NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Cold


Campagne voor Groningse cold case uit 1997 succesvol: verdachte gearresteerd
5 Februari, 21:56 NOS nieuws

De politie in Groningen heeft succes geboekt in een oude moordzaak uit 1997. Vandaag is een man van 44 uit Geldrop aangehouden in verband met betrokkenheid bij de dood van Els Slurink.

Slurink werd in de nacht van 20 op 21 maart in 1997 in haar woning in Groningen doodgestoken. Al die tijd is onduidelijk gebleven wat er in het huis is gebeurd en wat de aanleiding is geweest.

De man die nu is aangehouden zit in alle beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om die reden deelt de politie verder geen informatie over het onderzoek en deze verdachte.

Campagne

Het onderzoek naar de dood van Slurink zat jarenlang vast. Twee weken geleden startte de politie met een nieuwe campagne om meer informatie te vergaren, onder het motto 'Het is nooit te laat om te praten'.

Bijna honderd locaties in de stad Groningen waren gedurende twee weken voorzien van abriposters met daarop de vraag 'Wie bracht Els Slurink om het leven?' Op 26 januari stond de uitzending van Opsporing Verzocht grotendeels in het teken van het onderzoek naar de dood van Slurink.

Dat leverde ruim 140 tips op, waaronder volgens de politie ook een aantal bruikbare. Ook gaven meerdere tipgevers namen door.
Slim zoeksysteem voor cold cases, maar actuele zaken krijgen altijd voorrang
23 Mei 2018, 15:36 NOS nieuws

Ondanks een beloning van 15.000 euro voor de gouden tip is de moord op 'Bolle' Chris Boelsen nog altijd niet opgelost. De gokbaas werd in 1989 bij zijn huis in Rotterdam doodgeschoten. Het is een van de ongeveer duizend onopgeloste moordzaken, zogenoemde cold cases.

Sinds 2015 moeten alle tien regionale eenheden van de Nationale Politie een coldcaseteam hebben met minimaal drie medewerkers. "De politie accepteert niet dat daders van ernstige misdrijven hun straf ontlopen", zegt teamleider cold cases René Smulders in een politievideo. "Niet voor de samenleving, maar zeker niet voor de slachtoffers en de nabestaanden."

Vandaag werd bekend dat de politie ook de beschikking heeft over een zelflerend systeem. Hiermee worden gedigitaliseerde dossiers van onopgeloste zaken bekeken om te zien welke de meeste kans maken om opgelost te worden.

Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. In de meeste regio's bestaat het coldcaseteam uit niet meer dan de drie verplichte recherchekundigen, die vooral de dossiers bijhouden en niet zelf onderzoek doen. Bovendien doen ze er ook de langdurig vermissingen bij, die veelal prioriteit krijgen.

"Ze wachten totdat er bewijs uit de lucht komt vallen en dan gaan ze wat doen", zei hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen daar twee jaar geleden over in Nieuwsuur. "Maar je ziet dat zelfs met een dna-match er nog heel veel werk bij komt kijken."

Cold cases zijn per definitie heel lastige dossiers, zegt hij. "Het gaat altijd om zaken waarbij het eerder niet is gelukt om ze op te lossen. Wat je dus moet doen, is een soort eliteteam erop zetten. In sommige regio's gebeurt het tegenovergestelde. Daar betekent een coldcaseteam dat het dossier op een andere plek in de kast komt te liggen."

Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse politiebond zijn cold case teams nog steeds maar mager bezet. "Sommige teams bestaan uit twee mensen en een bureautje, waar alleen de binnenkomende tips worden bijgehouden. Dat is doodzonde", zegt Jan Struijs, voorzitter Nederlandse Politiebond.

Los van de grootte van de teams, wordt ook niet altijd prioriteit gegeven aan oude zaken. "Als je in een cold case een serieuze aanwijzing hebt en je wilt verder rechercheren, het NFI inschakelen, observaties doen of telefoontaps plaatsen, dan vallen de teams terug op de gewone capaciteit van de politie." Dan is er dus concurrentie met actuele, lopende onderzoeken en die gaan bijna altijd voor.

Zorgwekkend

Volgens Struijs is het belangrijk om ook prioriteit te geven aan oude zaken. "Voor slachtoffers verjaart een delict nooit. Die mensen zijn nog steeds bezig met iets dat twintig jaar geleden is gebeurd. Daar staat nog steeds een foto van iemand die ze zijn verloren."

Door cold cases op te lossen, lukt het soms ook om iemand alsnog uit de maatschappij te halen. "Neem de zaak Marianne Vaatstra, het is toch zorgwekkend dat zo'n dader nog gewoon rondliep."

Gewelddadige overvallen

Toch gaat het niet overal slecht: "In Rotterdam en Amsterdam zijn de teams redelijk opgetuigd. In Rotterdam bijvoorbeeld bestaat uit het coldcaseteam uit twintig mensen. Ze hebben werk voor honderd man, maar dat is overal zo bij de politie." Sinds 2007 lost de eenheid ieder jaar enkele zaken op.

Wat Struijs betreft wordt meer ingezet op oude zaken. "Coldcaseteams zijn goud waard met alle nieuwe technieken, maar dan moeten ze wel onderzoeken kunnen draaien."

Hij vindt dat de drempel ook best wat omlaag kan. "Coldcaseteams houden zich bijna alleen maar bezig met moord en doodslag, terwijl je bijvoorbeeld ook een hoop gewelddadige overvallen zou kunnen oplossen door nieuwe technieken los te laten op oude sporen. De kleine boef van vroeger is inmiddels misschien wel een hele grote geworden dankzij de opbrengst van bijvoorbeeld overvallen."

Kalender voor gevangenen

De politie probeert nu dus met kunstmatige intelligentie meer cold cases op te lossen. Verder bleek uit onderzoek dat er naar schatting 800 mensen in Nederland rondlopen die weten dat iemand een moord heeft gepleegd. De politie hoopt dat zij uit wroeging of met het oog op het tipgeld hun grote geheim zullen prijsgeven.

Bovendien worden jaarlijks kalenders uitgedeeld in gevangenissen met daarop oude zaken. Ook 'Bolle Chris' staat er dit jaar op. De politie hoopt dat zijn twee kinderen na al die jaren eindelijk horen wie hun vader heeft vermoord.
Politie gaat kunstmatige intelligentie inzetten bij cold cases
23 Mei 2018, 05:24 NOS nieuws

De politie gaat kunstmatige intelligentie inzetten bij het oplossen van oude politiezaken. De politie hoopt met de nieuwe technologie cold cases sneller op te lossen. Er zijn in Nederland zo'n duizend onopgeloste moordzaken.

De eerste stap die moet worden genomen is dat oude dossiers digitaal worden gemaakt. Naar schatting gaat het om 25 miljoen pagina's in papieren dossiers. Slechts 15 procent van de onopgeloste zaken is op dit moment gedigitaliseerd.

Rangschikking

Na de digitalisering wordt de nieuwe technologie ingezet om te kijken welke oude zaken de grootste kans hebben om opgelost te worden. In de huidige situatie zou het tientallen jaren kosten om de sporen in alle cold cases inzichtelijk te maken.

Experts hebben nu een systeem gebouwd dat geleerd is om gedigitaliseerde dossiers te lezen en automatisch de forensische sporen in beeld te brengen. Op die manier kost een analyse van een zaak geen weken meer, maar een dag.
Canadees verdacht van 7 moorden, nog 15 cold cases onderzocht
12 April 2018, 06:48 NOS nieuws

Een Canadese seriemoordenaar heeft waarschijnlijk veel meer mensen vermoord dan tot nu toe werd gedacht. Bruce McArthur (66) werd begin dit jaar opgepakt op verdenking van twee moorden.

Sindsdien zijn er in tuinen waar McArthur als hovenier werkte stoffelijke resten van nog eens zeven anderen gevonden, schrijft de Canadese nieuwswebsite The Star. De lichamen, van mannen die zijn verdwenen tussen 2010 en 2007, waren in stukken gehakt.

McArthur vond zijn slachtoffers op datingapps en -websites voor mannen. De slachtoffers waren vooral mannen van buitenlandse afkomst.

Datingapps

De politie doet onderzoek naar vijftien cold cases die mogelijk ook gelinkt kunnen worden aan McArthur. De oudste dateert uit 1975. Ook gaat de politie onderzoek doen op zo'n 75 plaatsen waar McArthur heeft gewerkt.

Een woordvoerder van de politie van Toronto, waar de moorden plaatsvonden, spreekt van een "ongekend groot onderzoek". "Deze stad heeft zoiets nog nooit meegemaakt."Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn