NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Uitleg

2News.be / Trefwoorden / Uitleg

Europees parlement dwingt onderzoek om Selmayr af
Maandag, 21:12 NOS nieuws

Er komt een onderzoek naar de manier waarop de 47-jarige Duitse ambtenaar Martin Selmayr binnen de kortste keren de machtigste ambtenaar van de EU kon worden. Dat is de uitkomst van een debat over de benoeming in het Europees Parlement.

De politici gingen er hard in bij het debat over de ondoorzichtige benoeming van topambtenaar Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. Vriendjespolitiek, nepotisme, schaamteloos; het zijn slechts enkele kwalificaties die de politici gebruikten. Een politieke benoeming die riekt naar corruptie. Een staatsgreep noemde iemand het zelfs.

Het draait allemaal om de 47-jarige man die tot voor kort kabinetschef was van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Een man die volgens de regels nooit secretaris-generaal had kunnen worden, maar door de benoemingen snel op elkaar te laten volgen, werd hij binnen negen minuten eerst adjunct-secretaris generaal, waarna de benoeming tot hoogste baas volgde. "Geheel volgens de regels", verdedigde de Duitse eurocommissaris Oetinger de benoeming in het debat.

"Op dat moment hoorde je een golf van verontwaardiging door de zaal gaan", zei Sophie in 't Veld van D66 na afloop. Het politieke signaal dringt niet door tot de commissie."

Brussels lof

"We zijn geen kinderen die zitten te zeuren", liet een boze fractievoorzitter van de SP, Dennis de Jong, weten. "Niet te verteren", concludeert Peter van Daalen van de ChristenUnie. "Dit is aangebrand Brussels lof, vriendjespolitiek van de bovenste plank."

Van links tot rechts was er kritiek. De grootste fractie in het parlement, de christendemocratische waar ook het CDA bij is aangesloten, vindt de benoeming een schijnvertoning. "Zo schieten we ons zelf in de voet. De instellingen zijn geen eigendom van de ambtenaren. De instellingen zijn eigendom van de burgers", aldus de Franse christendemocrate GrossetÍte.

"Onbegrijpelijk, zwarte dag, vervalsing"

Sophie in't Veld vindt het onbegrijpelijk dat 28 slimme politici, 28 slimme commissarissen, onder wie Frans Timmermans, zo hebben zitten slapen. "Dat zijn de mensen die het moeten opnemen tegen president Trump als het gaat om de handelsoorlog. Dit is rampzalig, een grove vergissing."

Agnes Jongerius (PvdA) noemde het een zwarte dag. "Er zijn van die dagen dat ik me schaam voor Europa. Dit is zo'n dag. Het Europa van vage en schimmige benoemingen."

Het parlement gaat de komende maanden de benoeming van Selmayr zelf onderzoeken. Dan komen ook de beschuldigingen aan de orde dat cadeautjes zijn beloofd en notulen vervalst. Beschuldigingen die door commissaris Oetinger worden tegengesproken.

Na afloop lieten veel parlementariŽrs weten dat de verdediging van de commissie niet sterk was. "Zo komt de positie van de hele commissie in gevaar", waarschuwt In 't Veld. "Als we geen bevredigende antwoorden krijgen, zeggen we het vertrouwen in de commissie op".
Oppositie wil uitleg over "verdwenen 10 miljard euro" Libisch geld
9 Maart, 00:18 Skynet Economie
De verzamelde oppositie wil tekst en uitleg van de regering over de 10 miljard euro aan bevroren Libische gelden die verdwenen zijn. "We slaan een modderfiguur", stelde Dirk Van der Maelen (sp.a) vandaag in de Kamer. "We staan internationaal opnieuw met de billen bloot. Waar is die 10 miljard euro naartoe?"


Oppositie wil uitleg over ?verdwenen 10 miljard euro? Libisch geld in ons land
8 Maart, 18:36 Gazet v. Antwerpen

De verzamelde oppositie wil tekst en uitleg van de regering over de 10 miljard euro aan bevroren Libische gelden die verdwenen zijn. ?We slaan een modderfiguur?, stelde Dirk Van der Maelen (sp.a) donderdag in de Kamer. ?We staan internationaal opnieuw met de billen bloot. Waar is die tien miljard euro naartoe?? Volgens minister van FinanciŽn Johan Van Overtveldt (N-VA) is het geld echter nog steeds bevroren.
Spoeddebat Europees Parlement over flitspromotie topambtenaar
7 Maart, 15:36 NOS nieuws

Het Europees Parlement houdt komende maandag een spoeddebat over de omstreden benoeming van de Duitse topambtenaar Martin Selmayr. Na een bliksemsnelle promotie is hij onlangs benoemd tot secretaris-generaal bij de Europese Commissie, met onder hem 30.000 medewerkers.

Om promotie te krijgen zou Selmayr Eurocommissarissen hebben beloofd dat zij bij vertrek nog vijf jaar een chique wachtgeldregeling krijgen, evenals een kantoor in Brussel, een auto met chauffeur en twee assistenten. Vragen van journalisten in Brussel hierover gaat de Europese Commissie al weken uit de weg.

Een meerderheid van het Europees Parlement steunde het verzoek tot een debat. Dat zal gevoerd worden met de Duitse Eurocommissaris Oettinger, die gaat over benoemingen bij de Europese Commissie. Het parlement wil eigenlijk ook in debat met EC-voorzitter Juncker, maar die heeft dat nog niet toegezegd.

"Het Europees Parlement stookt het vuurtje verder op", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Niet alleen journalisten maar ook een groot deel van de politici hier en ambtenaren hebben vragen. Ik heb niet eerder meegemaakt dat een benoeming zo veel stof doet opwaaien. De boosheid is erg groot."

Het parlement heeft formeel niet het recht om een dergelijke benoeming terug te draaien, maar het gaat wel over het al dan niet aanblijven van Eurocommissarissen. "Als die hun hakken in het zand zetten, kan het straks ook gaan over het functioneren van de Europese Commissie."

EU-ombudsman

Volgens Noorlander is een val van deze topambtenaar niet uitgesloten. "Dat zou kunnen om de reputatie van de Europese Commissie te redden. Maar dat is nu nog koffiedik kijken."

Veel Nederlandse EuroparlementariŽrs hebben zich al uitgesproken voor een vertrek van Selmayr. Een van hen, D66'er Sophie in 't Veld, heeft de EU-ombudsman gevraagd te onderzoeken of er sprake is van wanbestuur.
Waarom denken mensen dat Peter Van de Veire homo is? Een expert geeft uitleg
28 Februari, 17:54 Gazet v. Antwerpen

Peter Van de Veire is een heteroseksuele man. Toch denken mensen maar al te vaak dat hij homo is. Maar hoe komt dat? Het Radio 1-programma ?Nieuwe Feiten? zocht samen met de MNM-dj naar een antwoord.
Europa wil dat Google meer uitleg geeft over zoekresultaten
22 Februari, 19:36 De Tijd
19:19 De Europese Unie werkt aan nieuwe transparantieregels voor webplatformen. Zo zou Google aan bedrijven moeten uitleggen waarom ze in sommige zoekresultaten wel getoond worden en andere niet.


Carnavalist die in Dender verdronk: weduwe en dochter twijfelen aan officiŽle uitleg
18 Februari, 22:48 Gazet v. Antwerpen

Bijna een week geleden verdronk Daniel Bosmans ?s ochtends vroeg in de Dender. De 43-jarige had de dag daarvoor nog met zijn dochter carnaval gevierd in Aalst en was daarna nog uitgegaan. Zijn dood was een ongeval, volgens het parket. Toch blijven zijn weduwe en dochter met vragen zitten. Ze riepen in het VTM-nieuws eventuele getuigen op zich te melden.
Nederland wil uitleg van Turken om inval in SyriŽ
14 Februari, 16:48 NOS nieuws

Nederland wil tekst en uitleg van Turkije over het 'Olijftak'-offensief van Turkije in de Syrische provincie Afrin. Minister Bijleveld heeft zowel bij de vergadering van de anti-IS-landen in Rome als vandaag bij de NAVO-bijeenkomst van de ministers van Defensie in Brussel gezegd dat Nederland zich grote zorgen maakt.

Haar Turkse collega, die ook bij de NAVO-vergadering was, liet zijn onvrede duidelijk blijken. "Hij begon in ieder geval steeds harder te praten om zijn argumenten kracht bij te zetten", zegt minister Bijleveld. Net als Denemarken vraagt Nederland zich af of er niet te veel geweld wordt gebruikt. "We hebben formeel gevraagd om een toelichting en die gaan de Turken morgen geven."

Turkije vindt dat de Koerdische militie YPG, die gesteund worden door de Amerikanen, een terroristische organisatie is, omdat nauw wordt samengewerkt met de Turks-Koerdische beweging PKK. De YPG is actief in Afrin.

Bij het 'Olijftak'-offensief zijn volgens Syrisch-Koerdische bronnen tientallen burgerslachtoffers gevallen.
Nieuws: BMW nekt M3 (en geeft rare uitleg)
13 Februari, 12:18 Auto55
In mei trekt BMW de stekker uit de M3. En daarmee komt, op z?n minst tijdelijk, een einde aan ťťn van de meest legendarische letter-cijfercombinaties uit de portfolio van het bedrijf. het Britse Autocar, dat als eerste met het nieuws naar buiten kwam, weet ook nog dat de stop bij BMW niet helemaal van harte gebeurt, doch eerder uit noodzaak.Slachtoffer van de nieuwe uitstootcyclusSi...

Lees meer


Amsterdamse rechtbank wil meer uitleg over Fortis-schikking
8 Februari, 21:00 De Tijd
20:34 Het Gerechtshof Amsterdam vraagt in een tussenvonnis in de zaak-Fortis dat claimorganisaties zoals het Belgische Deminor hun vergoedingen beter verantwoorden. Dat schrijft de Nederlandse krant Het Fin...


Kabinet niet tevreden met Turkse uitleg offensief Afrin
7 Februari, 21:36 NOS nieuws

Het kabinet is nog niet tevreden met de Turkse onderbouwing van het beroep op het recht op zelfverdediging in de Noord-Syrische regio Afrin. Dat schrijft minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Gisteren heeft Turkije een toelichting gegeven op het offensief in Afrin voor de Noord-Atlantische Raad van de NAVO. De Turkse delegatie vertelde over aanvallen vanuit Afrin op Turkije. Ook werden er beelden getoond.

Maar Nederland is nog niet overtuigd. "Het kabinet betreurt het dat Turkije tot nu toe geen concretere onderbouwing voor het beroep op het recht op zelfverdediging zoals vastgelegd in art. 51 van het VN-Handvest heeft gedeeld," schrijft Zijlstra.

Voor Nederland blijft het verzoek om een onderbouwing daarom staan, zegt hij. Verder is er bij Turkije op aangedrongen de strijd tegen IS in het gebied niet te frustreren en rekening te houden met de bescherming van de burgerbevolking en cultureel erfgoed.

Te begripvol

De Tweede Kamer viel vorige week over Zijlstra heen en noemde de opstelling van Zijlstra te begripvol. Maar de minister wilde zich niet harder uitspreken over het Turkse offensief in Afrin omdat Turkije nog de kans kreeg om met bewijzen te komen.

Afgelopen maandag besloot hij overigens dat de Nederlandse ambassadeur officieel uit Turkije wordt teruggetrokken omdat de verhoudingen niet zijn verbeterd. Die stonden al onder druk door de incidenten rond bezoeken van Turkse ministers aan Nederland in het voorjaar van 2017.
Bach wil een snelle uitleg van het vonnis, waarna het IOC beroep kan aantekenen tegen de Russische overwinning
5 Februari, 00:00 Volkskrant
De machtigste man van de internationale sportwereld keek nog zuiniger door de brillenglazen dan gebruikelijk, toen hij zondagmiddag aan de voet van de olympische berg Alpensia een spervuur aan vragen moest beantwoorden over de Russische dopingkwestie. Het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) van Thomas Bach leed vorige week een gevoelige nederlaag in de rechtszaal en de Duitse preses mocht verkla


Britse wet dwingt steenrijke Russen tekst en uitleg te geven
3 Februari, 17:24 NOS nieuws

Sinds 1 februari kunnen politie en financiŽle rechercheurs luxe-bezit van zeer vermogende inwoners van Groot-BrittanniŽ in beslag nemen als er een vermoeden van corruptie bestaat. De Britse regering heeft hen die bevoegdheid gegeven onder de naam Unexplained Wealth Orders (onverklaarde rijkdom-aanzegging).

Met dat bevel in de hand kunnen de autoriteiten bezittingen vanaf 57.000 euro confisqueren en pas weer vrijgeven als de eigenaar bevredigend heeft kunnen uitleggen hoe hij of zij aan het geld ervoor is gekomen. De regering hoopt op die manier het imago van Londen als een paradijs voor dubieus verkregen vermogens te verbeteren.

In Groot-BrittanniŽ wordt jaarlijks voor een bedrag van ruim 100 miljard euro witgewassen. Een groot deel van dat geld verdwijnt in financiŽle firma's en onroerend goed in Londen.

McMafia als inspiratiebron

Minister Wallace van Veiligheid zegt in The Times dat hij het de criminelen moeilijk wil maken. Hij verwees naar de veelbekeken tv-serie McMafia, die draait om een financieel zakenman in Londen die in de netten van Russische criminelen verstrikt raakt.

Wallace zegt in de krant gebruik te willen maken van de populariteit van die serie, die hij "zeer waarheidsgetrouw" noemt, om nu harde maatregelen te nemen. Rechercheurs zouden al tientallen bezittingen op het oog hebben voor inbeslagname.
Belgisch personeel Carrefour krijgt straks uitleg over ?transformatieplan?

Het Belgische personeel van het Franse Carrefour krijgt donderdag om 14 uur uitleg over de toekomstplannen van de supermarktketen. Dinsdag raakte bekend dat Carrefour vanaf 2020 twee miljard euro wil besparen op de jaarlijkse kosten.
Techreuzen moeten Congres weer uitleg geven, dit keer over extremistische content
17 Januari, 20:54 NOS nieuws

Vandaag moesten Facebook, YouTube (onderdeel van Google) en Twitter opnieuw uitleg komen geven aan het Amerikaanse Congres over hun omgang met content op hun platform. Vorig jaar ging het over Russische advertenties en nepnieuws, nu over extremistische content. Denk bijvoorbeeld aan propagandavideo?s van IS.

Het is een onderwerp dat de laatste tijd minder aandacht heeft gekregen, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Een onderzoek van zakenzender CNBC bevestigde onlangs opnieuw dat er veel terroristische content rondzwerft op de platforms. Zoals een Facebookbericht waarin wordt uitgelegd hoe je een bom moet maken van een flesje frisdrank.

De hoorzitting begon met vooraf opgestelde verklaringen van de drie bedrijven. Die verklaringen draaiden vooral om wat ze al goed doen, wat er de afgelopen tijd is gedaan om extremistische content te voorkomen. Daarnaast benadrukten de bedrijven dat extremistische content niet thuishoort op hun platforms.

Centrale rol kunstmatige intelligentie

In de hoorzitting speelde het gebruik van kunstmatige intelligentie een centrale rol. Zelflerende systemen maken het mogelijk om veel sneller ongewenste content te herkennen en voor te leggen aan medewerkers die vervolgens bepalen of het verwijderd moet worden.

YouTube zegt dat in juni vorig jaar op deze manier 40 procent van de foute video?s werd verwijderd, inmiddels is dat gestegen naar 98 procent.

Facebook zegt dat op deze manier 99 procent van de aan IS- en Al-Qaida-gerelateerde berichten verwijderd wordt voordat ze bij gebruikers terechtkomen. Twitter merkte op dat het steeds meer ongewenste accounts verwijdert.

Op het platform is het heel simpel om een nieuw account te maken, waardoor bestrijding van ongewenste profielen lastig is. Het bedrijf heeft sinds juni 2015 meer dan 1 miljoen terroristische accounts verwijderd.

Het onderzoek van zakenzender CNBC toont niettemin aan dat al die maatregelen nog niet genoeg zijn. "Alle berichten die we vonden hebben we doorgegeven aan Facebook en Google en zijn binnen 24 uur verwijderd. Maar veel van de berichten en video?s - inclusief schokkende beelden en dreigementen - stonden dagen of weken online voordat we het meldden", meldt de Amerikaanse zender.

Minder kritisch

Wat verder opviel tijdens de hoorzitting was dat de politici minder kritisch leken te zijn dan in het najaar. Toen vielen woorden als "jullie - Facebook, Google en Twitter - hebben een groot probleem".

Een kritische vraag die eruit sprong was hoe het kon dat een video, waarin wordt uitgelegd hoe een bom moet worden gemaakt zoals werd gebruikt voor de aanslag in Manchester vorig jaar, steeds weer opdook op YouTube. Het platform antwoordde dat het in staat is deze nieuwe versie van de video snel te verwijderen.

Daarnaast viel op dat de senatoren van de gelegenheid gebruikmaakten om vragen te stellen over andere onderwerpen. Al vrij snel vroeg de hoogste Democraat van de commissie naar de gedachten over de tussentijdse verkiezingen in november van dit jaar. Daaruit bleek duidelijk de vrees voor nieuwe Russische inmenging.

Trollen rond brexit-referendum

Tijdens de hoorzitting werd bekend dat Facebook in het Verenigd Koninkrijk opnieuw gaat onderzoeken of Russische trollen geprobeerd hebben het brexit-referendum te beÔnvloeden. Het eerste onderzoek vonden politici onvoldoende.

Uit dat onderzoek bleek dat de trollen minder dan 1 pond op het platform aan Britse advertenties hebben uitgegeven. Rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd er 100.000 dollar aan advertenties uitgegeven. Dat is voor Britse politici dan ook aanleiding om te denken dat er rond de brexit meer is gebeurd dan Facebook tot nu toe heeft ontdekt.
'Bekende Rotterdamse beelden moeten meer uitleg krijgen'
16 Januari, 11:42 NOS nieuws

Belangrijke beelden in Rotterdam moeten een plaquette krijgen met achtergrondinformatie over het beeld. Volgens wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) hebben bezoekers van de stad vaak geen idee waar de kunstwerken over gaan. En dat is zonde, vindt de wethouder van Leefbaar Rotterdam.

Het eerste beeld waar een uitgebreide uitleg bij komt te hangen is De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine op Plein 1940. Bij het beeld staat al een bord met wat informatie, maar volgens de wethouder is dat niet genoeg.

Bombardement

"Het is een prachtig beeld, maar mensen zien niet meer dan dit", zegt hij tegen RTV Rijnmond. "Als je ervoor staat, zie je de details niet. Waar gaat het over? Waar stond Zadkine voor? Wat deed het bombardement met de stad?" Al die informatie komt straks op de muur bij het naastgelegen Maritiem Museum te staan. Mensen moeten voor informatie over de oorlog volgens de wethouder nu echt nog naar een museum.

Als het aan Eerdmans ligt, krijgt niet alleen De Verwoeste Stad een plaquette met informatie. Ook bij andere beelden zoals Santa Claus, ook bekend als Kabouter Buttplug, moeten borden met meer informatie komen.

Wanneer de plaquettes worden opgehangen, is nog niet duidelijk. Die bij De Verwoeste Stad komt er in elk geval als eerste. "Daar zijn al centen voor."
Van Aert komt ten val en heeft opmerkelijk uitleg over schouder, Van der Poel vond het leuk in Baal
1 Januari, 18:00 Gazet v. Antwerpen

Een nieuw jaar, een nieuwe zege voor Van der Poel. De Nederlander werd een halve koers onder druk gezet door Wout Van Aert, kreeg even recuperatie en versnelde dan. De Nederlander reageerde zeer tevreden, Van Aert was niet verrast. De wereldkampioen kwam nog stevig ten val in de slotfase, maar stelde zijn fans gerust met een opvallende uitleg.
Francken moet volgende week uitleg geven in de Kamercommissie
22 December 2017, 18:12 Skynet
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moet binnen de week uitleg geven in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over de uitwijzingen naar Soedan. Dat heeft de conferentie van voorzitters van de Kamer beslist.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be