NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Vluchtelingen

2News.be / Trefwoorden / Vluchtelingen

Politie Lesbos evacueert vluchtelingen, na aanvallen rechtse betogers
Gisteren, 10:06 NOS nieuws

De Griekse politie heeft een dagenlang protest van vluchtelingen in de grootste stad van Lesbos ontmanteld, nadat zij waren aangevallen door een groep van ongeveer 200 anti-immigratiebetogers. Die bekogelden de vluchtelingen met stenen, flessen en een enkel brandend voorwerp.

Sinds woensdag bivakkeerden een groep met name Afghaanse vluchtelingen op een centraal plein in Mytilini. Ze wilden zo aandacht vragen voor hun uitzichtloze situatie en aandringen op een doortocht naar het Griekse vasteland.

Nationalistische betogers ageerden tegen de vluchtelingen en vielen de groep gisteren aan. Ze waren naar verluidt naar een bijeenkomst geweest voor twee Griekse militairen, die al twee maanden vastzitten in Turkije.

Terug naar vluchtelingenkamp

Na die bijeenkomst trokken zij naar het plein waar de asielzoekers zaten. Zij probeerden het politie-cordon dat de vluchtelingen moest beschermen te doorbreken. Ook linkse activisten bemoeiden zich met het oproer, maar het kwam vooral tot botsingen tussen de politie en de rechtse demonstranten. De politie gebruikte traangas en de wapenstok om de groepen uiteen te drijven, zeiden ooggetuigen tegen een lokale radiozender.

De tientallen vluchtelingen zijn teruggebracht naar vluchtelingenkamp Moria. In het kamp zitten zeker 6500 vluchtelingen, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor de helft. Mensen zitten heel dicht op elkaar; sanitaire voorzieningen en de voedselvoorziening schieten ernstig tekort.

Doortocht naar vasteland

Vorige week woensdag besloot de Griekse bestuursrechter dat asielzoekers die vanuit Turkije naar Griekenland komen, de uitkomst van hun aanvraag voortaan niet meer af hoeven wachten op de overbelaste Griekse eilanden. Dit besluit, dat nog niet van kracht is, geldt niet voor de 14.000 migranten die al op de eilanden verblijven.

Het aantal migranten dat de oversteek naar Griekenland waagt, zwelt weer aan, waarschuwt het Rode Kruis. De hulporganisatie verwacht dat de toename een voorbode is voor de komende zomer.
Meer dan 600 minderjarige vluchtelingen verdwenen in ons land
Gisteren, 08:42 Skynet Belgie
In ons land zijn vorig jaar 618 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verdwenen. Een enorme stijging tegenover de 284 van 2016 en de 277 van 2015, schrijven verschillende kranten vandaag. Slechts 124 van hen zijn gemeld bij Child Focus.


Vingerafdruk moet jonge vluchtelingen uit prostitutie houden
Gisteren, 03:30 Gazet v. Antwerpen

Vorig jaar verdwenen in ons land 66 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen van de radar. De aantallen zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Volgens Europees Parlementslid Hilde Vautmans is er een betere registratie nodig, onder andere door vingerafdrukken te nemen. ?Nu raken ze verstrikt in de prostitutie of kinderarbeid.?
Vluchtelingen in de kijker
Zondag, 17:54 Gazet v. Antwerpen
Wat zijn de lievelingsplekjes in Boechout van onze nieuwkomers? ?Met die vraag gingen enkele plaatselijke fotografen aan de slag?, vertelt Koen Steel, bezieler van Gastvrij Boechout. De foto?s werden dit weekend getoond in de Theater Vooruit.


Zonvakantie op Lesbos kan nog steeds. Sterker nog, je helpt er vluchtelingen mee
Zaterdag, 01:42 Volkskrant
Toeristen blijven weg van Lesbos vanwege de vluchtelingencrisis. Marnix Geus ging er toch naartoe en zag dat meer toerisme juist ontzettend kan helpen. Dat is goed nieuws, want het blijft een prachtig eiland. 'Je kunt het niet maken op Lesbos aan de rand van het zwembad vrolijk te lurken aan het rietje van je cocktail terwijl een paar kilometer verderop vluchtelingen in overvolle kampen in beroerd


Laten we meer respect tonen voor vluchtelingen, in plaats van zinloze raketaanvallen uit te voeren
Vrijdag, 23:54 Volkskrant
Het grote nieuws omtrent SyriŽ was natuurlijk de raketaanval van Amerika, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk, die zoveel mooie ≠omschrijvingen heeft gekregen: Een bescheiden aanval met bescheiden gevolg, proportioneel maar met een beperkt effect, een speldenprik, een symbolische aanval, een veilige en beperkte aanval. Bewust beperkt om geen tegenaanval van Rusland uit te ≠lokken. Voor zover we weten, v


Duizenden Syrische vluchtelingen gedwongen uit woning gezet in Libanon
Vrijdag, 09:12 Skynet
Duizenden Syrische vluchtelingen in het buurland Libanon worden gedwongen om "blijkbaar vanwege hun nationaliteit" hun woning te verlaten. Dat klaagt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag aan.


Duitsland gaat 10.000 extra vluchtelingen opvangen
Donderdag, 12:12 Skynet
Duitsland gaat 10.000 extra vluchtelingen opvangen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De beslissing kadert in een programma van de Europese Unie. Dat is vandaag bekendgemaakt.


Migranten Griekenland mogen asielaanvraag op vasteland afwachten
Woensdag, 13:06 NOS nieuws

Asielzoekers die vanuit Turkije naar Griekenland komen, hoeven voortaan de uitkomst van hun aanvraag niet meer af te wachten in een van de zogenoemde hotspots op de Griekse eilanden. Als ze een asielverzoek hebben ingediend, mogen ze daar weg, heeft de hoogste Griekse bestuursrechter bepaald.

De uitspraak wordt van kracht als hij officieel is gepubliceerd. Onduidelijk is wanneer dat zal gebeuren. Het oordeel geldt niet voor de ruim 14.000 migranten die al op de eilanden zitten, vaak onder slechte omstandigheden.

De Griekse immigratiedienst besloot in mei 2016, vlak na de deal over migranten tussen de Europese Unie en Turkije, dat asielzoekers in de hotspots moesten blijven tot duidelijk was of ze asiel zouden krijgen of terug moesten naar Turkije. Alleen kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, kinderen die alleen reizen en ernstig zieken mogen van de eilanden naar het vasteland.

De Grieken kwamen tot dat besluit onder druk van Brussel, dat er veel aan is gelegen om zo veel mogelijk migranten terug te sturen en Turkije ook miljoenen betaalt om hen op te vangen.

Nieuwe wetten

De rechter oordeelt nu dat de keuze om migranten in de hotspots vast te houden onevenredig veel druk heeft gelegd op de eilanden, en negatieve gevolgen heeft voor de economie en het toerisme.

Wat deze uitspraak voor gevolgen heeft, is niet meteen duidelijk. Griekse media berichten dat de overheid maatregelen wil nemen, mogelijk via nieuwe wetten, om te voorkomen dat asielzoekers op het vasteland worden opgevangen.

De Griekse regering en de EU zijn waarschijnlijk bang voor een aanzuigende werking, zegt correspondent Conny Keessen, hoewel ook daar nog weinig over te zeggen is. Het aantal asielzoekers dat vanuit Turkije naar Griekenland komt is al enige tijd aan het toenemen.
Vluchtelingen bereiden internationale gerechten bij Salade Sociale
Woensdag, 03:30 Gazet v. Antwerpen

De nieuwe lunchzaak Salade ≠Sociale in de Van Immerseelstraat 7A gaat vandaag open. Eigenaar Arne Cremers, opvoeder van beroep, gaat er samen met vluchtelingen kleurrijke, internationale salades en soepen bereiden. Arne zal in samenwerking met de VDAB gedurende een paar maanden twee vluchtelingen ≠begeleiden die daarna als volwaardige keukenhulp aan de slag kunnen. Mensen kunnen ook een ≠extra sociale lunch nemen, waarvoor zij een euro extra betalen. Arne schenkt die aan een lokaal goed doel dat om de drie maanden wisselt. Het eerste goede doel is Samenlevingsopbouw in ≠Borgerhout.
In paar dagen tijd 500 vluchtelingen naar Griekse eilanden
16 April, 20:54 NOS nieuws

De afgelopen dagen zijn ongeveer 500 vluchtelingen van de Turkse kust naar Griekse eilanden gevaren. Volgens Griekse media arriveerden sinds woensdag 318 mensen op Lesbos, 94 op Chios en 125 op Samos. Op de drie eilanden zitten de opvangplekken al jaren overvol.

In 2016 sloot de Europese Unie een deal met Turkije om de instroom van migranten in Griekenland sterk te verminderen. Vanuit het perspectief van Europa is de deal een succes: er komen, ook nu het lente is, veel minder migranten met boten aan bij het vasteland.

Falen

De mensen die vanuit Turkije de Griekse eilanden wel weten te bereiken, worden door de overheid daar vastgehouden. Op Lesbos, Chios en Samos zitten duizenden mensen in speciaal daarvoor ingerichte hotspots. Volgens lokale burgemeesters faalt het beleid van de Griekse regering en zetten de overvolle kampen ook de voorzieningen voor de bevolking onder druk.

In de kampen lopen de spanningen tussen groepen migranten af en toe hoog op. Er wordt gevochten en de oproerpolitie grijpt soms in.
Myanmar laat eerste vijf Rohingya terugkeren
15 April, 08:12 NOS nieuws

Myanmar heeft de eerste vijf Rohingya laten terugkeren naar het land, staat in een verklaring van het land. De vijf familieleden kwamen uit een vluchtelingenkamp in Bangladesh en verblijven nu net over de grens in Maungdaw, in de staat Rakhine.

De mededeling van Myanmar is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De VN heeft gewaarschuwd dat de omstandigheden voor de Rohingya in Myanmar nog lang niet veilig zijn. Zo'n 700.000 moslims van de Rohingya-gemeenschap zijn Myanmar wegens geweld en vervolging ontvlucht. De VN heeft Myanmar beschuldigd van etnische zuivering.

De autoriteiten gaan na of de vijf werkelijk uit Rakhine afkomstig zijn. Ze hebben een soort ID-kaart gekregen, die nog geen recht geeft op de Myanmarese nationaliteit.

Meer repatriŽringen

Myanmar zegt niet of het meer repatriŽringen heeft gepland. Bangladesh heeft Myanmar eind vorig jaar een lijst gegeven met 8000 Rohingya die voor terugkeer in aanmerking komen. Myanmar zou daar in januari een begin mee maken, maar daar is nog niets van gekomen omdat de formaliteiten om vast te stellen waar die 8000 precies vandaan komen moeizaam verlopen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de regering van Myanmar de Rohingya veiligheid en waardigheid moet bieden om een massale terugkeer mogelijk te maken.
VVD: maak Nederland onaantrekkelijk voor vluchtelingen
8 April, 00:24 NRC
Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor vluchtelingen, zo vindt VVD-leider Halbe Zijlstra. Hij pleit ervoor de zorg te beperken tot alleen het strikt noodzakelijke en geen uitkeringen en toelages meer te verstrekken.


Joodse organisatie bezorgd over opvang vluchtelingen
8 April, 00:24 NRC
Het Centraal Joods Overleg (CJO), een koepelorganisatie van joodse organisaties, is bezorgd over de voorgenomen opvang van Syrische en Irakese vluchtelingen in Amstelveen.


Coalitie wil uitkeringen en toeslagen voor vluchtelingen verlagen
8 April, 00:24 NRC
De bijstandsuitkering en de toeslagen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus moeten worden verlaagd, vindt de coalitie.


Ex-vluchtelingen heeft negentiende selectie voor filmfestival beet met film over vluchtelingen
4 April, 18:48 Gazet v. Antwerpen
'Arrived', de kortfilm van Dilgesh Rojbeyani (38) uit Oostmalle is geselecteerd voor het filmfestival van Puglia. Het is al de negentiende selectie van deze film over vluchtelingen, gedraaid door een ex-vluchteling.


De uitzichtloosheid is officieel: in Jakarta moeten gestrande vluchtelingen hun knopen tellen
3 April, 22:24 Volkskrant
De duizenden Afghaanse, Somalische en Pakistaanse migranten die in Jakarta zijn gestrand, hebben te horen gekregen dat ze hun hoop op een toekomst in de VS of Europa moeten opgeven. Nu rest de keuze tussen een uitzichtloos bestaan in IndonesiŽ of een enkele reis naar het land dat ze zijn ontvlucht. Martezar is smid, Sameullah autohandelaar, en Mohammad Ali weet alles van tapijten. Thuis, in Afghan


Trump stuurt militairen naar de grens met Mexico
3 April, 21:12 NOS nieuws

President Trump stuurt, zolang zijn gedroomde muur aan de grens met Mexico er niet staat, militairen naar de grens om illegale migranten tegen te houden. "We gaan de zaken militair aanpakken", zei hij in het Witte Huis na een bijeenkomst met leiders van Baltische staten. Hij noemde het sturen van militairen "een grote stap", maar aantallen noemde hij niet.

Trump zei dat hij er al over heeft gesproken met zijn minister van Defensie, Jim Mattis. "We kunnen niet zomaar mensen ons land illegaal binnen laten stromen die vervolgens verdwijnen en nooit voor de rechter verschijnen."

De president dreigde vorige maand een veto uit te spreken over de nieuwe federale begroting, omdat daarin de muur niet volledig wordt gefinancierd. Het bleef overigens bij een dreigement.

De laatste dagen twitterde de president al een paar keer over zijn ergernis dat de grensmuur, een van zijn verkiezingsbeloften, er nog steeds niet staat. Hij wil een hoge muur om illegale migranten uit Mexico en andere Zuid-Amerikaanse landen te weren.

Dreamers

Trump dreigt de hulp aan landen als Honduras stop te zetten als die geen werk maken van het tegenhouden van "een karavaan van meer dan 1200 migranten uit Midden-Amerika".

Dat vooral Democraten zich sterk maken voor steun aan dreamers, de honderdduizenden jongeren die als kind illegaal met hun ouders naar de VS zijn gekomen, kwam ze op een sneer van Trump te staan. "De Democraten willen open grenzen, drugs en criminaliteit toestaan", twitterde hij.
Adviesraad: we moeten minder vlees eten
3 April, 17:00 NOS nieuws

Nederlanders moeten flink minder vlees gaan eten om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. En de overheid moet zijn steentje bijdragen door de schijf van vijf aan te passen, het landbouwbeleid te wijzigen en de voorlichting te verbeteren. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies.

Bij de consumptie is de verhouding tussen vlees en plantaardige eiwitten sinds de jaren zestig door de toegenomen welvaart gestegen van 50/50 naar 70/30. De Rli pleit voor maatregelen om die verhouding te kantelen naar 40/60 in 2030, en daarna nog verder.

De veehouderij moet veel duurzamer, stelt de raad, die pleit voor ander overheidsbeleid. Dat zou ook in het belang zijn van de veehouders zelf: "De economische positie van een grote groep bedrijven in de veehouderijsector is inmiddels dramatisch. De risico's van de veehouderij voor de volksgezondheid en de druk op het milieu worden maatschappelijk niet meer geaccepteerd."

De Rli adviseert minister Schouten en staatssecretaris Blokhuis om langetermijnbeleid vast te stellen, zodat de veehouderij weet waar die aan toe is. Vaststaat dat de veestapel kleiner moet worden en dat duurzaamheid meer aandacht moet krijgen, stelt de Rli. Ook zou de overheid een btw-verhoging op vlees moeten overwegen.

Maar het is niet alleen aan de veehouders om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De raad schrijft dat de veehouderij verantwoordelijk is voor zo'n 10 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen en benadrukt dat duurzaamheid begint bij consumenten. "Je kunt het probleem niet over het hek van de veehouder gooien, zo van: los het maar op dan gaan wij vrolijk verder", zegt Rli-lid Krijn Poppe in het NOS Radio 1 Journaal.

Consumenten moeten "substantieel" minder vlees gaan eten. Dat kan worden beÔnvloed door de schijf van vijf aan te passen, maar ook doordat tv-koks een andere boodschap gaan uitdragen. Poppe: "Tv-koks, kookrubrieken zijn goede middelen om consumenten bewustzijn bij te brengen, om nieuwe eetmethoden te presenteren."

Poppe erkent dat de vleesindustrie niet als enige verantwoordelijk is voor de uitstoot van broeikasgassen. "Als we daar niet besparen, dan zullen woningen sneller van het gas moeten of er moeten maatregelen genomen worden op het gebied van mobiliteit. Maar ons idee is dat het evenwichtig gebeurt."
Netanyahu annuleert vluchtelingendeal met VN
3 April, 15:12 De Tijd
14:39 IsraŽl blaast een akkoord met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op, na politieke kritiek in eigen land.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be