NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Groningse

2News.be / Trefwoorden / Groningse

Campagne voor Groningse cold case uit 1997 succesvol: verdachte gearresteerd
5 Februari, 21:56 NOS nieuws

De politie in Groningen heeft succes geboekt in een oude moordzaak uit 1997. Vandaag is een man van 44 uit Geldrop aangehouden in verband met betrokkenheid bij de dood van Els Slurink.

Slurink werd in de nacht van 20 op 21 maart in 1997 in haar woning in Groningen doodgestoken. Al die tijd is onduidelijk gebleven wat er in het huis is gebeurd en wat de aanleiding is geweest.

De man die nu is aangehouden zit in alle beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om die reden deelt de politie verder geen informatie over het onderzoek en deze verdachte.

Campagne

Het onderzoek naar de dood van Slurink zat jarenlang vast. Twee weken geleden startte de politie met een nieuwe campagne om meer informatie te vergaren, onder het motto 'Het is nooit te laat om te praten'.

Bijna honderd locaties in de stad Groningen waren gedurende twee weken voorzien van abriposters met daarop de vraag 'Wie bracht Els Slurink om het leven?' Op 26 januari stond de uitzending van Opsporing Verzocht grotendeels in het teken van het onderzoek naar de dood van Slurink.

Dat leverde ruim 140 tips op, waaronder volgens de politie ook een aantal bruikbare. Ook gaven meerdere tipgevers namen door.
Huiszoeking bij Groningse duikers om spullen uit oorlogswrak
23 Mei 2018, 13:00 NOS nieuws

Bij drie leden van duikteam 'De Zeester' in het Groningse Lauwersoog is op verzoek van Duitsland huiszoeking gedaan. Een deurwaarder heeft onder begeleiding van de politie gezocht naar spullen uit een scheepswrak.

Het gaat om voorwerpen van de Duitse kruiser Mainz, die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog met 89 bemanningsleden zonk bij een zeeslag bij Helgoland, in augustus 1914. Ook een restaurant in Lauwersoog is doorzocht, omdat daar opgedoken voorwerpen van de duikclub te zien zijn.

Vergoeding voor paard

Het lukte de Groningse duikclub in 2004 om het wrak te lokaliseren. De duikers namen een telegraaf en richtkijker mee naar boven en kregen later een kanon in handen dat op de kruiser zou hebben gestaan.

Dat kanon ligt op het terrein van duiker Jan Kruizinga. Wat hem betreft mogen de Duitsers de spullen gerust hebben, zegt hij tegen RTV Noord. "Maar ik wil ook graag het paard vergoed hebben dat de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van mijn opa hebben meegenomen."

Hunebedden

Het conflict met de Duitse overheid over de voorwerpen loopt al jaren. De politie in Duitsland behandelde de zaak in 2015 als grafschennis.

Dat is niet aan de orde, zegt advocaat Jan Maarten Pol namens het duikteam. "De menselijke resten zijn al lang weg. Bij hunebedden is archeologisch onderzoek gedaan; dat kun je dan ook grafschennis noemen. Het is te zot voor woorden dat ze zo je huis komen binnenmarcheren."

Pol deed begin dit jaar een voorstel aan de Duitsers: jullie krijgen de spullen terug, op voorwaarde dat er geen claims worden ingediend. Daar werd volgens hem niet op gereageerd. "We hebben drie maanden lang niks gehoord. Dit is vervolgens het antwoord."

De deurwaarder heeft beslag gelegd. Vermoedelijk wordt geprobeerd om via de rechter spullen terug te krijgen. "Een zinloze procedure", vindt Pol. "Alles wat we hebben, kunnen ze krijgen."
En plots is het Groningse publiek stil: de koning spreekt over de aardbevingen
27 April 2018, 17:42 Volkskrant
Zelden zal er op Koningsdag een officieel moment zijn ingeruimd om te praten over angst. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima deden het: in Groningen spraken zij vrijdag met gedupeerden van de gaswinning. 'Luisteren is zo belangrijk.' Op de Grote Markt in Groningen zet Willem-Alexander het wapen in waarover hij en zijn familie exclusief beschikken: koninklijke aandacht. Rond enkele statafels


Bescheiden winst Groningse basketbalploeg Donar is te weinig voor Europese finale
19 April 2018, 21:54 Volkskrant
Arvin Slagter (32) kijkt nog even naar het scorebord. De berusting is aan zijn houding af te lezen. Hij loopt als laatste het veld af. Slagter weet het: de verrassende Europese zegetocht van het Groningse Donar zit erop. De 83-80-winst op de Italiaanse kampioen Venezia is te mager om door te gaan naar de finale. De heenwedstrijd in Venetië was met 82-72 verloren. Het verschil van drie punten dus n


Groningse aardbeving nagebootst in laboratorium Japan
19 April 2018, 12:54 NOS nieuws

De NAM bootst begin mei in een laboratorium in Japan een "Groningse aardbeving" na. In de test-opstelling wordt gesteente gebruikt met dezelfde samenstelling als de ondergrond van het gasveld in Groningen.

Het onderzoek van 7 tot en met 11 mei staat onder leiding van de Utrechtse professor Chris Spiers. "Er zijn wel experimenten op zeer kleine schaal uitgevoerd maar dit is heel groot. De beste wetenschappers uit de wereld zijn er bij. Wat hier gaat gebeuren is echt het neusje van de zalm."

Op een trilplaat worden twee blokken verpulverd gesteente onder grote druk tegen elkaar aan geperst en langs elkaar bewogen. Hierdoor ontstaat langs de breuklijn een trilling die lijkt op een Groningse aardbeving van iets onder 1,0.

Trilplaat en sensoren

Het gasconcern noemt het een grootschalig wetenschappelijk experiment. De aardbeving wordt opgewekt in het National Research Institute for Earth Science and Disaster Resilience in Tsukuba, zo'n 50 kilometer vanaf Tokio.

Zo moet meer duidelijkheid ontstaan over wat zich in de Groningse bodem afspeelt. "Ons doel is de aardbevingen zo goed mogelijk te begrijpen en zo risico's zo veel mogelijk te beperken", zegt hoofd aardbevingsonderzoek Jan van Elk van de NAM tegen RTV Noord.

Eerder werden in Pavia in Italië en Lissabon aardbevingen met een kracht van 5,0 nagebootst en de effecten ervan op een nagebouwd Gronings huis gemeten.

Het huis was gebouwd op een grote trilplaat en stond vol met tientallen sensoren. De trilplaat wekte kunstmatige trillingen op die door sensoren werden opgevangen.
Hoe wordt het afkicken van onze halve eeuw Groningse gasverslaving betaald?
30 Maart 2018, 20:24 Volkskrant
Hoe gaat de overheid de teruglopende inkomsten compenseren na het sluiten van de Groningse gaskraan: stijging staatsschuld, bezuiniging of belastingverhoging? De rekening is hoe dan ook voor de betalende burger. 'Dat zien we wel.' Zeldzaam laconiek is premier Mark Rutte over het missen van enkele miljarden euro's aan Groningse gasopbrengst. Uiterlijk in 2030 is de gaskraan in Groningen helemaal di


'Groningse 5g-experimenten gaan ook door zonder gebruik van 3,5GHz-frequentie'
15 Maart 2018, 15:30 Tweakers
De pilot 5Groningen, een project voor 5g-experimenten in Noord-Groningen, gaat volgens de organisatie gewoon door, ook al heeft de staatssecretaris gezegd dat er geen sprake kan zijn van het gebruik van de 3,5GHz-frequentie.


Tientallen vrachtwagens van mesthandelaar in beslag genomen
13 Maart 2018, 20:48 NOS nieuws

De politie heeft vandaag het volledige wagenpark van een mesthandelaar uit Wintelre in beslag genomen. Het bedrijf wordt verdacht van stelselmatige mestfraude en illegaal gebruik van rode diesel.

Op allerlei plekken in het land zijn vrachtwagens van de Brabantse mesttransporteur aan de kant gezet. De chauffeurs kregen de opdracht hun wagen over te dragen. Naast 35 vrachtwagens zijn ook enkele personenauto's van de mesthandelaar in beslag genomen.

Niemand aangehouden

Eerder op de dag werd ook een inval gedaan bij het bedrijf zelf, meldt Omroep Brabant. Daarbij is ook administratie in beslag genomen. De actie was een samenwerking van de politie, douane, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Belastingdienst. Niemand is aangehouden.

Tegen de handelaar loopt al sinds 2016 een onderzoek. De politie denkt dat het bedrijf rommelt met de administratie van mesttransporten. Daarnaast wordt het bedrijf verdacht van het overbeladen van vrachtwagens, het overtreden van de arbeidstijdenwet en het op grote schaal rijden op rode diesel.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn