NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Esa


ESA-satelliet niet meer te redden na maandenlange storing
Maandag, 00:11 NU.NL - Tech
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA haalt de Sentinel-1B-satelliet vroegtijdig uit de lucht na een aanhoudende storing, zo schrijft ESA woensdag in een persbericht.


Video | ESA lanceert nieuwe raket vanuit Frans-Guyana
18 Juli, 00:10 NU.NL - Tech
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft woensdagmiddag haar nieuwe Vega-C-raket gelanceerd. De opvolger van de Vega-raket uit 2012 brengt acht wetenschappelijke satellieten in een baan rond de aarde.


ESA lanceert voor het eerst nieuwe Vega-C-raket
15 Juli, 00:01 Tweakers
Het Europese ruimteagentschap ESA heeft met succes de Vega-C-raket gelanceerd met aan boord zeven wetenschappelijke satellieten. Het is de eerste lancering van de Vega-C, de nieuwe draagraket die als alternatief voor de Russische Sojoez moet gelden.


ESA stelt lancering van raket met Nederlands tintje met enkele dagen uit
11 Juli, 00:09 NU.NL - Tech
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de lancering van zijn Vega-C-raket met bijna een week uitgesteld. De raket wordt op zijn vroegst volgende week woensdag de ruimte in gebracht.


ESA brengt E3 terug in 2023 en haakt Reedpop aan als mede-organisator
8 Juli, 00:01 Tweakers
De E3-gamesbeurs keert in juni 2023 terug. Reedpop, dat bekend is van de PAX-beurzen, de Star Wars Celebration en New York Comic Con, organiseert het evenement samen met de ESA. De E3 wordt in 2023 opnieuw in het Convention Center in Los Angeles gehouden.


ESA ontdekt dat verre planeet vorm van een rugbybal heeft
14 Januari, 00:09 NU.NL - Tech
In een ver sterrenstelsel bestaat een planeet die niet rond is, maar de vorm van een rugbybal heeft. Deze ongebruikelijke vorm is waarschijnlijk ontstaan door de kracht van de ster waar de planeet omheen draait, melden ruimtevaartorganisatie ESA en de universiteit van Bern in Zwitserland.


ESA lanceert met succes James Webb Space Telescope
28 December 2021, 00:00 Tweakers
ESA heeft om 13.20 uur Nederlandse tijd succesvol de Ariane 5-raket gelanceerd met daarin de James Webb Space Telescope. Alle belangrijke stappen na de lancering zijn doorlopen. Voor de telescoop begint nu de spannende fase waarin de nodige onderdelen zich moeten uitvouwen.


ESA-baas Josef Aschbacher: ?Ik zou blij zijn met een Europese Elon Musk?
6 November 2021, 00:01 De Tijd
22:37 Josef Aschbacher zette Europa op de kaart als belangrijkste waarnemer van de aarde vanuit de ruimte. Maar die positie staat onder druk. Als nieuwe topman van de ruimtevaartorganisatie ESA pleit de Oos...


ESA brengt 3d-kaart uit met 1,7 milard sterren
29 April 2018, 08:12 Tweakers
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een 3d-kaart uitgebracht waar ongeveer 1,7 miljard sterren op zijn te zien. De data is afkomstig van de Gaia-satelliet, die een grote camera aan boord heeft en jarenlang het heelal heeft ingekeken.


NASA en ESA tekenen intentieverklaring om bodemmonsters van Mars mee te nemen
28 April 2018, 09:24 Tweakers
De NASA en ESA, respectievelijk de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisatie, hebben plannen om bodemmonsters te nemen op Mars, om deze vervolgens naar de aarde te sturen. Vooralsnog gaat het om een intentieverklaring en wordt er een haalbaarheidsstudie gedaan.


ESA mee op poolexpeditie topmanagers, want satellieten zien alles
23 April 2018, 17:06 NOS nieuws

Het ijs op de Noordpool wordt vanuit de ruimte dagelijks in de gaten gehouden. Daarom gaat er iemand van de ESA (European Space Agency) mee op de Noordpool-expeditie van dertig topmensen uit de financiële wereld, die vanavond begint.

De deelnemers reizen dan van Schiphol naar Spitsbergen. Daar stappen ze morgen op de boot, de Rembrandt van Rijn. Onder leiding van poolreiziger Bernice Notenboom zullen ze zich deze week verdiepen in de impact van klimaatverandering in het poolgebied.

Mark Drinkwater van ruimtevaartorganisatie ESA reist dus ook mee. Hij zal lezingen geven aan de hand van de satellietbeelden. Die laten zien hoeveel zee-ijs er rond Spitsbergen ligt. Dat is van belang voor de route die het schip kan afleggen, maar ook krijgen de deelnemers zo meer inzicht in wat er met het ijs op de Noordpool aan de hand is.

Meerjarig ijs verdwijnt

Zo is via satellieten goed te zien dat het oudere, meerjarige ijs van de Noordpool naar het zuiden wordt gedreven. Een NASA-satelliet legde vast hoe veel van dat dikke ijs via een doorgang tussen Groenland en Arctisch Canadese naar warmer gebied stroomt, waar het smelt.

"Dit proces heeft een enorme impact op de hoeveelheid dikker ijs in het Arctische gebied", zegt Drinkwater. "Wat we zien is dat dit ijsverlies zorgt voor een flinke afname van de hoeveelheid ijs op de Noordpool."

Normaal gesproken smelt een deel van het ijs op de Noordpool in de zomer weg, en vriest het in de winter weer aan. Maar niet alleen de oppervlakte van het ijs is hierbij van belang, ook de dikte. Het ijs dat meerdere jaren blijft bestaan is dikker dan het éénjarige ijs. Dit laatste smelt daarom ook weer sneller weg in de zomer.

Neerwaartse trend

"Helaas zien we een neerwaartse trend in de hoeveelheid ijs. De laatste paar jaar was er minder aangroei van ijs in de winter dan normaal. En dus werd niet al het ijs dat verdwijnt in de zomer weer vervangen door nieuw ijs.

Satellieten laten ons zien hoe het volume in de afgelopen tien jaar is veranderd. Daarbij zien we ups and downs, maar de afgelopen twee jaar heb ik de laagste ijsgrens in het Noordpoolgebied gezien sinds de metingen begonnen."

Mark Drinkwater vindt de expeditie van mensen uit de financiële wereld van het grootste belang. "Dit zijn de mensen die de mogelijkheid hebben om de toekomst te veranderen."

Beslissingen die zij nemen over investeringen, in duurzame gebouwen en steden, hebben grote consequenties voor de toekomst, zegt hij. Het is daarom belangrijk dat hun keuzes op de juiste informatie gebaseerd zijn. "Dat is voor mij van belang, het is belangrijk voor mijn kinderen. En ik denk dat het voor ieders kinderen van belang is."
ESA heeft ionenmotor gebouwd die lucht gebruikt voor aandrijving in de ruimte
7 Maart 2018, 15:18 Tweakers
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een motor gebouwd die in de ruimte in de bovenste lagen van de atmosfeer voor aandrijving kan zorgen door beperkt aanwezige luchtmoleculen aan te zuigen. Volgens ESA is het voor het eerst dat dit concept is bewezen.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn