NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Alternatief

2News.be / Trefwoorden / Alternatief

Ancienne Belgique lanceert nieuwe look en alternatief online programma
Gisteren, 09:26 Skynet
De deuren van de Ancienne Belgique blijven voorlopig toe, maar achter de schermen staat de werking allesbehalve stil. De Brusselse concertzaal lanceert een nieuwe website, nieuwe kleuren voor het logo aan de gevel van de AB en verschillende alternatieve online formats met jong Belgisch en Brussels talent. Het bundelt de initiatieven in de nieuwe campagne "See you in the next live".


COLUMN. ?Online onderwijs helpt ons nu even uit de nood, maar is geen volwaardig alternatief?
Zondag, 04:40 HLN.BE
Een afkoelingsperiode? Integendeel. Veel ouders kregen het behoorlijk warm toen de plannen rond de krokusvakantie bekend werden. Weer een week online lessen. Allemaal voor de goede zaak, maar het gemak waarmee intussen gedaan wordt alsof online lessen hetzelfde zijn als echt onderricht, is zorgwekkend. Dat toontje van: je moet je kinderen dan gewoon voor de computer zetten. Af en toe voederen. Makkelijk, toch?


Minister biedt KLM opening voor ?alternatief? sneltestverplichting bemanningen
Vrijdag, 16:39 Volkskrant
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) staat open voor een ?veilig alternatief? voor de sneltest die KLM-piloten en cabinepersoneel vanaf zaterdag moeten ondergaan. De vliegmaatschappij en het RIVM moeten een oplossing bedenken, aldus de minister.


ASML-ceo: China heeft geen alternatief voor massaproductie chips met EUV
Donderdag, 11:24 Tweakers
De technologie waar de Chinese chipfabrikant SMIC zijn hoop gevestigd heeft om 5nm-chips te kunnen maken, is nog mijlenver gereed voor productie op grote schaal. Dat zegt ASML-topman Peter Wennink in een interview met Tweakers.


Trump overwoog inmiddels verdwenen 'Parler' als alternatief voor Twitter
14 Januari, 21:25 Skynet
De Amerikaanse president Donald Trump heeft overwogen zich aan te melden bij het Twitter-alternatief Parler, onder het pseudoniem Persoon X. Dat was kort voordat het sociale medium werd afgesloten. Dat zei topman John Matze van het conservatieve en bij Trump-aanhangers populaire platform.


Deutsche Telekom start Europese clouddienst met Nextcloud
14 Januari, 14:08 Techzine
Deutsche Telekom en Nextcloud hebben een samenwerkingsverband aangekondigd om een eigen clouddienst te starten. De dienst moet een Europese tegenhanger worden van de Amerikaanse techreuzen, en volgt de GDPR-richtlijnen volledig na. De twee bedrijven hebben hun samenwerking in een persbericht aangekondigd. Alle servers van de clouddienst komen in Duitsland te staan, waardoor de dienst gedwongen […]


Apple en Google zetten Twitter-alternatief Parler onder druk
9 Januari, 03:12 NOS nieuws

Apple en Google zetten het Twitter-alternatief Parler onder druk om opruiing en haatzaaien op het sociale medium te voorkomen. Google heeft de app al uit zijn Play Store verwijderd en Apple dreigt hetzelfde te doen.

Parler werd in 2018 opgericht met de bedoeling totale vrijheid van meningsuiting te bieden. "We hebben respect voor privacy en persoonsgegevens, vrijheid van meningsuiting en de vrije markt", heette het.

De app is vooral populair onder rechtse gebruikers die volgens Twitter de grenzen van het betamelijke overschrijden. Verscheidene prominente conservatieven zijn lid van het platform, zoals senatoren Ted Cruz en Rand Paul, Witte Huis-woordvoerder Kelly McEnany en Enrique Tarrio, leider van de extreemrechtse organisatie Proud Boys.

Modereren

Na de bestorming van het Amerikaanse Congres werden de grote techbedrijven onder druk gezet om de radicale vrijheid op Parler in te perken. De plannen voor de bestorming werden deels gesmeed op het platform en ook werden er politici bedreigd met de dood.

Google concludeert nu dat de app de gebruiksvoorwaarden schendt en pas mag terugkeren als er maatregelen zijn genomen om opruiende taal in te perken. Apple geeft de app 24 uur om te gaan modereren, anders verdwijnt de app ook uit de App Store.
Twitter bant president Trump, ook dochter Ivanka onder vuur

Twitter acht met de ?ongeziene en lopende gewelddadige situatie? in Washington de verwijdering van drie tweets van de afscheidnemende Amerikaanse president Donald Trump nodig omwille van ?herhaalde en ernstige schendingen? van Twitters regels. De account @realDonaldTrump is nu twaalf uur geschorst. De microblogsite waarschuwt Trump dat nieuwe inbreuken zullen leiden tot een permanente schorsing van de account. Ook Facebook heeft intussen het account van Trump geblokkeerd.
?Veerdienst is nu geen alternatief voor voetgangerstunnel?
28 Mei 2018, 16:54 Gazet v. Antwerpen

PVDA pleit voor een extra overzetboot over de Schelde om van de veerdienst. De partij voerde maandag actie aan de aanlegsteiger. ?Ik begrijp de vraag, maar vandaag is daar geen sprake van?, zegt Johan Onraedt, algemeen directeur van DAB Vloot.
Job van de Kieft (Scoozy): ?Wij brengen een sexy alternatief voor de scootmobiel?
24 Mei 2018, 14:24 Emerce
De scootmobiel is niet hip. Sterker nog: mensen die noodgedwongen van een scootmobiel gebruik moeten maken hebben vaak het gevoel als zielig en minderwaardig te worden gezien. Daar moet verandering in komen, meent Job van de Kieft. Hij bedacht de Scoozy: een elektrisch wagentje dat alle vooroordelen ten aanzien van de scootmobiel moet doen vergeten. Een paar van de pluspunten: de Scoozy heeft vier onafhankelijk verende wielen, maar toch een kleine draaicirkel. Er zit een boardcomputer in en je kunt exact zien hoeveel kilometer je nog kunt rijden. Meer bij Top Names.


Ouders van 1.333 Antwerpse kinderen moeten door staking alternatief voor opvang vinden
15 Mei 2018, 10:36 Gazet v. Antwerpen

De nationale betogingen van vakbonden ACV, ABVV en ACLVB in Brussel tegen de pensioenhervormingen zullen ook effect hebben op de stedelijke kinderopvang in Antwerpen. Er zullen woensdag kinderopvanglocaties gesloten worden en de openingsuren worden aangepast. ?Ik hoop dat dit de laatste politieke staking zal zijn?, zegt Antwerps schepen voor Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA).
'VK kan beter geen eigen Galileo-alternatief ontwikkelen na Brexit'
8 Mei 2018, 14:48 Tweakers
Enkele Britse academici zeggen dat het onverstandig is als het Verenigd Koninkrijk een eigen plaatsbepalingssysteem gaat ontwikkelen. In het land gaan stemmen op om een alternatief voor het Europese Galileo te maken, nu het VK door de Brexit buiten de boot dreigt te vallen.


Kardinaal denkt na over alternatief voor homohuwelijk: ?Kerk moet seksualiteit van homo?s meer respecteren?

Een uitwisseling van ringen kan niet, wel een gebedsviering. Kardinaal Jozef De Kesel wil tegemoetkomen aan de vraag van holebigelovigen voor een symbolische erkenning als koppel.
Gerucht: Facebook onderzoekt betaalde abonnementen als alternatief voor reclame
4 Mei 2018, 16:00 Tweakers
Facebook laat marktonderzoek uitvoeren naar de vraag of mensen door een betaalde Facebook-variant zonder advertenties zich bij het sociale netwerk zouden aanmelden, meldt Bloomberg op basis van bronnen met kennis van het onderzoek.


Apple iMac Pro - Waardig alternatief verzacht het wachten
28 April 2018, 04:36 Tweakers
De professionele gebruiker leek sinds 2013 niet meer bediend te worden door Apple, maar gelukkig kwam de fabrikant in 2017 met zijn eerste professionele iMac. Hoe presteert dat?


Een alternatief voor Facebook? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan
19 April 2018, 05:42 NOS nieuws

De laatste weken klinkt de roep om een Facebook-alternatief misschien wel luider dan ooit. Het dataschandaal rond Facebook leidde in Nederland zelfs tot de vraag of Hyves niet kan terugkeren. Hoewel Hyves-eigenaar TMG dat niet ziet zitten, roept de discussie over privacy wel de vraag op of er iemand in het gat springt dat nu ontstaat. En of het zin heeft om aan zo'n netwerk deel te nemen.

Het Nederlandse initiatief Datong is dat van plan en wil serieuze stappen zetten. Het idee komt van onder anderen oud-PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug en Ahmed Aarad, mede-oprichter van Open Source & Overheid. "Het moet een sociaal netwerk worden waar je zeker van kunt zijn dat de data ook echt van jou is", zegt Oosenbrug tegen de NOS.

En een alternatief voor Facebook vormen is nog maar het begin. Datong wil ook gaan concurreren met YouTube, Dropbox en Gmail en de handel in cryptomunten mogelijk maken. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt het een "centrale hub" in het leven van mensen. En niet alleen voor mensen in Nederland, maar voor heel Europa.

Garantie geven

"Het is de bedoeling dat het open source wordt", zegt Oosenbrug. Dan kan iedereen controleren wat het platform doet. "We geven daarnaast de garantie dat er niks met je data wordt gedaan. Het wordt niet verkocht en het wordt ook niet gebruikt voor advertenties." In tegenstelling tot netwerken als Facebook of Google is er geen reclame te vinden. Maar het leunt ook niet op een abonnementsmodel, zoals bij De Correspondent het geval is.

Ook moet er een privacyraad komen, waar burgerrechten- en privacyorganisaties in kunnen plaatsnemen en toezicht kunnen houden op de privacyvoorwaarden en wetgeving. Volgens Oosenbrug moet het verdienmodel gaan lijken op dat van Wikipedia. Die site leeft vooral van giften. Echt een gemakkelijk bestaan is dat niet: je hebt namelijk geen zekerheid op inkomsten.

De groep heeft al een website, Datong.nu, maar het netwerk zelf bestaat nog niet. "Ik verwacht dat we negen maanden tot een jaar nodig hebben om het op te zetten." Het is vooralsnog dus een idee, dat allereerst aan geld moet zien te komen om te kunnen starten. Daarvoor wordt volgens Oosenbrug gekeken naar onder meer de Europese Unie. "Onlangs kwam er 50 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van 5G. Ik denk dat wij ook wel wat geld kunnen lostrekken." Ook hoopt ze op een bijdrage van de landelijke overheid.

Lastig om tussen te komen

Aan ambitie dus geen gebrek. Maar het is anno 2018 heel lastig om een nieuw sociaal netwerk op te zetten, laat staan een die zoveel dingen tegelijk wil doen. Onlangs deed het controversiële Vero een poging, het was een alternatief voor Facebook en Instagram. De app kreeg even media-aandacht, maar die was al vrij snel weer verdwenen. Veel mensen lijken hun plekje op het web wel te hebben gevonden.

Daarnaast laten partijen als Snapchat zien dat het ook met veel geld nog lastig is om een alternatief te worden dat kan groeien. Dat bedrijf werd mede succesvol dankzij het concept van stories, waarbij je in foto's en video's dingen deelt die na 24 uur weer verdwijnen. Instagram (onderdeel van Facebook) kopieerde dit met succes en haalde bij Snapchat daardoor behoorlijk wat wind uit de zeilen.

"Ik juich nieuwe initiatieven zonder meer toe", zegt mediaprofressor Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam. "Maar ik denk dat je als platform wel echt iets anders moet doen dan Facebook om bestaansrecht te creëren."

Daarnaast denkt Deuze dat het vrij lastig is om ook maar in de buurt te komen van de schaal van Facebook. "Je hebt een netwerkeffect nodig." Dat betekent dat je vriendengroep net als jij bereid moet zijn te willen overstappen. In de praktijk blijkt dat vaak heel lastig.

Oosenbrug en Aarad denken daarin profijt te hebben van de nieuwe privacywetgeving die straks in Europa van kracht wordt. Die verplicht bedrijf om gebruikers de mogelijkheid te bieden om hun data mee te nemen naar een ander platform, bijvoorbeeld Datong.

Afwachten

Of het platform er komt en succesvol zal worden, is voorlopig afwachten. Het zwengelt in ieder geval weer de discussie aan of het mogelijk is om een online sociaal leven op te bouwen zonder dat Facebook met je meekijkt.

Het meest logische alternatief voor Facebook is namelijk Instagram. Qua grootte is dat de nummer twee in ons land en groeit flink aan populariteit. Maar daar is Facebook dus ook eigenaar van. Net als van WhatsApp, een ander sociale plek waar we graag samenkomen.
Frankrijk ontwikkelt WhatsApp-alternatief voor overheidsfunctionarissen
16 April 2018, 18:24 Tweakers
Frankrijk is bezig met de ontwikkeling van een eigen communicatiedienst met end-to-end-encryptie die gebruikt zal worden door Franse overheidsfunctionarissen. Dit WhatsApp-alternatief is bedoelt om de zorgen weg te nemen dat buitenlandse partijen gesprekken kunnen bespioneren.


Britse oppositie: wettige basis aanval op Syrië twijfelachtig
15 April 2018, 12:12 NOS nieuws

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn noemt de wettige basis voor de raketaanval op de Syrië van vrijdagnacht twijfelachtig. In een interview met de BBC zei Corbyn dat hij alleen zijn steun ervoor zou uitspreken als de aanval zou volgen op een uitspraak van de VN-Veiligheidsraad.

"Ik zeg tegen de minister van Buitenlandse Zaken en tegen de minister-president: wat is de wettige basis?", aldus Labour-leider Corbyn.

Zelfverdediging of een VN-resolutie zou de aanval legaliteit verschaffen, maar humanitaire interventie niet, vindt Corbyn.

Corbyns scepsis lijkt te worden gedeeld door de Britse bevolking. Uit een opiniepeiling van de de Britse krant The Independent komt naar voren dat 28 procent van de bevolking achter de aanval staat. 36 procent is tegen, 26 procent stelt zich neutraal op en 11 procent heeft er geen mening over.

Johnson over mogelijke nieuwe aanval

Minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken zegt dat "genoeg is genoeg" de boodschap is van de raketaanval op Syrië. Hij is zich ervan bewust dat de aanval het conflict in Syrië niet oplost, maar hoopt wel dat die een afschrikwekkend effect op de machthebbers zal hebben.

Johnson zei ook dat de westerse bondgenoten een nieuwe afweging zullen maken als Syrië opnieuw chemische wapens inzet. Daarover is volgens hem nu nog niets besloten. De raketaanval van vrijdag was beperkt tot het arsenaal aan chemische wapens en had niet tot doel president Assad ten val te brengen, zei Johnson.

Bewijs

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn ervan overtuigd dat er op 7 april een chemische aanval was in Douma. Alles wijst er volgens de landen op dat het bewind van Assad erachter zit. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde gisteren een document waarin het dieper ingaan op de bewijzen. Genoemd worden onder meer de symptomen bij slachtoffers en de vele getuigenissen en beeldmateriaal die via sociale media zijn verspreid en volgens Frankrijk grotendeels authentiek zijn.

De kans dat het gaat om een pr-stunt van de rebellen acht Parijs uitgesloten; ze zouden niet in staat zijn tot een dergelijke operatie. De gifgasaanval had volgens Frankrijk als doel de rebellen van Jaish al-Islam op de knieën te krijgen.

Premier May sprak, net als de Fransen, over een helikopter die volgens getuigen een vatbom afgooide. "De oppositie heeft geen helikopters en gebruikt geen vatbommen", zei May. IS, dat in het verleden ook gifgas heeft ingezet, is niet actief in Douma.

Syrië, Rusland en Iran houden vol dat er geen sprake was van een aanval met chemische wapens. Ze wijzen erop dat de OPCW nog moet beginnen aan zijn onderzoek.
De trein als alternatief voor korte vluchten lijkt nog ver weg
4 April 2018, 16:48 NOS nieuws

Vanaf vandaag is het mogelijk om rechtstreeks met de trein van Londen naar Amsterdam te reizen. Na Parijs is Londen de tweede bestemming waarbij de trein moet gaan concurreren met het vliegtuig. Toch moet er volgens NS-topman Roger van Boxtel nog veel gebeuren om de trein in Europa een volwaardig alternatief van het vliegtuig te laten zijn.

Wie een nieuwe hogesnelheidsverbinding wil realiseren heeft extreem veel geduld nodig. In 1995 voorspelde de NS dat het vanaf 2003 mogelijk zou zijn om vanuit Amsterdam in ruim drie uur in Parijs en binnen vier uur in Londen te zijn. In wekelijkheid duurde het tot 2013 voordat het hogesnelheidstraject met Parijs realiteit werd. Londen binnen vier uur is pas vanaf vandaag mogelijk, en dan alleen nog maar op de terugreis.

Waarom heeft het 23 jaar geduurd, en 15 jaar later dan voorspeld werd? Volgens NS-topman Van Boxtel komt het doordat treinvervoer vooral een nationale aangelegenheid is: "Ik zeg weleens heel kritisch: eigen dienstregeling eerst." Volgens hem is het moeilijk treinen in te passen zodra ze de grens overgaan. "Ieder land is altijd zijn eigen dienstregeling aan het optimaliseren, en dan moeten de internationale treinen daar nog eens doorheen."

Luchthaven Lelystad

Terwijl de trein tien jaar geleden nog vooral werd gezien als een alternatief voor de auto, richten spoorvervoerders zich nu steeds meer op de vliegtuigpassagier. Niet alleen is treinreizen veel duurzamer dan vliegen, het wordt ook gezien als een mogelijke oplossing voor het capaciteitsgebrek van Schiphol.

Niet voor niets noemde vertrekkend Schipholbaas Jos Nijhuis in zijn nieuwjaarstoespraak investeren in snelle treinverbindingen "een veel beter alternatief voor korte Europese vluchten". Zelfs KLM-topman Pieter Elbers sloot zich daar later bij aan door te stellen dat hij niet zat te wachten op "vluchten van 500 kilometer".

Vorig jaar waren er meer dan 75.000 vluchten van Schiphol naar bestemmingen binnen de 500 kilometer. Als een derde van die passagiers met de trein zou gaan, zou dat luchthaven Lelystad overbodig maken of Schiphol de mogelijkheid geven nog jaren te groeien.

De trein gaat steeds sneller, maar is vaak nog iets duurder 4.5 miljoen passagiers

Met die bril op is geen enkele verbinding zo interessant voor de NS als de verbinding tussen Amsterdam en Londen. Vorig jaar vlogen er 4,5 miljoen passagiers op 40.000 vluchten van Schiphol naar Londen of vice versa. Dat zijn er meer dan naar alle andere korte bestemmingen samen. Bovendien groeit het aantal vliegpassagiers naar Londen explosief. In drie jaar tijd zijn er meer dan een miljoen reizigers per jaar bijgekomen. Tegelijkertijd verkocht de NS nog geen 100.000 treinkaartjes op die route. Er is dus nog een wereld te winnen.

De verbinding met Parijs is tot dusver de enige internationale treinverbinding die echt concurreert met het vliegtuig. Vorig jaar vlogen 1,4 miljoen mensen van Schiphol van en naar Parijs. Ter vergelijking: de NS verkocht vorig jaar meer dan een miljoen treinkaartjes voor de Thalys naar Parijs. Hoeveel tickets er door Thalys zelf verkocht werden wil het bedrijf niet zeggen, maar het lijkt waarschijnlijk dat meer mensen de trein pakten dan het vliegtuig.

Ondanks het succes van de Thalys is gek genoeg het aantal vliegtuigpassagiers naar Parijs in al die jaren niet afgenomen. Of er met de komst van de Eurostar dus ook minder mensen gaan vliegen naar Londen, is dus nog maar de vraag.

Dure treinkaartjes

Toch is van Boxtel optimistisch over de trein als alternatief voor het vliegtuig: "Ik heb vorige week nog met Pieter Elbers van KLM contact gehad. Wij denken echt precies hetzelfde daarover. Hij zegt ook: ik zou dolgraag willen dat de afstanden tot 500 kilometer goed en snel met de trein bereikbaar kunnen zijn."

Wel wil hij zo snel mogelijk met de verschillende partijen om de tafel om onder andere te praten over de prijs van treinkaartjes. "Daar hebben we nog wel een issue. Vliegtickets hebben geen btw, en wij moeten wel btw heffen op de treinkaartjes. Ik zou daar mee een gelijk speelveld willen." Ook hoeven vliegtuigmaatschappijen geen accijns te betalen over de kerosine die vliegtuigen gebruiken. "De enige die dat echt kan beëindigen is de overheid. Die zou moeten zeggen: wij vinden treinreizen voor de korte afstand zo belangrijk, dat er geen verkeerde concurrentie kan ontstaan tussen goedkope vliegtickets en dure treinkaartjes", aldus de NS-topman.

Berlijn

Na Parijs en Londen wil de NS haar pijlen nu richten op het oosten. Een snelle verbinding met Berlijn lijkt echter nog veel verder weg, erkent ook Van Boxtel: "Als het aan mij ligt gebeurt het morgen. Maar ik heb dan ook medewerking nodig van de Duitsers." In net najaar gaat hij met zijn collega's van de Deutsche Bahn de plannen bespreken. "Je zit met verschillende baanvakken. Met verschillende wensen voor stops voor onderweg, terwijl je eigenlijke een snelle verbinding wilt."

Van Boxtel hoopt vooral op een oplossing vanuit Brussel: "Eigenlijk zou er op Europees niveau een besluit genomen moeten worden. Alle hoofdsteden worden snel ontsloten, ook om de milieudoelen te halen. Dat gaat misschien wel een paar honderd miljard kosten, maar dat is het echt waard voor de lange termijn."

"In China leggen ze nu voor 300 miljard aan snelle treinen aan tussen grote steden. Als wij blijven priegelen, met geen snelle verbindingen tussen hoofdsteden en kleine stopjes onderweg, dan gaan wij concurrentiekracht verliezen", aldus Van Boxtel.
DISCUSSIE. Uitgestrooid worden in een herdenkingsbos: waardevol alternatief voor begraven?
22 Maart 2018, 11:24 Gazet v. Antwerpen

In Nederland bestaan ze al, in Zoersel wordt vandaag het eerste van Vlaanderen voorgesteld: een herdenkingsbos, waar binnenkort assen kunnen worden begraven of uitgestrooid. Minister Schauvlieghe komt deze namiddag het bos voorstellen. Zo?n natuurbegraafplaats is een uitloper van het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn