|
Genetisch bewijs brengt coronavirus in verband met wasbeerhonden Er is een nieuwe aanwijzing dat het coronavirus bij dieren is ontstaan, om preciezer te zijn: bij de wasbeerhond. Uit monsters die aan het begin van de pandemie door Chinese onderzoekers werden genomen, blijkt nu dat er veel dna van de wasbeerhond in zit. Dat schrijven de Volkskrant en verschillende internationale media. China ontkende altijd dat die virusmonsters ook dierlijk dna bevatten. Maar Chinese onderzoekers deelden vorige week voor korte tijd de virusdata op Gisaid, een databank waar wetenschappers informatie uitwisselen. Vlak voordat die data weer verdwenen kon onder anderen een Franse onderzoeker de data downloaden, en die ontdekte de vele dna-sporen van de wasbeerhond. Bovendien blijkt er meer dierlijk dna in de virusmonsters te zitten dan menselijk dna. Daarmee wordt de theorie dat het virus is ontstaan bij dieren weer een stuk aannemelijker. Labs Viroloog Marion Koopmans wil in de Volkskrant nog niet vooruitlopen op de publicatie. "Maar duidelijk is wel dat er op die markt heel wat andere diersoorten aanwezig waren." Al langer heerste het vermoeden dat vleermuizen op de markt van Wuhan de oorzaak waren van corona. In Wuhan zijn ook veel laboratoria, op onder meer het Wuhan Institute of Virology, waar onder meer dierlijke virussen worden onderzocht. Dat kan weer de indruk kan wekken dat het virus afkomstig is uit een lab. De Amerikaanse FBI noemde vorige maand die theorie "plausibel", maar trekt nog altijd geen conclusies. Woedend In wetenschappelijk tijdschrift Science noemt de WHO het onvergeeflijk dat deze informatie zo lang is achterhouden. "Het morele en wetenschappelijk belang en de volksgezondheid hadden hier voor moeten gaan." Ondanks dit laatste onderzoek valt nog altijd niet definitief vast te stellen of en bij welk diersoort het virus is ontstaan, maar verschillende wetenschappers noemen deze ontdekking "een volgende stap" in het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus.
|
Coronavirus - Chinees Nationaal Volkscongres moet in quarantaine voor jaarlijkse vergadering Peking heeft twee weken geleden de "grote en beslissende overwinning" op het coronavirus had afgekondigd, maar het parlement en de partijleiding lijken toch niet zo zeker van hun stuk. Voor de jaarlijkse vergadering van het Nationaal Volkscongres zondag gelden maatregelen die herinneren aan het zero-COVID-19-beleid.
|
Hoogste aantal besmettingen coronavirus in zorgsector De zorgsector telt op dit moment het hoogste aantal besmettingen met het coronavirus. Dat blijkt vandaag uit het nieuwste rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE), dat het aantal besmettingen in de verschillende sectoren van de maatschappij met elkaar vergelijkt.
|
Coronavirus - Corona in Nederland in "endemische fase": op grote schaal testen niet meer nodig Het op grote schaal testen op corona is in Nederland niet meer nodig, stelt het Outbreak Management Team (OMT), de Nederlandse expertenraad, in zijn nieuwste advies aan de regering. Corona is volgens het OMT geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort.
|
Coronavirus - Minder vakantiegeld en vakantiedagen voor 300.000 werknemers Meer dan 300.000 werknemers in ons land zullen dit jaar vakantiedagen en vakantiegeld verliezen. Dat heeft de christelijke vakbond becijferd. Het gaat om een gevolg van de coronacrisis.
|
Prins Albert van Monaco voor derde keer besmet met coronavirus Prins Albert (64) is voor de derde keer besmet geraakt met het coronavirus. Dat maakte het hof van Monaco dinsdag bekend. De gezondheidstoestand van de prins van Monaco is volgens het hof ?absoluut geen aanleiding tot zorgen.?
|
Coronavirus - EU wil dat lidstaten coronatest verplichten voor reizigers uit China De Europese Unie "moedigt lidstaten sterk aan" om reizigers die van China naar Europa reizen te verplichten voor vertrek een coronatest te ondergaan. Dat meldt het Zweedse EU-voorzitterschap in een mededeling.
|
Verliezen op Wall Street, zorgen over coronavirus zijn terug De Amerikaanse beurzen hebben woensdag duidelijke verliezen opgetekend. Beleggers maakten zich zorgen over het snel stijgende aantal covidbesmettingen in China, waardoor het virus zich mogelijk weer vlot wereldwijd gaat verspreiden, met mogelijk nieuwe varianten.
|
Coronavirus - Vaccinatieverlof wordt heringevoerd De Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor de herinvoering van het recht op betaalde afwezigheid van het werk om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.
|
Coronavirus - Voor het eerst sinds mei geen nieuwe coronagevallen in Noord-Korea De voorbije 24 uur zijn er geen nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld in Noord-Korea. Dat stelt het staatspersagentschap KCNA. Het virus dook officieel voor het eerst pas op in mei in het land.
|
Coronavirus - Amerikaanse president Joe Biden opnieuw in isolatie na positieve coronatest Joe Biden moet opnieuw in isolatie nadat hij nog eens positief heeft getest op corona. Het is de tweede keer in anderhalve week tijd dat de Amerikaanse president een positieve test aflegt. Dat meldt het Witte Huis zaterdag.
|
Coronavirus - Amerikaanse president Joe Biden opnieuw in isolatie na positieve coronatest Joe Biden moet opnieuw in isolatie nadat hij nog eens positief heeft getest op corona. Het is de tweede keer in anderhalve week tijd dat de Amerikaanse president een positieve test aflegt. Dat meldt het Witte Huis zaterdag.
|
Coronavirus blijft rondwaren in Ronde van Zwitserland: ook Sagan test positief Het coronavirus blijft rondwaren in het peloton van de Ronde van Zwitserland. Peter Sagan is de volgende renner die positief test op COVID-19, meldt hij zondag.
|
Coronavirus - Amerikaanse gezondheidsdienst zet licht op groen voor coronavaccin jonge kinderen Na een adviesraad van de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA heeft ook gezondheidsdienst CDC groen licht gegeven voor de vaccinatie van kinderen tussen zes maanden en vijf jaar tegen het coronavirus. Zowel het vaccin van farmabedrijven BioNTech en Pfizer als dat van Moderna mag zo aan ongeveer 18 miljoen jonge kinderen toegediend worden, beslisten de experts zaterdag, volgens Amerikaanse media. Na de formele bekrachtiging door CDC-hoofd Rochelle Walensky staat niets nog vaccinatie in de weg in de leeftijdsgroep. De Amerikaanse regering zegt dat er vanaf 21 juni mee gestart kan worden.
|
Coronavirus - Kamer verlengt coronamaatregelen in zorg en onderwijs De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond een wetsvoorstel van de meerderheid goedgekeurd dat een resem coronamaatregelen in de zorgsector en het onderwijs verlengt tot en met juni. Dat gebeurde unaniem, op twaalf onthoudingen na. Het gaat onder meer om het optrekken van het toegelaten aantal uren studentenarbeid.
|
Coronavirus - "Opstoot blijft langer duren dan gedacht" De opstoot in het aantal coronabesmettingen blijft langer duren dan verwacht. Dat zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) woensdag, bij de bekendmaking van een nieuw rapport dat de coronabesmettingen in de verschillende economische sectoren bespreekt.
|
Coronavirus - Voormalig Amerikaans president Obama heeft corona De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag aangekondigd dat hij positief heeft getest op COVID-19. Obama besloot zich te laten testen omdat hij milde symptomen had. Hij zei zich "goed" te voelen.
|
Coronavirus - "Vrijheidskonvooien" verboden in Parijs (2) In de Franse hoofdstad Parijs worden de zogenaamde "vrijheidskonvooien" verboden. Dat heeft de politieprefectuur vandaag aangekondigd.
|
Spotify kondigt maatregelen tegen desinformatie over coronavirus aan Spotify gaat luisteraars van podcasts over COVID-19 "begeleiden naar meer informatie" over de coronapandemie, zegt CEO Daniel Ek van de muziekstreaminggigant zondag. Daarmee reageert Spotify indirect op de kritiek rondom de podcast The Joe Rogan Experience. Daarin worden volgens experts onwaarheden over het coronavirus en vaccinatie verspreid.
|