NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Zweden

2News.be / Trefwoorden / Zweden

Jaap van Zweden wordt muzikaal leider Orchestre Philharmonique Radio France
5 Maart, 00:08 NU.NL - Muziek
Jaap van Zweden is per september 2026 de nieuwe muzikaal leider van het Orchestre Philharmonique de Radio France. De Nederlander is de opvolger van de Fin Mikko Franck, die het orkest sinds 2015 leidt.


Na Zweden stopt ook Denemarken met onderzoek naar Nord Stream-explosies
27 Februari, 00:02 NU.NL - Economie
Denemarken stopt met het strafrechtelijk onderzoek naar de onderzeese explosies van de Nord Stream-gaspijpleidingen in 2022. Net als Zweden ziet de Deense politie niet genoeg redenen meer om het onderzoek zelf voort te zetten.


Zweden: Lappi bovenaan in shakedown
18 Februari, 00:02 Autosport
Esapekka Lappi heeft de snelste chrono neergezet tijdens de shakedown van de Rally van Zweden. Dat is de tweede manche van het WRC. Thierry Neuville klokte een vijfde tijd.

Lees meer: Zweden: Lappi bovenaan in shakedown


Handballers komen op EK net tekort voor sensatie tegen titelverdediger Zweden
16 Januari, 00:03 NU.NL - Sport
De Nederlandse handballers hebben maandag op het EK in Duitsland met 29-28 verloren van titelverdediger Zweden. Ondanks de nipte nederlaag plaatste de ploeg van bondscoach Staffan Olsson zich voor de hoofdfase van het toernooi.


?Krankzinnige? Tesla-staking in Zweden verraadt cultuurclash
18 December 2023, 00:04 NOS nieuws

Ruim 130 Zweedse automonteurs bezorgen Elon Musk al bijna twee maanden kopzorgen. Eind oktober legden ze het werk neer, omdat Tesla weigert te onderhandelen met vakbond IF Metall over een cao. 'Krankzinnig', zo omschreef Tesla-topman Musk de staking op zijn eigen sociale medium X.

Krankzinnig of niet, de actie slaat aan, ook in andere sectoren. Tesla's die aankomen in een Zweedse haven? Worden door havenarbeiders niet meer uitgeladen. Een pakketje voor de Amerikaanse autofabrikant? De post bezorgt ze niet meer. Ben je werkzaam op het kantoor van Tesla in Stockholm? Dan moet je zelf je bureau schoonmaken, want ook de vakbond van schoonmakers toont zich solidair met de stakende Tesla-medewerkers.

En dat gaat verder dan alleen Zweden. Een geitenpaadje om via Deense havens auto's bestemd voor de Zweedse markt te verschepen, is al geblokkeerd: Deense havenarbeiders tonen zich solidair en weigeren de auto's aan land te halen. Ook Noorse en Finse vakbonden waarschuwen Tesla om een akkoord te sluiten met IF Metall. Zo niet, dan kunnen vanaf volgende week ook daar solidariteitsstakingen in de havens worden gehouden.

Volgens de vakbond zijn bij Tesla de arbeidsvoorwaarden slechter dan bij andere autofabrikanten. Lonen zouden lager zijn en ook andere voorwaarden, zoals een jaarlijkse loonstijging, zijn er niet vastgelegd. Met de staking hoopt de vakbond Tesla te bewegen om collectieve afspraken te maken.

Op zijn beurt zegt Tesla werknemers goede arbeidsvoorwaarden te bieden. Het bedrijf weigert al sinds zijn komst naar Zweden principieel een cao af te sluiten. Dat doet het nergens. Musk zegt "niets op te hebben" met vakbonden of cao's.

Zweedse model

En daar zit de crux: die collectieve arbeidsovereenkomst is in Zweden juist het fundament onder de arbeidsmarkt. Het zogenoemde 'Zweedse model' gaat ervan uit dat de werknemers, vertegenwoordigd door de vakbond, en de werkgevers het eens worden over arbeidsvoorwaarden zoals loon, werktijden en pensioen, zonder bemoeienis van de overheid.

Zo is er geen wettelijk minimumloon, maar worden minimumsalarissen afgesproken per sector en vastgelegd in cao's. Een systeem dat voor zowel werkgevers als werknemers lijkt te werken: in vergelijking met andere landen zijn er nauwelijks stakingen of andere vakbondsacties.

En hoewel Zweedse vakbonden te maken hebben met een dalend ledenaantal, is nog altijd een ruime meerderheid van de werknemers erbij aangesloten. Ter vergelijking: in Nederland is dat momenteel een kleine 15 procent. Dat Tesla zich weigert te voegen naar de Zweedse goede manieren, is dan ook tegen het zere been van de hele vakbondsbeweging: het komt neer op een verwerping van het Zweedse arbeidsmarktmodel.

Hier speelt mee dat ook Zweedse bedrijven de afgelopen tijd moeizame cao-onderhandelingen voerden met vakbonden. Streaminggigant Spotify liep afgelopen zomer weg van de onderhandelingstafel, terwijl betalingsplatform Klarna pas een cao afsloot toen er gedreigd werd met stakingen.

Door toe te geven aan Tesla, zo is de vrees, begeeft men zich straks op een hellend vlak: ook andere bedrijven kunnen dan in de verleiding komen om de vakbonden te omzeilen en geen cao's meer af te sluiten. Met dat doemscenario in het achterhoofd besluiten veel sectoren dus om zich aan te sluiten bij de staking.

Vrees voor Duitsland

Met meer dan een miljard euro in de oorlogskas, lijkt vakbond IF Metall voorlopig niet van plan de strijd te staken, al zijn er weinig signalen dat Tesla zal buigen voor de vakbond. Voor de autofabrikant is Zweden een relatief kleine afzetmarkt: de vijfde in Europa, na Noorwegen, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Toch is het Amerikaanse bedrijf huiverig voor gevolgen van de staking: het risico bestaat dat de onrust overslaat naar de grotere afzetmarkten.

Met name voor Duitsland wordt gevreesd. Daar huist de grootste Tesla-fabriek, waar twee derde van Tesla's elektrische auto's bestemd voor de Europese markt van de band rolt. Werknemers zijn daar ontevreden over hun arbeidsomstandigheden, al verbiedt de Duitse wet solidariteitsacties zoals die in Denemarken. Wel sluiten steeds meer Duitse werknemers zich sinds de Zweedse stakingen bij de vakbond aan.

Het zal Tesla allemaal niet geruststellen: sinds deze week staat er een vacature online voor een lobbyist. Vereiste? "Een bewezen staat van dienst op het gebied van het doorvoeren van veranderingen in de regelgeving in Scandinavische landen."




Bondscoach Janne Andersson stapt op als Zweden naast EK-kwalificatie grijpt
3 Oktober 2023, 00:04 Skynet Buitenland
Als Zweden, tegenstander van de Rode Duivels in de EK-kwalificaties, zich in november niet kan plaatsen voor het EK van volgend jaar in Duitsland, betekent dat na zeven jaar dienstverband ook het einde van Janne Andersson als bondscoach van het land, zo werd maandag duidelijk gemaakt in een persmededeling van de Zweedse federatie.


Kwal. EK 2024 - Oostenrijk pakt cruciale zege bij Zweden in groep van Duivels
13 September 2023, 00:02 Skynet Sport
Oostenrijk heeft dinsdagavond met 1-3 gewonnen bij Zweden en zette daarmee een grote stap richting het EK in Duitsland. Ook voor de Rode Duivels betekende de Oostenrijkse zege uitstekend nieuws.


Afrikaanse varkenspest ontdekt bij zeven wilde zwijnen in Zweden
12 September 2023, 00:05 Skynet Buitenland
In Zweden hebben autoriteiten bij zeven wilde zwijnen de Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat heeft het Zweedse Nationaal Veterinair Instituut zondag bekendgemaakt in de stad Uppsala. De autoriteiten onderzoeken nu verder stalen van karkassen in dezelfde regio.


Oranjebeul Spanje bereikt WK-finale na knotsgekke slotfase tegen Zweden
16 Augustus 2023, 00:05 NU.NL - Sport
De Spaanse voetbalsters hebben zich dinsdag in Auckland voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de finale van het WK. De bedwinger van de Oranjevrouwen versloeg Zweden in de halve eindstrijd na een hectische slotfase met 2-1.


Zweden woedend na mislopen WK-finale: 'Kon niet met scheidsrechter praten'
16 Augustus 2023, 00:04 NU.NL - Sport
De Zweedse voetbalsters zijn na het mislopen van de WK-finale niet te spreken over scheidsrechter Edina Alves Batista. Volgens de Scandinavische vrouwen viel niet met de Braziliaanse arbiter te praten tijdens en na de verloren halve eindstrijd tegen Spanje (2-1).


Koran verbrand in Zweden - Zweden en Denemarken overwegen verbod op koranverbrandingen
1 Augustus 2023, 00:04 Skynet Buitenland
Zweden en Denemarken overwegen om koranverbrandingen volledig te verbieden na de commotie die de voorbije dagen is ontstaan. De Zweeds premier Ulf Kristersson staat daarover in nauw contact met zijn Deense collega Mette Frederiksen, klinkt het maandag.


NAVO-top - "Een goede dag voor Zweden", zegt premier Kristersson
11 Juli 2023, 00:03 Skynet Buitenland
De Zweedse premier Ulf Kristersson is erg tevreden dat Ankara zich niet langer verzet tegen het NAVO-lidmaatschap van zijn land. "Dit was een goede dag voor Zweden", klinkt het maandagavond in de Litouwse hoofdstad Vilnius.


NAVO-top - De Croo juicht eerste succes toe, nu Erdogan verzet tegen Zweden laat varen
11 Juli 2023, 00:02 Skynet
Premier Alexander De Croo juicht het "eerste succes" van de NAVO-top in Vilnius toe, nu de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn verzet tegen een Zweedse toetreding laat varen.


NAVO-top - "Een goede dag voor Zweden", zegt premier Kristersson
11 Juli 2023, 00:01 Skynet
De Zweedse premier Ulf Kristersson is erg tevreden dat Ankara zich niet langer verzet tegen het NAVO-lidmaatschap van zijn land. "Dit was een goede dag voor Zweden", klinkt het maandagavond in de Litouwse hoofdstad Vilnius.


Zweden drukt licht afgezwakte natuurherstelwet door, maar stemt zelf tegen
21 Juni 2023, 00:00 De Tijd
22:02 Met een krachttoer heeft Zweden een licht afgezwakte natuurherstelwet over de streep getrokken. De druk verschuift nu weer naar het Europees Parlement. 'We willen wegen op het eindresultaat', benadruk...


Amerikaanse minister van Defensie verwacht dat Zweden spoedig lid wordt van NAVO
22 April 2023, 00:03 Skynet Buitenland
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft vrijdag herhaald dat hij verwacht dat Zweden "spoedig" tot de NAVO toetreedt.


NAVO-toetreding Finland en Zweden - Zweden en Finland worden "legitieme doelwitten" voor Moskou bij NAVO-toetreding
29 Maart 2023, 00:08 Skynet
Finland en Zweden worden "legitieme doelwitten" voor Russische "vergeldingsacties" zodra ze toetreden tot de NAVO. Daarvoor waarschuwde de Russische ambassadeur in Stockholm dinsdag.


Cryptische Ibrahimovic terug bij Zweden: 'Ik ben verleden, heden en toekomst'
23 Maart 2023, 00:05 NU.NL - Sport
Zlatan Ibrahimovic is dinsdag na lange afwezigheid teruggekeerd bij de selectie van de Zweedse nationale ploeg. De 41-jarige sterspeler bereidt zich met zijn land voor op de eerste kwalificatieduels voor het EK van volgend jaar in Duitsland.


Loreen elf jaar na winst met Euphoria weer naar Songfestival voor Zweden
16 Maart 2023, 00:06 NU.NL - Muziek
Loreen is dit jaar opnieuw de Zweedse afgevaardigde voor het Eurovisie Songfestival in Liverpool. De zangeres werd zaterdagavond met het nummer Tattoo verkozen tot winnaar van het Zweedse nationale songfestival.


Zweden wil niet dat Finland eerder toetreedt tot de NAVO
20 Februari 2023, 02:02 Skynet Buitenland
De Zweedse premier Ulf Kristersson wil niet dat Finland eerder tot de NAVO wordt toegelaten dan Zweden. De toetreding van beide landen moet gezamenlijk worden bekrachtigd, zegt hij in een interview met de Financial Times.





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn