Energierekening daalt voor steeds meer Nederlanders De maandelijkse energierekening ligt nu gemiddeld dertig euro lager dan tijdens de piek afgelopen december, blijkt uit een analyse van ING. Het prijsplafond en de lagere tarieven zijn eindelijk voelbaar in de portemonnee van de consument.
|
Energierekening ietsje lager door daling transportkosten De energierekening wordt komend jaar een stukje goedkoper door dalende tarieven voor gastransport. Die tarieven moeten 20 procent omlaag, heeft toezichthouder ACM besloten. En dat zorgt voor een besparing van maximaal 5 procent op de energierekening.
|
Gasprijs op laagste punt sinds 2021, energierekening mogelijk verder omlaag De prijs voor gas is de afgelopen dagen verder gezakt. Voor een megawattuur betalen handelaren nu minder dan 35 euro. Eind 2021 was gas voor het laatst zo goedkoop.
|
Gasprijs is al paar maanden stabiel, wat betekent dat voor de energierekening? Na een onstuimig jaar ligt de prijs voor een megawattuur gas inmiddels al enkele maanden tussen de 40 en 50 euro. Is dit 'het nieuwe normaal'? En welke gevolgen heeft het voor onze energierekening als de prijs zo blijft?
|
Prijsplafond: zo ziet je energierekening er straks uit Nog een week of twee en het prijsplafond gaat in. Dat gaan we terugzien op onze energierekening. Maar hoe precies? Dit moet je weten over je energierekening vanaf 1 januari 2023.
|
Wat gebeurt er als je je zorgverzekering of energierekening niet betaalt? Maar liefst 42 procent van de Nederlanders had in het afgelopen jaar een of meer betalingsproblemen. Als eerste laten we onze zorgverzekering liggen, blijkt uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Waarom doen we dat en wat gebeurt er als je die rekening niet betaalt?
|
Clubs kampen tijdens ADE met personeelstekort, energierekening komt nog Bijna tweehonderd locaties openen tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) deze week hun deuren voor feestgangers van over de hele wereld. Toch heerst er niet alleen een feeststemming in het Amsterdamse nachtleven. Het oplopende personeelstekort en de kostencrisis drukt ook op ADE een stempel.
|
Ruim 3 miljard euro aan steun voor mkb'ers met een hoge energierekening Het kabinet zet maximaal 3,1 miljard euro opzij voor steun aan middelgrote en kleine bedrijven (mkb'ers) die veel energie verbruiken. Dat besloot het kabinet vrijdag tijdens de ministerraad.
|
Dit betekent het prijsplafond voor jouw energierekening Met een maximumprijs voor gas en stroom wil het kabinet de pijn van de torenhoge energierekening voor veel huishoudens verzachten. De maatregel moet voorkomen dat mensen komende winter in de kou komen te zitten. Hoewel het plan nog niet helemaal is uitgewerkt, zet NU.nl alvast de belangrijkste punten op een rij.
|
Britse regering beschermt huishoudens tegen torenhoge energierekening De gemiddelde energierekening van Britse huishoudens zal vanaf oktober de komende twee jaar niet meer dan 2.500 pond (omgerekend zo'n 2.875 euro) bedragen. De Britse premier Liz Truss heeft donderdag maatregelen aangekondigd en trekt miljarden uit om de inwoners van Engeland, Schotland en Wales te beschermen tegen de stijgende energieprijzen.
|
Wat scheelt het daltarief op je energierekening? 'Eigenlijk niet meer van deze tijd' Voor sommige huishoudens rijst de energierekening momenteel de pan uit. Ze proberen te bezuinigen waar mogelijk. Bijvoorbeeld door de wasmachine vaker aan te zetten als het goedkopere daltarief geldt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief? En hoeveel geld kun je besparen?
|
Energierekening te lijf met een serious game 11 September 2022, 00:01 EmerceGamification kan blijvend, duurzaam gedrag aanleren. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Jan Dirk Fijnheer aan de Universiteit Utrecht. Huishoudens die zijn zelfontworpen Powersaver Game speelden, bespaarden tot 30 procent meer energie dan huishoudens die gebruikmaakten van een energiebesparings-app zonder spelelementen.
|
Britse huishoudens zien energierekening in een jaar tijd bijna verdrievoudigen Britse huishoudens gaan aankomend najaar bijna drie keer zoveel betalen om hun huizen te verwarmen dan een jaar eerder. Energietoezichthouder Ofgem heeft zijn maximumtarief voor energierekeningen namelijk met 80 procent verhoogd. In april verdubbelde het tarief al.
|
Hoeveel sneller kun je nu op je energierekening besparen? Doordat energieprijzen voor huishoudens in veel gevallen twee keer zo hoog liggen als een jaar geleden, halveert de terugverdientijd van investeringen in duurzame maatregelen zoals isolatie of de aanschaf van een warmtepomp. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is echter voorzichtig met die conclusie en heeft de berekeningen op haar site gewijzigd.
|
Dag thuiswerken volgens Nibud 1 euro duurder door hogere energierekening Thuiswerken kost een werknemer inmiddels zo'n 3 euro per dag, is de inschatting van directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Vorig jaar adviseerde het Nibud nog een richtbedrag van 2 euro per dag aan te houden voor werknemers die thuiswerken. Inmiddels zijn vooral elektriciteit en verwarming veel duurder geworden.
|
Energierekening in jaar 86 procent hoger, grote verschillen tussen huishoudens Met de huidige energieprijzen betaalt een huishouden komend jaar gemiddeld 2800 euro aan energie. Dat is ruim 1300 euro meer dan een jaar geleden, een stijging van 86 procent. Grote verschillen tussen huishoudens in energieverbruik en afgesloten energiecontracten vertalen zich naar grote verschillen in energierekeningen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
"Dit is een soort voorspellende berekening die ervan uitgaat dat de energieprijzen dit jaar hetzelfde zijn als in januari en het verbruik onveranderd is", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Die prijzen kunnen natuurlijk veranderen, de winter kan zachter uitvallen dan verwacht of mensen kunnen hun huizen beter isoleren. Het kan wat afwijken, maar het laat wel zien dat de prijzen enorm zijn gestegen."
Woontype
Er zijn dus twee zaken waardoor de energierekening tussen huishouders anders uitvalt. Allereerst heeft dat te maken met het huishouden zelf en de woonvorm. Woningtype, bouwjaar, isolatiegraad, de grootte van het huishouden, leefpatroon, gebruik van apparaten en stookgedrag zijn allemaal van invloed op het energieverbruik.
Het CBS heeft berekend hoe de energieprijsstijging per huishouden kan verschillen:
Ook spelen de verschillende soorten energiecontracten een rol in het onderscheid tussen huishoudens. Bijna de helft van Nederlanders heeft een variabel contract. Hogere energieprijzen merk je dan direct in je portemonnee. Bij langlopende contracten is dat niet het geval, maar bij het aflopen van een contract is tegenwoordig de maandrekening ineens vele malen duurder.
Compensatie hetzelfde
De compensatie is voor alle huishoudens ongeveer hetzelfde: gemiddeld krijgt iedereen dit jaar zo'n 400 euro korting op hun energiebelasting. Daar kwam vanuit de Tweede Kamer kritiek op: de energierekeningen lopen sterk uiteen, maar de compensatie is voor iedereen gelijk.
Daarom kwam de overheid met een extra regeling voor 800.000 huishoudens met een laag inkomen; zij kunnen zo'n 200 euro compensatie krijgen van hun gemeente. Mensen in de bijstand krijgen het automatisch.
Ook verschillende kerken kwamen eind vorig jaar met een initiatief. Zij riepen mensen die de 400 euro compensatie niet nodig hebben op om het geld te doneren aan mensen die het harder nodig hebben.
|
Extra toelage van ongeveer 200 euro voor arme gezinnen als compensatie hogere energierekening Het demissionaire kabinet geeft de armste Nederlanders ongeveer 200 euro als tegemoetkoming voor de gestegen energierekening. Circa 800 duizend huishoudens met een inkomen op of net boven bijstandsniveau krijgen dit bedrag waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening gestort.
|
Eneco volgt Essent: energierekening wordt 17,50 euro hoger in 2022 Klanten met een variabel contract bij Eneco betalen volgend jaar gemiddeld 17,50 euro per maand meer voor hun gas en stroom. Dat heeft de energieleverancier woensdag bekendgemaakt. Die verhoging is even groot als bij concurrent Essent.
|
Frankrijk bevriest gasprijs om energierekening betaalbaar te houden Omdat ook in Frankrijk de aardgasprijzen door het plafond gaan, kondigde premier Jean Castex aan de stijging voor een half jaar tegen te houden. Ook de verhoging van de elektriciteitsprijzen die eraan zit te komen, wil de regering beperken.
|
Noorwegen levert meer gas aan Europa om energierekening te verlagen Noorwegen gaat meer gas aan Europa leveren om de forse stijging van de energieprijzen te keren. Het Noorse olie- en gasbedrijf Equinor is de op een na grootste aardgasleverancier van Europa, maar door de sterk gestegen vraag stokte de levering de afgelopen maanden. Dat dreef de gasprijzen sterk op.
|