NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesTurkse

2News.be / Trefwoorden / Turkse

Bijeenkomst Vlaardingen over Turkse verkiezingen afgeblazen na bedreigingen
Gisteren, 15:12 NOS nieuws

Een bijeenkomst in Vlaardingen vanavond over de verkiezingen in Turkije gaat niet door vanwege bedreigingen. De eigenaar van het restaurant waar de bijeenkomst zou zijn is bedreigd, net als de organiserende Turkse Raad in Nederland, zegt voorzitter Sefa Yürükel van de raad.

Op de bijeenkomst zou Ay e Sucu van de nieuwe nationalistische IYI-partij spreken. De IYI-partij is vorig jaar ontstaan door splitsing van de nationalistische MHP. Voor de komende verkiezingen in Turkije is de IYI-partij een samenwerking aangegaan met drie andere oppositiepartijen: de centrum-linkse CHP, de islamitische Gelukspartij en de centrum-rechtse Democratische Partij.

Aanhangers van president Erdogan

De eigenaar van het Vlaardingse restaurant bevestigt dat de bijeenkomst is afgeblazen nadat er onder meer via sociale media bedreigingen waren geuit. Hij wil niet met zijn naam of dat van zijn restaurant in de publiciteit, uit vrees voor de gevolgen. "Ik zeg er verder niets over. Ik ben een ondernemer", aldus de restauranteigenaar.

Volgens Yürükel van de Turkse Raad in Nederland komen de bedreigingen uit de hoek van aanhangers van de Turkse president Erdogan of de MHP, die met de huidige regering in Turkije samenwerkt.

Yürükel verwachtte op de bijeenkomst zo'n 150 mensen. De organisatie wil de verkiezingsbijeenkomst met Ay e Sucu op een andere locatie laten doorgaan. De Turkse Raad in Nederland is een organisatie van seculiere Turken.
Erdogan roept landgenoten op om lira te steunen: ?Turkse munteenheid redden van buitenlands complot?

Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten opgeroepen om al hun euro?s en dollars om te zetten in lira. Zo wil hij de Turkse munteenheid redden van een buitenlands ?complot?, zo zei hij zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in de oostelijke stad Erzurum.
Bolat na vijf jaar opnieuw opgeroepen voor Turkse nationale ploeg

Sinan Bolat is zaterdag toegevoegd aan de selectie van de Turkse nationale ploeg voor de oefeninterlands tegen Iran, Tunesië en Rusland. De Antwerp-doelman maakt zo een comeback na vijf jaar afwezigheid als international. Turkije is niet geplaatst voor het WK voetbal in Rusland.
'Muitende Turkse officier krijgt definitief asiel Griekenland'
Woensdag, 23:36 NOS nieuws

Een van de acht Turkse officieren die naar Griekenland waren gevlucht na de mislukte coup in 2016, krijgt definitief asiel. Dat heeft de hoogste Griekse bestuursrechter bepaald, melden Griekse media.

De uitspraak is waarschijnlijk een voorbode voor het verloop van de procedure tegen de zeven andere officieren. Uitlevering van de acht officieren werd al eerder geblokkeerd door het Griekse hof.

De Turkse president Erdogan heeft herhaaldelijk gevraagd om uitlevering van de acht mannen, die volgens Ankara betrokken waren bij de poging zijn regering omver te werpen. In Turkije zijn de militairen al schuldig bevonden aan hoogverraad.

Moeizame relatie

Het verblijf van de militairen in Griekenland zet de toch al moeizame diplomatieke verhoudingen tussen Turkije en Griekenland onder druk. Ook Griekenland zit daarom in zijn maag met de officieren en wilde de mannen uitleveren. Maar het Griekse Hof ging daar voor liggen: de rechter acht het aannemelijk dat de mannen in Turkije een oneerlijk proces wacht en worden gemarteld.

Turkije heeft twee Griekse soldaten in hechtenis. Erdogan wil hen uitruilen met de acht dissidenten, die overigens zelf zeggen dat zij niets te maken hebben met de coup.
Turkse lira in vrije val, centrale bank grijpt in
Woensdag, 20:00 NOS nieuws

Precies een maand voor de Turkse verkiezingen dreigt een financiële crisis in Turkije. In een maand tijd is de Turkse lira maar liefst veertien procent gedaald ten opzichte van de euro. Deze week sloeg die trend door: de munteenheid lijkt nu in vrije val.

Dat heeft grote gevolgen voor de mensen in Turkije. Op sociale media gaat het al dagen over de laatste wisselkoersen. Veel Turken staan voor groot dilemma: moeten zij hun spaargeld zo snel mogelijk omwisselen naar dollars of euro's, of toch nog maar even wachten?

Turkse economische instellingen proberen de gemoederen te bedaren. Om vertrouwen uit te stralen maakte de belangrijkste beurs in Istanbul bekend dat het zijn fondsen om zal wisselen naar Turkse lira's. Er is geen reden tot zorgen, liet Istanbul Borsa weten, de inflatie komt alleen maar door onnodige speculatie. Dat is regelrechte onzin, stelt econoom Mustafa Sönmez. "Dat weten ze op de beurs ook wel. We kunnen niet eens zeker weten of de maatregel daadwerkelijk is doorgevoerd, of alleen voor de schijn."

Volgens Sönmez zat de huidige koerskeldering er al maanden aan te komen. "Buitenlandse investeerders verliezen hun vertrouwen in Turkije. Er mag dan wel economische groei zijn, maar alle andere cijfers zijn zorgelijk: de werkeloosheid is hoog, de publieke schulden enorm en de inflatie blijft doorzetten."

Het verlies in vertrouwen hangt ook samen met uitspraken van president Erdogan, aldus Sönmez. Zo gaf Erdogan vorige week aan de onafhankelijkheid van de Turkse Centrale Bank te willen inperken als hij op 24 juni opnieuw verkozen wordt tot president. "Dat is zorgelijk voor investeerders. Zij hopen juist dat de Centrale Bank de inflatie kan beteugelen door de rentes te verhogen."

En dat gaat nu gebeuren. Zojuist is bekend dat de bank het belangrijkste rentetarief gaat opschroeven met 3 procentpunt naar 16,5 procent.

Erdogan weigert de centrale bank onder druk te zetten. Een hogere rente brengt namelijk risico's met zich mee voor binnenlandse markten. "Met name de huizenmarkt kan erdoor in gevaar komen. En dat is precies de sector waar Erdogan veel politieke bondgenoten heeft."

Volgens Sönmez voelt de president dat de klok tikt. "Iedereen zag deze economische crisis natuurlijk aankomen, dat is precies de reden waarom er vroege verkiezingen zijn uitgeschreven. Hij wil de echte crash voor zijn."

Of dat lukt, is nog maar de vraag. "Inmiddels is de dollar al bijna vijf lira waard. Dat was kort geleden nog ondenkbaar, maar tegenwoordig is alles onvoorspelbaar. Het is goed mogelijk dat de lira tot aan de verkiezingen blijft kelderen."

Dat kan grote gevolgen hebben voor de positie van Erdogan. De geschiedenis leert dat Turkse burgers zittende leiders hard kunnen afstraffen wanneer hun portemonnee leeg raakt.

'Buitenlands complot tegen Turkije'

Pro-regeringsmedia doen er dan ook alles aan om de huidige koersdaling neer te zetten als een 'buitenlands complot' tegen Turkije. En niet zonder resultaat. Een recente peiling liet zien dat meer dan de helft van traditionele AK-partij-stemmers de crisis ziet als een buitenlandse operatie om Turkije kapot te maken.

"De waarheid wordt afgeschermd", zucht Sönmez. "Maar als dit zo doorgaat, zal de gewone Turk die waarheid vanzelf voelen."
Levenslang voor 104 Turkse ex-militairen voor staatsgreep in 2016
21 Mei, 19:30 Skynet
Een rechtbank in Izmir heeft maandag 104 ex-militairen veroordeeld tot levenslange opsluiting. Ze werden schuldig geoordeeld aan betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan. Dat hebben Turkse media bericht.


Politie zet Hofplein af voor Turkse voetbalfans
19 Mei, 21:00 NOS nieuws

In Rotterdam vieren honderden fans van Galatasaray dat de voetbalclub uit Istanbul de Turkse landstitel heeft veroverd. De politie is nadrukkelijk aanwezig en heeft het Hofplein afgezet.

Ook in Den Haag gingen Galatasaray-fans met vlaggen en fakkels de straat op. Ze verzamelden zich bij het Hobbemaplein in de Schilderswijk, waar auto's toeterend rondreden. Ook in Rotterdam reden supporters toeterend door de stad.

De Galatasaray-fans kwamen juichend naar buiten na het eindsignaal in Izmir, waar hun club de uitwedstrijd tegen Göztepe met 1-0 won.

Galatasaray werd voor de 21e keer landskampioen, met drie punten voorsprong op Fenerbahçe en Basakehir.
32 maanden cel voor Turkse bankier in VS in politiek gevoelige zaak
16 Mei, 22:12 NOS nieuws

Een rechter in New York heeft een Turkse bankier tot een celstraf van 32 maanden veroordeeld voor zijn rol bij het omzeilen van economische sancties tegen Iran in 2012 en 2013.

De straf valt aanmerkelijk lager uit dan de aanklagers hadden geëist. Die wilden dat Mehmet Hakan Atilla, tweede man van de door de Turkse staat gecontroleerde Halkbank, twintig jaar achter de tralies zou verdwijnen.

De rechter vond 32 maanden wel genoeg, onder meer omdat Atilla er zelf geen geld aan had overgehouden en zijn rol veel kleiner was dan die van veel anderen. Atilla's advocaat sprak zijn waardering daarvoor uit, maar zei toch in hoger beroep te gaan.

Goud

Iran mocht in de periode waar het om gaat geen olie en gas verkopen. Het verbod was onderdeel van de internationale sancties die op dat moment tegen Iran van kracht waren, maar Iran hield zich daar niet aan. Om het verdiende geld te kunnen witwassen werd een constructie bedacht, waarbij olie en gas werd geruild voor goud.

De hoofdverdachte in deze zaak, een Turks-Iraanse goudhandelaar, trad tijdens het proces tegen Atilla als getuige op. Hij zei dat de huidige Turkse president Erdogan, toen nog premier, delen van het complot persoonlijk heeft goedgekeurd. De straf voor de hoofdverdachte moet nog worden vastgesteld.

Gülen

Erdogan zegt dat het bewijs in deze zaak door de Gülen-beweging is gefabriceerd. Fethullah Gülen is Erdogans aartsvijand. Hij woont al jaren in de Verenigde Staten.

Volgens Erdogan is Atilla onschuldig. "Hem crimineel verklaren, is hetzelfde als de republiek Turkije crimineel verklaren", zei hij in een interview.
Turkse eerste minister roept moslimlanden op om relatie met Israël te "herbekijken"
15 Mei, 14:42 Skynet
De Turkse eerste minister Binali Yildirim roept moslimlanden die relaties met Israël onderhouden op om die relaties te "herbekijken". De oproep komt er een dag nadat het Israëlische leger bijna 60 Palestijnen heeft gedood. "De islamitische wereld moet op een collectieve manier handelen en met één stem spreken over deze massamoord", verklaarde Yildirim op een partijbijeenkomst in Ankara.


Turkse politie pakt 54 personen op wegens vermoedelijke banden met IS
15 Mei, 12:54 Skynet
In Turkije heeft de politie tijdens een raid in Istanboel meer dan vijftig personen opgepakt die ervan worden beschuldigd banden te hebben met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat hebben Turkse media gemeld.


Twijfels over plan voor verbod op Turkse campagnes in Nederland
13 Mei, 10:12 Volkskrant
De VVD wil dat het kabinet met een wet komt die verbiedt dat Turkse bewindspersonen in Nederland campagne voeren. Coalitiepartner CDA is enthousiast, maar bij juristen zijn er twijfels. ?Erdogan per wet opvoeden lukt niet.?


Nog nooit een prijs gepakt: maar Akhisar klopt favoriet Fenerbahçe en wint verrassend Turkse beker
10 Mei, 23:54 Gazet v. Antwerpen

Akhisar heeft donderdag de Turkse voetbalbeker gewonnen op neutraal terrein in Diyarbakir. Het klopte verrassend favoriet Fenerbahçe met 3-2, en pakte de eerste trofee in de clubgeschiedenis.
Limburgse sp.a-schepen distantieert zich van Turkse extremisten
7 Mei, 19:06 De Tijd
18:46 Sp.a-schepen Engin Özdemir ligt onder vuur voor zijn deelname aan een optocht van een omstreden Turkse organisatie in de Limburgse gemeente Heusden-Zolder.


Turkse oppositiepartijen trekken samen op tegen Erdogan

Vier oppositiepartijen in Turkije hebben een verbond gesloten om bij de parlementsverkiezingen van volgende maand een sterker front te vormen tegen de AK-partij van president Erdogan. Onder de vier partijen is de grootste oppositiepartij, de centrum-linkse CHP.

Turkije wordt al zestien jaar geregeerd door de AK-partij. Oppositiepartijen krijgen nauwelijks voet aan de grond, mede doordat ze nauwelijks samenwerken.

De vier partijen hopen daar bij de vervroegde verkiezingen van 24 juni een einde aan te maken. Kandidaten zullen op gezamenlijke lijsten staan, zodat de partijen makkelijker de kiesdrempel halen.

Vrijheid van meningsuiting

Een van de initiatiefnemers van de alliantie, CHP-parlementariër Bülent Tezcan, zegt dat ze het over belangrijke principes eens zijn, zoals het herstel van de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van justitie.

Behalve de CHP doet de nieuwe nationalistische IYI-partij van oud-minister Aksener mee, net als de islamitische Gelukspartij en de centrum-rechtse Democratische Partij. De op een na grootste oppositiepartij, de Koerdische HDP, is er niet bij betrokken.

Meer macht voor de president

Op 24 juni wordt niet alleen een nieuw parlement gekozen, maar zijn er ook presidentsverkiezingen. Daarbij trekken de vier partijen uit de alliantie niet samen op: ze hebben elk hun eigen kandidaat.

President Erdogan besloot vorige maand om de verkiezingen bijna anderhalf jaar naar voren te halen. Hij wil sneller kunnen overschakelen naar een nieuw politiek systeem, waarbij de president meer macht krijgt.
Besiktas uitgeschakeld in Turkse beker na boycot van terugmatch tegen Fenerbahçe

Besiktas is voor de groene tafel uitgeschakeld in de Turkse beker nadat het de terugwedstrijd tegen Fenerbahçe niet had hernomen. Dat meldt de Turkse voetbalbond TFF zaterdag. Besiktas had de wedstrijd geboycot uit protest tegen de incidenten in de wedstrijd van vorige maand.
Turkse voetbalfan omzeilt stadionverbod met hijskraan
30 April, 17:18 NOS nieuws

Bij de Turkse voetbalclub Denizlispor hadden ze hem niet zo snel terugverwacht. Een fanatieke fan met een stadionverbod verzon een creatieve manier om alsnog een thuiswedstrijd te kunnen bijwonen.

Hij huurde een hijskraan en hees de werkbak tot ver boven de tribune. Vanaf daar kon hij de wedstrijd volgen. Tenminste, totdat de politie een einde maakte aan zijn stunt.

De foto's van zijn actie gaan nu de wereld rond.
Turkse trouwstoet eindigt in vangrails van E313
29 April, 15:30 Gazet v. Antwerpen

Een wagen uit een Turkse trouwstoet is zaterdagmiddag in de vangrails beland op de E313 ter hoogte van Diepenbeek. Volgens getuigen lag roekeloos rijgedrag aan de basis van het ongeval.
Turkse eersteklasser Kasimpasa volgt Antwerpdoelman Bolat
27 April, 03:30 Gazet v. Antwerpen

Het sterke seizoen van Sinan Bolat (29) in doel bij Antwerp heeft de interesse gewekt van Turkse eersteklassers. De coach van Kasimpasa, nummer negen in de competitie, kwam Bolat al persoonlijk scouten tegen Beerschot.
"Turkse samenleving zwaar aangetast door noodtoestand"
26 April, 03:12 Skynet
De samenleving in Turkije is zwaar aangetast door de aanhoudende noodtoestand. Dat zegt Amnesty International in haar nieuwe rapport 'Weathering the storm: Defending human rights in Turkey's climate of fear'. Volgens de organisatie ontmantelt de Turkse overheid, onder het mom van die noodtoestand, de maatschappij met massale arrestaties en ontslagen, de uitholling van het gerechtelijk apparaat en het monddood maken van mensenrechtenverdedigers. "Grote delen van de samenleving verkeren in een constante staat van angst."


Celstraffen voor medewerkers van gezaghebbende Turkse krant Cumhuriyet
25 April, 22:24 Skynet
Ondanks internationale kritiek heeft een rechtbank in Silivri nabij de Turkse metropool Istanboel woensdag meerdere leidinggevenden en medewerkers van de Turkse gezaghebbende oppositiekrant Cumhuriyet tot celstraffen veroordeeld.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be