NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
York


Dell-topman is mysterieuze koper van duurste appartement van New York
Donderdag, 20:48 Gazet v. Antwerpen

Michael Dell, de topman van technologiebedrijf Dell Technologies, is de mysterieuze koper van het luxeappartement in New York dat in 2014 van de hand werd gedaan voor liefst 100 miljoen dollar. Dat meldt de krant Wall Street Journal donderdag.
Topreekshoofden Kevin Anderson en Sam Querrey strijden om titel in eerste finale ATP New York

De 31-jarige Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP-11) en de 30-jarige Amerikaan Sam Querrey (ATP-12) strijden zondag om de titel in het ATP-toernooi van New York (668.460). De eerste editie van het hardcourttoernooi op Long Island krijgt daarmee een finale tussen de eerste twee reekshoofden.
Armoe troef: New York eind 19de eeuw door de ogen van Jacob Riis
17 Februari, 18:36 NOS nieuws

Waslijnen waren veelzeggend, ontdekte Jacob Riis. "De waslijn is de ware grens tussen armoede en ontbering zonder hoop."

Eind 19de eeuw legde Riis de verkrotte Lower East Side van New York vast. Aanvankelijk had hij zich gestoord aan de witte vlakken van drogend wasgoed die zijn foto's ontsierden. Maar toen realiseerde hij zich de moeite die bewoners zich ondanks hun erbarmelijke omstandigheden getroostten. En het viel op als ze die moeite niet meer namen.

Riis wilde Amerikanen wijzen op de ellende die ongezien bleef in hun steden. Verpauperde huurkazernes, kinderarbeid, dronkaards in bedompte kroegen, straatrovers en zwerfjongeren. In fotomuseum Foam in Amsterdam wordt zijn werk nu voor het eerst in Nederland getoond.

De grootvader van alle activistische fotografen kun je hem noemen, vindt curator Kim Knoppers. "Hij was een voorloper van de documentaire fotografie, een pionier op het gebied van fotoreportages. Tot dan toe was fotografie vooral gebruikt voor portretten. Journalistieke foto's waren vooral van wat ver weg gebeurde, zoals oorlogen. Riis richt zich juist op het dagelijks leven. Hij houdt het dicht bij huis."

Het had weinig gescheeld of Riis (1849-1914) was geŽindigd als de mensen die hij fotografeerde. Hij was op 21-jarige leeftijd als Deense immigrant aangekomen in New York en had dezelfde ontberingen gekend. Na verschillende baantjes vond hij werk als politieverslaggever in de beruchte Lower East Side. Dagelijks geconfronteerd met de uitwassen van armoede besloot hij zich te gaan inzetten als sociaal hervormer.

Zelf vergeleek Riis het met een huis dat in brand staat. Voorbijgangers snellen toe om te komen helpen. Waarom wordt de dagelijkse misŤre van de onderklasse dan genegeerd? "Stel je voor dat een hele stad vol mensen naar de verdoemenis gaat", waarschuwde Riis over de "verloren 10 procent van New York".

"Hij was zelf ook platzak in New York aangekomen, dus zijn eigen achtergrond zal een rol hebben gespeeld", redeneert Knoppers. "Bovendien zag hij het elke dag om zich heen, in zijn kantoortje bij het politiebureau. Daarnaast zal hij uit christelijke overtuiging ook goed hebben willen doen voor zijn naasten."

Riis zette mensen voor de camera die tot dan toe niet gefotografeerd werden. Straatkinderen die voor een paar sigaretten wel wilden voordoen hoe ze laveloze voorbijgangers vakkundig beroofden. Een landloper die 10 cent kreeg als hij even stil bleef zitten, "vast de eerste en enige keer dat hij op een eerlijke manier zijn geld verdiende". De tyfuslijders, wezen en haveloze immigranten van Hell's Kitchen.

Een lumineuze vondst van Riis was het gebruik van flitslicht om scŤnes vast te leggen die het daglicht nooit zagen. Opiumkitten, gevaarlijke achterafsteegjes als Bandit's Roost, schimmige naaiateliers, krotwoningen. "Werkelijk godvergeten plekken" als 59 Ĺ Mulberry Street, waar in een jaar veertien bewoners waren gecrepeerd. "Flitspoeder was een nieuwe uitvinding uit Duitsland. Riis had erover gelezen in de krant en wilde het hebben, omdat het hem de mogelijkheid gaf binnen te fotograferen."

Zonder gevaar was de werkwijze niet: Riis vertelde eens hoe hij per ongeluk brand veroorzaakte in het appartement waar hij opnames maakte. Hoewel hij zijn kleren en handen verbrandde tijdens het blussen, negeerde een agent zijn verzoek om hulp: het huis was volgens hem zo vies dat er toch niks kon branden.

TEDx avant la lettre

De foto's die Riis maakte, moesten een dergelijke apathie tegengaan. Met tientallen toverlantaarnplaatjes illustreerde hij lezingen van twee uur die hij vanaf 1888 hield. "Een TEDx-talk avant la lettre" volgens het museum, waar op de tentoonstelling fragmenten klinken. Onder de titel How the other half lives bracht hij ook een boek uit waarin zijn foto's beschrijvingen van de krottenwijk verluchtigden.

"Hij is echt een pionier in de combinatie van beeld en tekst. Dat gebeurde toen nog vooral met tekeningen op basis van de foto's, omdat de techniek om foto's af te drukken nog niet goed genoeg was. Die boeken werden bestsellers."

De kracht van de beelden was Riis bekend. Hij schepte eens op dat een gezondheidsrapport over een overvol pension weinig indruk maakte op de inspectie. "Maar toen kwamen mijn foto's, nog nat van het ontwikkelen. Hiertegen kon niks worden ingebracht."

Riis kon uiteindelijk leven van zijn boeken en lezingen. Voor de inwoners van Manhattan veranderde er ook veel. "Riis kreeg veel invloedrijke vrienden, mensen die hij kon aanzetten iets te veranderen, zoals het hoofd van de politie in New York, de latere president Theodore Roosevelt. Daarom werd er wetgeving aangenomen om de sloppenwijken te verbeteren. Dat kwam niet alleen door Riis, maar hij staat zeker aan de basis van die sociale hervormingen."

De woonblokken werden gesloopt, kinderen kregen avondschool, er kwamen speeltuintjes. Hedendaagse activistische fotografen kunnen daarom nog steeds een voorbeeld aan hem nemen, meent Knoppers. "Omdat hij een van de eersten was, zijn ze nog steeds schatplichtig aan Jacob Riis. Zelfs als ze het zelf niet weten."
Politie verhindert bomaanslag in New York
16 Februari, 08:42 Skynet
De politie van New York heeft mogelijk een bomaanslag verijdeld.


Meerdere keren levenslang voor aanslagen New York en New Jersey
13 Februari, 22:12 NOS nieuws

Een Amerikaan van Afghaanse afkomst is in New York tot meerdere keren levenslang veroordeeld voor bomaanslagen in New York en New Jersey in 2016.

Volgens de aanklagers heeft Ahmad Khan Rahimi geen enkel berouw getoond. "Hij is trots op wat hij deed, minacht het Amerikaanse rechtssysteem en is onverminderd toegewijd aan zijn terroristische ideologie", schreven ze.

Zo deelde hij onder medegevangenen toespraken uit van Osama bin Laden en de radicale Amerikaanse moslimgeestelijke Anwar al-Awlaki. Ook verspreidde hij handleidingen om bommen te maken.

Rahimi werd in september 2016 opgepakt, twee dagen nadat in New Jersey en New York bommen waren afgegaan. In New Jersey was het een pijpbom langs het parkoers van een hardloopwedstrijd, georganiseerd door het Amerikaanse Korps Mariniers. Omstanders kwamen met de schrik vrij.

Uren daarna explodeerde een bom in de wijk Chelsea op Manhattan. Daarbij raakten dertig mensen gewond. Een tweede bom, ook in Chelsea, ging niet af.
Antwerpse modestudenten exposeren tijdens New York Fashion Week
13 Februari, 17:24 Gazet v. Antwerpen

Enkele afgestudeerden van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen hebben voor een huzarenstukje gezorgd op de New York Fashion Week. Sinds maandag is er een tentoonstelling met hun ontwerpen geopend.
Van lavendel tot witter dan wit: deze streetstyle trends uit New York kan je dragen in afwachting van de lente
13 Februari, 15:00 Gazet v. Antwerpen

In New York stelden topontwerpers de voorbije dagen hun mode voor komend najaar voor. Fashionista?s van overal ter wereld zakten af naar de modestad en stelden traditiegetrouw hun eigen hipste looks voor komende lente voor. Daarbij hielden ze rekening met voorspelde trends en creŽerden ze er nieuwe. En die zijn allemaal even draagbaar in afwachting van het zonnetje. Een overzicht.
Graffiti New York overgeschilderd, miljoenen voor kunstenaars
13 Februari, 11:24 NOS nieuws

Graffitikunstenaars in New York krijgen gezamenlijk een schadevergoeding van zo'n 5,5 miljoen euro als compensatie voor de vernieling van hun werken. De schilderingen waren aangebracht op oude pakhuizen.

De eigenaar van de panden liet de muren in 2013 wit schilderen. Daarop stapten 21 kunstenaars naar de rechter. Die geeft ze nu gelijk en oordeelt dat de eigenaar, Jerry Wolkoff, tientallen kunstwerken opzettelijk heeft vernield.

Inmiddels zijn de gebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Volgens de rechter had Wolkoff de kunstenaars de kans moeten geven om hun werk te redden. Maar Wolkoff vindt dat zij hem juist dankbaar moeten zijn, dat hij ze zolang hun gang heeft laten gaan.

De projectontwikkelaar kocht het vastgoed in de jaren 70. In de jaren 90 werd hij door kunstenaars benaderd die de buitenmuren wilden gebruiken. Wolkoff gaf toestemming en algauw werd de plek een artistieke hotspot met de naam 5Pointz, vanwege de vijf stadsdelen die daar bij elkaar komen. Graffiti-spuiters uit binnen- en buitenland kwamen naar Queens, net als duizenden toeristen. De wijk diende ook als decor voor videoclips en films.

Er liepen vergaande plannen om in de panden een graffiti-museum op te richten, maar Wolkoff gooide roet in het eten door van de ene op de andere dag de muren wit te schilderen. De makers stapten naar de rechter en beriepen zich op een wet die kunstenaars beschermt,

Wolkoff heeft nog geprobeerd de kunstenaars mild te stemmen door ze 10.000 m2 beschikbaar te stellen in een van zijn nieuwe gebouwen. Maar dat aanbod sloegen ze af. "Hij vernielde de kunstwerken en de grootste toeristische attractie in Queens. Al bouwt hij de hoogste wolkenkrabber in New York, men zal zich Wolkoff herinneren om niets anders dan wat hij heeft kapotgemaakt", gaf graffitikunstenaar Jonathan Cohen als reden.

De graffiti-artiesten zijn blij met de uitspraak. Maar, zegt Cohen: "Het neemt niet weg dat het geliefde 5Pointz weg is en nooit meer kan worden vervangen."
Staat New York begint rechtszaak tegen Weinstein Company
12 Februari, 00:36 Volkskrant
De procureur-generaal van de staat New York heeft een rechtszaak aangespannen tegen The Weinstein Company en de broers Harvey en Robert Weinstein. Eric Schneiderman beschuldigt de top van het bedrijf ervan te hebben nagelaten medewerkers te beschermen tegen Harvey Weinstein, voorheen de directeur van de filmstudio. Er lopen onderhandelingen om The Weinstein Company te verkopen aan investeerders. S


Een appartementje van 6 vierkante meter huren in New York? Dat is dan 800 euro per maand
8 Februari, 13:48 Gazet v. Antwerpen

Velen dromen ervan om in The Big Apple te wonen, maar dan moet je wel genoegen nemen met een piepkleine ruimte. Momenteel staat ?het kleinste appartement van Manhattan? te huur voor 800 euro per maand. Een buitenkansje, volgens New Yorkse normen.
Slachtoffers terreuraanslag Manhattan eisen 600 miljoen dollar van stad New York
30 Januari, 00:18 Skynet Buitenland
De slachtoffers van de terreuraanslag in oktober 2017 in New York hebben een aanklacht ingediend tegen de stad en eisen een schadevergoeding van meer dan 600 miljoen dollar (486 miljoen euro). De familie van het Belgische slachtoffer eist 30 miljoen dollar (24 miljoen euro). Dat schrijft The New York Post.


Eerste winnaars Trumps eigen Fake News Awards bekend: New York Times voert (uiteraard) de lijst aan
18 Januari, 12:30 Volkskrant
Trump-aanhangers kunnen zich vanaf nu verkneukelen om de tien 'grootste fouten' van de media over de president. De Republikeinse partij maakte woensdag bekend welke media Donald Trumps eerste Fake News Awards hebben gekregen.† Journalisten die hadden gemeld dat de president een klimaatrapport had verdonkeremaand, een beeld van Martin Luther King had verwijderd uit het Oval Office en een speech hie


New York City sleept oliereuzen voor de rechter om klimaatverandering: hoeveel kans maakt deze zaak?
12 Januari, 02:36 Volkskrant
De stad New York klaagt vijf grote oliebedrijven aan omdat zij te weinig verantwoordelijkheid nemen voor de klimaatverandering. Maakt de zaak kans? 'Zandzakken en stalen deuren hielpen niet, in dit gebouw stond het water wel 6 meter hoog. De orkaan Sandy eiste hier 44 levens en het kostte jaren om de 19 miljard dollar schade te fiksen. De grootste stad van Amerika pikt dit niet meer.' Burgemeester


Theo Francken na vergelijking van New York Times: ?Ik, de Vlaamse Trump? Come again?!?
11 Januari, 12:12 Gazet v. Antwerpen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wordt in een artikel van de New York Times beschreven als ?de Vlaamse Trump?. De staatssecretaris hoefde niet ver in het archief te zoeken naar een reactie, want onlangs noemde The Washington Post hem nog een ?anti-immigratie hardliner?.
Man die zelfgemaakte bom deed ontploffen in New York aangeklaagd voor terrorisme
11 Januari, 07:24 Gazet v. Antwerpen

De verdachte van de bomaanslag in de metro van New York vorige maand is woensdag aangeklaagd voor terrorisme. Akayed Ullah (27) uit Brooklyn wordt ervan beschuldigd dat hij een pijpbom in een tunnel tussen de metrostations Port Authority en Times Square wilde laten ontploffen tijdens de ochtendspits.
New York klaagt oliemaatschappijen aan vanwege klimaatverandering
10 Januari, 19:24 NOS nieuws

New York klaagt vijf oliemaatschappijen aan omdat ze hebben bijgedragen aan de opwarming van het klimaat. Het gaat om Shell, BP, Chevron, Exxon Mobil en ConocoPhilips.

Burgemeester De Blasio zegt dat de stad in een rechtszaak miljarden zal claimen, om de kosten vergoed te krijgen die de stad maakt om zich te beschermen de gevolgen van de klimaatverandering.

Eerder al kondigde New York aan dat het plannen heeft om de investeringen van haar pensioenfondsen uit de fossiele brandstoffenindustrie terug te trekken.
Brand in Trump Tower New York
8 Januari, 14:36 NOS nieuws

Op de bovenste verdieping van de Trump Tower in New York is vanochtend brand uitgebroken. Op sociale media zijn foto's en video's te zien van vuur, rook en brandweerlieden op het dak.

De New Yorkse brandweer werd rond zeven uur lokale tijd gebeld. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen en hoefde niemand te worden geŽvacueerd, melden Amerikaanse media. Wat de oorzaak van de brand is, is onduidelijk.

In de toren zitten luxe appartementen en kantoren. President Trump, zijn vrouw Melania en hun zoon Barron woonden op de bovenste drie verdiepingen, totdat ze naar het Witte Huis verhuisden.
Belgisch gezin al vier dagen vast op luchthaven New York: ?We kunnen niet meer?
8 Januari, 14:00 Gazet v. Antwerpen

De VS is al een aantal dagen in de greep van hevig winterweer. Dat mochten ook een aantal Belgen ondervinden. Zware sneeuwval legde het luchtverkeer in het oosten van de Verenigde Staten voor een groot deel lam. Meerdere Belgen zitten daardoor vast op luchthavens in New York. Een van hen contacteerde de redactie van het Waalse RTL Info om zijn verhaal te doen.
Annuleringen en vertragingen door grote lekkage op vliegveld New York
8 Januari, 09:06 NOS nieuws

Het John F. Kennedy-vliegveld in New York kampt met tientallen geannuleerde en honderden vertraagde vluchten door een grote lekkage. Nadat gistermiddag een waterleiding in een terminal was gesprongen, gutste het water door de hal.

Op het drukke vliegveld waren de afgelopen dagen al veel reizigers gestrand door de winterstorm die de afgelopen week de oostkust van de VS trof. De leiding lijkt door het extreem koude weer te zijn gesprongen, schrijft de beheerder van het vliegveld in een verklaring. In de getroffen ruimtes werd uit voorzorg de stroom afgesloten. Een deel van terminal 4 werd ontruimd.

Een van de ruimtes waar water stond was een hal waar passagiers hun bagage konden ophalen. Ook delen van de aankomsthal en de douane kampen met wateroverlast, maar deze gebieden kunnen waarschijnlijk binnen een paar uur weer in gebruik worden genomen.
Voortaan kan u goedkoper naar New York vliegen dankzij beslissing van Europa
6 Januari, 14:54 Gazet v. Antwerpen

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft rechten voor starts en landingen op Schiphol afgestaan om meer concurrentie op de vliegroute naar New York mogelijk te maken. Dat is volgens de vliegmaatschappij gebeurd ?in het kader van de Europese mededingingswetgeving?.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be