NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Apple


Apple blijft in Europa toch ondersteuning aanbieden voor web-apps in iOS
Zaterdag, 00:00 Tweakers
Apple draait de beslissing om web-apps niet meer aan te bieden voor Europese gebruikers terug. Dat gebeurt in de definitieve versie van iOS 17.4, die later deze maand uit moet komen. Progressive web apps of pwa's gaan dan weer werken met WebKit.


?Apple stopt ontwikkeling elektrische auto?
Woensdag, 00:01 HLN.BE
Apple stopt de inspanningen om een elektrische auto te bouwen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Er werkten bijna 2.000 mensen aan het project, dat al jaren liep.


TikTok brengt app uit voor Apple Vision Pro
17 Februari, 00:00 Tweakers
Videoplatform TikTok heeft een app uitgebracht voor Vision OS, het besturingssysteem van de Apple Vision Pro-headset. De interface is 'vanaf het begin opnieuw opgebouwd' voor de headset, zegt het bedrijf.


Apple verwijdert webapps uit iOS in EU omdat het geen nieuwe functie wil bouwen
17 Februari, 00:00 Tweakers
Apple haalt de ondersteuning voor webapps weg uit iOS in de EU, omdat het om te voldoen aan de Europese Digital Markets Act-wetgeving de ondersteuning voor webapps opnieuw zou moeten bouwen. Dat wil de fabrikant niet doen.


Epic heeft Apple Developer Account terug, wil appwinkel in 2024 naar iOS brengen
17 Februari, 00:00 Tweakers
Epic Games wil zijn eigen appwinkel later dit jaar uitbrengen op iOS. Het bedrijf zinspeelde daar eerder al op, ondanks kritiek die het bedrijf op Apple had. Apple heeft het ontwikkelaarsaccount van Epic weer geheractiveerd.


Apple lijkt PWA's op iOS niet meer te ondersteunen in iOS 17.4 voor EU-users
10 Februari, 00:01 Tweakers
Het lijkt erop dat Apple binnen iOS niet langer volledige ondersteuning biedt voor progressive web apps of PWA's. De problemen lijken zich alleen voor te doen bij gebruikers binnen de Europese Unie.


Gerucht: Apple brengt Vision Pro in voorjaar uit in China
10 Februari, 00:01 Tweakers
Apple zou zijn VR-headset Vision Pro in april of mei willen uitbrengen in China, zo meldt een Chinese site op basis van eigen bronnen. De headset kwam vorige week uit in de Verenigde Staten en is nog nergens anders te koop.


Apple brengt Apple TV, Music en Devices uit als losse apps voor Windows
10 Februari, 00:00 Tweakers
Apple heeft losstaande Windows-apps uitgebracht voor TV, Music en Devices. Die apps vervangen bepaalde functies in iTunes.


Apple past App Store Connect-platform aan om alternatieve appstores toe te staan
10 Februari, 00:00 Tweakers
Europese app-ontwikkelaars kunnen voortaan alternatieve appwinkels aanbieden op iOS. Apple staat dat toe met een update voor App Store Connect. Ook mogen ze alternatieve distributiepackages aanbieden.


Apple verdiende tijdens de feestdagen meer aan de verkoop van iPhones
6 Februari, 00:11 NU.NL - Tech
De omzet van Apple is in het afgelopen kwartaal met 2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf verdiende meer aan iPhones, Macs en zijn dienstenaanbod. Maar niet alles ging voor de wind.


Loes Haverkort en Louis Talpe te zien in Netflix-film over gijzeling in Apple Store
6 Februari, 00:08 NU.NL - Film
Netflix gaat een film maken over de gijzeling die twee jaar terug plaatsvond in de Apple Store in Amsterdam. Hoofdrollen zijn weggelegd voor onder anderen Loes Haverkort en Louis Talpe.


Apple groeit louter door diensten, productomzet stagneert
5 Februari, 00:01 Emerce
Het bedrijfsmodel van Apple verandert van computermaker richting verkoper van digitale diensten. Negentien procent van de omzet van Apple komt uit Services, de enige tak die wel groei liet zien eind 2023.


Apple ziet omzet stijgen door diensten, maar verkoopt minder telefoons in China
3 Februari, 00:00 Tweakers
Apple heeft voor het eerst in een jaar weer stijgende verkoopcijfers behaald. Het bedrijf verkocht in het laatste kwartaal van 2023 voor 69,7 miljard dollar aan nieuwe iPhones. Hoewel dat groeit, verkoopt Apple nog steeds veel minder iPhones in China dan gehoopt.


Apple verrast met sterke winst ondanks afhakende Chinezen
2 Februari, 00:00 De Tijd
22:59 In tegenstelling tot veel andere leden van de 'Magnificent Seven' presteert Apple wel beter dan analisten hadden verwacht, ook al lijken Chinezen steeds meer uitgekeken op de iPhone.


EU maatregelen Apple gaan grotendeels aan de iPad voorbij
29 Januari, 00:00 Emerce
De maatregelen die Apple donderdag heeft aangekondigd om te voldoen aan de Europese wetgeving hebben vooral betrekking op de iPhone, niet op de iPad, zo blijkt uit een toelichting van het bedrijf.


Apple maakt sideloaden iPhone-apps vanaf iOS 17.4 mogelijk in de EU
27 Januari, 00:01 Tweakers
Apple gaat iPhone-gebruikers in de EU vanaf iOS 17.4 toestaan om apps te downloaden van andere appwinkels dan de App Store. Vanwege de Digital Markets Act die op 7 maart van kracht gaat, wordt Apple verplicht om het sideloaden van apps toe te staan op Apple-apparaten.


App Store van Apple gaat flink op de schop in EU vanwege nieuwe regels
26 Januari, 00:04 NOS nieuws

De tarieven die Apple rekent aan app-bouwers in de EU gaan flink omlaag, maar alleen als zij instemmen met nieuwe voorwaarden. Dat is een van de veranderingen die het bedrijf doorvoert onder druk van de nieuwe Digitale Marktenwet. Het zijn de grootste aanpassingen die Apple doet sinds het in 2008 begon met de App Store.

Door de wetgeving moeten consumenten ook via alternatieve downloadwinkels aan apps kunnen komen. Bovendien zou het kunnen betekenen dat aankopen voor consumenten goedkoper uitpakken. De veranderingen zijn verwerkt in de nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem iOS, versie 17.4. Die komt in maart, niet toevallig ook de maand waarin die wet ingaat.

Apple heeft zich lang stevig verzet tegen deze nieuwe EU-wet: het bedrijf vindt dat deze veranderingen leiden tot meer risico's voor gebruikers. Het is nog onduidelijk of de aanpassingen genoeg zijn voor de Europese Commissie.

Ook andere Amerikaanse techgiganten, zoals Meta en Google, moeten zich aan deze nieuwe wet houden en werken aan veranderingen. Op Googles besturingssysteem Android kunnen gebruikers al buiten de Play Store om apps downloaden.

Lagere percentages

Als je op dit moment op een iPhone een app wil downloaden, doe je dat via de App Store. Een andere mogelijkheid is er niet. Aan de App Store zit je Apple ID gekoppeld, vaak met een creditcard. Daardoor kun je zonder steeds betaalinformatie te hoeven invoeren digitale aankopen doen, zoals een abonnement of iets anders binnen een app. Apple heeft dit volledig onder controle en incasseert over de transacties 15 tot 30 procent. Deze optie blijft beschikbaar.

Straks kunnen app-ontwikkelaars die hun apps aanbieden in de App Store naast Apples eigen kassasysteem ook kiezen voor een eigen alternatief of gebruikers doorsturen naar een website. Wie hier gebruik van wil maken, dient wel akkoord te gaan met nieuwe voorwaarden. Dit is ook vereist voor wie aanspraak wil maken op een lagere afdracht, 10 of 17 procent. Als een ontwikkelaar Apples eigen kassasysteem wil gebruiken komt daar nog eens 3 procent bij.

Op het oog lijkt het dat het voor ontwikkelaars, en daarmee indirect voor consumenten, goedkoper kan uitpakken. Maar het is nog onduidelijk of dat in de praktijk ook zo zal zijn.

Voor heel populaire apps, met meer dan een miljoen downloads, wordt per jaar per installatie nog eens 50 cent in rekening gebracht. Dit geldt voor alle apps, of ze nou via de App Store te verkrijgen zijn of daarbuiten.

Downloadwinkel

Daarnaast mogen ontwikkelaars een concurrerende downloadwinkel opzetten. Appbouwers kunnen er dan voor kiezen om hun app ook in die digitale winkel zichtbaar te maken. Apple zegt geen commissie te vragen over transacties die via alternatieve downloadwinkels lopen. Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel van dat soort alternatieve opties er daadwerkelijk gaan komen.

Apple wil ook controle houden over apps die terechtkomen in alternatieve downloadwinkels, naar eigen zeggen om consumenten te beschermen, en stelt een aantal eisen. Alle apps - dus ook als die niet in de eigen App Store terechtkomen - worden onderworpen aan een 'basis-inspectie'. Zo'n inspectie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd op het gebied van privacy. Dit gebeurt deels geautomatiseerd en deels door medewerkers van Apple.

Voordat een app wordt gedownload, verschijnt er een informatiescherm over de ontwikkelaar, screenshots en andere informatie die als essentieel wordt gezien. Alternatieve downloadwinkels moeten zijn goedgekeurd. Ten slotte is er beveiliging die voorkomt dat apps kunnen worden geopend met malware.

Spotify bereidt zich voor

Een van de grote app-ontwikkelaars die de veranderingen bij Apple nauwgezet volgen, is Spotify. De streaminggigant is al jaren verwikkeld in een juridische strijd met Apple via een klacht bij de Europese Commissie.

Die zaak loopt nog altijd. Gisteren kondigde Spotify nieuwe betaalmogelijkheden aan binnen de app die het hoopt te kunnen verwezenlijken dankzij de nieuwe EU-wet.

Epic, de maker van het populaire spel Fortnite, wil een eigen downloadwinkel openen op iOS. CEO Tim Sweeney heeft op X tegelijkertijd flinke kritiek op de plannen van Apple.
Apple mag appmakers in VS niet meer verbieden andere betaalwijze te promoten
23 Januari, 00:11 NU.NL - Tech
Apple heeft een gevoelige nederlaag geleden bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. De rechtbank bevestigde de uitspraak van een lagere rechter dat appmakers eigen betaalsystemen mogen aanprijzen in de VS. De iPhone-maker verbood appontwikkelaars om gebruikers te wijzen op goedkopere betaalmethoden.


Apple moet per direct stoppen met verkoop nieuwste modellen Apple Watch in VS
23 Januari, 00:11 NU.NL - Tech
Apple moet de verkoop van zijn nieuwste smartwatches in de Verenigde Staten stopzetten. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank woensdag geoordeeld in hoger beroep.


Apple is Samsung voorbij als grootste smartphonemerk
23 Januari, 00:11 NU.NL - Tech
Na een jarenlange nek-aan-nekrace is Apple er vorig jaar in geslaagd Samsung voorbij te streven als grootste smartphonemerk. De iPhone-fabrikant leverde in heel 2023 nipt meer smartphones af dan de Zuid-Koreaanse concurrent.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn