NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Zimbabwe

2News.be / Trefwoorden / Zimbabwe

Witte boeren krijgen land terug: pr-stunt of een nieuw Zimbabwe?
23 Januari, 16:48 NOS nieuws

"Ze kwamen met wapens onze boerderij binnengestormd. Ik zei tegen mijn vrouw, mijn twee kinderen en mijn moeder dat ze de heuvels in moesten vluchten. Ik ben ook gevlucht. Ik kon niks tegen ze beginnen", zegt boer Darryn Smart.

Darryn en zijn vader Robert maken deel uit van de derde generatie witte boeren in Zimbabwe. Afgelopen juni werden ze met geweld van hun boerderij verjaagd door milities gelinkt aan de regeringspartij, die toen nog geleid werd door president Mugabe.

Zo werden in de afgelopen twintig jaar duizenden witte boeren van hun land verdreven. "Ze hebben alles wat ze konden pakken op hun vrachtwagens geladen. Ook hebben ze veel spullen kapot gemaakt."

Correspondent Bram Vermeulen ging met de Smarts mee terug naar hun vernielde boerderij:

Landbouwgrond is een politiek gevoelig onderwerp in Zimbabwe. Onder het koloniale bewind hadden witte boeren zich een onevenredig groot deel van landbouwgrond toegeŽigend. Sinds 2000 liet Mugabe veel land van witte boeren afpakken. Van de ongeveer 4500 witte boeren zijn er achttien jaar later nog maar een paar honderd over. Minder dan 1 procent van de bevolking in Zimbabwe is wit.

Maar na de val van Mugabe in november, kreeg Smart steun uit onverwachte hoek: de nieuwe president Mnangagwa zorgde er persoonlijk voor dat hij kon terugkeren.

"Dankzij de nieuwe regering is de corruptie gestopt", zegt Smart. "De politie is nu ineens heel hulpvaardig en vriendelijk. De afgelopen dagen hebben ze in omliggende huizen naar onze gestolen spullen gezocht. Dit is een nieuw Zimbabwe."

Bij de boerenvakbond CFU staat de telefoon sindsdien roodgloeiend. Veel andere verdreven boeren hopen ook te kunnen terugkeren naar hun land.

De bond is terughoudend. "Ervaring leert ons voorzichtig te zijn", zegt Ben Gilpin van de CFU. "Het vertrouwen is lang geleden beschadigd. Om dat terug te winnen, is meer nodig dan een paar mooie woorden."

Voorbeeld of pr-stunt?

Boer Smart is vooralsnog de enige die terug mocht keren naar zijn land. Het gebaar van de nieuwe president is, zo kort na de val van Mugabe, vooral van grote symbolische waarde, zegt correspondent Bram Vermeulen.

"De vraag is natuurlijk: wat betekent dit voor de duizenden andere boeren die ook zijn verdreven? Een pr-stunt of een voorbeeld voor anderen? Het blijft vooralsnog onzeker."
Binnen de vier ŗ vijf maanden verkiezingen in Zimbabwe, belooft president
18 Januari, 15:48 Skynet
Binnen de "vier ŗ vijf maanden" houdt Zimbabwe parlements- en presidentsverkiezingen. Dat heeft president Emmerson Mnangagwa aangekondigd, schrijft het Zimbabwaanse staatsblad The Herald vandaag.


Oud-ministers Mugabe in opspraak om tv's en pr-opdrachten
6 Januari, 20:18 NOS nieuws

Twee Zimbabwaanse oud-ministers die in het kabinet van president Mugabe zaten, zijn aangeklaagd voor corruptie. Het gaat om de voormalige minister Mzembi van Buitenlandse Zaken en oud-minister Undenge van Energie.

Mzembi zou met miljoenen aan overheidsgeld onder meer televisies hebben gekocht om het WK voetbal te promoten en een aantal daarvan hebben gedoneerd aan kerken.

Undenge wordt aangeklaagd voor het weggeven van pr-projecten, zonder daarvoor aanbestedingen te houden. Hij schonk opdrachten aan een pr-bureau van een bestuurder van zijn partij, melden Zimbabwaanse media.

Opgepakt

De twee werden gisteren opgepakt en zijn vandaag op borgtocht vrijgelaten. Ze spreken de beschuldigingen tegen.

Het tweetal moet zich van de rechter in de hoofdstad Harare wekelijks melden bij de politie en mag zich niet bemoeien met het strafrechtelijk onderzoek.

Coup

President Mugabe trad afgelopen november af na een militaire coup. Hij was ruim 37 jaar aan de macht en werd opgevolgd door zijn voormalige tweede man Emmerson Mnangagwa.

Mzembi en Undenge zijn niet de enige oud-bewindslieden die na Mugabes vertrek zijn aangeklaagd voor corruptie. Een aantal van hen is gearresteerd.
Verjaagde witte boer krijgt land terug in Zimbabwe
22 December 2017, 12:30 NOS nieuws

Voor het eerst sinds het vertrek van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe krijgt een verjaagde lokale witte boer zijn land terug. De boer, Rob Smart, werd in juni verdreven door de oproerpolitie. De terugkeer van Smart wordt gezien als een belangrijke breuk met het beleid van de oud-president.

Landbouwgrond is een politiek gevoelig onderwerp in Zimbabwe. Onder het koloniale bewind hadden witte boeren zich een onevenredig groot deel van landbouwgrond toegeŽigend.

Mugabe liet vanaf 2000 veel land van witte boeren afpakken. Van de ongeveer 4500 witte boeren zijn er zeventien jaar later nog maar een paar honderd over. Minder dan 1 procent van de bevolking in Zimbabwe is wit.

Toegezongen

Mugabes opvolger Mnangagwa, heeft zich persoonlijk hard gemaakt voor Smart. Mnangagwa zegt al langer dat de illegale inbeslagnames op moeten houden. Hij wil op die manier de zwakke economie van Zimbabwe, die sterk afhankelijk is van de landbouw, uit het slop trekken.

Op het land werd Smart opgewacht door een deel van de lokale bevolking en zwarte arbeiders die voorheen voor hem werkten. "We komen ons land terugnemen", zong een deel van hen terwijl hij het land op reed. Het land was sinds 1932 in handen van de familie van Smart.

De CommerciŽle Landbouwersbond (CFU), die vooral witte boeren vertegenwoordigt, spreekt later met de minister van Landbouw. De vice-voorzitter van de bond zegt dat het erop lijkt dat de regering de wederopbouw van de Zimbabwaanse landbouw serieus neemt, maar hij zegt nog niet te weten wat de regering precies van plan is.
Twintigtal doden bij verkeersongeval in Zimbabwe
3 December 2017, 20:36 Skynet
Bij een verkeersongeval met een vrachtwagen in het westen van Zimbabwe zijn zaterdagavond minstens 21 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de openbare televisiezender Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC) zondagavond gemeld. De vrachtwagen ging in het district Tsholotsho uit de bocht en kwam op zijn kant terecht. Vijftien van de 69 inzittenden waren op slag dood. Zes anderen bezweken nadien in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Volgens de zender zijn er ook een twintigtal gewonden.


Echte verandering lijkt ver weg met nieuw 'militair' kabinet Zimbabwe
1 December 2017, 22:00 Volkskrant
De nieuwe president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, omringt zich met militairen en loyalisten van de oude regeringspartij Zanu-pf. Hij stelde een lijst samen van tweeŽntwintig ministers, waar vooral namen van de oude garde op prijken. Daarmee kiest hij†voor zijn eigen vertrouwelingen. Na het vertrek van Robert Mugabe was het de bedoeling dat Zimbabwanen gingen 'samenkomen' in de 'nieuwe en zich


Sleutelposten voor generaals in nieuwe regering Zimbabwe
1 December 2017, 12:24 NOS nieuws

In zijn eerste kabinet dat president Mnangagwa van Zimbabwe vanochtend heeft gepresenteerd, is geen plaats voor de oppositie. Mnangagwa heeft op sleutelposten generaals benoemd. Hij hield het verder bij mensen uit de regeringspartij ZANU-PF.

Oud-minister van FinanciŽn Biti zei na de bekendmaking dat de wittebroodsweken in Zimbabwe alweer voorbij zijn. "Wat een schande. Wat een gemiste kans." Hij is ontgoocheld over de eerste daden van Mnangagwa.

Genraal Moyo is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en luchtmachtgeneraal Shiri krijgt het ministerie van Landbouw. Shiri leidde de militaire commando-eenheid die in de jaren 80 een slachting aanrichtte onder tegenstanders van president Mugabe. Tegen de 20.000 mensen werden toen gedood.

Waarnemers leggen de samenstelling van het nieuwe kabinet uit als een beloning van de rol van het leger bij het ten val brengen van Robert Mugabe. De rol van aanhangers van Grace Mugabe in het kabinet is uitgespeeld.

Voor de Zimbabwanen die gehoopt hadden op een breed samengesteld kabinet zijn de benoemingen een teleurstelling.
Mugabe mag tot zijn dood in Zimbabwe blijven en hoeft niet te vrezen voor strafvervolging
23 November 2017, 20:06 Volkskrant
Robert Mugabe, die zich dinsdag na 37 jaar als president van Zimbabwe heeft teruggetrokken, mag in het land blijven wonen zonder te vrezen voor strafvervolging. Deze garanties zou de oud-president donderdag hebben gekregen in onderhandelingen over een ordelijke machtsoverdracht. Volgens anonieme bronnen heeft de 93-jarige Mugabe aangegeven dat hij in Zimbabwe wil sterven en niet ergens in ballings

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be