NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Vluchtelingen

2News.be / Trefwoorden / Vluchtelingen

Vluchtelingen kiezen vaker voor overtocht onstuimige Zwarte Zee naar RoemeniŽ
Gisteren, 22:18 Volkskrant
Met een veilige toekomst in Europa voor ogen kiezen steeds meer migranten voor een bijzonder gevaarlijke route: die via de Zwarte Zee naar RoemeniŽ. Ze stappen in Turkije op de boot naar het Roemeense vasteland en hopen daarvandaan door te reizen naar West-Europa. Vrijdag kapseisde een vissersboot op volle zee, waarbij 21 mensen omkwamen. Vijf anderen werden afgelopen weekeinde nog vermist. Zeker


Groen reikt pluim uit aan buddy's voor vluchtelingen
Gisteren, 15:42 Gazet v. Antwerpen
Zainab Guini, Marleen Van Echelpoel en Hilde Verbercht kregen van de partij Groen uit Lille zondag een Groene pluim voor hun inzet als buddy's voor vluchtelingen.


Tweehonderdtal personen betuigen aan Brussel-Noord steun aan de vluchtelingen
Gisteren, 13:36 Skynet
Onder het motto "Je te promets un miracle", zijn een tweehonderdtal mensen deze middag samengekomen aan het station Brussel-Noord om de vluchtelingen die de afgelopen weken door vele politieacties getroffen werden te steunen. Het initiatief kwam er na een oproep van regisseur Lorent Wanson.


Jongeren en vluchtelingen 'ťťn grote familie' in azc Overvecht
Zaterdag, 18:10 NOS nieuws

Er komen steeds minder asielzoekers naar ons land. En daardoor zijn asielzoekerscentra steeds minder bezig met directe opvang - en juist meer met integratie in de buurt. Vandaag was er in veel centra een open dag. 27.000 mensen trokken naar de verschillende centra om eens te bekijken hoe het er aan toegaat. Ook in Utrecht, in het azc in Overvecht. Het centrum daar is niet alleen een azc, want daar wonen 300 asielzoekers samen met 38 jongeren uit de wijk.

De Nederlandse jongeren wonen samen in een vleugel. Ieder heeft er zijn eigen kamer. Lot is ťťn van die jongeren die woont in 'plan Einstein' zoals het centrum heet. "Ik vind het leuk dat hier verschillende groepen uit de samenleving samenwonen. We delen een plein en een ontmoetingsruimte waar je elkaar tegenkomt. Het is natuurlijk een beetje idealistisch, maar tegelijkertijd is het ook hoe ik wil samenleven."

Beaudine is een bewoonster van het eerste uur. "Ik hou van mensen helpen en ik kom uit een best wel rechts gezin. Ik wilde bewijzen dat vluchtelingen ook leuke mensen zijn en dat dit een hele leuke wijk is om te wonen. Ik woon hier nu bijna een jaar. Het is me enorm meegevallen. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ik het zo leuk zou vinden. Zeker met de eerste dertig asielzoekers die hier kwamen zijn we een soort familie geworden."

Alaa Abour Fakher was een van die eerste vluchtelingen die samen met de jongeren in het centrum woonde. Hij is een gevluchte dierenarts uit SyriŽ. "Ik ben hier vijf maanden geleden gekomen. We koken en eten samen. Het is voor ons een grote kans om de taal en de cultuur te leren kennen. We leven hier hopelijk al in de toekomst, als we echt in Nederland mogen wonen, tussen andere Nederlanders."

Landelijk kwamen zo'n 27.000 mensen af op de open dag in ruim zestig azc's. Bezoekers konden er in gesprek met bewoners en er waren rondleidingen, workshops en activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Volgens directeur Dorine Manson van Vluchtelingenwerk Nederland was het een geslaagde dag. "Deze ontmoetingen zijn waardevol voor vluchtelingen en dragen eraan bij dat zij zich straks sneller thuis voelen in Nederland."
Grieks hof: Syrische vluchtelingen kunnen veilig naar Turkije
Zaterdag, 01:48 NOS nieuws

Het hoogste gerechtshof in Griekenland heeft bepaald dat twee Syrische vluchtingen veilig kunnen worden teruggestuurd naar Turkije, in het kader van het akkoord tussen de EU en Turkije van vorig jaar maart.

Het asielverzoek was in hoger beroep afgewezen. De twee vochten hun uitzetting naar Turkije aan. De Griekse Raad van State heeft hun zaak nu verworpen, met het argument dat Turkije veilig is.

De Griekse rechter zegt dat teruggestuurde vluchtelingen in Turkije niet worden bedreigd of onmenselijk behandeld. Volgens de Turkije-deal worden migranten die illegaal de oversteek naar Griekenland maken, teruggestuurd naar Turkije. In het akkoord tussen Turkije en de EU is afgesproken dat de Syrische vluchtelingen in Turkije bescherming krijgen, zegt de rechter.

Straatsburg

De uitspraak kan gevolgen hebben voor enkele duizenden SyriŽrs die of al hebben gehoord dat hun beroep is afgewezen of nog in de asielprocedure zitten.

Er zouden ongeveer 150 SyriŽrs zijn van wie het beroep is afgewezen. Tot nu toe is nog geen enkele SyriŽr gedwongen teruggestuurd. Verreweg de meeste SyriŽrs zitten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.

De advocaten van de twee SyriŽrs laten weten dat ze naar het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg gaan, omdat ze van mening zijn dat het hier om een artikel gaat dat in een Europese overeenkomst staat, dus door Europese rechters moet worden bekeken. Bovendien werd de beslissing genomen door een nipte meerderheid van dertien tegen twaalf rechters van de Griekse Raad van State.
Vijftien vluchtelingen omgekomen bij schipbreuk voor Turkse kust
Vrijdag, 17:24 Gazet v. Antwerpen

In de Zwarte Zee zijn voor de kust van Turkije minstens vijftien mensen om het leven gekomen toen een vissersboot die migranten vervoerde, kapseisde. Dat heeft de kustwacht vrijdag gemeld.
OrbŠn bidt voor Merkel, ondanks onenigheid over vluchtelingen
Vrijdag, 16:12 NOS nieuws

De Hongaarse minister-president Viktor OrbŠn hoopt dat Angela Merkel zondag wordt herkozen als bondskanselier van Duitsland. Volgens de rechts-nationalistische politicus is dat in het belang van Hongarije. De steunbetuiging is opmerkelijk: de twee lagen de laatste tijd geregeld in de clinch over de vluchtelingenproblematiek.

Tegen de Hongaarse staatstelevisie zei OrbŠn dat hij een stil gebed doet voor verlenging van het mandaat van de huidige bondskanselier. Hij vindt dat, gezien de beschikbare mogelijkheden, een herverkiezing van Merkel (CDU) het beste is voor Hongarije.

OrbŠn en Merkel zijn het vooral niet eens over het besluit om 120.000 vluchtelingen over de EU te verdelen. Hongarije is daar fel op tegen en OrbŠn daagt de EU uit door bijvoorbeeld een rekening te sturen voor het hek dat hij aan de grens heeft neergezet. Merkel noemt deze houding onacceptabel, maar wil Hongarije geen sancties opleggen.

Schulz

SPD 'er Martin Schulz, Merkels naaste belager in de Duitse verkiezingsstrijd, heeft wel gedreigd met het stopzetten van financiering vanuit de EU als Hongarije weigert de vluchtelingenquota te accepteren.

OrbŠn zei op zijn beurt dat Europees geld ook Hongaars geld is. "Wij betalen onze bijdrage aan de EU en hebben onze grenzen opengesteld voor bedrijven die hier anders de kans niet hadden gekregen. Het is het geld van de Hongaren, ongeacht of het uit Brussel of Boedapest komt."

Het lijkt er overigens sterk op dat OrbŠn zondag zijn zin krijgt: in de peilingen staat de CDU ver voor.
Illegale vluchtelingen breken in in trailer en maken enkele flessen wijn soldaat
Donderdag, 15:54 Skynet
Twee illegale vluchtelingen hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor een inbraak in een trailer in de haven van Zeebrugge. Adil H. en Said H. maakten enkele flessen wijn soldaat en waren weerspannig bij hun arrestatie.


AustraliŽ betaalt Rohingya-vluchtelingen duizenden dollars om terug te keren
Dinsdag, 06:48 Skynet
De Australische regering belooft aan vluchtelingen van de Rohingya die in asielcentra zitten op Papoea-Nieuw-Guinea, duizenden dollars als ze terugkeren naar Myanmar, het Zuidoost-Aziatische land waar ze opgejaagd worden door de regering. Dat schrijft The Guardian dinsdag.


Geert Wilders wil Antwerpse kunst over vluchtelingen niet in Breda
Dinsdag, 03:30 Gazet v. Antwerpen

De Nederlandse rechtse partij PVV, vooral bekend van zijn voorman Geert Wilders, wil niet dat een Antwerps kunstwerk over vluchtelingen naar Breda komt.
Cyprus 'verkoopt' staatsburgerschap aan grote investeerders en rijke 'vluchtelingen'
18 September, 23:00 Volkskrant
Anders dan voor veel arme Afrikanen of inwoners van het Midden-Oosten staat de deur naar de Europese Unie voor 'vluchtelingen' met een goedgevulde portemonnee al een tijdje wagenwijd open. Zelfs als de aankomend EU-onderdaan schimmig doet over de oorsprong van zijn rijkdom of verdacht wordt van moord. Cyprus verstrekte alleen al vorig jaar ruim vierhonderd Cypriotische paspoorten aan rijke inwoner


Dagelijkse klopjacht in het park: Brusselse politie verjaagt vluchtelingen
18 September, 20:06 Volkskrant
De politie jaagt asielzoekers op om te verhinderen dat zij hun tenten opslaan in een Brussels park. 'Mensen in nood moet je helpen', zegt Vluchtelingenwerk. 'Ze zijn hier illegaal, dus moeten ze weg', vindt de overheid. 'Wat een succesvolle jacht', sneren enkele hulpverleners naar een groep politiemannen, op de hoek van een Brussels park. Het is woensdagochtend 7.51 uur, de politie heeft het park


Koenders vraagt met Johnny de Mol bij VN aandacht voor vluchtelingen
17 September, 15:12 NOS nieuws

Programmamaker Johnny de Mol gaat met minister Koenders van Buitenlandse Zaken naar het VN-hoofdkwartier in New York om daar bijeenkomsten bij te wonen. De Mol zal er onder meer praten over vluchtelingen en aanwezig zijn bij gesprekken over de crisis in SyriŽ en over terrorismebestrijding. Die laatste besprekingen vinden plaats onder leiding van Nederland.

In New York zijn deze week wereldleiders bijeen om op de Algemene Vergadering van de VN te praten over de uitdagingen waar de internationale gemeenschap voor staat. Koenders praat met collega's over de oorzaken van grote migratie- en vluchtelingenstromen, zoals conflicten en mensenrechtenschendingen.

Volgens Koenders biedt Johnny de Mol, die zich met zijn stichting Movement on the Ground sinds 2015 inzet voor vluchtelingen, "door zijn persoonlijke ervaring en inzet voor vluchtelingen een belangrijke reality check". Koenders vindt de relatie tussen internationale samenwerking en lokale acties erg belangrijk en wil De Mol daarom kennis laten maken met het werk van de VN.

Lesbos

"Zolang ik me kan herinneren, trek ik me het lot van mensen aan en voel ik me geroepen om te helpen", zegt Johnny de Mol. "Daar waar het kan, wil ik graag iets bijdragen en het liefst direct de handen uit de mouwen steken, zoals op Lesbos." Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt De Mol daar in de vluchtelingenkampen "op een innovatieve manier menselijkheid terug".

De Mol zegt "oprecht vereerd" te zijn dat Koenders hem heeft uitgenodigd. "Ik kijk uit naar een hele leerzame en waardevolle ervaring."
Burundese vluchtelingen doodgeschoten in Congo
16 September, 20:24 NOS nieuws

In Congo zijn zeker 36 vluchtelingen uit Burundi vermoord in gevechten met Congolese veiligheidstroepen. Dat meldt de VN-gezant voor Congo, Maman Sidikou uit Niger. Hij zegt dat hij zeer geschokt is door het geweld, niet ver van de grens met Burundi.

De Congolese veiligheidstroepen in de provincie Zuid-Kivu zouden in het wilde weg op de vluchtelingen hebben geschoten. Ook een Congolese officier kwam om het leven en 117 mensen raakten gewond.

Uitzetting

Vluchtelingen en asielzoekers protesteerden tegen het uitzetten van vier Burundezen door Congo. Het geweld escaleerde na de dood van de Congolese officier.

Sidikou wil dat er snel een onderzoek wordt ingesteld.

Er zijn duizenden Congolese vluchtelingen in Burundi. Zij zijn in 2015 het politieke geweld in hun land ontvlucht.
Bangladesh bouwt onderdak voor tienduizenden Rohingya-vluchtelingen
16 September, 15:00 NOS nieuws

Het leger van Bangladesh en een aantal hulporganisaties zijn bezig met de voorbereidingen voor de bouw van 14.000 noodgebouwen om uit Myanmar gevluchte Rohingya in op te vangen. Dat meldt de Bengaalse krant The Daily Star.

In ieder van de tijdelijke gebouwen kunnen zes gezinnen ondergebracht worden. Er worden ook veertien pakhuizen gebouwd en 8500 tijdelijke wc's. De hoop is dat zo alle vluchtelingen onderdak kunnen vinden in de tijdelijke stad van zo'n acht vierkante kilometer. De gebouwen zouden binnen tien dagen opgeleverd moeten worden.

Zuiveringen

Meer dan 400.000 Rohingya zijn hun thuisland Myanmar ontvlucht vanwege de zuiveringen die daar plaatsvinden. Het leger zou dorpen platbranden en de inwoners verjagen.

De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze leven in de arme deelstaat Rakhine.
Hier werken vluchtelingen aan hun carriŤre in Nederland
15 September, 02:38 Volkskrant
Er hangt nog een bordje 'kleedkamer gedetineerden', maar verder is de Bijlmerbajes omgetoverd in een eldorado waar vluchtelingen werken aan hun carriŤre in Nederland. Tabouleh, platbrood met Syrische dips, fattoush, een Libanese salade, en bitterballen. Op het eerste gezicht lijkt de oer-Nederlandse kroegsnack een foutje op de menukaart van restaurant A Beautiful Mess, maar in de voormalige wasser


Tentoonstelling over vrouwelijke vluchtelingen
14 September, 10:24 Gazet v. Antwerpen
Vrouwelijke vluchtelingen komen maar weinig aan bod in de media. In de bib loopt tot 28 september een fototentoonstelling 'Toon wat ik zie', over vier gevluchte vrouwen.


Duits leger redt 134 vluchtelingen uit Middellandse Zee
14 September, 10:24 Gazet v. Antwerpen

Een fregat van het Duitse leger heeft woensdag 134 vluchtelingen opgepikt uit de Middellandse Zee. Dat zegt het Duitse ministerie van Defensie donderdag. De sloep waarin de migranten de overtocht naar ItaliŽ probeerden te maken raakte op ongeveer 40 kilometer van de Libische kust in de problemen.
Vluchtelingen runnen hotel in de Bijlmerbajes
14 September, 06:48 NOS nieuws

Altijd al eens willen slapen in de Bijlmerbajes? Dat kan nu. Zonder strafblad op zak en zonder gevangenisbewaarders voor de deur. Een deel van de voormalige Bijlmerbajes-gevangenis wordt namelijk een pop-uphotel dat gerund wordt door vluchtelingen.

Het initiatief komt van Movement on the Ground. Deze stichting wil met dit hotel vluchtelingen begeleiden bij het opbouwen van een nieuw leven.

"Het is bewezen dat werkgelegenheid de effectiefste en beste manier is om vluchtelingen te laten reÔntegreren. Dit is dan ook de kern en het hart van dit bijzondere project", zegt Nina Schmitz, directeur van de stichting. De vluchtelingen worden getraind door mensen uit het hotelwezen.

The Movement Hotel Bijlmerbajes heeft zestien tweepersoonskamers. Er zijn al veel boekingen binnengekomen. Met name Amsterdammers boeken er een nacht om te eens ervaren hoe het is om te slapen in een cel in de beruchte gevangenis.

De Bijlmerbajes werd 1 juli vorig jaar gesloten als gevangenis. Vervolgens werden er zo'n zeventig bedrijven en projecten in gehuisvest, waaronder een asielzoekerscentrum. Het pop-uphotel blijft in elk geval tot het eind van dit jaar open.

Alle bedrijven en projecten verdwijnen zodra de nieuwe ontwikkelaars van het terrein van de Bijlmerbajes de boel gaan slopen. Er komt dan een autoluwe stadswijk, het Bajeskwartier.
'Vluchtelingen verkochten nier om oversteek te betalen'
13 September, 06:37 NOS nieuws

Vluchtelingen verkopen in Egypte een nier om de oversteek naar Europa te kunnen betalen. Volgens een orgaanhandelaar in CaÔro, met wie het tv-programma Zembla sprak, gaat het om tientallen mensen. De meesten zitten nu in Duitsland, anderen in Frankrijk, Nederland, Ierland, Groot-BrittanniŽ, Zweden en Noorwegen.

Deze bevindingen bewijzen voor het eerst dat vluchtelingen organen verkopen voor hun reis, stelt Frederike Ambagtsheer, die onlangs aan de Erasmus Universiteit is gepromoveerd op internationale orgaanhandel. "Wat je hier ziet is mensenhandel met orgaanverwijdering als oogmerk", zegt ze in de Zembla-uitzending Handel in Vluchtelingen, die vanavond wordt uitgezonden.

De handelaren werken in opdracht van Egyptische transplantatie-artsen. Zembla sprak een handelaar die Soedanese en Eritrese vluchtelingen ronselt. Hij krijgt van de arts rond de 20.000 dollar per nier. Hoeveel hij daarvan aan de slachtoffers geeft, bepaalt hij zelf. De organen zouden bestemd zijn voor rijke patiŽnten uit het Midden-Oosten.

Nier gestolen

Een Soedanese vluchteling in CaÔro vertelt dat hij maar 2000 dollar kreeg voor zijn nier, terwijl hem 13.000 dollar was beloofd. Daarom wil hij nu ook een stuk van zijn lever verkopen. Voor Ambagtsheer is het de eerste keer dat ze hoort dat iemand meerdere organen wil verkopen. Ze noemt dat schrijnend.

Volgens een hulpverlener die deze vluchtelingen bijstaat, is bijna driekwart van de transplantatie-artsen in Egypte betrokken bij de orgaanhandel. De Egyptische mensenrechtenactivist Hamdy Alazazi, die gegevens verzamelt over de handel in organen, zegt dat vluchtelingen ook onder valse voorwendselen naar het ziekenhuis worden gelokt, bijvoorbeeld voor een medische check. Toen een vrouw uit Eritrea uit de narcose kwam, bleek dat haar nier was gestolen.

Ook vanuit Nederland gaan mensen naar het buitenland voor een nier. Als artsen vragen hoe ze eraan zijn gekomen, wordt vaak een familielid genoemd, of geen duidelijk antwoord gegeven, blijkt uit het promotie-onderzoek van Ambagtsheer. Artsen kunnen moeilijk bewijzen hoe het echt is gegaan en als ze al informatie hebben, mogen ze daar niets mee doen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be