NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Akkoord

2News.be / Trefwoorden / Akkoord

Europese Commissie bereikt akkoord met Duitsland over e-fuels
Vandaag, 00:00 Tweakers
De Europese Commissie heeft een akkoord met Duitsland bereikt over het verbod op auto's met een verbrandingsmotor. Tegen 2035 mogen er ook nog wagens met dergelijke motor verkocht worden in de EU, op voorwaarde dat ze enkel CO2-neutrale brandstoffen kunnen gebruiken.


Akkoord Europese Commissie en Duitsland over brandstofauto's
Gisteren, 00:08 NOS nieuws

De Europese Commissie heeft een akkoord bereikt met Duitsland over het toekomstige gebruik van zogenoemde e-fuels, synthetische brandstoffen op basis van waterstof en koolstof. Dat melden Eurocommissaris Timmermans en de Duitse minister Wissing van Transport.

De Duitsers blokkeerden sinds een paar weken ineens het wetsvoorstel van de Commissie voor het verbieden van verbrandingsmotoren in auto's vanaf 2035. Nadat alles al in kannen en kruiken leek, stelde Duitsland als voorwaarde dat auto's die op e-fuels rijden na 2035 nog wel gemaakt mogen worden. Auto's die daarop rijden, stoten in theorie net zo weinig uit als elektrische wagens. Omdat e-fuels in de benzinetank moeten, willen de Duitsers dus toch niet af van auto's met een verbrandingsmotor.

De Commissie is ze nu tegemoet gekomen. Volgens Wissing is afgesproken dat auto's met een verbrandingsmotor ook na 2035 geproduceerd mogen worden, op voorwaarde dat ze enkel CO2-neutrale brandstoffen kunnen gebruiken. Timmermans zegt nu zo snel mogelijk de wetgeving over de CO2-normen voor auto's te willen goedkeuren.

Het verbannen van de verbrandingsmotor maakt deel uit van de klimaatplannen van Timmermans. Maandenlang werd daarover onderhandeld tussen de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Het uiteindelijke akkoord bepaalde dat, op een enkele uitzondering na, vanaf 2035 geen nieuwe auto's met verbrandingsmotor meer gemaakt mogen worden. Volgens de Europese Commissie is de oorspronkelijke deal door de nieuwe afspraken met Duitsland niet aangetast.
Rusland heeft akkoord met Wit-Rusland voor installatie kernwapens
Gisteren, 00:01 De Tijd
18:57 Rusland heeft een overeenkomst gesloten met buurland Wit-Rusland om tactische kernwapens op zijn grondgebied te stationeren, zo citeerde het persbureau Tass president Vladimir Poetin.


Akkoord binnen Franse Gemeenschap over toekenning 57 gevraagde studievergunningen
Gisteren, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Na weken van onderhandelingen en spanningen heeft de regering van de Franse Gemeenschap zaterdagavond een akkoord bereikt over het onderwijsdossier. De 57 aangevraagde erkenningen - dus ook die voor master in de geneeskunde aan de UMons en de universiteit van Namen - worden toegekend maar met een reeks bijkomende maatregelen.
Liberale vakbond keurt interprofessioneel akkoord verlenging SWT en landingsbanen goed
Woensdag, 00:07 Skynet Economie
De achterban van de liberale vakbond ACLVB heeft dinsdag het interprofessioneel akkoord over de verlenging van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - het vroegere brugpensioen - en landingsbanen goedgekeurd. Het akkoord werd met 96 procent van de stemmen goedgekeurd, zo meldt de liberale vakbond in een persbericht. Zodra ook de andere sociale partners hun goedkeuring gegeven hebben, kan de uitwerking gebeuren binnen de Nationale Arbeidsraad.


Federale regering sluit akkoord over aanpak opvangcrisis
9 Maart, 02:13 HLN.BE
De federale regering heeft een akkoord over de aanpak van de asielcrisis in ons land. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) op Twitter en wordt bevestigd door het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). Sinds ongeveer half zeven gisteravond zat het kernkabinet bijeen om een oplossing te vinden voor het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers.


VN-akkoord is 'feestje voor de oceanen', maar 'geen tijd te verliezen'
6 Maart, 00:06 NOS nieuws

Natuurorganisaties spreken over een "historisch verdrag" en een "feestje voor de oceanen": onderhandelaars van de Verenigde Naties werden het vannacht eens over de tekst van een verdrag over de bescherming van oceanen wereldwijd. En dat is heel hard nodig, stellen de organisaties. Want het verdrag is volgens de groeperingen het "minimum" dat nodig is om de oceanen te redden, en er zou bovendien geen tijd te verliezen zijn.

Milieuorganisatie Greenpeace spreekt over "het grootste conservatie-akkoord in de geschiedenis van de wereld". De organisatie is vol lof over de 180 landen die hiermee akkoord zijn gegaan. "Dit is een enorme overwinning voor de miljarden mensen die afhankelijk zijn van gezonde oceanen en voor diersoorten die de oceanen hun thuis noemen", zegt Arlo Hemphill, die bij Greenpeace in de VS de oceanen in zijn portefeuille heeft.

"Het is een overwinning tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Iedereen op aarde kan een collectieve zucht van opluchting slaken."

Ook Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen verwelkomt het akkoord. "De oceaan is voedsel, energie, leven", schrijft ze op Twitter. "Hij heeft de mensheid zo veel gegeven - het is tijd om terug te geven."

'We vieren het vandaag met z'n allen'

"We vieren het vandaag met z'n allen, het is een feestje voor de oceaan", zei Nathalie Houtman van het Wereld Natuur Fonds in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1. "Het is jarenlang een enorme klus geweest voor mijn collega's, maar ook voor heel veel organisaties wereldwijd."

Het is jaren niet gelukt om tot een nieuw akkoord te komen, waardoor de internationale wateren lange tijd als 'vrije zee' golden. "Iedereen kan daar eigenlijk doen wat 'ie wil", zegt Furu Mienis, zeeonderzoeker bij het zee-instituut NIOZ. Vissen, diepzeemijnbouw, of andere manieren van vervuiling; er gelden geen regels. "En het belangrijkste punt van het akkoord is dat we nu dus dat hele grote stuk oppervlakte van de aarde kunnen beschermen", zegt ze.

En die bescherming is volgens Mienis ontzettend belangrijk. "Niet alleen voor het sturen van het klimaat, en het leveren van zuurstof voor ons mensen", zegt ze. "Maar ook omdat de oceanen de grootste biosfeer vormen. Met een enorme biodiversiteit, die we voor een groot deel nog niet eens kennen."

Specifieke plekken beschermen

Op dit moment is slechts 1,2 procent van de internationale wateren beschermd; in 2030 moet dat 30 procent zijn, aldus het nieuwe verdrag. Dat laat dus nog steeds 70 procent onbeschermd. Maar volgens Mienis kan die 30 procent alsnog een hoop zoden aan de dijk zetten. "Het is heel belangrijk dat we hele specifieke plekken gaan beschermen, waar heel veel leven zit", legt ze uit.

"In de diepe zee is er bijvoorbeeld koudwaterkoraal, dat net zo mooi en soortenrijk is als tropische koraalriffen. Als we meerdere van die riffen over de hele wereld kunnen beschermen, kunnen we ook zorgen dat de soortenpopulatie in stand blijft."

Volgens Greenpeace is die 30 procent het minimum om een "totale ineenstorting van de ecosystemen in de oceanen tegen te gaan". En om dat doel te halen, moet volgens de milieuorganisatie vanaf nu jaarlijks 11 miljoen vierkante kilometer oceaan beschermd worden.

Hoewel het WNF in feeststemming is, benadrukt Houtman dat volgende stappen zo snel mogelijk genomen moeten worden. De tekst is nu akkoord, en waarschijnlijk komt er vannacht of morgen een schriftelijk akkoord, zegt Houtman. Het officieel aannemen van het verdrag zou enkele weken later zijn.

"Onze oproep is daarom dan ook: laten we dat zo snel mogelijk doen, de oceaan kan niet meer wachten", zegt Houtman. "De gezondheid van de oceanen gaat hard achteruit, en met dit verdrag kunnen we eindelijk het herstel inzetten."

Greenpeace waarschuwt ook dat er geen tijd te verliezen is bij het uitvoeren van dit beleid. "De klok tikt en we moeten 30 procent per 2030 voor elkaar krijgen. We hebben nog maar een half decennium te gaan en we moeten niet zelfgenoegzaam zijn nu."

Zo werd er gereageerd nadat het akkoord was bereikt:
Akkoord over nieuwe cao voor gemeentepersoneel, stakingen van de baan
24 Februari, 00:04 NU.NL - Economie
Gemeenten en vakbonden zijn het eens over een nieuwe cao. Dat betekent dat vuilnisophalers en andere werknemers er minimaal 240 euro per maand bij krijgen. Daarbovenop krijgen ze een loonsverhoging van 2 procent. Eerder aangekondigde stakingen zijn voorlopig van de baan.


Nog geen akkoord over tiende sanctiepakket Rusland
24 Februari, 00:00 Skynet Buitenland
De Europese lidstaten zijn er nog niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een tiende sanctiepakket tegen Rusland. De ambassadeurs van de 27 lidstaten onderhandelen vrijdag in Brussel verder over nieuwe strafmaatregelen.


Europees Parlement akkoord met breedband in de ruimte
18 Februari, 00:00 Emerce
Het Europees Parlement stemt in met de aanleg van een satellietnetwerk dat breedband naar de aarde straalt. De volgende stap is nu aan de industrie voor concrete invulling.


Bloomberg meldt akkoord Nederland en VS over exportbeperking chipmachines
31 Januari, 00:02 NU.NL - Economie
Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden te leggen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden


Brexit - Brussel en Londen vinden eerste akkoord over Noord-Ierland
14 Januari, 00:08 Skynet Economie
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een eerste akkoord bereikt over het statuut van Noord-Ierland in het kader van hun bilaterale relaties na de brexit. Het akkoord gaat over de toegang van de EU tot de Britse IT-systemen, wat als een cruciale stap gezien wordt in de zoektocht naar een fundamentele oplossing voor de Brits-Europese problemen.


Intel en VLSI Technology komen tot akkoord over patentgeschil
2 Januari, 00:07 Techzine
Intel en VSLI Technology hebben een akkoord gesloten over een lopend geschil over het gebruik van bepaalde patenten. Onderlinge rechtszaken zijn daardoor nu uit den boze. Het nu bereikte akkoord over het patentengeschil tussen de chipgigant en de chippatentenhouder liep al sinds 2018. In een Amerikaanse rechtszaak in de staat Delaware eiste VSLI Technology van […]


EU akkoord met redding Duitse energiereus Uniper
25 December 2022, 00:02 NU.NL - Economie
Het Duitse energieconcern Uniper mag worden gered door de Duitse staat. De Europese Commissie heeft daar toestemming voor gegeven, al moet het bedrijf wel enkele onderdelen van de hand doen. De energiecentrales die Uniper in Nederland heeft, hoeft het niet te verkopen, meldt een woordvoerder aan NU.nl.


Nieuw pensioenstelsel krijgt na jarenlange discussie akkoord van Tweede Kamer
25 December 2022, 00:02 NU.NL - Economie
De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de invoering van een nieuw pensioenstelsel. De Kamer voerde jarenlang debatten over het nieuwe stelsel en stelde er duizenden Kamervragen over. Als ook de Eerste Kamer binnen enkele maanden akkoord is, gaan de nieuwe regels medio 2023 in. Het duurt dan nog wel enkele jaren voordat je daar iets van merkt.


Brusselse regering heeft geen akkoord over nieuwe directeur Leefmilieu Brussel
25 December 2022, 00:02 Skynet Belgie
De Brusselse regering heeft nog geen consensus gevonden over de benoeming van een nieuw hoofd voor Leefmilieu Brussel.


Kabinet premier bevestigt akkoord over gokreclame
17 December 2022, 00:04 Skynet
Er is wel degelijk een akkoord binnen de regering over de verstrenging van de regels voor gokreclame. Dat meldt de woordvoerder van premier Alexander De Croo vrijdagavond.


Huawei en OPPO akkoord over 5G-patenten
14 December 2022, 00:17 Techzine
Huawei en OPPO hebben een wereldwijde overeenkomst gesloten over het gebruik van elkaars 5G-patenten. Volgens de Chinese techbedrijven moet de overeenkomst een duurzaam en gezond ecosysteem voor intellectueel eigendom opleveren. Dit moet minder problemen opleveren voor technische innovatie en onderzoek ?We zijn verheugd dat we een wederzijdse licentieovereenkomst hebben bereikt met OPPO. De erkenning over […]


EU-ministers zijn akkoord met wet voor reguleren van kunstmatige intelligentie
8 December 2022, 00:43 Tweakers
De telecomministers van de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de Artificial Intelligence Act, een wetsvoorstel met als doel om te verzekeren dat AI-systemen in de EU veilig zijn en de fundamentele vrijheden en Unie-waarden eerbiedigen.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn