NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Waarom

2News.be / Trefwoorden / Waarom

Waarom 2017 een slecht jaar is voor het Britse boek
Gisteren, 07:42 Volkskrant
2017 was niet zo'n bijzonder boekenjaar in Groot-BrittanniŽ. Vijftig tinten grijs. De verborgen geschiedenis. Een korte geschiedenis van de tractor in de OekraÔne. Wolf Hall. Perestrojka. Een willeurige Harry Potter. Of gewoon de nieuwe Dan Brown (of Jamie Oliver). Van oudsher is er elk jaar wel een bestseller waar een uitgeverij weer een tijdje op kan teren. Maar het Verenigd Koninkrijk heeft het


Dit is waarom Zuid-Limburg een vruchtbare akker voor populisme is
Gisteren, 02:18 Volkskrant
Schrijver en presentator Marcia Luyten vindt in haar geboortestreek Zuid-Limburg de perfecte omstandigheden voor het ontstaan van populisme. Nergens in Nederland stemt een groter deel van de bevolking op de PVV dan in mijn geboortestreek. Daar, in het hart van Zuid-Limburg, in Wijnandsrade, organiseerde mijn vader veertig jaar lang een festival voor Limburgse cultuur. Het kasteel was een weekend g


Sterrenhemel lichtte helemaal op in Lapland en dit is waarom
Vrijdag, 20:54 Gazet v. Antwerpen

De inwoners van Lapland raakten deze nacht even opgeschrikt door een fel licht. Maar liefst zes seconden werd de zwarte hemel opgeklaard en leek het eventjes klaarlichte dag.
"Waarom geen pakjesmuur als distributiepunt?"
Vrijdag, 20:54 Gazet v. Antwerpen
Over de impact van e-commerce op de mobiliteit, de verkeersveiligheid en het milieu wordt ook in Brecht nagedacht. Een gemeentereglement zoals Vlaams Belang voorstelde is te verregaand, maar de bouw van een pakjesmuur niet.


'Wat een triest rechtssysteem!' Waarom rechters worstelen met verkeerszaken
Vrijdag, 18:30 NOS nieuws

"Belachelijk lage straf.""30 jaar te weinig.""Deze straf is echt niet hoog genoeg.""Wat een triest rechtssysteem!"

Zo klinken de reacties op de NOS-Facebookpagina onder het bericht over de vier jaar celstraf en vijf jaar rijontzegging voor de 64-jarige Walter van W., voor het doodrijden van de 19-jarige Fleur in Loosdrecht.

Rechters zitten nogal eens in hun maag met verkeerszaken. De roep vanuit de samenleving is vaak om zwaardere straffen op te leggen, maar in de rechtszaal blijkt dat lastig.

Waarom is het zo lastig?

Wie een ander doodrijdt in het verkeer, overtreedt artikel 6 van de wegenverkeerswet. Daarin staat dat het verboden is je zodanig in het verkeer te gedragen, dat je een dodelijk ongeval veroorzaakt.

Bij deze wet is nooit opzet in het spel. Opzet zou betekenen dat je van tevoren van plan bent om iemand dood te rijden. Dat is in de regel natuurlijk niemand. Als dat wel het geval is, gaat het om moord met voorbedachten rade. De wegenverkeerswet is dan niet van toepassing.

Opzet kan ook inhouden dat je de kans aanvaardt dat je jezelf of iemand anders doodrijdt, maar dat blijkt in de praktijk moeilijk te bewijzen. Een automobilist moet zich daar namelijk wel duidelijk bewust van zijn. Alleen wie bijvoorbeeld stomdronken achter het stuur kruipt en luidkeels laat weten dat het hem niets kan schelen wat er gebeurt, zou veroordeeld kunnen worden op basis van opzet.

Walter van W. had te veel gedronken. In de rechtszaal verklaarde hij dat hij dat niet wist, omdat er meer gin in zijn gin-tonic zat dan hij dacht.

Wat is de maximumstraf als je iemand doodrijdt?

Als geen sprake is van opzet, is dat drie jaar cel. Dat kan verdubbeld worden naar maximaal zes jaar bij roekeloosheid. Hoewel iedereen een beeld heeft bij roekeloos rijden, ligt dat juridisch een stuk ingewikkelder. Dan moet er echt sprake zijn van extreme omstandigheden, zoals een straatrace of een achtervolging.

Terwijl de meeste mensen rechts inhalen met 160 kilometer per uur behoorlijk roekeloos vinden, is dat wettelijk nog niet genoeg om iemand te kunnen veroordelen voor roekeloos rijden. Tot grote teleurstelling van verkeersslachtoffers.

Om dit probleem te omzeilen, zijn er wel andere strafverzwarende bepalingen. Als sprake is van gevaarlijke handelingen, zoals bijvoorbeeld bumperkleven, mag de straf met de helft verzwaard worden. Het maximum is dan dus 4,5 jaar.

Bij het ongeluk in Loosdrecht was volgens het Openbaar Ministerie ook sprake van een straatrace, tussen Walter van W. en zijn zoon. De rechtbank heeft dat toch niet meegenomen in de strafmaat. Omdat Van W. veel te hard reed, komt de rechtbank wel tot vier jaar cel en vijf jaar rijontzegging.

Hoe kan het dat mensen soms toch vrijuit gaan als ze iemand hebben doodgereden?

De rechter kijkt in de eerste plaats of het weggedrag van de verdachte bewezen kan worden. Heeft de verdachte bijvoorbeeld echt met 170 kilometer per uur over de verkeerde weghelft gereden? Pas als dat vaststaat, kan bepaald worden waaraan diegene zich schuldig heeft gemaakt. En pas daarna worden de gevolgen meegewogen.

Dus: als niet bewezen kan worden dat iemand te hard reed of op de verkeerde weghelft zat, zal de verdachte worden vrijgesproken.

Zouden rechters zelf zwaardere straffen op willen leggen?

Niet per se. Zij vinden de 4,5 jaar die in de praktijk opgelegd kan worden voor dit soort delicten, zwaar genoeg. Wel vinden ze het lastig uit te leggen dat roekeloosheid vaak niet bewezen kan worden.

Juridisch wordt er nu een ander etiketje opgeplakt en rolt er ongeveer dezelfde straf uit, maar toch: hier zou de wetgever best iets aan mogen doen, vinden veel rechters. Daar wordt inmiddels ook aan gewerkt.

Tellen eerdere verkeersboetes ook mee bij het bepalen van de straf?

Nee. Ook al is iemand honderd keer geflitst voor te hard rijden, het telt niet mee in een veroordeling voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Dat komt omdat boetes worden uitgedeeld op basis van een kenteken. Een auto-eigenaar met honderd boetes op zijn naam, zat mogelijk niet al die keren zelf achter het stuur.

In het buitenland wordt dit ondervangen door niet alleen kentekens, maar ook de bestuurders te fotograferen als ze te hard rijden. Zo is vast te stellen wie er achter het stuur zat. Die methode is duurder; in Nederland gebeurt het daarom niet.

Hoe zit het met andere maatregelen, zoals het intrekken van een rijbewijs of een alcoholslot?

De rechter kan, naast het opleggen van een boete of een gevangenisstraf, ook het rijbewijs (tijdelijk) afpakken. Als dat gebeurt in combinatie met een celstraf, gaat de maatregel pas in nadat die straf is uitgezeten. Voor iemand die vijf jaar zijn rijbewijs kwijt is, tellen de jaren achter de tralies dus niet mee. Dat geldt ook voor Walter van W.

Tot vorig jaar konden dronken bestuurders ook worden verplicht een alcoholslot te kopen. Dat gebeurde niet door de rechter, maar door het CBR. Inmiddels mag dat niet meer, omdat automobilisten dan dubbel gestraft worden.

Het CBR heeft nog wel andere maatregelen, die op voorspraak van de politie mogen worden opgelegd: een verplichte cursus over alcoholgebruik of asociaal rijden. Doel daarvan is het gedrag van een verdachte te veranderen. De kosten (tussen de 600 en 1100 euro) moeten door de automobilist zelf worden opgehoest.
Waarom seks voor het gros van de jongeren voorbehouden is voor een liefdesrelatie
Vrijdag, 14:18 Gazet v. Antwerpen

De seksuele normen en gedragingen van 16- tot 18-jarigen zijn veeleer conservatief. Wie seks had, deed dat bijna altijd met een vast lief.
Vakbond wil sluiting Siemens Hengelo tegenhouden
Vrijdag, 10:00 NOS nieuws

Vakbond De Unie gaat proberen om de voorgenomen sluiting van Siemens in Hengelo tegen te houden "Dit is een modern en efficiŽnt bedrijf met goede resultaten", zegt Sjerp Holterman van De Unie. "Zeventien jaar geleden dreigde ook een sluiting, dat hebben we toen succesvol afgewend. Er moet een tegenonderzoek komen om te kijken of er alternatieven mogelijk zijn."

Gister werd bekend dat het Duitse technologiebedrijf de vestiging in Hengelo, waar 600 mensen werken, wil sluiten. Het personeel wordt vanochtend in stadion De Grolsch Veste over de plannen ingelicht. Wereldwijd schrapt Siemens 6900 banen.

Dolksteek

De bond noemt de geplande sluiting een dolkstoot in de rug. "Het personeel had dit absoluut niet verwacht. Een reorganisatie verwachtte men wel, maar een sluiting niet."

Holterman vermoedt dat Siemens de Hengelose vestiging wil sluiten zodat Siemens kan zeggen dat er niet alleen in Duitsland banen verdwijnen. "Hengelo mag niet pleister op Duitse wonden zijn, om zo het leed in Duitsland te verzachten."
Waarom klaagt iedereen over ons supergeweldige zorgstelsel?
Donderdag, 20:12 Volkskrant
Arme Amerikanen zouden een moord plegen voor toegang tot ons supergeweldige zorgstelsel. Als half december de begroting van de nieuwe Zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins wordt besproken in de Tweede Kamer, horen we weer hetzelfde liedje: SP, PVV, PvdA, GroenLinks, 50Plus en patiŽntenorganisaties klagen steen en been over de hogere zorgpremie en een mogelijk hoger eigen risico in de toekoms


Waarom nieuwkomers voorlopig nog veel geld blijven betalen voor huur winkelpand op Antwerpse Meir
Donderdag, 20:12 Gazet v. Antwerpen

Uit de huurprijzen op de Meir - 1.950 euro per m≤ per jaar voor een pand van 150m≤ - blijkt dat Antwerpen de Brusselse Nieuwstraat heeft overtroffen als duurste winkelstraat. Al komt het plafond volgens experts zo langzamerhand wel in zicht.
Tamara Ecclestone legt uit waarom ze Sofia (3) nog steeds borstvoeding geeft
Donderdag, 10:31 Gazet v. Antwerpen
In haar nieuwe realityshow vertelt Tamara Ecclestone, dochter van F1-paus Bernie Ecclestone, haar beweegredenen om haar driejarige dochtertje borstvoeding te geven. De steenrijke Britse erfgename geeft aan daarbij niet om de mening van anderen te geven en ziet het als een persoonlijke keuze die voor haar en haar dochtertje de enige juiste keuze is.


Waarom staan hier Tesla Model 3?s stof te happen?
Donderdag, 08:54 AutoBlog
Klaar om naar een eigenaar te gaan.. of toch niet? In een parkeerfaciliteit in Los Angeles, Zuid-CaliforniŽ staan meerdere Tesla’s geparkeerd. Het gaat om zowel de Model 3, als de Model S en Model X. Van de Model 3 staan maar liefst 26 exemplaren. De geparkeerde auto’s staan hier natuurlijk met een reden. Een verslaggever […]


Waarom het rijk van president Mugabe (93) en zijn vrouw ?Gucci Grace? definitief over lijkt te zijn
Donderdag, 02:36 Gazet v. Antwerpen

De hoogbejaarde president van Zimbabwe, Robert Mugabe (93), heeft tijdens een geweldloze militaire coup huisarrest gekregen. Het leger bezet de belangrijkste strategische punten in de hoofdstad Harare, waar het gisteren verrassend rustig bleef.
Waarom een sollicitatiegesprek niet langer hoeft aan te voelen als een blind date
Woensdag, 16:06 Skynet
Voor heel wat kandidaten gaat een sollicitatiegesprek gepaard met heel wat stress, omdat ze niet weten wat ze moeten verwachten. Wanneer alle relevante informatie en details over een bedrijf op ťťn platform verzameld worden, krijgen werkzoekenden de kans om achter de schermen te kijken van dat bedrijf. Met deze nieuwste aanpak laat jobplatform StepStone zich inspireren door andere succesvolle internetspelers zoals Amazon en Bol.com.Waarom Vantornout de Wereldbeker links laat liggen
Woensdag, 11:54 Skynet
Klaas Vantornout reist niet af naar Bogense in Denemarken waar zondag de vierde manche van de Telenet UCI Cyclo-Cross World Cup wordt gereden. En daar heeft hij een goede reden voor.


Modemerk toont modellen met striemen, maar krijgt vlaag van kritiek. Zie jij waarom?
Woensdag, 11:36 Gazet v. Antwerpen
Het Britse modemerk Misguided laat sinds kort modellen met striemen de nieuwste badmode tonen. Een stap vooruit op het vlak van body positivity?


Waarom David Goffin stunt tegen Rafael Nadal nodig had om publieke opinie te beroeren
Woensdag, 11:00 Gazet v. Antwerpen

Maand na maand dikt David Goffin zijn verzameling primeurs aan. Nooit eerder had een Belgische tennisman de top tien gehaald of een Mastersselectie op zak gestoken, maar sinds de kamp tegen Nadal geldt hij ook als eerste Belg met winst op de regerende nummer ťťn. Ivo Van Aken en Marc De Hous, als technisch directeur, coach en commentator samen goed voor zestig jaar toptennis, kijken goedkeurend naar zijn opmars.
Verdrengh: ?Waarom zou De Pauw geen programma?s meer maken??
Woensdag, 09:06 Gazet v. Antwerpen

Is Bart De Pauw voor eeuwig verbrand, of zien we hem ooit weer op het scherm? Vlaams televisiemonument Mike Verdrengh gaat voor de tweede optie. ?Mensen verdragen het als hun idolen door het stof gaan.?
Waarom in BelgiŽ de grote bedrijven samen voor een paar tientallen miljarden belastingen ontwijken
Woensdag, 02:12 Gazet v. Antwerpen

In volle storm over de Paradise Papers blijkt minister van FinanciŽn Johan Van Overtveldt in gesprek te zijn met fiscaal paradijs Andorra over een mogelijke belastingdeal. Zo?n verdrag zou handig kunnen zijn voor ondernemingen om hun financiŽle activiteiten zo te spreiden over ons land en het ministaatje in de PyreneeŽn dat ze minimaal belastingen betalen.
Waarom de gewoonste Pool aller Polen zichzelf in brand stak
Dinsdag, 19:36 Volkskrant
Het was een gewone, gemiddelde man, die zichzelf een maand geleden in brand stak op een plein midden in Warschau. 'Een grijze man', noemde Piotr Szczesny zichzelf in zijn afscheidsbrief. 'Net zo gewoon en gemiddeld als u.' Met gsm en luidspreker zette hij de meezinger Kocham wolnosc ('Ik houd van vrijheid') op, waarna hij zich met brandbare vloeistof overgoot en vlam vatte. Tien dagen later was de


Video: waarom we moeten stoppen met alles fake news te noemen
Dinsdag, 13:36 Volkskrant
We moeten stoppen met alles fake news noemen. Daarom maakten we een filmpje met de titel: waarom we moeten stoppen met alles fake news noemen, waarin we uitleggen waarom het niet goed is om alles maar fake news te noemen.MEER WEERGEVEN Werkt de video niet? Hier kunt u de video op YouTube bekijken.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be