NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Zwarte

2News.be / Trefwoorden / Zwarte

Europarlementsleden willen vier EU-landen aan zwarte lijst belastingparadijzen toevoegen
Dinsdag, 18:18 Skynet
Als het van de sociaaldemocraten, groenen, extreemlinks en enkele rechtse politici in het Europees Parlement afhangt, wordt de recent aangenomen Europese lijst met belastingparadijzen uitgebreid met vier EU-lidstaten: Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta. Dat bleek vandaag tijdens een debat in het halfrond in Straatsburg.


Antropologe Wekker krijgt Joke Smitprijs voor strijd voor zwarte vrouwen
Maandag, 17:42 NOS nieuws

De Joke Smitprijs 2017 is toegekend aan antropologe Gloria Wekker, heeft de jury vanmiddag bekendgemaakt. Wekker krijgt de tweejaarlijkse emancipatieprijs voor haar inspanningen om de positie van zwarte vrouwen in Nederland te verbeteren. De Oranjevrouwen wonnen de onlineverkiezing voor de Aanmoedigingsprijs.

De Joke Smitprijs, vernoemd naar de feministe die in de jaren zestig en zeventig een grote rol speelde in de vrouwenemancipatiebeweging, is een initiatief van de regering. Wekker ontving de prijs, een bedrag van 10.000 euro en een kunstvoorwerp, in Amsterdam uit handen van minister Van Engelshoven van Emancipatie.

Volgens de jury heeft Wekker met haar colleges, onderzoek en boeken bij onder meer studenten, journalisten en activisten interesse gewekt voor de positie van zwarte vrouwen. Ze "tilde het academische en maatschappelijke debat over deze groep naar een hoger niveau", aldus de jury, die werd voorgezeten door Eva Jinek.

De Nederlandse voetbalvrouwen krijgen de Aanmoedigingsprijs omdat ze dankzij hun successen een rolmodel zijn geworden voor jongens en meisjes. Het publiek bepaalt wie deze prijs, waarmee een bedrag van 1000 euro is gemoeid, in ontvangst mag nemen.
Zet Fredje Teeven op de cover van Time in zijn geel-zwarte Connexxion-jas
Vrijdag, 02:18 Volkskrant
Status is voor de dommen. De vrouwen van #MeToo, akkoord, al had ik Zwarte Piet met z'n geschminkte rotkop op de cover van Time geestiger gevonden, maar dat lag kennelijk toch te gevoelig. En eigenlijk had ik nog liever Fredje Teeven gezien, in zijn geel-zwarte Connexxion-jas, met z'n grote hoofd dwars door het logo. Maar ja, onder Trump keert de blik zich naar binnen. Het is allemaal America firs


Politieman die ongewapende zwarte man neerschoot en taser naast het lichaam legde pleit schuldig
7 December, 21:30 Gazet v. Antwerpen

Een Amerikaanse rechtbank heeft donderdag een blanke oud-politieman tot twintig jaar cel veroordeeld voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man. De feiten dateren van april 2015. De zaak kwam niet tot een proces omdat oud-agent Michael Slager schuldig had gepleit.
20 jaar cel voor witte agent die ongewapende zwarte man doodschoot
7 December, 19:42 NOS nieuws

Een blanke oud-politieman is door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man. Volgens de rechter is er sprake van doodslag.

Het gaat om een incident uit 2015 in de staat South Carolina. De agent, Michael Slager, schoot het slachtoffer Walter Scott vijf keer in zijn rug toen deze ervandoor ging nadat hij aan de kant was gezet vanwege een kapot remlicht.

In mei bekende Slager schuld voor het schenden van de burgerrechten van Scott door op hem te schieten. Volgens de agent handelde hij uit zelfverdediging. Hij stelt dat hij en Scott hebben gevochten voordat hij op de man schoot. Het slachtoffer zou daarbij hebben geprobeerd om het dienstwapen van de agent af te pakken.

De agent werd kort na het incident ontslagen. De politiechef van de stad North Charleston zei dat de beelden van de schietpartij hem "misselijk" maakten. De beelden werden gemaakt door een omstander en gingen de wereld over.

Verontwaardiging

De zaak leidde tot enorme verontwaardiging in de VS, maar ook internationaal. De rellen die in dit soort gevallen vaak uitbreken bleven in Charleston uit, mogelijk vanwege de oproep van de familie van Scott om kalm te blijven.

Vorig jaar werd de rechtszaak tegen Slager ongeldig verklaard. De jury (elf witte leden, een zwarte) kon het na vier dagen van overleg niet eens worden over wat hem ten laste zou moeten worden gelegd: moord of doodslag. Daarop blies de rechter de zaak af, maar die werd later heropend.
Voedselbank Krimpenerwaard op zwarte lijst
7 December, 19:06 NOS nieuws

De toezichthouder voor goede doelen in Nederland raadt mensen en instanties voorlopig af zaken te doen met de Voedselbank Krimpenerwaard in Schoonhoven, in Zuid-Holland. Bij het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) zijn meerdere klachten binnengekomen over de voedselbank, onder meer over een oneerlijke verdeling van eten. Ook is er mogelijk sprake van belangenverstrengeling.

Het CBF heeft na vragen en klachten van klanten in de zomer voor het eerst een e-mail gestuurd naar de Voedselbank Krimpenerwaard. Daarin stonden vragen die onder meer gingen over de administratie. Ook werd gevraagd hoe het bestuur in elkaar zit en hoe goederen worden verdeeld. Het duurde volgens het CBF lang voor er een reactie kwam.

Gisteren kreeg het CBF een e-mail terug. "Die antwoorden zijn op dit moment niet afdoende en we vonden dat we het publiek nu duidelijkheid moesten geven", zegt een woordvoerder van het CBF. "Wij vinden het als toezichthouder erg belangrijk dat iedereen met een gerust hart kan geven aan een goed doel en dat wat je geeft op de plek terechtkomt waar het voor bedoeld is. Wij krijgen niet helder of dat in dit geval gebeurt of niet."

Boekhouding

De Voedselbank Krimpenerwaard wordt nu gerund door Randa el Ayachi. Zij zegt tegen Omroep West dat ze de e-mails van het CBF nooit heeft ontvangen. "Ik zit nu in Marokko, maar als ik terug in Nederland ben, zal ik ze de hele boekhouding laten zien."

Eerder dit jaar royeerde de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, de landelijke organisatie voor voedselbanken, de vestiging in Schoonhoven als lid. Ook daar kwamen klachten binnen over de oneerlijke verdeling van voedsel, een onregelmatige uitgifte en fraude.

Het steekt El Ayachi dat de voedselbank in Schoonhoven op basis van anonieme klachten is afgeserveerd door de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. "Daar kunnen wij ons niet tegen verweren, maar onze naam is wel door het slijk gehaald. In Schoonhoven worden wij nu met de nek aangekeken als die mensen die van de armen hebben gestolen."

Nieuwe voedselbank

Er is in het gebied een andere voedselbank actief, die naar eigen zeggen een groot deel van de klanten van de Voedselbank Krimpenerwaard heeft overgenomen. Hoeveel klanten de Voedselbank in Schoonhoven heeft, is niet duidelijk.

Het CBF zal het ook naar buiten brengen als de voedselbank in Schoonhoven wel met meer informatie komt. Het CBF heeft dit jaar zes keer melding gedaan van goede doelen waarover twijfels bestaan.
Pensioenplan op losse schroeven door vakbond FNV: akkoord niet haalbaar zolang AOW-leeftijd stijgt
6 December, 02:18 Volkskrant
De FNV acht een akkoord over een nieuw pensioenstelsel niet haalbaar zolang de AOW-leeftijd onverminderd blijft stijgen. 'Onrealistisch ambitieus', zo kwalificeert FNV-onderhandelaar en pensioenbestuurder Tuur Elzinga het voornemen van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die wil begin volgend jaar een akkoord op hoofdlijnen ontvangen van de sociale partners in de Sociaal Econom


Lubaina Himid wint Britse kunstprijs - als eerste zwarte vrouw en oudste winnaar
6 December, 14:18 Volkskrant
De Turner Prize is dit jaar uitgereikt aan de 63-jarige Lubaina Himid. Jaarlijks worden vier kunstenaars genomineerd voor deze belangrijkste Britse kunstprijs. De uitreiking van vandaag in de Ferens Art Gallery in Hull markeert twee historische overwinningen: Himid is de eerste zwarte vrouw die de prijs ontvangt en bovendien de oudste winnaar ooit. De jury roemde haar 'compromisloze aanpak van pro


EU zet zeventien landen op zwarte lijst belastingparadijzen
5 December, 15:30 NOS nieuws

De Europese Unie heeft een lijst gepubliceerd met zeventien landen die niet meewerken met de EU op het gebied van belastingwetgeving. Op de zwarte lijst (.pdf) staan onder meer Panama, Mongolië, Namibië, Barbados en Noord-Korea.

Het gaat om de landen waarvan de wetgeving het mogelijk maakt dat mensen en bedrijven hun fiscale verplichtingen kunnen ontlopen. Het doel van de lijst is om goed overheidsbeleid af te dwingen, zodat belastingfraude en -ontduiking worden voorkomen.

Volgens EU-voorzitter Estland heeft het beleid al zijn eerste vruchten afgeworpen, omdat verschillende landen hun best deden om niet op de lijst te komen. "Maar het is ook belangrijk dat we in de gaten houden of onze partnerlanden hun beloftes daadwerkelijk nakomen", zei de Estse minister van Financiën.
Populair Sinterklaasboek niet meer herdrukt - illustrator wil niet meer worden aangesproken op Zwarte Pieten
4 December, 17:18 Volkskrant
Het is één van de bekendste en best verkochte Sinterklaasboeken ooit: het prentenboek Sinterklaas van illustrator Charlotte Dematons. Bekroond met zowel de prijs voor Mooiste Boekomslag als de Gouden Penseel, geëerd met tentoonstellingen in diverse musea en al jaren een klassieker onder Nederlandse en Belgische gezinnen met kleine kinderen. Maar nu heeft Dematons aan uitgeverij Lemniscaat dringend


Kleur Zwarte Piet was dit jaar op vier van de vijf basisscholen geen discussie
4 December, 12:30 Volkskrant
Aan het overgrote deel van de basisscholen gaat de Zwarte Pietendiscussie voorbij. Op 80 procent van de scholen is onder leerkrachten niet vergaderd over het soort Piet dat langskomt. Dit blijkt uit een enquête onder vierhonderd basisscholen, uitgevoerd door bureau DUO Onderwijsonderzoek & Advies. De uitkomst legt grote verschillen bloot tussen de praktijk in de drie grote steden (Amsterdam, Rotte


Veel Nederlandse ambassades houden Zwarte Piet in stand
3 December, 20:18 NOS nieuws

Het was even schrikken voor sommige ouders op de Nederlandse ambassade in Belgrado. Bij de Sinterklaasviering was 'gewoon' een Zwarte Piet te zien, hoewel de organisatie had beloofd dat er roetveegpieten zouden komen.

De viering werd niet georganiseerd door de ambassade, maar door een Nederlandse vereniging. NOS-correspondent Mitra Nazar had de organisatie vooraf gevraagd naar het beleid ten aanzien van Zwarte Piet. De reactie was volgens Nazar duidelijk: "Er zouden roetveegpieten komen. De ambassade wilde ook geen Zwarte Pieten meer." Enkele aanwezige ouders keken dan ook vreemd op toen een Zwarte Piet, inclusief rode lippen en kroeshaar, ten tonele verscheen.

"De ambassadeur leek zelf ook verrast. Het beleid van de ambassade is dat het veegpieten moeten zijn. De organisator bood na afloop aan mij excuses aan. Het was volgens haar een misverstand."

De Zwarte Pieten-discussie leidt op veel plaatsen in Nederland tot een steeds bontere stoet aan pieten. Maar de discussie lijkt bij Nederlanders in den vreemde nog niet tot veel verandering te hebben geleid.

Scheve gezichten in Rome

In Rome was correspondent Angelo van Schaik met zijn zoontje bij de Sinterklaasviering van de ambassade. Die is de laatste twee jaar bij de ambassadeur thuis gehouden, maar door een Nederlandse vereniging in Rome georganiseerd. Bij de viering zorgde de aanwezigheid van drie Zwarte Pieten voor scheve gezichten. Vooral onder de Italiaanse partners van de Nederlandse aanwezigen, maar ook onder Nederlanders zelf.

In een reactie zegt de ambassade in Rome dat de Nederlandse regering geen officieel standpunt heeft over Zwarte Piet. Mocht er een richtlijn komen, dan volgt de ambassade die.

Maar waarom lijken de ambassades de discussie in Nederland niet op te pikken? "Je ziet vaak dat gemeenschappen in het buitenland traditioneler zijn dan het thuisland zelf. Dat is, denk ik, ook hier aan de hand", zegt Van Schaik. "Voor die gemeenschap vertegenwoordigt de traditie een verbinding met het land van herkomst."

Die mening deelt correspondent Marieke de Vries, die bij de viering op de ambassade in Peking geen enkele weerstand proefde tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten. "Expats zijn doorgaans chauvinistischer dan hun landgenoten in Nederland. Het Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten is voor die groep een soort nostalgie, een verlangen naar je kindertijd."

De ambassade zegt in een reactie dat ze alleen een ruimte ter beschikking heeft gesteld en dat ze zich niet heeft bemoeid met de inhoud van de viering. Bovendien, zo zegt de ambassade, waren er ook roetveegpieten en blauwe pieten aanwezig.

Relletje in Hongkong

Opvallend genoeg ontstond er bij de intocht van Sinterklaas en Zwart Piet eind november in Hongkong wél een relletje. De aankomst van vijf Zwarte Pieten in een speedboot leidde daar tot woedende reacties van omstanders en in lokale media:

In de Indiase hoofdstad New Delhi zag correspondent Aletta André een mix van roetveeg- en felgekleurde pieten: "Ik heb begrepen dat er vorig jaar ook al wat gekleurde pieten waren en dat de ambassade stapsgewijs naar felgekleurde pieten wil overgaan."

Op de ambassade in Berlijn werden dit jaar, net als de afgelopen jaren, regenboogpieten ingezet. In Madrid merkte correspondent Rop Zoutberg op dat een mix van zwarte, witte en roetveegpieten niet tot discussie leidde.

Ook in Rusland ontstond volgens David Jan Godfroid geen controverse rond de Sintviering op de ambassade. Die was georganiseerd door een vereniging voor Nederlanders in Moskou. Die zegt "uiteraard" rekening te hebben gehouden met hoe Nederlanders over Zwarte Piet denken. "Wij hebben zowel dit jaar als vorig jaar geen geluiden gehoord van mensen die de pieten anders gekleurd willen hebben, dus we hebben het zo gehouden", zegt een woordvoerder.

Weinig discussie in Suriname

De ambassade in Paramaribo organiseert geen Sinterklaasfeest voor Nederlanders in Suriname, maar haakt aan bij festiviteiten die door anderen worden georganiseerd.

Na de onafhankelijkheid werd het Sinterklaasfeest in Suriname afgeschaft, maar het vervangende Gudu Pa (vrij vertaald 'rijke vader') is bijna een letterlijke kopie. Volgens correspondent Harmen Boerboom ligt de kleur van de pieten er minder gevoelig dan in Nederland. "Soms zijn de pieten gekleurd, soms zijn ze niet geschminkt. Veel mensen willen de discussie niet eens voeren", zegt hij.

Het verhaal over een witte Sint uit Groningen die jarenlang in Suriname kwam is volgens Boerboom tekenend. "Hij ging elk jaar naar de binnenlanden van Suriname om daar Sinterklaas te spelen. De lokale bevolking, de Marrons, zijn afstammelingen van Afrikanen die als slaven naar Suriname werden gebracht. Juist die groep speelde dan Zwarte Piet."

De Groningse Sint stopte enkele jaren geleden vanwege de steeds hevigere pietendiscussie in Nederland.

Dat de Zwarte Pieten-discussie toch ook in het buitenland gevoelig kan liggen, merkte correspondent Frank Renout in Frankrijk. Daar organiseert de ambassade weliswaar geen Sinterklaasviering, maar navraag bij Nederlandse scholen die het feest wél vieren leidt tot een opvallende reactie.

Op de Nederlandse school in de Parijse voorstad Saint-Germain-en-Laye wordt woensdag een Sinterklaasfeest georganiseerd voor de kinderen. Dat gebeurt mèt Zwarte Pieten. Maar hun aanwezigheid ligt heel gevoelig.

"Oh nee, ik heb echt geen zin in discussies daarover!", zegt de rector als we haar naar haar motivatie vragen. Ze wil geen toelichting geven en ook niet geciteerd worden. Wel zegt ze dat de pieten er zullen zijn voor de kinderen, omdat dat nou eenmaal traditie is en haar school wil vasthouden aan die traditie.
Gastcolumn: Waarom media hun podium nog beter moeten benutten om Zwarte Piet te moderniseren
3 December, 09:01 Volkskrant
De media moeten hun podium benutten om de modernisering van Piet te versnellen en bloot te leggen waar de weerstand tegen verandering vandaan komt, betoogt gastcolumnist Lonneke van Genugten. Toen mijn grootmoeder net zo oud was als ik, maakte ze in haar nieuwe bontmantel de blits op straat. Op foto's zie je dat bij verjaardagsfeestjes de sigaretten in een glas op tafel stonden, zodat de gasten di


Gastcolumn: Waarom media hun podium nog beter moeten benutten om Zwarte Piet te moderniseren
3 December, 09:01 Volkskrant
De media moeten hun podium benutten om de modernisering van Piet te versnellen en bloot te leggen waar de weerstand tegen verandering vandaan komt, betoogt gastcolumnist Lonneke van Genugten. Toen mijn grootmoeder net zo oud was als ik, maakte ze in haar nieuwe bontmantel de blits op straat. Op foto's zie je dat bij verjaardagsfeestjes de sigaretten in een glas op tafel stonden, zodat de gasten di


Gastcolumn: Waarom media hun podium nog beter moeten benutten om Zwarte Piet te moderniseren
3 December, 09:01 Volkskrant
De media moeten hun podium benutten om de modernisering van Piet te versnellen en bloot te leggen waar de weerstand tegen verandering vandaan komt, betoogt gastcolumnist Lonneke van Genugten. Toen mijn grootmoeder net zo oud was als ik, maakte ze in haar nieuwe bontmantel de blits op straat. Op foto's zie je dat bij verjaardagsfeestjes de sigaretten in een glas op tafel stonden, zodat de gasten di


Betoging tegen Zwarte Piet in Nederland rustig verlopen
2 December, 21:06 Skynet
De demonstratie tegen Zwarte Piet in het Nederlandse Dokkum is zaterdagmiddag zonder problemen verlopen. Tussen de 200 en 250 actievoerders meldden zich in het centrum van de stad op het plein waar ze ongestoord hun ongenoegen konden uiten.


Anti-Zwarte Pietendemonstratie in Dokkum verloopt grimmig, maar relatief rustig
2 December, 20:12 Volkskrant
Begeleid door tien ME-busjes, twee sleepwagens, een politiewagen en elf motoragenten vertrokken drie bussen vol demonstranten zaterdagochtend naar Dokkum, om daar alsnog te demonstreren tegen Zwarte Piet. Tot grote confrontaties kwam het daarbij niet. Twee personen die geen identificatie konden tonen werden aangehouden. De demonstratie verliep relatief rustig, maar gezelliger werd het er niet op i


Wekdienst 02/12: Zwarte Piet-demonstratie en Willem-Alexander op Sint-Maarten
2 December, 08:12 NOS nieuws

Goedemorgen! Vandaag komt er tóch een demonstratie door tegenstanders van Zwarte Piet in Dokkum. En koning Willem-Alexander is terug op Sint-Maarten.

Vandaag begint de dag droog en is het op veel plaatsen mistig. Vooral in het midden en oosten kan de mist lang blijven hangen, elders breekt mogelijk de zon nog even door. Het wordt 0 tot 5 graden. Vanavond gaat het vanuit het noordwesten regenen.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

? Tijdens de intocht van Sinterklaas ging het niet door en daarom willen tegenstanders van Zwarte Piet vandaag alsnog protesteren in Dokkum. 's Middags is er een demonstratie voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht.

? In het Canadese Calgary is de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen. De 1000 meter staat voor zowel de vrouwen als de mannen op het programma. Komt er weer Nederlands succes?

? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sluiten vandaag hun reis naar de Bovenwindse Eilanden af met een bezoek aan Sint-Maarten. Gisteren gingen ze duiken bij Saba.

Wat heb je gemist?

Rotterdammers die met Oud en Nieuw betrokken waren bij rellen, moeten de komende jaarwisseling thuisblijven. Dat staat in een brief die ze krijgen van burgemeester Aboutaleb. Het gaat volgens hem om mensen die betrokken waren bij georganiseerde rellen waarbij de ME moest ingrijpen. Aboutaleb stelt ook meerdere vuurwerkvrije-zones in.

Ander nieuws uit de nacht:

? 'Te veel arsenicum in rijstwafels voor kinderen': Foodwatch heeft 24 rijstproducten uit Nederlandse winkels laten testen en zes daarvan zitten boven de norm, meldt Trouw.

? Alarm kernaanval op Hawaï weer getest: aanleiding is de nucleaire dreiging uit Noord-Korea.

? 'Sylvana Simons wil lijsttrekker Bij1 Amsterdam worden': om op de Amsterdamse kandidatenlijst te komen, wil ze naar de hoofdstad verhuizen, schrijft de Volkskrant.

? Trump: Tillerson blijft minister van Buitenlandse Zaken: Trump ontkent op Twitter dat hij op het punt staat zijn minister van Buitenlandse Zaken te ontslaan.

En dan nog dit:

De familie van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri richt een stichting op die moet bevorderen dat mensen met en zonder handicap meer met elkaar sporten. Dat schrijft de Volkskrant. Nouri zakte afgelopen zomer tijdens een oefenwedstrijd in elkaar na een hartstilstand. Hij ligt nu met hersenletsel in het ziekenhuis. Het idee voor de stichting komt voort uit de laatste keer dat Nouri met zijn broer voetbalde in Amsterdam. Hij had toen twee jongens met een beperking uitgenodigd om mee te spelen. Nouri ging ook vaak op bezoek bij zijn gehandicapte oom.

Fijne dag!
VIDEO. Waterellende raakt niet opgelost: "Zwarte schimmel in slaapkamers"
1 December, 22:00 Gazet v. Antwerpen

In een gebouw in Hoboken hebben de bewoners nu al enkele dagen te maken met wateroverlast en dat is niet de eerste keer. Ze zijn verontwaardigd omdat de ellende al jaren aansleept en willen dat de aannemer eindelijk voor een oplossing zorgt.
Zwarte dag voor Radio Apollo uit Wiekevorst
1 December, 19:36 Gazet v. Antwerpen
Cultuurminister Sven Gatz erkende zopas 68 lokale radio's. 35 zenders hadden al voor de zomer een vergunning beet. Radio Apollo uit Wiekevorst viste naast het net en heeft dus in principe over een maand al geen FM-frequentie meer. De vrijwilligers richtten een open brief aan de minister en de commissie.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be