NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Zwemmen

2News.be / Trefwoorden / Zwemmen

Extreme kou in de VS: zwemmen bij -10 en bevroren blusmaterieel
2 Januari, 11:24 NOS nieuws

Met temperaturen van beneden de tien graden onder nul is het momenteel geen pretje om naar buiten te gaan in het noorden van de VS, maar toch waagden sommigen op Nieuwjaarsdag zich aan de traditionele Polar Plunge, een frisse nieuwjaarsduik.

"Als je het water voor het eerst voelt, denk je: ben ik gek? Maar de rest van de dag, voel je je geweldig", zei een van de deelnemers aan een duik in Lake Michigan, ten noorden van Chicago. "De adrenaline giert door je lijf en dat voel je de hele dag nog."

De extreme kou zorgt ook voor problemen bij bijvoorbeeld de brandweer van Boston. Water bevriest op hun materieel, zuurstofflessen en maskers, zo te zien is in onderstaande video.
Brrr: zo is het om een wedstrijdje te zwemmen in water kouder dan 5°C
30 December 2017, 12:54 NOS nieuws

Na drie Nederlandse Kampioenschappen ijszwemmen vindt vandaag de allereerste editie plaats van de Amstel Ice Swim. Dit is een ijszwemwedstrijd in de Amsterdamse Amstel. Tijdens deze wedstrijd nemen ijszwemmers uit verschillende landen het tegen elkaar op in afstanden van vijftig, honderd, tweehonderd, vijfhonderd meter en één kilometer.

IJszwemmen wordt steeds populairder in Nederland. Bij deze sport gaan mensen zwemmen in watertemperaturen van vijf graden Celsius of kouder. Hoe is het om te zwemmen in ijskoud water?

Fergil Hesterman is organisator van de Amstel Ice Swim en tevens één van de deelnemers. Fergil zwemt al zijn hele leven en begon in 2015, na een hersenschudding, aan zwemmen in water van maximaal vijf graden Celsius. Op het NK in januari 2016 eindigde hij als eerste. Hiermee plaatste hij zichzelf voor het WK. Ook is hij de eerste Nederlander die een mijl in ijskoud water zwom.

Overal een ijsmijl zwemmen

Momenteel is Fergil bezig om de Ice Seven af te leggen; op elk werelddeel een ijsmijl zwemmen. "Tot nu toe is de Ice Seven volbracht door een vrouw uit New York, ik hoop de eerste man te worden. Tot nu toe heb ik twee werelddelen gehad, Noord-Amerika en Europa."

In het begin is het afzien voor Fergil. "Als ik net het water in ga, zijn de eerste twee tot drie minuten hels. Het voelt als duizenden prikjes over je hele lichaam. Dat is de tijd die je lichaam nodig heeft om te acclimatiseren," vertelt Fergil. "Na die minuten voelt het aangenaam en heb ik geen last van de kou en kan ik ontspannen. Een paar minuten later begin je te rillen en wordt je huid bleek, want je lichaam koelt af."

Bij het ijszwemmen, en dus ook bij de Amstel Ice Swim, gelden strikte veiligheidseisen. Zo zijn de deelnemers per afstand ingedeeld in groepen van vier en mogen er niet meer dan vier zwemmers in het water zijn. Iedereen moet een eigen begeleider hebben die de ijszwemmer in de gaten houdt. Ook moeten de deelnemers in het bezit zijn van een volledige sportmedische keuring, niet ouder dan zes maanden. Verder staan duikers in droogpak aan de rand die, indien nodig, direct het water in kunnen springen om te helpen en zijn er EHBO'ers aanwezig.

"Door het ijskoude water verlies je steeds meer warmte. Hierdoor ga je rillen, worden je spieren stijf en valt je gevoel langzaam weg. Door de inspanning van het zwemmen gaat het warmteverlies echter minder snel dan wanneer je stil ligt in het koude water," vertelt hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot. "De bloedvaten vernauwen en het bloed gaat vooral naar je vitale functies: hersenen, longen, hart."

IJszwemmen is volgens Ravesloot een sport waarbij het mentale aspect belangrijk is. "Je wil iets bereiken en accepteert het onaangename gevoel van het koude water," vertelt Ravesloot. "Doordat je er mentaal klaar voor bent, is zwemmen in ijskoud water langer vol te houden. Het gevoel van stress, onrust en paniek raakt je daarom minder."

Beide hoogleraren zijn het erover eens dat het voor ieder gezond persoon mogelijk is om in elk geval vijftig meter te zwemmen in ijskoud water. "Langere afstanden zijn wel mogelijk, mits je een neopreen zwempak aan hebt," geeft Kuipers aan. "Doe het echt altijd onder begeleiding en nooit alleen".
Stop to run, hier is de triatlon: zwemmen, fietsen en lopen rond het MAS
19 December 2017, 02:30 Gazet v. Antwerpen

Zwemmen, fietsen en lopen rond het MAS in Antwerpen. Iedereen kan het doen op 17 juni tijdens het eerste Port of Triathlon Festival. Want de nadruk van het nieuwe evenement op het Eilandje ligt op de recreatieve deelnemer, die steeds meer de weg naar de sport vindt.
EK zwemmen kortebaan - Coach Rik Valcke: "In Tokio staan we er opnieuw"
17 December 2017, 20:48 Skynet
Rik Valcke, hoofdcoach elite bij de Vlaamse Zwemfederatie, was uiteraard tevreden met de zilveren medaille van Pieter Timmers op het EK kortebaan. Daarnaast stelde hij vast dat er in Kopenhagen heel snel gezwommen werd, een feit waaruit lessen getrokken moeten worden om de nodige stappen vooruit te kunnen zetten. "Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zullen we er opnieuw staan."


EK zwemmen kortebaan - Pieter Timmers heeft dubbel gevoel na zilver
17 December 2017, 20:12 Skynet
Pieter Timmers zat zondag met een dubbel gevoel na het behalen van de zilveren medaille op de 100 meter vrije slag op het EK kortebaan in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij is tevreden met een nieuwe medaille, "maar het blijft knagen dat het geen eerste gouden medaille is geworden".


EK zwemmen kortebaan - Fanny Lecluyse had graag ook Belgisch record gezwommen
17 December 2017, 20:12 Skynet
"Deze bronzen medaille is het resultaat van een quasi perfecte finale", zo verklaarde Fanny Lecluyse zondag na haar derde plaats op de 200 meter schoolslag op het EK kortebaan in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Toch had ze ook graag een nieuw Belgisch record gezwommen.


EK zwemmen kortebaan - Emmanuel Vanluchene valt net naast podium op 100m wisselslag
17 December 2017, 18:24 Skynet
Emmanuel Vanluchene is vandaag vierde geworden in de finale van de 100 meter wisselslag op de slotdag van het EK kortebaan in de Deense hoofdstad Kopenhagen.


EK zwemmen kortebaan - Pieter Timmers pakt zilver met Belgisch record op 100m vrije slag
17 December 2017, 17:54 Skynet Sport
Pieter Timmers heeft vandaag met een Belgisch record de zilveren medaille behaald in de finale van de 100 meter vrije slag op het EK kortebaan in de Deense hoofdstad Kopenhagen.


EK zwemmen kortebaan - Titelverdedigster Fanny Lecluyse staat in finale 200 meter schoolslag
17 December 2017, 10:42 Skynet Sport
Fanny Lecluyse heeft zich deze ochtend op het EK kortebaan in Kopenhagen geplaatst voor de finale van de 200 meter schoolslag, het nummer waarop ze haar titel verdedigt.


EK zwemmen kortebaan - Uitgeschakelde Kimberly Buys wordt terug opgevist door forfait Kromowidjojo
16 December 2017, 20:12 Skynet Sport
Kimberly Buys zat in zak en as na de halve finale van de 100m vlinderslag toen bleek dat ze met de 9de tijd uitgeschakeld was voor de medaillestrijd. Gelukkig kon coach Ronald Gaastra een kwartier later melden dat de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo forfait geeft voor de finale en zo mag onze landgenote toch nog starten.


Fanny Lecluyse wordt zevende in de finale van de 100m schoolslag op EK zwemmen
16 December 2017, 18:00 Gazet v. Antwerpen

Fanny Lecluyse is zaterdag naar een zevende plaats gezwommen op de 100m schoolslag op het EK kortebaanzwemmen in Kopenhagen. De Moeskroense klokte een tijd van 1:05.45.
EK ZWEMMEN. Dumont haalt finale 200 meter vrije slag, Timmers in halve finales 100 meter vrije slag
16 December 2017, 10:48 Gazet v. Antwerpen

Pieter Timmers heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag op het EK kortebaan in het Deense Kopenhagen. Bij de vrouwen haalde Valentine Dumont de finale van de 200 meter vrije slag.
EK ZWEMMEN. Pieter Timmers stoot door op 50m vrij, Vanluchene en Aerents zijn out
15 December 2017, 10:48 Gazet v. Antwerpen

Pieter Timmers heeft zich vrijdag op het EK kortebaan in het Deense Kopenhagen gekwalificeerd voor de halve finales van de 50 meter vrije slag.
EK zwemmen kortebaan - Ronald Gaastra gelooft in twee medailles
14 December 2017, 21:18 Skynet
BRABO-coach Ronald Gaastra betreurde de slechte aankomst van Kimberly Buys in de finale van de 50 meter vlinderslag, die haar wellicht het brons kostte, maar is er van overtuigd dat zij, samen met Pieter Timmers, nog voor twee medailles kan zorgen op het EK kortebaan in Kopenhagen.


EK ZWEMMEN. Kimberly Buys naar halve finales 50m vlinder, Croenen en grieperige Caerts uitgeschakeld
14 December 2017, 11:24 Gazet v. Antwerpen

Kimberly Buys heeft zich donderdagvoormiddag geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag op de tweede dag van de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.
EK zwemmen kortebaan - Belgische aflossingsploeg naar finale 4x50m vrije slag
13 December 2017, 12:18 Skynet
De Belgische aflossingsploeg in de 4x50 meter vrije slag bij de mannen heeft zich geplaatst voor de finale op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.


EK ZWEMMEN. Lecluyse en Vanluchene halen halve finales, aflossingsploeg mag zich opmaken voor finale
13 December 2017, 12:00 Gazet v. Antwerpen

Fanny Lecluyse en Emmanuel Vanluchene hebben zich woensdagochtend geplaatst voor de halve finales van respectievelijk de 50 meter schoolslag en de 100 meter vlinderslag op de openingsdag van de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.
EK zwemmen kortebaan - Lecluyse en Vanluchene naar halve finale, Croenen, De Meulemeester en Caerts uitgeschakeld
13 December 2017, 11:48 Skynet Sport
Fanny Lecluyse en Emmanuel Vanluchene hebben zich geplaatst voor de halve finales van respectievelijk de 50 meter schoolslag en de 100 meter vlinderslag op de openingsdag van de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.


Belgen met tien in Kopenhagen, Fanny Lecluyse verdedigt titel op EK zwemmen kortebaan
12 December 2017, 19:48 Gazet v. Antwerpen

Tien zwemmers verdedigen vanaf woensdag de Belgische kleuren op de Europese kampioenschappen kortebaan in Kopenhagen. De voorbije jaren deden de Belgen het telkens vrij goed in het 25 meter-bad. Sinds 2010 werd er telkens minstens één medaille veroverd. In de Deense hoofdstad heeft de Belgische delegatie met Fanny Lecluyse zelfs een titelverdedigster in de rangen.
Vertrek naar EK zwemmen is ramp: uren vast in vliegtuig zonder te vertrekken, bagage zoek en trainen in lokaal zwembad
11 December 2017, 19:54 Gazet v. Antwerpen

Het vertrek naar het EK zwemmen in Kopenhagen is een martelgang voor onze nationale zwemploeg. Door de hevige sneeuwval zagen ze hun vlucht van vanmorgen na maar liefst vier uur wachten in het vliegtuig geannuleerd. Ze moeten nu met een dag vertraging vertrekken, maar omstreeks 18u30 was hun bagage nog steeds niet terecht in de chaos van Zaventem. Het lokale zwembad schoot dan maar te hulp door twee banen vrij te houden voor de zwemmers, opdat Pieter Timmers en co toch wat zouden kunnen trainen. ?Je kan nu al dag één en misschien ook wel dag twee van het toernooi afschrijven?, reageerde bondscoach Ronald Gaastra teleurgesteld op Radio 1.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be