NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Discriminatie

2News.be / Trefwoorden / Discriminatie

Facebook treft miljoenenschikking met overheid VS om vermeende discriminatie
Vandaag, 00:03 NU.NL - Economie
Facebook heeft met de Amerikaanse overheid een schikking getroffen vanwege vermeende discriminatie van werkzoekenden. Het bedrijf zou duizenden functies hebben gereserveerd voor buitenlanders die met een tijdelijk werkvisum in de VS konden werken. Met een boete van 14,3 miljoen dollar (12,3 miljoen euro) voorkomt het bedrijf vervolging.


'Aanpak pesten en discriminatie schiet op universiteit Groningen tekort'
9 Oktober, 00:04 NOS nieuws

Een werkgroep van jonge onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zegt dat de afhandeling van klachten over pesten, intimidatie en discriminatie binnen de universiteit ernstig tekortschiet. Slachtoffers krijgen de schuld, hen wordt het zwijgen opgelegd en ze blijven met trauma's achter, stelt het rapport van de Young Academy Groningen.

De werkgroep baseert zich op een onderzoek onder 26 stafleden. Zij kregen te maken met machtsmisbruik, allerlei vormen van discriminatie en sabotage van hun wetenschappelijk onderzoek.

De werkgroep stelt vast dat de daders op een uitzondering na mannen waren, dat ze op een uitzondering na de Nederlandse nationaliteit hebben en dat ze in alle gevallen leidinggevende van het slachtoffer waren.

Klagen helpt niet

De werkgroep erkent dat de steekproef niets zegt over hoe vaak RUG-medewerkers met pesten, intimidatie of discriminatie te maken krijgen, maar durft wel de stelling aan dat de klachtenprocedure niet werkt. Klagen leidde tot wraak en de daders wisten zich gedekt door hun leidinggevenden, die ook de Nederlandse nationaliteit hadden.

Uiteindelijk lijdt de hele organisatie daaronder, schrijven de onderzoekers. "Waar daders worden beschermd en slachtoffers gestraft, ontstaat geleidelijk aan een angstcultuur, die slachtoffers en anderen in steeds grotere angst en wanhoop achterlaat."

Reactie universiteit

Het universiteitsbestuur zegt te betreuren dat collega's met "onbehoorlijk gedrag" te maken kregen. Een paar jaar terug is een zerotolerancebeleid ingevoerd. "Het spijt ons zeer dat ondanks deze inspanning medewerkers nog steeds met ongewenst gedrag te maken kregen."

Het beleid wordt aangescherpt. Zo komt er een ombudsman, worden mensen getraind om ongepast gedrag in een vroeg stadium aan te pakken en komen er in alle faculteiten gesprekken over pesten en discriminatie.
Is de coronapas discriminatie? Ja, maar dat mag soms, oordeelt de rechter
2 Oktober, 00:07 Volkskrant
Na hun weigering om klanten om een QR-code te vragen, veranderde het Utrechtse restaurant Waku Waku in voorvechter van het verzet tegen de coronapas. Overdonderd door de aandacht melden ze zich donderdagochtend bij de rechtbank om de sluiting van hun restaurant aan te vechten. Tevergeefs.


Strafrechtelijk onderzoek naar discriminatie om geaardheid op Gomarus-scholen
18 September, 00:05 NOS nieuws

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de gereformeerde scholengemeenschap Gomarus. De Inspectie van het Onderwijs heeft aangifte gedaan omdat leerlingen er gediscrimineerd zouden worden vanwege hun seksuele geaardheid.

Ouders van leerlingen met een homoseksuele relatie werden hierover ingelicht door de school. Dat was vastgelegd in het reglement van de scholengemeenschap, zegt een woordvoerder van de Inspectie tegen persbureau ANP. Ouders van leerlingen met een heteroseksuele relatie werden niet actief ingelicht door de scholen.

In een recent onderzoek concludeerde de Inspectie dat niet alle leerlingen zich veilig voelen op de scholen, en dat daar verandering in moet komen. In 2022 doet de Inspectie opnieuw onderzoek.

'Gedwongen uit de kast te komen'

De scholengemeenschap kwam vorig jaar in het nieuws omdat leerlingen door een Gomarus-school in Gorinchem gedwongen werden om tegenover hun ouders uit de kast te komen, ook als ze daar zelf nog niet klaar voor waren.

Mace de With was een van de leerlingen die dit in 2016 overkwam. "We werden in een kamertje gezet waarin we moesten vertellen dat we een relatie hadden met iemand van hetzelfde geslacht of dat we daarop vielen", vertelde de oud-leerling eerder dit jaar in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb toen vooral heel veel geroepen en geschreeuwd dat ik weg wilde, maar dat mocht niet."

Rapport onderwijsinspectie

Voor de Inspectie was dit aanleiding om onderzoek te doen. Het Gomarus wilde niet dat het rapport werd gepubliceerd omdat de bevindingen onjuist zouden zijn, maar de rechter ging daar niet in mee.

Demissionair minister van Onderwijs Arie Slob schrijft in een reactie aan de Tweede Kamer dat hij de bevindingen "ernstig en zorgelijk" vindt. Hij sprak met een aantal getroffen leerlingen over hun ervaringen. Het onderzoek kan volgens hem niet goedmaken wat hen is overkomen, maar dat het wel kan voorkomen dat leerlingen in de toekomst iets vergelijkbaars meemaken.

Hij waarschuwt andere scholen dat er wordt ingegrepen als de "gelijkwaardigheid, vrijheid en (sociale) veiligheid" van leerlingen niet voldoende worden gerespecteerd.
Apple-medewerkers vragen aandacht voor discriminatie op de werkvloer
25 Augustus, 00:07 NU.NL - Tech
Een groep Apple-medewerkers heeft een website opgericht om aandacht te vragen voor seksuele intimidatie en discriminatie binnen het bedrijf. De werknemers proberen op die manier verhalen te verzamelen van mensen die daarmee te maken hebben gehad.


Vooruit wil zieken beter beschermen tegen discriminatie
28 Juli, 00:02 Skynet Belgie
De federale regeringspartij Vooruit wil de antidiscriminatiewet uitbreiden om mensen die ziek zijn geweest beter te beschermen.


Fraude opsporen of gevaar van discriminatie? Gemeenten gebruiken 'slimme' algoritmes
1 Februari, 06:07 NOS nieuws

Net als andere overheden leunen gemeenten in toenemende mate op slimme algoritmes en risicoprofilering. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met de regionale omroepen.

Zeker 25 gemeenten maken gebruik van voorspellende systemen en algoritmes om bijvoorbeeld bijstandsfraude op te sporen, te voorspellen waar mogelijk ondermijnende criminaliteit plaatsvindt en om burgers met schulden op tijd te kunnen helpen.

Risicoprofilering ligt onder een vergrootglas. Bij de kinderopvangtoeslagaffaire bleek dubbele nationaliteit namelijk te worden meegewogen bij het opstellen van risicoprofielen. Vorig jaar veegde de rechter bovendien het profileringssysteem SyRI van tafel, onder meer omdat het onvoldoende transparant was en er daarmee risico ontstond op discriminatie.

"Dit nieuws is reden tot zorg", zegt advocaat Anton Ekker, die succesvol tegen het SyRI-systeem procedeerde. "Het kabinet heeft plechtig beloofd dat er geen nieuwe toeslagenaffaire zal komen, maar er is geen goed beeld van wat gemeentes allemaal doen."

Tegelijkertijd hebben slimme algoritmes allerlei voordelen, benadrukt de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "Maar ze moeten wel voldoen aan principes van zorgvuldigheid, transparantie en proportionaliteit." Daarbij kunnen gemeentes nog veel verbeteren, benadrukt de organisatie.

Fraudeur

In de praktijk gebruiken vrijwel alle overheden en bedrijven algoritmen, vaak voor simpele processen zoals het registreren van hardrijders of het automatisch versturen van brieven. Maar specifiek bij deze 25 gemeenten worden burgers ingedeeld op profielen, soms om ze sneller te kunnen helpen, maar ook om bijvoorbeeld de kans dat ze fraude plegen te bepalen. In sommige gevallen gaat het nog om experimenten en pilots.

Risicoprofielen

Zo maken de gemeentes Nissewaard en Brielle samen met een extern bedrijf risicoprofielen van bijstands-ontvangers. Op basis van de risico-score wordt bepaald of een dossier extra wordt onderzocht. Ook Deventer en Goirle gaan op deze manier te werk, hoewel het in Deventer om een proef gaat.

De gemeente Twenterand maakt ook profielen van burgers, maar dan om schulden en 'zorgproblematiek' in kaart te brengen. En de Limburgse gemeentes Leudal, Nederweert en Maasricht zetten dergelijke systemen in om ondermijnende criminaliteit op te sporen. Dronten experimenteert daarmee.

En Breda onderzoekt met machine learning of het zin heeft om bijvoorbeeld bepaalde soorten woningen te slopen of juist te bouwen, om zo de leefbaarheid te verbeteren.

Voor gemeenten bieden algoritmes allerlei voordelen: ze zijn slimmer en sneller dan mensen, en kunnen patronen herkennen die anders niet herkend zouden worden. En ook burgers kunnen er beter van worden, stellen gemeentes: zo kunnen mensen die schulden opbouwen, eerder komen bovendrijven en dus eerder worden geholpen.

Maar critici waarschuwen voor het risico van discriminatie. Zo worden slimme algoritmes vaak gevoed met observaties van mensen van vlees en bloed. Maar mensen hebben vooroordelen, die daarmee in de algoritmes terecht kunnen komen.

"Het is lastig om discriminatie helemaal uit te sluiten", zegt Nadia Benaissa van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. "Ik geloof best dat gemeenten het goed bedoelen, maar je wordt als burger toch al vrij snel in een hoekje gestopt."

Onduidelijkheid

Vaak bestaat onduidelijkheid over de precieze werking van algoritmes en risicoprofilering. De gemeente Nissewaard wil bijvoorbeeld niet vrijgeven hoe er wordt bepaald of iemand mogelijk een fraudeur is, om zo fraudeurs niet wijzer te maken. Dat schreef de gemeente eerder aan de raad, die vragen had gesteld over het systeem.

Dat niet precies duidelijk is hoe veel systemen werken, is een probleem, zegt Marlies van Eck van de Radboud Universiteit. Zij is gespecialiseerd in de juridische wereld achter kunstmatige intelligentie. "Als je in de echte wereld wordt gediscrimineerd, kun je dat instinctief aanvoelen. Maar als een algoritme dat doet, merk je dat misschien wel nooit."

Nieuwe rechtszaak

Advocaat Ekker is er niet gerust op. "Ik vraag me af of lokale overheden genoeg kennis in huis hebben om dit op een goede manier te doen. Vaak zijn ze sterk afhankelijk van externe ICT-leveranciers."

De coalitie van organisaties achter de SyRI-zaak houdt de lokale ontwikkelingen in de gaten, benadrukt hij. "En als het opnieuw mis dreigt te gaan, sluiten we een nieuwe gang naar de rechter niet uit."
Denk strijdt boven alles tegen discriminatie en wil als ?enige echte autopartij? weer 130 rijden
26 Januari, 13:20 Volkskrant
In de aanloop naar 17 maart hebben de politieke partijen hun verkiezingsprogramma?s klaar. De Volkskrant legt ze langs de meetlat van verbeeldingskracht, originaliteit en politieke haalbaarheid. Vandaag: Denk.


Mogelijk geen toegang meer tot Amsterdamse coffeeshops voor buitenlanders: ?Pure discriminatie?
21 Januari, 14:36 HLN.BE
Een jointje roken in de coffeeshop of je vergapen aan de sekswerkers in het 'red-light district?: het zal in de toekomst voor toeristen misschien niet meer mogelijk zijn in Amsterdam. De burgemeester zet in op een grondige transformatie van de hoofdstad met minder toeristen. ?Dat is dweilen met de kraan open en pure discriminatie?, vindt Amsterdamexpert Stephen Hodes.


Rechtbank Antwerpen: Moeders voor Moeders gaat in beroep tegen veroordeling voor discriminatie
13 Januari, 13:12 Skynet Belgie
De Antwerpse vzw Moeders voor Moeders, die zich inzet voor hulpbehoevende gezinnen, gaat in beroep tegen het vonnis van de burgerlijke rechtbank. Die oordeelde vorige week dat de vzw vrouwen niet langer mag vragen om hun hoofddoek af te nemen in bepaalde delen van het gebouw, omdat die interne regel discriminerend is.


175.000 Starbucksmedewerkers op discriminatie-cursus: dit is wat ze leren
29 Mei 2018, 16:42 NOS nieuws

Kent u dit raadsel al? Een man en zijn zoon krijgen in een regenachtige nacht een verschrikkelijk ongeval. De man overleeft het niet, zijn zoon belandt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De chirurg die naar zijn operatiekamer wordt geroepen herkent de jongen meteen en roept: "Ik kan hem niet helpen. Deze jongen is mijn zoon." Vraag is nu wie deze chirurg is.

Dit is het soort raadsel dat 175.000 Amerikaanse medewerkers van Starbucks vandaag vermoedelijk voorgelegd krijgen bij een cursus over vooroordelen. Ze krijgen even de tijd om erover na te denken. Net als jij - het antwoord staat verderop in dit artikel.

Reden voor de massale cursusdag is de onterechte arrestatie van twee zwarte mannen, vorige maand in een Starbucks vestiging in Philadelphia. Het duo zat in de koffiezaak te wachten op een vriend en omdat ze geen koffie bestelden, besloot de manager de politie te bellen. Die sloeg de mannen in de boeien. Een filmpje van het incident ging viral.

Direct ontstonden er protesten tegen de wereldberoemde koffieketen. Starbucks besloot door het stof te gaan en het imago op te poetsen. Het bedrijf schikte met de slachtoffers voor het symbolische bedrag van 1 dollar, de manager van de vestiging in Philadelphia werd ontslagen én er werd een cursusdag georganiseerd van ongekende omvang.

Vandaag gaan ruim 8000 Starbucks-filialen voor enkele uren dicht en gaan de duizenden medewerkers naar de bijscholing. De middag is speciaal samengesteld voor het bedrijf, in samenwerking met activisten en experts.

De cursus bestaat specifiek uit oefeningen om deelnemers te laten zien hoe vooroordelen erin sluipen, laat een van de ontwikkelaars aan persbureau AP weten. "We willen de mensen niet het gevoel geven dat ze slecht zijn, omdat ze een vooroordeel over een bepaalde groep hebben, maar we willen ze leren waarom ons brein deze vooroordelen heeft."

Ook jij hebt vooroordelen

Vanmiddag draait het dus niet alleen om racisme, maar ook om alle andere denkbare vooroordelen die werknemers zouden kunnen hebben ten opzichte van een klant. En dat is precies wat er nodig is, stelt Noëlle Beerepoot. Zij geeft cursussen bij het Bureau Discriminatie Zaken.

"Iedereen wil aardig gevonden worden en niemand geeft graag toe dat hij of zij in patronen denkt of vooroordelen heeft", zegt Beerepoot. "Maar de cursisten moeten inzien dat ze niet zo rechtschapen zijn als ze zouden willen. Ze moeten zich realiseren dat ze zelf veel invullen."

Dat doen we bijvoorbeeld ook met eten. "Als je iets nog nooit hebt gegeten en het ziet er niet lekker uit, ga je er meteen van uit dat het vies is. Je weet pas of het wel of niet lekker is als je hebt geproefd." Het oordeel is er dus meteen.

En die chirurg...

Het raadseltje over de chirurg, waar dit artikel mee begint, is een beproefde methode om cursisten in te laten zien dat ook zij onbewuste associaties hebben. Is de gewonde jongen uit het verhaaltje misschien geadopteerd? Of ging de moeder van het kind vreemd? Gaat het hier om een homostel of over pleegouders? Dit zijn de antwoorden die voorbij komen.

"Vooral vrouwen schrikken zich rot als blijkt dat de chirurg de moeder van het kind is", zegt Beerepoot. "We denken bij een chirurg al snel aan een witte man die NRC Handelsblad leest, golf speelt en een dikke auto rijdt en minder snel aan een vrouw."

Als je je realiseert dat ook jij in stereotypen denkt, is de volgende stap het in de praktijk brengen van wat je leert in zo'n cursus. Als je je bewust bent van je vooroordelen, kun je gaan handelen.

Als je in de trein of bus gaat zitten, denk dan bijvoorbeeld eens na over naast wie je gaat zitten, stelt Beerepoot voor. "Vraag je af naast wie je wel of niet wilt gaan zitten en waarom dat is. Vraag je af wat je voor jezelf invult, wat je denkt en waarom." Dan kan blijken dat je je vergist hebt.
Fors meer klachten over discriminatie op het werk bij zwangerschap en moederschap
29 Mei 2018, 08:30 Skynet Belgie
Het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen heeft vorig jaar fors meer klachten gekregen over discriminatie op het werk van moeders of zwangere vrouwen. Het aantal meldingen is verdubbeld in vergelijking met 2016, zegt het instituut in een mededeling.


Beerschot Wilrijk reageert op anti-joodse gezangen tijdens derby: ?Geen discriminatie, wel een geuzennaam?

Beerschot Wilrijk heeft gereageerd op de commotie die de laatste dagen ontstond na de derby tegen Antwerp FC. Tijdens die match waren er namelijk anti-joodse gezangen te horen in de tribunes op het Kiel. ?KFCO Beerschot Wilrijk keurt elke vorm van discriminatie en racisme af en ondersteunt het actieplan dat de Pro League daarvoor heeft opgesteld?, klinkt het in een persbericht.
Redactioneel Sir Edmund: over het relatief onbekende verhaal van discriminatie van Koreanen in Japan
4 Mei 2018, 08:42 Volkskrant
Zweden en Denemarken, daar gebeurt het, volgens ontwerper Jaime Hayon, onze gids deze week, en dat is lekker verfrissend, want onze gidsen hebben een opvallende voorkeur voor Japan, als favoriete land.Want 'een en al inspiratie' (Peter te Bos van Claw Boys Claw), interessant om 'de spanning tussen de eeuwenoude tradities en de moderne westerse cultuur' (New York Times-criticus Alice Rawsthorn), de


Harde aanpak moet einde maken aan discriminatie uitzendbureaus
1 Mei 2018, 14:42 NOS nieuws

Staatssecretaris Van Ark wil uitzendbureaus die discrimineren harder aanpakken. De inspectie moet daarom meer bevoegdheden krijgen. Ook de uitzendbranche zelf belooft beterschap.

Het programma Radar bracht begin dit jaar opnieuw aan het licht dat tientallen uitzendbureaus bereid zijn geen Turken, Marokkanen of Surinamers aan te dragen voor een baan als een opdrachtgever daarom vraagt.

De Tweede Kamer reageerde ontzet en eist op een aantal punten actie. Ook het kabinet voelt de urgentie en wil dat de sector actie onderneemt.

Geen controle

In de praktijk gebeurt er nu nog weinig om discriminatie tegen te gaan in de uitzendbranche. Inspecties worden alleen gedaan op een werkvloer. Als een uitzendbureau sollicitanten 'eruit filtert' is er nog geen sprake van een formele arbeidsrelatie.

Staatssecretaris Van Ark schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij zal onderzoeken "hoe aanpassingen van wetgeving de inspectie SZW een steviger instrumentarium kan geven". Ook zal er meer geld worden vrijgemaakt voor de inspectie.

Zelfregulering

Discriminatie bij uitzendbureaus staat al langer op de politieke agenda. In 2011 brachten twee VU-studenten aan het licht dat driekwart van de uitzendbureaus bereid was sollicitanten 'eruit te filteren'. De branche beloofde ook toen beterschap.

De twee grote brancheorganisaties voor uitzendbureaus, ABU en NBBU, namen in hun statuten regels ter voorkoming van discriminatie over. Het keurmerk voor uitzendbureaus van Stichting Normering Arbeid stelt ook eisen aan anti-discriminatiebeleid van uitzendbureaus.

In 2012 sprak toenmalig VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken De Krom zijn vertrouwen uit in deze aanpak van de sector, die dus gebaseerd is op zelfregulering.

Maar zes jaar later worden de uitzendbedrijven nog steeds niet actief gecontroleerd op dit punt, en wordt er zelden of nooit een keurmerk ingetrokken of een uitzendbedrijf om deze reden geroyeerd.

Eigen maatregelen

Daar moet volgens de ABU en NBBU verandering in komen. Daarom kondigen zij een aantal extra maatregelen aan. Zo worden de statuten van het keurmerk aangescherpt, er komt een onafhankelijke controle en meer voorlichting voor de medewerkers van het uitzendbedrijf.

De misstanden in de uitzendbranche die de afgelopen jaren naar buiten zijn gebracht, werden ontdekt door journalisten, onderzoekers of programmamakers. De branche zegt nu zelf ook onderzoek te gaan doen naar de misstanden, door 'mystery calls' in te zetten.
Gehandicapten ondervinden steeds meer last van discriminatie
26 April 2018, 23:06 Volkskrant
Gehandicapten ondervinden steeds meer last van discriminatie, blijkt uit een landelijk rapport over 2017. Ook werden meer geweldsincidenten geregistreerd waarbij discriminatie een rol speelde. Het aantal meldingen van discriminatie op basis van handicap neemt toe. Dit blijkt uit het rapport Discriminatiecijfers 2017, dat donderdag is verschenen. Over de hele linie is het aantal meldingen van discr


Kabinet breidt aanpak van discriminatie uit
26 April 2018, 18:54 NOS nieuws

Het kabinet gaat de aanpak van discriminatie uitbreiden. Volgens coördinerend minister Ollongren van Binnenlandse Zaken blijft een krachtige aanpak nodig, ondanks een teruglopend aantal meldingen.

Ze vindt dat in Nederland iedereen zichzelf moet kunnen zijn. "We mogen er niet in berusten dat een deel van de Nederlanders dat niet zo ervaart."

Ollongren is van plan om daar waar ze discriminatie vermoedt, "een actieve betrokkenheid te tonen in woord en in daad". Ze geeft als voorbeeld de recente publicaties over discriminatie op de woningmarkt. Ze heeft direct contact gezocht met brancheorganisaties om afspraken te maken over goed verhuurderschap.

Wet tegen haatzaaien

Het kabinet kijkt ook naar wettelijke mogelijkheden. Een voorstel om de maximumstraf op haatzaaien te verdubbelen, gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. De straf voor het aanzetten tot haat en discriminatie van mensen om ras, geloof of seksuele voorkeur wordt dan verdubbeld van maximaal een naar twee jaar. Het kabinet vindt dat moet worden voorkomen dat het recht op vrijheid van meningsuiting wordt misbruikt om tweespalt te zaaien in de samenleving.

Daarnaast verkent het kabinet de mogelijkheid om 'hate crime' in de wet op te nemen. Dat kan leiden tot strafverzwaring voor misdrijven met discriminatoire motieven die impact hebben op een grotere groep. Dit wordt al langer bepleit.

Afgelopen week nog sloegen regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks de handen ineen om bijvoorbeeld bij geweld tegen homoseksuelen of afvallige moslims, de strafmaat met een derde of de helft te verhogen.

Verder wordt onderzocht of er iets moet worden gedaan aan de rechtspositie van transgender- en intersekse personen in het kader van de wet gelijke behandeling. Volgens het Transgender Netwerk Nederland (TNN) steeg afgelopen jaar het aantal meldingen van discriminatie in deze groep met een kwart. Dat is tegen de landelijke trend in. Nieuw onderzoek moet duidelijk maken wat de aard en achtergrond van de meldingen is.

Voetbalsupporters

De politie speelt een belangrijke rol bij de meldingen van discriminatie, schrijft de minister. Agenten krijgen daarom trainingen om bij een aangifte of melding sneller te herkennen of er discriminatie in het spel was.

Het Openbaar Ministerie gaat supporters die zich antisemitisch hebben uitgelaten bij een voetbalwedstrijd, in een aparte categorie onderbrengen. Het OM probeert zo de omvang in kaart te brengen.

Discriminatie bij stages tegengaan

Ook arbeidsdiscriminatie is een belangrijk aandachtspunt. Hoewel de economie goed draait en in sommige sectoren sprake is van tekorten, komen veel nieuwkomers en Nederlanders met een migratieachtergrond niet aan het werk, constateert het kabinet. Betere begeleiding van deze groepen en het tegengaan van discriminatie bij stages moet verandering brengen in de situatie.

De overheid ziet een voorbeeldfunctie voor zichzelf door meer mensen met een niet-westerse achtergrond in hogere schalen aan te nemen. Ook het aantal vrouwen in topfuncties bij de overheid moet toenemen, vindt het kabinet.
Politie krijgt minder meldingen van discriminatie
26 April 2018, 16:30 NOS nieuws

Bij de politie zijn vorig jaar 3499 discriminatie-incidenten geregistreerd, 20 procent minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het rapport Discriminatiecijfers in 2017.

De daling is vooral zichtbaar bij de politie-eenheden Amsterdam, Midden-Nederland en Oost-Nederland. Ook waren er minder zaken die zich afspeelden op de openbare weg. Vorig jaar waren dat er bijna 1000 en het jaar ervoor nog ruim 2000. De politie heeft geen verklaring voor deze afname.

Geweld

Volgens het rapport was bij 603 geregistreerde incidenten sprake van geweld. En net als in 2016 was herkomst de meest voorkomende discriminatiegrond. De politie registreerde 1450 zaken, meer dan een derde had te maken met de huidskleur van het slachtoffer.

In iets meer dan een kwart van de zaken was er sprake van discriminatie op grond van seksuele voorkeur. Dat is minder dan het jaar ervoor. In 284 zaken was er sprake van antisemitisme, ongeveer gelijk aan 2016, Het aantal registraties vanwege het islamitisch geloof daalde van 352 naar 192.

Meldingen

Het rapport is gemaakt in opdracht van de politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie. In het rapport zijn de meldingen opgenomen die zijn binnengekomen bij de politie en bij de gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen (ADV's).

Vorig jaar werden er in Nederland 13.000 meldingen en aangiftes van discriminatie gedaan bij de politie, ADV's, het College voor de Rechten van de Mens en bij MiND, het meldpunt voor internetdiscriminatie.

Volgens Ed Faas, landelijk projectleider bestrijding discriminatie bij de politie, investeert de politie in trainingen en voorlichting om bij een aangifte of melding eerder te kunnen herkennen of er sprake is van discriminatie. "Als er geen sprake is van een strafbaar feit is het belangrijk om het slachtoffer van discriminatie door te verwijzen naar de juiste instantie."
Recordaantal meldingen over discriminatie: zwangere vrouwen, gehandicapten en chronisch zieken klopten in 2017 het vaakst aan
16 April 2018, 04:24 Volkskrant
Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar een recordaantal meldingen en vragen over discriminatie binnengekregen. Ruim eenderde (35 procent) ging over 'zwangerschapsdiscriminatie', zoals het niet verlengen van arbeidsovereenkomsten van vrouwen die zwanger zijn. Dat heeft vooral te maken met het speciale meldpunt zwangerschapsdiscriminatie, dat in het voorjaar van 2017 is geopend. Oo


Opnieuw kritiek op loonsverhoging voor bankentop, ditmaal bij Van Lanschot
16 April 2018, 00:12 Volkskrant
Opnieuw is er kritiek op een loonsverhoging voor de top van een bank. Van Lanschot Kempen wil de beloning van de topbestuurders fors verhogen, omdat ze aanzienlijk minder verdienen dan hun collega's bij vergelijkbare bedrijven. Maar critici wijzen erop dat die bedrijven veel groter zijn dan Van Lanschot en de vergelijking mank gaat. De voorgenomen loonsverhoging voor de top blijkt uit stukken voor

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn