NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Franse

2News.be / Trefwoorden / Franse

36 migranten die Kanaal probeerden over te steken gered door Franse marine
6 Februari, 17:27 HLN.BE
Franse maritieme hulpdiensten hebben zaterdagochtend in het Nauw van Calais 36 migranten gered van twee vaartuigen in moeilijkheden. Ze probeerden het Kanaal over te steken om Engeland te bereiken, aldus de maritieme prefectuur.


Gentenaren en Bernard Arnault investeren in Franse jassenmaker
6 Februari, 01:31 De Tijd
01:50 Het Gentse investeringsfonds Integra doet mee aan een kapitaalronde bij de jassenmaker JOTT. Ook de luxegroep LVMH en rijkste Europeaan Bernard Arnault doen mee. 'De operatie is veel groter dan de 10 ...


Franse moordzaak met hoofd in doos: tweede man opgepakt, marineofficier opgenomen in psychiatrie
4 Februari, 16:24 HLN.BE
In het onderzoek naar de onthoofding van een man in Toulon van wie het hoofd door een raam werd gegooid, is donderdag een tweede verdachte opgepakt, zo is uit politiebron vernomen. De hoofdverdachte, een marineofficier, werd eerder ingerekend en in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen.


Vaudeville met Franse tv-rechten legt wankele basis topvoetbal bloot
3 Februari, 16:31 De Tijd
17:15 Omdat een miljardendeal in rook is opgegaan, moet het Franse voetbal met de bedelstaf rond om zijn tv-rechten te verkopen. Dat de tv-geldstroom in het topvoetbal door de pandemie opdroogt, zet clubs f...


Franse staat verantwoordelijk gesteld voor nalatigheid in strijd tegen klimaatopwarming
3 Februari, 13:06 HLN.BE
De Franse staat is verantwoordelijk voor nalatigheid in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. Dat heeft de administratieve rechtbank van Parijs woensdag beslist. Enkele ngo's vroegen de rechtszaak aan, gesteund door een petitie van ruim 2,3 miljoen burgers.


Bye bye Belgium: Antwerps koppel runt hotel in Franse Dordogne
3 Februari, 10:36 Gazet v. Antwerpen

Bye Bye Belgium. Ruud Brosens en Jan Melis lieten Antwerpen een klein jaar geleden achter zich en begonnen een nieuw leven in de Franse Dordogne. Ze openden er Le Cro-Magnon, een hotel-restaurant met vijftien kamers. Door de pandemie zag hun eerste jaar in la douce France er totaal anders uit. ?Ons Franse avontuur werd ineens ook een stevige relatietest.?
Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor hinder door coronacontroles aan Franse grens
2 Februari, 09:32 Skynet
Wie vanuit ons land naar Frankrijk moet met de wagen, gaat voor vertrek het best even de verkeerssituatie aan de grensovergangen na. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt dat de controles op Frans grondgebied deze ochtend een file van 4 kilometer veroorzaken op de E17 van Gent naar Rijsel aan de Belgische kant van de grens bij Rekkem.


Coronavirus - Geen test nodig voor wie op minder dan 30 kilometer van Franse grens woont
31 Januari, 21:32 Skynet
Bewoners in gebieden op minder dan 30 kilometer van de Franse grens zullen geen negatieve PCR-test moeten voorleggen voor verplaatsingen van minder dan 24 uur. De Franse regering heeft zondag verduidelijkingen toegevoegd aan de uitzonderingen voor de PCR-test, die een voorwaarde is om het land binnen te komen. Mensen die over de grens werken, transporteurs en mensen die op minder dan 30 kilometer van de Franse grens wonen, zijn vrijgesteld.


Haard ontdekt in Franse Ardennen
31 Januari, 14:32 Skynet
Vijfenveertig gemeenten in de Franse Ardennen zijn onder toezicht geplaatst na de ontdekking van een epidemische uitbraak van vogelgriep in de regio Grand-Est. Dat maakte de prefectuur die beperkende maatregelen heeft genomen vandaag bekend.


Negen Franse jongeren in beschuldiging gesteld voor zinloos geweld op 15-jarige Yuriy
31 Januari, 12:26 Skynet
Er loopt in Frankrijk een onderzoek tegen negen jongeren omdat ze midden januari een andere jongen zouden hebben aangevallen. De beelden van de aanval werden later verspreid op sociale media. Het slachtoffer, de 15-jarige Yuriy, werd zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. De zaak zorgt voor veel ophef in Frankrijk.


Franse president Macron waarschuwt Microsoft en Google voor EU-regels
29 Januari, 09:57 Techzine
De Franse president Emmanuel Macron heeft een aantal techgiganten gewaarschuwd dat ze moeten voldoen aan EU-eisen. Het gaat daarbij vooral om regels omtrent het dominante marktaandeel en het modereren van online content. De Europese Unie is onlangs een offensief gestart om techgiganten als Microsoft, Google en Facebook te laten voldoen aan de EU-wet- en regelgeving. […]


Franse economie kromp met 8 procent in 2020, maar deed het beter dan gedacht
29 Januari, 08:55 NU.NL - Economie
De economie van Frankrijk is vorig jaar 8,3 procent kleiner geworden, meldt statistiekbureau Insee vrijdag. De krimp is daarmee aanzienlijk minder groot dan verwacht: Parijs ging uit van een min van 11 procent. In 2019 groeide de Franse economie nog met 1,5 procent.


Franse agenten negeren avondklok en dansen de Macarena op het commissariaat
29 Januari, 06:54 HLN.BE
Beelden van Parijse agenten die tijdens de avondklok allesbehalve ?corona-proof? een feestje bouwen op het commissariaat en de Macarena dansen, leiden tot ophef in Frankrijk.


Honderdtal Franse Quicks belandt in de etalage
28 Januari, 16:06 De Tijd
16:57 Groupe Bertrand, de Franse eigenaar van Quick, wil zich ontdoen van een honderdtal Franse restaurants van de fastfoodketen. De zakenbank Lazard begeleidt hem daarbij.


Franse Netflix-reeks ?Lupin? en hoofdrolspeler Omar Sy veroveren de wereld: Van een arme Parijse buitenwijk naar een villa in Los Angeles
28 Januari, 15:15 HLN.BE
Omar Sy (43), als u ?m nog niet kende, onthoud de naam. Het onwaarschijnlijke succes van de Franse reeks ?Lupin? opent voor hem haast alle deuren in Hollywood. Maar bovenal blijft hij een liefdevolle echtgenoot en vader, die z?n nederige roots dankbaar is.


Franse organisaties eisen maatregelen tegen etnisch profileren door politie
27 Januari, 10:48 NOS nieuws

Zes maatschappelijke organisaties dreigen met een rechtszaak tegen de Franse regering, omdat de Franse politie zich stelselmatig schuldig zou maken aan etnisch profileren bij de controle van identiteitsbewijzen.

Vooral zwarte Fransen en Fransen met een Noord-Afrikaanse achtergrond zouden daar het slachtoffer van zijn. Bij onrechtmatige controles blijven zij vernederd en gefrustreerd achter, zeggen de organisaties. Agenten die zich aan etnisch profileren schuldig maken, gaan vrijuit.

De zes organisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, hebben premier Castex en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een brief gestuurd waarin ze op korte termijn hervormingen eisen. Die moeten voorkomen dat iemand puur vanwege zijn uiterlijk zijn identiteitsbewijs moet laten zien.

Nieuwe wet

Het beroep op de regering is een noodzakelijke stap om later naar de rechter te kunnen gaan. Dat kan als de regering over vier maanden, naar de mening van de eisers, onvoldoende heeft gedaan om hen tevreden te stellen. De eisers maken gebruik van een in 2016 ingevoerde wet die een gezamenlijke aanklacht in discriminatiezaken mogelijk maakt.

"Dit is een revolutionaire stap, omdat wij het voor honderden, duizenden, zelfs een miljoen mensen opnemen", zegt een van de advocaten die de zes groepen vertegenwoordigt.

Getuigenverklaringen

Hij en zijn team hebben onder slachtoffers en agenten uit heel Frankrijk vijftig getuigenverklaringen verzameld, waaronder die van een anoniem persoon die jarenlang meerdere keren per dag zijn identiteitsbewijs moest laten zien.

Een vrouw zegt dat ze sinds haar zestiende jaar soms meerdere keren per dag door agenten werd lastiggevallen. Bij een van die keren zou ze tegen een muur zijn gedrukt. "Een van de agenten raakte mijn geslachtsdelen aan. Toen sloeg hij me in mijn maag en schold me uit voor 'vuile Arabier'. "

Een politieman die in een achterstandswijk woont, zei tegen persbureau AP dat ook hij vaak door collega's wordt staande gehouden als hij in burger over straat gaat. "Als ik geen uniform draag, ben ik voor hen iemand met een kleur", zei hij. Volgens hem controleren agenten identiteitsbewijzen in 80 procent van de gevallen vanwege iemands uiterlijk, zonder dat er een rechtsgrond is.

Slachtoffers van etnisch profileren wonen veelal in achterstandswijken. Woordvoerders van de politie zeggen dat agenten zich daar vaak onveilig voelen. Het komt geregeld voor dat ze met vuurwerk en voorwerpen worden bekogeld.

Twintig keer meer kans

Human Rights Watch publiceerde vorig jaar een rapport over machtsmisbruik en discriminatie door de Franse politie. "Jongeren met een zwart of Noord-Afrikaans uiterlijk worden vaker dan gemiddeld aangehouden voor identiteitscontroles, vooral in bepaalde achterstandswijken", zei de directeur van de Franse tak van de mensenrechtenorganisatie.

De Franse Ombudsman publiceerde enkele jaren geleden een studie waaruit bleek dat jongeren met een zwart of Noord-Afrikaans uiterlijk tot twintig keer zoveel kans hebben staande te worden gehouden door de politie dan andere Fransen.
Collectieve actie tegen Franse staat rond "discriminerende identiteitscontroles"
27 Januari, 07:28 HLN.BE
Zes ngo's, waaronder Amnesty International, hebben een collectieve actie gestart tegen de Franse staat om een einde te maken aan "discriminerende identiteitscontroles" door de politie. Het is de eerste keer dat zo'n collectieve actie tegen de staat wordt opgestart.


Eerste collectieve actie tegen Franse staat rond "discriminerende identiteitscontroles"
27 Januari, 07:23 Skynet Buitenland
Zes ngo's, waaronder Amnesty International, hebben een collectieve actie gestart tegen de Franse staat om een einde te maken aan "discriminerende identiteitscontroles" door de politie. Het is de eerste keer dat zo'n collectieve actie tegen de staat wordt opgestart.


Franse staat schiet hotelketens Ibis, Novotel en Mercure te hulp
26 Januari, 11:03 HLN.BE
De Franse hotelgroep AccorInvest - bekend van hotelketens als Ibis, Novotel of Mercure - krijgt een lening gegarandeerd door de Franse staat, voor een half miljard euro. Dat heeft minister van Economie Bruno Le Maire dinsdag bekendgemaakt.


Scholen in Kontich en Edegem weer open

Basisschool Olfa Elsdonk in Edegem en de secundaire school Sint-Jozef in Kontich zijn klaar om maandag de deuren weer te openen. In Kontich werden na de tweede testronde nog drie bijkomende besmettingen, waarvan twee vermoedelijk met de Britse variant, vastgesteld. Maar dat vormt geen belemmering om de draad weer op te nemen, na de sluiting vorige week maandag.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn