NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Abortus

2News.be / Trefwoorden / Abortus

5 Mei, 00:08 Volkskrant
5 Mei, 00:08 Volkskrant
5 Mei, 00:08 Volkskrant
Duizenden Tsjechen protesteren tegen abortus
1 Mei, 00:05 Skynet
Duizenden mensen hebben zaterdag in de Tsjechische hoofdstad Praag betoogd tegen abortus. In het centrum van stad stuitten de deelnemers aan de "nationale mars voor het leven" op een tegendemonstratie van enkele honderden betogers. Volgens persbureau CTK leverden beide partijen verbale gevechten, maar daar bleef het bij. De politie hoefde niet in actie te komen.


Duizenden demonstreren in Madrid tegen abortus
28 Maart, 00:07 Skynet Buitenland
Duizenden mensen liepen zondag door de Spaanse hoofdstad Madrid om te protesteren tegen abortus. Aanleiding voor de demonstratie is het voornemen van de Spaanse regering om toegang tot abortus in openbare ziekenhuizen wettelijk te garanderen.


Verkrachtingszaak 11-jarig meisje zwengelt discussie over abortus aan in Bolivia
30 Oktober 2021, 00:07 NOS nieuws

De zaak van een 11-jarig meisje dat in Bolivia werd verkracht door een familielid en zwanger raakte, leidt daar tot een felle discussie over abortus. De krant The Guardian schrijft dat het meisje werd misbruikt door de 61-jarige vader van haar stiefvader. Ze woonde samen met haar zussen bij de man, omdat haar ouders vanwege werk in de hoofdstad La Paz verbleven. De man zit vast voor zijn misdaden, schrijft de krant.

Het meisje zou aanvankelijk abortus hebben willen laten plegen, totdat de katholieke kerk in Bolivia zich in de zaak mengde. In Bolivia mag sinds 2014 bij wet een zwangerschap worden afgebroken, als die een gevolg is van verkrachting of incest. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de kerk het meisje en haar moeder hebben overgehaald om de zwangerschap alsnog te voltooien.

Een woordvoerder van de kerk zegt dat ze "de maatschappelijke plicht hebben om het leven van zowel de baby als de moeder veilig te stellen". Mensenrechtenorganisaties zeggen daarentegen dat er sprake is van manipulatie door de kerk en dat de mensenrechten van het 11-jarige meisje worden geschonden.

'Cultuur van verkrachtingen'

Nadia Cruz, een ombudsvrouw voor mensenrechten in Bolivia, heeft aangekondigd strafrechtelijke stappen te ondernemen tegen het aartsbisdom van Santa Cruz, de moeder van het meisje en de medische staf van het ziekenhuis in Santa Cruz waar het meisje aanvankelijk verbleef vanwege schending van de zorgplicht en mensenhandel met het oog op gedwongen zwangerschap.

Mensenrechtenorganisaties spreken van een 'cultuur van verkrachtingen' in het Latijns-Amerikaanse land. Actiegroep La Casa de la Mujer stelt dat er in 2020 bijna 40.000 minderjarige meisjes zwanger raakten. De gemiddelde leeftijd waarop zij zwanger werden is 15 jaar.
Uma Thurman spreekt steun uit voor vrouwen in Texas: "Ik liet ook abortus uitvoeren"
23 September 2021, 00:01 HLN.BE
De Amerikaanse actrice Uma Thurman, bekend van Pulp Fiction en Kill Bill, spreekt haar steun uit voor de vrouwen in de Amerikaanse deelstaat Texas. Daar geldt sinds kort een bijzonder strenge abortuswet. In een opiniestuk dat vandaag in de Washington Post werd gepubliceerd, getuigt ze over haar "donkerste geheim": als jonge vrouw liet ook zij een abortus uitvoeren.


Webhost GoDaddy weert Texaanse verkliksite rond illegale abortus
8 September 2021, 00:10 NU.NL - Tech
Het webhostingbedrijf GoDaddy heeft een Texaanse website waarop burgers anoniem tips kunnen achterlaten over mensen die helpen bij of aanzetten tot abortus vrijdag geweerd. De antiabortusgroep achter de website, Texas Right to Life, kreeg van GoDaddy de keuze een nieuwe webhost te vinden of offline te gaan.


?Abortus wordt de facto verboden in Polen ? dat is nogal wat in een EU-land?
29 Januari 2021, 16:55 Volkskrant
Honderdduizenden Polen gaan naar verwachting dit weekeinde de straat op om te protesteren tegen een nieuwe abortuswet. ?Je kunt wel zeggen dat vrouwen een terugkeer naar de Middeleeuwen vrezen?, vertelt Volkskrant-correspondent Arnout le Clercq.


Biden draait maatregelen terug die toegang tot abortus beperken
28 Januari 2021, 15:44 Skynet
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zal vandaag de maatregel intrekken die de VS verbiedt buitenlandse ngo's die abortusdiensten aanbieden te financieren. Dat heeft het Witte Huis aangekondigd.


Biden wil meer Amerikanen toegang geven tot ziekteverzekering
28 Januari 2021, 15:08 Skynet
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil de ziekteverzekering toegankelijker maken voor Amerikanen tijdens de coronapandemie. Biden zal vandaag een decreet (executive order) tekenen zodat Amerikanen zich tussen midden februari en midden mei kunnen laten verzekeren via 'Obamacare'. In veel staten is de inschrijvingstermijn daarvoor in december afgelopen.


Woedende straatprotesten in Polen na bijna totaalverbod op abortus
28 Januari 2021, 09:44 Volkskrant
Abortus wordt zo goed als onmogelijk in EU-lidstaat Polen. Woensdagavond is een bijna totaalverbod aangekondigd. Enkele duizenden woedende Polen zijn al de straat op gegaan om te demonstreren.


Honduras zet voor (bijna) altijd een streep door legalisering abortus
23 Januari 2021, 13:26 Volkskrant
Donderdag stemde het Hondurese congres in ruime meerderheid voor een grondwetswijziging die het abortusverbod nog steviger verankert voor de volgende generaties. Voortaan schrijft de grondwet niet alleen voor dat afbreking van een zwangerschap in alle gevallen verboden is, maar ook dat alleen een meerderheid van driekwart het artikel kan aanpassen.


Ierse premier noemt abortus-referendum 'hoogtepunt van stille revolutie'
26 Mei 2018, 12:30 NOS nieuws

De Ierse premier Leo Varadkar noemt de uitkomst van het abortus-referendum van gisteren het "hoogtepunt van een stille revolutie". De minister van kinderen en jeugdzaken Katherine Zappone zegt dat versoepelde wetgeving voor het eind van het jaar kan zijn goedgekeurd door het parlement en van kracht kan zijn.

Gisteravond bleek uit exitpolls dat een meerderheid van de Ierse kiezers voorstander is van een soepeler abortuswet.

Tegenstanders van Save the 8th group spreken van een tragedie van historische proporties. De naam van de groep verwijst naar het achtste amendement van de Ierse grondwet, waarin staat dat abortus alleen is toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is.

De officiële uitslag moet nog volgen, maar als blijkt dat een grote meerderheid inderdaad vóór heeft gestemd, betekent dat dat Ierse vrouwen tot 12 weken in de zwangerschap altijd een abortus kunnen krijgen.

Ze hoeven er dan niet meer de grens voor over, zoals nu vaak gebeurt.
Ruim 66 procent van de Ieren stemde voor versoepelen abortus
26 Mei 2018, 18:42 NOS nieuws

Van de Ieren die gisteren hun stem uitbrachten in een referendum heeft 66,4 procent voor het versoepelen van de abortuswetgeving gestemd. 33,6 procent stemde tegen. Uit een exitpoll bleek gisteravond al dat een verrassend grote meerderheid voor meer liberalisering was.

Nu is in Ierland abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting of incest is het beëindigen van de zwangerschap verboden. De Ierse wetgeving is daarmee een van de strengste in de Europese Unie.

Ruim drie miljoen Ieren konden in een volksraadpleging stemmen over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. De opkomst was hoog, ruim 64 procent bracht zijn stem uit. Vrouwen kunnen straks tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus krijgen.

Revolutie of tragedie

De Ierse premier Leo Varadkar noemde de uitkomst van het referendum "het hoogtepunt van een stille revolutie". Tegenstanders in het overwegend rooms-katholieke Ierland spraken juist van een "historische tragedie".

Volgens minister Katherine Zappone van Kinder- en Jeugdzaken kan de versoepelde wet nog dit jaar van kracht worden.
Liefde voor het leven of haat tegen vrouwen? Abortus-referendum splijt Ierland
24 Mei 2018, 19:42 Volkskrant
De Ieren mogen zich vrijdag uitspreken over een ruimere abortuswet. Een gruwel voor de pro-life-beweging, maar hard nodig volgens artsen en feministen. De katholieke kerk houdt zich dit keer opvallend stil in de ?moeder aller debatten?.


Abortus: sneuvelt morgen het laatste Ierse taboe?
24 Mei 2018, 17:00 NOS nieuws

Het wordt wel het laatste taboe van Ierland genoemd: abortus. Binnen de EU hebben de Ieren de strengste abortuswetgeving van allemaal. Morgen gaan ze naar de stembus om te stemmen over versoepeling. De uitslag is lang niet zeker; vooral in de plattelandsgebieden is de weerstand tegen abortus groot.

Achtste amendement

Op dit moment is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Zelfs na verkrachting geeft de Ierse wet geen toestemming om een zwangerschap voortijdig te beëindigen. Dat alles is vastgelegd in het achtste amendement van de Ierse grondwet. De referendumvraag is daarom of Ieren willen dat dit achtste amendement wordt ingetrokken en wordt vervangen door soepelere wetgeving, waarbij moeders tot 12 weken de mogelijkheid krijgen tot een abortus.

Nicola Cavanagh ondervond negen jaar geleden de strenge wetgeving aan den lijve. Ze kreeg na 19 weken zwangerschap te horen dat haar baby niet levensvatbaar was. Bekijk hier haar verhaal:

"Er was van alles mis met het kindje", herinnert Nicola zich. "Het enige dat zeker was, was dat hij uiteindelijk zou overlijden." Samen met haar man besloot ze dat ze een abortus wilde. "Dat leek ons het meest humane om te doen." Alleen kon ze niet bij een Ierse arts terecht. "Er was niemand die me bijstond of me adviseerde", herinnert ze zich. "We stonden er helemaal alleen voor. Ze zeiden dat ik maar naar Groot-Brittannië moest gaan."

Over andere vrouwen die dat deden, hoorde Nicola verschrikkelijke verhalen. "Vrouwen die het stoffelijk overschot van hun kind in een koffer vanuit Engeland mee naar huis namen of het opstuurden in een postpakket."

2000 euro

Ondanks die verhalen gaan jaarlijks meer dan 3000 Ierse vrouwen naar Groot-Brittannië voor een abortus. Voor Nicola bleek het geen optie: "De ingreep zou meer dan 2000 euro kosten, exclusief vluchten en hotels", zegt ze. "We hadden net een huis gekocht, ons spaargeld was op."

Ze werd gedwongen te wachten tot de baby in haar buik overleed en doodgeboren ter wereld kwam. Dat zou nog weken duren. "Kun je je voorstellen: om je heen zie je dolgelukkige stellen die hun eerste echo krijgen. Maar ik moest elke week naar het ziekenhuis voor een echo om te kijken of mijn baby al dood was. Het was echt een traumatische ervaring."

Roadshow

Nicola zet zich daarom actief in voor de ja-campagne in haar provincie Donegal, in het Noordwesten van Ierland. Het percentage kerkgangers is er het hoogst van heel Ierland. Niet verwonderlijk dus dat het nee-kamp er zich nadrukkelijk laat zien: hier is hun aanhang het grootst. Met een speciale roadshow trekken ze door het land.

Scroll hier door de argumenten van enkele nee-stemmers:

De actievoerders dragen grote rode vlaggen met daarop 'Vote No'. Ze worden begeleid door een wagen die voortdurend het nummer I love you baby, uit de speakers knalt. "Het gaat om leven en dood", zegt één van hen. "Abortus is moord. Dat willen we niet in Ierland."

Vrouwen

Wat opvalt is dat de nee-campagne ook veel vrouwen aantrekt. "Als het achtste amendement verdwijnt, gaat de cultuur veranderen. Dan wordt het steeds normaler om voor abortus te kiezen", zegt Vicky. "Als je pro-life bent, ben je niet conservatief. Je geeft juist om het leven van een kind en wil er alles aan doen om het te beschermen."

Nicola kan die redenering maar moeilijk accepteren. "Het nee-kamp doet alsof er ineens een abortusgolf door Ierland zal trekken. Maar het gaat om de keuzevrijheid. De keuze voor een abortus maakt geen enkele vrouw lichtzinnig. Ierland vertrouwt zijn moeders niet. Dat moet veranderen."
Experts in de Kamer voorstander van depenalisering abortus
23 Mei 2018, 17:42 Skynet
De eerste vijf experts die in de Kamercommissie Justitie werden gehoord over een mogelijke depenalisering van abortus, toonden zich in grote mate voorstander.


Alternatieve meerderheid wil abortus uit de strafwet - er komen hoorzittingen
2 Mei 2018, 12:00 Skynet
Socialisten, groenen, DéFI, PVDA én meerderheidspartij Open Vld hebben in de Kamer wetsvoorstellen ingediend om abortus uit de strafwet te halen. Er komen hoorzittingen, maar binnen het bredere kader van een strafwethervorming. De oppositie vreest dat de meerderheidspartijen de vis willen verdrinken, aangestuurd door CD&V.


Duitse arts ontketent beweging met verzet tegen (nazi)wet die 'reclame' voor abortus verbiedt
30 April 2018, 18:54 Volkskrant
De Duitse huisarts en gynaecoloog Kristina Hänel kreeg een boete van 6.000 euro omdat zij op haar website had gemeld dat zij abortussen verrichtte. Na de verbazing volgde strijdlust - en nu heeft ze een beweging ontketend waarbij steeds meer artsen zich aansluiten. Zelden was huisarts en gynaecoloog Kristina Hänel (62) zo verbaasd als drie jaar geleden, toen ze een dagvaarding in de brievenbus van

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn