NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Turkse

2News.be / Trefwoorden / Turkse

Turkse leger en Syrische bondgenoten slaan aan het plunderen in Afrin
Gisteren, 12:30 Skynet
De humanitaire situatie van inwoners van de Noord-Syrische stad Afrin, die gevlucht zijn na de aankomst van het Turkse leger, wordt nog slechter. Er doen beelden de ronde dat door de Turken gesteunde troepen huizen en andere eigendommen in Afrin massaal aan het plunderen zijn, waarschuwen Koerdische bronnen. "Ze plunderen huizen en winkels, steken tehuizen in brand, halen standbeelden neer, net zoals Islamitische Staat deed in de gebieden die zij binnenvielen", aldus een woordvoerder van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), Brossik al-Hassakeh.


Onbekenden gooien brandbommen naar Turkse ambassade in Kopenhagen

De Turkse ambassade in Kopenhagen is in de nacht van zondag op maandag het slachtoffer geworden van een aanval met vier brandbommen. De Deense politie onderzoekt de zaak, maar maandag is nog niemand gearresteerd.
Koerden protesteren in Leuven tegen Turkse bombardementen op Afrin
Zondag, 22:06 Skynet
Een tiental leden van de Koerdische organisatie Hevi heeft zondagavond aan het Leuvens station geprotesteerd tegen de Turkse bombardementen op de stad Afrin in het noorden van Syrië. Ze toonden een spandoek met daarop de tekst "er is een genocide onderweg naar Afrin" en deelden pamfletten uit aan de duizenden studenten die van de trein stapten.


Afrin gevallen - Turkse tanks rijden door Koerische stad
Zondag, 15:12 Volkskrant
Syrische rebellen hebben zondag met steun van het Turkse leger de stad Afrin goeddeels in handen gekregen na een langdurig offensief. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat de situatie 'volledig onder controle is'. Op foto's en video's is te zien dat Turkse vlaggen wapperen in de straten van Afrin. Volgens Erdogan zijn 'de meeste terroristen met de staart tussen de benen gevlucht'. Hij d


Veroordeelde Turkse journalist toch vrijgelaten
Zaterdag, 14:36 NOS nieuws

De Turkse journalist Sahin Alpay is vanmorgen vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de couppoging in 2016. Maar het hooggerechtshof oordeelde in januari dat hij en een collega-journalist vrijgelaten moest worden, omdat "hun fundamentele rechten werden geschonden."

Volgens de Turkse minister van Justitie Bozdag handelde het hof buiten zijn mandaat met die uitspraak. De lokale rechtbank in Istanbul weigerde in eerste instantie de journalisten vrij te laten. Die weigering maakte veel los in Turkije.

Huisarrest

Vanochtend is Alpay dus toch vrijgelaten, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Wel heeft hij nog huisarrest en mag hij Turkije niet verlaten.

In een reactie zegt hij dat hij blij is om weer bij zijn familie te zijn, maar vrij voelt hij zich niet. Daarbij verwees hij naar alle andere journalisten die nog in de gevangenis zitten. Over een andere journalist die van het hof vrijgelaten moest worden, Mehmet Altan, is niets bekend.

Alpay en Altan hoorden bij een groep van zes journalisten die volgens de rechtbank banden hebben met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen. De regering houdt de Gülen-beweging verantwoordelijk voor de couppoging.
Turkse luchtmacht bombardeert enclave in noorden van Irak
Donderdag, 08:54 Skynet
De Turkse luchtmacht bevestigde vandaag dat gisteren opnieuw stellingen in Noord-Irak, in handen van PKK-strijders, gebombardeerd werden. Volgens de luchtmacht werden acht doelen vernield, waaronder bunkers en munitie-opslagplaatsen.


Turkse leger claimt begin belegering Afrin
13 Maart, 11:00 NOS nieuws

Het Turkse leger zegt dat het samen met bondgenoten begonnen is met de belegering van de Koerdische plaats Afrin in Syrië, in de gelijknamige enclave. De belegering is maandag begonnen; de Turken zouden "cruciale gebieden" van de plaats hebben ingenomen. Verdere details zijn niet bekendgemaakt. Eerder zei het leger al dat het Afrin had omsingeld.

Het in Engeland gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt ook dat de Turken zijn begonnen met de belegering van de enclave. Volgens het Observatorium is de enige vluchtweg uit Afrin momenteel onbegaanbaar, omdat die in het bereik ligt van Turkse artillerie.

Nepnieuws

Een woordvoerder van de Koerdische militie YPG bevestigt aan persbureau Reuters dat de wegen in Afrin worden bestookt door het Turkse leger, maar ontkent dat het is omsingeld door de Turken. Hij noemt die berichtgeving "propaganda" en zegt dat de Turken nepnieuws verspreiden, om de moraal van het leger te verhogen.

Gisteren sloegen duizenden mensen uit Afrin op de vlucht, toen Turkije al dichterbij kwam.

Turkije begon op 20 januari al met een militair offensief tegen de Koerdische enclave in het noordwesten van Syrië, om Koerdische strijders te verdrijven. Turkije zegt dat de YPG-militie samenwerkt met de terroristische beweging PKK, de Koerdische Arbeidspartij. De YPG wordt onder meer gesteund door de Verenigde Staten met wapens en trainingen.
Erdogan verwijt NAVO Turkse operatie in Syrië niet te steunen
11 Maart, 18:24 Skynet
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijt de NAVO ervan de Turkse operatie in het noorden van Syrië niet te steunen. De Olijftak-operatie in het noorden van Syrië is gericht tegen de Koerdische YPG-militie en startte in januari. Ankara beschouwt de groep als terroristisch.


Brandstichting in Turkse instellingen Duitsland
11 Maart, 18:06 NOS nieuws

Op verscheidene plaatsen in Duitsland is de afgelopen dagen brandgesticht in Turkse panden, waaronder moskeeën. Niemand raakte daarbij gewond, maar de verontwaardiging over de aanslagen is groot.

In Berlijn werd brandgesticht in een moskee en in een verenigingsgebouw van dezelfde moskee. De politie gaat uit van een aanslag met een politieke achtergrond. Burgemeester Müller van Berlijn zegt dat de politieke en religieuze vrijheid in het geding zijn door de aanslagen, die hij onaanvaardbaar noemt. Hij verwacht dat de daders snel gepakt zullen worden.

Ook het bestuur van de Ditib-moskee neemt dergelijke woorden in de mond. Ditib is een overkoepelend orgaan van Turkse verenigingen in Duitsland en vertegenwoordigt zo'n 70 procent van de Turken in Duitsland.

Molotovcocktails

Brandaanslagen waren er ook in Sauerland en in de plaats Itzehoe ten noorden van Hamburg. In Sauerland werden drie molotovcocktails naar een huis gegooid en in Itzehoe werd een raam van een moskee ingeslagen en brandgesticht bij een Turkse groentezaak. Een voorbijganger waarschuwde de bewoners in het pand boven de winkel dat er brand was. De politie heeft nog geen arrestaties verricht.

Vrijdag werd ook al brandgesticht in een moskee in Baden-Württemberg. De voorzitter van de Turkse gemeenschap in Duitsland noemde dat een terroristische aanslag. De politie behandelt die zaak als een poging tot moord en is op zoek naar vijf verdachten.
Turkse troepen opgerukt tot enkele honderden meters van stad Afrin
11 Maart, 06:24 Skynet
Turkse troepen zijn volgens activisten zaterdag opgerukt tot enkele honderden meters van de stad Afrin in het noorden van Syrië. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdagnacht. De troepen naderden de stad via het noordoosten, maar zullen ze nu mogelijk volledig omsingelen en beginnen belegeren, klinkt het.


Twee Turkse oppositiejournalisten op borgtocht vrijgelaten
10 Maart, 09:06 Volkskrant
Twee Turkse journalisten zijn na meer dan een jaar achter de tralies op borgtocht vrijgelaten. Hoofdredacteur Murat Sabuncu en onderzoeksjournalist Ahmet Sik van de oppositiekrant Cumhuriyet mogen de uitslag van de rechtszaak die tegen hen loopt thuis afwachten, bepaalde de rechter. De directeur van de krant, Akin Atelay, blijft als laatste verdachte in de zaak wel vastzitten. In totaal staan zeve


Mislukte coup Turkije - Voorwaardelijke vrijlating voor twee journalisten van Turkse krant Cumhuriyet
9 Maart, 22:42 Skynet
Een rechter in het Turkse Istanboel heeft vrijdag de voorwaardelijke vrijlating bevolen van hoofdredacteur Murat Sabuncu en onderzoeksjournalist Ahmet Sik van het dagblad Cumhuriyet. De twee staan terecht wegens steun aan terreurorganisaties. Sik en Sabuncu zitten al sinds 2016 achter de tralies. Uitgever Hakin Atalay blijft wel nog in de cel.


Bezoek Turkse politicus aan Nederland afgeblazen
9 Maart, 09:06 NOS nieuws

Het bezoek van een Turkse politicus aan Nederland gaat niet door na diplomatiek overleg tussen de twee landen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt een bericht in het AD dat Nederland en Turkije samen tot de conclusie zijn gekomen dat het bezoek op dit moment niet passend zou zijn.

Het zou gaan om Fatma Sahin, lid van de AK-partij van president Erdogan en oud-minister. Ze zou zaterdag in een moskee in Deventer spreken op een bijeenkomst met vrouwen.

Landen blijven praten

Buitenlandse Zaken wil geen details geven over de precieze redenen voor het afblazen van het bezoek. Een woordvoerder benadrukt dat Nederland en Turkije met elkaar in gesprek blijven over onderwerpen die beide landen aangaan. "Dat gaat om bezoeken over en weer, maar ook over zaken als veiligheid en migratie."

De relatie tussen de twee landen staat al enige tijd onder druk. Vorig jaar verbood Nederland voor de Kamerverkiezingen in maart Turkse ministers hier campagne te voeren voor een Turks referendum. De Nederlandse ambassadeur werd daarop de toegang tot Turkije ontzegd.

Begin vorige maand trok Nederland zijn ambassadeur officieel terug uit Turkije. Toenmalig minister Zijlstra zei toen dat de twee landen het niet eens zijn geworden over de manier waarop normalisatie van de betrekkingen moet plaatsvinden.
Pro-Turkse troepen veroveren in Afrin strategische stad op Koerden
9 Maart, 00:18 Skynet Buitenland
Het Turkse leger heeft samen met de Syrische rebellen vandaag "de totale controle" verworven over de strategische stad Jandairis in de regio Afrin, in het noordwesten van Syrië. Dat meldt de vanuit Coventry in Groot-Brittannië opererende site Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) donderdag.


Pro-Turkse troepen veroveren in Afrin strategische stad op Koerden
8 Maart, 16:48 Gazet v. Antwerpen

Het Turkse leger heeft samen met de Syrische rebellen donderdag ?de totale controle? verworven over de strategische stad Jandairis in de regio Afrin, in het noordwesten van Syrië. Dat meldt de vanuit Coventry in Groot-Brittannië opererende site Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) donderdag.
Turkse trouwstoet die voor overlast zorgde op A12 liet ook in Nederland van zich spreken
5 Maart, 17:42 Gazet v. Antwerpen

De Turkse trouwstoet die zaterdagavond voor hallucinante taferelen zorgde op de A12 tussen Antwerpen en Brussel, heeft vermoedelijk ook in de Nederlandse grensregio Zeeland voor overlast gezorgd. Dat meldt het Politieteam Oosterscheldebekken maandag op Facebook.
Turkse politie slaat protest naar aanleiding van Wereldvrouwendag uit elkaar
5 Maart, 15:36 Skynet
Enkele dagen voor de Wereldvrouwendag heeft de Turkse politie een demonstratie in de hoofdstad Ankara uit elkaar geslagen. De ordediensten vuurden rubberen kogels en traangas af, toen een groep vrouwen gisteren een verklaring wilde voorlezen. Dat schreef de onafhankelijke krant Birgün. Volgens het vrouwenplatform Ankara, dat het protest had georganiseerd, werden 18 vrouwenactivisten tijdelijk opgepakt. Ze zijn intussen weer op vrije voeten. "De strijd van de vrouwen kan niet tegengehouden worden. Lange leve 8 maart", deelde het platform op haar Facebookpagina mee.


Fractievoorzitters: handen af van Nederlands-Turkse Kamerleden
26 Februari, 17:54 NOS nieuws

De fractievoorzitters van VVD, GroenLinks en SP hebben het in een gezamenlijke verklaring opgenomen voor hun Nederlands-Turkse fractiegenoten, die zijn aangevallen in de Turkse pers vanwege hun standpunt over de Armeense genocide.

"Wij staan vierkant achter hen", schrijven Dijkhoff, Klaver en Marijnissen. "In Nederland is iedereen vrij om voor zijn of haar eigen mening uit te komen."

Nadat de Tweede Kamer vorige week de Armeense genocide had erkend, werden de Kamerleden Yesilgöz (VVD), Özdil en Özütok (GroenLinks) en Lacin en Karabulut (SP) in Turkse media bestempeld als landverraders.

Turkije ontkent dat de dood van meer dan een miljoen Armeniërs in 1915 het gevolg was van volkerenmoord. Ook stelt Turkije dat het aantal doden wordt overdreven.

"Wij hebben met ontzetting kennis genomen van de aanval op onze Kamerleden", schrijven de fractievoorzitters in de gezamenlijke verklaring. "Ze zetten zich dag in, dag uit in voor een beter Nederland. Hun afkomst is daarbij niet van belang."

"Onze Kamerleden zijn trouw aan hun idealen voor een beter Nederland. Wie dat meent te moeten beantwoorden met intimidatie en bedreigingen, vindt ons op zijn pad."

Kamervoorzitter Arib heeft de Turkse aanval op de Nederlandse Kamerleden ook al veroordeeld.
Zestien Turkse vrouwen krijgen in Irak doodstraf voor lidmaatschap IS
25 Februari, 16:42 NOS nieuws

Een rechtbank in Irak heeft zestien vrouwen ter dood veroordeeld omdat zij zich hadden aangesloten bij terreurbeweging IS. Volgens de Iraakse wetgeving worden de vrouwen opgehangen voor hun betrokkenheid bij de terroristische organisatie.

Alle vrouwen hebben volgens de rechter toegegeven dat ze getrouwd waren met een lid van IS of dat ze hebben geholpen bij het voorbereiden of uitvoeren van terroristische aanslagen.

Of de vrouwen ook worden geëxecuteerd is nog niet zeker. De rechter zegt tegen persbureau Reuters dat alle veroordeelden nog in beroep kunnen gaan tegen zijn uitspraak.

Buitenlandse IS-strijders

Het is niet voor het eerst dat Irak buitenlandse leden van IS ter dood veroordeelt omdat zij hulp hebben geboden aan IS. Vorige maand kreeg een Duitse vrouw de doodstraf. Tien anderen kregen levenslang voor hun banden met de beweging.

De afgelopen jaren zijn duizenden buitenlandse strijders, vaak met hun familie, afgereisd naar Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Er zitten nog zeker 1700 buitenlandse vrouwen en kinderen vast in Irak. Een groot deel van hen is opgepakt bij militaire acties tegen de organisatie.

Eind vorig jaar maakte de Iraakse regering bekend dat IS is verdreven, maar sindsdien zijn er in het land nog verschillende aanslagen gepleegd uit naam van IS.
Turkse regeringskrant valt Tweede Kamerleden aan
24 Februari, 17:18 NOS nieuws

De Turkse regeringsgezinde krant Sabah, de grootste van het land, valt vijf leden van de Tweede Kamer aan op hun steun voor het voorstel om het bloedbad onder Armeniërs in het begin van de 20ste eeuw als genocide te bestempelen. De krant schrijft dat de Kamerleden met deze "schandalige beslissing Turkije hebben verraden".

De Kamerleden in kwestie zijn Yesilgöz van de VVD, de SP'ers Lacin en Karabulut en van GroenLinks Özdil en Özütok.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester meldt dat de Turkse media over elkaar heenvallen om de Nederlandse Kamerleden te veroordelen.

Kuzu

Het Kamerlid Kuzu van Denk heeft in een interview met de Turkse televisie gezegd dat hij de genocide-erkenning in een ander daglicht ziet. Hij ziet het vooral als een stunt "om zieltjes te winnen met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Kuzu zegt dat "de erkenning van zoiets onaanvaardbaar is voor ons, en dat de Turks-Nederlandse kandidaten nu duidelijk moeten maken aan welke kant ze staan".Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be