NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Utrecht

2News.be / Trefwoorden / Utrecht

Zes bestelbussen uitgebrand in Utrecht
Gisteren, 23:18 NOS nieuws

In Utrecht zijn zaterdagavond zes bestelauto's uitgebrand. De politie onderzoekt of het om brandstichting gaat.

De bussen stonden op een afgelegen parkeerplaats in de wijk Leidsche Rijn. Een van de auto's kwam al brandend in beweging en rolde de Heldinnenlaan over. Op het fietspad aan de overkant kwam het voertuig tot stilstand, waar het volledig uitbrandde.

De bestelbusssen zijn van transportbedrijf GLS. Of de branden verband hebben met de reeks autobranden van voor de jaarwisseling in andere wijken in Utrecht, kan de politie nog niet zeggen.
Boswachter over wolf in Utrecht: 'mooiste dag uit mijn carrière'
Donderdag, 22:00 NOS nieuws

In Veenendaal is vannacht een wolf gezien. Gisteren werd het dier ook al in Gelderland gespot. Boswachter Hugo Spitzen is meer dan blij met de wolf in de provincie Utrecht. "Ik vind het echt fantastisch. Dit is een van de mooiste dagen uit mijn carrière."

Het dier werd afgelopen nacht door een man uit Veenendaal gefilmd vanuit de auto. "Ik pakte mijn telefoon en ben gaan filmen", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Hij liep heel relaxed mee op zo'n 4 meter afstand. Hij keek mij steeds aan."

Te veel damherten

De organisatie Wolven in Nederland bevestigt dat het om een wolf gaat. Hoogstwaarschijnlijk werd dezelfde wolf eerst in het Duitse Rees gezien. "Deze wolf heeft een ietwat langere staart dan normaal. De staart is ook licht gekromd, terwijl die meestal kaarsrecht is", zegt Leo Linnartz van Wolven in Nederland, die verschillende beelden heeft gezien van het dier.

Boswachter Spitzen van Utrechts Landschap zegt dat de wolf ervoor kan zorgen dat er niet te veel damherten komen. "Het mogen er niet te veel worden. Als die wolf af en toe een damhert pakt, en hij pakt altijd de zwakste, is dat natuur op en top. Dat is wat we willen."

Kroegentocht

Voor zover bekend is de wolf nog niet echt in de buurt van de herten. Hij werd voor het laatst gezien in de buurt van de Veenendaalse horeca. "Dat is niet helemaal gewenst. Het lijkt wel of hij meer een kroegentocht aan het houden is dan dat hij de natuurgebieden van Nederland opzoekt", zegt Spitzen.

De wolf is niet gevaarlijk, maar je moet als mens wel verstandig handelen, zegt hij. "Zoek hem niet op, geef hem de ruimte, respecteer de wolf. Ga er niet als een idioot achteraan." Als hij langer rondom Veenendaal blijft, vindt de wolf vanzelf wel zijn weg naar de natuurgebieden, denkt de boswachter.

Het gebeurt vaker dat er wolven in Nederland worden gefilmd. Vorige week dinsdag werd in Twente een wolf gezien en half januari zwierf een wolvin door de oostelijke provincies.
EK vrouwenvoetbal leverde Utrecht bijna 4 miljoen euro op
Dinsdag, 19:24 NOS nieuws

Het EK vrouwenvoetbal in Nederland van afgelopen zomer heeft Utrechtse ondernemers 3,9 miljoen euro opgeleverd. Het geld werd vooral uitgegeven aan hotelovernachtingen en in cafés en restaurants, blijkt uit een analyse van de gemeente Utrecht en de Stichting EK Vrouwen 2017.

Utrecht organiseerde vier groepswedstrijden, waaronder de openingswedstrijd Nederland-Noorwegen. Ook was de stad het decor van de huldiging van de Nederlandse vrouwen. Speelsters en staf maakten een boottocht door de grachten naar Park Lepelenburg, nadat ze Europees kampioen waren geworden. Die huldiging is niet meegenomen in de analyse, schrijft RTV Utrecht. De wedstrijden trokken in totaal een kleine 40.000 bezoekers, van wie 86 procent uit Nederland kwam.

Utrechtse amateurclubs hoopten tijdens het toernooi meer meisjes te interesseren voor voetbal. Dit seizoen zijn volgens de gemeente 2224 vrouwen en meisjes lid van een voetbalclub. Een jaar eerder stond de teller op 1961.
Autobranden in Utrecht en Arnhem
18 Februari, 12:00 NOS nieuws

In de Parkwijk in Utrecht zijn vannacht drie auto's uitgebrand. Het vuur sloeg ook over op de woning waarvoor de auto's geparkeerd stonden. Die liep behoorlijk wat rookschade op, meldt RTV Utrecht. Niemand raakte gewond.

Ook in Arnhem brandden vannacht drie auto's uit. Dat gebeurde op de Thorbeckestraat. Zowel in Utrecht als in Arnhem sluit de politie brandstichting niet uit.

Utrecht werd eind vorig jaar geteisterd door autobranden. Alleen al in de nacht van 30 op 31 december brandden tien auto's uit. De politie ging toen uit van brandstichting.
Geen treinen tussen Utrecht en Gouda door defecte bovenleiding
14 Februari, 18:36 NOS nieuws

Door een kapotte bovenleiding tussen Woerden en Gouda Goverwelle rijden er geen treinen meer tussen Utrecht en Gouda. Ook de drukke trajecten tussen Utrecht en Rotterdam en Utrecht en Den Haag worden door de storing getroffen. Die storing zal volgens de NS de rest van de avond duren.

Het treinverkeer tussen Utrecht en Gouda ligt al bijna de hele dag stil. Een bovenleiding brak vanmorgen en een deel daarvan kwam op een trein terecht. Het duurde ruim vier uur voordat een andere locomotief de trein naar Gouda had gebracht en de reizigers weer naar buiten konden. Hoe de leiding kon breken, is nog onduidelijk.

Reizigers moeten ook vanavond nog rekening houden met vertragingen. Hun worden geadviseerd hun reis van tevoren te plannen. Het is wel mogelijk om via andere trajecten om te rijden. Daarnaast zet de NS bussen in.
Provincie Utrecht trekt 64 miljoen euro uit voor veel duurdere tramlijn
13 Februari, 03:00 NOS nieuws

De provincie Utrecht trekt 64 miljoen euro extra uit voor de aanleg van de Uithoflijn, de sneltramlijn van Utrecht Centraal naar universiteitscampus De Uithof. Daarmee hebben de Provinciale Staten ingestemd, meldt RTV Utrecht. Daarnaast is 13,7 miljoen gereserveerd om verdere onvoorziene tegenvallers op te vangen.

Met de miljoeneninjectie wordt een groot deel van het tekort van 84 miljoen euro opgevangen. De gemeente Utrecht moet zelf de rest aanvullen. In het project is al ruim 400 miljoen euro geïnvesteerd. Dagelijks reizen tienduizenden mensen naar De Uithof. De Uithoflijn moet de druk op het busvervoer verlichten.

Hoofdpijndossier

Eind januari werd bekend dat de tramlijn niet zoals gepland op 8 juli van dit jaar, maar pas in december 2019 volledig zal rijden. Omdat de tram door stationsgebied rijdt waar intensief wordt gebouwd, werden de risico's van de tramlijn opnieuw tegen het licht gehouden. De gemeente besloot vervolgens dat er extra maatregelen nodig zijn voor het garanderen van de stabiliteit van het spoor.

De aanleg van de Uithoflijn is een hoofdpijndossier voor zowel de provincie als de stad Utrecht. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (VVD) stapte op, nadat enkele partijen haar om uitleg hadden gevraagd. Pim van den Berg (D66) zei in haar plaats tijdens een ingelaste Statenvergadering dat hij namens de provincie opnieuw met de gemeente gaat onderhandelen om de kosten te verdelen.
'Vliegende' bewakingscamera's tegen autobranden Utrecht
8 Februari, 17:24 NOS nieuws

In de stad Utrecht komen meer bewakingscamera's die steeds ergens anders worden neergezet. Die moeten voorkomen dat jongeren 's nachts auto's in brand steken.

Dat heeft de gemeenteraad vandaag besloten tijdens een spoeddebat over de vele brandstichtingen sinds Oud en Nieuw. Alleen al op oudejaarsavond werden achttien auto's in brand gestoken.

Jongerenbendes

Inmiddels gaat het om tientallen voertuigen die in de as zijn gelegd, waaronder de Zuidbus waarmee vrijwilligers gehandicapte senioren vervoeren. Het gaat vooral om de wijken Hoograven en Kanaleneiland. Het vermoeden is dat bendes jongeren elkaar de loef willen afsteken.

Veel raadsleden krijgen berichten van slachtoffers die vinden dat de politie nauwelijks of geen onderzoek doet naar de daders. Burgemeester Jan van Zanen zegt dat hij heel andere verhalen hoort van de leiding van de politie, schrijft RTV Utrecht.
Verreweg meeste boetes door trajectcontroles bij A'dam en Utrecht
7 Februari, 07:12 NOS nieuws

Automobilisten hebben vorig jaar op de A2 en A12 meer dan 1 miljoen keer te hard langs de trajectcontroles gereden. Daarmee zijn de metingen op de twee wegen verreweg het effectiefst, blijkt uit een overzicht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Op de A2 werd tussen Utrecht en Amsterdam 650.000 keer een automobilist 'geflitst' voor te hard rijden; op de A12 bij Utrecht was dat ruim 413.000 keer. Op de A4 bij Leidschendam reden automobilisten 250.000 keer te hard langs de metingen. Ook in 2016 stonden de A2 en de A4 boven in het lijstje.

Het totale aantal boetes van trajectcontroles liep in 2017 wel iets terug. In totaal werden naar aanleiding van trajectcontroles vorig jaar 2,1 miljoen boetes verzonden. Een jaar eerder was dat nog 77.000 meer.

Het gemiddelde boetebedrag dat mensen moesten betalen in heel Nederland voor snelheidsovertredingen was zo'n 58 euro. Als dat gemiddelde ook opgaat voor trajectcontroles zou het betekenen dat de Staat op snelwegen zo'n 121 miljoen euro ophaalde met de trajectcontroles.

Minder dan in 2016

Over de hele linie zijn iets minder verkeersboetes uitgedeeld dan een jaar eerder. In 2017 werden er ruim 9,2 miljoen verkeersovertredingen bestraft, voor onder meer te hard rijden, door rood rijden, fout parkeren en bellen in de auto. Een jaar eerder waren dat er nog zo'n 200.000 meer.

Mensen zijn iets vaker betrapt op het bellen in de auto. Ook maakte justitie bekend dat iets meer automobilisten staande zijn gehouden.
Verslavingszorg voegt zich bij aangifte tegen tabaksindustrie
6 Februari, 04:12 NOS nieuws

Ook de verslavingszorgsector in Nederland doet aangifte tegen de tabaksindustrie. "We zijn er klaar mee", zegt verslavingsarts Robert van de Graaf namens de branche in het AD. "Het criminele product sigaret en alle 'dealers' moeten worden aangepakt."

Sinds 2016 kreeg het Openbaar Ministerie een aantal aangiftes binnen van kankerpatiënten en maatschappelijke organisaties. Volgens de aangevers is de tabaksindustrie schuldig aan zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Doorpakken

Binnen de verslavingszorgsector werd al een jaar nagedacht over aangifte, maar om praktische redenen kwam het daar volgens Van de Graaf niet van. Toen vorige week bekend werd dat het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis zich bij de aangevers voegt, trok dat de sector over de streep.

"We willen nu doorpakken", zegt Van de Graaf in het dagblad. "Er moet nu een heel netwerk in Nederland ontstaan dat aangifte doet. Dit product is zó schadelijk. Onvoorstelbaar dat het gewoon bij de supermarkt ligt."

Strafzaak

De aangifte wordt gedaan door het netwerk Verslavingskunde Nederland. Bij die organisatie zijn vrijwel alle verslavingsartsen aangesloten, net als instellingen als de Jellinek-kliniek, het Trimbos-instituut en het Leger des Heils.

Onduidelijk is nog of de reeks aangiftes zal leiden tot een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Het OM onderzoekt nog of het daarvan gaat komen.
Demonstratie op Utrecht Centraal, politie grijpt in
31 Januari, 19:12 NOS nieuws

Het is onrustig in de stationshal van Utrecht Centraal. Daar werd een demonstratie gehouden door Koerden, tegen het Turkse militaire ingrijpen in de Syrische regio Afrin.

Volgens de politie leek het in eerste instantie een rustige demonstratie, maar kwam het later toch tot een confrontatie met tegendemonstranten. Wat voor groep dat precies is is nog niet duidelijk, maar vermoedelijk gaat het om Turken. "Op dat moment hebben we ingegrepen", zegt een woordvoerder. "Daarbij zijn ook honden en de politie te paard ingezet."

De twee groepen zijn volgens de politie "met veel inzet" van elkaar gescheiden. De groep Koerden is nog in de stationshal, de groep tegendemonstranten staat buiten. Of er voor de demonstratie van de Koerden een vergunning was, is onduidelijk.

De politie heeft de Jaarbeurszijde van het station afgesloten. Of er mensen zijn opgepakt, is nog niet duidelijk.
Tramlijn Utrecht anderhalf jaar vertraagd, kosten 84 miljoen euro
31 Januari, 15:36 NOS nieuws

De tram van station Utrecht Centraal naar universiteitscampus De Uithof gaat pas december volgend jaar volledig rijden. Eerst was de planning nog dat dit 8 juli van dit jaar al zou gebeuren.

De reden van het uitstel is dat de tram door het Stationsgebied rijdt, waar intensief wordt gebouwd op een relatief kleine oppervlakte. Daarom zijn de risico's voor de tram op dit tracé opnieuw bekeken.

Onderheien

De gemeente vindt nu dat de lijn pas kan worden getest als er veilig door het Stationsgebied kan worden gereden. Om een stabiel spoor te kunnen aanleggen, is een onderheide plaat onder het hoofdstation nodig. De aanleg daarvan start binnenkort.

Daarnaast wordt een overweginstallatie - die ongelukken moet voorkomen op een plek waar de trambaan een fietsroute naar sportvelden kruist - later geleverd. Ook die moet goed getest worden, voordat de tram erlangs mag.

In totaal is er 84 miljoen euro extra nodig voor de extra bouwwerkzaamheden en het in stand houden van buslijnen. De gemeente Utrecht draagt 25 miljoen euro bij. Het resterende bedrag van 59 miljoen euro is voor rekening van de provincie Utrecht.

Veevervoer

Inmiddels hebben de eerste tramstellen een aantal testritten gereden op een deel van het traject. Halverwege volgend jaar zal de tram op dit korte stuk gaan rijden.

Gevolg van het uitstel is dat overvolle bussen naar de universiteitscampus nog anderhalf jaar blijven rijden. Studenten noemen dat veevervoer. Soms moeten ze bij de halte blijven staan omdat de bussen anders gevaarlijk vol zijn.
Buitengebieden noordwest-Utrecht en gemeente Ouder-Amstel krijgen glasvezel
31 Januari, 09:06 Tweakers
Het buitengebied van Groene Hart Noord krijgt een glasvezelnetwerk. Dinsdag werd in dit gebied voldaan aan de voorwaarde dat minimaal vijftig procent van de adressen in het gebied hebben getekend voor een glasvezelabonnement.


Oplegger met auto's in brand, lange file op A27 richting Utrecht
31 Januari, 07:12 NOS nieuws

Op de snelweg A27 richting Utrecht staat een oplegger met nieuwe auto's in brand bij de afrit Werkendam. De brandende vrachtwagen blokkeert één rijstrook en er staat al een lange file.

Het verkeer moeten omrijden via de Moerdijkbrug en Dordrecht en dat is slecht nieuws voor automobilisten in de ochtendspits, zeggen de ANWB en de verkeersinformatiedienst VID.
Offensief mist Ajax het broodnodige raffinement: bij angstgegner FC Utrecht blijft het bij 0-0
28 Januari, 22:48 Volkskrant
Verdedigend staat Ajax, maar aanvallend ontbreekt het de ploeg in Utrecht aan finesse, onontbeerlijk als je droomt van de titel. Pijn tussen de heupen is de ergste die er is. Ernaar kijken doet al zeer. Ajax-centrumverdediger Matthijs de Ligt wankelde zondagmiddag over het veld van Utrecht na ruim een uur voetbal. Hij kromp in elkaar, hapte naar lucht, rekte zich uit, kneep met zijn ogen, beet op


Wat kan deze Robin van Persie voor dit Feyenoord betekenen?
23 Januari, 02:24 Volkskrant
Het rugnummer is hetzelfde, verder is alles anders dan toen. Toen Robin van Persie om 16.00 uur aanschoof voor zijn presentatie - het tijdstip had hij zelf uitgekozen omdat hij graag wilde dat zijn kinderen erbij konden zijn - had hij de ochtendtraining er al op zitten bij Feyenoord. Die training was 'pittig' geweest, zei hij, maar hij had hem goed verteerd. Daarna beantwoordde hij meteen de belan


Getergde reizigers op Utrecht Centraal: 'het leek wel de derde wereld'
18 Januari, 22:42 Volkskrant
Cancelled, cancelled, cancelled. Ontmoedigd kijken de reizigers donderdagavond naar de weinig opbeurende boodschappen op de schermen op Utrecht Centraal, waarop rijdende treinen een zeldzaamheid zijn. Er is begrip, maar ook ergernis. Hoe is het mogelijk dat het spoornet in Nederland bij elke afwijkende weersomstandigheid volledig platligt, vragen de gestrande reizigers zich af. 'Nederland is een o


Wind blaast fietsers bijna weg in Utrecht
18 Januari, 10:42 NOS nieuws
Sommige fietsers vallen om, anderen besluiten om te voet verder te gaan. Maar ook dat gaat met veel moeite.


Universiteit Utrecht zet financier Philip Morris aan de kant: tabaksindustrie als geldschieter blijft gevoelig
17 Januari, 12:30 Volkskrant
De Universiteit Utrecht staakt na grote publieke druk de samenwerking met PMI Impact, een onderzoeksfonds opgestart door tabaksfabrikant Philip Morris, bekend van onder meer Marlboro. Het College van Bestuur worstelde de afgelopen maanden met een gehonoreerde onderzoeksvraag van John Vervaele. Deze hoogleraar economisch en Europees strafrecht kreeg 360.000 euro van PMI Impact voor onderzoek naar z


Startups in regio Utrecht goed voor 1694 banen
16 Januari, 14:24 Emerce
De regio?s Utrecht en Gooi en Vechtstreek tellen bij elkaar ruim tweehonderd startups, omgerekend zo'n 1694 arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit de verkenning naar werkgelegenheid bij startups in de regio Utrecht, uitgevoerd onder regie van StartupUtrecht.


Universiteit Utrecht wil toch geen geld van fonds tabaksindustrie
17 Januari, 13:42 NOS nieuws

De Universiteit Utrecht laat een onderzoek naar sigarettensmokkel toch niet betalen door een onderzoeksfonds dat is opgericht door tabaksreus Philip Morris. Na maatschappelijke druk van onder meer KWF Kankerbestrijding heeft de universiteit besloten de benodigde 360.000 euro zelf bijeen te brengen.

"De tabaksindustrie is geen normale industrie en daarom is het onwenselijk dat ze wetenschappelijk onderzoek financieren", zegt KWF-directeur Sigrid Attema. De helft van de rokers overlijdt aan hun verslaving. In Nederland zijn dat jaarlijks zo'n 20.000 mensen, volgens het KWF. Attema noemt de keuze van de universiteit dan ook "een verstandige stap".

Het KWF heeft 92 onderzoeken lopen bij instellingen die verbonden zijn aan de Universiteit Utrecht. Het KWF zou geen enkel toekomstig onderzoek meer financieren, als de universiteit in zee zou gaan met het Philip Morris International (PMI) Impactfonds. In nieuwe voorwaarden van het KWF staat namelijk dat door hen gefinancierde onderzoekers geen banden mogen hebben met de tabaksindustrie.

Het beoogde onderzoekt richt zich op de smokkel van zogenoemde cheap whites: goedkope sigaretten die legaal worden geproduceerd buiten de Europese Unie, maar niet aan de eisen voldoen van de EU, en vervolgens hier illegaal worden verkocht. Volgens een woordvoerder van de universiteit was het onderzoek integer en zou de tabakslobby zich er niet mee bemoeien.

"We hebben vanaf begin met het idee geworsteld", zegt een woordvoerder van de universiteit. "De tabaksindustrie is een legale bedrijfstak. We konden het onderzoek vrij doen en het dient een maatschappelijk belang. Maar alleen al door het feit dat het geld van de tabaksindustrie komt, was er weinig draagvlak voor."Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be