NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Afghanen

2News.be / Trefwoorden / Afghanen

Taliban vraagt wereld met hen "samen te werken" om Afghanen te helpen
14 September, 00:05 Skynet Buitenland
De taliban hebben de internationale gemeenschap opgeroepen om met de islamistische beweging samen te werken, om zo de Afghaanse bevolking te helpen. "De wereld moet met ons samenwerken", zei woordvoerder Zabihullah Mujahid. "Veiligheid is verzekerd in het land en de mensen zijn in economische moeilijkheden: voedsel en medicijnen zijn schaars."


Op Lesbos zitten nog altijd duizenden Afghanen vast in limbo: ?Er is hier geen hoop?
4 September, 00:05 Volkskrant
Op de Griekse eilanden wachten duizenden Afghaanse vluchtelingen hun jarenlange asielprocedure af. Over een nieuw Europees vluchtelingenbeleid na de machtsovername van de Taliban maken ze zich weinig illusies. ?Er is hier geen hoop.?


Bijleveld: soms onbegrijpelijk dat gevluchte Afghanen zijn teruggegaan
4 September, 00:04 NOS nieuws

Demissionair minister Bijleveld van Defensie vindt het "soms onbegrijpelijk" dat Afghanen die naar Nederland zijn gevlucht deze zomer zijn teruggegaan naar Afghanistan. "In een situatie die al niet goed was", zei Bijleveld voor de wekelijkse ministerraad in Den Haag.

Ze reageerde daarmee op een publicatie van De Telegraaf. De krant schrijft dat honderden mensen ondanks negatieve reisadviezen en de oprukkende Taliban voor vakantie en familiebezoek naar Afghanistan zijn gereisd. Twee van hen doen in de krant hun verhaal.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment contact met zo'n 600 mensen over evacuatie uit Afghanistan met Nederlandse hulp. Het zijn vooral Nederlanders, zogeheten statushouders en familieleden die in aanmerking komen voor gezinshereniging, liet het ministerie gisteravond weten. Exacte aantallen per groep zijn niet bekend; het ministerie maakt geen onderscheid tussen de hulpzoekenden.

Statushouders zijn mensen die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn erkend als asielzoeker. Ze krijgen in eerste instantie een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Volgens de regels mogen statushouders niet naar hun land van herkomst reizen, in dit geval dus Afghanistan.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat zo'n reis gevolgen kan hebben voor statushouders. De IND beoordeelt dan "of hij of zij nog bescherming nodig heeft en of de vergunning dient te worden ingetrokken". Overigens kunnen mensen soms langere tijd statushouder blijven, bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met Nederlands leren of om het inburgeringsexamen te halen. Mensen met een Nederlands paspoort kunnen in principe wel vrij reizen.

Dringend advies: ga weg

Vanwege de snelle opmars van de Taliban waarschuwde de Nederlandse ambassade in Kabul landgenoten op 6 augustus om het land zo snel mogelijk te verlaten. Ondanks die oproep vertrokken toen nog mensen uit Nederland naar Afghanistan.

Na de val van Kabul, half augustus, zetten westerse landen missies op touw om nog zoveel mogelijk mensen te evacueren. Dat leidde tot chaos rond het vliegveld van Kabul. Bij een aanslag door de Afghaanse tak van Islamitische Staat kwamen dertien Amerikaanse militairen en 169 Afghanen om het leven.

'Bedonderd'

Ook Nederlandse militairen waren op en rond het vliegveld actief. Ambassadeur Caecilia Wijgers vertelde woensdag in het AD dat de kogels haar om de oren vlogen toen ze onder militaire begeleiding bij een van de poorten van het vliegveld ging kijken.

PVV-leider Geert Wilders zegt naar aanleiding van het Telegraaf-artikel dat hij de zaak schandalig vindt en dat terugkeerders "ons gewoon hebben bedonderd".
Taliban aan de macht - Taliban vieren terugtrekking VS
31 Augustus, 00:03 Skynet
De radicaalislamitische taliban heeft het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen uit Afghanistan gevierd als "historisch". Taliban-woordvoerder Zabihoellah Moedjahid zegt dat het land nu weer "volledig onafhankelijk" is.


'Amerikaanse veteranen redden honderden Afghanen in geheime operatie'
28 Augustus, 00:04 NOS nieuws

Amerikaanse Afghanistan-veteranen zijn er na de val van Kabul in geslaagd om honderden Afghaanse bondgenoten en hun familieleden op het vliegveld te krijgen. Deze veteranen deden dat vrijwillig, schrijft de Amerikaanse tv-zender ABC. Onder de belofte van strikte geheimhouding mochten journalisten van ABC meekijken in de beveiligde chatroom vanwaaruit de operatie werd geleid.

Operatie Pineapple Express (Ananas Express) begon op 15 augustus en stond onder leiding van luitenant-kolonel Scott Mann, een voormalig commandant van Amerikaanse commando's. De leden van zijn groep wilden een Afghaanse collega die door de Taliban werd gezocht, en zeker zou worden gedood, op het vliegveld van Kabul zien te krijgen. De Afghaan had meer dan tien jaar met Amerikaanse special forces samengewerkt.

Het plan lukte. Met hulp van het Amerikaanse leger en de Amerikaanse ambassade wisten de veteranen hun vriend en zes leden van zijn familie in veiligheid te brengen.

Kleine groepjes

In de dagen daarna werd de operatie uitgebreid. Tot woensdag werden 130 Afghaanse commando's, geheim agenten, hulpverleners en hun familieleden in kleine groepjes door een gids door de Taliban-afzettingen rond het vliegveld geloodst.

Waarom was de situatie rond het vliegveld zo ingewikkeld? Bekijk het in deze video:

In de nacht van woensdag op donderdag werd het tempo opgevoerd. De Afghanen die gered moesten worden, werden naar een toegang tot het vliegveld geleid. Daar moesten ze uitkijken naar een Amerikaanse militair met een rode zonnebril of een militair met het embleem van de Amerikaanse commando's op zijn uniform. Als ze met hun telefoon een plaatje van een gele ananas op een roze achtergrond lieten zien, werden ze binnen de muren van het vliegveld getrokken.

Aanslagen

Die nacht werden 500 Afghanen in veiligheid gebracht, zeiden de veteranen tegen ABC. De IS-aanslag van gisteren maakte een eind van de operatie. Onder de gewonden waren ook Afghanen die in veiligheid moesten worden gebracht. Of er ook Afghanen zijn omgekomen die gered moesten worden, weten de veteranen niet.

"Die nacht was een gekkenhuis", zei de voormalige Navy SEAL Jason Redman tegen ABC. Hij hielp bij het in veiligheid brengen van Afghanen die hij kende. Het raakt hem diep dat de Amerikaanse regering hen niet hielp. "Wij deden wat we als Amerikanen moesten doen."
Wanhopig genoeg om hun leven te riskeren: Afghanen blijven samentroepen op plaats waar zelfmoordterrorist zich opblies
28 Augustus, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Tienduizenden Afghanen blijven zich vrijdag verdringen aan de luchthaven van Kaboel, zelfs op de plaats waar gisteren nog honderden mensen om het leven kwamen bij een zelfmoordaanslag. De wanhoop is groot, de beelden schrijnend. ?Elke seconde kan er hier een bom ontploffen, dat weet ik?, aldus een man, ?maar na de explosie heb ik beslist dat het te gevaarlijk wordt in dit land.?
Afghanen kunnen Facebook-profiel met enkele klik blokkeren
22 Augustus, 00:01 Tweakers
Facebook maakt een nieuw functie beschikbaar voor gebruikers in Afghanistan waarmee met een druk op de knop een profiel geblokkeerd wordt. Daarmee wordt het profiel voor onbekenden afgeschermd. De maatregel volgt na de machtsovername door de taliban in het land.


Conflict Afghanistan - Duits legervliegtuig in Kaboel geland voor evacuatiemissie
17 Augustus, 00:03 Skynet
Op de luchthaven van Kaboel is daarnet een A400M transportvliegtuig van de Duitse luchtmacht geland om te beginnen met de evacuatie van Duitse burgers uit Afghanistan. Dat hebben veiligheidsbronnen gemeld aan het Duitse persagentschap dpa.


Kabinet wil niet onbeperkt Afghanen toelaten die Nederland hielpen in Afghanistan
14 Augustus, 00:06 Volkskrant
Het kabinet is afgezien van Afghaanse tolken niet van plan Afghanen die Nederlandse troepen hebben geholpen ruimhartig naar Nederland te laten komen. De regering denkt dat dit tot een ?niet-beheersbare toename? van asielaanvragen zou leiden.


Meer dan de helft van alle Afghanen leeft onder de armoedegrens
7 Mei 2018, 19:12 Skynet
Meer dan de helft van de bijna 30 miljoen inwoners van Afghanistan leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het centraal bureau voor de statistiek over de jaren 2016 en 2017. Het aandeel mensen dat onder de armoedegrens leeft klimt van 38 procent in 2011-2012 naar 55 procent.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn