NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Bangladesh

2News.be / Trefwoorden / Bangladesh

Vijfentwintig doden door moessonregens in Bangladesh
19 Juni, 00:10 Skynet Buitenland
Bij moessonregens in Bangladesh zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen. Meer dan 4 miljoen mensen zitten geblokkeerd ten gevolge van overstromingen. Dat heeft de politie zaterdag laten weten.


Vakbonden en ngo's herdenken trieste verjaardag van instorten textielfabriek in Bangladesh
24 April, 00:09 Skynet Economie
Vakbonden en ngo's hebben vandaag in Brussel de instorting herdacht van de Rana Plaza, een grote textielfabriek in Bangladesh. Daarbij stierven in 2013 meer dan 1.000 mensen. Een zeventigtal manifestanten kwam samen om aan Belgische en Europese regeringsleiders te vragen dat de massale mensenrechtenschendingen in internationale toeleveringsketens definitief worden aangepakt.


Waarom een bescheiden ziekenhuis in Bangladesh een prestigieuze architectuurprijs krijgt
1 Februari, 00:08 Volkskrant
Architectuurprijzen gaan vaak naar sterarchitecten die uitpakken met iconische wolkenkrabbers of musea. Niet de internationale RIBA-prijs van het Royal British Institute of Architecture. Die gaat dit jaar naar een architect uit Bangladesh voor zijn ontwerp van een simpel streekziekenhuis met 80 bedden.


Brand in vluchtelingenkamp Rohingya in Bangladesh verwoest honderden huizen
14 Januari 2021, 19:01 NOS nieuws

Een brand in een vluchtelingenkamp voor Rohingya in Bangladesh heeft honderden huizen verwoest. Niemand raakte ernstig gewond, maar 3500 mensen uit het kamp bij de Bengaalse stad Cox's Bazar hebben geen dak meer boven hun hoofd. Ook zijn 150 winkels in de as gelegd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Omdat het winter is, is het erg koud in Bangladesh. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zorgt voor dekens, kleding en warme maaltijden voor de getroffen vluchtelingen.

Bekijk hier beelden van de brand in het kamp:

In Cox's Bazar wonen zeker 700.000 Rohingya-vluchtelingen. Ze zijn gevlucht uit Myanmar omdat ze daar als moslims worden vervolgd door overheid. Myanmar wordt geregeerd door de boeddhistische meerderheid.

Bangladesh wil de overbevolkte kampen in Cox's Bazar het liefst sluiten. Daarom is er op een eiland voor de kust een nieuw vluchtelingenkamp gebouwd, waar al duizenden Rohingya naartoe gebracht zijn. Veel Rohingya en ook verschillende mensenrechtenorganisatie verzetten zich tegen die overplaatsing omdat het eiland erg vatbaar is voor stormen.
Negen doden bij drugsrazzia's op de Filipijnen en elf in Bangladesh
26 Mei 2018, 15:48 Skynet
Op de Filipijnen zijn bij drugsrazzia's negen verdachten gedood. De politie doorzocht twee woningen in de stad Matalam in het zuiden van het land toen het tot een vuurgevecht kwam.


Doodstraffen extremisten Bangladesh na moord op hoogleraar
8 Mei 2018, 15:54 NOS nieuws

Een rechtbank in de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, heeft twee mannen ter dood veroordeeld voor de moord op een hoogleraar, in april 2016. Drie mannen kregen levenslang.

Het slachtoffer, Rezaul Karim Siddiquee (58), was hoogleraar Engels in de stad Rajshahi. Hij werd aangevallen met messen toen hij op de bus stond te wachten.

Extremisten

De daders zijn extremisten, mogelijk van de groep Jamaat-ul-Mujahideen, die banden heeft met terreurgroep Islamitische Staat. De hoogleraar zou atheïsme hebben gepropageerd.

De afgelopen jaren zijn in Bangladesh meer atheïsten, vrijzinnigen, leden van religieuze minderheden en buitenlanders vermoord door moslim-extremisten. Onder hen zijn wetenschappers, schrijvers en bloggers.
H&M en Zara zwichten dan toch, na ramp in Bangladesh
8 Mei 2018, 12:30 Het Nieuwsblad Binnenland

Na Calvin Klein hebben nu ook de twee grootste kledingketens ter wereld, H&M en de keten achter Zara (Inditex), een akkoord ondertekend dat de veiligheid in Bengalese textielfabrieken moet verbeteren. ?Kledingketens kunnen niet langer doen alsof hun neus bloedt?, zegt Ben Vanpeperstraete van de Schone Kleren Campagne.
Myanmar laat eerste vijf Rohingya terugkeren
15 April 2018, 06:12 NOS nieuws

Myanmar heeft de eerste vijf Rohingya laten terugkeren naar het land, staat in een verklaring van het land. De vijf familieleden kwamen uit een vluchtelingenkamp in Bangladesh en verblijven nu net over de grens in Maungdaw, in de staat Rakhine.

De mededeling van Myanmar is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De VN heeft gewaarschuwd dat de omstandigheden voor de Rohingya in Myanmar nog lang niet veilig zijn. Zo'n 700.000 moslims van de Rohingya-gemeenschap zijn Myanmar wegens geweld en vervolging ontvlucht. De VN heeft Myanmar beschuldigd van etnische zuivering.

De autoriteiten gaan na of de vijf werkelijk uit Rakhine afkomstig zijn. Ze hebben een soort ID-kaart gekregen, die nog geen recht geeft op de Myanmarese nationaliteit.

Meer repatriëringen

Myanmar zegt niet of het meer repatriëringen heeft gepland. Bangladesh heeft Myanmar eind vorig jaar een lijst gegeven met 8000 Rohingya die voor terugkeer in aanmerking komen. Myanmar zou daar in januari een begin mee maken, maar daar is nog niets van gekomen omdat de formaliteiten om vast te stellen waar die 8000 precies vandaan komen moeizaam verlopen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de regering van Myanmar de Rohingya veiligheid en waardigheid moet bieden om een massale terugkeer mogelijk te maken.
BBC vindt bewijs van misbruik Rohingya-meisjes in Bangladesh
21 Maart 2018, 12:36 NOS nieuws

Een undercoverteam van de BBC heeft bewijzen gevonden van massaal misbruik van Rohingya-meisjes in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Pooiers en mensenhandelaren gebruiken de chaos in de kampen om jonge tienermeisjes voor de seksindustrie te ronselen.

Voor de meisjes is prostitutie vaak de enige kans om aan de armoede en uitzichtloosheid in de kampen te ontsnappen. Het patroon is vaak hetzelfde: de meisjes wordt geld aangeboden om in een hotel of als schoonmaakster aan het werk te gaan, maar vrijwel altijd blijkt prostitutie de werkelijke werkkring.

Een team van de BBC in Bangladesh ging met medeweten van de politie undercover. In kleine hotels vond het team al snel telefoonnummers van pooiers die meisjes in de aanbieding hebben. Bij een pooier met wie contact werd gelegd, vroeg de medewerker om jongere meisjes, liefst Rohingya.

Als antwoord werden veel foto's van meisjes opgestuurd, en zo nodig waren er nog veel meer.

Labyrint aan versleutelde sites

In samenwerking met de politie kwam het tot een afspraak, waarbij een pooier op het laatste moment een tussenpersoon met twee meisjes naar een hotel stuurde. Nadat het overeengekomen bedrag aan hem was betaald, greep de politie in. Hij werd gearresteerd en de meisjes werd een schuilplaats aangeboden. Een meisje weigerde dat, de ander ging er wel op in.

De BBC vond bewijzen dat meisjes naar Cox's Bazar, Chittagong en Dhaka in Bangladesh worden gebracht om daar in de seksindustrie te werken. De politie zegt dat daarbij open en gesloten Facebookgroepen gebruikt worden. De BBC trof ook een 'labyrint aan versleutelde websites' aan, waar pedofielen ervaringen uitwisselen.

Zo werd een gids gevonden met precieze aanwijzingen om gebruik te maken van kinderen, in het bijzonder Rohingya. Op de prostitutieladder in kringen van pooiers in Bangladesh staan die overigens op de onderste plaats.
'Seculiere' hoogleraar in Bangladesh neergestoken
3 Maart 2018, 21:24 NOS nieuws

In Bangladesh is de vooraanstaande hoogleraar Zafar Iqbal neergestoken. Tijdens een seminar in de noordoostelijke stad Sylhet stak een man die achter hem stond, plotseling met een mes in zijn hoofd. Artsen zeggen dat Iqbal veel bloed heeft verloren, maar dat hij de aanslag vermoedelijk zal overleven.

Iqbal doceert in Sylhet elektrotechniek en is daarnaast schrijver van bestsellers en een veelgevraagd spreker en pleitbezorger van de scheiding van kerk en staat.

De dader werd overmeesterd door collega's en studenten van Iqbal. De man raakte gewond toen toehoorders van het seminar op hem in sloegen, voordat hij werd overgedragen aan de politie.

Een bebaarde twintiger

Over de identiteit en het motief van de man, een bebaarde twintiger, kon de politie nog niets zeggen.

Omdat Iqbal als verdediger van het vrije woord en van een geseculariseerd Bangladesh in het verleden herhaaldelijk is bedreigd door radicale moslims, gaat de politie ervan uit dat de dader in die kringen moet worden gezocht.

Protest op straat

In Bangladesh zijn de laatste jaren vaker schrijvers, bloggers en buitenlanders die pleiten voor een strikte scheiding van kerk en staat doelwit geweest van aanslagen.

Premier Sjeik Hasina Wajed heeft de aanslag scherp veroordeeld. In de hoofdstad Dhaka en andere plaatse gingen groepen uit protest de straat op.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn