NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Capitool

2News.be / Trefwoorden / Capitool

Capitool-bestormers vragen rechter om vakantie en om biologisch eten in cel
4 Februari, 17:22 Volkskrant
Terwijl Congresleden woensdag hun laatste eer bewezen aan een omgekomen Capitool-agent, wekten twee aangeklaagde bestormers van het parlement verbazing in de VS met hun verzoeken aan de rechter. Een vrouw uit Texas wil op een geplande vakantie gaan naar Mexico. En de ?QAnon-sjamaan? eiste biologisch eten in zijn cel.


Trump ?stuurde bende aan, zette hen aan tot razernij, en mikte hen als een geladen kanon" richting Capitool
2 Februari, 16:42 HLN.BE
Volgens de Democraten van de Amerikaanse president Joe Biden kan de voormalige Republikeinse president Trump wel degelijk worden vervolgd, hoewel hij niet langer in functie is. Zij schuiven de bezwaren van de Republikeinen opzij dat een afzettingsprocedure geen zin heeft omdat Trump al weg is, blijkt uit de vandaag ingediende aanklacht van de Democraten. Volgens hen hitste de toen nog president ?de bende op tot razernij? en richtte hij hen ?als een geladen kanon? naar het Capitool.


Zeldzaam eerbetoon: bij bestorming overleden agent opgebaard in Capitool
30 Januari, 12:43 NOS nieuws

Een agent die bij de bestorming van het Capitool gewond raakte en daarna overleed, wordt aankomende dinsdag opgebaard in het overheidsgebouw. Leiders van het Amerikaanse parlement kenden Brian Sicknick die bijzondere eer toe.

Normaal gesproken worden alleen invloedrijke mensen of burgers die een grote rol hebben gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis opgebaard in het Capitool. Oud-presidenten als George H.W. Bush en burgerrechtenactiviste Rosa Parks gingen Sicknick voor.

De 42-jarige Sicknick had dienst toen duizenden betogers op 6 januari het Amerikaanse Capitool bestormden. Daarbij zou Sicknick op zijn hoofd zijn geslagen met een brandblusser. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen. Behalve Sicknick kwamen ook vier betogers om het leven bij de bestorming.

Rotunda

Prominente Democraten als Nancy Pelosi en Chuck Schumer maakten het eerbetoon in een gezamenlijke verklaring bekend. "De heldhaftigheid van agent Sicknick en de politie van het Capitool hebben geholpen levens te redden en het Congres geholpen zich niet af te laten leiden bij het vervullen van hun grondwettelijke plicht", schrijven zij.

Op het moment van de bestorming waren Pelosi en Schumer net als de rest van het Congres bezig met ratificeren van de uitslag van de presidentsverkiezingen die Joe Biden won.

Het lichaam van Sicknick zal een dag lang worden opgebaard in de rotunda, de hal onder de beroemde witte koepel van het Capitool. Woensdag wordt Sicknick begraven op de militaire begraafplaats Arlington nabij Washington D.C.
Politie wil permanent hek rond Capitool, al meent leider Pelosi dat de ?vijand al binnen is?
29 Januari, 18:20 Volkskrant
De politie van het Capitool vindt dat het Amerikaanse parlement moet worden beveiligd met een permanent hek. Ook moeten snel inzetbare eenheden dichtbij klaarstaan om nieuwe bestormingen te voorkomen en om het gevaar van extremisten het hoofd te bieden.


Laptop van Nancy Pelosi nog steeds spoorloos na huiszoeking bij verdachte
27 Januari, 13:45 Skynet
Agenten van de FBI hebben de laptop van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, niet teruggevonden bij de vrouw uit Harrisburg die van de diefstal werd beschuldigd. De laptop werd gestolen tijdens de bestorming van het Capitool eerder deze maand.


Prins Harry trekt van leer tegen sociale media: ?Ze hebben een rol gespeeld bij de bestorming van het Capitool?
23 Januari, 10:24 HLN.BE
Prins Harry (36) heeft de grote technologiebedrijven de les gespeld in een interview met zakenblad Fast Company. ?Ze zouden meer moeten inzitten met het welzijn van hun gebruikers. Het enige wat nu telt is winst maken?, klinkt het scherp. Volgens de Brit hebben sociale media bijvoorbeeld een grote rol gespeeld bij de bestorming van het Capitool eerder dit jaar.


Capitool bestormd - Republikeinen in de Senaat willen impeachmentproces uitstellen tot midden februari
22 Januari, 03:02 Skynet
De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat willen het impeachmentproces tegen oud-president Donald Trump uitstellen tot midden februari. Dat zei Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, donderdag. Dat uitstel geeft de verschillende partijen genoeg tijd om de zaak voor te bereiden, aldus McConnell. Hij gaf ook aan dat hij die manier van werken heeft voorgesteld aan Chuck Schumer, die de Democratische fractie in de Senaat leidt.


Capitool bestormd - Twitch schorst account van Trump voor onbepaalde duur
21 Januari, 01:07 Skynet
Livesteamingplatform Twitch heeft het profiel van de voormalige president Donald Trump voor onbepaalde duur geschorst. Dat schrijft nieuwswebsite The Hill woensdag.


Joe Biden en Kamala Harris komen aan bij Capitool
20 Januari, 16:43 Skynet
De verkozen president Joe Biden en zijn vicepresident Kamala Harris zijn aangekomen aan het Capitool voor hun eedaflegging, in het gezelschap van hun partners. Dat was live te zien op beelden van Amerikaanse media.


Capitool bestormd - YouTube-kanaal van Donald Trump week langer opgeschort
20 Januari, 04:49 Skynet
Videowebsite YouTube verlengt de opschorting van het kanaal van Donald Trump met een week. Dat meldt de website, eigendom van Google, dinsdag.


Republikeinse Senaatsleider: Capitool-bestormers opgehitst door president
19 Januari, 20:49 NOS nieuws

De leider van Republikeinen in de Amerikaanse Senaat heeft voor het eerst president Trump openlijk medeverantwoordelijk gesteld voor de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers.

The New York Times schreef vorige week dat McConnell van mening zou zijn dat Trump misdrijven heeft begaan die hem op afzetting kunnen komen te staan. De krant hoorde dat van bronnen uit zijn omgeving. McConnell deed zijn uitspraken niet in het openbaar.

Vandaag kwam hij wel dicht in de buurt. "De meute was gevoed door leugens", zei hij over de Trump-aanhangers die op 6 januari het Capitool binnendrongen, juist op de dag dat het Congres Joe Biden als winnaar van de verkiezingen zou bekrachtigen. "Ze waren opgehitst door de president en andere machtige mensen, en ze probeerden met vrees en geweld het parlement af te houden van wat hun niet beviel."

Het Huis van Afgevaardigden, de andere kamer van het Amerikaanse parlement, heeft de Senaat gevraagd een uitspraak te doen over de vraag of Trump een politiek misdrijf heeft begaan. Ook tien Republikeinse partijgenoten van Trump stemden daar voor in het Huis.

De vraag is nu wat er in de Senaat gaat gebeuren. Daar is een tweederdemeerderheid nodig om Trump te veroordelen. In de nieuwe Senaat zitten precies evenveel Democraten als Republikeinen. Dat betekent dat zeventien Republikeinen met de Democraten mee moeten stemmen. McConnell zei vorige week dat hij goed naar de argumenten zal luisteren.

De veroordeling van een zittend president in een impeachmentprocedure heeft tot gevolg dat hij moet aftreden. Het biedt ook de mogelijkheid hem uit te sluiten van een toekomstige presidentschap; daar is een eenvoudige meerderheid in de Senaat vereist. McConnell zou daar naar verluidt voor zijn, omdat daarmee ook de machtspositie van Trump binnen de Republikeinse Partij een klap wordt toegebracht.

Bedreiging rechtsorde

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, zei dat Trump een bedreiging voor de rechtsorde is, ook als hij na morgen geen president meer is. Als de Senaat Trump veroordeelt voor de bestorming van het Capitool willen de Democraten dat de Senaat uitspreekt dat Trump nooit meer aan verkiezingen mag meedoen.

Bij de bestorming van het Capitool vielen vijf doden, onder wie een politieman. Congresleden en andere aanwezigen moesten een veilig heenkomen zoeken. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen zo'n 200 verdachten.
Republikeinse leider McConnell geeft Trump schuld van bestorming Capitool
19 Januari, 19:43 Skynet
De leider van de Republikeinen in de Senaat heeft aftredend president Donald Trump expliciet de schuld gegeven van de bestorming van het Capitool door een bende relschoppers. Het gespuis werd met leugens opgestookt, zei Mitch McConnell in de Senaat. "Ze werden opgeruid door de president en andere machtige mensen."


Voorgedragen minister van Binnenlandse Veiligheid: geen tweede bestorming Capitool
19 Januari, 17:37 Skynet
In het licht van de zorgen over nieuwe geweld en terreur in de Verenigde Staten heeft Alejandro Mayorkas, die voorgedragen is als minister van Binnenlandse Veiligheid, de bescherming van het Capitool gegarandeerd. "Als ik de eer heb benoemd te worden, zal ik er alles aan doen om te verzekeren dat het tragische verlies van levens, de aanval op de strafvervolging, de schending van het gebouw (...) zich niet opnieuw voordoen", zei Mayorkas tijdens zijn verhoor in de Senaat voor de goedkeuring van zijn benoeming tot minister.


Alle Parler-berichten van bestormers Capitool zijn door een fout in de beveiliging te doorzoeken
19 Januari, 15:56 Volkskrant
Opsporingsdiensten hebben een schat aan informatie over de bestormers van het Capitool in Washington in de schoot geworpen gekregen: alle berichten op Parler.


Clinton wil weten of Trump met Poetin belde tijdens aanval Capitool
19 Januari, 09:24 HLN.BE
De voormalige presidentskandidate Hillary Clinton zou graag de telefoongegevens inkijken van president Donald Trump op de dag van de ongeregeldheden aan het Capitool in Washington, DC. Clinton zegt te willen weten of Trump misschien met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin belde toen het Capitool door betogers werd bestormd.


Gedeeltelijke lockdown in het Capitool na brandje in de buurt
18 Januari, 18:12 Gazet v. Antwerpen

Het Capitool in Washington is maandagmiddag een tijdje in lockdown gegaan. Volgens Amerikaanse media was er sprake van een ?ernstige dreiging?. Maar uiteindelijk ging het om een brandje in de buurt. Het toont wel aan hoe strak de zenuwen gespannen staan.
Vrouw opgepakt die laptop Nancy Pelosi uit Capitool meenam
19 Januari, 17:19 NOS nieuws

In de VS is een vrouw gearresteerd die tijdens de bestorming van het Capitool een laptop of harde schijf van de Democraat Nancy Pelosi zou hebben meegenomen. Volgens de FBI is dat op een video van de bestorming te zien.

De 22-jarige Riley June Williams uit Pennsylvania heeft zich zelf bij de politie gemeld. Onderzocht wordt of ze het apparaat aan een Russische geheime dienst wilde verkopen, zoals een voormalige geliefde onder ede heeft gezegd. Ze zou daarvoor een vriend in Rusland hebben willen inschakelen die het apparaat aan de Russische inlichtingendienst SVR moest verkopen.

"De overdracht ging om onbekende redenen niet door", zei de voormalige geliefde. "Williams heeft het nog steeds in bezit of vernietigd."

Volgens de FBI heeft Williams haar telefoon uitgezet en haar accounts op sociale media opgeheven. Daarna zou ze met haar moeder in Harrisburg zijn ondergedoken.

Tientallen aanhoudingen

Dankzij de vele foto's en video's heeft de politie tientallen Trump-aanhangers kunnen aanhouden die aan de bestorming van het Capitool meededen. Tegen 200 mensen loopt een onderzoek.

Pelosi is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement. Beide zijn in het Capitool gehuisvest. Een medewerker van Pelosi meldde twee dagen na de bestorming dat er een laptop werd vermist. Die zou alleen gebruikt worden om presentaties mee te houden.
Ook gitarist van metalband Iced Earth gearresteerd voor Capitool-bestorming
18 Januari, 13:37 Skynet
Jon Schaffer, de gitarist van de Amerikaanse metalband Iced Earth, is in zijn thuisstaat Indiana in hechtenis genomen na deelname aan de belegering van het Capitool. Dat meldt Variety gisteren.


Sociaal medium Parler weer beperkt online na bestorming Capitool
18 Januari, 08:07 NU.NL - Tech
Het sociale medium Parler, dat zich profileert als een vrijhaven voor de vrijheid van meningsuiting en veel rechtse aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump trekt, is weer online. De site was tijdelijk onbereikbaar, omdat Amazon na de bestorming van het Capitool op 6 januari weigerde nog langer de hosting te verzorgen.


Bij Capitool opgepakte man was 'verdwaald' en is weer vrijgelaten
17 Januari, 10:01 NOS nieuws

De man die vrijdagavond werd opgepakt bij een controlepost in het centrum van Washington D.C. is voorlopig weer vrijgelaten. Tegen The Washington Post, die de 31-jarige Wesley Allen Beeler heeft gesproken, zegt hij dat zijn aanhouding op een misverstand berust.

De man uit Virginia was opgepakt omdat hij bij de controlepost vlak bij het Capitool ongeldige papieren voor de inauguratie van aankomend president Joe Biden had laten zien. Ook had hij volgens de politie een geladen pistool bij zich en meer dan 500 patronen. Op zijn vrachtwagen zouden bumperstickers zitten met teksten als 'Assault Life' en 'Als ze je wapens komen halen, geef dan eerst je kogels'.

'Verdwaald'

Tegen The Washington Post ontkent Beeler dat hij zo veel munitie in zijn auto had liggen. Hij zou de hele week in Washington hebben gewerkt voor een beveiligingsbedrijf. Van zijn werkgever zou hij accreditatie hebben gekregen voor de inauguratie, maar volgens persbureau AP waren die papieren niet officieel erkend.

Dat Beeler een wapen had meegenomen, ontdekte hij naar eigen zeggen pas toen hij al halverwege was tussen zijn huis in Virginia en de Amerikaanse hoofdstad. Hij zegt dat hij in Virginia een vergunning heeft voor het wapen.

"Ik weet niet wat de D.C.-wetten zijn", zegt Beeler tegen The Washington Post. "Ik stopte bij een controlepost omdat ik was verdwaald in D.C., omdat ik een plattelandsjongen ben." Toen de politie de man vroeg of hij wapens in zijn auto had, heeft hij zelf toegegeven dat hij een pistool bij zich had.

Beeler is dus inmiddels weer vrijgelaten. Hij mag voorlopig niet terugkeren in Washington, zegt de krant, behalve om voor de rechter te verschijnen of voor ontmoetingen met zijn advocaat.

Bestorming Capitool

De Amerikaanse hoofdstad is de afgelopen dagen veranderd in een vesting, vanwege de inauguratie van Joe Biden woensdag. Er zijn zo'n 20.000 zwaarbewapende leden van de Nationale Garde op de been en het gebied rond het Witte Huis, het Capitool en de National Mall is afgesloten.

Op 6 januari drongen pro-Trumpbetogers het Capitool binnen, het Amerikaanse parlementsgebouw. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en werden tientallen relschoppers gearresteerd.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn