NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Zimbabwe

2News.be / Trefwoorden / Zimbabwe

Twintigtal doden bij verkeersongeval in Zimbabwe
3 December, 20:36 Skynet
Bij een verkeersongeval met een vrachtwagen in het westen van Zimbabwe zijn zaterdagavond minstens 21 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de openbare televisiezender Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC) zondagavond gemeld. De vrachtwagen ging in het district Tsholotsho uit de bocht en kwam op zijn kant terecht. Vijftien van de 69 inzittenden waren op slag dood. Zes anderen bezweken nadien in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Volgens de zender zijn er ook een twintigtal gewonden.


Echte verandering lijkt ver weg met nieuw 'militair' kabinet Zimbabwe
1 December, 22:00 Volkskrant
De nieuwe president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, omringt zich met militairen en loyalisten van de oude regeringspartij Zanu-pf. Hij stelde een lijst samen van tweeŽntwintig ministers, waar vooral namen van de oude garde op prijken. Daarmee kiest hij†voor zijn eigen vertrouwelingen. Na het vertrek van Robert Mugabe was het de bedoeling dat Zimbabwanen gingen 'samenkomen' in de 'nieuwe en zich


Sleutelposten voor generaals in nieuwe regering Zimbabwe
1 December, 12:24 NOS nieuws

In zijn eerste kabinet dat president Mnangagwa van Zimbabwe vanochtend heeft gepresenteerd, is geen plaats voor de oppositie. Mnangagwa heeft op sleutelposten generaals benoemd. Hij hield het verder bij mensen uit de regeringspartij ZANU-PF.

Oud-minister van FinanciŽn Biti zei na de bekendmaking dat de wittebroodsweken in Zimbabwe alweer voorbij zijn. "Wat een schande. Wat een gemiste kans." Hij is ontgoocheld over de eerste daden van Mnangagwa.

Genraal Moyo is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en luchtmachtgeneraal Shiri krijgt het ministerie van Landbouw. Shiri leidde de militaire commando-eenheid die in de jaren 80 een slachting aanrichtte onder tegenstanders van president Mugabe. Tegen de 20.000 mensen werden toen gedood.

Waarnemers leggen de samenstelling van het nieuwe kabinet uit als een beloning van de rol van het leger bij het ten val brengen van Robert Mugabe. De rol van aanhangers van Grace Mugabe in het kabinet is uitgespeeld.

Voor de Zimbabwanen die gehoopt hadden op een breed samengesteld kabinet zijn de benoemingen een teleurstelling.
Mugabe mag tot zijn dood in Zimbabwe blijven en hoeft niet te vrezen voor strafvervolging
23 November, 20:06 Volkskrant
Robert Mugabe, die zich dinsdag na 37 jaar als president van Zimbabwe heeft teruggetrokken, mag in het land blijven wonen zonder te vrezen voor strafvervolging. Deze garanties zou de oud-president donderdag hebben gekregen in onderhandelingen over een ordelijke machtsoverdracht. Volgens anonieme bronnen heeft de 93-jarige Mugabe aangegeven dat hij in Zimbabwe wil sterven en niet ergens in ballings


Nieuwe leider Zimbabwe met applaus onthaald, maar men twijfelt aan de democratie die hij belooft
22 November, 23:30 Volkskrant
Emmerson Mnangagwa is woensdag warm onthaald bij zijn terugkeer uit ballingschap. Hij belooft democratie, maar velen twijfelen. De toekomstige president van Zimbawbe, Emmerson Mnangagwa, heeft de bevolking van zijn land 'een nieuwe democratie' in het vooruitzicht gesteld. Hij deed dat woensdagavond ten overstaan van een juichende menigte bij het hoofdkwartier van de regerende Zanu PF-partij. Enkel


Afgezette vicepresident keert terug naar Zimbabwe
22 November, 14:30 Gazet v. Antwerpen

Emmerson Mnangagwa (71), de nummer twee van Zimbabwe die twee weken geleden nog werd afgezet door president Mugabe, zal vandaag/woensdag terugkeren naar Zimbabwe. Dat maakt zijn partij Zanu PF bekend op Twitter.
Gaat 'De Krokodil' Zimbabwe hervormen?
21 November, 22:06 NOS nieuws

'De Krokodil' wordt hij wel genoemd: Emmerson Mnangagwa. Hij wordt na het aftreden van president Mugabe de nieuwe sterke man van Zimbabwe. Maar wie is hij?

Waar komt zijn bijnaam vandaan?

Volgens sommigen is Mnangagwa's bijnaam bijzonder toepasselijk. Zij wijzen op zijn strategische geduld: als een krokodil kan hij eindeloos afwachten, om dan opeens keihard toe te slaan.

De bijnaam komt uit zijn tijd als verzetsstrijder tegen de blanke minderheidsregering van Ian Smith. Hij hoorde toen bij de 'Lacoste-groep', oftewel 'Krokodil-groep', die aanslagen pleegde op onder meer afgelegen boerderijen van blanke boeren. De geuzennaam 'krokodil' is aan Mnangagwa blijven plakken; zijn factie in de regeringspartij ZANU-PF heet 'Lacoste'.

Hoe is zijn relatie met Robert Mugabe?

Goed. Dat leek althans lange tijd zo. Net als de 93-jarige Mugabe is de 75-jarige Mnangagwa een vrijheidsstrijder van het eerste uur. Hij komt uit een revolutionair nest: in zijn kinderjaren moest zijn familie naar buurland Zambia vluchten, omdat zijn vader verzet pleegde tegen de blanke kolonisten van RhodesiŽ.

Na de verdrijving van het bewind van Ian Smith in 1980 gaf Mnangagwa zijn kameraad Mugabe meermalen politieke rugdekking. Mede daardoor kon Mugabe 37 jaar lang onafgebroken aan de macht blijven.

Het leverde Mnangagwa geen windeieren op: ook hij was 37 jaar lang verzekerd van hoge politieke functies. Tot begin deze maand, toen hij als vice-president plotseling aan de kant werd gezet wegens "samenzwering".

Waarom werd hij aan de kant gezet?

De beschuldigende vinger gaat naar Grace Mugabe, de 52-jarige vrouw van Mugabe. Zij zou azen op de positie van vice-president. Dat zou de weg vrijmaken om haar hoogbejaarde echtgenoot op te volgen. Als dat klopt, heeft Grace Mugabe haar tegenstander onderschat.

De opperbevelhebber van het leger, Constantino Chiwenga, is een bondgenoot van Mnangagwa. Het leger keek al langer bezorgd naar de stammenstrijd binnen ZANU-PF, waarbij kopstukken het veld moesten ruimen. De politieke onthoofding van Mnangagwa was kennelijk de druppel.

Gaat Mnangagwa Zimbabwe hervormen?

Het is niet waarschijnlijk dat Mnangagwa het land in politieke zin gaat hervormen, zoals sommige demonstranten dit weekeinde hardop hoopten.

De rol van het leger is daarbij belangrijk: Mugabes vertrek is niet het gevolg van een staatsgreep, benadrukt het leger. Het is alleen een wisseling van de wacht. Rust en continuÔteit zijn de sleutelwoorden.

Bovendien is Mnangagwa onderdeel van het systeem dat Mugabe opbouwde. Hij is berucht vanwege de rol die hij als minister van Binnenlandse Zaken speelde bij de 'Gukurahundi'. Bij die strafcampagne begin jaren 80 kwamen naar schatting 20.000 mensen om het leven. In 2008 gaf hij leiding aan een operatie waarbij aanhangers van de oppositie in elkaar werden geslagen en vermoord.

Wat gaat Mnangagwa dan doen?

"It's the economy, stupid", geldt ook voor Zimbabwe. Mugabes economische beleid was - vooral vanaf 2000 - een ramp voor Zimbabwe. De economie raakte in een vrije val (in juli 2008 lag de inflatie op 231 miljoen procent per jaar). De verhouding met het IMF en de Wereldbank raakte verziekt en internationale leningen werden nauwelijks nog verstrekt (in 2014 berichtte het ministerie van FinanciŽn dat er nog 217 dollar in de schatkist zat).

De verwachting is dat Mnangagwa gaat proberen om de verhoudingen met geldschieters en internationale instellingen te verbeteren. Misschien slaagt hij er zelfs wel in om de witte boeren, die onder Mugabe hun land kwijtraakten, te verleiden om terug te keren.

Voor de bevolking van Zimbabwe zou het een welkome verandering zijn. Zo'n 90 procent is werkloos en driekwart van de mensen moet zien rond te komen van minder dan 6 euro per dag.
President Mugabe van Zimbabwe afgetreden
21 November, 17:18 NOS nieuws

President Mugabe van Zimbabwe is met onmiddellijke ingang afgetreden. De voorzitter van het Zimbabwaanse parlement heeft dat meegedeeld. Hij zegt dat hij een brief van Mugabe heeft gekregen. In het parlement brak een luid gejuich los. De vergadering werd stilgelegd.

In het parlement werd vergaderd over de afzettingsprocedure tegen Mugabe. In de brief schrijft Mugabe dat hij vrijwillig en met onmiddellijke ingang zijn ontslag aanbiedt, in het belang van een vreedzame machtsoverdracht.

In de straten van de hoofdstad Harare zijn duizenden juichende mensen. Auto's rijden toeterend rond.

Het aftreden van Mugabe komt toch nog onverwacht. Verwacht was dat hij zondagavond in een tv-toespraak zijn aftreden bekend zou maken, maar dat deed hij niet. Vorige week woensdag greep het leger de macht.

Gisterochtend verliep een ultimatum. Omdat hij niet voor die tijd de eer aan zichzelf hield, begon het parlement met een afzettingsprocedure. De regeringspartij Zanu-PF had een motie van wantrouwen opgesteld. Daarin stond dat Mugabe "een bron van instabiliteit is", dat hij de rechtsstaat niet respecteert en dat hij verantwoordelijk is voor de economische malaise waarin het land verkeert.

Mugabe is 37 jaar aan de macht geweest.
Het leger in Zimbabwe zaait verwarring over het lot van Mugabe
20 November, 23:24 Volkskrant
President Robert Mugabe gaat met de door hem ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa rechtstreeks overleg voeren over de politieke toekomst van Zimbabwe. Dat heeft de legerleiding van het land maandagavond gezegd tijdens een persconferentie in een kazerne in de hoofdstad Harare. Volgens de verklaring keert Mnangagwa 'binnenkort' terug naar Zimbabwe, en zal 'de natie' worden geÔnformeerd 'over d


Financieel gegoochel in Zimbabwe: niemand weet hoeveel 'echt' geld er eigenlijk nog is
20 November, 21:43 Volkskrant
John Chiringah rekent 2 liter aanmaaklimonade af met krediet op zijn telefoon; in Zimbabwe is een schreeuwend tekort aan cash. De fles kost 2,59 dollar - de prijzen worden hier uitgedrukt in Amerikaanse dollars sinds de Zimbabwaanse dollar in 2009 is afgeschaft wegens een Weimar-achtige ontwaarding. De caissiŤre van supermarkt TM in de hoofdstad Harare scant de fles braambessenlimonade en tikt de


Financieel gegoochel in Zimbabwe: niemand weet hoeveel 'echt' geld er eigenlijk nog is
20 November, 21:43 Volkskrant
John Chiringah rekent 2 liter aanmaaklimonade af met krediet op zijn telefoon; in Zimbabwe is een schreeuwend tekort aan cash. De fles kost 2,59 dollar - de prijzen worden hier uitgedrukt in Amerikaanse dollars sinds de Zimbabwaanse dollar in 2009 is afgeschaft wegens een Weimar-achtige ontwaarding. De caissiŤre van supermarkt TM in de hoofdstad Harare scant de fles braambessenlimonade en tikt de


Financieel gegoochel in Zimbabwe: niemand weet hoeveel 'echt' geld er eigenlijk nog is
20 November, 21:43 Volkskrant
John Chiringah rekent 2 liter aanmaaklimonade af met krediet op zijn telefoon; in Zimbabwe is een schreeuwend tekort aan cash. De fles kost 2,59 dollar - de prijzen worden hier uitgedrukt in Amerikaanse dollars sinds de Zimbabwaanse dollar in 2009 is afgeschaft wegens een Weimar-achtige ontwaarding. De caissiŤre van supermarkt TM in de hoofdstad Harare scant de fles braambessenlimonade en tikt de


De generatie van de vrijheidsstrijd moet plaatsmaken, wil Zimbabwe kunnen opkrabbelen
20 November, 02:12 Volkskrant
In Zimbabwe kunnen het leger en Mugabe's oude 'comrades' niet langer om de oppositie heen. Na 37 jaar is het dan zover: president Mugabes partij laat hem als leider vallen, al weigert Mugabe vooralsnog op te stappen. De Zimbabwanen eisten zijn vertrek dit weekeinde op straat, na dagen van eigenaardige stilte sinds het leger de macht had overgenomen. Het zijn vreemde beelden uit Harare: uitbundige


Onrust Zimbabwe - Ook jongeren van Zanu-PF keren zich af van Mugabe
19 November, 10:18 Skynet
De invloedrijke jongerenafdeling van de regeringspartij Zanu-PF heeft vandaag de 93-jarige Zimbabwaanse president Robert Mugabe opgeroepen om af te treden. Daarnaast vragen ze ook dat zijn vrouw Grace Mugabe uit de partij wordt gezet.


Wekdienst 19/11: Overleg in Zimbabwe en herdenking verkeersslachtoffers
19 November, 08:12 NOS nieuws

Goedemorgen! De top van de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF komt vanochtend bijeen om te praten over de toekomst van president Robert Mugabe. En in Lexmond is een nationale herdenking voor verkeersslachtoffers.

Vanochtend kan het hard waaien in Noord-Nederland, vooral rond de Waddenzee. Het wordt wat wisselvallig weer, met zonnige perioden en buien. De temperatuur ligt rond de 9 graden. Morgen is het bewolkt en gaat het vooral regenen.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

? De positie van president Robert Mugabe (93) wordt vanochtend besproken door de top van de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF. De verwachting is dat hij wordt ontslagen als partijleider. Verder gaat de legerleiding opnieuw in gesprek met Mugabe over zijn toekomst. Het leger nam woensdag de macht over in Zimbabwe, maar de president is officieel nog niet afgezet.

? Sinterklaas en zijn metgezellen komen aan in Utrecht en Amsterdam. In de hoofdstad hebben de pieten dit jaar een nieuw uiterlijk, dat volgens de gemeente is gebaseerd op "mode uit de zestiende eeuw". In Amsterdam begint de intocht om 10.00 uur, in Utrecht om 11.30 uur.

? In Lexmond, Zuid-Holland, wordt een nationale herdenking voor verkeersslachtoffers georganiseerd. De herdenking is een initiatief van de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS), die nabestaanden de kans wil geven stil te staan bij slachtoffers van verkeersongelukken.

? En in de Noorse stad Stavanger gaan schaatsers het ijs op voor de laatste dag van de Wereldbeker. Op het programma staan onder meer de 5 kilometer voor vrouwen en 10 kilometer voor mannen. En in Seoul is de wereldbeker shorttrack nog aan de gang.

Wat heb je gemist?

De Argentijnse marine heeft signalen opgepikt van een onderzeeŽr die sinds woensdag wordt vermist. Het contact met de ARA San Juan - met 44 bemanningsleden aan boord - ging verloren toen de boot onderweg was naar een marinebasis ten zuidoosten van Buenos Aires.

Waarschijnlijk is er sprake van een storing in de communicatie-apparatuur. In een paar tijd is zeven keer geprobeerd om contact te leggen via een satelliettelefoon, maar dat mislukte elke keer.

Ander nieuws uit de nacht:

? In Washington D.C. is een diplomatieke rel met de Palestijnse organisatie PLO. De Verenigde Staten willen het kantoor van de organisatie sluiten. De Palestijnen dreigen de communicatie met de VS te verbreken.

? Na 22 jaar heeft HaÔti weer een leger. Als eerste wapenfeit hielden tientallen militairen een mars door de straten van de kustplaats Cap-HaÔtien, waar ze een enthousiaste ontvangst kregen.

? Een automobilist is ingereden op een groep van 26 kinderen. Het gebeurde in het Waalse dorp Pecq. Een van de kinderen is overleden.

En dan nog dit:

Een wedstrijd in de top van de Eredivisie. Koploper PSV ontvangt daar de verrassende nummer drie van de competitie: PEC Zwolle. Als PEC wint in Eindhoven, heeft de ploeg uit Zwolle evenveel punten als nummer twee Ajax, dat gisteren met 0-8 won van NAC Breda.

Fijne dag!
'Mugabe wordt morgen afgezet als partijleider'
18 November, 19:06 NOS nieuws

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe wordt morgen door zijn partij ZANU-PF ontslagen als partijleider, melden bronnen aan de persbureaus AP en Reuters. Vicepresident Mnangagwa, die onlangs door Mugabe de laan uit werd gestuurd, wordt naar verwachting gerehabiliteerd.

Mugabe zelf lijkt niet te willen wijken. Volgens zijn neef ziet hij zichzelf nog steeds als de legitieme president van Zimbabwe en is hij bereid te sterven voor "de rechtvaardige zaak". ZANU-PF zou ook Grace Mugabe haar macht willen ontnemen: zij leidt nu nog de vrouwenafdeling van de partij, maar de partijtop is van plan haar af te zetten.

"We weten zeker dat acht van de tien provinciebesturen van ZANU-PF een motie van wantrouwen tegen Mugabe hebben aangekondigd", zegt correspondent Bram Vermeulen. "Dat zou maandag in het parlement kunnen gebeuren en dan zou een afzettingsprocedure kunnen worden gestart."

Of daarmee het tijdperk-Mugabe ook echt voorbij is, is nog onduidelijk. Vermeulen: "Dat is pas voorbij als hij besluit af te treden of wordt afgezet. We weten het pas als het gebeurt. Het is hier in Harare ongelooflijk spannend."

Ambtswoning

In Harare waren vandaag tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen Mugabe. Zelfs blanke boeren namen deel aan het protest. Betogers wisten tot op 200 meter van zijn ambtswoning te komen, voor ze werden tegengehouden door het leger. Daarna gingen ze op de straat zitten.

"Het is ongelooflijk ontroerend om al die mensen te zien die zo lang bang zijn geweest om te demonstreren", vertelt Vermeulen. "Het gaat allemaal heel vrolijk en gedisciplineerd. Er is hoop onder de mensen dat er iets gaat gebeuren."

Maar het is de vraag of er echt iets gaat veranderen. "Wie het straks ook overneemt, het lijkt er toch op dat het uit dezelfde kliek zal zijn die Mugabe zo lang in het zadel heeft gehouden", aldus Vermeulen

Mugabe verblijft waarschijnlijk in zijn privťverblijf 'Blue Roof', eveneens in Harare. Of zijn vrouw Grace daar ook is is niet duidelijk: volgens onbevestigde berichten is zij Zimbabwe ontvlucht.
Week in beeld: Zimbabwe, Zwarte Piet-blokkade en zware smog
18 November, 16:42 NOS nieuws

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, vierden tienduizenden mensen groot feest nadat president Mugabe te horen had gekregen dat hij niet langer aan de macht mag blijven. Ook mensen die hem altijd trouw zijn gebleven, gingen de straat op om zijn vertrek op deze manier kracht bij te zetten.

Tussen Joure en Heerenveen blokkeerden enkele tientallen actievoerders korte tijd de A7. Het ging om demonstranten die een anti-zwartepietenactie van vanmiddag wilden voorkomen. Ze hielden drie bussen met tegenstanders van Zwarte Piet tegen.

Verder deze week een ietwat ongemakkelijke handdruk voor president Trump. En Eindhoven lichtte op tijdens festival Glow.

Dat en meer in de week in beeld.

We hebben deze week ook in video gevat, bekijk 'm hieronder:
'Zimbabwe heeft veel potentie, maar Mugabe zat in de weg'
18 November, 14:54 NOS nieuws

Tienduizenden mensen in de straten van Harare en Bulawayo, lachend en dansend. Een beeld dat tot begin deze week nog ondenkbaar was in een land als Zimbabwe. Maar toch is het vandaag wťl mogelijk: de Zimbabwanen vieren feest na jaren van onderdrukking.

Het leger wil dictator Mugabe niet meer en besloot de macht over te nemen. Daarnaast staat zijn eigen partij ZANU-PF niet meer als een blok achter hem. De 93-jarige president is sinds de onafhankelijkheid in 1980 onafgebroken aan de macht en daar lijkt nu een einde aan te komen, tot grote vreugde van de gewone Zimbabwanen.

De economie in het land zit al jaren aan de grond. De eigen munt, de Zimbabwaanse dollar, is door mega-inflatie zo weinig waard dat hij in de ban is gedaan. Zeker 90 procent van de bevolking is werkloos en er is een groot voedseltekort.

Toch is het niet altijd zo slecht geweest, zegt Zuidelijk Afrika-deskundige Peter Hermes. "Sterker nog, aan het begin van zijn leiderschap was er zelfs relatieve welvaart."

Er waren veel inkomsten uit de landbouw, een erfenis uit de tijd van de Britse kolonisatie. "In de jaren 80 was het land als het ware de graanschuur van de regio. Er werd veel cacao geŽxporteerd, er was een prima onderwijssysteem en goede gezondheidszorg."

Mugabe liet wel al vrij snel dictatoriale trekjes zien. Zijn grootste politieke tegenstander Joshua Nkomo moest onschadelijk worden gemaakt, vond hij. "Er kwam een massaslachting onder Nkomo's achterban, de Ndebele in het zuiden van het land."

Zo'n 20.000 mensen kwamen begin jaren 80 daarbij om het leven. "Die bevolkingsgroep leeft nog elke dag met het trauma dat Mugabe heeft veroorzaakt." Nkomo zelf vluchtte naar Groot-BrittanniŽ en verdween naar de achtergrond.

De economische voorspoed in Zimbabwe duurde nog enkele jaren voort, tot in de jaren 90. Het land had in die tijd veel schulden en moest onder druk van het Internationaal Monetair Fonds stevige bezuinigingen en economische hervormingen doorvoeren. Maar Mugabe werkte daar niet aan mee en vanaf dat punt kwam het niet meer goed met het land.

Blanke boeren

Voor Zimbabwanen is dat moment een duidelijk voelbaar kantelpunt in welvaart, zegt Hugo Knoppert van Zimbabwe Watch, een samenwerkingsverband van ngo's. "Tot die tijd hadden veel mensen een middeninkomen. Het leven was goed." Volgens hem werd Mugabe toen het gezicht van de teloorgang van de economie.

Eind jaren 90 werd alles opnieuw erger. De economie stortte nog verder in toen Mugabe hardhandig land afpakte van blanke boeren, vertelt Hermes. "Dat land had hij beloofd aan politici, de legertop en politiechefs." De vruchtbare grond werd veelal niet meer verbouwd. "Er werden buitenhuizen gebouwd. Een enkeling zette nog een bedrijf op."

In 2008 kwam er nog een klap. De inflatie rees de pan uit en uiteindelijk was de Zimbabwaanse dollar niks meer waard. "Ik heb nog een briefje van een triljoen Zimbabwaanse dollar, bizar", zegt Hermes. "Uiteindelijk gooiden mensen hun geld letterlijk op straat omdat ze er niks meer mee konden."

De regering besloot toe te staan dat er voortaan betaald werd met de Amerikaanse dollar en de Zuid-Afrikaanse rand.

Maar die beslissing heeft de Zimbabwanen ook niet geholpen. Het gaat nog altijd slecht met de economie en slechts 10 procent van de bevolking heeft een baan. "Er is ook echt geen werk", vertelt Knoppert. "Buiten Harare heb je een gigantisch bedrijventerrein. De gebouwen zijn leeg en vervallen. Er is werkelijk geen bedrijvigheid."

Het lukt de Zimbabwanen dus maar amper om iedere dag weer brood op de plank te krijgen. Hermes: "De meeste mensen zijn afhankelijk van geld dat familieleden in het buitenland opsturen." Maar op het platteland zijn nog steeds anderhalf miljoen mensen die voedselhulp nodig hebben.

De twee experts vinden het zeker niet verrassend dat de Zimbabwanen nu dansend en zingend over straat gaan. "Al 37 jaar zit er geen beweging in de politiek en nu gloort er weer hoop", vertelt Hermes.

Er is een naam die iedere keer opduikt in de berichtgeving over de coup: Mnangagwa. Begin vorige week werd de vice-president ontslagen door Mugabe. "Dat is een grote fout geweest", zegt Hermes. "Mnangagwa geniet veel steun van het leger en het is dom om te denken dat je dan wegkomt met het ontslaan van je grootste concurrent."

Knoppert denkt dat Mnangagwa de nieuwe president wordt. "Ook geen fijne man, want hij knapte alle vuile klusjes op voor Mugabe, zoals de massaslachting van de Ndebele." Maar toch zien de Zimbabwanen hem wel zitten. "Hij geeft veel meer om de economie en daarom gelooft men ook dat hij voor verandering zal zorgen."

Veel potentie

Dat is precies wat het land volgens hem nu nodig heeft. "Zimbabwe heeft heel veel potentie." Zo zit er veel goud en diamant in de grond en is de bodem heel vruchtbaar voor de landbouw. "Er is alleen iemand nodig dit het allemaal faciliteert. Als dat gebeurt, kan het land weer tot grote hoogte stijgen."

Aan de Zimbabwanen zelf zal het in ieder geval niet liggen, zegt Knoppert. "Het zijn hele mooie en lieve mensen. Wat er ook gebeurt, ze blijven altijd positief."
Beleef mee: correspondent Bram Vermeulen ziet vreugde in Zimbabwe
18 November, 10:06 NOS nieuws

Correspondent Bram Vermeulen staat in Harare tussen en de feestende Zimbabwanen en vertelt wat hij ziet: een groot volksfeest.
Luidt het eind van presidentschap Mugabe een nieuw begin in voor Zimbabwe?
17 November, 20:54 Volkskrant
Opgetogenheid over de machtswisseling-in-slowmotion overheerst in Harare. Na 37 jaar nadert eindelijk het einde van het presidentschap van de 93-jarige Robert Mugabe, is de teneur. Zimbabwanen begeven zich naar buiten, winkels zijn open, straatventers gaan hun gang en auto's rijden voorbij. Ze durven zich zelfs uit te spreken over - en tegen - Mugabe. Kranten hebben koppen die jarenlang ondenkbaar

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be