NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Voluit

2News.be / Trefwoorden / Voluit

Gaat de oliekraan weer voluit open of blijft-ie een beetje dicht?
30 November, 06:24 NOS nieuws

De olieproducerende landen van de OPEC besloten precies een jaar geleden om een tijdje wat minder olie op te pompen. Doel was om de olieprijs omhoog te krijgen. Ook elf niet-leden, waaronder 's werelds grootste olieproducent Rusland, sloten zich aan.

Vandaag kijken de veertien OPEC-landen in Wenen of de productiebeperking heeft gewerkt. De oliemarkten rekenen op een verlenging ervan.

De olieprijs is na de zomer van 2014 in elkaar gestort van meer dan 110 dollar naar een schamele 30 dollar. Sindsdien is het eigenlijk niet meer goed gekomen. Voor de productielanden is de olieprijscrash een zware aderlating die kraters slaat in de staatskas. Landen stortten in recessies en staan soms aan de rand van een bankroet.

Met pijn en moeite besloot de OPEC oliekraan een beetje dicht te draaien, want minder olie betekent nog minder inkomsten. De olielanden besloten 1,8 miljoen vaten olie per dag minder naar boven te halen.

Minder olie op de markt, terwijl de vraag gelijkblijft of stijgt, zou moeten leiden tot een hogere olieprijs en dus meer inkomsten. Daarna kon de kraan weer wijder open. In mei dit jaar werd besloten de beperking met nog eens negen maanden te verlengen tot maart 2018.

In de maanden voor het OPEC-akkoord schommelde de prijs van ruwe olie rond 50 dollar, na het akkoord hing de prijs rond 55 dollar voor een vat. Rond de verlenging zakte de prijs weer weg naar 45 dollar maar krabbelde in de zomer weer op. Inmiddels kost een vat ruwe Brent-olie rond de 63 dollar.

Schalie-olieboeren

De olieprijs ligt nu 35 procent hoger dan een jaar geleden. Met het akkoord van de olieproducerende landen heeft dat eigenlijk niet zo gek veel te maken, meer met de wereldvraag naar olie. Vraag en aanbod van olie houden elkaar sinds begin dit jaar zo'n beetje in evenwicht: de dagelijkse wereldbehoefte aan olie ligt rond de 97 miljoen vaten per dag, de productie is ongeveer net zo hoog. De prijs beweegt dus niet zo gek veel.

Daarnaast wordt de OPEC-beperking grotendeels gecompenseerd door de Amerikaanse, vooral Texaanse schalieolieboeren. Samen zijn die goed voor 6,1 miljoen vaten per dag.

Open of dicht

Naar verluidt voelen de Russen veel voor het weer wat opendraaien van de oliekraan. Met een olieprijs van boven de 60 dollar, de hoogste in ruim twee jaar, is goed te leven. Ook OPEC-leden als Iran, Irak, LibiŽ en Venezuela verlangen naar meer olie.

Oliereus Saudi-ArabiŽ kan het nog langer uitzingen en wil de kraan liever nog wat dichthouden, gelet ook op de Amerikaanse schalie-cowboys die gewoon lukraak olie blijven oppompen. Schalie-olie levert al bij een olieprijs van 40 dollar geld op.

Stijgt de olieprijs als de kraan dicht blijft en krijgen we te maken met hogere energieprijzen? Dat is niet duidelijk. Een verlenging is voor een deel al verrekend in de termijncontracten. En de OPEC heeft het niet alleen voor het zeggen. Een versoepeling of het loslaten van de productiebeperking zet zonder twijfel druk op de olieprijs.
Puigdemont trekt voluit de kaart van politiek proces
15 November, 14:00 Gazet v. Antwerpen

De uitgeweken Catalaanse ministers eisen dat ze niet worden overgeleverd omdat hun aanhoudingsbevel zou lezen als een politieke afrekening. Dat bericht De Standaard woensdag.
Puigdemont trekt voluit de kaart van politiek proces
15 November, 09:05 Skynet Buitenland
De uitgeweken Catalaanse ministers eisen dat ze niet worden overgeleverd omdat hun aanhoudingsbevel zou lezen als een politieke afrekening. Dat bericht De Standaard vandaag.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be