NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesZimbabwe

2News.be / Trefwoorden / Zimbabwe

Uitspraak dat leger de macht niet zal afstaan leidt tot ophef in Zimbabwe
Woensdag, 17:18 Skynet
Een lid van de Zimbabwaanse regering heeft op een politieke bijeenkomst laten verstaan dat het leger niet bereid zal zijn om de macht af te staan aan de oppositie. De uitspraak heeft tot grote verontwaardiging geleid bij oppositiepartij MDC (Movement for Democratic Change).


Zimbabwe legaliseert wietteelt voor medicinaal gebruik
28 April, 17:54 NOS nieuws

Zimbabwe heeft de wietteelt voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden gelegaliseerd. Telers kunnen een licentie aanvragen die elke vijf jaar moet worden vernieuwd. Recreatief gebruik blijft illegaal.

Tot nu toe waren de teelt, het bezit en het gebruik van wiet streng verboden in het Afrikaanse land; overtreders konden gevangenisstraffen tot 12 jaar krijgen.

De licentie geldt zowel voor de productie van gedroogde wiet als voor wietolie. Aanvragers moeten aangeven hoeveel ze willen produceren en verkopen in een bepaalde periode. De licentie mag worden geweigerd als het vermoeden bestaat dat de aanvraag een dekmantel is voor illegale verkoop.

Ghana en Malawi

Zimbabwe is het tweede Afrikaanse land dat wietteelt legaliseert: Lesotho deed dat vorig jaar. Ook onder meer Ghana en Malawi hebben de legalisering van wietteelt op de agenda gezet.
Overleden Abel "Allez Allez Zimbabwe" Muchenje kan naar Zimbabwe
24 April, 20:00 Skynet
Abel Muchenje kan dan toch worden overgebracht naar Zimbabwe. De 33-jarige wielrenner, gekend van het TV-programma "Allez Allez Zimbabwe", overleed op 26 maart maar er heerste onduidelijkheid over zijn repatriŽring. Het West-Vlaamse Wielsbeke, waar hij woonde, meldt dat de financiŽring voor zijn overbrenging rond is.


Zimbabwe ontslaat 16.000 stakende verpleegkundigen
18 April, 22:06 NOS nieuws

Zo'n 16.000 verpleegkundigen in Zimbabwe zijn op staande voet ontslagen. Ze waren sinds maandag aan het staken voor een loonsverhoging.

Een aanbod van de regering om bijna 14 miljoen euro te betalen voor achterstallig loon werd door de vakbond afgewezen. Daarna was het geduld van vicepresident Constantino Chiwenga op.

Gepensioneerden

Hij zei dat de actievoerders zich schuldig maakten aan een "politiek gemotiveerd" protest en dat de regering had besloten om ze "in het belang van de patiŽnten en om levens te redden", per direct te ontslaan. Ze worden vervangen door gepensioneerde en werkloze verpleegkundigen.

De vakbond van de verpleegkundigen maant de stakers tot kalmte en bezint zich op een reactie.

Singapore

In Zimbabwe is het slecht gesteld met de publieke sector. Door slechte economische omstandigheden is het hele staatssysteem in Zimbabwe jarenlang uitgehold.

Ook de gezondheidszorg had daaronder te lijden. De vorig jaar afgezette president Mugabe liet zichzelf dan ook altijd behandelen in Singapore.
Abel Muchenje (33) uit ?Allez Allez Zimbabwe? overleden
28 Maart, 02:36 Gazet v. Antwerpen

Hij was een van de eerste sterren van het omstreden tv-programma Allez Allez Zimbabwe in 2004 op VTM, een kijkcijferhit waarin Roger De Vlaeminck vijf Afrikanen, die in Zimbabwe van straat geplukt waren, in Vlaanderen aan het veldrijden probeerde te krijgen. Een glorieuze wielercarriŤre is er uiteindelijk niet van gekomen voor de Abel Muchenje. Afgelopen weekend is hij op amper 33-jarige leeftijd overleden, na een parcours vol hobbels en hindernissen.
Gratie voor 3000 gevangenen in Zimbabwe
21 Maart, 21:24 NOS nieuws

De nieuwe president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, heeft aan bijna 3000 gevangenen gratie verleend. Mensen die veroordeeld zijn voor zware misdaden als moord, verkrachting, verraad en gewapende overvallen vallen buiten de amnestieregeling. Ook heeft hij de doodstraf van een aantal gevangenen omgezet in levenslang.

De meeste vrouwen en alle jongeren onder de 18 worden vrijgelaten, evenals gehandicapten, terminaal zieken en mensen die twintig jaar of meer van hun levenslange straf hebben uitgezeten. Ook iedereen die minder dan drie jaar moest zitten, krijgt gratie. Vrouwen die de doodstraf of levenslang hebben gekregen, blijven in de cel.

Het besluit van Mnangagwa is een poging om de situatie in de overvolle gevangenissen te verbeteren. In het land met 13 miljoen inwoners zitten nu 20.000 mensen in de cel, terwijl er plaats is voor 17.000.

Mnangagwa zegt tegen de doodstraf te zijn omdat hij zelf eens is opgehangen en dat heeft overleefd. Dat was in de tijd dat Zimbabwe nog de voormalige Britse kolonie RhodesiŽ was. Het is de eerste keer dat de nieuwe president gratie verleent.

Geen beulen te vinden

Van gevangenen die al meer dan tien jaar in de dodencel zitten, is de straf omgezet in levenslang. De laatste keer dat de doodstraf in Zimbabwe werd voltrokken was in 2005. Dat komt voor een deel doordat niemand de executies wilde uitvoeren.

Oud-dictator Mugabe maakte in november nog bekend dat hij van plan was het uitvoeren van de doodstraf te hervatten. Enkele weken daarna nam Mnangagwa met de hulp van het leger de macht over.
Eerste 'Miss Albino' gekroond in Zimbabwe
18 Maart, 11:36 NOS nieuws

In Zimbabwe is de allereerste 'Miss Albino' gekroond. De 22-jarige Sithembiso Mutukura werd benoemd tot mooiste vrouwelijke albino en liet daarmee twaalf vrouwen achter zich.

Door een schoonheidswedstrijd voor albino's te organiseren, probeert Zimbabwe het gevoelige onderwerp uit de taboesfeer te halen. "De verkiezing moet jonge meisjes die leven met albinisme weer vertrouwen geven", liet de organisatie weten. "Mensen die leven met deze aandoening zijn getalenteerd, mooi en intelligent, net als ieder ander normaal mens."

Albinisme is een zeer gevoelig onderwerp in Afrika. In sommige gebieden worden albino's al sinds tijden structureel vermoord of verminkt. Dit wordt vooral gevoed door bijgeloof; gedacht wordt dat lichaamsdelen krachten zouden hebben die mensen kunnen gebruiken om een beter leven te krijgen.

"We moeten blijven vechten voor onze rechten en ik hoop dat mijn overwinning jonge meisjes stimuleert", zei Mutukura na haar bekroning tegen persbureau AFP. "Ik heb veel meegemaakt, maar ik wil dat mensen met albinisme moedig zijn en volharden in het leven."

Mutukura kreeg een fruitmand en omgerekend zo'n 70 euro aan prijzengeld, een flink bedrag voor Zimbabwaanse begrippen. Dat geld werd uit eigen zak van een van de organisatoren betaald, omdat de wedstrijd weinig steun kreeg van fondsen.
Zimbabwe zit met vervelend probleem: ?De condooms uit China zijn te klein voor onze mannen?
3 Maart, 18:12 Gazet v. Antwerpen

De minister van Volksgezondheid in Zimbabwe zit met een lastig probleem: de condooms in zijn land zijn te klein voor de Zimbabwaanse mannen. ?We importeren die voorbehoedsmiddelen uit China. Nu klagen er heel veel heren dat ze te klein zijn?, vertelde minister David Parirenyatwa tijdens een conferentie over AIDS.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be