NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Aanslag

2News.be / Trefwoorden / Aanslag

Pijl-en-boogaanval Noorwegen was terroristische aanslag
Zaterdag, 00:06 Volkskrant
De 37-jarige Deen die woensdag in de Noorse plaats Kongsberg vijf mensen doodde, was een bekeerde moslim die waarschijnlijk een terroristisch motief had. Dat hebben de Noorse autoriteiten gezegd.


Bewaker kreeg week voor de aanslag op Peter R. de Vries al tip over verdachte man: ?Leek alsof hij hem iets wilde aandoen?
Zaterdag, 00:00 Gazet v. Antwerpen

Het bewijs tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries is fors volgens het OM. Toch blijven veel vragen open. Het grootste raadsel: wat gebeurde er met de tip dat de misdaadverslaggever een week voor de aanslag al werd gevolgd? Twee medewerkers van de parkeergarage merkten een verdachte persoon op en seinden een beveiliger van RTL Boulevard in, blijkt uit een reconstructie door De Telegraaf.
Deze vijf Amerikaanse soldaten kwamen om het leven bij aanslag in Kaboel: ?Hij twijfelde geen moment toen de plicht riep?
28 Augustus, 00:00 Gazet v. Antwerpen

Bij de aanslag nabij de luchthaven van Kaboel kwamen donderdagnamiddag dertien Amerikaanse soldaten om het leven. Van vijf is de identiteit inmiddels bekend, het gaat om vier mariniers en een hospik van de Amerikaanse zeemacht.
Veertien burgers gedood bij aanslag in Niger
27 Juli, 00:04 Skynet
In de Nigerse stad Bani-bangou, vlakbij de grens met Mali, zijn zondag veertien burgers omgekomen bij een aanslag. Dat heeft de Nigerse regering maandagavond bekendgemaakt. In de regio zijn burgers wel vaker het slachtoffer van vermoedelijke jihadisten.


Verdachten aanslag Peter R. de Vries blijven langer vastzitten
10 Juli, 00:04 NOS nieuws

De verdachten van de aanslag op Peter R. de Vries blijven langer vastzitten. De rechter-commissaris heeft het voorarrest van de 35-jarige Pool Kamil E. uit Maurik en de 21-jarige Rotterdammer Delano G. met twee weken verlengd.

Ze mogen nog steeds geen contact hebben met de buitenwereld, behalve met hun advocaat.

De politie ziet G. als de vermoedelijke schutter en E. als de vermoedelijke bestuurder van de vluchtauto. Beide verdachten werden dinsdagavond aangehouden op de A4 bij Leidschendam, kort na de aanslag op de misdaadverslaggever.

G. en E. kwamen eerder in aanraking met de politie. G. werd als 17-jarige tot tien maanden jeugddetentie veroordeeld vanwege onder meer woninginbraken en gewelddadige straatroven. E. stond in zijn thuisland Polen bekend als veelpleger, zeggen Poolse media.

Bloemen op De Dam

Op de Dam in Amsterdam werden vanmiddag 4000 rozen neergelegd als steunbetuiging aan De Vries, een initiatief van een groep burgers. Op het bord staat een foto van De Vries met daarboven geschreven: "Aanval op persvrijheid? Nee het is een aanval op zijn rol als vertrouwenspersoon in het Marengo-proces!". Een familielid van Nabil B. steunt de bloemenactie.

De Vries ligt sinds dinsdagavond met zware verwondingen in een ziekenhuis in Amsterdam. Burgemeester Halsema zei diezelfde avond dat hij "vecht voor zijn leven".

De laatste update over De Vries is van gisteravond. De familie en de partner van de misdaadverslaggever lieten aan RTL Boulevard weten dat zijn gezondheidstoestand ongewijzigd is. Ook zeiden ze dat het nog enige tijd zal duren voordat er meer duidelijkheid komt.
YouTube verwijdert honderden filmpjes over aanslag op De Vries
7 Juli, 00:07 NU.NL - Tech
In de uren nadat Peter R. de Vries werd neergeschoten, heeft YouTube honderden filmpjes verwijderd waarop de gewonde De Vries en de plek van het misdrijf te zien zijn. De filmpjes zijn dinsdagavond gemaakt door omstanders.


7 Juli, 00:02 Skynet Belgie
Proces verijdelde aanslag Frankrijk - Rechtbank velt vonnis over verijdelde bomaanslag op MEK-bijeenkomst
4 Februari, 04:36 Skynet Belgie
De correctionele rechtbank van Antwerpen doet vandaag/donderdag uitspraak in de zaak over de verijdelde bomaanslag op een bijeenkomst van de Iraanse verzetsbeweging MEK in Frankrijk in 2018. De federale procureur vorderde voor de vier beklaagden, onder wie de Iraanse diplomaat Assadollah A., gevangenisstraffen tot 20 jaar voor poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.


Verschillende doden bij aanslag in Afghanistan
30 Januari, 11:03 Skynet
Bij een aanslag van de taliban op een legerbasis in de oostelijke Afghaanse provincie Nangarhar zijn verschillende militairen om het leven gekomen. Volgens een raadslid zijn zeker veertien soldaten omgekomen, terwijl volgens de provincieregering er acht doden vielen.


Italiaanse politie arresteert rechtse extremist, mogelijke aanslag voorkomen
22 Januari, 15:32 Skynet
Italiaanse antiterrorisme-eenheden hebben een vermoedelijke rechts-extremist gearresteerd, die van plan zou zijn geweest een aanslag te plegen. De 22-jarige verdachte wordt beschuldigd van onder andere het aanzetten tot een mogelijke aanslag en nazi-propaganda. Dat bevestigt het gerecht vrijdag.


Michiel Vos, Amerikakenner en schoonzoon Nancy Pelosi, emotioneel: ?Dit was een soort aanslag?
7 Januari, 10:36 Gazet v. Antwerpen

Amerikakenner en schoonzoon Michiel Vos was er woensdag bij toen plots Trump-aanhangers het Capitool bestormden. Hij getuigde daarover donderdag op Studio Brussel, en in zijn woordkeuze schemerden emoties van kwaadheid tegenover Trump en droefheid over het geweld door. ?De onderkant, de rauwe kant van Amerika, stroomde binnen in het Capitool.?
Turkse minister spreekt bij herdenking aanslag op migranten in Duitsland
29 Mei 2018, 08:18 NOS nieuws

Duitsland wordt vandaag herinnerd aan een zeer pijnlijke dag in de geschiedenis van de Bondsrepubliek: de brandstichting 25 jaar geleden door vier rechts-extremisten in een huis in Solingen. Twee vrouwen en drie meisjes van Turkse afkomst kwamen om.

Bondskanselier Merkel zal de herdenking in Solingen bijwonen, net als de minister van Buitenlandse Zaken Maas en diens Turkse ambtgenoot Cavusoglu. Dat laatste is opvallend, omdat de verhouding tussen de Duitse en Turkse regering niet best is. Cavusoglu mocht komen onder voorwaarde dat hij alleen slachtoffers komt herdenken en niets politieks gaat zeggen.

Bondspresident Steinmeier had vrijdag al een ontmoeting met Mevlüde Genç, de moeder en tante van de meisjes die bij de brand in 1993 omkwamen. Steinmeier schreef gisteren op Facebook dat de "herinnering aan deze gruwelijke daad niet mag verbleken". Ook prees hij Mevlüde Genç voor haar vergevingsgezindheid en noemde hij haar een voorbeeld voor ieder die zich tegen discriminatie, racisme en geweld keert.

De daders van de aanslag in Solingen waren kort daarvoor bij een feest van een volkstuinencomplex weggestuurd, omdat ze dronken waren. Onder de mannen die hen wegstuurden, waren er twee van Turkse afkomst. De vier besloten daarna dat ze wraak zouden nemen op alle Turken.

Ze drongen het huis van de Turkse familie in Solingen binnen, besprenkelden een kist met benzine en staken die in brand. Uiteindelijk brandde het hele pand af. Behalve de twee doden waren er veertien gewonden te betreuren. Dat gebeurde allemaal in een tijd dat er overal in Duitsland aanslagen op migranten werden gepleegd, vooral in het oosten van het land.

Ook in Nederland was de verontwaardiging groot. Programmamakers van 3FM startten een protestactie, waarbij de deelnemers een briefkaart met de tekst "Ik ben woedend" naar Hilversum stuurden. De programmamakers leverden de 1,2 miljoen kaarten af bij de Duitse regering in Bonn.

Hoewel het geweld tegen migranten de laatste tijd afneemt, worden er in Duitsland nog geregeld incidenten gemeld. Vorig jaar werden 312 asielzoekerscentra beklad en zijn er 46 geweldsincidenten bij deze centra geweest, waaronder brandstichting, zei correspondent Jeroen Wollaars in het NOS Radio 1 Journaal.
Jaar na aanslag in Manchester brengt Ariana Grande klein maar blijvend eerbetoon aan de slachtoffers
27 Mei 2018, 10:48 Gazet v. Antwerpen

De aanslag op de fans van Ariana Grande tijdens haar concert in Manchester is ondertussen een jaar geleden, maar duidelijk nog niet vergeten. Dat maakt de zangeres duidelijk op Instagram, waar ze haar nieuwste tattoo toont: een bij, het symbool van Manchester.
'Geliquideerde elektricien Almere zat achter grootste aanslag Iran'
26 Mei 2018, 09:30 NOS nieuws

Een Iraanse man die in 2015 werd geliquideerd in Almere, was vrijwel zeker verantwoordelijk voor de grootste aanslag in de geschiedenis van Iran. Dat schrijft Het Parool.

Onder de naam Ali Motamed was hij in de jaren 80 in Nederland een nieuw leven begonnen. In werkelijkheid heette hij Mohammad Reza Kolahi Samadi. In Iran was hij bij verstek ter dood veroordeeld. Bij de bomaanslag in 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran kwamen 73 mensen om het leven, onder wie opperrechter ayatollah Behesthi en vier ministers.

Politiek vluchteling

Samadi was een prominent lid van een sjiitische verzetsbeweging. Na de aanslag kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Volgens de krant meldde hij zich bij de autoriteiten met zijn nieuwe naam en kreeg hij begin jaren negentig een verblijfsvergunning. In Nederland leidde hij sindsdien een rustig leven, bij de Nederlandse politie was hij niet bekend.

Ook zijn vrouw wist lange tijd niet wie Ali Motamed werkelijk was, schrijft Het Parool. Zij denkt dat Iran achter zijn liquidatie zit.

Bang

Haar man werd internationaal gezocht en zijn foto zou onlangs nog zijn getoond in Iraanse media. Hij was de laatste jaren bang om vermoord te worden en wilde niet dat zijn foto op sociale media kwam, zegt zijn weduwe.

De liquidatiezaak werd gisteren behandeld in de rechtbank in Lelystad. De twee verdachten uit Amsterdam, Anouar A.B. en Moreo M., waren niet bij de zitting aanwezig, hun advocaten wel. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee ervan dat ze Motamed met een vuurwapen in het hoofd hebben geschoten. De zaak gaat in augustus verder.
Tegels lichten van MH17-aanslag, gewoon vanachter de computer
25 Mei 2018, 04:54 NOS nieuws

Wat het officiële onderzoeksteam naar de aanslag op vlucht MH17 gisteren als conclusie presenteerde, zei digitaal collectief Bellingcat vorig jaar al: de Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald was afkomstig van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk.

De onthulling van het burgercollectief was vorig jaar al indrukwekkend. Met terugwerkende kracht is het nu dus ook gelegitimeerd door forensisch bewijs. Vandaag komt Bellingcat met een nieuw rapport over MH17 en geeft het zijn eerste persconferentie ooit. Wat is dit voor club?

Bellingcat komt uit de koker van de Engelse internetfanaat Eliot Higgins. De toen werkloze financieel analist werd rond 2012 bekend met zijn blog Brown Moses, waarop hij onder meer de wapenhandel rondom de Syrische oorlog blootlegde. Informatie daarover vond hij via openbare digitale bronnen, gewoon vanachter de computer in Leicester.

Zijn droom

Higgins' tamelijk nieuwe manier van nieuwsgaring smaakte naar meer. Dus in de zomer van 2014 haalde hij via een crowdfundingsactie in korte tijd bijna 50.000 pond (ongeveer 57.000 euro) op voor Bellingcat. Zijn droom: journalisten, activisten en onderzoekers een platform en de hulpmiddelen geven om samen tot 'open-source' onderzoeksjournalistiek te komen.

Deze mond vol betekent niet meer dan dat Higgins en zijn ploeg van voornamelijk vrijwilligers op basis van digitale bronnen onderzoeksjournalistiek bedrijven. Op basis van Facebook en de Russische evenknie VKontakte, Twitter, Instagram, andere sociale media, Google Earth, het opsnorren van officiële documenten die per ongeluk online komen en wat er verder digitaal maar voorhanden is, probeert een internationaal netwerk van huiskamerspeurneuzen de puzzel compleet te krijgen van conflicten die de internationale gemeenschap splijten.

Obsessie

In Nederland kreeg Bellingcat de meeste bekendheid door hun vondsten rond MH17. Ze kwamen dus met het nieuws over de 53ste brigade en identificeerde een hoge Russische generaal als medeplichtige aan de hand van zijn stem. NOS interviewde in 2016 een Nederlandse medewerker, die digitaal jacht maakte op informatie over de aanslag. Zijn zoektocht noemde hij "bijna een obsessie".

In het Syrië-conflict gingen zij na waar de bommen vielen. Bellingcat achterhaalde dat het Syrische leger clusterbommen gebruikte. Ook wist Higgins met zijn team uit te pluizen waar de Amerikaan James Foley precies was vermoord door IS, onder meer aan de hand van herkenningspunten van de executievideo.

De Nederlandse student Christiaan Triebert ontcijferde de WhatsAppgroep van Turkse coupplegers, die in 2016 de regering van Erdogan omver wilden werpen. "Met enige training kan iedereen dit doen. Het is geen magie, het is heel veel zoeken. Ik heb alleen openbare informatie gebruikt", zei hij daar destijds over tegen de NOS. "We zoeken niet naar één naald in één hooiberg, maar naar duizenden naalden in duizenden hooibergen. Dat is een fantastische uitdaging."

Triebert won met zijn onderzoek een Europese prijs voor innovatieve journalistiek. Tegen Het Parool zei hij "geen tegenstelling" te zien met traditionele journalistiek. "Het enige dat wij doen is berichten verifiëren. Het verschil is dat we dat doen met het nieuwste gereedschap. Er is gewoon veel mogelijk."
Zeven doden bij aanslag met bomauto in Benghazi

Bij de ontploffing van een bomauto in de Libische havenstad Benghazi zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zeker zeven mensen omgekomen. Minstens 22 andere mensen raakten gewond, zo melden lokale media.
Doden bij aanslag met autobom in Benghazi
25 Mei 2018, 01:00 NOS nieuws

In de Libische stad Benghazi zijn bij een aanslag met een autobom zeker zes mensen omgekomen. Minstens twintig mensen raakten gewond, onder wie enkelen zwaargewond.

De explosie was in het centrum, vlak bij het grootste hotel van de stad. Wie er achter de aanslag zit, is niet bekend. In het verleden heeft Islamitische Staat een aantal aanslagen in Libië opgeëist.

Benghazi, de tweede stad van het land, is in handen van strijders van het Libische Nationale Leger (LNL). Dat verjoeg vorig jaar islamisten uit Benghazi, onder wie die van IS en al-Qaida.
Minstens 4 doden en 16 gewonden bij zelfmoordaanslag in Bagdad

Bij een aanslag in Bagdad zijn donderdagochtend minstens vier mensen omgekomen. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op aan de ingang van een park, zo melden de lokale autoriteiten. Zestien mensen raakten gewond. De aanval is nog niet opgeëist.
Groot-Brittannië brengt hulde aan slachtoffers van aanslag Manchester
22 Mei 2018, 12:06 Skynet
Vandaag is het precies één jaar geleden dat Salman Abedi een zelfmoordaanslag pleegde in het foyer van de Manchester Arena na een concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande. Er vielen 22 doden, onder wie kinderen. Groot-Brittannië brengt hulde aan de slachtoffers met een ceremonie aan de kathedraal van Manchester, een minuut stilte en een muzikale avond niet ver van de concertzaal.


Wekdienst 22/5: hoorzitting Zuckerberg en jaar na aanslag Manchester
22 Mei 2018, 05:12 NOS nieuws

Goedemorgen! Het is vandaag precies een jaar geleden dat de aanslag bij een concert van Ariana Grande in Manchester plaatsvond en Peter R. de Vries wordt als getuige gehoord in de zaak tegen Willem Holleeder.

Vandaag zijn er perioden met zon. De temperatuur loopt op tot 25 graden, wel kunnen er in de middag een paar regen of onweersbuien ontstaan. De komende dagen blijft het warm met zo'n 23 tot 26 graden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor

Wat kun je vandaag verwachten?

Facebook-baas Mark Zuckerberg komt naar het Europees Parlement. Hij geeft daar uitleg over de privacybescherming op Facebook. Aanleiding is het schandaal met gegevensmisbruik bij Cambridge Analytica. De hoorzitting is vanaf 18.15 uur te volgen op NPO Nieuws en NOS.nl. Het is vandaag een precies jaar geleden dat de aanslag bij een concert van Ariana Grande in Manchester plaatsvond. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven. Onder de slachtoffers waren kinderen en ouders die hun kinderen kwamen ophalen. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken is in Den Haag. Hij geeft een persconferentie. Gisteren ontmoette hij minister Blok. Weer een dag in de zaak tegen Holleeder. Vandaag wordt misdaadverslaggever Peter R. de Vries als getuige gehoord.

Wat heb je gemist?

Reisgids Lonely Planet heeft de provincie Friesland op nummer drie gezet van de top-10 van Europese top-bestemmingen die nog niet door het grote publiek zijn ontdekt. Nooit eerder stond een Nederlandse bestemming zo hoog op die lijst. Eerder stond Texel op 9, en Rotterdam op 5.

Ander nieuws uit de nacht:

Microsoft belooft: regels Europese privacywet gelden wereldwijd: Dat betekent dat gebruikers wereldwijd kunnen zien welke gegevens Microsoft van hen verzameld heeft. Vermoedens in Drenthe: eerste wolf vestigt zich definitief: Al een aantal maanden is het dier gezien in natuurgebieden in Midden-Drenthe. Australische aartsbisschop schuldig bevonden aan verzwijgen misbruik: Het gaat om de 67-jarige Philip Wilson. Hij kan een gevangenisstraf krijgen van twee jaar. 'IS-verdachte Suriname wilde ronselen in Nederland en België': De Nederlandse terreurverdachte R. A. is volgens de Surinaamse politie het brein achter terreurgroep Islamitische Staat in Suriname.

En dan nog even dit:

Een megaboete voor een Amerikaanse tiener uit de Amerikaanse staat Oregon. Hij moet van de rechter een boete van 37 miljoen dollar betalen voor brandstichting in een natuurreservaat. Het bedrag staat voor de kosten van het blussen van de brand en het herstellen van de natuur en huizen in het gebied. Hij moet in ieder geval de komende tien jaar betalen wat hij kan. Als hij netjes betaalt, zijn proeftijd doorkomt en niet nog eens de wet overtreedt, wordt het betaalplan daarna stopgezet.

Fijne dag!Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn