NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Gevangenen

2News.be / Trefwoorden / Gevangenen

18 Augustus, 00:06 Volkskrant
900 gevangenen ontsnapt na aanval moslimextremisten op Nigeriaanse gevangenis
7 Juli, 00:06 NOS nieuws

Bijna 900 gevangenen zijn ontsnapt uit een Nigeriaanse gevangenis in de hoofdstad Abuja, nadat rebellen de hoofdingang hadden opgeblazen. Volgens een woordvoerder van de Nigeriaanse gevangenisautoriteit zijn zo'n 440 gevangenen nog op de vlucht.

Gisteravond vielen gewapende extremisten de maximaal beveiligde gevangenis Kuje aan, volgens de autoriteiten met zeer zware explosieven. Een bewaker kwam om. De overheid vermoedt dat moslimextremisten van Boko Haram verantwoordelijk zijn voor de aanval.

De rebellen gingen na de explosie de gevangenis in en lieten nagenoeg alle gedetineerden vrij. Zeker 64 van hen zijn leden van Boko Haram, zegt het Nigeriaanse ministerie van Defensie.

Bij de opsporingsactie worden helikopters ingezet terwijl agenten de buurt uitkammen. Meerdere gevangenen werden al uit bosjes gehaald. Een onbekend aantal is omgekomen bij de aanval.

Gepakte gevangenen werden direct weer vastgezet:

Het is niet de eerste keer dat een gevangenis het doelwit is van rebellen. Nigeriaanse jihadisten en andere gewapende groeperingen hebben de afgelopen jaren verschillende aanvallen gepleegd op penitentiaire inrichtingen in het noordoosten van het land.

Vorig jaar ontsnapten daarbij ruim 2500 gevangenen. De afgelopen vijf jaar zijn er 4300 ontsnapt, schrijft het Nigeriaanse medium TheCable.
Gevangenen VS mochten dagenlang cel niet uit door ransomwareaanval
14 Januari, 00:09 NU.NL - Tech
Gedetineerden in een gevangenis in de Amerikaanse staat New Mexico mochten vorige week hun cel niet verlaten vanwege een ransomwareaanval. Door de aanval werkten automatische deurmechanismen en camera's niet meer, meldt The Verge.


Denemarken wil cellen huren in Kosovo voor 300 gevangenen
16 December 2021, 00:01 Skynet Belgie
Denemarken is van plan om gevangenisruimte te huren van Kosovo. Het land wil de komende jaren cellen huren voor driehonderd gevangenen die aan het einde van hun straf het land uitgezet worden, zo meldt het Deense ministerie van Justitie.


Ecuador wil duizenden gevangenen vrijlaten om rellen tegen te gaan
2 Oktober 2021, 00:03 NOS nieuws

De autoriteiten in Ecuador zijn van plan duizenden gevangenen vrij te laten om de druk op de overbevolkte gevangenissen wat te verlichten. Het voornemen volgt op de gevangenisrellen van eerder deze week in Guayaquil, waarbij 118 gevangen om het leven kwamen.

De topman van het Ecuadoraanse gevangeniswezen zegt dat vooral ouderen, vrouwen en gevangenen met beperkingen of die terminaal zijn kunnen rekenen op clementie. In de gevangenissen van het Zuid-Amerikaanse land zitten nu zo'n 39.000 mensen.

Strijd tussen groeperingen

Volgens de gevangenistopman zijn de rellen veroorzaakt door rivaliserende bendeleden. Zij gingen elkaar te lijf met vuurwapens, messen en explosieven. De autoriteiten hebben 3600 agenten en militairen naar verschillende gevangenissen in het land gestuurd om de orde te handhaven.

Van 41 slachtoffers van de rellen van afgelopen week is de identiteit inmiddels vastgesteld, 21 lichamen zijn aan familieleden overgedragen. Zeker zes slachtoffers blijken te zijn onthoofd.

Gevangenisrellen in Ecuador komen vaker voor. In februari vielen daarbij 79 doden, in juli kwamen 22 gevangenen om het leven.
Gewapende groep bevrijdt 240 gevangenen in Nigeria
14 September 2021, 00:05 Skynet Buitenland
Zwaarbewapende mannen hebben afgelopen nacht in de Nigeriaanse staat Kogi, centraal in het land, een gevangenis bestormd en 240 gevangenen bevrijd. Dat meldt een woordvoerder van het Gevangeniswezen. Intussen zijn gisteren tientallen gegijzelde leerlingen vrijgelaten in het noordwesten van het land.


Europese Unie herhaalt vraag om vrijlating politieke gevangenen in Wit-Rusland
7 September 2021, 00:06 Skynet Buitenland
De Europese Unie blijft "het aanhoudende flagrante gebrek aan respect voor de mensenrechten en de fundamentele vrijheden van de mensen in Wit-Rusland door het regime in Minsk" betreuren. De EU herhaalt haar eis voor de vrijlating van de meer dan 650 politieke gevangenen in Wit-Rusland. Dat zegt de woordvoerder van de Europese diplomatieke dienst in een reactie op de veroordeling van de Wit-Russische oppositieleidster Maria Kolesnikova en haar advocaat Maxime Znak, tot respectievelijk elf en tien jaar gevangenisstraf.


Gelekte opname: ?Regering Belarus bouwt interneringskamp voor politieke gevangenen?
18 Januari 2021, 11:55 Volkskrant
De Belarussische autoriteiten zijn van plan speciale interneringskampen te bouwen voor politieke gevangenen. Dat blijkt volgens een groep gedeserteerde veiligheidsagenten uit een gelekte audio-opname van de onderminister van Binnenlandse Zaken.


135 gedetineerden vervroegd vrijgelaten in tweede coronagolf
12 Januari 2021, 05:24 De Tijd
06:00 Om de overvolle gevangenissen ruimte te geven in de coronacrisis zijn tijdens de tweede coronagolf 135 gedetineerden vervroegd vrijgelaten. Dat stoot tegen de borst, vindt oppositiepartij N-VA.


Maduro zal gevangenen die protesteerden tegen regering vrijlaten
25 Mei 2018, 07:00 Gazet v. Antwerpen

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft donderdag aangekondigd dat hij de actievoerders die werden opgepakt tijdens antiregeringsprotesten, zal vrijlaten. Daarmee wil hij zijn beleid van ?vrede? en ?verzoening? in de glans zetten.
'Aantal gevangenen in Libische detentiecentra sterk toegenomen'
16 Mei 2018, 01:36 NOS nieuws

Libië heeft de afgelopen weken 2600 migranten en vluchtelingen op zee onderschept en teruggestuurd. In Libië komen ze terecht in toch al overvolle detentiecentra met een reële kans dat ze worden gemarteld, afgeperst, of in het ergste geval vermoord, zegt Amnesty International.

Volgens de Libiërs zitten nu er zo'n 7000 mensen vast in de detentiecentra. Dat is veel meer dan in maart, toen er nog 4400 mensen zaten. In oktober vorig jaar werden er door de Internationale Organisatie voor Migratie juist nog mensen weggehaald uit de centra.

Europese landen willen het aantal migranten dat vanuit Libië de oversteek waagt terugdringen en ondersteunen daarom de Libische kustwacht met onder meer trainingen en boten. Ook de instantie die verantwoordelijk is voor de detentiecentra wordt ondersteund.

Amnesty stelt om die reden dat Europese regeringen medeplichtig zijn aan de misstanden in de gevangenissen.
Drie Amerikaanse gevangenen Noord-Korea komen vrij
9 Mei 2018, 12:54 NOS nieuws

Drie Amerikanen die gevangen zitten in Noord-Korea, komen vrij. Dat heeft president Trump bekendgemaakt.

Volgens de Amerikaanse president lijken de drie in goede gezondheid.
Meer dan 1.000 gevangenen van Boko Haram in Nigeria bevrijd
7 Mei 2018, 19:12 Skynet
Meer dan duizend mensen zijn volgens het Nigeriaans leger uit handen van de terreurgroep Boko Haram bevrijd. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen, aldus militair woordvoerder Texas Chukwu. Ze werden uit vier dorpen in de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria bevrijd. Wanneer dat juist gebeurde is niet duidelijk. Aan de operatie nam ook een internationale troepenmacht deel die door Nigeria, Kameroen, Tsjaad, Niger en Benin voor de bestrijding van Boko Haram werd opgericht.


'Politieke gevangenen in Egypte onmenselijk behandeld'
7 Mei 2018, 01:30 NOS nieuws

In Egypte worden politieke gevangenen onmenselijk en vernederend behandeld. Ze worden in strijd met internationale afspraken eenzaam opgesloten, worden geslagen en krijgen te weinig eten en drinken. Dat schrijft Amnesty International in een rapport (.pdf).

De mensenrechtenorganisatie onderzocht de situatie van 36 journalisten, mensenrechtenactivisten en leden van de oppositie die volgens Amnesty om politieke redenen vastzitten. Het gaat om veertien gevangenissen in Egypte.

23 uur per dag opgesloten

De onderzochte gedetineerden zitten vaak 23 uur per dag opgesloten en hebben vrijwel geen contact met andere gevangenen of familie. Voor zes van hen geldt dit al sinds 2013.

"De Egyptische gevangenisautoriteiten passen eenzame opsluiting onwettig toe, als een middel om afwijkende meningen de kop in te drukken of om zogenaamd wangedrag van gevangenen te bestraffen", zegt directeur Najia Bounaim van de Noord-Afrikaanse tak van Amnesty.

Paranoia

Als gevolg van geestelijke en fysieke terreur door cipiers kampen politieke gevangenen met onder meer paniekaanvallen, paranoia en geheugenproblemen. Er zouden mensen zijn die met hun hoofd in een container met menselijke uitwerpselen zijn geduwd.

De erbarmelijke behandeling geldt voor veel meer dan de 36 onderzochte mensen, zegt Amnesty. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn sinds het aantreden van president Sisi in 2013 tienduizenden mensen opgepakt om politieke redenen.

Amnesty zegt vorige maand een samenvatting van het rapport naar de Egyptische autoriteiten te hebben gestuurd. Die hebben tot nu niet gereageerd.
Noord-Korea laat mogelijk drie Amerikaanse gevangenen vrij
3 Mei 2018, 21:54 Volkskrant
Noord-Korea zal mogelijk drie Amerikanen die in strafkampen in het stalinistische land vastzitten vrijlaten als een gebaar van goede wil aan het adres van president Trump. Volgens onbevestigde berichten zouden de drie al zijn overgebracht naar een hotel in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Rudy Giuliani, sinds kort lid van Trumps advocatenteam, voorspelde tegenover Fox News dat de drie binne


Duizenden mensen betogen in Bilbao voor ETA-gevangenen
21 April 2018, 19:48 Skynet
In Bilbao, de grootste stad van Spaans Baskenland, hebben zaterdag duizenden mensen betoogd om betere omstandigheden te vragen voor gevangen ETA-leden. In mei zou de afscheidingsbeweging haar formele ontbinding aankondigen, bijna 60 jaar na haar oprichting in 1959.


Tweehonderdtal mensen manifesteren in Brussel uit solidariteit met Palestijnse gevangenen
17 April 2018, 20:24 Skynet
Meer dan 200 mensen hebben dinsdagnamiddag tussen 16 en 19 uur voor het Brusselse Centraal Station verzameld voor de internationale dag van solidariteit met de Palestijnse politieke gevangenen.


Gevangenen in Colombia voeren bewaker dronken en ontsnappen
9 April 2018, 11:18 Skynet
Twee gevangenen van een zwaarbewaakte gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn erin geslaagd om hun bewaker dronken te voeren met zelfgestookte alcohol. De gedetineerden, beiden voormalige FARC-rebellen, waren eerder op de avond gespot in een onderonsje met de bewaker. Naar verluidt zouden de twee mannen de dronken cipier overtuigd hebben om hen te laten gaan met de smoes dat ze meer drank zouden gaan kopen, meldt BBC News.


Bolivia verleent gratie aan duizenden gevangenen
4 April 2018, 03:00 NOS nieuws

De Boliviaanse president Morales heeft aangekondigd dat het land gratie gaat verlenen aan 2735 gevangenen. Onder hen zijn gevangenen zijn terminale zieken, 65-plussers en zwangere vrouwen, liet de president op Twitter weten.

Hij benadrukte dat mensen die ernstige misdaden hebben begaan, zoals, moord, terrorisme, corruptie, en ontvoering niet in aanmerking komen voor de gratie.

Het is niet de eerste keer dat Bolivia gevangenen vrijlaat. Tijdens zijn ambtstermijn heeft de president verschillende keren amnestie verleend. Hij wil daarmee iets doen tegen de overvolle gevangenissen. In totaal zitten nog meer vijfduizend mensen opgesloten in het land.
Gevangenen ontsnappen door bewaker dronken te voeren
3 April 2018, 14:06 Skynet
De politie in Colombia is op zoek naar twee gedetineerden die zijn ontsnapt uit de grootste gevangenis van het Zuid-Amerikaanse land. Het duo wist te ontkomen door een cipier dronken te voeren. Die liet hen vervolgens gewoon naar buiten wandelen om meer drank te gaan kopen. Dat berichten lokale media.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn