NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Afzetten

2News.be / Trefwoorden / Afzetten

Vicepresident Pence weigert Trump per direct uit functie te ontheffen
13 Januari, 03:12 NOS nieuws

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is niet van plan om president Trump per direct uit zijn functie te ontheffen vanwege de Capitoolbestorming. In een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, schrijft Pence dat het inroepen van het zogenoemde 25ste amendement "niet in het belang is van ons land of in lijn is met onze grondwet".

Volgens Pence kan het Congres zich beter bezighouden met een soepele overgang naar de nieuwe president Biden. Door de weigering van Pence om Trump uit zijn ambt te zetten, zullen de Democraten Trump vandaag hoogstwaarschijnlijk zelf voor de tweede keer in zijn presidentschap 'impeachen'. De partij bezit de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Trump wordt door de Democraten beschuldigd van het aanzetten tot een opstand vanwege de toespraak die hij hield voor zijn aanhangers, kort voor de bestorming van het Capitool. Nooit eerder werd er twee keer in een termijn een afzettingsprocedure gestart tegen een Amerikaanse president.

Trump veroordeelde gisteren de afzettingsprocedure, die hij omschreef als een nieuwe "heksenjacht":

In tegenstelling tot de eerste impeachment-procedure, waarin het draaide om mogelijk machtsmisbruik door Trump, lijkt er nu in Trumps eigen Republikeinse Partij aanzienlijk meer steun voor het afzetten van de president. Zeker vier Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zeggen de afzettingsprocedure te steunen.

Verder schrijft The New York Times dat de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell tevreden is met de afzettingsprocedure. Trump zou zo makkelijker uit de partij verwijderen zijn, schrijft de krant op basis van bronnen rond McConnell.

Ook de belangrijkste Republikein in het Huis, Kevin McCarthy, zit met de procedure in zijn maag. Hij heeft in ieder geval besloten zijn partijgenoten niet actief af te raden voor impeachment te stemmen.
Afzetten zal Democraten niet lukken - voorkomen dat Trump weer president wordt misschien wel
12 Januari, 12:19 Volkskrant
De Democraten zijn maandag begonnen met hun poging president Donald Trump af te zetten. Hoewel de kans klein is dat dit zal slagen, gezien het verzet van de Republikeinen, lukt het de Democraten mogelijk wel om Trump te verbieden ooit nog president te worden.


Pelosi wil haast maken met het afzetten van Trump
11 Januari, 13:16 Volkskrant
Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil snel een afzettingsprocedure in gang zetten tegen president Donald Trump, als hij niet binnen enkele dagen uit zijn ambt wordt gezet. Dat schreef ze zondag in een brief aan haar collega?s.


Leider Vijfsterrenbeweging wil Italiaanse president afzetten
27 Mei 2018, 21:54 NOS nieuws

De leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, heeft gezegd dat de Italiaanse president Mattarella moet worden afgezet. Hij vindt dat Mattarella de grondwet heeft geschonden met zijn weigering een euroscepticus te benoemen als minister van Financiën.

In een interview met de televisiezender RAI zei Di Maio dat de coalitie een paar stappen verwijderd was van de vorming van een regering, en dat het proces gestopt is "omdat er een minister in ons kabinet zat die de Europese Unie bekritiseerde".

Volgens Di Maio is Italië nu verwikkeld in een institutionele crisis, en moet het parlement een oordeel vellen over de president die de wil van het volk heeft genegeerd.

Met een beroep op artikel 90 van de grondwet wil Di Maio de president afzetten. Dat artikel gaat over hoogverraad en schending van de grondwet. Als een meerderheid zich daarvoor uitspreekt, moet het constitutionele hof besluiten of de president wordt afgezet.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn