NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Zwemmen

2News.be / Trefwoorden / Zwemmen

Kimberly Buys plaatst zich voor EK op 50m vlinderslag

Kimberly Buys heeft zich zondag met een tijd van 26.45 gekwalificeerd voor de 50m vlinderslag op het EK zwemmen in groot bad in Glasgow (3-9 augustus). Buys deed dat op de Antwerp Diamond Swimming Race.
Zes maanden niet zwemmen in Kalmthout: zwembad aangetast door betonrot
20 Februari, 14:36 Gazet v. Antwerpen

Het gemeentelijk zwembad gaat woensdag 1 maart voor een half jaar dicht voor een grondige renovatie. Dat was nodig want betonrot had de kuip aangetast. Naast het bad wordt ook de rest van het zwembad onder handen genomen.
65 jaar na de ramp: 'Ik houd nog altijd niet van zwemmen'
31 Januari, 21:00 NOS nieuws

Het hout is gespleten en het ziet er wat verweerd uit, maar nog altijd stoft Co Tanis (77) dagelijks het poppenstoeltje af waar ze als kind mee speelde. Voor Co staat het stoeltje symbool voor de watersnoodramp die ze in 1953 ternauwernood overleefde.

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari, inmiddels 65 jaar geleden, overstroomden grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven en tienduizenden mensen verloren hun huis en bezittingen. De watersnoodramp wordt morgen op meerdere plekken in Nederland herdacht.

Gewoon naar bed

Op de bewuste avond hadden Tanis en haar ouders niet door dat er iets aan de hand was toen ze thuiskwamen op hun boerderij in Battenoord op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Het waaide hard maar ach, dat gebeurde wel vaker. "We waren totaal niet ongerust en gingen gewoon slapen", vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Maar die nacht braken tussen 4.00 en 6.00 uur overal in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant dijken door. In sommige dorpen stond het water binnen een half uur 2 tot 3 meter hoog.

Families vluchtten hun huis uit of gingen naar zolder. Niet iedereen wist te ontkomen aan het water: alleen al in Battenoord verdronken 55 mensen.

Wat gebeurde er precies in die fatale nacht? Waarom kwam de reddingsoperatie zo moeizaam op gang? Klik hieronder en scroll door de uren voor en na de zwaarste natuurramp in de na-oorlogse geschiedenis, met onder meer unieke kleurenbeelden.

Het gezin Tanis had meer geluk. Zij waren iets na vieren gewekt door twee buurmeisjes. "Ze zeiden dat we weg moesten omdat het water de dijk overkwam." In hun Volkswagen Kever reed het gezin vlug naar hoger gelegen gebied. Bij een oom en tante, die drie kilometer verderop woonden, zouden ze vast veilig zijn.

"Toen we binnen waren, keek ik door het raam en zag ik een golf van water aankomen. Eerst vluchtten we naar zolder, maar toen het huis verzakte zijn we weer naar beneden gegaan", herinnert Tanis zich.

Terwijl het buiten steeds lichter werd, klommen Tanis en haar familieleden binnen het aanrecht, de eettafel en de kachel op. Niemand wist hoe groot de ramp was die zich die nacht had voltrokken. "We hadden bijvoorbeeld geen flauw idee of onze boerderij er nog was."

Totdat Tanis, die toen 12 was, in die woeste stroom langs het huis opeens haar poppenstoeltje voorbij zag drijven. "Die stond op de linnenkast op zolder. We konden toen maar een ding concluderen. Onze boerderij was ingestort en alles was verloren. Maar er drong ook een ander besef door. We waren er nog. We hadden het er levend vanaf gebracht."

Gered door buurtbewoners

Tanis en haar familieleden werden anderhalve dag later, maandagmiddag 2 februari, gered door buurtbewoners. "Ze hadden een vlot gemaakt van olievaten waarmee ze ons naar het droge trokken."

Historicus Willem van der Ham heeft de verhalen van Co Tanis en andere overlevenden opgetekend in het boek Ooggetuigen van de watersnood 1953. "Wat mij opvalt is dat mensen tijdens de ramp steeds weer de moed bijeenraapten om anderen te helpen", zegt hij.

Nauwelijks over gesproken

Zo ook de vader van Tanis. Hij kroop weer achter het stuur van zijn Kever om mensen te redden. Niet ver van Battenoord haalde hij een echtpaar en hun moeder op. "Maar op het moment dat mijn vader wilde wegrijden, kwam opeens het water", vertelt Tanis. Hoewel haar vader zichzelf nog net op tijd in veiligheid wist te brengen, kon hij zijn passagiers niet meer redden. "Dat is altijd een trauma voor hem geweest. Hij heeft er nauwelijks over gesproken."

Co Tanis houdt nog altijd niet van water. "Ik ga niet zwemmen als ik niet op de bodem kan staan."
Bewoners van Merksem mogen gratis gaan zwemmen
17 Januari, 17:54 Gazet v. Antwerpen
Alle bewoners van Merksem krijgen voor 1 februari 2018 een Sporting A-postkaart in de brievenbus om 50 jaar zwembad Park van Merksem te vieren. Sporting A trakteert je zo op een gratis zwembon voor het ganse gezin.


Wie nog niet kan zwemmen moet een hesje aan
17 Januari, 08:54 NOS nieuws

Het toezicht bij het schoolzwemmen wordt aangescherpt. Duidelijker afspraken moeten helder maken wanneer kinderen nog onder de verantwoordelijkheid van de schooljuf of -meester vallen en wanneer die verantwoordelijkheid overgaat naar medewerkers van het zwembad.

Het ruim tien jaar oude protocol schoolzwemmen is tegen het licht gehouden en dat heeft een aantal concrete veranderingen opgeleverd, schrijft het AD. Zo moeten kinderen die nog niet kunnen zwemmen bij het vrij zwemmen een hesje aan voor de herkenbaarheid.

Voor elke zwemles moet een groepsleerkracht alle bijzonderheden over kinderen in zijn of haar klas doornemen en overdragen aan de zwembadmedewerker, bijvoorbeeld als een kind geen Nederlands spreekt. De afspraken moeten worden opgeschreven en eens per jaar worden geëvalueerd.

De afspraken moeten in het nieuwe schooljaar ingaan. Voor sommigen gaan de veranderingen nog niet ver genoeg. "Het is nog steeds niet duidelijk wanneer leerlingen aan de zwembadmedewerker worden overgedragen. Dat moet veel scherper", zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond in het AD.

Toch denkt de Algemene Vereniging Schoolleiders dat de nieuwe afspraken ongelukken kunnen voorkomen. "Dit maakt veel helderder wie wanneer verantwoordelijk is. Als je weet dat je verantwoordelijk bent, dan neem je die verantwoordelijkheid ook", zegt voorzitter Petra van Haren in de krant.
Extreme kou in de VS: zwemmen bij -10 en bevroren blusmaterieel
2 Januari, 11:24 NOS nieuws

Met temperaturen van beneden de tien graden onder nul is het momenteel geen pretje om naar buiten te gaan in het noorden van de VS, maar toch waagden sommigen op Nieuwjaarsdag zich aan de traditionele Polar Plunge, een frisse nieuwjaarsduik.

"Als je het water voor het eerst voelt, denk je: ben ik gek? Maar de rest van de dag, voel je je geweldig", zei een van de deelnemers aan een duik in Lake Michigan, ten noorden van Chicago. "De adrenaline giert door je lijf en dat voel je de hele dag nog."

De extreme kou zorgt ook voor problemen bij bijvoorbeeld de brandweer van Boston. Water bevriest op hun materieel, zuurstofflessen en maskers, zo te zien is in onderstaande video.
Brrr: zo is het om een wedstrijdje te zwemmen in water kouder dan 5°C
30 December 2017, 12:54 NOS nieuws

Na drie Nederlandse Kampioenschappen ijszwemmen vindt vandaag de allereerste editie plaats van de Amstel Ice Swim. Dit is een ijszwemwedstrijd in de Amsterdamse Amstel. Tijdens deze wedstrijd nemen ijszwemmers uit verschillende landen het tegen elkaar op in afstanden van vijftig, honderd, tweehonderd, vijfhonderd meter en één kilometer.

IJszwemmen wordt steeds populairder in Nederland. Bij deze sport gaan mensen zwemmen in watertemperaturen van vijf graden Celsius of kouder. Hoe is het om te zwemmen in ijskoud water?

Fergil Hesterman is organisator van de Amstel Ice Swim en tevens één van de deelnemers. Fergil zwemt al zijn hele leven en begon in 2015, na een hersenschudding, aan zwemmen in water van maximaal vijf graden Celsius. Op het NK in januari 2016 eindigde hij als eerste. Hiermee plaatste hij zichzelf voor het WK. Ook is hij de eerste Nederlander die een mijl in ijskoud water zwom.

Overal een ijsmijl zwemmen

Momenteel is Fergil bezig om de Ice Seven af te leggen; op elk werelddeel een ijsmijl zwemmen. "Tot nu toe is de Ice Seven volbracht door een vrouw uit New York, ik hoop de eerste man te worden. Tot nu toe heb ik twee werelddelen gehad, Noord-Amerika en Europa."

In het begin is het afzien voor Fergil. "Als ik net het water in ga, zijn de eerste twee tot drie minuten hels. Het voelt als duizenden prikjes over je hele lichaam. Dat is de tijd die je lichaam nodig heeft om te acclimatiseren," vertelt Fergil. "Na die minuten voelt het aangenaam en heb ik geen last van de kou en kan ik ontspannen. Een paar minuten later begin je te rillen en wordt je huid bleek, want je lichaam koelt af."

Bij het ijszwemmen, en dus ook bij de Amstel Ice Swim, gelden strikte veiligheidseisen. Zo zijn de deelnemers per afstand ingedeeld in groepen van vier en mogen er niet meer dan vier zwemmers in het water zijn. Iedereen moet een eigen begeleider hebben die de ijszwemmer in de gaten houdt. Ook moeten de deelnemers in het bezit zijn van een volledige sportmedische keuring, niet ouder dan zes maanden. Verder staan duikers in droogpak aan de rand die, indien nodig, direct het water in kunnen springen om te helpen en zijn er EHBO'ers aanwezig.

"Door het ijskoude water verlies je steeds meer warmte. Hierdoor ga je rillen, worden je spieren stijf en valt je gevoel langzaam weg. Door de inspanning van het zwemmen gaat het warmteverlies echter minder snel dan wanneer je stil ligt in het koude water," vertelt hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot. "De bloedvaten vernauwen en het bloed gaat vooral naar je vitale functies: hersenen, longen, hart."

IJszwemmen is volgens Ravesloot een sport waarbij het mentale aspect belangrijk is. "Je wil iets bereiken en accepteert het onaangename gevoel van het koude water," vertelt Ravesloot. "Doordat je er mentaal klaar voor bent, is zwemmen in ijskoud water langer vol te houden. Het gevoel van stress, onrust en paniek raakt je daarom minder."

Beide hoogleraren zijn het erover eens dat het voor ieder gezond persoon mogelijk is om in elk geval vijftig meter te zwemmen in ijskoud water. "Langere afstanden zijn wel mogelijk, mits je een neopreen zwempak aan hebt," geeft Kuipers aan. "Doe het echt altijd onder begeleiding en nooit alleen".Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be