|
Verkoop smartphones daalt sterker dan gedacht De wereldwijde verkoop van smartphones daalt dit jaar sterker dan gedacht. IDC voorspelt en daling met 3,2 procent tot 1,17 miljard verkochte toestellen.
|
Meer Groningse Joden vermoord dan gedacht: 90 procent overleefde WO II niet In vijf Groningse gemeenten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer Joden afgevoerd en vermoord dan eerder gedacht. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Minder dan 10 procent van de Joodse bevolking in Oldambt, Veendam, Midden-Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland heeft de oorlog overleefd. Eerder werd gedacht dat het om zo'n 15 procent van de Joden uit die gemeenten ging. De gemeenten, die tijdens de oorlog nog uit meerdere kleine gemeenten bestonden, hadden zelf opdracht gegeven tot het onderzoek. Het is een groot verschil met het landelijke beeld: gemiddeld overleefde 27 tot 29 procent van de Joden in Nederland de Holocaust. Historicus Richard Paping leidde het onderzoek, hij wil meer onderzoek doen naar het "dramatisch hoge percentage vermoorde Joden", maar geeft ook al een aantal mogelijke verklaringen. Geen stempel Een daarvan is dat in de betreffende vijf gemeenten de jongere, mannelijke hoofden van gezinnen al in juli 1942 werden afgevoerd, voor de zogenoemde werkverschaffing. Een derde van die mannen was in oktober van dat jaar al vermoord door de nazi's, zegt de RUG. Hierdoor konden de achtergebleven vrouwen en kinderen geen kant op, ze doken vaak niet onder en werden in de herfst ook gedeporteerd. Een andere verklaring voor het lage percentage overlevenden is dat er weinig Joden op het Groningse platteland een Sperr-stempel hadden in hun persoonsbewijs. Met zo'n stempel werden Joden enige tijd vrijgesteld van deportatie. Daardoor hadden de Joden in de vijf gemeenten minder kansen om onder te duiken. Ook was er op het platteland sprake van vergrijzing van de Joodse bevolking, waardoor ze mogelijk kwetsbaarder waren tijdens de oorlog. Rol gemeenten De onderzoekers keken ook naar de rol van de gemeenten bij het onteigenen van Joodse bezittingen tijdens de oorlog. De meeste "oorlogskopers" van Joods vastgoed waren NSB'ers en andere aanhangers van de nazi's, maar ook een drietal gemeenten kocht land of vastgoed afkomstig van Joden. Na de oorlog zijn deze aankopen zoveel mogelijk weer teruggedraaid. Wel hebben Joodse erfgenamen vaak extreem lang moeten wachten op hun geld of eigendom. De vijf gemeenten laten weten dankbaar te zijn voor het grondige onderzoek. Als er nazaten van eigenaren van vastgoed zich melden met vragen, dan willen de gemeenten "samen met betrokkenen op zoek naar antwoorden".
|
|
Maximaal hypotheekbedrag volgend jaar minder onderuit dan gedacht Als je volgend jaar meer verdient en de rente niet heel veel verder omhooggaat, kan je volgend jaar meer lenen voor de aankoop van een huis. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) beslist. Dat de leennormen iets soepeler zijn in 2023 komt onder meer doordat veel lonen omhooggaan. Ook wil het kabinet vanaf 2024 nieuwe regels gebruiken voor het meetellen van de studieschuld bij het bepalen van de maximale hypotheek.
|
Verdeling van vermogen in Nederland 'schever dan gedacht' De verdeling van vermogen in Nederland is "schever dan gedacht". Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het kabinet. De rijkste 1 procent van de Nederlandse huishoudens bezit 26 procent van het totale vermogen, terwijl een kwart van de huishoudens juist schulden heeft.
|
Nederlandse Belastingsdienst zette risicoclassificatiemodel vaker in dan gedacht De Nederlandse Belastingdienst heeft op meerdere manieren dan tot nu werd aangenomen gebruik gemaakt van het omstreden risicoclassificatiemodel. Volgens staatssecretaris Aukje de Vries werd het model ook gebruikt door een speciaal team binnen de afdeling Toeslagen.
|
Coronavirus - "Opstoot blijft langer duren dan gedacht" De opstoot in het aantal coronabesmettingen blijft langer duren dan verwacht. Dat zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) woensdag, bij de bekendmaking van een nieuw rapport dat de coronabesmettingen in de verschillende economische sectoren bespreekt.
|
De horror van Boetsja: Russische gruweldaden nog erger dan gedacht In de weken voor de Russische troepen zich eind maart terugtrokken uit Boetsja, richtten ze in de voorstad van Kiev een extreem bloedbad aan. Nu de stad weer vrijgegeven is, komen er steeds meer verhalen over hun gruweldaden aan het licht. Journalisten van The New York Times spraken met tientallen getuigen en volgden lokale speurders om de horror bloot te leggen.
|
Gemeenteraad stemt in: er mag een Meta datacenter in Zeewolde komen De gemeenteraad van Zeewolde besluit dat er een Meta datacenter in Zeewolde mag komen. Een hoogtepunt in een langslepende discussie over landelijk beleid, duurzaamheid en autonomie. In 2019 kreeg de gemeente Zeewolde de vraag naar de mogelijkheid om een datacenter in Zeewolde te bouwen. Volgens de gemeente kwam de vraag van een “Amerikaanse techbedrijf”. Meta, […]
|
Staatsschuld minder opgelopen dan eerder gedacht De staatsschuld is iets minder opgelopen dan waar het demissionaire kabinet met Prinsjesdag nog van uitging. Dit komt doordat minder coronasteun is gegeven aan bedrijven, waaronder de horeca, dan in september werd geraamd. Dat staat in de zogenoemde Najaarsnota die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
|
Uitbreiding van A16 flink duurder dan gedacht Een project dat duurder uitpakt dan begroot. Met vandaag, een nieuw lap asfalt voor de A16. Is er ooit een grootschalig project geweest dat qua begroting en uitvoerende kosten overeen kwam? De realiteit is vaak anders. Een dure realiteit, in sommige gevallen is een project tientallen procenten duurder dan begroot. Strenge milieuregels en duurdere bouwmaterialen […] The post Uitbreiding van A16 flink duurder dan gedacht appeared first on Autoblog.nl.
|
Economie eurozone groeit sterker dan gedacht, wereldeconomie blijft achter De wereldeconomie zal dit jaar iets minder hard groeien dan eerder gedacht, vooral door een minder sterke groei van de Amerikaanse economie. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag in een rapport. De economie van de eurozone groeit juist weer sterker dan eerder voorzien, aldus de OESO die spreekt van een "onevenwichtig herstel" van de coronapandemie in de wereld.
|
Meer Amerikanen slachtoffer van datalek bij T-Mobile dan gedacht Het aantal klanten dat slachtoffer van een datalek bij T-Mobile is geworden, is groter dan aanvankelijk gedacht. De telecomprovider meldt vrijdag in een update dat de gegevens van nog eens 5,3 miljoen Amerikanen zijn buitgemaakt.
|
3M stootte jarenlang veel meer broeikasgassen uit dan gedacht, bevestigt Khattabi Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht stootte jarenlang een pak meer broeikasgassen uit dan gedacht. Dat heeft minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag bevestigd in de Kamer. Omdat de emissies in 2017 uiteindelijk naar boven werden herzien kan er in het komende decennium bovendien meer vervuild worden: de Europese emissiereductiedoelstellingen worden immers berekend op basis van de uitstoot in de periode daarvoor. "Het zal u niet verwonderen dat ik met verstomming geslagen ben", aldus Khattabi.
|
Nafi Thiam tevreden met competitierentree in Gent: ?Niet gedacht dat ik zo vroeg al zo goed zou zijn? Niks dan blije gezichten vanmiddag op de micromeeting in Gent: Nafi Thiam omdat ze na een jaar trainen eindelijk terug in competitie kon uitkomen en met 8.39 niet ontgoochelde op de 60m horden en de jonge spurtster Rani Rosius die zich op de 60m met een tijd van 7.27 kon kwalificeren.
|
Nafi Thiam tevreden met competitierentree in Gent: ?Niet gedacht dat ik zo vroeg al zo goed zou zijn? Niks dan blije gezichten vanmiddag op de micromeeting in Gent: Nafi Thiam omdat ze na een jaar trainen eindelijk terug in competitie kon uitkomen en met 8.39 niet ontgoochelde op de 60m horden en de jonge spurtster Rani Rosius die zich op de 60m met een tijd van 7.27 kon kwalificeren.
|
Nafi Thiam tevreden met competitierentree in Gent: ?Niet gedacht dat ik zo vroeg al zo goed zou zijn? Niks dan blije gezichten vanmiddag op de micromeeting in Gent: Nafi Thiam omdat ze na een jaar trainen eindelijk terug in competitie kon uitkomen en met 8.39 niet ontgoochelde op de 60m horden en de jonge spurtster Rani Rosius die zich op de 60m met een tijd van 7.27 kon kwalificeren.
|
Kemar Lawrence, nu een Uber, spartelde door moeilijke periode: ?Maar ik heb nooit aan opgeven gedacht? ?Taxi is een Uber geworden?, grijnst Anderlecht-linksback Kemar Lawrence (28). De glimlach ebt weg als het over zijn rode kaart op Eupen of het ongeval van zijn broer gaat. Het leven heeft Lawrence allerminst gespaard. Een kennismaking.
|
Franse economie kromp met 8 procent in 2020, maar deed het beter dan gedacht De economie van Frankrijk is vorig jaar 8,3 procent kleiner geworden, meldt statistiekbureau Insee vrijdag. De krimp is daarmee aanzienlijk minder groot dan verwacht: Parijs ging uit van een min van 11 procent. In 2019 groeide de Franse economie nog met 1,5 procent.
|