NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Turkse

2News.be / Trefwoorden / Turkse

Turkse atlete wordt voor de derde keer betrapt op doping en krijgt levenslange schorsing
Vrijdag, 20:24 Gazet v. Antwerpen

De Turkse atletiekfederatie (TAF) heeft Asli Cakir Aptekin, de olympisch kampioene op de 1.500m op de Spelen van 2012 in Londen, vrijdag voor het leven geschorst. Alptekin werd recent een derde keer betrapt op het gebruik van doping.
Vijftien vluchtelingen omgekomen bij schipbreuk voor Turkse kust
Vrijdag, 17:24 Gazet v. Antwerpen

In de Zwarte Zee zijn voor de kust van Turkije minstens vijftien mensen om het leven gekomen toen een vissersboot die migranten vervoerde, kapseisde. Dat heeft de kustwacht vrijdag gemeld.
Druk om Koerdisch referendum af te blazen neemt toe
Vrijdag, 12:36 NOS nieuws

Bijna elke dag verandert het verhaal: dan weer gaat het onafhankelijkheidsreferendum in de autonome Koerdische regio in Noord-Irak 'zeker door' en dan weer 'misschien niet'. Tegelijkertijd wordt er op de achtergrond flinke druk op de Koerdische regering uitgeoefend om het referendum de nek om te draaien.

"Natuurlijk ga ik voor onafhankelijkheid stemmen", zegt de Nederlands-Koerdische filmmaakster Beri Shalmashi in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Voor mij en voor veel Koerden in het buitenland gaat het om idealen. Het is een gebaar om aan te geven dat volledige zeggenschap over de eigen richting wenselijk is."

Het referendum werd deze zomer afgekondigd voor 25 september, aanstaande maandag. Iraaks-Koerdistan is een autonome regio die officieel onder Irak valt. De centrale regering in Bagdad ziet onafhankelijkheid niet zitten, en dat geldt ook voor buurlanden Turkije en Iran, de VS en de VN.

Verzet

"De buurlanden zijn erg bezorgd over een Koerdische staat omdat zij zelf ook Koerdische minderheden hebben. Bovendien zou het Irak uit elkaar doen vallen en is de strijd tegen IS nog niet voorbij. Het verzet komt dus van alle kanten", legt Judit Neurink, journalist in Erbil, uit in Met het Oog op Morgen.

Achter de schermen wordt daarom onder auspiciën van de VN gesproken met de regeringen in Erbil en Bagdad om te zorgen dat er voor maandag een oplossing komt. "Iedereen wil een referendum voorkomen omdat het zou kunnen leiden tot geweld. Iran, Irak en Turkije hebben al gezegd dat ze wellicht militair ingrijpen als het referendum wel doorgaat. Het zou ook tot ernstige economische problemen kunnen leiden want de grenzen met Turkije en Iran zullen dichtgaan en daar komt al het voedsel vandaan."

Shalmashi was onlangs nog in Erbil, waar ze grote betogingen zag om het referendum te steunen. "Als ik zeker had geweten dat het door zou gaan, was ik daar gebleven. Maar dan zou mijn hart breken als het niet door zou gaan. De ene dag voelt het alsof het gaat gebeuren, de andere dag komt er weer iets tussen. Maar op dit moment denk ik dat het wel doorgaat."

De filmmaakster kent maar weinig mensen die tegen onafhankelijkheid zouden stemmen: "Die zijn dan ook met aanzienlijk minder. Het zorgt wel voor een interessante dialoog: want waarom zou je in godsnaam nee zeggen tegen een vrij Koerdistan? Misschien vanwege het militair ingrijpen, maar dan zeggen wij: slechter dan nu of de afgelopen honderd jaar wordt het toch niet."
Vlaams Belang: Turkse vereniging ruimte geven om hier imamopleiding te organiseren ?is waanzin?
Donderdag, 13:48 Gazet v. Antwerpen

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de plannen van het Diyanet-netwerk om een voorbereidende opleiding tot imams voor tieners op te zetten. Vlaams fractieleider Chris Janssens vindt ?dat Diyanet en haar 65 moskeeën in ons land de integratie belemmeren, aan spionage doen en zelfs meehelpen met het opsporen van Turkse regimecritici?.
Bijna 200 Turkse diplomaten krijgen asiel in Duitsland
Dinsdag, 02:18 NOS nieuws

Bijna 200 Turken met een diplomatiek paspoort hebben na de mislukte coup van vorig jaar asiel gekregen in Duitsland, meldt het Duitse persbureau DPA. Sinds juli 2016 hebben 249 Turken met zo'n paspoort asiel aangevraagd en aan 196 is het inmiddels verleend. Dat is een aandeel van bijna 80 procent.

Het gaat niet alleen om diplomaten en militairen, maar ook om hun gezinsleden. Hoeveel van de bijna 200 goedgekeurde asielaanvragen van militairen zelf waren, blijkt niet uit de cijfers van Binnenlandse Zaken die DPA in handen heeft.

Het aantal van 249 aanvragen was bekend, het aantal positieve beslissingen niet. Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken noemde het aantal aanvragen eerder "fors, maar niet extreem hoog".

Uit de nieuwe gegevens blijkt verder dat het aantal asielaanvragen door Turken in Duitsland steeds sneller stijgt. Zo waren het er in juni 433, in juli 620 en in augustus 962. In totaal hebben sinds de mislukte coup zo'n 10.000 Turken asiel aangevraagd in Duitsland.

Spanningen

Het is Turkije een doorn in het oog dat Duitsland asiel biedt aan officieren en anderen die door Ankara in verband worden gebracht met de Gülen-beweging. Die zit volgens de Turkse regering achter de couppoging. De zaak heeft herhaaldelijk geleid tot spanningen in de toch al broze relatie tussen Turkije en Duitsland.

Na de mislukte coup zijn in Turkije ruim 50.000 mensen vastgezet en nog eens 150.000 mensen op non-actief gesteld. Behalve journalisten en leraren hebben ook mensen uit het leger en het staatsapparaat hun baan verloren.
Moord voor het halal-restaurant: zakelijk conflict of Turkse politieke oorlog?
14 September, 03:56 Volkskrant
Voor de deur van Halal Fried Chicken in Amsterdam werd maandag eigenaar Ali Kaynak doodgeschoten. Vanwege een zakelijk conflict, of speelt de actuele Turkse politieke situatie een rol? 'Ali deed geen vlieg kwaad.' Naast de vestiging van Halal Fried Chicken (HFC) aan de Burgemeester De Vlugtlaan in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West herinnert woensdagmiddag niets meer aan de dood van Ali Kaynak.


Moord voor het halal-restaurant: zakelijk conflict of Turkse politieke oorlog?
14 September, 03:56 Volkskrant
Voor de deur van Halal Fried Chicken in Amsterdam werd maandag eigenaar Ali Kaynak doodgeschoten. Vanwege een zakelijk conflict, of speelt de actuele Turkse politieke situatie een rol? 'Ali deed geen vlieg kwaad.' Naast de vestiging van Halal Fried Chicken (HFC) aan de Burgemeester De Vlugtlaan in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West herinnert woensdagmiddag niets meer aan de dood van Ali Kaynak.


Turkse inlichtingendienst manipuleerde bewijs om vermeende Gülenisten te arresteren
13 September, 20:43 Volkskrant
De Turkse nationale inlichtingendienst Milli Istihbarat Teskilati (MIT) heeft discutabel en gemanipuleerd bewijs aangeleverd dat leidde tot de arrestatie van 75.000 Turkse burgers na de militaire couppoging vorig jaar. De MIT kraakte de beveiliging van een chatapplicatie, ByLock, die volgens de Turkse autoriteiten gebruikt werd door aanhangers van moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Hij wordt door


Interpol trekt opsporingsbevel voor Duits-Turkse schrijver in
25 Augustus, 21:30 NOS nieuws

De internationale politie-organisatie Interpol heeft het opsporingsbevel voor de Duits-Turkse schrijver Dogan Akhanli ingetrokken. Die werd zaterdag op vakantie in Spanje opgepakt op verzoek van Turkije.

De Turken vroegen Spanje om uitlevering van Akhanli, die in het verleden onder meer kritisch schreef over de massamoord op de Armeniërs door Turkije in 1915.

Voorwaarden

Duitsland protesteerde tegen een mogelijke uitlevering en drong er bij Spanje op aan om Akhanli vrij te laten. Dat gebeurde een dag na zijn arrestatie, maar wel onder voorwaarden. Zo mocht de schrijver Spanje niet verlaten.

Duitsland is verheugd over het besluit van Interpol om Akhanli van de opsporingslijst te halen. Over de reden is niets bekendgemaakt, Interpol wil niet ingaan op individuele zaken.

Red Notice

Mogelijk heeft het intrekken van het opsporingsbevel te maken met de procedure die Turkije had gebruikt om Spanje zover te krijgen om de schrijver op te pakken. Dat gebeurde met een zogeheten Red Notice, waarmee een land via Interpol andere landen kan oproepen om iemand op te pakken.

Die procedure mag niet gevolgd worden als iemand opgepakt moet worden om politieke, militaire, religieuze of raciale redenen. Zo moet worden voorkomen dat Interpol misbruikt wordt om tegenstanders van regimes uit te schakelen.

Interpol is verplicht om iedere zoekopdracht na te trekken. Mogelijk is na onderzoek gebleken dat Turkije Akhanli om een van bovengenoemde redenen uitgeleverd wil hebben.
Turkse Nederlander als enige niet vrij om spandoek-actie
25 Augustus, 13:49 NOS nieuws

De Turkse Nederlander Volkan Caliskan blijft vastzitten in Turkije, ook nu alle andere verdachten in zijn zaak zijn vrijgelaten. Een reden daarvoor is niet gegeven. "Maar naar het lijkt, zit hij nu echt diep in de problemen", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

De 24-jarige Caliskan zit sinds twee weken vast op verdenking van het 'steun betuigen aan terroristen'. Hij zat in een stadion achter een spandoek met daarop een steunbetuiging aan twee leraren die in hongerstaking zijn uit protest tegen hun ontslag na de mislukte coup. Met hem werden meerdere mensen gearresteerd. Gisteravond meldde de Turkije-correspondent van Trouw dat zij inmiddels op vrije voeten zijn.

'Terugpakken'

Waarom Caliskan niet is vrijgelaten, is niet duidelijk. Mogelijk wordt zijn vrijlatingsverzoek later behandeld dan dat van de anderen. Ook is het mogelijk dat de Turkse justitie vreest dat Caliskan naar Nederland vertrekt als hij wordt vrijgelaten, maar het is waarschijnlijker dat er een politieke reden is.

Zo eist Turkije al langer de uitlevering van mensen die volgens Ankara betrokken waren bij de couppoging in juli 2016. EU-landen geven daaraan geen gehoor, omdat ze vrezen dat de verdachten in Turkije geen eerlijk proces krijgen. "Dit kan een vorm zijn van 'terugpakken'", zegt Waagmeester. "In dat geval is Caliskan onderdeel van een politiek spel en is zijn detentie in Turkije niet vandaag of morgen voorbij."

Caliskan was voor zijn arrestatie al langer in Turkije en liet zich ook geregeld zien rond de hongerstakers Nuriye Gülmen en Semih Özakca. De regering van president Erdogan wil alle aandacht voor die twee de kop indrukken en heeft nu ook vier advocaten van de hongerstakers opgepakt.

'Tot op het hoogste niveau'

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw zijn bezorgdheid uitgesproken over de kwestie. "We zijn tot op het hoogste ambtelijke niveau bezig over zijn zaak opdat hij zo spoedig mogelijk kan terugkeren," zegt Koenders tegen de NOS.

"Wij zijn kritisch over de rechtsstaat in Turkije, we lopen daar ook vaak voorop samen met Duitsland en andere landen. Het is ook mijn taak om mensen die terug willen komen te helpen. Dan is het niet in het belang van de zaak om daar nu informatie over te geven."
Spanje arresteert Duits-Turkse schrijver op verzoek van Turkije
20 Augustus, 02:00 NOS nieuws

Spanje heeft de Turks-Duitse schrijver Doghan Akhanli gearresteerd op verzoek van Turkije. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel bemoeit zich persoonlijk met de zaak om uitlevering te voorkomen.

Akhanli, die sinds 2001 Duits staatsburger is, werd op zijn vakantieadres in Granada gearresteerd. Waarom hij werd aangehouden is niet bekendgemaakt.

Zijn advocaat noemt de arrestatie politiek gemotiveerd. Akhanli heeft in het verleden onder andere geschreven over de Armeense genocide en mensenrechtenschendingen. Na een Turkse coup in 1984 zat hij jarenlang in de cel.

Akhanli emigreerde in 1991 naar Duitsland. Toen hij in 2010 terugkeerde naar Istanbul werd hij opgepakt voor een gewapende overval uit 1989. Hij werd vrijgesproken, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid.

Slechte relatie

In Duitsland wordt de arrestatie gezien als een nieuwe verslechtering van de relatie met Turkije. De afgelopen maanden ruzieden de landen al vaker over verschillende onderwerpen. Gisteren nog botste president Erdogan met Duitse politici over een stemadvies dat hij gaf voor de Duitse verkiezingen.

Kanselierskandidaat Martin Schulz van de SPD vindt dat Erdogan paranoïde trekjes vertoont en vindt het niet kunnen dat hij tegenstanders nu ook in het buitenland laat oppakken. "Als Europeanen moeten we daartegen protesteren en zeggen: zo niet!"
Kamer wil actie Koenders na arrestatie Turkse Nederlander
15 Augustus, 18:18 NOS nieuws

Er is grote onduidelijkheid over het lot van de Turkse Nederlander Volkan Caliskan. Hij werd vorige week opgepakt in Turkije omdat hij in een voetbalstadion een spandoek zou hebben vastgehouden met een politieke boodschap. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Koenders bij de Turken aandringt op zijn vrijlating. Nederland zegt officieel nog van niets te weten.

De familie van Volkan Caliskan vindt dat de Nederlandse regering te traag opereert en doet een oproep aan minister Koenders en premier Rutte om druk uit te oefenen op Turkije. Caliskan komt uit Harderwijk, maar verblijft ook geregeld in Turkije.

De 24-jarige Volkan zat vorige week zondag met vrienden op de tribune bij de wedstrijd om de Turkse supercup tussen Besiktas en Konyaspor. Hij is een fervent aanhanger van Besiktas. Tijdens dat duel werd op de rij waar Volkan zat een spandoek getoond waarin steun werd uitgesproken voor twee leraren die vastzitten.

Hongerstaking

De leraren, Nuriye Gülmen en Semih Özakca, werden ontslagen in de nasleep van de mislukte coup in Turkije. Uit protest gingen ze in hogerstaking. In mei, tijdens de hongerstaking, werd ze opgepakt op beschuldiging van terrorisme.

Volkan Caliskan heeft in de afgelopen maanden vaker geprotesteerd tegen de arrestatie van de leraren, zegt onderzoeksjournalist Sinan Can van BNN-VARA. Het bevriende Amsterdamse raadslid Enre Unver zegt dat Caliskan begaan is met slachtoffers van onrecht.

Volkan is opgepakt op verdenking van het betuigen van steun aan terroristen. Volgens zijn familie had hij geen kwaad in de zin en wist hij niet wat op het spandoek stond. Zij noemen het verder bizar dat Volkan is opgepakt omdat op het spandoek geen strafbare feiten zouden staan.

Onmiddellijke vrijlating

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op initiatief van de SP minister Koenders gevraagd aan te dringen op onmiddellijke vrijlating van Volkan. Verder willen ze dat Koenders zijn Turkse ambtgenoot aanspreekt op het feit dat de afgelopen tijd veel meer Turkse Nederlanders zijn aangehouden in Turkije.

Tot slot willen de partijen weten welke stappen Koenders en de EU gaan nemen om de mensenrechtensituatie in Turkije te verbeteren. De SP-vragen zijn ondersteund door VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat de arrestatie van Volkan Caliskan nog niet door de Turken is bevestigd. Het ministerie heeft daar zowel mondeling als schriftelijk om gevraagd. De woordvoerder voegt eraan toe dat het ministerie "zeker bezig is met de zaak".

In zijn algemeenheid verleent Buitenlandse Zaken pas consulaire bijstand aan gevangenen in het buitenland als zij daar zelf om vragen.
Cyriac verlaat KV Oostende voor Turkse neo-eersteklasser
15 Augustus, 12:54 Gazet v. Antwerpen

De Ivoriaanse spits Gohi Bi Cyriac, die vorige zaterdag nog in de basis stond van KV Oostende, heeft een contract van drie jaar getekend bij de Turkse eersteklasser Sivasspor, een club die pas teruggekeerd is naar de Süper Lig.
Turkse media: lichaam Joey Hoffmann gevonden in Turkije
14 Augustus, 09:18 NOS nieuws

Turkse media melden dat het lichaam van de vermiste Nederlander Joey Hoffmann is gevonden. Het nieuws is niet bevestigd door de Turkse autoriteiten.

Het lichaam zou zijn gevonden in een droge rivierbedding in de buurt van de plek waar de afgelopen tijd is gezocht, bij de plaats Silifke. De Nederlandse politie zegt dat de woordvoering over de zaak bij de Turkse politie ligt.

De politie van Overijssel twittert wel dat er een lichaam is gevonden in Turkije en dat de familie van Hoffmann daarover op verzoek van de Turkse politie is geïnformeerd.

Joey Hoffmann vertrok eind juni uit Haaksbergen naar Turkije, waar hij met een bevriend echtpaar een huis zou gaan bouwen.

Hoffman raakte begin juli vermist. Later zou het bevriende echtpaar Breukers uit Haaksbergen ook vermist zijn. Maar zij doken na enkele dagen weer op en werden door de politie gehoord over de vermissing van Hoffman.
IS-aanhanger steekt Turkse agent dood
14 Augustus, 02:06 NOS nieuws

In een politiebureau in Istanbul is een agent doodgestoken. De dader is waarschijnlijk een aanhanger van terreurbeweging Islamitische Staat.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu was de man op het politiebureau omdat hij was gearresteerd. De politie vermoedde dat hij een zelfmoordaanslag wilde plegen uit naam van IS.

Tijdens het verhoor haalde de man het mes tevoorschijn en viel hij een agent aan. Die stierf korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De dader is direct na de aanval doodgeschoten door collega's van het slachtoffer.
Vergeet afrobeat, hier is Altin Gün en Turkse psychedelica
12 Augustus, 02:49 Volkskrant
Nederlands bandje Altin Gün over wat goed was aan hun 70s-helden. Bijna nergens was de rockrevolutie zo spannend als in het Turkije van de jaren zeventig. Westerse psychedelische rock en funk werden gecombineerd met Turkse folk en honderd jaar oude teksten. Tegenwoordig wint Turkse psychedelische rock aan populariteit in Nederland. Dj's draaien het, toonaangevende platenzaken verkopen het. Zangere


Partij van Turkse president Erdogan: ?We hebben prins Laurent nooit uitgenodigd?
11 Augustus, 13:30 Gazet v. Antwerpen

De Brusselse afdeling van AKP, de partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft prins Laurent nooit uitgenodigd voor een politiek evenement, zo heeft de partij vrijdag meegedeeld. De krant Le Soir had begin deze week geschreven dat de prins een uitnodiging had aanvaard van de aanhangers van Erdogan om de Turkse gemeenschap van Brussel toe te spreken.
Partij van Turkse president Erdogan ontkent uitnodiging prins Laurent
11 Augustus, 13:18 Skynet Belgie
De Brusselse afdeling van AKP, de partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft prins Laurent nooit uitgenodigd voor een politiek evenement, zo heeft de partij vrijdag meegedeeld. De krant Le Soir had begin deze week geschreven dat de prins een uitnodiging had aanvaard van de aanhangers van Erdogan om de Turkse gemeenschap van Brussel toe te spreken.


Razzia's tegen Turkse journalisten: 35 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd
10 Augustus, 11:24 Skynet
Bij razzia's in Istanboel zijn verschillende journalisten, die verdacht worden van banden met de Gülenbeweging, opgepakt. Er zijn 35 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen journalisten, weet CNN Türk vandaag. Het regeringsgezinde persagentschap Anadolu meldt dat al negen mensen, onder wie huidige en vroegere medewerkers van Turkse media, zijn opgepakt. Ze worden vervolgd voor "lidmaatschap van een terreurorganisatie".


Transfervrije Yannick Loemba tekent bij Turkse tweedeklasser
8 Augustus, 13:30 Gazet v. Antwerpen

Yannick Loemba heeft bij de Turkse tweedeklasser Adana Demirspor een contract voor twee seizoenen getekend. Loemba komt transfervrij over van KV Oostende, dat hem vorig seizoen uitleende aan 1B-club OH Leuven.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be