NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Waarom

2News.be / Trefwoorden / Waarom

Waarom het aandeel Hamon niet zakt
Gisteren, 17:42 De Tijd
17:11 De Waalse bouwer van koeltorens Hamon kondigde vrijdagavond de zoveelste kapitaalverhoging aan, maar de beurskoers houdt stand. ?Je hebt als aandeelhouder nog altijd het recht om in te tekenen. Bovend...


Vandaag is het ?Blue Monday?: waarom meeste mensen vandaag ziek vallen

15 januari 2018, het is het begin van de ?30 dagen zonder klagen?, maar meteen ook de meest deprimerende dag van het jaar. Vandaag is namelijk ?Blue Monday?, de dag waarop de meeste mensen ziek vallen. Maar hoe komt dat?
Vastned Retail wil Belgisch filiaal van de beurs halen
Gisteren, 07:30 De Tijd
07:16 Het biedt daarvoor 395 miljoen euro op de resterende aandelen van de verhuurder van winkelpanden.


Waarom doet Nederland weinig aan de loonkloof tussen man en vrouw?
Zaterdag, 07:30 NOS nieuws

BBC-journalist Carrie Gracie haalde deze week het nieuws op een andere manier dan ze gewend is. De Britse en buitenlandse pers maakte veelvuldig melding van haar vertrek als China-correspondente. De reden? Ze ontdekte dat ze een stuk minder verdiende dan haar directe mannelijke collega's bij de Britse publieke omroep.

Waar Gracie het belangrijk vond om een statement te maken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, zijn dat soort acties in Duitsland en IJsland niet meer nodig. Die landen hebben sinds deze week wetten die ervoor moeten zorgen dat mannen en vrouwen een gelijke beloning voor gelijk werk krijgen.

Ook in Nederland is er aandacht voor het onderwerp. Zo komt presentatrice Astrid Joosten volgende week met het nieuwe programma 'Wat verdien je?', waarin elke week drie Nederlanders over hun salaris praten.

Toch wordt er hier nog weinig gedaan om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Hoe komt dat? En wat moet er volgens betrokkenen gebeuren om het salarisverschil kleiner te maken?

20 procent minder

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de loonkloof - cijfers uit 2014 - blijkt dat Nederlandse vrouwen in het bedrijfsleven 20 procent minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Bij de overheid verdienden vrouwen 10 procent minder.

Dat grote verschil is deels te verklaren: vrouwen werken vaker in deeltijd dan mannen. Ook is bij deze percentages geen rekening gehouden met verschil in leeftijd, werkervaring en opleidingsniveau. Als al die zaken wel worden meegenomen, is de loonkloof kleiner. Vrouwelijke werknemers verdienen in het bedrijfsleven 7 procent minder dan mannelijke werknemers, bij de overheid is dat 5 procent minder.

Dat stukje is precies het verschil in beloning dat vakbonden en belangenclubs weg willen nemen. Afgelopen oktober publiceerde FNV een rapport over de loonkloof en kondigde de vakbond aan dat het wil strijden voor transparante salarissen. Vrouwennetwerk Women Inc probeert het thema al langer op de politieke agenda te zetten.

"Eigenlijk is een gelijke beloning in Nederland al heel lang verplicht, want in de wet staat dat een werkgever niet mag discrimineren op geslacht", zegt arbeidsmarktdeskundige Suzan Steeman van Women Inc. "Maar de loonkloof komt in iedere branche voor. Er wordt door de overheid helemaal niet gecontroleerd op verschillen in salaris tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers."

Wetten in IJsland en Duitsland

In IJsland is net een wet ingegaan die vaste salarissen koppelt aan bepaalde banen. Hoe hoger een baan scoort op factoren zoals benodigde opleiding, verantwoordelijkheid, stress of fysieke inspanning, hoe hoger de bijpassende beloning. Bedrijven met meer dan 25 personeelsleden zijn verplicht aan iedere medewerker met dezelfde baan ook exact hetzelfde salaris te betalen.

Duitsland gaat minder ver, daar kunnen werknemers sinds deze week het gemiddelde salaris opvragen van mensen die binnen het bedrijf hetzelfde werk doen. Met die kennis is het makkelijker onderhandelen over het loon en komen de salarissen van verschillende medewerkers dichter bij elkaar te liggen, is de gedachte. De wet geldt echter alleen voor bedrijven met 200 medewerkers of meer.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden zulke wetgeving in Nederland niet nodig. "Ongelijk belonen is al verboden, bedrijven zijn zich daarvan bewust. Bovendien is de huidige trend al de goede - de verschillen worden steeds kleiner door het stijgende opleidingsniveau van vrouwen. Als die trend doorzet - en we zien niet in waarom dat niet zo zou zijn - is het probleem binnen enkele jaren vanzelf opgelost", zegt een woordvoerder.

De overheid richt het beleid intussen vooral op meer deelname van vrouwen aan het arbeidsproces, minder op het stukje ongelijke beloning dat overblijft als de arbeidsparticipatie van mannen en vrouwen gelijk zou zijn.

"Het beleid is gericht op het beter mogelijk maken van de combinatie van arbeid en zorg. Onder meer via invoering van kraamverlof voor partners, modernisering van het zorgverlof en het versterken van de kwaliteit van de kinderopvang", legt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit.

"Een onderdeel van de loonkloof is de beloningsdiscriminatie van vrouwen. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat er meer aandacht komt voor het bestrijden van discriminatie bij werving en selectie. Hierbij zal ook gekeken worden naar de aanpak van beloningsdiscriminatie."

Bewijslast

Een nieuwe wet lijkt op korte termijn onwaarschijnlijk, tenzij het aan Tweede Kamerlid Liliane Ploumen van oppositiepartij PvdA ligt. Zij werkt momenteel aan een initiatiefwetsvoorstel waarin staat dat bedrijven moeten kunnen aantonen dat mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen ook hetzelfde loon krijgen.

Women Inc juicht het voorstel van Ploumen toe. Volgens Steeman zijn er drie zaken die moeten veranderen om de loonkloof te dichten. "Bedrijven moeten salarissen transparant maken, er moet controle komen op gelijke beloning en de bewijslast moet bij bedrijven komen te liggen. Over dat laatste punt: nu is het zo dat een werknemer moet aantonen dat hij of zij een lager loon krijgt dan directe collega's. Nee, laat een werkgever maar aantonen dat-ie goed zit met de hoogte van de salarissen."
Waarom het injectieplan geleidelijk toch weer naar onderaan de stapel verdwijnt
Zaterdag, 02:36 Volkskrant
Opnieuw schudde Groningen. Terwijl een potentiŽle remedie tegen bevingen al jaren op de plank ligt. Het rapport ligt inmiddels een jaar op mijn bureau, en toen het daar belandde was het eigenlijk ook al niet echt nieuw. Integendeel, ik kreeg het destijds toegestuurd door een van de opstellers die zich afvroeg waarom jarenlang niemand in Nederland een goed idee om de aardbevingen in Groningen tegen


Waarom komen landelijke kopstukken campagnevoeren voor de raadsverkiezingen in Amsterdam?
Zaterdag, 02:36 Volkskrant
De Amsterdamse verkiezingen krijgen een landelijk karakter. Er komen veel landelijke kopstukken langs, op campagne voor de raadsverkiezingen. Wat komen ze doen? Maurice de Hond peilde afgelopen week 1 zetel voor 50Plus in de Amsterdamse gemeenteraad. 'Maar met deze lijst weet ik zeker dat het er veel meer zullen worden', roept Henk Krol vrijdagmiddag triomfantelijk door een geÔmproviseerde geluids


Volkskrantgeluid Cultuur: waarom de Volkskrant sterren gebruikt bij recensies in de krant
Vrijdag, 18:12 Volkskrant
Waarom staan er eigenlijk sterren bij recensies in de krant? En is dat goed of juist niet? In deze podcast gaat Gijs Groenteman daarover in gesprek met Wilma de Rek, chef Boeken, en theaterrecensent Hein Janssen. Zit u op uw mobiel en werkt deze podcast niet?†Klik dan hier.†Lange reis of gewoon op de fiets? Luister naar de podcasts van de Volkskrant.†Lees hier meer over de podcasts van de Volkskra


Groot is niet per se ook beter: waarom Facebook wil veranderen
Vrijdag, 17:36 NOS nieuws

In 2011 is het zover: Facebook is groter dan Hyves. Het Amerikaanse socialemedianetwerk heeft in een paar jaar tijd de oer-Hollandse concurrent van de troon gestoten. Mensen maken er volop gebruik van, het is dť nieuwe manier om met de wereld te communiceren. Nu, zeven jaar later, is dat behoorlijk veranderd.

Het is dan ook de reden dat topman Mark Zuckerberg vannacht een bericht op zijn eigen Facebookpagina plaatste: het nieuwsoverzicht, het belangrijkste onderdeel van de site, gaat op de schop. Berichten van familie en vrienden worden belangrijker en die van nieuwsorganisaties en bedrijven komen verder onderin te staan. Daarnaast legt Facebook sterk de nadruk op interactie: berichten waar veel reacties op komen, scoren beter op de site.

"Dat zat er al langer aan te komen", zegt Mark Deuze, professor Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. "Het afgelopen jaar hebben ze al verschillende experimenten gedaan."

Daarbij denkt Deuze dat Facebook oprecht hoopt dat het platform hierdoor beter wordt. "Aan de ene kant is Facebook een keihard commercieel bedrijf, maar aan de andere kant geloven ze ook echt dat ze iets goeds willen doen voor de wereld." Maar of de nieuwe strategie ook geloofwaardig is, durft hij niet te zeggen.

Interactie en Snapchat

Facebook worstelt al een behoorlijke tijd met zichzelf. Het aantal gebruikers op het platform groeit al jaren als kool, evenals de advertentie-inkomsten. Maar dat heeft ook een nadeel: gebruikers worden ouder. Het is voor jongeren en studenten niet meer zo leuk om op Facebook actief te zijn als ouders meekijken. Daarnaast wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van andere diensten, zoals WhatsApp en Instagram. Die Facebook om die reden respectievelijk in 2014 en 2016 besluit te kopen.

Daarnaast is er een nieuwe speler op de markt gekomen: Snapchat. Zuckerberg ziet er, net als bij Instagram en WhatsApp, een gevaar voor de eigen toekomst in en probeert het te kopen. Dat mislukt en Snapchat groeit door. Dus Facebook gooit het over een andere boeg en gaat de app kopiŽren. De stories-functie van het gele spookje (het logo van Snapchat) waarbij berichten na 24 uur verdwijnen, wordt gekopieerd naar Instagram, WhatsApp en Facebook zelf.

Vooral bij Instagram slaat dit aan, zodanig zelfs dat het daar nu populairder is dan op Snapchat zelf. Op Facebook doet het weinig, waarop het bedrijf besluit een knop in te bouwen zodat gebruikers direct op meerdere platforms een verhaal kunnen plaatsen. Ondertussen wordt Facebook steeds meer de plek voor nieuwsorganisaties (waar Facebook overigens zelf ook hard aan meewerkt) en viral video?s.

Wat daarnaast een steeds belangrijkere rol speelt, is de maatschappelijke druk. Facebook ligt, samen met Google en Twitter, onder vuur om wat er op het platform gebeurt. Bedrijven moeten in 2017 voor het Amerikaanse Congres verschijnen om uitleg te geven. Dat gaat vooral over hoe Russische trollen, nepaccounts die onrust willen stoken, proberen om gebruikers te beÔnvloeden rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Aanstaande woensdag moet Facebook, samen met Google en Twitter, weer voor het Amerikaanse Congres verschijnen. Dit keer vanwege extremistische content. De timing is volgens Deuze niet toevallig. "Facebook wil een signaal afgeven naar de politiek dat ze echt wel iets doen."

Dat signaal is tweeledig: aan de ene kant zegt het bedrijf hiermee 'we nemen jullie serieus' en aan de andere kant willen ze ook laten merken dat extra wetgeving niet nodig is. Want dat is iets waar Facebook, net als Google en Twitter, voor vreest. Die wetgeving zal ze minder bewegingsvrijheid geven.

Is het dan een wanhoopspoging, de vernieuwing van het nieuwsoverzicht? Je zou het kunnen denken, gezien alle problemen. Tegelijkertijd, constateert Deuze, gaat het daarvoor in feite te goed met het platform. Want het groeit nog altijd, niet zo lang geleden passeert het de grens van 2 miljard maandelijks actieve gebruikers. Ook verdient Facebook nog miljarden met advertentie-inkomsten.

Tegelijkertijd denkt ook Deuze dat het platform langzamerhand minder belangrijk gaat worden. "Ik denk dat het zijn waarde over 4 of 5 jaar wel behoorlijk heeft verloren." Daar komen ook weer de strategische zetten van Zuckerberg van pas. Want waar Facebook verliest, wint Instagram. En zo is de kans best groot dat we nog de komende jaren vooral gebruikmaken van Facebook, al wordt dat misschien in mindere mate de blauwe app.

Betalen om gezien te worden

Maar dat is pas over een paar jaar. Wat gebeurt er in de tussentijd? Deuze denkt dat het tijd is voor reflectie bij nieuwsorganisaties en bedrijven die nu gebruikmaken van Facebook. Het lastige is wel dat we nog niet zo goed weten wat de precieze gevolgen zijn voor media die op Facebook zitten. Het kan voor bedrijven betekenen dat ze vaker moeten betalen om op Facebook zichtbaar te zijn.

Volgens Deuze werkt het straks beter om veel energie te steken in een paar goede verhalen, in plaats van alles vanuit de website klakkeloos door te plaatsen. Dat geldt voor zowel artikelen als video's. "Ik zie heel vaak dat media zonder al te veel nadenken dingen gewoon doorplaatsen."

Wat het voor de rest voor gebruikers betekent? The New York Times vraagt zich af of dit de problemen waar Facebook mee te maken heeft, de filterbubbel en nepnieuws bijvoorbeeld, echt oplost. "Als een vriend of bekende een link deelt naar een nepnieuwsbericht waar veel op wordt gereageerd, wordt het nog altijd prominent getoond."
Waarom Nederlandse bedrijven meer zouden moeten uitgeven aan onderzoek
Vrijdag, 02:36 Volkskrant
Snijden in onderzoek ondermijnt op langere termijn de verdiencapaciteit van de Nederlandse economie. Philips Lightning ontslaat eenderde van zijn onderzoekers. Het bedrijf hoopt zo 'sneller en efficiŽnter' te worden. Bovendien vindt Philips het verstandiger om samen te werken met andere bedrijven dan om alles zelf te doen. Critici verwijten de lampenmaker dat het onder druk van aandeelhouders alle


Waarom maar weinigen de verleiding van de zeemeermin kunnen weerstaan
Vrijdag, 02:36 Volkskrant
De zeemeermin is een van de ongrijpbaarste mythische wezens die we kennen. Theatermakers krijgen dit seizoen dan ook geen genoeg van haar. Denk even niet aan AriŽl. De wereldberoemde, roodharige Disneyprinses die moet doorgaan voor de kleine zeemeermin in de gelijknamige tekenfilm uit 1989 is nŪťt representatief voor de meermingemeenschap. AriŽl is het kindvriendelijk verpakte product van een comm


LIVE. Dewael haalt uit naar Francken in debat over Soedanrel: ?Waarom euforisch tweeten bij elke repatriŽring??
Donderdag, 15:48 Gazet v. Antwerpen

In het federale parlement wordt donderdagnamiddag gedebatteerd over de kwestie rond de uitwijzing van Soedanese vluchtelingen. De oppositiepartijen gaan vermoedelijk een motie van wantrouwen indienen tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ook premier Charles Michel (MR) wordt uitgehoord. Het is de eerste keer sinds het kerstreces dat in het parlement gedebatteerd wordt over de zaak. Onder andere Patrick Dewael was bijzonder scherp voor Francken.
Filmpje toont waarom je badspeelgoed beter weggooit: "Het zit vol schimmels"
Donderdag, 12:12 Gazet v. Antwerpen
Badspeelgoed is allesbehalve proper, dat bewijst een vader die in een YouTube-filmpje in een figuurtje knijpt. Er komt water uit de mond, maar ook een portie schimmel. Dat is volstrekt normaal , maar betekent niet dat je het speelgoed nog langer moet houden.


Schumacher?s kartbaan moet ophoepelen, maar waarom?
Woensdag, 16:06 AutoBlog
Dat kan er ook nog wel bij… Vrijwel iedere coureur die iets in zijn carriŤre heeft bereikt is ooit begonnen op een kartbaan. Het maakt niet uit waar, of met welk materiaal, want veelal komen de ware talenten vanzelf naar boven drijven. In de huidige poel der Formule 1-coureurs zijn er een paar fraaie voorbeelden. […]


Lezersbrieven: 'Waarom ik al 25 jaar met plezier les geef'
Woensdag, 14:36 Volkskrant
Lezers winden zich op over het management van het Amsterdamse Calvijn College dat docenten adviseert hun werkdruk te verlagen door minder stof te behandelen. Volgens de directie van het Calvijn College organiseren docenten hun eigen werkdruk. De oplossing is gewoon wat minder stof behandelen. Dat kan makkelijk, want schoolboeken staan vol met 'de hobby van de schrijver'. Geef leraren veel parallel


Waarom transparantie en duurzaamheid in programmatic essentieel is
Woensdag, 11:54 Emerce
Als we onze blik werpen op de afgelopen tien jaar in programmatic, dan is het een inspirerende tijd in digital advertising (geweest), ondanks de worstelingen van de branche met de langlopende uitdagingen naar volwassenheid. Dit jaar kwamen een aantal daarvan eindelijk bovendrijven. Door deze uitdagingen samen aan te pakken, maken we de weg vrij voor de groei die deze branche zo nodig heeft. Met het ingaan van 2018, bereiken we een keerpunt waar de duurzaamheid van programmatic advertising uiteindelijk samen valt met de korte termijn business goals.


Ook Brussel gaat ?lokvrouwen? inzetten: waarom werkte dit niet in Mechelen?
Woensdag, 09:48 Gazet v. Antwerpen

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) wil ?lokvrouwen? inzetten tegen seksuele intimidatie op straat. Een gelijkaardig experiment in Mechelen werd stopgezet bij gebrek aan resultaat.
Waarom zouden we onze hoop blijven vestigen op saaie partijtijgers?
Woensdag, 02:36 Volkskrant
Nu Oprah Winfrey als een serieuze presidentskandidaat wordt gezien, is het hoog tijd om ook in Nederland onze blik te verbreden. Waarom zouden we onze hoop blijven vestigen op saaie partijtijgers als Alexander Pechtold en Mark Rutte? Of matige komedianten als Geert Wilders en Thierry Baudet? Moeten we niet op zoek naar sterren die het chagrijn in de samenleving wegblazen met een tranentrekkende sp


Everton-eigenaar doet wel heel vreemde onthulling over de reden waarom Romelu Lukaku de club verliet
Woensdag, 00:12 Gazet v. Antwerpen

Romelu Lukaku deed afgelopen zomer de deur bij Everton achter zich dicht. Na drie seizoenen Toffees vond de Rode Duivel het tijd voor een stap hogerop en hij verkaste voor 85 miljoen euro naar Manchester United. Everton-eigenaar Farhad Moshiri blikte tijdens een speech terug op de onderhandelingen met Lukaku en deed daarbij een opmerkelijke onthulling.
Waarom deze BV?s stippen op hun hand tekenen
8 Januari, 12:48 Gazet v. Antwerpen
Tijdens het scrollen op Instagram heel wat BV's zien voorbijkomen met vier stippen op hun hand? Dat is geen toeval, want het gaat om de actie STIP IT waarmee ze zich uitspreken tegen pesten. Het is een initiatief van Ketnet en de boegbeelden zijn wrappers Tinne Oltmans, Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren. "Ik ben zelf gepest van het tweede leerjaar tot het zesde middelbaar", zegt Oltmans.


Man start gevecht op vliegtuig en niemand weet waarom
7 Januari, 23:06 Het Nieuwsblad Binnenland

Op een vliegtuig van ANA airways, een Japanse luchtvaartmaatschappij, is maandag een serieus gevecht uitgebroken. Nog voor het vliegtuig van Tokio naar LA kon vliegen, gingen twee mannen op de vuist. Waarom dat precies gebeurde, is niet echt duidelijk.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be