NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Biden


Amerikaanse president Biden gaat volledige wagenpark overheid elektrificeren
Vandaag, 09:12 Tweakers
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zegt in een toespraak toe dat het wagenpark van de overheid vervangen wordt door elektrische auto's. Biden wil EV's gebruiken die in Amerika zijn gemaakt. Het gaat om honderdduizenden voertuigen.


LIVE. Biden: ?Op weg naar groepsimmuniteit in de zomer?
Vandaag, 02:24 HLN.BE
Virologen maken zich steeds meer ongerust over de opmars van de besmettelijkere varianten van het virus en vrezen dat de derde golf voor de deur staat. Onderwijsexpert Dirk Van Damme wil daarom dat de scholen sluiten om een verdere verspreiding bij kleuters en kinderen te stoppen. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.


Coronavirus - Biden belt met Merkel over aanpak coronacrisis
Gisteren, 22:02 Skynet
De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gebeld met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze spraken onder meer over de coronacrisis en het handels- en klimaatbeleid.


Coronavirus - Biden wil inwoners drie keer per week briefen over corona
Gisteren, 21:19 Skynet
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden wil de bevolking drie keer per week informeren over de coronacrisis via een persconferentie. Woensdag vindt de eerste persbriefing plaats, aldus woordvoerster Jen Psaki.


Jongen van 8 die eigen voedselbank runt krijgt stem op inauguratie Joe Biden: ?Ik hoopte een vijftigtal mensen te inspireren?
Gisteren, 12:24 HLN.BE
?Ik wil positiviteit verspreiden en anderen inspireren de wereld te veranderen?, het lijkt wel een citaat van een presidentskandidaat in volle campagnestrijd, maar niets is minder waar. Het zijn de woorden van weldoener Cavanaugh Bell (8) uit Maryland, Washington D.C. De piepjonge activist zette een voedselbank op poten om ouderen te helpen tijdens de coronapandemie. Vicepresident Kamala Harris merkte zijn actie op en voor hij het wist, maakte Bell deel uit van de inauguratie van president Joe Biden. Of hoe je ?The American Dream? kan beleven nog voor je tien wordt.


Biden maakt eind aan verbod transgenders in het leger
Gisteren, 18:12 NOS nieuws

President Biden heeft een eind gemaakt aan het verbod voor transgender personen om te dienen in het leger. Het verbod was ingesteld door Bidens voorganger Trump. Het is een van de vele beslissingen van Trump die door Biden in de eerste dagen van zijn bewind zijn teruggedraaid.

"President Biden vindt dat genderidentiteit geen belemmering moet zijn voor militaire dienst, en dat de kracht van Amerika zit in zijn diversiteit", staat in een verklaring van het Witte Huis. "Een inclusief leger is een effectiever leger."

Campagnebelofte

Biden gaf op zijn eerste dag als president, vorige week, al opdracht om discriminatie op basis van geaardheid of genderidentiteit te voorkomen. Daarmee vervulde hij een belangrijke belofte uit zijn verkiezingscampagne. Ook nam hij Rachel Levine aan als onderminister van Volksgezondheid. Zij is het eerste transgender lid van de Amerikaanse regering.

In 2016 maakte toenmalig president Obama het al mogelijk voor transgenders in het leger om voor hun genderidentiteit uit te komen, maar Trump maakte een eind aan het rekruteren van transgenders in het leger.
Kritiek team Biden op 'chaotische' distributie vaccins onder Trump
Zondag, 22:13 NOS nieuws

Medewerkers van president Biden hebben kritiek op de manier waarop de distributie van coronavaccins onder Trump is aangepakt. Volgens een naaste medewerker van Biden, Ron Klain, had de vorige regering geen plan voor de distributie.

"Een plan om het vaccin te distribueren, vooral buiten verpleeghuizen en ziekenhuizen, voor de rest van de bevolking, bestond eigenlijk niet toen wij het Witte Huis binnenkwamen", zegt Klain in een gesprek met NBC News.

Hij kondigde aan dat de nieuwe regering federale vaccinatiecentra gaat opzetten om staten te helpen bij het inenten.

Klachten over bevoorrading

Er zijn onder Trump wel vaccins verstuurd naar de verschillende staten, maar er zijn klachten over de bevoorrading. Volgens de centers for Disease and Control (CDC) zijn er 41 miljoen doses verspreid over het land, maar er zijn er nog maar 20,5 miljoen gebruikt.

De nieuwe directeur van het CDC, Rochelle Walensky, waarschuwde vandaag dat niet duidelijk is hoeveel vaccins er beschikbaar zijn en ze waarschuwde ervoor dat staten als New York niet in staat zijn de voorraden snel aan te vullen.

President Biden kondigde meteen na zijn aantreden nieuwe maatregelen aan om het vaccineren en testen vlot te trekken. Hij waarschuwde dat "het eerst erger zal worden voordat het beter wordt".
Waagt Joe Exotic nu ook poging bij Joe Biden voor presidentieel pardon?
Zondag, 13:36 HLN.BE
?Tiger King?-ster Joe Exotic (57) heeft de hoop op een presidentieel pardon nog niet opgegeven. Nadat hij eerder geen gratie ontving van de Amerikaanse oud-president Trump, richt hij zich nu op zijn opvolger Joe Biden. Dat meldt TMZ zondag.


Inauguratie president Biden drijft vermogen van topmensen verder op
Zaterdag, 13:07 NU.NL - Economie
De aandelenmarkten hebben positief gereageerd op de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden. Onder meer Jess Bezos, Elon Musk en Mark Zuckerberg, topmannen van respectievelijk Amazon, Tesla en Facebook, konden daardoor miljarden bijschrijven. Amazon-baas Jeff Bezos sluit de week af als rijkste mens ter wereld, zo meldt zakenblad Forbes zaterdag.


Nederlandse hightechindustrie hoopt op minder verrassingen onder Biden
Zaterdag, 11:19 NOS nieuws

Na onvoorspelbare jaren onder president Trump hoopt de Nederlandse hightechindustrie op rust in het Amerikaanse beleid. "Ik denk dat er een nieuw tijdperk is aangebroken", zegt ASML-topman Peter Wennink na het aantreden van president Biden. ASML kwam vorig jaar veel in het nieuws door een strijd tussen de Verenigde Staten en China om de geavanceerde chipmachines die het maakt.

De hightechindustrie is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. De chipmachinemaker uit Veldhoven had in 2020 een topjaar en maakte 3,6 miljard euro winst. ASML is, gemeten naar beurswaarde, het waardevolste bedrijf van Nederland. Met de machines van het bedrijf - qua grootte vergelijkbaar met een stadsbus - worden zeer geavanceerde chips geproduceerd voor bijvoorbeeld de nieuwste smartphones.

Grote rol VS

Amerika heeft een belangrijke rol bij de productie van chips en de afgelopen jaren legde het land bedrijven restricties op om zaken te doen met China. Op Nederland werd bijvoorbeeld druk uitgeoefend om de export van bepaalde ASML-machines tegen te houden.

Wennink verwacht niet dat de VS nu een grote draai gaat maken, maar rekent er vooral op dat de regering-Biden meer het overleg zal zoeken. "Onder de regering-Trump kwam er elke paar weken een nieuwe oekaze uit, continu moet je daar weer naar kijken. 'Wat betekent dat weer?'", zegt Wennink in een interview met de NOS.

Volgens hem werd er te weinig gepraat tussen overheden. "Als je met elkaar praat, dan weet je wat eraan zit te komen en kun je je ook voorbereiden op wat er gaat komen."

Dat herkent chipmaker NXP, een andere belangrijke speler in de hightechsector. "Het was 's ochtends wakker worden om te kijken wat de VS had besloten", zegt Jos Bakker, exportspecialist bij het bedrijf. "Wanneer dan sommige maatregelen met onmiddellijke ingang in werking treden, is dat funest voor onze industrie."

Geen patroon of consistentie

NXP maakt onder meer chips voor de auto-industrie en telecomsector. Bakker hekelt ook de manier waarop vergunningen werden afgegeven door de VS. Die zijn nodig, legt hij uit, om voor sommige producten handel mogelijk te maken met China. "Wij konden geen patroon of consistentie ontdekken in de afgifte hiervan", zegt hij.

Verder ziet Bakker een tekort aan menskracht bij de instantie in de VS die de vergunningen afgeeft en zaten de ministeries niet op een lijn, waardoor de boel maanden kon duren.

Volgens Wennink van ASML was het goed dat Trump China tot verandering wilde dwingen, bijvoorbeeld om het stelen van bedrijfsgeheimen aan te pakken, maar was zijn aanpak niet effectief. "Met de manier waarop denk ik dat we niet veel opgeschoten zijn. Het heeft het zakendoen moeilijker gemaakt."

"De veranderende kijk op de opkomst van China, is niet Trump-specifiek. Dat begon al onder Obama", zegt Marc Hesselink, tech-analist bij ING. "Het onvoorspelbare is voor de sector niet fijn, omdat je veel langetermijninvesteringen doet."

De Nederlandse hightechindustrie verwacht nu meer duidelijkheid. "Het wordt veel diplomatieker, consistenter en voorspelbaarder", zegt Bakker, exportspecialist bij NXP.

Druk uitgeoefend op Rutte

ASML maakt de machines waarmee chips worden gemaakt. Het bedrijf heeft een monopolypositie op het gebied van EUV-machines (Extreem Ultraviolet), waarmee klanten de meest geavanceerde chips kunnen maken. Een machine die in een Chinese partij, naar alle waarschijnlijkheid 's lands belangrijkste fabrikant SMIC, ook wil hebben.

Hier is de VS faliekant tegen: het wil niet dat China het land aftroeft op technologisch gebied. Dat bracht het Veldhovense bedrijf in diplomatiek zeer woelig vaarwater. Naar verluidt werd vanuit de regering-Trump op premier Rutte tot twee keer toe druk uitgeoefend om geen licentie af te geven voor de export van zo'n machine.

Nu, een jaar na alle media-aandacht voor ASML, is de licentie er nog steeds niet. NRC meldde in oktober dat ook de regering-Biden de export zal tegenhouden. Tegen de NOS wil het ministerie niet zeggen hoe het er nu voor staat.

Wennink blijft erbij dat de bal nog altijd bij de overheid ligt. "Er is continu overleg tussen het ministerie en de Amerikanen wat te doen. We just have to wait."
Biden vs. Poetin, ronde 1: eerste clash draait rond kernwapenakkoord
Zaterdag, 04:23 Gazet v. Antwerpen

De eerste internationale uitdaging van kersvers Amerikaans president Joe Biden is er meteen een delicate. Hij wil een vuist maken tegen het Rusland van Vladimir Poetin, maar tegelijk moet hij ook tot een akkoord komen over de verlenging van het laatste kernwapenakkoord. Anders dreigt een nieuwe wapenwedloop.
Volgende maand ontmoeting tussen Biden en Trudeau
Zaterdag, 04:09 Skynet
Na een "warm telefoongesprek" vrijdag tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Canadese premier Justin Trudeau volgt er "volgende maand" een ontmoeting. Dat meldt Ottawa. Trudeau was de eerste buitenlandse leider die Biden als nieuwe Amerikaanse president sprak.


De handtekening die Europa 26 miljard bespaart: VS onder Biden weer in klimaatakkoord
Zaterdag, 02:12 HLN.BE
Dat Joe Biden de VS weer binnenloodst in het klimaatakkoord van Parijs, is van groot symbolisch belang. Maar het bespaart ons ook veel geld. Om de wereldwijde opwarming onder de twee graden te houden, zou Europa 26 miljard euro extra van zijn bruto binnenlands product verliezen als de Amerikanen aan de kant blijven staan.


Vrijdag, 08:12 De Tijd
Waarom Joe Biden zoveel pennen gebruikt om besluiten te ondertekenen
Vrijdag, 08:00 HLN.BE
Het viel niet alleen op dat Joe Biden meteen op zijn eerste werkdag als president een aantal decreten ondertekende in het Oval Office, maar ook dat hij daarvoor een rist pennen had klaarliggen op de Resolute Desk. Dat heeft niets met de coronapandemie te maken. Het is een traditie die vorige presidenten in gang zetten, al is het niet duidelijk wie er precies mee begon.


Biden stelt plan voor om coronacrisis aan te pakken: ?Erfenis van Trump nog veel erger dan gedacht?
Donderdag, 21:36 HLN.BE
?Laat mij heel duidelijk zijn. Het zal slechter worden vooraleer het beter wordt. De dodentol vanwege corona zal waarschijnlijk volgende maand de 500.000 overschrijden.? Joe Biden wond er geen doekjes om tijdens zijn eerste persconferentie als president van Amerika. Daarin stelde hij zijn plan voor in de strijd tegen Covid-19. Het hoofd van zijn coronateam liet intussen optekenen dat ?de erfenis van Trump nog veel erger is dan verwacht?.


Hoe groen kan Joe Biden Amerika maken?
Donderdag, 21:06 De Tijd
21:52 De Amerikaanse president Joe Biden keert terug naar de klimaatafspraken van Parijs en zweert fossiele energie af tegen 2035. Maar de wittebroodsweken zullen snel voorbij zijn. Internationaal en in zij...


New START: Biden streeft verlenging met vijf jaar na
Donderdag, 19:19 Skynet
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil het New START-kernwapenverdrag tussen de VS en Rusland met vijf jaar verlengen. Dat meldt de Amerikaanse krant Washington Post op basis van twee functionarissen. Ook het Duitse persagenschap DPA heeft die informatie. Het verdrag rond de ontwapening van het Russisch en Amerikaans nucleair arsenaal is het laatste van die soort tussen beide landen en loopt af op 5 februari.


"Biden wil FBI-directeur Wray op post houden"
Donderdag, 18:37 Skynet
Van de nieuwe president van de Verenigde Staten Joe Biden zou FBI-directeur Christopher Wray op post mogen blijven. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Er waren daarover vragen gerezen nadat de woordvoerder van het Witte Huis Jennifer Psaki gisteren niet wenste te antwoorden op die vraag.


Geweld bleef achterwege tijdens eedaflegging van Joe Biden, maar risico op aanslagen stijgt
Donderdag, 17:24 HLN.BE
De eedaflegging van Joe Biden is gespaard gebleven van geweld. Maar de veiligheidsdiensten blijven alert. Verscheidene extreemrechtse groepen zweren Donald Trump al af, omdat ze vinden dat ook hij hen nu verraden heeft. Maar de radicalisering die er plaatsgevonden heeft, jaagt het risico op aanslagen de hoogte in.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn