NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Vluchtelingen

2News.be / Trefwoorden / Vluchtelingen

Migratieorganisatie plant "veilige zones" voor kwetsbare vluchtelingen in LibiŽ
Vandaag, 01:36 Skynet
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) wil met de inrichting van "veilige zones" in LibiŽ de situatie van bijzonder kwetsbare vluchtelingen verbeteren. Zulke zones zijn gepland op verschillende plaatsen, onder meer in hoofdstad Tripoli. Dat zegt de IOM donderdag in de krant Die Welt.


Akkoord om 150 Syrische vluchtelingen naar BelgiŽ te halen
Gisteren, 00:18 Skynet Belgie
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal woensdag samen met kardinaal Jozef De Kesel en andere verantwoordelijken van de erkende kerken en godsdiensten een intentieverklaring ondertekenen om volgend jaar 150 Syrische vluchtelingen vanuit Turkije of Libanon met een humanitair visum naar BelgiŽ te halen. Dat meldt initiatiefnemer Jan De Volder van de christelijke lekenbeweging Gemeenschap van Sant'Egidio.


VS stuurt 59.000 vluchtelingen uit HaÔti terug

De Verenigde Staten sturen ongeveer 59.000 vluchtelingen van de aardbeving in HaÔti terug. De mensen met tijdelijke verblijfsstatus hebben 18 maanden de tijd om naar het CaraÔbische eiland terug te keren, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken van de VS maandag.
26 Syrische vluchtelingen komen om door bomauto IS
Zaterdag, 01:42 NOS nieuws

Een aanslag met een bomauto in een vluchtelingenkamp in Oost-SyriŽ heeft aan zeker 26 mensen het leven gekost. Dat is bekendgemaakt door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Engeland. De aanslag zou het werk zijn van Islamitische Staat.

De terroristen reden met een auto vol springstof in op een groep vluchtelingen. Volgens het Observatorium zijn onder de slachtoffers twaalf kinderen. Tientallen mensen raakten gewond.

Het Syrische staatspersbureau SANA spreekt ook van een aanslag door IS, maar noemt een dodental van twintig.

De aanslag was ten noordoosten van de stad Deir al-Zor, in een gebied dat tot voor kort in handen was van IS. Rebellen die door de Verenigde Staten worden gesteund wisten het gebied onlangs te veroveren.
Week van de Pleegzorg: 318 jonge vluchtelingen vonden thuis in pleeggezin in Vlaanderen
16 November, 14:00 Skynet Belgie
Vlaams Minister van Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) is in Asse langsgegaan bij Ann en Erik, die via het pleegzorgproject 'Geeft de wereld een thuis' een niet-begeleide vluchteling opvangen in hun gezin. Ter gelegenheid van de Week Van De Pleegzorg kregen ze daarvoor een bos bloemen uit handen van de minister.


Koningsdag: De Kesel roept in Te Deum op tot solidariteit met vluchtelingen
15 November, 11:18 Skynet
Aartsbisschop Jozef De Kesel heeft vandaag in zijn homilie tijdens het Te Deum naar aanleiding van Koningsdag verwezen naar de vluchtelingenproblematiek. "Vergeet de gastvrijheid niet", zei De Kesel. "Wees verheugd met hen die redenen hebben tot blijdschap. Maar ween ook en wees solidair met hen die in nood zijn."


VN: terugsturen vluchtelingen naar LibiŽ inhumaan
14 November, 22:00 NOS nieuws

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft felle kritiek geuit op het Europese beleid om de Libische kustwacht te assisteren bij het onderscheppen van boten met vluchtelingen.

Mensenrechtenchef Zeid noemt de manier waarop de asielzoekers worden vastgezet in Libische gevangenissen inhumaan en een belediging voor het geweten van de mensheid. Hij zegt dat de situatie de afgelopen tijd flink is verslechterd. "Het was al slecht, maar nu is het catastrofaal."

In februari sloot de EU een akkoord met de regering in LibiŽ. In ruil voor zo'n 200 miljoen euro moet de Libische kustwacht schepen op de Middellandse Zee onderscheppen en terug naar land brengen. Dat de afspraak niet bijdraagt aan het welzijn van migranten, concludeerden hulporganisaties al eerder, waaronder Artsen zonder Grenzen.

Uitgemergeld

Medewerkers van de UNHCR zijn vorige week nog in LibiŽ geweest. Ze spraken met mensen die in Tripoli zijn vastgezet. "Ze waren geschrokken van wat ze zagen", zegt Zeid. "Duizenden uitgemergelde en getraumatiseerde mannen, vrouwen en kinderen opgestapeld op elkaar. Ze zaten opgesloten in hangars zonder toegang tot de meest elementaire voorzieningen en waren ontdaan van hun menselijke waardigheid."

Volgens de Libische autoriteiten zitten er nu bijna 20.000 vluchtelingen vast. De UNHCR wijst erop dat ze geen mogelijkheid hebben om hun gevangenschap aan te vechten en zegt dat ze geen juridische bijstand krijgen. "Alles wat de EU tot nu toe heeft gedaan heeft er niets aan bijgedragen om de misstanden te verminderen."
Papoa-Nieuw-Guinea wil vluchtelingen binnen twee dagen uit gesloten Australisch kamp
9 November, 10:36 Skynet
De goed 600 vluchtelingen die verbleven in een door AustraliŽ gerund maar sinds vorige week gesloten vluchtelingencentrum op het eiland Manus, zijn door de regering van Papoea-Nieuw-Guinea voor een ultimatum gesteld. Ze krijgen twee dagen de tijd om het eiland, dat tot Papoea-Nieuw-Guinea behoort, te verlaten. Als ze niet ingaan op het ultimatum riskeren ze met geweld uit het centrum gezet te worden.


Minstens 23 vluchtelingen verdronken op Middellandse Zee

Voor de kust van LibiŽ zijn vrijdag de lichamen van zeker 23 vluchtelingen opgevist. Dat meldt Eunavfor, dat de reddingsoperaties van de EU op de Middellandse Zee voor de Libische kust coŲrdineert, op Facebook.
Vluchtelingen lopen op tegen Kroatische politie: 'Stokslagen, vuistslagen en schoppen'
2 November, 19:42 NOS nieuws

"Ze sloegen ons met zwarte stokken. Op mijn rug, mijn benen en boven mijn oog. Daarna brachten ze ons terug naar de grens."

Aziz (23) zit op zijn bed in een Servisch opvangcentrum, vlak bij de Kroatische grens. Hij komt uit Afghanistan en reisde via Turkije en Bulgarije naar ServiŽ. Hier is hij nu acht maanden. Aziz denkt terug aan die ochtend, ongeveer een maand geleden. Het was de zoveelste keer dat hij probeerde illegaal de grens naar KroatiŽ over te steken.

Meestal richt het geweld zich op de mobiele telefoons, die migranten en vluchtelingen gebruiken om de weg naar de grens te vinden. Politieagenten stampen of slaan de mobieltjes kapot. Maar zo nu en dan hebben ze pech, zegt Aziz. Dan worden ze ook mishandeld.

"Ze zeiden dat ze private police waren. Ze reden in zwarte auto's en droegen geen uniform." Boven zijn oog is de wond inmiddels een litteken geworden. Hij heeft een paar dagen last van zijn hoofd gehad. Maar na een week voelde hij zich goed en stond hij opnieuw in de bossen bij de grens.

Jonge mannen

In het Servische grensplaatsje Sid lopen op een gemiddelde dag naar schatting 100 tot 150 migranten en vluchtelingen rond. Het zijn uitsluitend jonge mannen. Veel van hen zijn Afghanen en Pakistanen, maar er zijn ook SyriŽrs, Algerijnen, Marokkanen en TunesiŽrs bij. Ze bivakkeren in vervallen fabriekspanden of slapen in tentjes in de bossen rondom de grens. Ze noemen het "de jungle". Twee keer per dag, als een kleine hulporganisatie maaltijden uitdeelt, komen ze allemaal op ťťn plek bij elkaar.

Bijna iedereen heeft een verhaal over de Kroatische politie. Velen zijn eerder ook al mishandeld door de Hongaarse politie, toen ze daar de grens probeerden over te komen. Een man laat een diepe wond op zijn onderbeen zien, van een stokslag. Een ander had een gebroken pink en verloor een tand door een vuistslag op zijn gezicht.

Artsen zonder Grenzen in ServiŽ, die geregeld rapporten uitbrengt over geweld tegen migranten op de Balkanroute, behandelde inmiddels honderden mensen aan verwondingen die ze opliepen op hun vlucht. "De meerderheid van de mensen die bij ons komen verklaren dat ze te maken hebben gehad met politiegeweld", zegt Andrea Constante van AzG. Hij benadrukt dat het onmogelijk is de verhalen van de migranten en vluchtelingen te controleren, maar dat de verwondingen die ze zien voor zich spreken. "We zien blauwe plekken en wonden door stokslagen, vuistslagen en schoppen."

Familie-tablet kapot

Ook families met kinderen die de oversteek wagen hebben te maken gehad met geweld, blijkt uit een verklaring van een Afghaanse vrouw die anoniem wil blijven. Acht keer liep ze met haar man en drie jonge kinderen de grens over. Ze sliepen in de jungle en liepen drie dagen aan een stuk. Elke keer werden ze door de politie teruggestuurd naar de Servische grens met de boodschap: kom niet terug. Dat gebeurde ook nadat ze zeiden dat ze in EU-land KroatiŽ asiel wilden aanvragen.

De laatste keer, twee maanden geleden, ging het mis, vertelt ze. "Ze sloegen mijn man met een stuk hout, grepen mij hard bij de arm en duwden mijn kinderen." Haar man kon een paar dagen niet goed lopen van de pijn. Op haar bovenarm zaten blauwe plekken. De tablet waar alle familiefoto s en belangrijke documenten op stonden, werd op de grond kapot gegooid.

Ze zegt dat het ze het binnenkort toch weer zullen proberen. "We zijn wanhopig", zegt de vrouw. "In Afghanistan was ik lerares, nu zit ik de hele dag in een kleine kamer te piekeren over de toekomst van mijn kinderen. Drie jaar zijn we al onderweg. Wat moeten we anders?"

'Geen bewijs'

Een woordvoerder van de Kroatische politie reageert per mail op de beschuldigingen van de vluchtelingen en migranten. "We onderzoeken elke melding van geweld zorgvuldig. Maar in de meerderheid van deze zaken ontbreekt het aan precieze tijd en plaats waar het incident zou hebben plaatsgevonden, wat het moeilijk maakt de aantijgingen te controleren. In de zaken die we wel hebben kunnen onderzoeken, hebben we geen bewijs gevonden voor onprofessioneel en onrechtmatig gedrag van politieagenten tegenover migranten."

Artsen zonder Grenzen gaat nog een stap verder in de kritiek op KroatiŽ: zo zou het land zich ook schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, omdat in veel gevallen geen gehoor wordt gegeven aan een asielaanvraag. AzG-woordvoerder Constante noemt het zorgelijk dat mensen dat basisrecht wordt geweigerd. Ook andere mensenrechtenorganisaties hekelen die gang van zaken.

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis kwamen er naar schatting 650.000 vluchtelingen en migranten door KroatiŽ, maar sinds maart 2016 zijn de grenzen nagenoeg dicht. Op een paar onbewaakte plekken komen toch nog dagelijks vluchtelingen de grens over. KroatiŽ is, net als ServiŽ, een doorreisland: de meesten hopen uiteindelijk in Noord- of West-Europa te komen.

'Niemand helpt ons'

Ook Durdana Zazai, een 12-jarig meisje uit Afghanistan, werd teruggestuurd toen ze met familieleden voor asiel aanklopte in KroatiŽ. Zazai heeft polio en kan niet meer lopen. Haar neef droeg haar op zijn rug door de bossen. Toen ze de Kroatische politie tegenkwamen, werd ze verteld dat ze naar Zagreb zouden worden gebracht. In plaats daarvan reed de politie ze terug naar de Servische grens, vertelt neef Younis.

Nu zit Durdana in een opvangcentrum in ServiŽ. Ze wordt daar niet behandeld voor polio. Haar ouders zijn in Duitsland. "We zijn naar Europa gekomen voor haar behandeling", zegt Younis. "We staan op een lijst om legaal naar Duitsland te gaan, maar we wachten al acht maanden. Niemand helpt ons."

Ondanks alle verhalen komen er elke dag nieuwe mensen naar de grens. Ze nemen de trein of komen te voet uit Belgrado, zegt Bruno Alvarez Contreras, oprichter van de kleine Spaanse hulporganisatie No-Name Kitchen. Hij ziet ze elke dag gaan en gehavend weer terugkomen. "Politie in een EU-land zou beter moeten weten", zegt hij. "Dat ze deze mensen mishandelen is ongelooflijk."

De hulpverlener schat dat 85 procent van de pogingen de grens over te steken mislukt. Een enkeling heeft geluk en bereikt Zagreb of SloveniŽ. Daaruit putten de anderen hoop, daarom blijven ze het proberen. Elke dag opnieuw.
Geen stroom en water meer in omstreden detentiekamp, maar vluchtelingen weigeren te vertrekken

Honderden vluchtelingen weigeren dinsdag om een controversieel Australisch detentiekamp in de Stille Oceaan te verlaten. De elektriciteit wordt wel al afgesneden en ook de toevoer van voeding en water wordt gestopt.
Lezersbrieven over onderwijs, natuur en vluchtelingen: 'Laten we dit in ons zo rijke land gebeuren?'
30 Oktober, 15:00 Volkskrant
Waarom wordt de druk van allerlei regels, bijvoorbeeld in het onderwijs, alleen maar groter? Lezers zetten zich af tegen de 'papieren werkelijkheid' van de bureaucraten. En wat kunnen gewone burgers doen? Een selectie uit de scherpste lezersbrieven over† onderwijs, natuur en vluchtelingen. Mensen die in de zorg en het onderwijs werken, zijn de regeldruk en bureaucratisering al jaren spuugzat, maar


Talentenmarkt wil bedrijven aan werkzoekende vluchtelingen koppelen: ?Ook moslims slachten varkens?
28 Oktober, 03:24 Gazet v. Antwerpen

Bedrijven staan open om vluchtelingen aan het werk te stellen. Het is alleen een kwestie van de juiste mensen te vinden. Daarom hield Voka gisteren een talentenmarkt. Geen Nederlands kunnen is niet altijd een issue, zo blijkt.
VS laten weer vluchtelingen toe
25 Oktober, 11:42 De Tijd
11:16 De Verenigde Staten gaan weer vluchtelingen toelaten, maar er komen verscherpte toelatingseisen voor migranten uit elf landen.


Vluchtelingen weer toegelaten tot VS maar strenger doorgelicht
25 Oktober, 11:24 Skynet
De VS hervatten hun vluchtelingenprogramma na een opschorting van 120 dagen, met een strengere doorlichting en screening. President Donald Trump, die het programma eerder dit jaar opschortte, ondertekende hierover gisteren een nieuw presidentieel besluit.


VS laat voorzichtig weer vluchtelingen toe
25 Oktober, 05:42 NOS nieuws

Voor het eerst in vier maanden gaan de Verenigde Staten weer vluchtelingen toelaten. De screening is aangescherpt en voor vluchtelingen uit elf 'gevaarlijke' landen gelden nog strengere criteria. Per geval wordt beoordeeld of er sprake is van een veiligheidsrisico.

Om welke landen het gaat, wil het Witte Huis niet zeggen, maar volgens het persbureau Reuters betreft het Egypte, Irak, Iran, Jemen, LibiŽ, Mali, Noord-Korea, SomaliŽ, Sudan, SyriŽ en Zuid-Sudan. Voor vluchtelingen uit die elf landen golden eerder ook al extra screeningseisen.

Getouwtrek

Gisteren liep een periode van 120 dagen af waarin de VS vrijwel geen vluchtelingen toeliet. President Trump kondigde die vluchtelingenstop aanvankelijk al direct na zijn inauguratie in januari af, maar door rechterlijke uitspraken werd de maatregel uiteindelijk pas eind juni van kracht.

Tegelijk met de vluchtelingenstop beperkte Trump de inreismogelijkheden voor reizigers uit een aantal overwegend islamitische landen. Ook die maatregel leidde tot veel juridisch getrouwtrek, maar na aanpassingen lijkt het erop dat die restricties voorlopig standhouden.

Trump wil de gezinshereniging van vluchtelingen voorlopig niet hervatten. Naaste familieleden zijn pas weer welkom als ook de screening van die groepen is verbeterd, aldus het Witte Huis.
Femke Halsema: geef vluchtelingen hun eigen steden
21 Oktober, 02:30 Volkskrant
De opvang van vluchtelingen moet radicaal anders, zegt Femke Halsema. Je moet in hen investeren, er is geen alternatief. In de imaginaire wereld van Femke Halsema bestaat een stad, Zatopia, waar vluchtelingen in relatieve harmonie leven, in eigen huizen. De vluchteling heeft een burgerstatus, hij werkt, heeft medische voorzieningen en is in hoge mate zelfvoorzienend. Onlangs verscheen van haar han


Indringende foto's van vluchtelingen zonder rechten
18 Oktober, 02:30 Volkskrant
Met Mohameds dossier kon fotograaf Anoek Steketee het Rijks beplakken. Als je staatloos bent, besta je eigenlijk niet. Scholieren moeten van het nieuwe kabinet minimaal ťťn keer naar het Rijksmuseum, om de trots op ons culturele erfgoed aan te wakkeren. Maar bezoekers moeten ook afslaan bij de Philipsvleugel, waar ze worden geconfronteerd met onze blinde vlek: de ongastvrijheid jegens mensen in no


Rijke vluchtelingen komen met zeiljacht en jetski naar Europa
17 Oktober, 19:54 Gazet v. Antwerpen

De beelden van overvolle gammele bootjes die vluchtelingen naar Europa brengen, kennen we intussen. Maar nu waarschuwt Europol voor nieuwe smokkelmethoden. Rijke vluchtelingen maken steeds vaker de oversteek met een zeiljacht. Ook nieuw, en levensgevaarlijk, is dat vluchtelingen verborgen worden onder de motorkap van een auto om grensposten te passeren.
Nederland collectief ontroerd door twee vluchtelingen - het zijn geen mensen, maar tijgertjes
17 Oktober, 02:30 Volkskrant
Wanneer gebeurde het voor het laatst dat Nederland ontroerd raakte door de komst van twee vluchtelingen voor het Syrische oorlogsgeweld? En hoopte dat hier ze door rust, goede voeding en liefdevolle opvang snel aansterken? En dat de bestuurder die dit organiseert, zegt: 'We kijken ook uit naar locaties voor een groter opvangcentrum in Nederland', zonder een AZC-Nee protest te hoeven vrezen? Toch g

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be