemeenten, verdedigt vanuit zijn religieuze overtuigingen standpunten die veel mensen als kwetsend en discriminerend ervaren.

Zo zei hij ooit op een vraag over abortus dat de kans dat vrouwen zwanger raken na een verkrachting heel klein is en stuurde hij een ingezonden brief naar The Wall Street Journal waarin hij uithaalde naar het Nederlandse euthanasiebeleid.

Hij noemde de islam een bedreiging en was een van de prominente ondertekenaars van de Nederlandse versie van een Amerikaans anti-lhbti-pamflet, dat stelde dat homoseksuelen en transgenders van hun geaardheid kunnen genezen. Dat sloot volgens hem aan bij "de bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit".

'Constructief bijdragen'

Op de SGP-site zegt Van der Staaij dat zijn drijfveer is om "vanuit bijbelse waarden en normen herkenbaar en constructief een steentje bij te dragen aan goede besluitvorming"

En het is die constructieve houding van Van der Staaij die vooral lijkt te beklijven. Ondanks zijn soms zeer conservatieve standpunten, bleef hij voor velen het aimabele, betrouwbare gezicht van de SGP.

Zijn onderkoelde humor werd ook zeer gewaardeerd in de Tweede Kamer:

Hij kon het op persoonlijk vlak ook goed vinden met veel politici, onder wie Mark Rutte. In 2012 hadden de twee een gesprek op de achterbank van de dienstauto van de premier, waarna de SGP uitgroeide tot een soort informele gedoogpartner van het kabinet-Rutte I en II.

'Vind hem geweldig'

Rutte roemde Van der Staaij vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Hij noemde hem "een man voor wie je de pen even neerlegt als hij het woord voert", iemand die niet met de meute meegaat, maar in staat is zijn eigen keuzes te maken. "Het is een man met enorm veel humor, en je kunt heerlijk met hem roddelen. Ik vind hem echt geweldig."

D66-fractievoorzitter Paternotte zegt op X dat Van der Staaij vaak zijn tegenpool was "en toch wist hij bruggen te slaan waar weinigen die kans zagen".

Volt-leider Dassen vindt het vertrek van Van der Staaij een aderlating. "De Kamer verliest haar staatkundig geheugen (en grappigste Kamerlid)."

Van der Staaij zelf vindt het na 25 "tropenjaren" genoeg geweest. Hij is tot de conclusie gekomen dat "de tijd van gaan voor mij nu is gekomen. " Hij heeft het ambt van volksvertegenwoordiger altijd als een roeping ervaren "maar niet als een roeping voor het leven".
NU+ | Als Musk van X een WeChat-kloon wil maken, wacht hem kolossale taak
9 Augustus, 00:04 NU.NL - Economie
Elon Musk is bezig het merk Twitter uit te wissen. Hij vervangt het beetje bij beetje in X, een app waarmee alles kan: van berichten sturen tot geld overmaken. Dat doet denken aan het Chinese WeChat. Wat kunnen we verwachten?


Proces tegen Kevin Spacey loopt af: aanklager noemt hem "seksuele bullebak?
20 Juli, 00:07 HLN.BE
Het grote proces rond acteur Kevin Spacey (63) loopt stilaan af. De acteur wordt door vier mannen beschuldigd van seksuele aanranding en gedwongen seks. De openbaar aanklager kon het in haar slotpleidooi niet laten om Spacey nog een laatste sneer toe te dienen. Zij noemt hem ?een seksuele bullebak? en ?een man die gewend is om zijn zin te krijgen.?


KIJK. Wat u gisteren niet zag: fan probeert Vingegaard te helpen op Col de la Loze, maar bezorgt hem bang moment
20 Juli, 00:06 HLN.BE
Er was deze Tour al heel wat te doen over de rol van het publiek. Ook gisteren lieten de fans zich meermaals gelden en zeker niet altijd op positieve wijze. Enkele voorvallen, waaronder eentje met Jonas Vingegaard, die mogelijk aan uw aandacht ontsnapt zijn.


Simons dankt vooral vertrokken Van Nistelrooij: 'Dankzij hem kwam mijn droom uit'
20 Juli, 00:01 NU.NL - Sport
Xavi Simons heeft woensdag in een videoboodschap afscheid genomen van PSV, dat hij inruilt voor Paris Saint-Germain. Het talent, dat komend seizoen op huurbasis bij RB Leipzig speelt, sprak in het bijzonder zijn dank uit naar Ruud van Nistelrooij.


16 Juli, 00:04 Volkskrant
Daniel Radcliffe denkt dat nieuwe Harry Potter-serie hem niet nodig heeft
12 Juli, 00:11 NU.NL - Film
Daniel Radcliffe denkt niet dat hij nodig is om een succes te maken van de Harry Potter-serie die momenteel in de maak is. "Ik ben erg blij dat het stokje is doorgegeven."


Familie Navalny stapt naar de rechter om hem te kunnen bezoeken
4 Juli, 00:01 HLN.BE
De familie van Kremlincriticus Aleksej Navalny is naar de rechter gestapt om hem te kunnen bezoeken. Navalny heeft als politiek gevangene geen enkel bezoek gehad in het afgelopen jaar, klinkt het op zijn Twitter- en Instagrampagina?s, die worden beheerd door zijn advocaten.


NU+ | Statiegeldbeker is beter voor het klimaat, als we hem maar netjes inleveren
3 Juli, 00:05 NU.NL - Economie
Sinds zaterdag betaal je een toeslag voor wegwerpbekers of -bakjes van plastic. Ook moet het overal mogelijk zijn om je koffie in een herbruikbare beker te krijgen. Die is beter voor het klimaat, als we hem inderdaad netjes hergebruiken.


14 Juni, 00:04 Volkskrant
Trump pleit onschuldig in nieuwe strafzaak die hem electorale rugwind geeft
14 Juni, 00:00 De Tijd
21:33 Donald Trump is de eerste voormalige Amerikaanse president die beschuldigd wordt van federale misdrijven. Dat hindert zijn populariteit niet. Uit angst de Trump-achterban te schofferen, gaan ook veel ...


KIJK. Henry en Guardiola hebben het soms lastig om het genie De Bruyne te begrijpen: ?Wees overstuur. Dat zeg ik haast alle dagen tegen hem?
12 Juni, 00:02 HLN.BE
Hun mening over Kevin De Bruyne zal niet veranderd zijn. Voor de Amerikaanse zender CBS schoof Thierry Henry in aanloop naar de Champions League-finale aan bij Pep Guardiola. De oud-assistent van de Rode Duivels bracht ook zijn meest bepalende speler ter sprake. Henry bekende dat hij het soms heel moeilijk is om een genie als De Bruyne te begrijpen.


Rammstein-zanger neemt stappen tegen vrouwen die hem wangedrag verwijten
11 Juni, 00:10 NU.NL - Muziek
De van seksueel wangedrag beschuldigde zanger van Rammstein lijkt de tegenaanval te hebben ingezet. De advocaten van Till Lindemann ondernemen juridische stappen tegen mensen die beschuldigingen tegen de zanger hebben geuit. Dat laten ze donderdag weten in een verklaring op Twitter.


7 Juni, 00:06 Volkskrant
31 Mei, 00:06 Volkskrant
31 Mei, 00:06 Volkskrant
Invaller El Ghazi redt PSV op Het Kasteel: 'Maar mijn oma had hem ook gemaakt'
7 Mei, 00:02 NU.NL - Sport
Anwar El Ghazi zorgde zaterdag voor het verlossende doelpunt van PSV op bezoek bij Sparta Rotterdam (0-1). De aanvaller bleef bescheiden onder zijn belangrijke treffer op Het Kasteel, die ertoe leidde dat Feyenoord zondag nog geen kampioen kan worden.


NU+ | Avicii vijf jaar dood: dankzij hem zeggen dj's vaker nee
23 April, 00:05 NU.NL - Muziek
Het is vandaag vijf jaar geleden dat Avicii overleed, maar vergeten is hij zeker niet. Op Spotify behoort de producer nog altijd tot de honderd meest beluisterde artiesten van het moment, en ook zijn strijd met de druk van het dj-bestaan is nog steeds voelbaar in de dancewereld.


Ex-Red Hot Chili Peppers-gitarist vond muziek 'cooler' met hem erbij
9 April, 00:08 NU.NL - Muziek
Josh Klinghoffer, de ex-gitarist van de Red Hot Chili Peppers, is van mening dat de band "coolere" muziek maakte toen hij er nog in zat. Dat zegt de 43-jarige muzikant in de podcast 5 Notas.


30 Maart, 00:21 VolkskrantGerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn