Rookwolken, ingestorte gebouwen en gewonde mensen in Gaza. Het is allemaal te zien op het populaire sociale medium Snapchat. Inwoners van het gebied gebruiken de app om de wereld op de hoogte te houden van hun leven in de oorlog.
Activisten van het online campagnenetwerk Avaaz hebben vandaag meer dan 4.500 paar schoenen neergezet op het Jean Reyplein, in het hart van de Europese wijk in Brussel. Elk paar verwijst naar een dode die sinds 2009 gevallen is in de Gazastrook. De actie komt er op het moment dat de Europese buitenlandministers in een aanpalend gebouw het geweld bespreken waarbij op 14 mei meer dan 60 Palestijnen om het leven kwamen.
De VN-mensenrechtenraad heeft vandaag beslist om een internationaal team dat gespecialiseerd is in oorlogsmisdaden naar de Gazastrook te sturen. De bedoeling is om de recente incidenten in de regio te gaan onderzoeken.
De hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad Al Hussein, heeft zeldzaam zware kritiek geuit op Israël. Aan het begin van een speciale bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad zei hij dat Israël de Palestijnen in de Gazastrook systematisch belangrijke mensenrechten onthoudt.
De 1,9 miljoen Palestijnen leven in Gaza "gekooid in een giftige achterbuurt van hun geboorte tot hun dood", zei Zeid. "Niemand is veiliger geworden door de gruwelijke gebeurtenissen van afgelopen week." Volgens Zeid zijn de Israëlische veiligheidstroepen verantwoordelijk voor de 60 Palestijnse doden die alleen al maandag vielen in Gaza.
"Beëindig de bezetting en het geweld, en de onveiligheid zal grotendeels verdwijnen", voegde de Jordaanse prins en VN-chef eraan toe.
Anti-Israël-obsessie
Volgens de Israëlische ambassadeur bij de VN heeft Israël geprobeerd om het aantal slachtoffers aan de grens met Gaza zo klein mogelijk te houden en zijn de schuldigen Hamas-terroristen die de Palestijnen gebruikten als menselijk schild.
De kritiek van Zaid ziet de ambassadeur als bewijs dat de Mensenrechtenraad weer terug is bij "de ergste vorm van zijn anti-Israël-obsessie." Volgens haar is het hele betoog van Zaid ingegeven door politieke belangen.
De speciale bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad is bedoeld om een commissie op te zetten die de gewelddadigheden van afgelopen week in de Gazastrook moet onderzoeken.
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft donderdag de grensovergang van Egypte met Gaza bij Rafah laten openstellen voor de hele periode tijdens de Ramadan. Dat meldde hij via zijn officiële Twitter-account.
Na het bloedbad deze week in Gaza onder Palestijnen is er een media-oorlog losgebarsten tussen Israël en Hamas. Beide partijen beschuldigen elkaar de strijd te hebben uitgelokt ? en presenteren daarvoor curieuze bewijzen.
Een vergadering van de VN-Veiligheidsraad gisteren over het geweld aan de grens tussen Israël en de Gazastrook heeft vooral harde woorden over en weer opgeleverd. Het werd daardoor opnieuw duidelijk dat de diplomatieke kloof tussen de VS en de Palestijnen alleen maar groter wordt.
De vergadering begon met een minuut stilte voor de slachtoffers eergisteren. Het was maandag de bloedigste dag sinds eind maart de protesten onder de noemer 'Mars van de Terugkeer' begonnen. Volgens de Palestijnen schoot het Israëlische leger 58 Palestijnen dood.
'Hamas tevreden'
De Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley en haar Israëlische collega Danny Danon kwamen pas na de minuut stilte de zaal binnen. Haley hield daarna een korte toespraak waarin ze zei dat geen van de vijftien leden van de Veiligheidsraad zo gematigd had gereageerd als Israël, als hun grenzen zouden worden bedreigd.
"Laat het duidelijk zijn: Hamas is tevreden met de resultaten van gisteren", zei Haley, waarmee ze verwees naar de slachtoffers van maandag. Volgens haar heeft Hamas Palestijnse demonstranten richting de hekken op de grens gestuurd, door via luidsprekers te roepen dat de Israëlische militairen op de vlucht zijn geslagen.
Ze verliet even later de zaal, op het moment dat de Palestijnse diplomaat Riyad Mansour de raad ging toespreken.
Mansour noemde Haley's woorden racistisch en provocerend. Hij vergeleek de demonstraties van de Palestijnen met de demonstraties in de VS tegen wapenbezit. "Wij hebben het recht om als één familie te demonstreren tegen de bezetting en de arrogantie van de bezetter."
Hij wees er verder op dat het recht om te demonstreren overal ter wereld wordt geaccepteerd en vroeg de Veiligheidsraad om bescherming van de Palestijnen.
De Veiligheidsraad ging daar zoals verwacht niet in mee. De VS blokkeerde verder een onderzoek naar de ongeregeldheden bij de grens tussen Gaza en Israël.
Ongeveer 850 mensen hebben dinsdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur betoogd aan het station Brussel-Centraal tegen het dodelijke geweld in Gaza. Dat is vernomen van de politie van de zone Brussel-Elsene. Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere verliep het protest zonder incidenten.
De donkere, zwarte wolken boven Gaza typeren de sfeer in de regio: een nieuwe dag van hevige protesten in Israël en de Palestijnse gebieden. En een nieuwe werkdag voor fotograaf Ibraheem Abu Mustafa. "Ik noem deze plaats de plaats des doods, de dood is overal", zegt Mustafa. "Er kan iedere seconde iemand doodgaan."
Het leven van fotograaf Abu Mustafa is een voortdurende worsteling tussen werken en leven op de Gazastrook. Hij is 35 en leeft al zijn hele leven in de stad Khan Younis. "De gebeurtenissen raken me, maar tegelijkertijd probeer ik mijn werk te doen", zegt de fotograaf tegen persbureau Reuters.
Gisteren was een van de bloedigste protestdagen in jaren. Er waren gisteren en vandaag verschillende protesten gaande. Enerzijds demonstreren Palestijnen tegen de verhuizing van de nieuwe Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Maar de Palestijnen herdenken vandaag ook de Nakba, de periode vanaf 1948 waarin honderdduizenden Palestijnen vluchtten of van hun land werden verdreven. Het moet de grote protestdag worden, naast die van gisteren. Toen vielen er tientallen doden in Gaza.
Het zijn bekenden van Abu Mustafa die daar demonstreerden. Vlak voordat de demonstraties uit de hand liepen, kwam hij een bekende tegen in een rolstoel. "Vanmorgen zei ik 'hallo' tegen een man en aan het einde van de dag stond ik op zijn begrafenis."
Hoewel het emotioneel soms niet meevalt, werkt het ook in zijn voordeel dat hij in het conflictgebied woont en werkt. Na jaren van observeren heeft hij er naar eigen zeggen een zesde zintuig voor ontwikkeld om op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn, zonder in gevaar te komen.
Zesde zintuig
Hij kent het klappen van de zweep inmiddels voor het maken van een goede foto. "Bij een traangasaanval weet je dat er een reactie van de demonstranten komt. Ze zullen zich afwenden van het gas en zich naar mij toe draaien", zegt de fotograaf. "De witte rookpluim van het traangas in combinatie met de donkere rook van brandende autobanden maakt een sterk beeld."
Toch moet hij soms moeite doen om zijn werk los te zien van zijn emotie. "Elke dag is er opnieuw iets te verslaan, ik heb een gemoedstoestand ontwikkeld om hiermee om gaan."
Terwijl in Israël vandaag opnieuw geprotesteerd en gevochten wordt, houden Joden en Palestijnen in Nederland de situatie nauwlettend in de gaten. Vandaag wordt in Palestijnse gebieden de Nakba herdacht, dat is de periode waarin de Palestijnen uit het land werden gedreven. En gevreesd wordt dat er vandaag weer slachtoffers zullen vallen als demonstranten de confrontatie aangaan met het leger.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het een heel ingewikkelde en tragische kwestie. "Iedereen betreurt de slachtoffers, laat ik dat vooropstellen, maar bewoners van de Gazastrook worden opgehitst door Hamas. De grote angst van Israël is dat er mensen over het hek gaan klimmen en Israël in gaan. Ze zijn bang voor een terreurdaad", zegt directeur Hanna Luden.
De voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee, Robert Soeterik, weerspreekt dat de demonstraties door Hamas georganiseerd zijn. "Natuurlijk demonstreren er ook Hamas-aanhangers, maar dit is een spontaan volksprotest. Palestijnen worden gedwongen om dit soort massademonstraties te organiseren", stelt Soeterik. "Anders worden ze vergeten door de rest van de wereld."
Niet proportioneel
Een woordvoerder van Amnesty International vindt dat Israël buitenproportioneel reageert op de Palestijnse demonstranten. "Als iemand stenen naar je gooit, mag je niet met scherp schieten. Er zijn mensen omgekomen die in de rug zijn geschoten. Traangas en rubberen kogels zijn proportioneel, dit niet."
Het Nederlands Palestina Kommittee stelt dat dit een bewust beleid is van Israël. "Het grove geweld wat ze nu inzetten, gebruiken ze om Palestijnen af te schrikken. Ze hopen dat anderen hierdoor zullen afzien van demonstraties", zegt Soeterik. Volgens hem pleegt Israël oorlogsmisdaden door dodelijke wapens te gebruiken als de demonstranten niet bewapend zijn.
Het CIDI is het daar niet mee eens. Er gaan geruchten dat Hamas geldbedragen heeft beloofd aan mensen die het hek overgaan, vertelt Luden van het CIDI. "Het is echt gevaarlijk en dat hebben mensen niet door. Per geval kun je je afvragen: was het echt nodig om ze dood te schieten? Maar dat kun je niet controleren in zo'n oorlogssituatie." Ze noemt de slachtoffers heel tragisch, maar onvermijdelijk. Wel zegt ze dat elke kogel onderzocht moet worden. "Maar om dit af te schrijven als een massamoord, dat vind ik onterecht."
VN-veto
Vandaag wordt in de VN-Veiligheidsraad vergaderd over de situatie. Amnesty verwacht daar niet al te veel van. Woordvoerder Bosgraaf: "De VS gaat alle onderzoeken tegenhouden met vetorecht. Alle kritische oproepen vanuit Europa leveren tot nu toe niets op."
De organisatie vindt wel dat de kritische oproepen uit de rest van de wereld moeten blijven komen. "We zijn bang dat er nog veel slachtoffers zullen vallen de komende tijd."
In Gaza lijkt het na een dag van grootschalig geweld vandaag relatief rustig. De ziekenhuizen liggen nog vol met gewonden, de doden worden begraven. Voor Palestijnen is het vandaag dag dag van de 'Nakba', de catastrofe. Ze herdenken de honderdduizenden Palestijnen die gevlucht of verdreven zijn na de oprichting van Israël in 1948.
Gisteren was een van de bloedigste dagen in het Israëlisch-Palestijnse conflict in jaren. Terwijl in Jeruzalem de nieuwe Amerikaanse ambassade werd geopend, kwamen in Gaza zeker 58 mensen om het leven toen het Israëlische leger op Palestijnse betogers schoot die het grenshek op de Gazastrook naderden.
Ziekenhuizen puilen uit met gewonden
Vandaag begroeven de inwoners van Gaza hun doden. Onder hen acht minderjarigen, volgens Palestijnse bronnen, onder wie een 16-jarige jongen die vandaag overleed aan zijn verwondingen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vielen er gisteren ruim 2700 gewonden. Daarvan liggen er nog 1800 in het ziekenhuis met schotwonden, granaatscherven of ademhalingsproblemen door traangas.
Kritiek
Veel landen reageren kritisch op het geweld dat het Israëlische leger heeft gebruikt. De mensenrechtenafdeling van de VN en ook China vinden dat de Israëlische veiligheidstroepen overdreven veel geweld hebben gebruikt. De Turkse premier Yildirim zei dat moslimlanden hun relatie met Israël moeten herzien.
Maar volgens de VS en Israël is de fel anti-Israëlische Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor het geweld en de slachtoffers. De militante organisatie zou de demonstranten hebben opgejut.
De zogenoemde 'Nakba' is traditioneel een onrustige dag, omdat veel Palestijnen de herdenking aangrijpen om te demonstreren. Vanwege het geweld van gisteren hangt er vandaag nog meer spanning om de herdenkingsdag. Hamas dreigde eerder vandaag de wapens op te pakken; het geduld van Hamas-milities zou opraken.
Premier Charles Michel moet de Israëlische ambassadrice in ons land Simona Frankel op het matje roepen. Dat zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Vlaams parlementslid voor sp.a Tine Soens noemt de uitspraken "onbegrijpelijk". De ambassadrice gaf dinsdagochtend een interview aan de Franstalige openbare omroep RTBF, waarin ze zei dat de doden die maandag vielen bij rellen aan de grens met de Gazastrook "allemaal terroristen" waren.
Premier Charles Michel (MR) veroordeelt het geweld aan de grens tussen Gaza en Israël, waarbij gisteren zeker 55 Palestijnen om het leven kwamen, en vraagt een internationaal onderzoek naar de zaak. Dat verklaarde hij op de RTL-radio. De eerste minister heeft later vandaag nog een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois veroordeelt het bloedbad aan de grens tussen Gaza en Israël. Ook minister van Buitenlandse Zaken Reynders heeft het over ?disproportioneel geweld?. Hij meent dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de Europese Unie, maar dan ?moeten we met één stem spreken?, klink het nog.
Een Palestijnse baby is overleden na het inademen van traangas tijdens de rellen tussen Palestijnse manifestanten en Israëlische soldaten aan de grens van de Gazastrook. Dat maakte het ministerie van Gezondheid van de enclave dinsdag bekend.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois veroordeelt het bloedbad aan de grens tussen Gaza en Israël. Bij gewelddadige confrontaties aan de grens van de Gazastrook met Israël zijn maandag volgens Palestijnse bronnen zeker 58 personen om het leven gekomen. Ongeveer 2.771 anderen raakten gewond.
Premier Charles Michel veroordeelt het geweld aan de grens tussen Gaza en Israël, waarbij maandag zeker 55 Palestijnen om het leven kwamen, en vraagt een internationaal onderzoek naar de zaak. Dat verklaarde hij dinsdagochtend aan RTL. De eerste minister heeft later op de dag nog een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
De Palestijnse Autoriteit eist na de protesten met tientallen doden op de Gazastrook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. We moeten er de recentste ontwikkelingen bespreken, zei Saeb Ereket, diplomaat en algemeen secretaris van de PLO, maandag.
Bij de gewelddadige confrontaties aan de grens van de Gazastrook met Israël zijn volgens Palestijnse bronnen zeker 58 personen om het leven gekomen. Ongeveer 2.771 anderen raakten gewond. Meer dan 1.370 van hen liepen schotwonden op. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het ministerie van Gezondheid in Gaza maandagnacht.