NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Boer


Stikstof meten op stalniveau kan boer helpen minder uit te stoten
4 Augustus, 00:04 NOS nieuws

Bij boerderijen op verschillende plekken in het land wordt bij wijze van proef gekeken of het mogelijk is de stikstofuitstoot per stal te meten. Zo kan de boer direct zien of hij die uitstoot kan beperken. Het ministerie van Landbouw is enthousiast.

Veehouder Arjan Prinsen in Haarlo in de Achterhoek heeft zijn bedrijf beschikbaar gesteld voor de pilot. Boven de koeien hangen hoog in de balken van zijn veestal twee gele kastjes. Die meten elke 5 minuten hoeveel ammoniak er in de stal hangt en sturen die gegevens door naar een computer.

Zo kan de boer op elk moment van de dag een idee krijgen van zijn uitstoot. Aan de wisselingen ziet hij bovendien wat het effect is van zijn handelen, zoals het voer dat hij geeft of het stalsysteem dat hij gebruikt.

Ammoniak (NH3), een verbinding van stikstof en waterstof, veroorzaakt met stikstofoxiden, het stikstofprobleem waardoor schade aan natuurgebieden ontstaat.

Eerder maakten we daarover deze uitlegvideo:

De resultaten van de proef bij boer Prinsen en anderen zijn bemoedigend. Komend najaar wordt de proef uitgebreid naar twintig stallen, elk met een verschillende bedrijfsvoering.

Volgens stikstofdeskundige Gerard Migchels van de Wageningen Universiteit en Research, betrokken bij de pilot, komt die tegemoet aan de behoefte van boeren om te kunnen zien hoe de uitstoot varieert en welke invloed ze daarop hebben. "Het voordeel is dat de boer direct feedback krijgt en zo via het verbeteren van zijn vakmanschap kan bijdragen aan verlaging van de uitstoot."

Belangrijk voordeel is dat het meetsysteem dat in de Achterhoek wordt gebruikt volgens de leverancier maximaal 5000 euro kost. En dat is een stuk goedkoper dan de dure meetmethode die tot nu toe beschikbaar was. Die kost meer dan 50.000 euro per jaar per boerderij.

Nadeel is dat het goedkopere systeem ook minder specifiek is, erkent Migchels. "De vraag is of het nauwkeurig genoeg is voor de afrekenbaarheid." En dus geschikt voor toepassingen in de vergunningverlening van de overheid. Daarvoor is nog een lange weg van toetsen, modelleren en certificeren te gaan.

Minister enthousiast

Daarop is de hoop van Prinsen wel gevestigd. Inmiddels heeft de pilot de interesse gewekt van de provincie Gelderland en van minister Van der Wal voor Stikstof. Na een werkbezoek aan het bedrijf in mei was ze enthousiast over het project.

De minister is van plan om mee te doen aan meer proeven om deze metingen op bedrijfsniveau te onderzoeken en die ook mede te financieren. Ook wil ze bedrijfsadviseurs ondersteunen met kennis en trainingen, zodat de boer optimaal gebruik kan maken van de mogelijkheden die het meetsysteem biedt. Een voorstel hiervoor gaat in september naar de Tweede Kamer.

Maar, zo benadrukt een woordvoerder, een oplossing voor de enorme taak waarvoor Nederland staat is deze methode niet. Daarvoor is uitkopen van piekbelasters bij Natura-2000-gebieden onontkoombaar.
Boer Werner (62) overvallen in boerderij in Ekeren: ?Ze sloegen in mijn gezicht en ik werd geboeid?
4 Augustus, 00:01 Gazet v. Antwerpen

De 62-jarige Werner De Bie is maandag het slachtoffer geworden van een brutale home invasion in boerderij Lindehoeve in Mariaburg (Ekeren). De daders gingen aan de haal met een som geld. ?Voor die paar keer dat ik op de werf blijf slapen?, zegt hij.
Vermoedelijk stuk ruimteafval van SpaceX neergestort in weide van Australische boer: ?Precies een verbrande boom"
2 Augustus, 00:03 HLN.BE
Een drie meter lang object dat zich in de grond boorde op een stuk land in de Australische deelstaat New South Wales, deed boer Mick Miners raar opkijken. Volgens ruimtevaartdeskundigen is de kans zeer groot dat het ruimteafval afkomstig is van een capsule van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk.


Nederlanders geven minder uit bij de boer, maar meer op de markt
1 Augustus, 00:03 NU.NL - Economie
In coronatijd profiteerde iedereen die eten verkocht van de sluiting van de horeca, de supermarkten voorop. Ook speciaalzaken, markten en boerenwinkels zagen een enorme toeloop van klanten. Maar waar de boerenwinkels en speciaalzaken de omzet zien afnemen en die van de supermarkt stabiliseert, groeit de markt juist door.


Boer die knotwilgen omzaagde in Krimpenerwaard overtrad geen regels
28 Juli, 00:04 NOS nieuws

De boerenactie waarbij vorige maand honderd knotwilgen werden omgezaagd in de Krimpenerwaard blijft onbestraft. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er geen regels zijn overtreden.

Eind juni zaagde veehouder en actievoerder Floor de Jong met hulp van andere boeren honderd knotwilgen om in Bergambacht, als protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

De knotwilgen werden net onder de knot afgezaagd, als symbool van het kaalslagbeleid van de regering. Op de actie volgden uit het hele land woedende reacties. Als gevolg van alle ophef stapte De Jong, die voor de SGP in de gemeenteraad zat, op als raadslid.

De gemeente Krimpenerwaard startte na de actie een onderzoek en daarbij is gekeken naar drie dingen: of De Jong een kapvergunning had moeten hebben, of hij beschermde vogels of dieren in gevaar heeft gebracht en of hij de Wet Natuurbescherming heeft overtreden.

Op alle drie de vragen is het antwoord nee. Wat hierin meespeelt, is dat de knotwilgen op de eigen grond van de boer stonden. De gemeente onderneemt daarom geen actie tegen De Jong, schrijft Omroep West.

'Een prettig bericht'

De Jong laat aan Omroep West weten het nieuws "een prettig bericht" te vinden. Het nieuws komt ook niet als een verrassing, zegt hij.

"Ik zaag elk jaar knotwilgen om en plant dan nieuwe, dus het verbaasde me wel dat er nu ineens raar werd gedaan. Natuurlijk zijn de knotwilgen een soort cultuurhistorisch erfgoed, maar dat zijn de boeren voor mij ook", zegt De Jong. "Het waren natuurlijk een heleboel bomen, maar alles bij elkaar nog geen promille van wat er in de Krimpenerwaard staat."

Weids uitzicht

Boer Floor de Jong heeft inmiddels contact gehad met zijn buren en volgens hem zijn sommigen wel blij met het weidse uitzicht wat ze hebben nu de knotwilgen weg zijn. "Als andere buren iets anders willen, zal ik deze winter nieuwe knotwilgen planten", zegt hij.

Hij betreurt het vooral dat de ophef over de omgezaagde bomen de aandacht juist weghaalde van het doel van de actie: protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Een van zijn buren heeft zelfs aangifte tegen hem gedaan. Nu de gemeente geen consequenties aan de actie verbindt, gaat De Jong er vanuit dat ook het Openbaar Ministerie die zaak zal seponeren.
30 Juni, 00:06 Volkskrant
23 Juni, 00:07 Volkskrant
BV 24/7. Romina en Jan uit ?Boer zkt vrouw? zijn op citytrip en Kat Kerkhofs is lid van #teamnosleep
3 Mei, 00:02 HLN.BE
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV?s de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.


De Boer voelde druk toenemen: 'Geen gezonde situatie voor mij en selectie'
30 Juni 2021, 00:04 NU.NL - Sport
Frank de Boer denkt dat hij er goed aan heeft gedaan om dinsdag per direct op te stappen als bondscoach van het Nederlands elftal. De Noord-Hollander voelt zich verantwoordelijk voor het mislukte EK van Oranje.


KNVB denkt aan type-Koeman als nieuwe bondscoach Nederlands elftal
30 Juni 2021, 00:03 NU.NL - Sport
De KNVB denkt aan een type als Ronald Koeman voor de vacature van bondscoach van het Nederlands elftal. Frank de Boer stapte dinsdag op na een mislukt EK met Oranje.


Frank de Boer stapt op als bondscoach van Nederland
30 Juni 2021, 00:01 Skynet Sport
Frank de Boer (51) houdt het voor bekeken als bondscoach van de Nederlandse nationale ploeg. Dat heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vandaag bekendgemaakt.


Dorpsdichter eert eenzaam gestorven ?boer Matthijs?
7 Februari 2021, 04:41 Gazet v. Antwerpen

De asverstrooiing van dorpsfiguur ?boer Matthijs? (82) uit Arendonk is verlopen zoals hij geleefd heeft en gestorven is: in een sfeer van eenzaamheid en stilte. Dorpsdichter Saskia Keersmaekers schreef speciaal voor hem nog een beklijvend gedicht als laatste eerbetoon.
8 koeien vergiftigd op boerderij in Brakel: ?Hoe wreed kunnen mensen wel zijn??
5 Februari 2021, 18:02 HLN.BE
In een stal op een boerderij in Brakel liggen acht koeien dood. ?Iemand is de stal binnengedrongen om de dieren te vergiftigen?, vertelt landbouwer Bart van Hof Ter Craeye zwaar onder de indruk. Het parket is een onderzoek gestart.


Romina uit ?Boer zkt Vrouw? heeft haar ?peperkoeken huisje? verkocht: ?Soms had ik zelfs drie jobs tegelijk?
3 Februari 2021, 11:06 HLN.BE
Met serieus wat pijn in het hart heeft Romina (30) van boer Jan (33) afscheid genomen van haar boerderijtje in Dudzele bij Brugge. Romina Paret woont nu met Jan in Vlaams-Brabant. Het koppel leerde elkaar kennen via ?Boer Zkt. Vrouw?, maar intussen is er al heel wat veranderd. Zo hebben ze allebei een nieuwe job en moesten er een aantal knopen doorgehakt worden met zicht op de toekomst. ?De verkoop is in feite een opoffering van mijn kant.?


Buren vinden lichaam van dorpsfiguur ?boer Matthijs?
28 Januari 2021, 18:12 Gazet v. Antwerpen

In zijn chalet in de Rode Del in Arendonk is dorpsfiguur Matthijs Boer, in het dorp bekend als ?boer Matthijs?, op 82-jarige leeftijd overleden. Maandag werd zijn lichaam gevonden, maar mogelijk is hij al enkele dagen eerder gestorven.
Tristan uit ?Boer Zkt Vrouw? debuteert als reporter op PlattelandsTV
24 Januari 2021, 10:06 HLN.BE
Tristan Swennen (25) heeft de smaak van televisie serieus te pakken. Vorig jaar zocht hij nog tevergeefs naar een lief in het VTM-programma ?Boer Zkt Vrouw? en nu duikt hij op als reporter voor de digitale televisiezender PlattelandsTV waarin hij zelf op bezoek gaat bij boeren. Tristan hoopt in de toekomst op nog meer televisiewerk.


Boer steeds huiveriger voor overstap naar biologisch, maar hulp is in aantocht
21 Januari 2021, 12:01 Volkskrant
Steeds minder boeren wagen de sprong naar biologische landbouw. In 2020 waren er nog geen honderd boeren bezig met het verkrijgen van hun biocertificering. Dat is ruim 20 procent minder dan een jaar eerder.


Na de scheiding van Nathalie: Geoffrey uit ?Boer Zkt. Vrouw? vindt nieuwe liefde
20 Januari 2021, 05:42 HLN.BE
De 26-jarige Geoffrey uit ?Boer Zkt. Vrouw? kan het jaar op een gelukzalige manier starten. En dat heeft zijn reden: na de scheiding van zijn vrouw Nathalie, die in 2014 de liefde zocht via het VTM-programma, is opnieuw verliefd. Het is Stephanie uit Opwijk die zijn hart sneller doet slaan.


Oud-werkgeversvoorman Hans de Boer (66) overleden na hersenbloeding
18 Januari 2021, 15:07 NU.NL - Economie
Oud-voorman Hans de Boer van VNO-NCW is in de nacht van zondag op maandag op 66-jarige leeftijd overleden. De werkgeversorganisatie meldt dat De Boer overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding, enkele dagen geleden.


Oud-werkgeversvoorman Hans de Boer overleden: 'Nederland verliest een markante man'
18 Januari 2021, 12:36 NOS nieuws

Daadkrachtig. Ondernemend. Aimabel. Communicator. Bevlogen. Hart op de tong en geen blad voor de mond. Ongedurig en voortvarend. Plezier in zijn werk. Uitgesproken, niet schuw van of bang voor discussies. Hield van aan het front staan, pal voor zijn ondernemers.

Het zijn reacties op het overlijden van oud-werkgeversvoorman Hans de Boer, die vannacht plotseling stierf aan de gevolgen van een hersenbloeding. Gisteren werd hij 66 jaar.

De Boer marcheerde de afgelopen jaren dwars door dalen en over toppen. Van dividendbelasting tot pensioenakkoord, van de overnamegevechten rond Unilever en AkzoNobel, de stikstof en PFAS-perikelen tot de coronasteunpakketten voor ondernemers.

Premier Mark Rutte reageerde op Twitter op het overlijden van De Boer:

Ingrid Thijssen, De Boers opvolger bij VNO-NCW, reageert verslagen. "Met Hans verliezen we iemand die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten. Hij was sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief en hij heeft zich jarenlang met een groot gevoel voor humor en enorme overgave ingezet voor het ondernemerschap in Nederland."

Na zijn studie economie begon De Boer in de jaren 80 samen met zijn studievriend Hans Kamps met een eigen economisch adviesbureau, het Bureau voor Economische Argumentatie, dat hij begin jaren 90 weer verkocht. In 1997 werd hij voorzitter van MKB Nederland, het midden- en kleinbedrijf, een fusieorganisatie die twee jaar ervoor ontstond als uit het samengaan van het christelijke NCOV en het KNOV.

In 2003 ging hij daar weer weg, werd weer ondernemer en vervulde vele functies, allemaal publiek en als voorman. Zo was hij in 2006-2007 boegbeeld van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, lid van van het Innovatieplatform en voorvechter van de Vakcolleges, de aloude ambachtsscholen.

In 2014 keerde hij terug naar de ondernemerslobbywereld en werd voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, als opvolger van Bernard Wientjes. Een taak die hij zes jaar lang met verve vervult. Hij zou eigenlijk al juni vorig jaar afscheid nemen, maar bleef vanwege de coronacrisis enkele maanden langer aan.

Labbekakken

Binnen een jaar na zijn aantreden doet hij veel stof opwaaien door in een interview met de Volkskrant het grootste deel van de mensen in de bijstand 'labbekakken' en slappelingen te noemen. "Zij kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan. Wat is daar fout aan?"

Dat kwam hem op heel veel kritiek te staan. Volgens De Boer wilde hij in het interview vooral bespreken dat misbruik van sociale zekerheid het stelsel ondermijnt.

In een interview dat de werkgeversorganisatie op de eigen website plaatste bij zijn afscheid zei hij: "Ik werd weggezet als een hele asociale vent. Dat raakte aan mijn integriteit, daar baalde ik van. Ik dacht: ik heb jarenlang mijn best gedaan voor jongeren en voor allochtonen. Ik ben geen asociale pik. Ik ben van zelf de handen uit de mouwen steken, maar ook dingen durven benoemen."

Toch zou hij de uitspraak later bij zijn afscheid in 2020 als voorzitter van VNO-NCW een van zijn grootste fouten noemen. "Daar heb ik tegenwind voor mezelf georganiseerd, wat ik nooit had moeten doen", zei De Boer afgelopen september in het radioprogramma 1 op 1.

Waar hij juist trots op was, is zijn bijdrage aan het pensioenakkoord. Na tien jaar moeizame onderhandelingen tussen werkgevers, werknemers en de overheid lag er vorig jaar eindelijk een akkoord om het pensioenstelsel aan te passen.

Het oude systeem was niet meer houdbaar, vond ook De Boer. "Ouderen zeggen: ik heb mijn hele leven betaald, ik word de hele tijd gekort. Werkgevers en werknemers zeggen: we moeten een steeds groter stuk in die pot leggen. Anderhalve dag van de vijf dagen werken doe ik voor mijn oude dag. Dat kan zo niet langer. En dat is de verandering die we door willen voeren."

Ook steunde De Boer namens de werkgevers uiteindelijk de invoering van een vrouwenquotum, om bedrijven te dwingen meer vrouwen aan te nemen in de top. Eerder was hij daar nog tegen, en noemde hij een quotum een zwaktebod. Bedrijven zouden zelf actie moeten ondernemen om meer vrouwen te benoemen. Daar kwam hij dus op terug.

"Ik denk dat wij in Nederland toch nog te traditioneel en te elitair, mannelijk denken in dit soort benoemingen", zo lichtte hij zijn veranderde standpunt toe. "Ik ben zelf een man. Ik zie het om me heen: je zoekt toch in the old boys network."

Afscheid

Op Prinsjesdag 2020 legde hij na meer dan zes jaar de voorzittershamer neer. Vanwege de coronacrisis was dat iets later dan gepland. Hij werd opgevolgd door Ingrid Thijssen.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn