NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Turkse

2News.be / Trefwoorden / Turkse

Uitspraak hoogste Turkse rechter over vrijlating journalisten genegeerd
Vrijdag, 15:48 NOS nieuws

Twee Turkse journalisten komen niet vrij, hoewel het hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Sahin Alpay en Mehmet Altan op vrije voeten gesteld moeten worden. Volgens het hof, de hoogste rechtbank in Turkije, zijn hun 'fundamentele rechten' geschonden. Beide journalisten zitten al ruim een jaar in voorarrest.

Altan en Alpay dienden individuele verzoeken in bij het hof. Volgens hen staan hun persoonlijke vrijheden en hun vrijheid van meningsuiting op het spel. De rechter ging hierin mee. Vicepremier en oud-minister van Justitie Bekir Bozdag reageerde direct: hij vindt dat het hof buiten zijn mandaat heeft gehandeld door deze verzoeken te honoreren.

Volledig vonnis niet beschikbaar

De lokale rechtbank in Istanbul, die de uitspraak van het hooggerechtshof moet uitvoeren, weigert na de uitspraken van Bozdag de journalisten vrij te laten. In eerste instantie voerde de rechtbank als verklaring aan dat het volledige vonnis niet beschikbaar was. Maar inmiddels heeft het hooggerechtshof de gedetailleerde uitspraak op Twitter en zijn website gepubliceerd.

Sahin Alpay en Mehmet Altan, twee vooraanstaande journalisten in Turkije, werden gearresteerd in de nasleep van de couppoging in juli 2016. Ze worden beschuldigd van banden met terroristische organisaties en pogingen om de regering omver te werpen.

Nieuw dieptepunt

Voorafgaand aan het oordeel van de lokale rechter reageerde de advocaat van de journalisten verheugd op de uitspraak: "Het maakt duidelijk dat nieuwsberichten en opinies niet kunnen dienen als bewijs voor een misdaad", zei Veysel Ok. Volgens hem kan het vonnis van het hof gevolgen hebben voor meer journalisten die vastzitten in Turkije. Dat zijn er in totaal ruim 150.

Volgens correspondent Lucas Waagmeester is het uniek voor Turkije dat een uitspraak van de hoogste rechtbank wordt genegeerd. "Het is een nieuw dieptepunt voor de Turkse rechtsstaat en de scheiding van machten."

Een standpunt dat ook weinig hoop biedt voor andere journalisten, academici en politici die vastzitten, zegt Waagmeester. "Met lagere rechtbanken die steeds meebuigen met de regering, was hun hoop gevestigd op de onafhankelijkheid van het hooggerechtshof. Ze kunnen nu alleen nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens."
Tortol Lumanza (ex-Standard) maakt overstap naar Turkse eersteklasser
Donderdag, 16:24 Gazet v. Antwerpen

De Turkse eersteklasser Osmanlispor heeft donderdag de komst van Tortol Lumanza aangekondigd. De 23-jarige Antwerpenaar komt over van het Noorse Stabaek.
Hervť Kage verlaat Kortrijk voor Turkse rode lantaarn
8 Januari, 18:30 Skynet
KarabŁkspor heeft vandaag de transfer van Hervť Kage aangekondigd. De Congolese buitenspeler verlaat KV Kortrijk en tekent in Turkije een contract tot medio 2019.


Turkse hoofdredacteur opgepakt voor beledigen Erdogan
7 Januari, 23:00 NRC
In Turkije is de hoofdredacteur van het kritische Engelstalige dagblad Today's Zaman opgepakt. Zijn misdaad? Het plaatsen van berichten op Twitter waarin kritiek wordt geuit op president Recep Tayyip Erdogan.


Turkije: IS belangrijkste verdachte aanslag in Ankara
7 Januari, 23:00 NRC
Islamitische Staat is de belangrijkste verdachte in het Turkse onderzoek naar de dubbele bomaanslag zaterdag in Ankara.


Opinie op zondag - Keyvan Shahbazi: 'Brief aan mijn Turkse kleermaker'
7 Januari, 10:18 Volkskrant
Prikkelende opinies op een dag dat u er tijd voor heeft: de Volkskrant presenteert elke zondag twee bijdragen van een vaste club van acht auteurs. Later vandaag historicus Dirk-Jan van Baar, nu eerst cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Ha, hoe is het, vriend? Weet je nog wie ik ben? Toen je mijn naam op de bon schreef, vroeg je nog wat Keyvan betekent. Ik zei Saturnus. Maar zelfs nadat ik je een


Bornem nu officieel rode lantaarn
Bornem is na de nederlaag tegen Gullegem (0-1) nu officieel laatste. Woensdag wordt voor de groene tafel nog wel beslist of Gullegem een forfait krijgt vanwege het feit dat ze op 10 december te laat in Bornem arriveerden.


Erdogan dreigt VS te straffen na veroordeling Turkse bankier in zaak tegen Iran
5 Januari, 11:54 Volkskrant
De Turkse president Erdogan dreigt de VS met strafmaatregelen na de veroordeling van een Turkse bankier in New York. Erdogan waarschuwde vrijdag dat Ankara zich mogelijk niet zal houden aan akkoorden met de VS. In de rechtszaak werd de Turkse president genoemd als een van de politici die Turkse banken opdracht gaf om de sancties van de VS tegen Iran te ontduiken. Mehmet Hakan Atilla, een bestuurde


Turkije woedend over veroordeling Turkse staatsbankier in VS
4 Januari, 13:42 NOS nieuws

Turkije vindt de veroordeling van een Turkse bankier door een Amerikaanse rechter "een schandalige beslissing in een schandalige zaak". Dat zei een woordvoerder van de Turkse president Erdogan op een persconferentie in Ankara.

Ook vicepremier Bekir Bozdag is verontwaardigd. Op Twitter spreekt hij van een "politieke samenzwering" die in Turkije "geen juridische waarde" heeft. "Turkije is een volledig soeverein land. Een ander land kan de Turkse instituties niet berechten", tweette hij, meldt AP. Ook zegt hij dat de relatie met de VS hier zwaar onder zal leiden.

De bankier, Mehmet Hakan Atilla, zit in de directie van de grote Turkse staatsbank Halkbank en werd schuldig bevonden aan het omzeilen van de Amerikaanse sancties tegen Iran in 2012 en 2013.
Bedankt Turkse man, dat u mijn dochter veilig thuisbracht
30 December 2017, 02:06 Volkskrant
Zou het kunnen dat de jongere generatie minder bevangen is door vooroordelen jegens vreemdelingen dan de oudere, vroeg Sander van Walsum zich af na een bijzonder voorval. Mijn 25-jarige dochter vertelde het heel terloops. Alsof het niets bijzonders was. Alsof zij zichzelf aan het voorval moest herinneren. De voorgaande nacht was zij na een feest in Amsterdam in de laatste van drie auto's gestapt d


OM vervolgt zes mensen voor de rellen bij het Turkse consulaat
29 December 2017, 20:36 Volkskrant
Het Openbaar Ministerie gaat zes mensen vervolgen voor de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam in maart dit jaar. De verdachten worden vervolgd voor openlijke geweldpleging. Een van hen moet terechtstaan voor poging tot zware mishandeling. De 36-jarige man zou een politieagent tegen het hoofd hebben geschopt. Twee van de verdachten zijn minderjarig. Dat maakte het OM vrijdag bekend. De onl


Turkse politie arresteert 38 van IS-lidmaatschap verdachte mensen
28 December 2017, 12:12 Skynet
De Turkse politie heeft in een reeks simultane raids in de loop van woensdag op donderdag 38 mensen gearresteerd in de noordwestelijke stad Bursa. De arrestanten worden verdacht van banden met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft het semi-officiŽle persagentschap Anadolu vandaag gemeld. Onder de verdachten zijn ook SyriŽrs.


Nog eens duizenden Turkse 'samenzweerders' ontslagen
24 December 2017, 15:36 De Tijd
15:05 Anderhalf jaar na de mislukte coup tegen president Erdogan krijgen ruim 2.700 ambtenaren een ontslagbrief als nieuwjaarsgeschenk.


IsraŽlische politie pakt twee Turkse Belgen op na rellen in Jeruzalem
23 December 2017, 20:24 Gazet v. Antwerpen

De IsraŽlische politie heeft vrijdagavond drie mannen, waarvan er twee de Belgische nationaliteit hebben, gearresteerd na onlusten nabij de Al Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem.
Twee Turkse-Nederlanders in Griekse cel op verdenking van moordaanslag op Erdogan
19 December 2017, 12:12 Volkskrant
Twee Turkse-Nederlanders, die op de Nederlandse Terrorismelijst staan, zijn in Griekenland opgepakt op verdenking van het beramen van een moordaanslag op de Turkse president Tayyip Erdogan. Dit berichten Turkse en Griekse media. Ze zitten sinds 28 november vast. Het gaat om Anil S. (25) uit Amsterdam en Burak A. (23) uit Eindhoven. Beiden zijn lid van de extreemlinkse Turkse DHKP-C, die door de EU


Erdogan wil Turkse ambassade in Oost-Jeruzalem
17 December 2017, 16:54 NOS nieuws

De Turkse president Erdogan wil een ambassade openen in Oost-Jeruzalem. "Als God het wil, is de dag nabij dat we officieel, met Gods toestemming, onze ambassade daar openen", zei hij op een bijeenkomst van zijn AK-partij.

Onduidelijk is hoe hij dit wil bewerkstelligen, aangezien IsraŽl controle heeft over heel Jeruzalem en dit zijn ondeelbare hoofdstad noemt.

Op een top van islamitische landen afgelopen woensdag riepen de islamitische leiders op om Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina te erkennen. Dat was in reactie op het besluit van president Trump om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen en Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van IsraŽl.

Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige staat. Buitenlandse ambassades in IsraŽl zijn gevestigd in Tel Aviv. Dat geldt ook voor de ambassade van Turkije.
'Perverse' Turkse lhbt'ers 'een gevaar voor de gezondheid'
15 December 2017, 08:24 NOS nieuws

Deze zin gaat niet over een gevaarlijk virus of een terreurgroep. Het zijn de woorden van het stadsbestuur van de Turkse hoofdstad Ankara over homoseksualiteit.

De stad verbood eind november plotseling en per direct alle theaterstukken, lezingen, films en tentoonstellingen waarin homo-, bi-, of transseksualiteit een thema is. De lhbt-scene in Turkije verkeert sindsdien in lichte shock.

'Perverse levensstijl'

Zelfs de meest activistische belangenclubs, die zich nooit laten afschrikken, hielden zich een tijdje stil. Zij voelen wel dat de sfeer in het land verandert, maar een algeheel verbod zag niemand aankomen. Homoseksualiteit is al meer dan een eeuw legaal in Turkije.

De uitgesproken anti-homo organisatie Alperen Ocaklari vindt de maatregel niet voldoende. "Dit is een mooi begin, maar we verwachten meer van de overheid", klinkt het. De teksten van deze ultra-nationalisten over de 'perverse' levensstijl van homo's, worden overgenomen door bestuurders in Turkije. Ook in metropool Istanbul dreigt nu een verbod.

Een comedy-show over bikkelharde problemen

Getergd, bij vlagen vrolijk, bij vlagen vol drama, beent Seyhan Arman over het podium. Ze is in de huid gekropen van de jonge vrouw Serpil, die als jongen werd geboren maar een meisje wilde zijn. De comedy-show gaat over alle hilarische, trieste en soms bikkelharde problemen die Serpil tegenkomt op de weg naar haar ware identiteit.

"Het verhaal van een transseksueel in Turkije gaat vooral over sociale druk", zegt Seyhan voorafgaand aan de show in de kleedkamer. Terwijl ze een volle pruik over haar hoofd trekt, beantwoordt ze kalm vragen over dit nieuwe probleem: een verbod op homo-, bi- en transseksuele uitingen in de stad. "Wat kunnen we doen? De plek waar we ons beklag doen is de rechtbank van dezelfde staat die dit verbod heeft bedacht."

We zijn in een theater net buiten de grenzen van het stadsdeel Beyoglu, in Istanbul. Na de hoofdstad Ankara is ook in Beyoglu een algemeen verbod afgekondigd. Maar de show van Seyhan kan vooralsnog doorgaan. Toch is de zaal halfleeg.

"Om niet tegen zo'n verbod aan te lopen, hebben we dit evenement van Facebook gehaald en afgelast", vertelt organisator Kivilcim Arat. "Degenen die er vanavond zijn, kennen we persoonlijk. Het zijn onze vrienden."

"Onze ruimte wordt steeds verder verkleind", zegt een van die vrienden na afloop in de foyer van het theater. "Een theatershow is een plek waar mensen zich kunnen uiten. Dus als ze dit verbieden, wat kunnen lhbt'ers dan nog doen? Waar kunnen ze heen? Hoe zijn ze dan nog zichtbaar?"

Moraliteit

Afgelopen juni werd de Istanbul Pride verboden. Dat bleek een voorbode. In de week voor de Pride, bedreigde de religieus-nationalistische groep Alperen Ocaklari de mars. De gemeente Istanbul besloot vervolgens niet de Pride te beschermen tegen een mogelijke knokploeg van Alperen Ocaklari, maar het jaarlijkse homo-evenement te verbieden. Vanwege de veiligheid, zei de gemeente.

Ook het verbod dat nu geldt in Ankara is officieel een veiligheidsmaatregel. De woorden van Alperen Ocaklari klinken erin door. Lhbt-uitingen kunnen een bedreiging vormen voor de openbare veiligheid, rechten en vrijheden van anderen, publieke gezondheid en moraliteit, staat in de verklaring van de gemeente.

Op het kantoor van Alperen Ocaklari in de Istanbulse wijk ‹skŁdar zijn ze dan ook niet ontevreden. Dit is een positieve stap voor ons, zegt voorzitter KŁrsat Mican. Hij zit achter een zwaar massief houten bureau, met achter zich de Turkse vlag en in hetzelfde rood die van de eigen club.

"We zijn misschien niet met veel, maar we hebben veel invloed in Turkije", zegt Mican. En dat klopt. De regering laat de oren, onder het mom van de veiligheid, steeds meer hangen naar dit ultra-nationalistische geluid. "Er zal ook een verbod komen in heel Istanbul. Dat heb ik inmiddels doorgekregen, zegt Mican. Ze zeggen ons: wees gerust, het wordt verboden."

Mican spreekt over de homobeweging als een 'structuur' die bewust probeert de 'moraliteit in de samenleving te bederven'. "Dit is een aanval op ons geloof en onze waarden", legt hij uit. "Onze natie is een tolerante samenleving. Maar dat houdt op waar je waarden worden aangevallen. Onze vrienden zijn loyaal aan hun geloof en waarden, en doen op dat punt geen concessies."

Seyhan

Tegen het slot van haar show, gieren er blauw-rode zwaailichten over het podium van Seyhan Arman. Haar karakter Serpil staat op een tippelzone te ruziŽn met de politie. "Nu kom je me arresteren, maar morgen ben je weer mijn klant", snauwt Serpil. De toon van de show is soms fel, maar wordt nooit echt politiek.

Volgens Seyhan wordt de overheid harder tegen de lhbt-gemeenschap, omdat de groep zich steeds beter weet te organiseren. "Vergeleken met vroeger zijn we meer verenigd, dat maakt ons strijdbaarder", zegt ze. "We staan nu dus ook op tegen de maatregelen die tegen ons genomen worden."

De boodschap van de overheid aan homo-, bi-, en transseksuelen in Turkije is: als jullie verdwijnen, dan is dat beter voor jullie veiligheid. Toch, zegt Seyhan, is dit niet het einde: "We maken een lastige tijd door. Maar ook als je me opsluit, blijf ik wie ik ben. Dat kan ik niet veranderen."
Mujangi Bia scoort in Turkse beker, Jordan Lukaku stoot door in ItaliŽ
15 December 2017, 00:00 Gazet v. Antwerpen

Geoffrey Mujangi Bia heeft donderdag voor zijn ploeg Kayserispor gescoord in de vijfde ronde (1/16 finales) van de Turkse beker. Basisspeler Jordan Lukaku stootte met Lazio door naar de kwartfinales van de Italiaanse beker.
Turkse president Erdogan: ?Erken Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina?
13 December 2017, 11:24 Gazet v. Antwerpen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag opgeroepen om Oost-Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Palestina. Hij deed dat tijdens een bijzondere top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking in Istanboel. De president noemde IsraŽl een ?bezetter? en een ?terroristenstaat?.
Turkse ?terreuradvocaten? vragen asiel aan in ons land omdat ze bang zijn voor repressie van president Erdogan
11 December 2017, 02:36 Gazet v. Antwerpen

Voor de Turkse president Erdogan zijn het terroristen, maar toch verleent ons land asiel aan gevluchte Turkse advocaten. Een tiental had in het Antwerpse justitiepaleis een ontmoeting met Vlaamse collega?s. De meesten willen anoniem blijven.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be