NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Venezuela

2News.be / Trefwoorden / Venezuela

Afgezette hoofdaanklager Venezuela vlucht de grens over naar Colombia
Vandaag, 05:25 Volkskrant
Venezuela's voormalige openbaar aanklager Luisa Ortega is vrijdag de grens met Colombia overgestoken. Zij arriveerde met een privévliegtuig uit Aruba in de hoofdstad Bogota, zo heeft de immigratiedienst bevestigd. Het is nog onduidelijk of zij politiek asiel heeft aangevraagd. De 59-jarige Ortega geldt als een politieke tegenstander van president Nicolás Maduro. Ze werd in 2007 benoemd tot hoofdaa


Grondwetgevende vergadering stelt zich boven parlement in Venezuela

In Venezuela heeft de controversiële grondwetgevende vergadering, die nauw aanleunt bij president Nicolas Maduro, vrijdag bij decreet beslist dat het de bevoegdheden van het democratisch verkozen en door de oppositie gecontroleerde parlement overneemt. De overdracht is volgens het decreet noodzakelijk om in Venezuela ?de vrede en onafhankelijkheid te vrijwaren en de sociaal-economische en financiële systemen te stabiliseren?.
Parlement Venezuela raakt officieel macht kwijt
Gisteren, 20:42 NOS nieuws

In Venezuela is het parlement officieel zijn macht kwijtgeraakt. De Grondwetgevende Vergadering, die president Maduro steunt, besloot unaniem om de macht over te nemen.

Het besluit kwam nadat de leiding van het parlement had geweigerd om trouw te zweren aan de Grondwetgevende Vergadering. Die werd begin deze maand beëdigd na een referendum dat door de oppositie werd geboycot. In het parlement heeft de oppositie de meerderheid.

In de praktijk verandert er niet veel door het besluit. Het hooggerechtshof van Venezuela nam het parlement al veel macht af en blokkeerde bijna elke wet.

'Nepverkiezingen'

Na het referendum kreeg Venezuela internationaal veel kritiek. Tientallen landen erkennen de Grondwetgevende Vergadering niet. De VS noemde het referendum 'nepverkiezingen' en stelde sancties in tegen het land en president Maduro. President Trump zei vorige week dat hij militair ingrijpen niet uitsluit.

De regering van president Maduro beschuldigt de oppositie ervan samen te werken met de Verenigde Staten in een poging Maduro met geweld aan de kant te zetten.
Oproer in gevangenis Venezuela eindigt met zeker 36 doden
Donderdag, 01:48 NOS nieuws

Bij het beëindigen van een gevangenisoproer in Venezuela door veiligheidstroepen zijn zeker 36 gedetineerden omgekomen. Dat meldt de gouverneur van de zuidelijke staat Amazonas.

Het oproer brak gisternacht uit, nadat het al weken onrustig was in de gevangenis in Puerto Ayacucho, 700 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caracas. Honderden gedetineerden raakten in gevecht met bewaarders waarna veiligheidstroepen de orde probeerden te herstellen. Dat duurde de hele nacht. Volgens de gouverneur werden urenlang schoten en explosies gehoord.

Overbevolkt

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Venezuela bevestigde het aantal van 36 doden en zei dat veertien cipiers gewond zijn geraakt.

Venezuela heeft dertig gevangenissen, de meeste daarvan zijn overbevolkt. Bendeleden maken er vaak de dienst uit. In veel gevallen wordt er vanuit de gevangenis gehandeld in wapens en drugs.
Betogende violist vrijgelaten in Venezuela
Woensdag, 12:48 Skynet
De jonge Venezolaan die bekend werd door viool te spelen op de betogingen tegen het bewind en die eind juli werd gearresteerd, is dinsdagavond vrijgelaten na een detentie van negentien dagen. Dit heeft de procureur-generaal van Venezuela bekendgemaakt.


Betogende violist vrijgelaten in Venezuela
Woensdag, 12:48 Skynet
De jonge Venezolaan die bekend werd door viool te spelen op de betogingen tegen het bewind en die eind juli werd gearresteerd, is dinsdagavond vrijgelaten na een detentie van negentien dagen. Dit heeft de procureur-generaal van Venezuela bekendgemaakt.


"VS-maskers afgevallen na militair dreigement tegen Venezuela"
Maandag, 21:36 Skynet
De Verenigde Staten "hebben hun maskers afgezet" door te dreigen "met een militaire agressie" tegen Venezuela. Dat heeft vandaag de Venezolaanse minister van Defensie, generaal Vladimir Padrino, gezegd. De generaal betuigde op een persconferentie in Caracas nogmaals de steun van het leger aan de verkozen linkse president Nicolas Maduro, de erfgenaam van de Bolivariaanse revolutie van wijlen zijn voorganger Hugo Chavez.


Pence: vreedzame oplossing Venezuela mogelijk
Maandag, 05:42 NOS nieuws

De Amerikaanse vicepresident Pence heeft geprobeerd Zuid-Amerikaanse landen gerust te stellen. Tijdens een bezoek aan Colombia zei hij dat een vreedzame oplossing voor de onrust in Venezuela mogelijk is.

Zaterdag sprak president Trump nog over mogelijk militair ingrijpen in het land. Dat leidde tot geschrokken reacties bij landen als Peru, Mexico en Colombia.

Samenwerking

Pence sloot militaire interventie vandaag niet expliciet uit, maar benadrukte dat de Verenigde Staten met andere landen wil samenwerken om president Maduro van Venezuela onder druk te zetten. Daarbij zal de VS volgens Pence zijn volledige economische en diplomatieke gewicht in de schaal leggen.

"Wij zullen het niet accepteren dat op dit halfrond een dictatuur ontstaat", zei Pence. "Ons continent verdient beter."

Bondgenoten

De Colombiaanse president Santos zei tijdens de gezamenlijke persconferentie dat de VS militair ingrijpen niet moet overwegen. Beide landen zijn belangrijke bondgenoten, zei Santos.

Pence is bezig aan een zesdaagse reis langs verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Venezuela zal een belangrijk gespreksonderwerp zijn tijdens de bezoeken.
Crisis Venezuela - Colombia wijst "militaire optie" tegen buurland Venezuela van de hand
12 Augustus, 22:31 Skynet
Na de uitlatingen van de Amerikaanse president Donald Trump over een "militaire optie" om de crisis in Venezuela op te lossen, heeft buurland Colombia zich tegen een interventie uitgesproken. "Wij wijzen militaire middelen en het gebruik van geweld in het internationale systeem van de hand", deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in Bogotá mee. "Alle maatregelen moeten vreedzaam zijn en de soevereiniteit van Venezuela respecteren".


"Zullen soevereiniteit van Venezuela verdedigingen"
12 Augustus, 07:08 Skynet
Dat de Verenigde Staten een militaire interventie in Venezuela niet uitsluiten, zet de zenuwen op scherp in het Zuid-Amerikaanse land. De Venezolaanse minister van Defensie laat weten niet over zich heen te laten lopen door het Amerikaanse leger. "We zullen de belangen en de soevereiniteit van Venezuela verdedigingen", zegt Vladimir Padrino Lopez, weet El Pais.


Trump sluit militair ingrijpen in Venezuela niet uit
12 Augustus, 02:12 Volkskrant
Nadat hij de Venezolaanse president Nicolás Maduro eerder een 'dictator' noemde, heeft de Amerikaanse president Donald Trump nu gezegd dat hij een 'militaire optie' niet uitsluit als het aankomt het bezweren van de crisis in Venezuela. Eerder kondigde de VS al sancties af tegen het bewind van Maduro. 'We hebben veel opties voor Venezuela', aldus Trump. 'Ik ga een militaire optie niet uitsluiten'.


Asielaanvragen uit Venezuela pieken
10 Augustus, 17:08 De Tijd
17:02 Door de politieke en economische chaos in Venezuela zien de Europese lidstaten het aantal asielaanvragen uit het Zuid-Amerikaanse land flink toenemen.


Crisis Venezuela: recordaantal Venezolanen vraagt asiel aan in Europa
10 Augustus, 15:36 Skynet
Het aantal Venezolanen dat in de Europese Unie asiel aanvraagt, is tussen 2013 en 2016 gestegen van 105 naar 4.695 per jaar. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vandaag signaleert op Twitter. Volgens Francken zullen er dit jaar nog veel meer Venezolanen in Europa asiel aanvragen, tot nu toe gemiddeld meer dan 900 per maand.


Commentaar: ook Trump heeft maar één optie - geloofwaardige afschrikking
10 Augustus, 15:18 Volkskrant
President Trump moet Noord-Korea tegemoet treden volgens de logica van het nucleaire tijdperk. Donald Trump die een Kim Jong-un-etje doet en met 'vuur en furie' dreigt - dat is zo'n sterke cocktail van explosieve onzekerheden dat zelfs de schijnbaar onverstoorbare postmoderne mens even opschrikt uit zijn zelfidentificatie en zelfrealisering. Oh ja, het nucleaire tijdperk.Nu houdt één simpele vraag


Oppositie Venezuela vreest afrekening door nieuwe waarheidscommissie
10 Augustus, 11:06 NOS nieuws

De grondwetgevende vergadering in Venezuela, die in juli onder veel protest van de oppositie werd ingesteld, heeft een wet aangenomen om een waarheidscommissie op te richten.

Die commissie moet volgens het hoofd van de vergadering "haat, geweld en intolerantie" de kop indrukken. Maar de verwachting is dat het vooral een tribunaal wordt om af te rekenen met de oppositie. De waarheidscommissie bestaat namelijk volledig uit vertrouwelingen van president Maduro.

Het onderzoek van de commissie gaat tot 1999, toen Maduro's socialistische voorganger Hugo Chávez aantrad als president. "Wat we de komende tijd gaan zien is dat oppositieleiders worden opgeroepen om te vertellen wat ze de afgelopen 18 jaar hebben gedaan", zegt Latijns-Amerikakenner Edwin Koopman in het NOS Radio 1 Journaal. "Iedereen die demonstraties heeft toegestaan of aangevoerd, zal voor de commissie moeten verschijnen."

De afgelopen weken zijn al burgemeesters opgepakt of veroordeeld, omdat ze demonstraties hebben toegestaan in hun gemeente. "De bekendste is Ramon Muchacho. Hij is bij verstek veroordeeld tot 15 maanden cel en is op de vlucht geslagen", zegt Koopman.

Andere burgemeesters staan op de lijst om te worden opgepakt. Van één burgemeester is zelfs al weken niets meer vernomen nadat hij werd gearresteerd. Hoewel Munchacho op de vlucht is, heeft hij via een videoboodschap nog wel een oproep gedaan aan zijn aanhang om door te gaan met het verzet.

Hoop op verandering verloren

Aan die oproep van Munchacho wordt amper gehoor gegeven. "We hebben de afgelopen vier maanden massale demonstraties gezien. Maar wat je nu ziet is dat mensen een beetje het geloof in verandering kwijt zijn. Dat ze denken dat het toch geen zin heeft. Sinds de grondwetgevende vergadering is alle hoop een beetje de grond in geslagen", zegt Koopman.

Toch ziet hij nog wel een lichtpuntje. "De meeste oppositiepartijen hebben besloten om mee te doen met de verkiezingen in december. Dan worden burgemeesters en gouverneurs gekozen."

Volgens Koopman was de oppositie in eerste instantie bang dat de verkiezingen een soort poppenkast zou worden. "Ze doen nu toch mee om te voorkomen dat de regering er straks weer met honderd procent van de stemmen vandoor gaat."

Ondertussen heeft Venezuela ook nog te maken met een flink krimpende economie. "De economie gaat dit jaar tussen de 7 en 10 procent krimpen. Dat is echt ongelooflijk, vooral als je je bedenkt dat de landen rondom Venezuela allemaal groeiende economieën hebben. De inflatie wordt ergens tussen de 800 en 2000 procent als het op deze manier doorgaat", vertelt Koopman.

En de verwachting is dat het niet snel beter wordt in het land. "Er is grote armoede, er is honger. Er is een enorme schaarste aan voedsel. De regering geeft ondernemers de schuld van al deze problemen en zal de duimschroeven bij de ondernemers verder aandraaien. Het zal dus allemaal steeds erger worden."
Als het over Venezuela gaat schiet SP in aloude reflex
10 Augustus, 02:42 Volkskrant
Was dat even onnozel van mij. Ik dacht dat ze bij de Socialistische Partij inmiddels beter wisten. Zeker, de oprichters waren dolverliefd op een van de grootste massamoordenaars aller tijden. En die druktemaker uit Oss blééf een zwak houden voor Latijns-Amerikaanse leiders die zichzelf links noemden - ook als ze het met de mensenrechten niet zo nauw namen. Maar de huidige SP-generatie, dacht ik, z


Crisis Venezuela - Washington sanctioneert Venezolaanse verantwoordelijken onder wie broer Chavez
9 Augustus, 22:48 Skynet
De Verenigde Staten hebben woensdag sancties uitgevaardigd tegen acht Venezolaanse verantwoordelijken, onder wie een broer van Hugo Chavez, die betrokken waren bij de installatie van de grondwetgevende vergadering.


Venezuela verder geďsoleerd door landen in de regio
9 Augustus, 05:06 NOS nieuws

Zeventien landen op het Amerikaans continent hebben op een top in Peru een scherpe veroordeling uitgesproken van de ontwikkelingen in Venezuela. Ze spreken van een "breuk met de democratische rechtsorde" en kondigen aan dat ze besluiten van de nieuwe grondwetgevende vergadering niet zullen accepteren.

Die grondwetgevende vergadering verklaarde zich gisteren superieur ten opzichte van alle andere overheidsorganen, inclusief het parlement.

De grondwetgevende vergadering werd vrijdag geďnstalleerd en betekent de facto dat het parlement, waarin de oppositie in de meerderheid is, vleugellam wordt. Een van de eerste besluiten van de grondwetgevende vergadering was het ontslag van procureur-generaal Luisa Ortega Díaz. Militairen omsingelden haar kantoor en ontzegden haar de toegang. Er is al een vervanger aangewezen, maar Ortega legt zich niet neer bij het ontslag.

120 doden

Op de top in de Peruaanse hoofdstad Lima veroordeelden de landen, waaronder Canada, Mexico en Argentinië, het geweld in Venezuela en de schendingen van de mensenrechten. Sinds april zijn meer dan 120 doden gevallen bij protesten tegen de socialistische regering van president Maduro.

Afgelopen schorste het Zuid-Amerikaanse handelsverbond Mercosur Venezuela. Het deed een oproep aan de regering om de democratie te herstellen en politieke gevangenen vrij te laten.

Afgelopen zondag maakten de Venezolaans autoriteiten melding van een opstand op een legerbasis in Valencia. Die zou de kop zijn ingedrukt. In hoeverre Maduro steun geniet binnen het leger is onduidelijk. De afgelopen tijd zouden velen binnen het leger zijn gepromoveerd tot generaal, wat door tegenstanders van het bewind wordt gezien als een poging om steun 'te kopen'.
Crisis Venezuela - Zeventien Amerikaanse landen veroordelen democratisch deficit in Venezuela
9 Augustus, 03:36 Skynet
Venezuela stapelt de internationale veroordelingen op, nu de grondwetgevende raad de macht van het parlement overneemt. De VN hekelen het overmatige gebruik van geweld. Zeventien Amerikaanse landen spraken op hun beurt een veroordeling uit "wegens een breuk met de democratische orde".


Heksenjacht Venezuela gaat nu echt beginnen
8 Augustus, 15:54 NOS nieuws

In een poging de opstand in Venezuela neer te slaan, hebben Venezolaanse veiligheidstroepen sinds april dit jaar al 5000 mensen willekeurig opgepakt. Van hen zitten er nog altijd duizend vast, zeggen de Verenigde Naties.

De zorgen om de mensenrechten in het Zuid-Amerikaanse land zijn groot. "We zijn bang dat de situatie uit de hand loopt, de mensenrechtenschendingen nemen niet af. We vragen ons af welke kant dit opgaat", zegt de woordvoerder mensenrechten van de VN.

Maar de heksenjacht gaat pas echt beginnen als de nieuwe grondwetgevende vergadering vandaag besluit de immuniteit van het oude parlement op te heffen. "De verwachting is dat daartoe unaniem wordt besloten. En dat opent de weg voor vervolging", zegt Latijns-Amerika-correspondent Marc Bessems.

De grondwetgevende vergadering is officieel opgericht om een nieuwe grondwet te schrijven, maar is toch vooral bedoeld om alle macht te concentreren in handen van de chavisten, meent Latijns-Amerikakenner Edwin Koopman. "En om het land te zuiveren van enige vorm van oppositie."

De afgeslagen opstand op een legerbasis van afgelopen zondag was het werk van zijn politieke tegenstanders, roept president Maduro nu. Maar Koopman sluit niet uit dat de regering zelf er de hand in had. "Om vervolgens de wereld wijs te kunnen maken dat er een gewapende opstand gaande is en er dus streng opgetreden moet en mag worden door Maduro."

Bessems verwacht dat er vandaag ook beslissingen genomen worden om het leger nog strakker in het gareel te kunnen houden.

Burgemeesters

De Hoge Raad heeft ondertussen de arrestatie van burgemeester Ramon Muchacho van de deelgemeente Chacao bevolen. De burgemeesters van de oppositie zijn nu aan de beurt, zeggen Bessems en Koopman. "Van de ruim 70 burgemeesters van de oppositie zitten er nu verscheidene vast", zegt Bessems. Volgens Koopman is van de burgemeester van Iribarren, Alfredo Ramos, sinds zijn aanhouding eind juli niets meer vernomen. "Zelfs zijn advocaat en familie weten niet waar hij is."

Dat de grondwetgevende vergadering vooralsnog niet bezig is met die nieuwe grondwet, duidt er volgens Koopman op dat die een voorwendsel was voor het vervangen van het parlement. "Ze zijn nu vooral met harde hand aan het regeren. Er is twee jaar uitgetrokken voor het schrijven van die grondwet, en dus blijven ze al die tijd zonder oppositie aan de macht."Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be