NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Bestorming

2News.be / Trefwoorden / Bestorming

38 agenten van Capitoolpolitie testen positief op coronavirus na bestorming door Trumpaanhangers
Gisteren, 10:18 HLN.BE
Ze waren met velen en het grootste deel droeg geen mondmasker. De vrees bestond dan ook dat de Trumpaanhangers die op 6 januari het Capitool bestormden het coronavirus zouden doorgeven aan anderen. Nu blijkt, bijna drie weken na de bestorming, dat 38 Capitoolagenten besmet zijn met Covid-19. Al is het niet bewezen dat het moment van infectie ook effectief op 6 januari plaatsvond.


Prins Harry trekt van leer tegen sociale media: ?Ze hebben een rol gespeeld bij de bestorming van het Capitool?
Zaterdag, 10:24 HLN.BE
Prins Harry (36) heeft de grote technologiebedrijven de les gespeld in een interview met zakenblad Fast Company. ?Ze zouden meer moeten inzitten met het welzijn van hun gebruikers. Het enige wat nu telt is winst maken?, klinkt het scherp. Volgens de Brit hebben sociale media bijvoorbeeld een grote rol gespeeld bij de bestorming van het Capitool eerder dit jaar.


Republikeinse leider McConnell geeft Trump schuld van bestorming Capitool
19 Januari, 19:43 Skynet
De leider van de Republikeinen in de Senaat heeft aftredend president Donald Trump expliciet de schuld gegeven van de bestorming van het Capitool door een bende relschoppers. Het gespuis werd met leugens opgestookt, zei Mitch McConnell in de Senaat. "Ze werden opgeruid door de president en andere machtige mensen."


Voorgedragen minister van Binnenlandse Veiligheid: geen tweede bestorming Capitool
19 Januari, 17:37 Skynet
In het licht van de zorgen over nieuwe geweld en terreur in de Verenigde Staten heeft Alejandro Mayorkas, die voorgedragen is als minister van Binnenlandse Veiligheid, de bescherming van het Capitool gegarandeerd. "Als ik de eer heb benoemd te worden, zal ik er alles aan doen om te verzekeren dat het tragische verlies van levens, de aanval op de strafvervolging, de schending van het gebouw (...) zich niet opnieuw voordoen", zei Mayorkas tijdens zijn verhoor in de Senaat voor de goedkeuring van zijn benoeming tot minister.


Ook gitarist van metalband Iced Earth gearresteerd voor Capitool-bestorming
18 Januari, 13:37 Skynet
Jon Schaffer, de gitarist van de Amerikaanse metalband Iced Earth, is in zijn thuisstaat Indiana in hechtenis genomen na deelname aan de belegering van het Capitool. Dat meldt Variety gisteren.


Sociaal medium Parler weer beperkt online na bestorming Capitool
18 Januari, 08:07 NU.NL - Tech
Het sociale medium Parler, dat zich profileert als een vrijhaven voor de vrijheid van meningsuiting en veel rechtse aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump trekt, is weer online. De site was tijdelijk onbereikbaar, omdat Amazon na de bestorming van het Capitool op 6 januari weigerde nog langer de hosting te verzorgen.


"Relschoppers wilden bij bestorming parlementsleden ombrengen"
15 Januari, 12:50 Skynet
Relschoppers die vorige week het Capitool bestormden waren op zoek naar parlementsleden om hen "gevangen te houden en te doden". Dat blijkt vrijdag uit documenten van de aanklagers van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging. De man raakte internationaal bekend omdat hij tijdens die bestorming een dierenvel en hoorns droeg. Vanmiddag moet hij voor de rechtbank verschijnen.


Democraten vermoeden hulp van binnenuit bij bestorming Capitool
14 Januari, 21:49 Volkskrant
Diverse Democraten beschuldigen hun Republikeinse collega?s en politieagenten van hulp bij de bestorming van het Capitool. Daders zouden zijn rondgeleid en er werd gevreesd dat schuilplaatsen van Democratische politici zouden worden verraden. De geruchten voeden het onderlinge wantrouwen.


?Ik dacht dat ik ging sterven?: bekend Amerikaans congreslid AOC getuigt over bestorming Capitool
14 Januari, 13:12 HLN.BE
Alexandria Ocasio-Cortez, kortweg AOC, is een bekend Democratisch congreslid uit New York. Ze was vorige woensdag in het Capitool toen gewelddadige Trump-aanhangers dat bestormden. AOC getuigt over haar ?traumatische? ervaring op Instagram: ?Ik dacht dat ik ging sterven?.


'Google verbiedt politieke advertenties in reactie op bestorming Capitool'
14 Januari, 11:43 NU.NL - Tech
Google laat vanaf donderdag tot 'minstens 21 januari' geen politieke advertenties rond de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen meer toe. Dat staat in een e-mail aan adverteerders die nieuwssite Axios in handen heeft.


Olympisch zwemkampioen Klete Keller nu ook aangeklaagd voor bestorming Capitool

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de olympische zwemkampioen Klete Keller aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool door aanhangers van president Donald Trump, op 6 januari.
Capitool bestormd - Drie parlementsleden besmet met coronavirus na bestorming Capitool
12 Januari, 17:47 Skynet Buitenland
Drie Amerikaanse parlementsleden hebben aangegeven dat ze het coronavirus hebben opgelopen nadat ze met anderen in een ruimte opgesloten gezeten hadden tijdens de bestorming van het Capitool in Washington vorige week.


Melania Trump veroordeelt bestorming
11 Januari, 12:55 Skynet
"Geweld is nooit acceptabel", zo stelt Melania Trump, de echtgenote van de Amerikaanse president Donald Trump in een verklaring op de website van het Witte Huis naar aanleiding van de bestorming van het Capitool vorige week. Daarbij vielen zeker vijf doden.


President Trump en vicepresident Pence spreken voor het eerst sinds bestorming Capitool
12 Januari, 11:39 Volkskrant
?Een goed gesprek?, zou het zijn geweest. Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence hebben elkaar maandagavond lokale tijd voor het eerst weer gesproken sinds de gewelddadige bestorming van het Capitool in Washington afgelopen week.


Bestorming Capitool - Colin Powell noemt zichzelf geen Republikein meer
10 Januari, 23:49 Skynet
Colin Powell, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, wil zich niet langer een lid van de Republikeinse partij noemen. Powell zei op nieuwszender CNN dat de steun van verschillende Republikeinen in het Congres voor Donald Trump, hem afstand hebben doen nemen van de partij.


Politie Washington eert agent die omkwam na bestorming Capitool
10 Januari, 22:18 NOS nieuws

Tientallen agenten hebben vandaag in Washington D.C. eer bewezen aan hun collega Brian Sicknick, die woensdag zwaar gewond raakte bij de bestorming van het Congres door aanhangers van president Trump. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Agenten vormden in het centrum van Washington een erehaag waar de lijkwagen langsreed.

Op het Witte Huis hangt de vlag inmiddels halfstok ter ere van de overleden agent. Er was de afgelopen dagen veel kritiek op het uitblijven van dat eerbetoon aan een overheidsfunctionaris.

Zowel de FBI als de politie in Washington doet onderzoek naar de dood van de agent. "Dat je weg bent uit Washington wil niet zeggen dat we je niet weten te vinden, als we erachter komen dat je meedeed aan de criminele activiteiten bij het Capitool", zei een van de onderzoeksleiders vrijdag.

Bij de bestorming zijn nog vier anderen om het leven gekomen.
De bestorming van het Capitool zou de democratie weleens ten goede kunnen komen
9 Januari, 09:49 Volkskrant
De dag dat het Capitool in Washington D.C. werd bestormd door extreemrechtse Trump-aanhangers zou de democratie weleens ten goede kunnen komen. Het maakt duidelijk dat morele helderheid hard nodig is in een tijdperk waarin de strijd tussen populisme en democratie nog maar net is begonnen, analyseert Peter Giesen.


Heavymetalfans verontwaardigd over deelname Iced Earth-zanger aan bestorming Capitool
8 Januari, 14:25 Skynet
Jon Schaffer, zanger-gitarist van de succesvolle heavymetalband Iced Earth, is een van de duizenden Trump-aanhangers die woensdag het Amerikaanse Capitool bestormden. Fans hebben hem herkend op foto's en reageren verontwaardigd op sociale media, meldt Het Nieuwsblad vandaag. Iced Earth speelde afgelopen jaren een aantal keren op het metalfestival Graspop in Dessel.


Amerikanen over de bestorming: 'Trump zou hiertoe hebben aangezet? Onzin!'
7 Januari, 21:24 NOS nieuws

Heeft Trump een boze menigte opgejut om het congresgebouw te bestormen? Daar zijn de meningen over verdeeld, ook onder een deel van zijn trouwe aanhangers.

Sommigen verdedigen Trump, maar voor anderen is de maat vol. Republikeinen reageren zeer verschillend op de bestorming van het Congres en de rol van de president daarin.

"Het was extreem", reageert Sander Penterman uit Wisconsin, trouwe aanhanger van Trump, op de bestorming van het congres. "Er zaten radicale groepen in het gebouw. Ik hoop dat nu alles tot rust komt en dat de Amerikanen het gewone leven oppakken."

Penterman zegt te begrijpen waar de woede van de menigte vandaan komt. "Het is niet gegaan zoals het had moeten gaan met de verkiezingen." De Trump-aanhanger legt de schuld bij de media, omdat die zich tegen Trump zouden hebben gekeerd en aanwijzingen van verkiezingsfraude zouden negeren. "Iedereen moet zich maar bij de verkiezingsuitslag neerleggen. En je kunt zoiets niet zomaar laten gaan, dat is vals spelen."

Er is overigens geen bewijs voor fraude tijdens of na de presidentsverkiezingen van 3 november.

Deze Amerikanen hebben alle drie een andere mening:

In de landelijke politiek zijn er Republikeinen die na gisteren hun steun voor Trump introkken. "Dat merk ik hier niet", zegt Penterman. "Dat is een verkeerd beeld. Op het platteland van de VS zijn we er nuchter over."

Penterman vindt de ophef over de bestorming van het congres eenzijdig. "Je ziet ook beelden van mensen die vreedzaam waren. Mensen die hun mening uiten en verder niks."

Ook het idee dat Trump de menigte heeft opgejut, wijst hij van de hand. "Trump zei tegen zijn aanhangers dat ze naar huis moesten gaan."

"Het is triest" zegt Frank van den Berge, die meer dan dertig jaar geleden uit Nederland vertrok en in Wisconsin woont. "Ik begrijp de frustratie, maar ik praat het niet goed", reageert hij op de bestorming van het Congres.

Van den Berge wil de bestorming niet verdedigen, maar heeft er wel een verklaring voor. "Er zijn veel kiezers die denken dat hun stem gestolen is. Ze voelden zich gisteren in de steek gelaten door mensen in de Republikeinse partij, bijvoorbeeld Pence." De vice-president liet gisteren weten niet van plan te zijn om de bekrachtiging van Bidens verkiezingsoverwinning te dwarsbomen, ondanks herhaaldelijke en openlijke verzoeken van Trump om dat wel te doen.

"Nee, het is niet de schuld van Trump", zegt Van den Berge op de vraag of de president de menigte tot geweld opriep. "Ik keek naar de videoboodschap die Trump stuurde tijdens de bestorming. Hij riep de mensen duidelijk op om vreedzaam te blijven en naar huis te gaan. Hij had ze eerder op de dag opgeroepen om te protesteren, maar niet om het Congresgebouw te bestormen."

Van den Berge heeft twee keer op Trump gestemd, maar hij legt zich neer bij het verlies en wil Biden een kans geven. "We moeten de nieuwe regering accepteren, want zo gaat dat in dit land. Iedere vier jaar kun je je weer uitspreken."

"Ik ben al heel lang Republikein en ik stond eerst vierkant achter Trump," zegt Helen Govrin uit Zuid-Florida. Nu heeft ze spijt van haar keuze vier jaar geleden. "Ik schaam me ervoor."

"De president heeft compleet gefaald," vindt Govrin. "Hij had de relschoppers kunnen kalmeren, maar in plaats daarvan heeft hij begrip getoond voor hen. Hij heeft dit land permanent beschadigd."

In de ogen van Govrin was de reactie van Trump op het coronavirus ook al niet goed. Ze had daardoor het afgelopen jaar steeds minder vertrouwen in de president. Maar door zijn gedrag de laatste paar dagen is ze er klaar mee. En dat doet pijn, zegt ze.

"We zijn trots om Amerikaans te zijn. We hebben elke dag de Amerikaanse vlag buiten hangen. Het aanzien van de Amerikaanse president was groot in de hele wereld. Daar waren we ook trots op. Kijk wat daar nu mee is gebeurd."
Van links tot rechts: hoe Amerikaanse media berichten over de bestorming
7 Januari, 11:13 NOS nieuws

Amerikaanse kranten, nieuwszenders en nieuwssites komen superlatieven tekort om de bestorming van het Capitool te beschrijven. Ze zijn het er allemaal over eens dat het een historische gebeurtenis is, maar verschillen significant in hoe ze het nieuws duiden.

"Trump zweept menigte op", kopt de New York Times in voor de krant ongebruikelijk grote letters op de voorpagina. "Vier jaar van provocaties eindigen met de invasie van de zetel van de democratie."

De krant legt vooral de nadruk op de rol van Trump bij de bestorming van het Congres en citeert ook Biden die zei dat de president "de lont van de chaos heeft aangestoken".

Bekijk hier hoe verschillende Amerikaanse zenders over de bestorming berichtten:

Ook de conservatievere en meer populistische New York Post pakt uit met een vette kop - maar dat is voor die krant normaal. "Invasie van het Capitool", bloklettert de tabloid. "Wapens getrokken om het Congres te beschermen tegen een menigte Trumpsupporters."

De Washington Post, evenals als de New York Times kritisch over de president, op kopt met "Trump-menigte bestormt Capitool" en benadrukt meteen daaronder dat de president de menigte aanzette "tot opstandige daden en geweld".

Op de website zoomt de krant in op de confederatievlag die enkele demonstranten het Capitool indroegen. "Zwaaien met de fascistische vlag voor Trump", kopt de krant boven een opiniestuk. De confederatievlag is controversieel: velen zien hem als een symbool van racisme.

Een verslaggever beschrijft haar ervaringen in het gebouw tijdens de bestorming en noemt die "de brutaalste aanval op het Congres sinds terroristen probeerden een vliegtuig in het gebouw te laten crashen, meer dan 19 jaar geleden".

Trumpgezinde media als het One America News Network leggen de nadruk op law and order. OANN citeert tweets van vicepresident Pence en Rudy Giuliani, advocaat van Trump, waarin ze het geweld veroordelen. Breitbart News Network spreekt van 'Capitol chaos'.

Overtreffende trap

Ook op de Amerikaanse nieuwszenders zoeken commentatoren naar krachtige bewoordingen om de gebeurtenissen te beschrijven. CBS News noemt de bestorming "een nationale schande".

Bij CNN, dat Trump al jaren kritisch volgt, sprak presentator Don Lemon de president persoonlijk aan met wel heel dramatische woorden: "U bent het ergste van het ergste", zei Lemon, "en ergens in de toekomst zal dat het enige zijn wat wie dan ook zich zal herinneren: dat u verschrikkelijk was, de slechtste president, en dat u gewonnen heeft door een electorale toevalstreffer."

Chad Pergram van het meer Republikeins-gezinde FOX News beschreef de confrontatie als "de grootste inbreuk op een Amerikaanse federale institutie sinds de Slag bij Bladensburg in 1814, toen de Britten het Capitool en het Witte Huis in brand staken. Zoiets als dit hebben we sinds toen nooit gezien. Dit is gedenkwaardig."Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn