NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

Geteld

2News.be / Trefwoorden / Geteld

Dagen van de acceptgiro zijn na bijna vijftig jaar geteld
28 Mei 2023, 00:03 NU.NL - Economie
Na bijna vijftig jaar trouwe dienst is de acceptgiro bezig aan zijn laatste dagen. In 2021 werd aangekondigd dat de stekker er op 1 juni van dit jaar definitief uitgaat. Voor wie toch nog wil betalen via papier, bestaan alternatieven.


Al 179 doden geteld bij Keniaans sektedrama
13 Mei 2023, 00:04 Skynet Buitenland
Speurders in Kenia hebben vrijdag nog eens 29 lichamen ontdekt van sekteleden die van de honger zijn omgekomen. Daarmee zijn binnen de sekte nu al 179 doden gevallen. Sekteleider en voormalig taxichauffeur Paul Nthenge Mackenzie van de Good News International Church had zijn leden ervan overtuigd dat ze Jezus zouden ontmoeten als ze zichzelf uithongerden.


Al 23 doden geteld na poging van migranten om Spaanse exclave binnen te dringen
26 Juni 2022, 00:07 Skynet
Al 23 Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse exclave Melilla in Marokko. Vrijdag probeerden zowat 2.000 vluchtelingen Melilla binnen te raken. Dat melden de lokale Marokkaanse autoriteiten zaterdagavond in een nieuwe balans.


Gebouw ingestort bij Miami Beach - Nu al elf doden geteld
29 Juni 2021, 00:03 Skynet
De gedeeltelijke instorting van een appartementsgebouw van twaalf verdiepingen in de Amerikaanse staat Florida, heeft nu al zeker aan elf mensen het leven gekost. Reddingswerkers troffen maandag een elfde lichaam aan tussen het puin, aldus burgemeester van Miami-Dade County Levina Cana maandagavond (plaatselijke tijd).


Ministerie herstelt fout vaccinatiecijfers: duizenden prikken dubbel geteld
2 Februari 2021, 14:09 Volkskrant
De nieuwe rekenmethode waar het ministerie van Volksgezondheid zondag mee kwam, zorgde ervoor dat duizenden prikken dubbel zijn geteld. Bij de update van het coronadashboard is de fout hersteld, en komt het totaalcijfer op 343.881 prikken.


Stemmen worden nog geteld, maar oppositieleider Wine verwerpt resultaten
15 Januari 2021, 10:01 Skynet
De Oegandese oppositieleider Bobi Wine is zeker dat hij en zijn partij "de dictator veruit verslagen hebben". Uit de eerste heel voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen van gisteren blijkt intussen wel dat huidig president Yoweri Museveni, volgens Wine "de dictator", ver voorop ligt. Tijdens een persconferentie in hoofdstad Kampala zei Wine dat hij de resultaten verwerpt en dat hij en zijn partij "aan de winnende hand zijn". Hij roept de Oegandezen op de resultaten te verwerpen.


Minder merels geteld, angst voor vogelvirus
2 Mei 2018, 06:18 NOS nieuws

Het gaat niet goed met een van Nederlands bekendste huisvogels, de merel. Sovon-vogelonderzoek meldt dat bij tussentijdse tellingen in tuinen zo'n 15 procent minder merels zijn gesignaleerd.

"We zien er tienduizenden minder dan vorig jaar. Dat betekent dat je echt minder merels in de wijk kan horen", zegt Albert de Jong van Sovon. De merel wordt bedreigd door het Usutu-virus, een virus dat door muggen wordt overgebracht en in 2012 in Duitsland al tot de dood van honderdduizenden merels leidde.

Vogelonderzoeker Ruud Foppen zegt dat je er eigenlijk weinig aan kunt doen als je een zieke vogel tegenkomt. "Je ziet vaak lusteloze beesten. In het eindstadium van de ziekte hebben ze kale plekken op hun kop en uiteindelijk gaan ze eraan dood."

De merel blijft desondanks nog de meest voorkomende broedvogel in Nederland en wordt dus in de verste verte niet met uitsterven bedreigd. Toch maakt Sovon zich zorgen over het virus en wil dat de situatie goed in de gaten gehouden wordt.

In de zomer worden de merels het vaakst ziek, omdat dan het virus het snelst door muggen wordt verspreid. "Als je een dode merel vindt, kan je hem laten ophalen zodat onderzocht kan worden of hij het virus heeft", vertelt De Jong in het NOS Radio 1 Journaal.

Ondanks de bedreiging is de merel nog steeds een van de meest gehoorde vogels in de Nederlandse woonwijken. "Je herkent hem aan zijn dromerige melodieuze geluid. Eigenlijk heeft iedereen in de tuin wel een merel", zegt De Jong.
Zo worden straks onze stemmen geteld
21 Maart 2018, 18:36 NOS nieuws

Een voor een, met de hand. Op die manier gaan tienduizenden mensen vanaf 21.00 uur miljoenen stemmen tellen. Zowel die van de gemeenteraadsverkiezingen als die van het referendum over de Inlichtingenwet.

De tellers moeten door totdat ze klaar zijn. Dat betekent soms nachtwerk, weet ook Heleen Hörmann van de Kiesraad. "Ik heb ook weleens geteld en toen waren we niet voor middernacht klaar." Zeker nu verkiezingen en een referendum (voor de laatste keer) samenvallen.

Begin maart waren meerdere gemeenten en uitzendbureaus naarstig op zoek naar telversterking. Een aantal is dat gelukt. En voor de gemeenten die het toch met minder tellers moeten doen, betekent dat volgens Hörmann: langer doorgaan. "Dat je met minder mensen de klus zal moeten klaren."

Hoe gaat het precies in zijn werk?

In de ruim 9500 stemlokalen zijn vandaag overdag minimaal drie en maximaal zeven 'stembureauleden' aanwezig. Die zijn aangesteld door het gemeente en krijgen een training en uitgebreide instructies van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het team ziet erop toe dat iedereen zich aan de regels houdt. De voorzitter is de eindverantwoordelijke.

Stemmen mag tot 21.00 uur, daarna begint het telproces. Dat doen de stembureauleden vaak met behulp van extra tellers. Dat zijn bijvoorbeeld studenten die via uitzendbureaus zijn geworven, maar ook buurtbewoners die gereageerd hebben op een advertentie in huis-aan-huisbladen. Aanmelders krijgen een vergoeding. Elke gemeente hanteert een eigen tarief.

Benieuwd hoe het is om stemmen te tellen? NOS op 3 sprak Noah en Michelle, die het een leuke klus vinden.

De telhelpers moeten minimaal mbo-werk- of denkniveau hebben. Ook krijgen ze vooraf een training en moeten ze aan het eind van de avond, of nacht, hun handtekening zetten onder het zogenoemde proces-verbaal. Daarover straks meer uitleg, eerst terug naar het tellen van de stemmen.

Vanzelfsprekend is het tellen van referendumstempassen het minste werk. Daar zijn alleen blanco, voor, tegen of ongeldig als uitkomst mogelijk. Bij de raadsverkiezingen zijn er tientallen, of soms zelfs honderden kandidaten. "Dat is best een ingewikkelde telling met veel stapels", zegt Hörmann.

De stembussen worden geleegd en de formulieren een voor een voorgelezen. Elk biljet wordt minimaal door twee personen bekeken. "Je telt eerst de stemmen op partijen en daarna die op de individuele kandidaten. Die aantallen moeten corresponderen. Zo niet, dan zie je dat duidelijk bij het opschrijven van de getallen", zegt Hörmann.

De voorzitter noteert alle aantallen in het eerder genoemde proces-verbaal. Daarin staat het overzicht van de complete telling en eventueel ook vermoedens van fouten of fraude.

Er zijn voorbeelden dat het mis is gegaan bij tellingen. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zijn er duizenden stemmen 'verdwenen', bleek uit onderzoek van de Stichting Politieke Academie.

Zoiets kan op lokaal niveau grote gevolgen hebben. Zeker in gemeenten met weinig inwoners kan door een telfout veel sneller iemand in de raad belanden dan dat iemand een Kamerzetel verdient bij de landelijke verkiezingen.

Tellen in Ahoy

Veel gemeenten waren teleurgesteld dat ook bij de raadsverkiezingen vandaag er met de hand wordt geteld. Het is tijdrovend en niet meer van deze tijd, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Een mogelijk alternatief is stemmen per computer, maar tegenstanders wijzen op het risico van hackers die de uitslag beïnvloeden.

In een twintigtal gemeenten wordt overigens wel op een nieuwe manier geteld. Daar worden vanavond de stemmen per partij opgeteld en morgen, op een centrale plek, de stemmen per kandidaat. Dat wordt bijvoorbeeld in Ahoy Rotterdam gedaan.

Maar in de overige ruim 300 gemeenten wordt er op de oude manier geteld. Een voor een, met de hand en soms tot diep in de nacht. Totdat de hele klus klaar is.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn