NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Basisscholen

2News.be / Trefwoorden / Basisscholen

Wekdienst 8/2: Veel basisscholen weer open ? Kabinet neemt besluit over avondklok
8 Februari, 06:29 NOS nieuws

Goedemorgen! De meeste basisscholen gaan weer open nadat ze ruim zeven weken dicht zijn geweest en het demissionaire kabinet neemt een besluit over de avondklok.

Vandaag is het zwaarbewolkt met op veel plaatsen enige tijd (mot)sneeuw. Vooral in het oosten en zuidoosten kan 1 tot 3 centimeter nieuwe sneeuw vallen. De oostenwind is matig tot krachtig, op de Wadden nog hard. de middagtemperatuur ligt tussen -4 en -6 graden, maar het voelt aan als -10. Vanavond neemt de wind af en wordt het uiteindelijk grotendeels droog.

Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan. Moet het toch? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de winterdienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

Rijkswaterstaat en de NS raden allebei aan nog steeds aan om niet op pad te gaan. Op het spoor en de weg hebben reizigers nog altijd te maken met de gevolgen van het extreme winterweer.

Mensen die toch de weg op moeten, bijvoorbeeld voor een cruciaal beroep, wordt aangeraden de rijstijl aan te passen: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.

Ook de NS raadt mensen nog aan als het kan hun reis uit te stellen. Het is de bedoeling de dienstregeling mondjesmaat weer op te starten, maar "wij kunnen op dit moment nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie". "De situatie is heel onzeker, het kan van moment tot moment veranderen."

Lees vandaag verdere alle ontwikkelingen rond het winterweer hier in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

Dit winterweer vraagt soms om wat creativiteit. Deze brandweerman in Almelo had gisteren daarom een sportieve oplossing tegen een pak sneeuw dat gevaarlijk boven een steegje hing:
Deel basisscholen vanwege winterweer toch niet open morgen
7 Februari, 18:24 NOS nieuws

Een aanzienlijk aantal basisscholen blijft morgen dicht vanwege het winterweer. Net nu ze weer open mogen na de 'lockdown', blijven er onder meer scholen dicht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, in de regio's Zaanstreek en Waterland en in het oosten van het land.

In Amsterdam blijven meer dan honderd scholen dicht die zijn aangesloten bij de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam.

"Wij denken dat het niet gaat lukken om iedereen morgenochtend op tijd op school te krijgen en dat het onverantwoord is", laat voorzitter Herbert de Bruijne aan Het Parool weten. De scholen vinden het risico op ongelukken door gladheid te groot. Bovendien wonen leerkrachten vaak niet in de buurt van de school en is het onzeker of ze op tijd kunnen komen. Op de Amsterdamse scholen zitten meer dan 30.000 leerlingen.

Pure overmacht

Ook in de regio Waterland vrezen ze voor ongelukken. "We doen dit echt voor de veiligheid van de docenten en de leerlingen", zegt Noor van Doesburg van scholenkoepel Opspoor tegen NH Nieuws. "We betreuren het natuurlijk enorm."

In Overijssel worden leerlingen van meerdere scholen voor speciaal onderwijs getroffen. Taxibedrijven in de provincie zeggen dat ze vanwege de gladheid niemand vervoeren.

Grote schuldige is het winterweer, zegt Ad Veen van de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO-Raad). "Het is jammer, want we hoopten dat scholen open zouden gaan. Het is pure overmacht", zegt hij. "Vooral in grote steden blijven scholen dicht. Leraren zijn afhankelijk van het openbaar vervoer en de dienstregeling voor morgen is niet optimaal."

Enkele scholen geven leerlingen een dag langer thuisonderwijs.
Tientallen Brabantse basisscholen blijven dicht ondanks versoepelingen onderwijs
3 Februari, 19:19 NOS nieuws

Een groot deel van de basisscholen in de regio Bergen op Zoom blijft komende week dicht, meldt Omroep Brabant. De 31 basisscholen van de Lowys Porquinstichting (LPS) willen nog niet open omdat niet duidelijk is of en hoeveel medewerkers en leerlingen gevaar lopen, schrijft de stichting in een brief aan de ouders.

De stichting vindt dat de scholen niet veilig en verantwoord open kunnen, omdat er nog veel onduidelijk is over de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse coronavariant.

"Hoe besmettelijk zijn deze varianten? Hoe besmettelijk zijn de kinderen hierdoor? We krijgen niet duidelijk of en hoeveel gevaar onze medewerkers en leerlingen lopen", staat in de brief.

Ook is de scholenkoepel bang voor een derde golf en is er een probleem met de sneltesten. "Deze zijn nog niet beschikbaar. Ook is nog niet duidelijk wanneer dan wel. Bovendien geven veel ouders nu al aan dat ze niet willen dat hun kind getest gaat worden."

Leerlingen die klachten hebben moeten naar huis gestuurd worden, maar het is het schoolbestuur niet duidelijk waar de grens dan ligt. Ook vindt de stichting dat er geen goed onderwijs gegeven worden als de leerlingen in de onderbouw in groepjes van vijf moeten gaan werken.

Daarbij komt dat de basisscholen in Brabant maar een week opengaan voordat de voorjaarsvakantie begint. Volgende week moet duidelijk worden wanneer de basisscholen in de regio Bergen op Zoom dan wel weer open gaan.
Dringend advies aan basisscholen: leerlingen in groepjes opdelen en pauzes spreiden
3 Februari, 17:16 Volkskrant
Basisscholen moeten de leerlingen in groepjes opdelen om het gevaar van coronabesmettingen zo veel mogelijk te verkleinen. Dat adviseert het ministerie van OCW, dat voor de heropening van de scholen een pakket richtlijnen heeft opgesteld in samenspraak met vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen.


Zo gaan de basisscholen weer open: mondkapjes, vaste groepen en quarantaineregels
3 Februari, 14:01 NOS nieuws

De praktische richtlijnen die gaan gelden als de basisscholen opengaan vanaf 8 februari zijn bekendgemaakt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft deze richtlijnen samen met vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen opgesteld. Zo worden mondkapjes geadviseerd voor sommige leerlingen en onderwijspersoneel, zijn er speciale regels over het halen en brengen van de kinderen en moeten er quarantaineregels komen voor leraren en leerlingen.

"Het is heel belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen om goed les te krijgen", zegt minister Slob. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is dit ook verantwoord, aldus de minister. "De risico's zijn beperkt. Tegelijkertijd snap ik ook dat er leraren zijn die zich zorgen maken om hun gezondheid. Daarom nemen we extra maatregelen om verspreiding te voorkomen. Ik realiseer me dat dit best wat organisatie vraagt van de school. Wij zullen ze daar zoveel mogelijk bij ondersteunen."

De nieuwe richtlijnen van het ministerie van Onderwijs worden de komende uren omgezet in protocollen door de PO-Raad, de koepel voor het basisonderwijs. Dat worden een soort gedetailleerde handboeken voor basisscholen die waarschijnlijk later vandaag online komen.

De richtlijnen:

Eerder vandaag werd al bekend dat het testen van kinderen na een besmetting in de klas niet verplicht wordt. Daar was veel aandacht voor op sociale media. Wel moeten schoolkinderen die niet worden getest nog vijf dagen extra in quarantaine.

Een petitie 'Tegen het op corona testen van kinderen op school' is inmiddels al meer dan 70.000 keer ondertekend. Ook gaat er een voorbeeldbrief rond op sociale media die ouders aan de school kunnen geven om te kennen te geven dat ze niet willen dat hun kind getest wordt.
Haagse bronnen: als cijfers blijven dalen, dan eindigt avondklok op 10 februari
31 Januari, 21:13 NOS nieuws

Als de besmettingscijfers blijven dalen, dan komt er een einde aan de avondklok op 10 februari. Dat zeggen bronnen in Den Haag. De einddatum was al voorzien bij het instellen van de maatregel vorige week en vooralsnog lijkt er dus geen reden om er vanaf te wijken.

Het besluit ligt nog niet vast, komende dinsdag neemt het kabinet een beslissing over het al dan niet verlengen van de avondklok-maatregel.

Op die dag wordt ook gesproken over een routekaart om uit de crisis te komen. In andere woorden: in welke volgorde worden maatregelen ongedaan gemaakt als de besmettingscijfers het toelaten. Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven dinsdag een persconferentie.

De laatste weken is een dalende trend te zien in het aantal nieuwe besmettingsgevallen. Vandaag rapporteerde het RIVM het laagste aantal nieuwe gevallen sinds 1 oktober.

Scholen

Eerder vandaag maakte minister Slob van Onderwijs bekend dat basisscholen en kinderopvang op 8 februari weer open mogen. Er zijn wel zorgen over de gevolgen daarvan, daarom neemt het kabinet extra maatregelen om de veiligheid zo groot mogelijk te maken.

Zo gaat er gewerkt worden met sneltesten voor leraren. Ook moet de hele klas vijf dagen in quarantaine als een leerling positief is getest. Van een heropening van de middelbare scholen is voorlopig geen sprake.
Kabinet: basisscholen en kinderopvang 8 februari weer open
1 Februari, 06:08 Volkskrant
Na een weekend vol speculaties bevestigde demissionair minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) zondagavond dat de basisscholen en kinderopvang maandag 8 februari weer open kunnen. De naschoolse- en buitenschoolse opvang blijven nog gesloten.


Kabinet mikt op opening basisscholen, mits de Britse variant het toelaat
29 Januari, 19:44 Volkskrant
De basisscholen open en het liefst ook een einde aan de avondklok. De politieke wensen voor volgende week dinsdag zijn duidelijk. Dan maakt het kabinet bekend of het huidige maatregelenpakket wordt verlengd of afgeschaald. De grote vraag: laat de Britse variant versoepeling toe?


Kabinet stuurt aan op openen basisscholen in week van 8 februari
29 Januari, 15:30 NOS nieuws

Het kabinet stuurt erop aan dat de basisscholen in de week van 8 februari weer opengaan. Dat melden Haagse bronnen. Naar verluidt vindt de ministerraad de schade voor de kinderen om nog langer thuis te zitten zo groot dat een langere sluiting onverantwoord is. De knoop is nog niet helemaal doorgehakt, omdat het kabinet een nader advies van het Outbreak Management Team afwacht.

Na afloop van de ministerraad hielden de meeste ministers ook nog een slag om de arm, maar demissionair minister en CDA-leider Hoekstra acht de kans dat de scholen weer opengaan zeer groot.
Moeten basisscholen dicht nu vooral bij jonge kinderen besmettingen opduiken? Infectiebestrijder geeft antwoord
29 Januari, 05:30 HLN.BE
Het dogma dat jonge kinderen het virus niet doorgeven, kan op de schop. De testbus die vanuit het UZ Antwerpen naar scholen wordt gestuurd, vindt juist vooral besmettingen bij 5 tot 12-jarigen. Deze opmerkelijke vaststelling wordt gedaan in een nieuw rapport, dat toch tal van vragen doet rijzen. Hoe zit het nu met kinderen en corona? Kunnen ze dan toch de motor van de epidemie zijn? En spelen de varianten daar een rol in? Patrick Smits, arts infectiebestrijding het Agentschap Zorg en Gezondheid, duidt hoe nieuwe inzichten groeien.


Geen afkoelingsweek in lager onderwijs
27 Januari, 14:06 De Tijd
14:58 De onderwijswereld heeft beslist de krokusvakantie in de lagere scholen niet met een week te vervroegen. Ook van mondmaskers of strikte klasbubbels is voorlopig geen sprake.


Coronavirus - Sluiten van basisscholen leidt tot leervertraging voor Nederlands
27 Januari, 06:21 Skynet
Het Nederlands van leerlingen in het basisonderwijs gaat er met elke sluitingsdag van de school op achteruit. De impact is bovendien groter in scholen met veel kwetsbare leerlingen. Dat meldt Katholiek Onderwijs Vlaanderen woensdag, op basis van een onderzoek van de KU Leuven. Volgens Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, toont dit aan dat "elke schooldag telt" bij de aanpak van leervertraging.


Alle leerlingen basisscholen Berendrecht worden getest in sporthal
26 Januari, 04:35 Gazet v. Antwerpen

Er zijn vier extra besmettingen in basisschool De Brem vastgesteld. Alle leerlingen van de basisscholen in het polderdistrict worden daarom woensdag getest in sporthal De Polder. Basisschool De Brenne houdt de deuren tot en met woensdag al zeker gesloten.
Meeste uitbraken, en toch moeten basisscholen niet ?afkoelen??
22 Januari, 06:06 Gazet v. Antwerpen

De beslissing om enkel middelbare scholieren afstandsonderwijs te geven in de week voor de krokusvakantie roept vragen op. Het zijn toch vooral basisscholen die de jongste dagen sluiten na een corona-uitbraak? En wat met de mondmaskers die kinderen in het 5de en 6de leerjaar pas moeten dragen wanneer er al een besmetting of quarantaine is in de klas? Is het kalf dan al niet verdronken? ?Als het de komende weken de verkeerde kant uitgaat, zullen we sowieso extra moeten ingrijpen?, zegt biostatisticus Geert Molenberghs.
Slob: gesloten houden basisscholen 'helaas onvermijdelijk '
17 Januari, 15:37 NOS nieuws

De basisscholen en kinderopvangcentra blijven, zoals verwacht, gesloten tot 8 februari. Dat heeft het kabinet vanmiddag besloten na overleg op het Catshuis.

Volgens minister Slob van Onderwijs was dat besluit "helaas onvermijdelijk". "Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar."

'Coronaverlof'

Om de druk een beetje te verlichten gaat het kabinet met de werkgevers en vakbonden in overleg over 'coronaverlof' voor ouders die werken en zorg voor kinderen combineren. Het kabinet zal daar ook financieel aan bijdragen.

Gisteren lekte al uit dat het Outbreak Management Team (OMT) tegen een eerdere opening van de scholen heeft geadviseerd, onder meer vanwege de ontwikkelingen rond de nieuwe virusvarianten.

Leerachterstanden

Het nog steeds hoge aantal coronabesmettingen en de komst van de Britse variant van het virus maken het volgens het OMT onmogelijk om de basisscholen al eerder te openen. Dat had het kabinet, net als de Tweede Kamer, graag gewild om de leerachterstanden niet verder te laten oplopen.

Maar kinderen lijken net zo vatbaar te zijn voor de Britse variant als volwassenen, al is daar meer onderzoek naar nodig. Slob noemt het "zorgelijk" dat de achterstanden nu toch verder zullen oplopen. "Daarom kijk ik samen met het onderwijsveld welke extra maatregelen er nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van onderwijstijd." Daar komt ook geld voor beschikbaar.

Noodopvang

De scholen en kinderopvangcentra kunnen wel openblijven voor noodopvang van kwetsbare leerlingen en kinderen van mensen met cruciale beroepen.

Slob kan nog niet zeggen of de scholen na 8 februari wel weer open kunnen. Het streven is wel om dat te doen, maar het hangt af van de cijfers die er dan zijn.
Basisscholen gaan niet op 25 januari weer open
16 Januari, 17:12 NOS nieuws

De basisscholen en de kinderopvangcentra gaan niet op 25 januari weer open. Ingewijden melden dat het kabinet dat zal besluiten naar aanleiding van een advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat in handen is van de NOS.

Het OMT verwijst in het advies naar de "zorgelijke ontwikkelingen" rond de Britse variant van het virus. De situatie is volgens het OMT ook weer niet zo slecht dat scholen zouden moeten ophouden met de noodopvang voor bijvoorbeeld kinderen van mensen met cruciale beroepen.

De deskundigen benadrukken dat ze het negatieve advies niet geven omdat kinderen een verhoogd risico zouden lopen door de Britse variant. Daar is uit onderzoek niets van gebleken. Kinderen raken juist minder vaak besmet dan volwassenen, en worden ook meestal minder ziek.

Klachtenvrij

Het lopende onderzoek naar de uitbraak van de variant in Bergschenhoek bevestigt het vermoeden dat kinderen vaak helemaal klachtenvrij blijven, terwijl ze wel besmet zijn, schrijft het OMT.

Het kabinet overwoog om de basisscholen en kinderopvangcentra al op 25 januari weer te openen, om leerachterstanden bij kwetsbare leerlingen tegen te gaan. Het voortgezet onderwijs blijft sowieso tot 9 februari gesloten.

Avondklok

Het advies van het OMT wordt morgen door de meest betrokken ministers besproken in het Catshuis. Daarna zal het kabinet vrijwel zeker besluiten om de basisscholen in ieder geval dicht te houden tot 9 februari. Dat is de dag dat lockdown mogelijk opgeheven wordt.

Verder zal het kabinet volgens de ingewijden begin volgende week een besluit nemen over het invoeren van een avondklok. Ook daarover krijgen de ministers een advies van het OMT.
Kabinet wil basisscholen en kinderopvang eerder heropenen
11 Januari, 20:56 Volkskrant
Het kabinet hoopt de basisscholen en de kinderopvang op 25 januari te heropenen. Alle andere maatregelen in het kader van de lockdown blijven waarschijnlijk van kracht tot 9 februari.


Overtreft segregatie op Nederlandse basisscholen die van de ergste steden in de VS?
25 Mei 2018, 17:54 Volkskrant
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de verdeling tussen arme, gekleurde scholen en rijke witte scholen is hier groter dan in de sterkst verdeelde Amerikaanse steden.


Politie krijgt 400 leerlingen van Heistse basisscholen op bezoek
3 Mei 2018, 14:42 Gazet v. Antwerpen
De lokale politie Heist kreeg zo?n 400 laatstejaars van de plaatselijke basisscholen op bezoek tijdens de jaarlijkse MEGA-dag. Op de parking van ijsbaan Die Swaene maakten de kinderen onder meer kennis met de werking van de politie, legden ze een fietsparcous af en woonden ze een demonstratie met politiehonden bij.


Helft van basisscholen scoort onvoldoende op muzische vorming
2 Mei 2018, 11:24 Skynet
De helft van de basisscholen haalt een onvoldoende voor het vak muzische vorming. Dat blijkt uit de Onderwijsspiegel 2018 die vandaag is voorgesteld. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) erkent dat muzische vorming wat "uit de toon valt", maar verwacht veel van de geplande nauwere samenwerking met het deeltijds kunstonderwijs.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn