NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Zuid


?Geradicaliseerde? gedetineerde verwondt zeven cipiers in zuid-Franse gevangenis
Vandaag, 12:18 Gazet v. Antwerpen

In de gevangenis van het zuid-Franse Mont-de-Marsan heeft een ?geradicaliseerde? gedetineerde maandagmiddag zeven cipiers met een boksbeugel verwond. Dit heeft de vakbond CGT dinsdag aan het Franse persbureau AFP gezegd.
Zuid-Afrikaanse 'volkswoede' tegen H&M was politieke stunt
Gisteren, 14:06 NOS nieuws

Bij vernielingen afgelopen weekend in Zuid-Afrikaanse filialen van kledingconcern H&M naar aanleiding van een racistische advertentie was geen sprake van volkswoede, zoals veel media meldden. "Het was een uitgekiende politieke stunt", zegt correspondent Bram Vermeulen. Er is in Zuid-Afrika veel kritiek op de actie.

Zaterdag drongen activisten verschillende filialen van H&M in en rond Johannesburg binnen en richtten er vernielingen aan. De politie vuurde rubberkogels af om de aanvallers uiteen te jagen.

Het protest tegen H&M leek op een spontane uitbarsting, maar daar was dus geen sprake van: de links-populistische partij EFF van Julius Malema zat erachter. "Op heel kleine schaal zijn mensen uitgedost als aanhangers van die partij de winkels binnengegaan", zegt Vermeulen. "Dat betekent dat ze rode shirts droegen, net als de EFF-parlementsleden. Het waren hooguit vijf man per filiaal, ze trokken kledingrekken omver. Er heeft niet ťťn Zuid-Afrikaan met die actie meegedaan die geen lid is van die partij."

Gesloten

De H&M-filialen in Zuid-Afrika zijn tijdelijk dicht naar aanleiding van de incidenten. Het bedrijf heeft vorige week al spijt betuigd over de advertentie, waar een foto bij staat van een zwart jongetje dat een hoodie draagt met de tekst "Coolest monkey in the jungle."

Op sociale media veroorzaakte de rel een explosie aan verontwaardiging, maar de moeder van het jongetje zei niet te snappen waar al die ophef voor nodig was. De vrouw had geen aanstoot genomen aan het opschrift op de sweater, het was gewoon "een van de honderden kledingstukken" die haar zoon als model had gedragen.
Noord-Koreaanse 'Spice Girls' willen mee naar Spelen in Zuid-Korea
Gisteren, 12:18 NOS nieuws

Noord- en Zuid-Korea hebben vandaag opnieuw gesproken over de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Spelen, volgende maand in Pyeongchang. De landen praatten met elkaar in het Vredeshuis in Panmunjom, de gedemilitariseerde zone.

Een van de deelnemers van die gesprekken is Hyon Song-wol. Die naam zegt je waarschijnlijk niet meteen iets, maar in Noord-Korea is ze immens populair. Ze is de leidster van de Moranbong band, een bekende meidengroep. "Je zou ze de Spice Girls van Noord-Korea kunnen noemen", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Noord-Korea wil de meidenband graag meesturen met de delegatie sporters naar de Olympische Spelen, zodat de groep daar kan optreden. Een van hun grootste hits is het nummer Laten we naar de berg Pektu gaan. "Dat is een heel populair nummer in Noord-Korea. Je hoort het ongeveer ieder uur wel op de radio", zegt De Vries.

Beluister hier het nummer van de meidengroep:

"Het nummer is speciaal geschreven voor westerse oren", zegt De Vries. "Het is dus een soort propagandanummer om buitenlanders een goede indruk van het land te geven." De dames zouden persoonlijk zijn geselecteerd door Kim Jung-un en de groep is opgericht in 2012. De band heeft dan ook veel liedjes gemaakt ter ere van de leider van het land.

De leden van de meidengroep zijn voor Koreaanse begrippen modern gekleed: hoge hakken en korte rokjes. Daarmee wil Kim Jung-un laten zien dat Noord-Korea onder zijn leiding sinds 2011 jong en modern is.

En juist de kleding van de meidengroep is iets waar de landen over spraken, net als de liedjes die ze gaan zingen. Want behalve de vele popliedjes, zingt de groep ook veel Noord-Koreaanse propagandanummers, waarin Kim Jung-un wordt verheerlijkt. Tijdens die optredens dragen ze militaire uniforms en op de achtergrond zijn videobeelden van de leider van Noord-Korea te zien.

"Als de Moranbong band, gekleed in militaire kostuums, optreedt in Zuid-Korea, leidt dat bij veel Zuid-Koreanen tot ongemak", zegt Cheong Seong-Chang, analist bij een Zuid-Koreaanse Denktank. "En het zou nog controversiŽler worden als er beelden van raketlanceringen of de verheerlijking van Kim Jung-un tijdens hun optredens te zien zijn."

Of de twee Korea's geen belangrijkere zaken te bespreken hebben dan de komst van een meidenband? "Zeker", zegt de Vries. "Die moeilijkere zaken zullen ook besproken gaan worden. Ze hebben vorige week vastgelegd dat er gesprekken op hoog militair niveau zullen plaatsvinden, maar daar is het blijkbaar nog te vroeg voor. Dus worden nu de praktische details over de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Spelen uitgewerkt."

En dat die gesprekken plaatsvinden is volgens De Vries al bijzonder genoeg. "Toen in 1988 de Spelen in Seoel werden gehouden, boycotte Noord-Korea die nog. Dus dit wordt de eerste keer dat Noord-Korea aan de Spelen in Zuid-Korea gaat deelnemen."

Bedankje richting VS viel niet goed

Vorige week bedankte de Zuid-Koreaanse president Moon zijn Amerikaanse collega Donald Trump voor het tot stand brengen van de eerste onderhandelingen tussen Zuid- en Noord-Korea in twee jaar. Daar waren ze in Noord-Korea niet zo over te spreken, vertelt De Vries. "Ze hadden zelfs een soort van gedreigd dat hun komst naar de Olympische Spelen teruggedraaid kon worden."

Want in een verklaring van het staatspersbureau staat: 'Ze moeten weten dat de treinen en de bussen die onze delegatieleden naar de Olympische Spelen vervoeren nog in Pyongyang staan. De Zuid-Koreaanse autoriteiten moeten zich ervan bewust zijn wat de onwelkome resultaten kunnen zijn van hun onbeleefde gedrag.'

"Daarmee wordt dus gewezen naar de complimenteuze opmerking van Moon in de richting van Trump", zegt De Vries.

Toch gingen de gesprekken vandaag gewoon door en woensdag praten de twee landen verder. Eerder zei de Zuid-Koreaanse premier dat hij hoopt dat de Winterspelen bijdragen aan het afnemen van de spanningen tussen de beide Korea's. Deze Olympische Spelen zijn in Zuid-Korea al omgedoopt tot de 'Vredesspelen' vanwege de deelname van Noord-Korea.
Brandende olietanker in Zuid-Chinese Zee gezonken

De olietanker die al meer dan een week in brand stond in de Zuid-Chinese Zee, is gezonken. De Iraanse staatstelevisie zegt dat er geen hoop is op overlevenden.

Aan boord zouden nog 29 opvarenden zijn geweest. Eerder zijn al drie lichamen geborgen. De bemanning van het schip bestond uit 30 IraniŽrs en twee mensen uit Bangladesh.

Brand

De tanker Sanchi was onderweg van Iran naar Zuid-Korea, toen hij op 6 januari een aanvaring had met een ander vrachtschip. Dat gebeurde zo'n 300 kilometer voor de kust van Sjanghai. Het schip raakte stuurloos en er brak brand uit aan boord.

De brand maakte het erg moeilijk voor reddingswerkers om iets te doen. Zij konden telkens maar kort aan boord zijn, omdat het anders door de giftige rook en hoge temperaturen te gevaarlijk zou zijn voor hen.

Milieuramp

Gevreesd wordt voor een milieuramp. Het schip, dat onder de Panamese vlag voer, vervoerde 136.000 ton oliecondensaat. Dat is een bijproduct van gaswinning, dat schadelijker is dan ruwe olie en microben doodt die olie afbreken. Mogelijk komt de kleur- en geurloze stof geleidelijk vrij als het schip op de zeebodem ligt.

Chinese autoriteiten zeggen dat er tot nu toe geen grote sporen zijn waargenomen.
Paus bezoekt Zuid-Amerika, maar laat zijn thuisland opnieuw links liggen
Zondag, 08:06 Gazet v. Antwerpen

Paus Franciscus begint maandag, al voor de zesde keer in zijn pontificaat, aan een reis door Latijns-Amerika. Hij zal er Chili en Peru aandoen, maar hij omzeilt alweer zijn geboorteland ArgentiniŽ. Toch zullen naar verwachting honderdduizenden Argentijnen het pausbezoek bijwonen.
H&M sluit al zijn winkels in Zuid-Afrika na volkswoede over dramatisch mislukte slogan op jongenstrui
Het Zweedse kledingconcern Hennes & Mauritz heeft zaterdag al zijn winkels in Zuid-Afrika gesloten. Dit nadat leden van een radicale oppositiepartij in dat land enkele filialen hadden bestormd uit woede over een advertentie van H&M die zij als racistisch ervaren. Op de modefoto is een zwart jongetje te zien in een sweatshirt met de tekst: 'Coolest monkey in the jungle'. De foto van H&M veroorzaakt


Watercrisis in Zuid-Afrika: 'Dit is de ergste droogte in 100 jaar'
Zaterdag, 18:18 NOS nieuws

Je mag er maximaal twee minuten douchen en je auto wassen is uit den boze. De Zuid-Afrikaanse miljoenenstad Kaapstad, waar het zomer is, maakt zich op voor het naderende moment dat er geen water meer uit de kraan komt.

"Het is de ergste droogte in een eeuw tijd", zucht burgemeester Patricia de Lille. Ze legt NOS-correspondent Bram Vermeulen uit dat de stad simpelweg niet meer kan vertrouwen op regenwater. Drie jaar op rij is er slechts een fractie van de normale hoeveelheid neerslag gevallen.

De bijna vier miljoen inwoners van de stad zijn voor hun drinkwater afhankelijk van een aantal stuwmeren. Ergens tussen maart en eind april komt het punt dat het peil van deze meren te laag is. Dan moet iedereen in de rij staan voor drinkwater bij een van de 200 tappunten, die nu worden opgezet.

Bij een bron staan al tientallen mensen te wachten met lege plastic flessen. Een man vreest dat hij straks drie tot vier uur per dag in de rij moet staan. "Hoe moet dat als je geen auto hebt? Of voor oma?", vraagt hij Vermeulen retorisch. "Mensen realiseren zich pas hoe erg het is als er geen druppel meer uit de kraan komt."

Op allerlei manieren probeert de stad het watertekort op te vangen. Van het drinkbaar maken van zeewater tot boren naar grondwater. De correspondent spreekt een aannemer die dat laatste doet. "Dit kan een groot verschil maken en zo'n 50.000 tot 100.000 liter per uur opleveren." Hij hoopt dat de boor binnen twee weken het water bereikt, maar het kan ook langer duren.

Watercalculator

Toeristen krijgen het verzoek handdoeken zo veel mogelijk te hergebruiken. Bij sommige accommodaties zijn de zwembaden, sauna's en stoombaden volledig gesloten. Er is zelfs een speciale website om je dagelijkse waterverbruik bij te houden. Allemaal maatregelen om zo zuinig mogelijk om te springen met het beschikbare water.

Begin vorig jaar publiceerde Kaapstad een top-100 van straten die het meeste water verbruiken. Met naming en shaming hoopt de gemeente verspilling tegen te gaan. De man die zijn flessen vult bij een bron vindt dat de overheid veel meer had kunnen en moeten doen. "Kaapstad is slecht voorbereid, daar betalen we nu de prijs voor."
Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog krijgt Gouden Ganzenveer
Zaterdag, 11:42 NOS nieuws

De Zuid-Afrikaanse dichteres, schrijfster en hoogleraar Antjie Krog krijgt de Gouden Ganzenveer 2018. Voorzitter Gerdi Verbeet van de Academie De Gouden Ganzenveer maakte dat bekend in het radioprogramma De Taalstaat.

Volgens de Academie is Krog een bijzondere en veelzijdige dichteres, een uitzonderlijk schrijfster en journaliste en een begenadigd performer van haar eigen werk.

De Gouden Ganzenveer wordt sinds 1955 uitgereikt aan mensen die veel betekenen voor het geschreven woord in Nederland, sinds 2002 jaarlijks. Met de prijs wil de Academie werk in het Nederlands taalgebied onder de aandacht brengen.

Vorig jaar won Arnon Grunberg de prijs. Andere laureaten zijn Xandra Schutte (2016), Geert Mak (2015) en David van Reybrouck (2014).
Antwerpse brandweer wil kazerne verhuizen van Zuid naar Kiel
Vrijdag, 22:48 Skynet Belgie
De zoneraad van de Antwerpse brandweer heeft een princiepsakkoord bereikt over de verhuis van de kazerne in de Paleisstraat op het Zuid naar een site aan de Kielsevest in de wijk Kiel. Dat heeft het korps vrijdagavond bekendgemaakt. De post op het Zuid is erg verouderd en de brandweer wil bovendien delen van de zuidrand met onder meer de districten Wilrijk en Berchem sneller kunnen bereiken dan dat vandaag lukt.


Zorgen Winterspelen voor verzoening? Zuid-Korea wil nu zelfs met Noord-Korea ťťn ijshockeyteam vormen
Vrijdag, 12:48 Gazet v. Antwerpen

Zuid-Korea heeft plannen om tijdens de Winterspelen van volgende maand in Pyeongchang (9-25 februari) een vrouwenijshockeyteam samen te stellen met Noord-Koreaanse speelsters. Dat heeft het lokale persbureau Yonhap vrijdag gemeld.
Zuid Korea wil handel in virtuele munten volledig verbieden
Donderdag, 14:18 Emerce
De koers van Bitcoin en andere virtuele munten heeft donderdag opnieuw een flinke klap gekregen na het nieuws dat Zuid Korea overweegt om het verhandelen van cryptomunten te verbieden. Justitieminister Park Sang-ki maakte het voornemen donderdag officieel bekend. Een verbod moet overigens nog wel door het parlement worden geloodst. Daarna wordt het voor een tiental […]


'Zuid-Korea inspecteert exchanges voor cryptovaluta om belastingontduiking'
Donderdag, 11:42 Tweakers
De Zuid-Koreaanse belastingautoriteit heeft deze week inspecties uitgevoerd bij grote exchanges, zoals Coinone en Bithumb. De inspecties volgen op soortgelijke onderzoeken bij banken om witwassen en criminaliteit tegen te gaan.


Zuid-Korea duwt bitcoinkoers omlaag
Donderdag, 09:48 De Tijd
09:27 Zuid-Korea kondigt plannen aan om de handel in cryptomunten in de ban te doen. De koers van de bitcoin kreeg meteen een opdoffer.


Zuid-Koraanse president bereid tot ontmoeting met Noord-Koreaanse ambtgenoot
Woensdag, 14:54 Skynet Buitenland
Nadat een akkoord werd bereikt met Noord-Korea over maatregelen die de betrekkingen moeten verbeteren, heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gewaarschuwd voor te hooggespannen verwachtingen. "We zijn een dialoog begonnen, maar we hebben nog niet gepraat over de nucleaire kwestie", zei Moon woensdag op zijn nieuwjaarspersconferentie in Seoel. "We moeten niet te snel tevreden zijn."


Zuid-Koreaanse president prijst Trump voor rol bij onderhandelingen
Woensdag, 11:00 NOS nieuws

De Zuid-Koreaanse president Moon heeft Donald Trump bedankt voor het tot stand brengen van de eerste onderhandelingen met het Noorden in meer dan twee jaar.

'Ik denk dat president Trump veel waardering verdient. Ik wil hem daarvoor mijn dank betuigen", zei Moon op een persconferentie. "De onderhandelingen zijn mogelijk het gevolg van de sancties die op Amerikaans initiatief zijn genomen en de druk die is uitgeoefend."

Noord- en Zuid-Koreaanse onderhandelaars beloofden elkaar gisteren dat ze alle onderlinge problemen door dialoog willen oplossen. Ook wordt de hotline tussen de legers van beide landen hersteld, om te voorkomen dat een misverstand tot een oorlog leidt.

400 tot 500 Noord-Koreanen

Noord-Korea maakte gisteren bekend dat het een delegatie van kunstschaatsers, hoge overheidsfunctionarissen en supporters naar de Winterspelen in Zuid-Korea wil sturen.

De Zuid-Koreaanse premier Lee zegt dat er 400 tot 500 Noord-Koreanen naar Pyeongchang zullen komen. Hij hoopt dat de Winterspelen aan het afnemen van de spanningen tussen de beide Korea's bijdragen.

Het communistische Noord- en kapitalistische Zuid-Korea vochten begin jaren vijftig een bloedige oorlog uit. In 1953 kwam een staakt-het-vuren tot stand, maar het conflict is nooit officieel beŽindigd.
Nieuwe ramp voor Zuid-CaliforniŽ: na bosbrand komt modderstroom
9 Januari, 21:48 NOS nieuws

In Zuid-CaliforniŽ zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen nadat zware regenbuien modderstromen op gang hadden gebracht. Reddingswerkers zoeken nog in ondergelopen en verwoeste huizen naar vermisten.

In de plaats Montecito werd een meisje van 14 levend onder de modder vandaan gehaald. Ze had uren in haar vernielde huis gewacht op redding.

De neerslag viel in het gebied waar de afgelopen maand enorme natuurbranden woedden. Daardoor is de begroeiing grotendeels platgebrand en houden de wortels de grond niet meer vast. Dat leidde ertoe dat de regen de aarde kon wegspoelen.

Reddingswerkers hebben moeite om de getroffen gebieden te bereiken, doordat op sommige plaatsen meer dan 1,5 meter modder staat. Ook heeft het water bomen en elektriciteitspalen omvergetrokken en liggen er rotsblokken op de weg.
Honderden gewonden bij botsing tussen twee treinen in Zuid-Afrika
9 Januari, 11:00 Gazet v. Antwerpen

In Zuid-Afrika zijn twee treinen op elkaar gebotst. Zowat tweehonderd mensen kregen behandeling voor verwondingen, aldus lokale media. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, aldus Russel Meiring, woordvoerder van de hulpdiensten, op Twitter.
Noord-Korea en Zuid-Korea praten dinsdag weer - over kunstschaatsen
8 Januari, 21:48 NOS nieuws

Noord- en Zuid-Korea praten dinsdag officieel voor het eerst in twee jaar weer met elkaar. Dat gesprek zal niet gaan over hete hangijzers zoals de kernproeven van het noorden of over een vredesbestand tussen de beide Korea's.

Wel gaat het vermoedelijk over de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen. Die zijn volgende maand in buurland Zuid-Korea. In het bijzonder gaat het over de vraag of de twee Noord-Koreaanse kunstschaatsers Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik mogen deelnemen.

De eventuele deelname van Noord-Koreaanse atleten is bijzonder, want officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog. Toch gaat het waarschijnlijk gebeuren, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "Het ziet er op dit moment wel naar uit dat Noord-Korea een delegatie naar de Olympische Spelen stuurt".

Zaterdag noemde een Noord-Koreaanse afgevaardigde bij het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) de deelname van de twee kunstschaatsers aan de Spelen "aannemelijk".

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei onlangs graag te willen deelnemen aan het grootste sporttoernooi ter wereld. Hij maakte er (naast allerlei dreigementen aan de Verenigde Staten) zelfs plaats voor in zijn nieuwjaarsspeech. "De deelname van Noord-Korea zou een mooie mogelijkheid zijn om de eenheid van het Koreaanse volk te tonen", aldus Kim. "We wensen dat de Spelen een succes worden."

De deelname van Noord-Korea is vooral een wens van organisator Zuid-Korea. "Het heeft een grote symbolische waarde", zegt De Vries. "Vooral president Moon van Zuid-Korea hoopt hierop."

Er zit ook een heel praktische kant aan de deelname van Noord-Korea. Een eventuele aanval op de Spelen is dan klein, zei de Zuid-Koreaanse minister van Sport, Do Jong-hwan in november.

Maar komt die dialoog er dan ook? Zorgen de Olympische Spelen ervoor dat de twee landen die nog altijd in oorlog met elkaar zijn, weer dichter bij elkaar komen?

"Op sportief gebied brengen de Spelen de landen dichter bij elkaar", zegt De Vries. "En waarschijnlijk zullen er ook overheidsvertegenwoordigers uit het Noorden meekomen en er zullen dan ook vast voor en achter de schermen wat ceremoniŽle Koreaanse ontmoetingen worden gehouden."

Maar we moeten niet denken dat er voor- of achter de schermen een doorbraak wordt bereikt over het kernwapenprogramma van Noord-Korea, zegt ze. "Dat is voor Noord-Korea onbespreekbaar. Dus wat dat betreft verandert er niets."

Wie betaalt de kosten?

Voor de twee Noord-Koreaanse kunstschaatsers is het morgen in ieder geval de dag van de waarheid. Achter de schermen wordt momenteel geschermd over de vraag wie de onkosten van de Noord-Koreaanse delegatie gaat betalen. Zowel het IOC als de Zuid-Koreaanse overheid zou bereid zijn die te betalen, schrijft de Zuid-Koreaanse krant The Hankyoreh, maar of dat te rijmen valt met de strenge sancties die gelden voor Noord-Korea is niet duidelijk.

Met het gesprek tussen Noord-Korea en Zuid-Korea in het verschiet meldde het IOC maandag dat de deadline voor Noord-Koreaanse atleten die mee willen doen aan de Winterspelen is verlengd - voor onbepaalde tijd.
Voor het eerst 'thuis' in Rusland, maar straks alleen in Zuid-Korea?
5 Januari, 02:18 Volkskrant
Tijdens de EK afstanden treft Koen Verweij coach en ploeggenoten op zijn Russische thuisbaan. Of hij ze ook op de Spelen zal zien, blijft de vraag. Koen Verweij glijdt over de inrijbaan van de Kometa-ijsbaan in Kolomna, het decor voor de eerste Europese afstandskampioenschappen. Hij draagt, zoals de regels voorschrijven, het oranje tenue van de Nederlandse ploeg. Naast hem in een iets te grote bla


Molotovcocktail en voetzoeker voor lokale politie Brussel Zuid
4 Januari, 11:42 Skynet Belgie
De lokale politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) is dinsdag het doelwit geworden van vandalen. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door de politie.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be