NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Vlees


'Misstanden in slachthuizen: valse steekproeven en vlees onder de poep'
Dinsdag, 17:18 NOS nieuws

Vleescontroles in Nederlandse slachthuizen worden gemanipuleerd, vlees zit er onder de poep en er heerst "een grimmige angstcultuur". EenVandaag sprak twee vleeskeurmeesters die de noodklok luiden over de situatie in slachthuizen. Ze noemen de keuringen "ťťn groot toneelstuk".

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat de kritiek van de twee controleurs geen recht doet aan de situatie. "Er is geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees."

De NVWA voerde vier jaar geleden een verbeterplan in voor de sector, in reactie op een aantal grote vleesschandalen. In tussentijdse evaluaties is de autoriteit positief over de nieuwe manier van controleren, maar volgens de keurmeesters kloppen de resultaten van die evaluaties niet.

Gerommeld

De keurmeesters, die anoniem willen blijven, zeggen bij EenVandaag dat afwijkingen in het vlees worden weggesneden, zodat de kwaliteit beter lijkt. Ook klagen ze over de snelheid waarmee in sommige slachthuizen gecontroleerd moet worden. In grote slachterijen moeten zo'n 650 karkassen worden nagekeken en zouden keurmeesters zo'n 11 seconden per karkas hebben.

Volgens de NVWA is het aantoonbaar onjuist dat er gerommeld wordt bij de keuringen. Zo zijn de proeven van de keurmeesters onaangekondigd en voert een toezichthoudend dierenarts ook nog eens onaangekondigde steekproeven uit. Ook zou de snelheid bij de keuringen door de NVWA en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) worden bepaald en gaan slachthuizen daar niet zelf over.

Dat de dierenartsen bedreigd worden in de slachthuizen, zoals de keurmeesters zeggen, wordt ontkend door de NVWA. Intimidatie wordt volgens de dienst niet getolereerd. "Wanneer zich dit onverhoopt toch voordoet, neemt de NVWA maatregelen." Dat zou in sommige gevallen betekenen dat keuringen worden gestaakt en dat er niet meer kan worden geslacht.
Geen "Dagen Zonder vlees" volgend jaar
Dinsdag, 11:00 Skynet Economie
Er zal volgend jaar geen campagne van "Dagen Zonder vlees" zijn. Dat melden de initiatiefnemers vandaag in een persbericht. "We willen fris blijven en kiezen er daarom voor om in 2018 onze campagne niet te herhalen. Wat de toekomst brengt, zullen we nog zien."


Geen nieuwe ?Dagen Zonder Vlees? meer, maar toch positieve balans: ?Vleesconsumptie nergens zoveel gedaald als in BelgiŽ?

Wel een tweede keer Tournťe Minťrale dit jaar, maar gťťn zevende keer Dagen Zonder Vlees. ?In 2018 komt er geen nieuwe campagne?, klinkt het bij de organisatoren.
Deze pizza bevat maar liefst anderhalve kilo vlees en bestaat uit enkele opmerkelijke ingrediŽnten
30 November, 17:48 Gazet v. Antwerpen

Een Brits meeneemrestaurant heeft een opmerkelijk nieuw concept bedacht om een traditionele pizza in een heel apart gerecht te veranderen. De pizza heeft een rijke vulling die bestaat uit vijf verse cheeseburgers, twee dikke lagen kebab en een extra laagje vlees en kaas om het helemaal af te maken. De ?Giant Pizza Burger? is geboren!
'Oh wat verschrikkelijk', zei de buurvrouw, 'hij mag helemaal geen rauw vlees!'
15 November, 18:48 Volkskrant
De buren van een paar huizen verderop waren erg gek op dieren. Met Pasen waren ze uit eten geweest. In het restaurant stond ter verhoging van de feestvreugde een bak met honderd eendagskuikens. Toen ze hoorden dat die de paasdagen niet zouden overleven, kochten ze de hele bak. De kuikens hadden het in hun tuin aanvankelijk erg naar hun zin. Helaas verdronk een aantal van hen in het zwembad. Daarna


We hebben met z?n allen geen idee hoeveel antibiotica gebruikt wordt bij productie van vlees
9 November, 18:06 Gazet v. Antwerpen

Europese consumenten zijn zich onvoldoende bewust van het gebruik van antibiotica en antimicrobiŽle resistentie in de veehouderij. Ook hun kennis over hoe bacteriŽn die resistent zijn voor antibiotica een effect kunnen hebben op mensen laat te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK en consultant ICF.
Wekdienst 8/11: WHO wil antibioticaverbod vlees en financieel debat
8 November, 07:18 NOS nieuws

Goedemorgen! In Den Haag praten politici over het verdelen van het geld tijdens de Algemene FinanciŽle Beschouwingen. En Abu Dhabi krijgt een eigen Louvre.

Het is vrijwel overal bewolkt vandaag en in het zuidoosten kan vanochtend wat lichte regen vallen. Alleen in het westen breekt 's middags soms even de zon door. Het wordt een graad of 8.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

? In Den Haag beginnen de Algemene FinanciŽle Beschouwingen. Minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel van FinanciŽn debatteren met de Tweede Kamer over de begroting van het nieuwe kabinet.

? In Amsterdam wordt op twee plekken een grote terrorisme-oefening gehouden. Er zijn verschillende partijen bij betrokken, waaronder de politie en de brandweer, maar ook Defensie en de Dienst Speciale Interventies.

? 26 gemeenten komen op initiatief van Breda en Utrecht samen om te bespreken hoe ze het experiment met legale wietteelt willen zien. De gemeenten willen graag meedoen met de proef.

? De Franse president Emmanuel Macron gaat het nieuwe Louvre in Abu Dhabi openen. Het Parijse Louvre heeft topstukken uitgeleend aan het museum in het Golfstaatje.

Wat heb je gemist?

Veehouders over de hele wereld moeten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren. Alleen dieren die echt ziek zijn, zouden antibiotica mogen krijgen. De kans op resistente bacteriŽn moet daardoor afnemen. Volgens de WHO is het een groeiend probleem dat antibiotica steeds minder werkzaam zijn. De aanbeveling is ook bedoeld om "de effectiviteit van antibiotica te behouden die belangrijk zijn voor de menselijke geneeskunde".

Ander nieuws uit de nacht:

? Apollo-astronaut Richard Gordon (88) overleden: hij was piloot van de Apollo 12-missie die in 1969 naar de maan vloog. Hij bleef volgens afspraak achter in de commandomodule.

? Levenslang voor Duitse seksmoord met machete: een 31-jarige vrouw had samen met haar minnaar haar man afgeslacht met een machete.

? Democraten brengen Republikeinen gevoelige slag toe: in de staat Virginia heeft Democraat Ralph Northam de strijd om het gouverneurschap gewonnen.

? Mist spelbreker bij verrassingsbezoek Trump aan grens met Noord-Korea: de Amerikaanse president wilde onverwachts een bezoek brengen aan de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea.

En dan nog dit:

Nieuw-Zeeland rouwt om de dood van de 'First Cat'. Het huisdier van de kersverse premier Jacinda Ardern, de kat Paddles, is op straat doodgereden. Ardern kocht het dier toen ze vorige maand aantrad als premier. Het dier kreeg ook een eigen Twitteraccount. Het account @FirstCatofNZ was met 11.000 volgers snel populair. In de biografie stond: "Have thumbs, will tweet. Not affurliated with Labour Pawty."

Ardern reageerde op haar Facebook bedroefd op de dood van haar huisdier. "Iedereen die weleens een huisdier heeft gehad, weet hoe we ons voelen."

Ondanks dat, fijne dag!
Defensie is ongeschikt om zijn eigen vlees te keuren
6 November, 02:24 Volkskrant
Om competent defensiepersoneel te kunnen aantrekken moet de gesloten cultuur worden doorbroken. Het is nog maar een maand geleden dat Jeanine Hennis zich genoodzaakt zag af te treden als minister van Defensie vanwege het falen van de krijgsmacht. Toen ging het om fatale ongelukken met een mortiergranaat tijdens de missie in Mali en op de schietbaan in Ossendrecht. Dat de veiligheidsvoorschriften s


Als we Hollywood willen helpen, moeten we vers vlees werpen
3 November, 02:18 Volkskrant
Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Bor Beekman Wellicht dat Kevin Spacey, die in therapie gaat om z'n gedrag te 'evalueren', nog eens peinst over een passend citaat van zijn alter ego Frank Underwood, de ras-machiavellist uit de tv-serie House of Cards. Dan kan de van het seksueel benaderen van (mi


Consumentenbond: vleesvervangers lijken, ook qua voedingswaarde, steeds meer op echt vlees
25 Oktober, 18:18 Volkskrant
Vleesvervangers doen hun naam steeds meer eer aan. Niet alleen de smaak, maar ook de voedingswaarde van vegetarische hamburgers nadert die van echt vlees. Met name de varianten op basis van soja bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten, vitamine B12, ijzer en zout. Tot die conclusie komt de Consumentenbond na het bestuderen van 36 vegetarische burgers. Zij becijferden ook dat het vervangen van


Waarom het ons niet lukt om minder vlees te eten
20 Oktober, 17:30 NOS nieuws

Er kleven veel nadelen aan het eten van te veel vlees: het is slecht voor je gezondheid, het is belastend voor het milieu en door de massaproductie worden veel dieren in megastallen gehouden. Maar alle nadelen ten spijt eten Nederlanders gemiddeld nog steeds zo'n 13 kilo meer vlees dan geadviseerd wordt.

Sinds 2010 aten Nederlanders elk jaar stapsgewijs minder vlees. Van 39,5 kilo per persoon in 2010, naar bijna 39 kilo in 2015. Die beweging is in 2016 tot stilstand gekomen. En dat terwijl het aanbod van vegetarische producten steeds groter wordt. Waarom lukt het ons niet om minder vlees te eten?

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving at een Nederlander in 1950 gemiddeld 17 kilo vlees per jaar. Inmiddels eten we dus ruim het dubbele. En dat geven veel mensen niet graag op.

Documentairemaker en presentator Marijn Frank maakte de documentaire Vleesverlangen, waarin ze het menselijk verlangen naar vlees onderzocht. "Die drang is heel sterk. Uit een onderzoek dat ik deed voor mijn film, bleek bijvoorbeeld dat mijn hersenen actiever reageren op een plaatje van vlees, dan op een plaatje van seks."

Ook de prijs van vlees speelt volgens Frank een belangrijke rol. "Vlees is tegenwoordig zo goedkoop dat mensen het kunnen betalen om het elke dag te eten. Vroeger was vlees iets bijzonders dat je at bij speciale gelegenheden." Ze vindt dat de overheid consumenten moet stimuleren om minder vlees te eten. "Bijvoorbeeld door de belasting op vlees te verhogen."

Cultuur

Volgens voedingsdeskundige en onderzoeker bij het Lectoraat Gastronomy van de Hoge Hotelschool Maastricht, Samefko Ludidi, is vlees een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. "De standaard Hollandse maaltijd is aardappelen, vlees en groente. Veel mensen zijn dat gewend en vinden een maaltijd zonder vlees incompleet. Maar de eiwitten die je uit vlees haalt kun je ook uit andere producten halen."

Volgens Frank speelt ook mee dat er een groot contrast is tussen wat je als burger vindt, en wat je als consument doet. "Je kiest toch vaak met je portemonnee en voor de producten die je al kent en lekker vindt. Ook al weet je dat het eigenlijk niet goed is."

Dat beaamt Ludidi: "Ook al zijn we begaan met dierenwelzijn en het milieu, we kunnen een lekker stukje vlees niet weerstaan". Het is volgens hem belangrijk dat er voldoende lekkere en betaalbare alternatieven komen. "Want vegetarisch eten kan heel lekker en goedkoop zijn."

Duurzaam eten

Volgens het Voedingscentrum is het goed om groenten, peulvruchten, ongezouten noten en zaden, duurzaam gevangen vis en sojaproducten te eten. Producten die relatief veel CO2-uitstoot veroorzaken en water verbruiken zijn vlees, kaas en andere zuivelproducten en moeten dus met mate gegeten worden. Daarnaast is het verspillen van voedsel heel slecht voor het milieu, dus wordt er geadviseerd om afgepast te koken.
Kranten over het regeerakkoord: 'Het is vaak vlees noch vis'
11 Oktober, 12:12 Volkskrant
Na 209 dagen van formeren is het regeerakkoord met als motto 'Vertrouwen in de toekomst' klaar. Wat schrijven de ochtendkranten in hun commentaren over het akkoord? ''Meer hebben we er niet van kunnen maken' een betere benaming voor het eindresultaat geweest.' De TelegraafEr bestaat weinig chemie tussen de leiders van D66 en CU en evenmin tussen die van VVD en CDA. Premier Rutte zal zijn geroemde


Aaf vraagt zich af: waarom staat er niet 'Dit is absoluut geen vlees!' op vleesvervangers?
5 Oktober, 19:54 Volkskrant
Het is, daar ben ik het mee eens, ontzettend flauw dat de Voedsel- en Warenautoriteit productnamen van De Vegetarische Slager zoals 'vegetarisch rul gehackt' en 'vegetarische kipstuckjes' wil verbieden omdat die namen klanten in verwarring zouden brengen. Ten eerste: productnamen zijn bedoeld om mensen in verwarring te brengen. Ten tweede: hoe dom ben je als je denkt dat 'vegetarisch rul gehackt'


Waarom moet een vegaburger op vlees lijken?
3 Oktober, 16:48 NOS nieuws

De NVWA heeft de Vegetarische Slager op de vingers getikt omdat consumenten misleid zouden worden door de naam van de vleesvervangende producten die het bedrijf aanbiedt. Zoals vegetarische Kipstuckjes, Gehacktbal en Gerookte Speckjes. Waarom krijgen deze vleesvervangers eigenlijk een naam die suggereert dat het om vlees gaat. Is dat echt nodig?

Volgens Jaap Korteweg, directeur van de Vegetarische Slager wel. "Het is niet zo dat vegetariŽrs niet van vlees houden. Het is juist omgekeerd. Er zijn zo weinig vegetariŽrs omdat mensen zoveel van vlees houden. De enige manier om dat te veranderen is volgens mij om de vegetarische producten zoveel mogelijk op vlees te laten lijken."

"We proberen de smaak en structuur van vlees dan ook zoveel mogelijk te kopiŽren", legt hij uit. "Door het gebruik van een dierennaam in het product maken we de consument duidelijk wat voor product hij kan verwachten."

Dat zijn bedrijf nu door de NVWA op de vingers is getikt noemt hij "heel vreemd". Volgens Korteweg is het overduidelijk dat het om vegetarische producten gaat en sterker nog, "het laatste dat wij willen is dat er verwarring ontstaat want wij bieden een in verhouding duur product aan, duurder vaak dan vlees uit de bio-industrie. We willen dus dat het voor de consument gewoon duidelijk is dat het om een vegetarisch product gaat."

Historisch gegroeid

Ook GoodBite biedt vegetarische producten aan met 'vleesnamen' als Braadworstjes, Cordon Bleu, Gehaktbal in jus en zelfs een BBQ-Pakket. Volgens marketing manager Mark van Noorloos is dat historisch zo gegroeid. "In het begin was de markt voor vegetarische producten nog heel klein en consumenten bleken het vaakst vleesvervangers te kopen die zoveel mogelijk leken op vlees."

Ook nu is het volgens Noorloos nog zo dat beginnende vegetariŽrs naar de producten grijpen die het meest op vlees lijken. "Die productgroep moet je dus zeker in je assortiment hebben. Maar hoe langer mensen vegetariŽr zijn, des te vaker gaan ze andere vegetarische producten proberen."

De huidige trend is volgens Noorloos om minder vlees te kopiŽren en meer eigen producten te verzinnen op basis van andere plantaardige eiwitten, zoals bonen, quinoa, champignons, pompoen, zoete aardappel en noten. Maar de worstjes, cordon bleus en andere vleeskopieŽn zullen volgens hem altijd in het assortiment blijven.

FlexitariŽrs

Verkoopleider Richard Jansen van vegaproducent Vivera beaamt dat. De grootste groep mensen die vegetarische producten koopt zijn volgens hem de flexitariŽrs. "Uit overwegingen van gezondheid, milieu en dierenwelzijn eten ze minder vaak vlees, maar dan willen ze wel iets wat er op lijkt. Ze willen iets met de bite, smaak en beleving van vlees, maar zonder het dierenleed."

Mensen vinden vleesvervangers in verhouding tot vlees vaak duur. "Vlees uit de bio-industrie is juist veel te goedkoop", vindt Jansen. "Als je de vegetarische producten afzet tegen biologisch vlees is het prijsverschil veel meer in balans. Als meer mensen vegetarisch gaan eten, zal de prijs van de producten ook gaan dalen omdat het volume dan groter wordt."

Nihil

Volgens Jansen komt de discussie die nu weer is opgelaaid over de verwijzing naar vlees in de productnaam steeds weer terug. "Maar ja, er staat op de verpakking dat het vegetarisch is en het ligt in een apart schap, dus de kans dat de consument misgrijpt is nihil", zegt hij.

Daarnaast zijn er volgens hem nog wel andere zaken waar de naam niet helemaal overeenkomt met wat er inzit, "zoals de slavink, waar geen sla en geen vink in zit, vleestomaten zonder vlees en het spekje en de katjesdrop in het snoepvak".
Het baasje veganist? Dan ook geen vlees voor hond of kat
28 September, 20:18 Volkskrant
Dat de kat een keer een muis pakt, is niet te voorkomen, maar veganist Rick Scholtes en zijn vriendin zelf geven hun honden en katten geen vlees. Deskundigen hebben hun twijfels over die oprukkende trend. Enthousiast rennen de katten Snoopy (15) en Hannah (13) even na achten de tuin in, waar hun baasje Rick Scholtes twee goedgevulde bakjes met eten neerzet. Ook het voormalig zwerfhondje Rani (12),


Vlees in vegetarische loempia's van Mora
26 September, 11:54 NOS nieuws

Supermarkten halen een partij loempia's uit de schappen vanwege een verpakkingsfout van Mora. Ham- en kiploempia's kwamen daardoor per ongeluk in de verpakkingen van de groentenloempia's terecht. Naast vlees kan er ook soja in de producten zitten.

"Het product is niet geschikt voor mensen met een soja-allergie of vegetarisch dieet'', meldt Mora.

Albert Heijn haalt de producten uit de schappen. Mora roept daarnaast klanten op de groentenloempia's met lotcode 7213 terug te sturen, vanwege de mogelijke aanwezigheid van vlees en soja.
Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet
19 September, 11:18 Gazet v. Antwerpen

Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.
Na beelden slachthuizen: BV's willen ons overtuigen minder vlees te eten
13 September, 10:12 Gazet v. Antwerpen

Gruwelijke beelden over dierenleed, zoals bijvoorbeeld die uit het slachthuis van Izegem, hebben wel degelijk een effect op ons eetgedrag. Steeds meer mensen eten bewust minder vlees dan vroeger. De verkoop is in tien jaar tijd dan ook met een zevende gedaald.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be