NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Britse

2News.be / Trefwoorden / Britse

Britse consumentenorganisatie start massaclaim tegen Google van 7 miljard pond
10 September, 00:01 Tweakers
De Britse consumentenrechtenorganisatie Consumer Voice heeft een massaclaim van meer dan zeven miljard pond ingediend, omgerekend ongeveer 8 miljard euro, tegen Google. De zoekgigant zou volgens de claim de mededingingswet hebben overtreden en ervoor hebben gezorgd dat de levensonderhoudkosten van alle inwoners is gestegen.


Alle Britse havens en luchthavens op scherp nadat soldaat uit gevangenis ontsnapt: ?Khalife (21) wordt beschuldigd van terrorisme?
7 September, 00:02 HLN.BE
Alle Britse havens en luchthavens houden verscherpt toezicht nadat een soldaat deze ochtend uit een Londense gevangenis ontsnapt is. Daniel Abed Khalife (21) wordt beschuldigd van terrorisme nadat hij ?valse bommen? op een militaire basis achtergelaten zou hebben.


Davina Michelle staat in december in AFAS Live, eerste eigen show in Amsterdam
6 September, 00:08 NU.NL - Muziek
Davina Michelle treedt 7 december op in AFAS Live als onderdeel van haar clubtour Heartbeat. Dit is de eerste keer dat de 27-jarige zangeres met haar band een eigen show in Amsterdam geeft.


Britse leverancier verdacht van levering valse vliegtuigonderdelen
5 September, 00:04 Skynet Buitenland
De fabrikant van vliegtuigmotoren CFM heeft zijn klanten, waaronder Boeing en Airbus, gewaarschuwd over onderdelen waarvoor een obscure leverancier mogelijk valse certificatiedocumenten afleverde. Dat heeft het Frans-Amerikaanse bedrijf bevestigd.


2 September, 00:05 Volkskrant
Honderden Britse vluchten vertraagd door storing, ook Schiphol heeft er last van
30 Augustus, 00:04 NU.NL - Economie
Britse luchtverkeersleiders moeten maandag het aantal vliegtuigen in het luchtruim beperken vanwege een technisch probleem. Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens verwachten veel vertragingen en geannuleerde vluchten. Ook het vliegverkeer vanaf Schiphol wordt geraakt.


Storing bij Britse luchtverkeersleiding kan ook vandaag nog voor chaos zorgen
30 Augustus, 00:03 NU.NL - Economie
De technische storing bij de Britse luchtverkeersleiding die maandag is ontstaan, kan volgens BBC News "nog dagen aanhouden". Vanwege de storing zijn al honderden vluchten geannuleerd.


Britse band Architects staat in januari in AFAS Live
23 Augustus, 00:07 NU.NL - Muziek
De Britse metalcoreband Architects komt op vrijdag 26 januari naar de AFAS Live in Amsterdam. Het optreden is onderdeel van de Europese tournee.


Britse winkels lokken politie met gratis koffie om diefstal tegen te gaan
23 Augustus, 00:04 NU.NL - Economie
Britse politieagenten kunnen voortaan tijdens het werk een gratis kop koffie halen bij winkelketens John Lewis en Waitrose. Zo hopen de ketens politie richting winkels te lokken en winkeldieven af te schrikken. De agenten moeten wel herbruikbare bekers meenemen.


19 Augustus, 00:05 Volkskrant
Stinkend schandaal Britse waterbedrijven: rioolwater massaal gedumpt
12 Augustus, 00:02 NOS nieuws

In de Britse badplaats Scarborough schijnt de zon, maar vrijwel niemand zwemt in zee. Op de boulevard glimmen met zonnebrand ingesmeerde lichamen. Er liggen slippers in het zand. Blije kinderen likken aan hun ijsje.

"Het is een perfecte zomerdag", mompelt Steve Crawford. Maar zijn surfwinkel blijft dicht. Het water is niet veilig.

"Maanden geleden gingen de borden en vlaggen omhoog", vertelt Steve. Hij runt de surfwinkel al zeventien jaar en geeft ook lessen. Dat nu het bordje 'gesloten' op zijn voordeur hangt, vindt hij moeilijk: daardoor komt hij minder op het strand. De kwaliteit van het water is te slecht, men kan er ziek van worden. Dat risico wil hij niet nemen.

Scarborough is een van de vele plekken in het land waar waterbedrijven ongezuiverd rioolwater hebben geloosd. Dat gebeurde vorig jaar meer dan 300.000 keer. Het vuile water kwam terecht in meren, rivieren en zee, doordat de afvoerbuizen van de bedrijven de hoeveelheid niet aankonden.

Waterkwaliteit

In theorie mag alleen worden geloosd bij 'zware' regenval, wanneer pijpleidingen met regenwater en riolering zo vol raken dat het vocht omhoog kan komen in huizen, doucheputjes en toiletten. Maar nu blijkt dus dat het lozen aan de lopende band gebeurt.

Dat betekent dat er ontlasting, maandverband en wc-papier ronddrijft op zwemplekken, wat menig Brit woedend maakt. In het hele land worden stichtingen en actiegroepen opgezet om te protesteren tegen de waterbedrijven, en betere waterkwaliteit te eisen.

Mark Barrow, een hobbyduiker die in zijn vrije tijd het liefst vissen filmt, maakt zich druk over de rivieren in zijn regio. Hij heeft talloze video's gemaakt van onder water zwevende luiers, condooms en drollen. "Je wilt niet weten wat er allemaal aan mijn duikpak kleeft als ik het water uit kom", zegt hij. En door de jaren heen ziet hij het aantal vissen afnemen. "Het is diep triest", vindt hij. "De waterkwaliteit gaat achteruit en ecosystemen raken verstoord."

Ook mensen kunnen behoorlijk ziek worden van het vervuilde water. Voor de kust van Sunderland, zo'n twee uur ten noorden van Scarborough, werden vorige week tientallen zwemmers die meededen aan het World Triathlon Championship ziek. Ze moesten braken en kregen last van diarree.

Privatisering

Dat het oude Victoriaanse rioolstelsel regenval niet aankan en daarom genoodzaakt is om te 'dumpen', heeft alles te maken met het gebrek aan investeringen, vertelt Ewan McGaughey, onderzoeker aan de King's College-universiteit.

"De oorzaak van de problemen ligt bij de privatisering van de watervoorziening onder Margaret Thatcher in 1989. Vanaf dat moment zijn waterbedrijven in de greep van aandeelhouders en die willen vooral dat er dividend wordt uitgekeerd, in plaats van investeren in betere watervoorziening."

Het idee van Thatchers privatisering was dat dit zou leiden tot beter management en dat kapitaalinjecties vanuit de markt zouden zorgen voor een beter waternet en bijbehorend onderhoud. Maar het tegengestelde gebeurde. "Er is sinds 1989 zo'n 72 miljard pond aan dividend uitbetaald aan aandeelhouders, terwijl de bedrijven nu voor ongeveer 60 miljard pond rood staan", vertelt McGaughey.

Het resultaat is dat de infrastructuur dusdanig verouderd is, dat er lekkages ontstaan en dat de natuur wordt vervuild door het dumpen van rioolwater. Inmiddels staat Thames Water, het grootste waterbedrijf van het Verenigd Koninkrijk, op het punt van omvallen. Er zijn enorme schulden, terwijl er miljarden zijn uitgekeerd aan aandeelhouders.

"En weet je wie die aandeelhouders zijn?" vraagt McGaughey. "Dat zijn de vermogensbeheerders van Wall Street, BlackRock, de Abu Dhabi Investment Authority, enzovoort. Hun prioriteit is winst, niet mens en milieu van schoon water voorzien."

Schadeclaims en boete

Onlangs heeft de regering berekend hoeveel geld de komende 25 jaar nodig is om alle waterinfrastructuur te repareren: dat bedrag kwam uit op ongeveer 54 miljard pond. "De privatisering in het Verenigd Koninkrijk is veel te ver doorgevoerd. 90 procent van de rest van de wereld heeft geen geprivatiseerde watervoorziening - en daar zien we meer investeringen in infrastructuur, en zijn de rekeningen voor consumenten over het algemeen lager", aldus McGaughey.

Inmiddels staan meerdere Britse waterbedrijven op omvallen. De regering overweegt Thames Water te nationaliseren in afwachting van een overname. Schadeclaims en boetes voor de waterbedrijven stapelen zich op; er is zelfs sprake van het gerechtelijk vervolgen van directieleden die jarenlang hebben geprofiteerd ten koste van mens en milieu. Over het Britse waterschandaal is het laatste woord nog niet gezegd. En de stank is nog niet geweken.
Britse scouts verlaten evenement in Zuid-Korea vanwege hitte
5 Augustus, 00:04 NOS nieuws

Britse scouts verblijven niet langer op het internationale scoutingevenement in Zuid-Korea vanwege de extreme hitte. De Britse scouting heeft besloten al zijn 4000 deelnemers van de World Scout Jamboree weg te halen. Ze zullen de komende dagen vertrekken naar hotels in de hoofdstad Seoel, ver weg van het kamp.

Scouting Nederland ziet geen reden om de scouts van het kamp weg te halen, "omdat er een verbetering is in de voorzieningen", zegt een woordvoerder. Zo heeft de Zuid-Koreaanse organisatie van het evenement gezorgd voor meer schaduwplekken, water, airconditioning en medisch personeel.

Zeker 600 scouts werden deze week onwel vanwege extreme hitte. In het land worden temperaturen van meer dan 35 graden gemeten. Ook acht Nederlandse scouts raakten onwel, ze zijn behandeld in een noodhospitaal. Op het evenement, dat eens in de vier jaar wordt gehouden, zijn 2000 Nederlanders aanwezig.

'Nederlanders willen niet weg'

Met het vertrek van de Britten moet de druk op de organisatie verlicht worden. Ruim 40.000 jonge scouts van over de hele wereld zijn naar Zuid-Korea gekomen. Net als de andere deelnemers reizen de Britten volgend weekend weer terug naar huis.

"We hebben dagelijks overleg met verschillende aanwezige landen", zegt Scouting Nederland over de situatie. Er hebben zich geen Nederlanders gemeld die graag van het kamp willen vertrekken vanwege de hittegolf. Volgens de organisatie hebben de deelnemers het "erg naar hun zin".
29 Juli, 00:04 Volkskrant
Video | Elton John neemt afscheid van Britse fans op festival Glastonbury
De Britse zanger Elton John heeft zondag op festival Glastonbury afscheid genomen van het Britse publiek. Dit was het eerste concert van de 76-jarige zanger op het festival, maar ook zijn laatste optreden op Britse bodem.


Golfer Luiten grijpt ook op Britse Masters naast eerste titel sinds 2018
3 Juli, 00:06 NU.NL - Sport
Joost Luiten is er zondag niet in geslaagd om zijn eerste titel op de Europese Tour sinds 2018 te veroveren. De Nederlandse golfer verspeelde op de slotdag van de Britse Masters zijn leidende positie.


Britse pubketen lost personeelstekort op met vijftigplussers
18 Juni, 00:06 NU.NL - Economie
De Britse pubketen Fuller's heeft een deel van het personeelstekort opgelost door meer mensen aan te nemen die ouder zijn dan vijftig of niet eerder in de horeca hebben gewerkt.


Britse dj Paul Oakenfold ontkent seksueel wangedrag
Paul Oakenfold weerspreekt beschuldigingen van seksueel wangedrag. "Ik heb iedereen altijd met het grootst mogelijke respect behandeld", schrijft de 59-jarige Britse dj in een verklaring op Twitter.


Gewezen Britse premier Boris Johnson neemt ontslag als parlementslid
10 Juni, 00:03 Skynet
De vroegere Britse premier Boris Johnson neemt met onmiddellijke ingang ontslag als parlementslid. Dat blijkt volgens de Britse media uit een verklaring die de conservatieve politicus vrijdagavond heeft vrijgegeven.


7 Juni, 00:06 Volkskrant
Britse regering wil akkoord met supermarkten over prijsbeperking op basisproducten
29 Mei, 00:01 HLN.BE
Om de aanhoudend hoge inflatie te bekampen, is de Britse regering onderhandelingen gestart met de supermarkten om de prijzen op een aantal basisproducten te beperken. Dat schrijft The Sunday Times zondag. De krant heeft het over een ?aanpak in Franse stijl?, maar verschillende regeringsleden haasten zich wel om te zeggen dat het om een vrijwillige maatregel gaat, geen verplichting.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn