NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Wonen


BINNENKIJKEN. Zo is het wonen in een huis van Léon Stynen
Zaterdag, 10:06 Gazet v. Antwerpen

2018 is het jaar van Léon Stynen (1899-1990), de architect die in Antwerpen mee het modernisme op de kaart zette en als eerste aan de slag ging met betonstructuren. Daarmee kon hij de huizen die hij tekende zo indelen dat ze tegemoetkwamen aan de leef- en werkgewoonten van de bewoners. Sabine en Ruud hebben het geluk om in zo?n Stynenhuis te wonen. ?We ervaren nog elke dag de ruimtelijkheid, het licht en het comfort, zoals de architect het tachtig jaar geleden bedoeld heeft.?
Mensen die onder hoogspanning wonen, willen er lang niet altijd weg
Vrijdag, 19:42 NOS nieuws

Sinds vorig jaar hebben de bewoners van bijna 400 huizen in Nederland de mogelijk om zich uit te laten kopen, omdat ze pal onder een hoogspanningskabel wonen. Maar sommige van deze mensen zijn helemaal niet blij mee met deze regeling. Sterker nog, ze hadden liever gehad dat de regeling er niet was geweest.

Har van der Poel woont sinds 1984 jaar met plezier in een woonwijk in Nieuw-Lekkerland, recht onder een hoogspanningskabel. Volgens hem heeft de uitkoopregeling meer kwaad dan goed gedaan. "De huizen werden hier altijd gewoon verkocht, maar sinds de regeling is de waarde van onze woningen aanzienlijk gedaald."

Het liefst zou Van der Poel er blijven wonen, maar omdat de regeling in 2021 afloopt, voelen veel mensen zich volgens hem gedwongen om mee te doen uit angst om hun huis daarna niet meer kwijt te raken. Ook een woordvoerder van de gemeente constateert dat de mensen in Nieuw-Lekkerland "eerder verhuizen door de gevolgen van de huidige uitkoopregeling dan dat ze onder een hoogspanningsmast leven."

Andere buren zouden wel weg willen, maar kunnen niet om financiële redenen, stelt Van der Poel. Zo hebben sommige woningen een hogere hypotheek dan de huidige taxatiewaarde van de woning. En omdat de regeling vrijwillig is, wordt alleen de waarde van de woning vergoed. Bewoners moeten zelf andere kosten, zoals verhuis- en notariskosten, betalen. Vertrekken is voor Van der Poel zelf daarom geen optie. Samen met buurtbewoners heeft hij een belangenvereniging opgericht om op te komen voor de mensen die net als hij onder de kabels wonen.

Ook Anton van Rees uit Sliedrecht is niet blij met de regeling. "Het liefst wil ik niet verhuizen. Maar er zijn veel te veel factoren die onzeker zijn. Wat gaan bijvoorbeeld mijn buren doen?" Onderdeel van de regeling is dat als mensen zich uit laten kopen, de woning niet meer bewoond mag worden. "Als zij gaan verhuizen komt er misschien een bedrijf of een parkeerplaats voor in de plaats. En dan verandert mijn omgeving zo, dat ik misschien toch ook wil verhuizen."

Net als Van der Poel had hij liever gehad dat er helemaal geen opkoopregeling was geweest. De regeling is prima voor mensen die willen vertrekken, concludeert hij, maar voor mensen die willen blijven zorgt de regeling "alleen maar voor onzekerheid". Hij ziet dezelfde onzekerheid bij veel van zijn buurtgenoten.

Maatschappelijke onrust

Hoewel het niet is aangetoond dat wonen onder een hoogspanningskabel onveilig is, besloot het ministerie van Economische Zaken de woningen op te kopen in verband met "de maatschappelijke onrust" die hierover was ontstaan. Maar, zo benadrukte toenmalig minister Henk Kamp in 2016, is het "nergens onveilig" om onder hoogspanningsleidingen te wonen.

Hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot (Radboud Universiteit) denkt dat de overheid de onrust vooral aan zichzelf te wijten heeft. Het begon jaren geleden, herinnert hij zich. "De overheid heeft toen in een vlaag van overdreven voorzichtigheid brieven gestuurd naar gemeentes met een tekst als: hoogspanning is niet gevaarlijk, maar het is toch beter om er geen nieuwe scholen in de buurt te bouwen. Wat zeg je dan tegen de mensen die kinderen al op een bestaande school hebben zitten?"

Helsloot ergert zich eraan dat het Rijk zo veel geld investeert om mensen uit te kopen. Volgens hem staat het totaal niet in verhouding tot de risico's: een vorm van symboolpolitiek noemt hij het. "Het nieuwe rapport van de Gezondheidsraad zegt het ook. Het gaat om minder dan een slachtoffer per jaar en zelfs daar is eigenlijk geen bewijs voor. Dan kan je je geld beter investeren in het genezen van andere ziektes, niet in hoogspanning."
Ja, je kan nog veilig naast een transformatorhuisje wonen
Woensdag, 22:06 NOS nieuws

Omdat niet uitgesloten is dat hoogspanningslijnen van invloed zijn op de gezondheid van kinderen, adviseert de Gezondheidsraad vandaag om het bestaande 'voorzorgbeleid' te handhaven. En zelfs om dat eventueel uit te breiden naar ondergrondse elektriciteitskabels, transformatorstations en transformatorhuisjes.

Het beleid is nu nog dat nieuwe huizen, uit voorzorg, niet te dicht bij hoogspanningslijnen worden gebouwd. Een eventuele uitbreiding naar alle huizen in de buurt van de 125.000 transformatorhuisjes en 330.000 km aan ondergrondse elektriciteitskabels in Nederland zou gigantische gevolgen hebben. En bovendien is het totaal overtrokken, zeggen experts.

'Je zaait er angst mee'

"Het daadwerkelijke risico van ondergrondse elektriciteitskabels, transformatorstations en transformatorhuisjes, is nooit uitgezocht", zegt Leo Lagendijk. Hij is energieconsultant bij DNV GL, het voormalige KEMA-keuringsinstituut voor de Nederlandse elektriciteitssector. Het advies van de Gezondheidsraad is gebaseerd op de bovengrondse lijnen. "Ik vind het dus enigszins voorbarig, ik noem het een schot voor de boeg. Je zaait hier angst mee, het wekt de indruk dat mensen risico lopen als ze naast een transformatorhuisje wonen."

En dat risico is er amper, heeft Lagendijk gemeten. De langdurige blootstelling aan sterke magnetische velden is alleen mogelijk schadelijk op een afstand van twee meter vanaf transformatorhuisjes. Daar moet je dan een jaar lang 14 uur per dag zitten om ook echt iets op te lopen. Dus zelfs met een transformatorhuisje direct naast je slaapkamer, krijg je niet genoeg gevaarlijke straling binnen - als je tenminste minder dan 14 uur per dag op bed ligt.

"Alleen een baby slaapt wel meer dan 14 uur per dag, Misschien moet je om die reden dan een babybedje aan de andere kant van de slaapkamer zetten", zegt hij.

Ook Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is kritisch over het advies van de Gezondheidsraad. "Ja, er is mogelijk een heel klein risico. Maar dit advies maakt mensen onterecht bang. En omdat het zo voorzichtig is geformuleerd in het rapport, kun je er eigenlijk geen kritiek op hebben. Het is een zwak verband en een heel zwak effect. Dat staat ook in het rapport."

Helsloot is ook kritisch op de al langer bestaande uitkoopregeling. Die maakt het voor mensen die direct onder een hoogspanningskabel wonen mogelijk zich door de gemeente te laten uitkopen. "Zulke maatregelen maken mensen onterecht bang", meent Helsloot. "Je geeft als overheid het signaal dat er iets ergs mee is, terwijl dat niet hard is aangetoond."

Het verband mag dan misschien zwak zijn, toch schrijft de Gezondheidsraad dat sterke magnetische velden mogelijk een hoger risico geven op het ontstaan van kinderleukemie en hersentumoren bij kinderen. Eén geval per twee jaar hangt mogelijk samen met de aanwezigheid van bovengrondse elektriciteitslijnen. En ieder geval van leukemie bij kinderen is er natuurlijk één teveel.

Lagendijk zou het wel begrijpen om daarom bij nieuw te bouwen huizen ervoor zorg te dragen dat ze niet onnodig worden blootgesteld. Bijvoorbeeld door ze dus niet te dicht bij transformatorhuisjes te plaatsen.

Overweging voor de politiek

In reactie zegt de Gezondheidsraad dat het advies inderdaad is gebaseerd op onderzoek naar bovengrondse kabels. "Maar het gaat dus om de magnetische veldsterkte, die is ook aanwezig bij de ondergrondse lijnen en transistorhuisjes", zegt woordvoerder Eert Schoten.

"Of de nadelige effecten ook van toepassing zijn voor ondergrondse kabels en transistorhuisjes moet nog precies in kaart worden gebracht. Wij doen dat niet, maar geven het mee aan de politiek als overweging."
Wout van Aert schrijft emotionele brief aan zijn overleden kameraad en schrapt reis om uitvaart bij te kunnen wonen

Wout van Aert heeft middels een emotionele brief brief afscheid genomen van Michael Goolaerts, zijn ploegmaat/kameraad die zondag tijdens Parijs-Roubaix overleed, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartstilstand. Van Aert en Goolaerts zijn streek- en leeftijdsgenoten. Voor de wereldkampioen veldrijden komt het verlies hard aan.
Wonen in het Willemdok: ?Is Gert hier? En waar is zijn hond??
8 April, 07:30 Gazet v. Antwerpen

Het beroemdste jacht van Vlaanderen ligt in het Willemdok. ?Je wil niet weten hoe vaak mensen het dek oplopen en vragen: ?Is Gert hier? En waar is zijn hond???, zegt Tiny Dierinck (42) vanuit de stuurhut van de Evanna. Tiny is de rechterhand van kapitein Charel Verstappen (57). ?Zonder haar licht ik het anker van de Evanna niet.?
Wonen in Turnova? Wees er snel bij
7 April, 03:18 Gazet v. Antwerpen

Terwijl de Turnhoutenaars de Turnova Toren nog elke dag zien groeien, gaat ook de verkoop van de wooneenheden vlot. Maar niet elke koper heeft de verhuiswagen al klaar staan. Een Kempense ondernemer, volgens website Made in Kempen drukker Joep de Jong, kocht recent twintig van de 48 appartementen in de toren als investering.
?Van Overtveldt en Piet den Boer staan op stadslijst maar wonen niet in Mechelen?
30 Maart, 08:36 Gazet v. Antwerpen

Vlaams Belang-lijsttrekker Frank Creyelman klaagt aan dat twee topkandidaten van de stadslijst Vld-Groen-m+ en NV-A voor de gemeenteraadsverkiezingen nog niet in Mechelen wonen. ?Navraag bij de burgerlijke stand leert ons dat?, zegt hij.
Hoge dosissen kankerverwekkende dampen in flat waar baby opgroeit: ?Onbegrijpelijk dat men ons hier heeft laten wonen?
29 Maart, 03:12 Gazet v. Antwerpen

Vervuiling op de site van een voormalige droogkuis in Mortsel baart een jong gezin grote zorgen. Bij een onderzoek in hun flat werden hoge concentraties van een kankerverwekkend product gemeten. Zo hoog zelfs dat het gezin het advies kreeg om elders te gaan wonen. Het paar wil nu dat de flat onbewoonbaar wordt verklaard.
Twintig gemeenten mogen meedoen aan proef gasvrij wonen
28 Maart, 18:12 NOS nieuws

Minister Ollongren roept gemeenten op om voor 1 juli met plannen te komen om bestaande wijken aardgasvrij te maken. Ze stuurt de gemeenten deze week een brief met de uitnodiging.

Het kabinet wil dit jaar 90 miljoen euro steken in het gasvrij maken van woonwijken met zo'n 500 woningen. Gemeenten die plannen insturen, dingen mee naar een deel van dat bedrag.

De minister wil zo'n 20 plannen uitkiezen en daar nog dit jaar mee aan de slag gaan. De ervaringen in deze 'proeftuinen' kunnen later op andere plekken in Nederland worden toegepast.

Stadsverwarming

Het is de bedoeling dat er vanaf 2021 jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen van het aardgas kunnen worden afgesloten. Hier zou bijvoorbeeld overgestapt kunnen worden op warmtepompen of stadsverwarming.

Ollongren wil dat in elk geval Groningen meedoet in de proef, omdat het volgens haar goed is om een project te hebben in "de provincie waar het om gaat" bij het aardgasvrij maken van Nederlandse woningen.

Ze denkt ook aan een proef in Rotterdam-Zuid, waar al een groot project gaande is om achterstallig onderhoud te doen. Daarnaast kunnen er dan nog zo'n achttien gemeenten meedoen.
Nooit eerder gebeurd: koppel gaat weer apart wonen in ?Blind Getrouwd?
19 Maart, 22:24 Gazet v. Antwerpen

De wittebroodsweken zouden gevuld moeten zijn met liefde en genegenheid. Maar in ?Blind Getrouwd? lijken die dagen net een ongezien dieptepunt te veroorzaken bij enkele koppels, met voor één duo dramatische gevolgen.
Partijen trekken trukendoos open: 632 kandidaten wonen niet in verkiesbare gemeente
16 Maart, 02:36 Volkskrant
Op de stemlijst van de VVD in Landgraaf is het zoeken naar kandidaat-raadsleden uit Landgraaf. Liefst dertien van de achttien kandidaten wonen in een andere gemeente, en in bijna alle gevallen staat hun naam óók in die gemeente op de liberale kieslijst. In Zuidoost-Limburg verstaat de VVD de kunst van de kruisbestuiving, waarbij (hooggeplaatste) kandidaten uit de ene gemeente ook figureren op de s


Voormalig kraker Igor is conciërge in Huize Herbosch naast Provinciehuis: ?Ik zou niet meer willen wonen in een appartement?
15 Maart, 02:36 Gazet v. Antwerpen

Igor Todadze (40) was oorspronkelijk een kraker in het eclectische kasteeltje Huize Herbosch op de Koningin Elisabethlei. Hij verjoeg de rest van de krakersbende en mocht van de eigenaars blijven omdat hij het zo goed klusjes opknapte. Maar het historische pand wordt verkocht en dus moet Igor misschien vertrekken. ?Ik hoop van niet?, zegt hij, ?ik heb een grote emotionele band met ?mijn? kasteel.?
Spanningen in gezin door kind dat weer thuis komt wonen
13 Maart, 17:00 NOS nieuws

Volwassen kinderen die weer thuis komen wonen, drukken de levenskwaliteit van hun ouders aanzienlijk. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van de London School of Economics. Ouders krijgen als hun kinderen het huis uit zijn een ander levensritme. Dat wordt verstoord als een kind naar 'een leeg nest' terugkeert, stellen de onderzoekers.

Judith kreeg haar dochter Roos (23), die vijf jaar op zichzelf had gewoond, weer in huis. Ook Remy (25), de vriend van Roos, verhuisde mee. Hun huurcontract liep af en ze konden geen geschikte woning vinden. Judith: "Wij schoten allemaal weer in onze rol: ik deed onnodige zorgtaken en de kinderen hingen als pubers op de bank."

Significante daling levenskwaliteit

Onderzoekers Marco Tosi en Emily Grundy stuurden tussen 2007 en 2015 elke twee jaar een enquête rond waarin ouderen konden invullen hoe tevreden zij waren over hun leven. Als een volwassen kind weer thuis kwam wonen, drukte dat de score net zo erg als het ontwikkelen van een ouderdomskwaal of -beperking, zoals moeite met lopen of aankleden, concludeerden de onderzoekers.

Tosi schrijft deze daling toe aan de wederzijdse verwachtingen. "Als ouder verwacht je dat je kinderen op een gegeven moment een eigen, zelfstandig leven krijgen, los van jou. Als een volwassen kind dan weer afhankelijk van je wordt, hebben de ouders het gevoel dat ze tekortgeschoten zijn in de opvoeding."

Die conclusie vindt gezinscoach Laurien van Egeraat te generaliserend. Momenteel heeft zij geen cliënten met teruggekeerde volwassen kinderen, maar ze heeft die wel bij haar in de praktijk gehad. Van Egeraat ziet vooral spanningen omdat ouders weer de verzorgende rol aannemen die zij achter zich hadden gelaten. "Je was net een beetje vrij en dat voel je je dan niet meer, want je moet terug naar het ouderpatroon."

Judith had aanvankelijk niet door dat zij en haar dochter weer in hun ouder-kindrollen waren gevallen. "Zij ruimden hun zooi niet op, als de tafel gedekt moest worden hadden ze geen zin." Er ontstonden ergernissen over en weer en er werden afspraken over het huishouden gemaakt. Maar telkens bleven de ingesleten rolpatronen de afspraken ondermijnen, zegt Judith.

Leeggeplunderde koelkast

Volgens onderzoeker Marco Tosi komen ouders als de kinderen het nest hebben verlaten in een nieuwe fase van hun leven: ze krijgen meer tijd voor hun vrienden, partner, nieuwe hobby's en andere dingen. Als een kind weer terugkeert, verliest de ouder een stukje van deze nieuwe autonomie en controle. Kleine dingen, zoals een leeggeplunderde koelkast, kunnen dan al voor een conflict zorgen.

Judiths dochter en schoonzoon hebben inmiddels hun eigen woonruimte. Dat vindt ze fijn voor hen. "Het begon wel wat te schuren. Mijn dochter en ik hebben allebei hetzelfde karakter en zijn lichtelijk opvliegend naar elkaar."

Maar soms vindt ze het ook wel weer ongezellig. "Remy kwam wel eens om half drie 's nachts thuis van zijn werk. Dan was ik nog wakker en dronken we nog een kopje thee. Of ik ontbeet even met mijn dochter. We zijn van een 24-uurs economie weer teruggegaan naar een saai getrouwd stel."

*Judith, Remy en Roos zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.
Zo is het wonen op het Antwerpse water: ?Als ik ontbijt, zie ik de zon opkomen?
11 Maart, 10:18 Gazet v. Antwerpen

Wonen op het water in Antwerpen heeft veel voordelen. Je leeft dicht bij de natuur en zit vlak bij het centrum van de stad. Om in te spelen op de groeiende vraag naar plaats voor woonboten, biedt de stad 34 nieuwe ligplaatsen aan in het Houtdok op het Eilandje. Hierop kunnen geïnteresseerden bieden. Maar niet elke woonbootbewoner is daar blij mee. Een groeiende groep woonbootbewoners vreest dat wonen op het water straks alleen is weggelegd voor rijke mensen.
Rik Torfs over de stad die hij in zijn hart draagt, maar waar hij nooit zou willen wonen: ?Antwerpenaars tonen te weinig ambitie?
11 Maart, 02:30 Gazet v. Antwerpen

Rik Torfs zou Rik Torfs niet zijn als hij de Antwerpenaar geen spiegel zou voor- houden die een heel ander beeld laat zien dan wat de Sinjoor zou verwachten: Antwerpenaars zijn sentimenteel, hebben een grote mond maar een klein hartje, laten zich doen en zijn te weinig ambitieus. Maar de Kempense duizendpoot Torfs houdt ook wel van de stad, waar een opmerkelijk groot deel van zijn roots liggen.
Beerschot-fans halen truken van de foor boven om match van de waarheid bij te wonen
5 Maart, 15:18 Gazet v. Antwerpen

Beerschot-Wilrijk speelt zaterdagavond om 20u de ?Match van de Waarheid? op het veld van Cercle Brugge. De Antwerpse fusieclub heeft slechts 1400 tickets gekregen voor de wedstrijd in het Jan Breydelstadion. Veel te weinig om aan de Antwerpse noden te voldoen. En dus wordt er door de Antwerpse aanhang creatief gehengeld naar toegangsbewijzen tussen het thuispubliek.
In Reeth is het prima wonen, als je de goedentreinen en windmolens wegdenkt
27 Februari, 21:30 Volkskrant
Gelderland wil graag een overslagcentrum voor goederentreinen en vrachtauto's. Maar moet dat nou per se in Reeth? Heeft dit vriendelijke gehucht al niet genoeg te stellen? Vooropgesteld: in Reeth, een gehucht van dertig huizen net boven Nijmegen, is het prachtig wonen, zeggen Koos Nijssen en Dia Vennis. Landelijk gelegen, met uitzicht op de akkers en weilanden van de Betuwe. Zo lang je maar niet d


De Wever countert Van Besien over Borgerhout: ?Er zijn er die de problemen nooit hebben willen zien, hoewel ze er zelf wonen?
27 Februari, 01:06 Gazet v. Antwerpen

Zowel bij links als rechts kwamen er tijdens de gemeenteraad vragen over de gebiedsscan van Borgerhout. Vlaams Belang en Groen hadden dezelfde vraag voor de burgemeester: ?Waarom trad u niet eerder op??
WONEN. Leefkeuken als blikvanger: ?Dit creëert rust?
25 Februari, 10:06 Gazet v. Antwerpen

Drie kinderen, een ingrijpende verbouwing en een drukke job: Wouter en Ellen combineren het allemaal schijnbaar moeiteloos. Hun geheim? Massa's geduld, doorgedreven duurzame keuzes én de juiste partners bij de verbouwingswerken.
Wonen in Amsterdam inmiddels bijna onbetaalbaar - wie gaat het tij keren?
22 Februari, 02:12 Volkskrant
Er is snel landelijke wetgeving nodig om te voorkomen dat wonen in Amsterdam en andere populaire steden onbetaalbaar wordt voor middeninkomens. Dat zegt woonwethouder Laurens Ivens (SP) naar aanleiding van het vandaag gepubliceerde rapport Wonen in Amsterdam, een tweejaarlijkse studie naar de ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt. Ondanks inspanningen van de gemeente om meer middeldure koop

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be