NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Turkije

2News.be / Trefwoorden / Turkije

Turkije breidt censuur uit, nu is het internet aan de beurt
Donderdag, 22:42 NOS nieuws

Turkije gaat ook op het internet censureren. De regering van president Erdogan voert een wet door die bepaalt dat voor het plaatsen van online-video's een vergunning nodig is. Series, livestreams van evenementen, nieuws: in de toekomst moet het eerst langs de media-waakhond. En wat zonder vergunning online staat, kan worden geblokkeerd.

Gisteren riep Erdogan vervroegde verkiezingen uit. Die stonden gepland voor eind 2019, maar zijn nu over twee maanden, op 24 juni. Erdogans nagenoeg totale grip op de media wordt beschouwd als een grote troef in de campagne.

Met de nieuwe mediawet voor online content dicht hij het laatste gat in de dijk. Het web is de enige vrijplaats voor ongecensureerde informatie, de laatste jaren veel gebruikt door Turken die van andere media zijn geweerd. De regering ziet het probleem niet. "Deze wet is slechts bedoeld om toezicht te kunnen houden."

Webiz

Het is een huiskamer. Hoge plafonds, ornamenten en een houten paneeldeur. In de hoek is een opstelling gemaakt van decorplaten, twee lichte camera's op statief en twee fauteuils; eentje voor de interviewer en eentje voor de gast. Webcasting vanuit de binnenstad van Istanbul.

"Dit is onze studio voor online uitzendingen", zegt Sabiha Temizkan. Ze is journalist en was anderhalf jaar geleden plotseling werkloos toen het tv-station waarvoor ze werkte werd verboden. Een groepje collega's besloot online door te gaan. "Maar het is duidelijk dat ze ook proberen de stemmen die uit deze ruimte komen de mond te snoeren."

De online talkshow Webiz gaat over economie en politiek. De meeste gasten zijn wetenschappers, journalisten en politici. "Wij zijn bezorgd, want de regering probeert alle oppositionele geluiden in te dammen. De introductie van controle op het internet, betekent waarschijnlijk nieuwe censuur. Het is niet anders uit te leggen."

Correspondent Lucas Waagmeester ging langs bij Sabiha Temizkan:

In Ankara staat het kantoor van de RT‹K, de Hoge Raad voor radio en televisie. Hier bepaalt een negenkoppige commissie wat geschikt is voor uitzending. De leden in de RT‹K worden gekozen door het Turkse parlement, waardoor zeven leden pro-regering zijn.

Ilhan Tasci is een van de twee mannen die namens de oppositie in de raad zitten. Bij een stemming delft hij dus altijd het onderspit, maar hij ziet wel van binnenuit wat er gebeurt. "Ze willen hetzelfde doen met internet als ze hebben gedaan met televisie en kranten."

Volgens Tasci heeft de nieuwe online-wet alles te maken met de aanstaande verkiezingen. "In de verkiezingsrace is de ruimte voor een oppositionele stem al enorm afgenomen. De enige plek waar die nog gehoord wordt, is het internet. Nu we naar verkiezingen gaan, wil de regeringspartij die ruimte ook schoonvegen."

De regering zelf zegt dat de wet nodig is voor de nationale veiligheid en politieke stabiliteit. Bovendien moet de Turkse consument beschermd worden tegen 'dreiging van buiten', die Turkse waarden zou kunnen aantasten. Vice-premier Bekir Bozdag: "Deze nieuwe wet heeft niet het doel om vrijheden in te perken, hij is slechts bedoeld om toezicht te kunnen houden."

Web-blokkades zijn niet nieuw in Turkije. Al sinds 2015 past de regering ze breed toe. Tientallen nieuwssites zijn alleen via een VPN-server, die lokale servers omzeilt, te openen. Ook Wikipedia is geblokt in Turkije. Er staat informatie op die de Turkse regering niet zint.

Al jaren staat Turkije boven aan de lijst van landen die Twitter verzoeken accounts of tweets te verwijderen. Twitter gaat vaak op die verzoeken in, omdat het bedrijf zich zegt te willen houden aan lokale wetgeving. Meerdere keren in de afgelopen jaren gingen sociale-media-netwerken en sites als YouTube tijdelijk op zwart in Turkije.

Ook deze site, NOS.nl, is al sinds december 2016 niet te openen in Turkije. Officieel omdat er een filmpje te zien is van de moord op de Russische ambassadeur Karlov in Ankara. De mediawaakhond koos ervoor niet alleen de link naar dat filmpje, maar het volledige domein NOS.nl voor Turkse gebruikers te blokkeren.

In de tang

In de praktijk zal de RT‹K niet alle webcasts vanuit alle huiskamers gaan controleren. Maar omdat er officieel een vergunning nodig is om content online te mogen zetten, kan een site zonder aanklacht of juridische procedure offline gehaald worden. De regering heeft zo onwelgevallige media-uitingen in de tang.

"Zelfs als het niet zo genoemd wordt; de censuur is heel openlijk", zegt Sabiha Temizkan in het studiootje van Webiz. "Zoals het recht van journalisten om het nieuws te vertellen is weggenomen, is het recht van het publiek weggenomen om nieuws tot zich te nemen", vindt ze. "Ze kunnen het allerlei andere namen geven, maar wat hier gebeurt, is wat je censuur noemt."
'Het worden hete campagnemaanden in Turkije'
Woensdag, 20:54 NOS nieuws

De Turkse militaire operatie in het noorden van SyriŽ is een van de belangrijkste strategische redenen voor president Erdogan om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Volgens correspondent Lucas Waagmeester wordt de missie door de regering neergezet als grote nationale overwinning, die Erdogan erg populair heeft gemaakt onder Turkse nationalisten. "En dat is vaak de sleutel tot verkiezingswinst in Turkije."

Vanmiddag maakte de Turkse president bekend dat er op 24 juni verkiezingen zijn voor een nieuw parlement en een nieuwe president. Oorspronkelijk stonden de verkiezingen gepland in november 2019. Volgens Erdogan is vervroeging nodig om sneller te kunnen overschakelen naar een nieuw politiek systeem, dat hem meer macht geeft. Over die grondwetswijziging werd vorig jaar een referendum gehouden, dat Erdogan nipt won.

Donkergrijze vooruitzichten

Maar volgens Waagmeester spelen er meer factoren een rol bij het besluit om de verkiezingen naar voren te halen. Naast de operatie in Noord-SyriŽ draait de Turkse economie stroef. "En ook de vooruitzichten zijn donkergrijs. De Turkse munt, de lira, zakt elke maand verder weg en wachten tot november 2019 is voor de regeringspartij AKP een te groot risico." De kans dat Erdogan wordt afgerekend op de zwakke economie is volgens de correspondent nu veel kleiner dan over anderhalf jaar, als de economie er mogelijk nog veel slechter voor staat.

Er zijn ook politieke motieven voor de vervroegde verkiezingen, zegt Waagmeester. "De oppositie ligt op dit moment in de hoek en is hopeloos verdeeld. In Turkije vormt zich op dit moment een nieuwe nationalistische oppositiebeweging waar veel van wordt verwacht, maar die partij is nog niet echt op kracht en juni komt voor die partij veel te vroeg. Dus dat probleem heeft Erdogan nu kaltgestellt."

Daarnaast kan deze jonge beweging niet door een deur met de Koerdische partij. "En daartussenin zwalkt nog de kemalistische partij, de oude republikeinse machtspartij die hard op zoek is naar een koers. Dus van de hele oppositie heeft Erdogan niet veel te vrezen."

'Verliezen geen optie'

Erdogan heeft nog nooit zo hoog ingezet, zegt Waagmeester. "Hij můet deze verkiezingen winnen, verliezen is voor hem geen optie. Hier draait die hele grondwetswijziging om: dat hij de uitvoerende macht in handen houdt en verkiesbaar is voor nog eens twee termijnen van vijf jaar."

De komende verkiezingscampagne zal Erdogan dan ook zijn hele trukendoos gebruiken, verwacht de correspondent. "We hebben vorig jaar bij het referendum gezien hoe de oppositie werd geÔntimideerd. Ook nu zal de trukendoos helemaal opengaan. Het worden, denk ik, heel gespannen en heel hete maanden in Turkije."
Erdogan schrijft vervroegde verkiezingen uit in Turkije
Woensdag, 15:30 NOS nieuws

Turkse kiezers mogen op 24 juni naar de stembus om zowel een nieuw parlement als een nieuwe president te kiezen. Dit maakte president Erdogan vanmiddag bekend.

Oorspronkelijk stonden de verkiezingen gepland in november 2019, maar volgens Erdogan is vervroeging nodig om sneller te kunnen overschakelen naar een nieuw politiek systeem.

Turkije gaat over van een parlementair naar een presidentieel systeem, waarmee Erdogan meer macht naar zich wil toetrekken.
Turkije vervroegd naar de stembus, meer bevoegdheden Erdogan in zicht
Woensdag, 17:18 Volkskrant
De Turkse president Erdogan heeft vervroegde presidents-en parlementsverkiezingen uitgeschreven voor 24 juni. Dit is anderhalf jaar eerder dan was gepland. Met de verkiezingen wordt het 'sterke' presidentschap mogelijk waarmee de Turken vorig jaar akkoord gingen in een referendum. Erdogan zei dat het in het belang van Turkije was om vervroegd de overstap te maken naar het uitvoerend presidentschap


Europese Commissie: democratie in Turkije ernstig verzwakt
Dinsdag, 19:06 NOS nieuws

In de voortgangsrapportage over kandidaat-lidstaten voor de Europese Unie oordeelt de Europese Commissie somber over de huidige situatie in Turkije. Sinds de mislukte coup in Turkije in juli 2016 zijn er in Brussel "serieuze zorgen" over de maatregelen die zijn genomen door Ankara.

Die zorgen gelden vooral de vele arrestaties die zijn verricht tijdens de noodtoestand, die nu ruim anderhalf jaar geldt. Turkije moet de noodtoestand per direct opheffen, aldus de Europese Commissie. Morgen verlengt Turkije die noodtoestand hoogstwaarschijnlijk voor de zevende keer.

Daarnaast is de commissie kritisch over de toegenomen macht van president Erdogan sinds het referendum over diens machtsuitbreiding, een jaar geleden. Vooral op lokaal niveau is de democratie verzwakt, stellen de bestuurders in Brussel, "wegens de aanstelling van vertrouwelingen op plekken van gekozen politici".

'Heldere boodschap nodig'

Gezien het sombere rapport van de Europese Commissie lijkt de kans klein dat er in de nabije toekomst weer gesprekken met Turkije gevoerd gaan worden over toetreding tot de EU. Sinds 2005 wordt daarover gesproken. Die dialoog staat op een laag pitje sinds de mislukte coup en de recent verslechterde relatie tussen Europese landen en Turkije. Vorig jaar wilden Duitsland en Oostenrijk de onderhandelingen zelfs formeel stopzetten. Andere landen vonden dat te ver gaan.

Nederlandse EuroparlementariŽrs zijn ook pessimistisch gestemd. "Onder Erdogan drijft Turkije steeds verder af van alles waar Europa voor staat", zegt Marietje Schaake (D66). "Een heldere boodschap is daarom broodnodig: met zijn dictatoriale koers slaat Erdogan de deur naar Europa voor de Turkse bevolking dicht."

Volgens Kati Piri (PvdA) gaat het rapport niet ver genoeg: "De waan van lidmaatschap, zelfs met een nieuwe grondwet die Erdogan oppermachtig maakt, blijft in stand. De commissie laat het na om Ankara een duidelijk signaal te geven, zoals het Europees Parlement vorig jaar wel heeft gedaan."

Onderhandelingen met AlbaniŽ en MacedoniŽ kunnen starten

In het rapport is de Europese Commissie aanmerkelijk positiever over de ontwikkelingen in AlbaniŽ en MacedoniŽ. De onderhandelingen met die landen kunnen worden gestart, adviseert de commissie. Maar de landen zijn er nog niet, benadrukt Johannes Hahn, de commissaris die gaat over de uitbreiding van de EU. Volgens hem is de weg naar het EU-lidmaatschap "niet af te snijden". De landen moeten vooral doorgaan met het moderniseren van hun samenlevingen en economieŽn en het bestrijden van misdaad en corruptie.

Er wordt door de EU al langer gesproken met de zes landen op de westelijke Balkan, en ook met ServiŽ en Montenegro. BosniŽ-Herzegovina en Kosovo zijn potentiŽle kandidaten. Commissievoorzitter Juncker bezocht afgelopen voorjaar de zes hoofdsteden. Volgens hem moet de EU zich openstellen voor de Balkanlanden om een nieuwe oorlog in de regio te vermijden.
Noodtoestand in Turkije opnieuw verlengd
13 April, 17:30 Skynet
De noodtoestand in Turkije wordt volgende week voor de zevende keer verlengd. De zender NTV en de gezagsgetrouwe krant Sabah meldden vandaag dat het parlement komende woensdag over een nieuwe verlenging van drie maanden zal stemmen. De veiligheidsraad en de regering zullen de verlenging dan respectievelijk aanbevelen en goedkeuren. Indien de maatregel zoals verwacht wordt verlengd en de volle drie maand van kracht zal blijven, vertoeft Turkije na afloop van die termijn al twee jaar in een uitzonderingstoestand.


BelgiŽ vraagt uitlevering Beringse SyriŽ-strijdster die in Turkije werd veroordeeld
13 April, 11:30 Skynet
BelgiŽ heeft aan de Turkse overheid gevraagd om een SyriŽ-strijdster uit het Limburgse Beringen aan ons land uit te leveren. Dat meldt de krant Het Belang van Limburg en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het gaat om de 28-jarige Amina Ghezzal (28), een vrouw uit Beverlo die in Turkije intussen tot 10 jaar cel is veroordeeld omdat ze lid was van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).


Ministerie: neem alleen 'lege' laptop en telefoon mee naar China, Rusland, Iran en Turkije
9 April, 02:06 Volkskrant
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders die naar China reizen om alleen 'lege' laptops en telefoons zonder gevoelige gegevens mee te nemen. De apparatuur zou op afstand kunnen worden 'leeggetrokken' of zelfs worden overgenomen. Ook wordt informatie op laptops en telefoons vrijwel zeker door derden meegelezen.†Volgens ingewijden geldt dezelfde kabinetswaarschuwing inmiddels oo


8 April, 20:24 Skynet
Turkije acht Damascus verantwoordelijk voor mogelijke aanval met gifgas
8 April, 20:24 Skynet
Turkije acht de Syrische regering verantwoordelijk voor de mogelijke aanval met gifgas in Oost-Ghouta en roept de internationale gemeenschap op tot handelen. "We hopen dat de chemische aanval van het Syrisch bestuur deze keer niet onbeantwoord blijft", deelde regeringswoordvoerder Bekir Bozdag op Twitter mee. De Syrische regering is vooral voor de "misdaden tegen de mensheid" verantwoordelijk, "maar iedereen die deze gruweldaad niet heeft verhinderd, heeft er schuld aan".


EK-kwalificatie: Turkije wint, Nederland verliest derde plek
8 April, 00:24 NRC
De kans is bijzonder groot dat het Nederlands elftal volgend jaar ontbreekt op het EK in Frankrijk. Turkije won namelijk van TsjechiŽ met 2-0.


Onrust in Turkije na bomaanslag
8 April, 00:24 NRC
In de Turkse hoofdstad Ankara zijn relletjes uitgebroken na de bomaanslag gisteren. De politie verhinderde dat pro-Koerdische politici en andere rouwenden bloemen wilde leggen op de plek van de aanslag.


14 leden IS opgepakt in Turkije - ?sfeer van wantrouwen is groot?
8 April, 00:24 NRC
De Turkse politie heeft veertien mensen die verdacht worden van banden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) opgepakt, bericht persbureau AP. Het is niet bekendgemaakt of de arrestaties verband houden met de zelfmoordaanslagen gisteren in Ankara, maar het is wel aannemelijk.


Turkije: IS belangrijkste verdachte aanslag in Ankara
8 April, 00:24 NRC
Islamitische Staat is de belangrijkste verdachte in het Turkse onderzoek naar de dubbele bomaanslag zaterdag in Ankara.


Turkije haalde al 80 GŁlen-aanhangers terug sinds mislukte staatsgreep
5 April, 14:18 Skynet
Sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 haalde Turkije al 80 GŁlen-aanhangers terug uit 18 landen. De regering heeft nog meer acties op stapel staan, zei vicepremier Bekir Bozdag in Ankara.


?Duurzaam staakt-het-vuren? in de maak voor SyriŽ

De presidenten van Turkije, Rusland en Iran zijn woensdag tijdens een top in Ankara overeengekomen dat ze samen werk zullen maken van een ?duurzaam staakt-het-vuren? in SyriŽ. Dat blijkt uit een mededeling die na afloop van de topontmoeting verspreid werd.
Russisch raketsysteem midden 2019 al geleverd aan NAVO-lid Turkije
4 April, 10:42 Skynet
Het Russische raketsysteem van het type S-400 zal in juli 2019 al aan Turkije worden geleverd. Dat zei de Turkse ondersecretaris voor de Defensie-industrie Ismail Demir. De Russische president Vladimir Poetin had aangekondigd dat de Turkse bestelling sneller zal worden geleverd.


Poetin in Turkije voor onder meer top over SyriŽ
3 April, 17:18 Skynet
Vladimir Poetin is vandaag aangekomen in Turkije voor een tweedaags bezoek. Het is de eerste buitenlandse trip van de Russische president sinds zijn herverkiezing in maart. Op het programma staat onder meer een top over SyriŽ. Het bezoek van Poetin komt er op een moment dat de relaties tussen Moskou en het Westen fel bekoeld zijn na de vergiftiging op Britse bodem van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal.


HYC helpt Belgische nationale ploeg mee aan wereldtitel U18 in Turkije
3 April, 03:12 Gazet v. Antwerpen

Het Belgische nationale team heeft zondag het IIHF ijshockey U18 Wereldkampioenschap in hun reeks gewonnen. Bij de twintig spelers van de nationale ploeg waren er maar liefst tien spelers van Era Renomar HYC uit Herentals.
Macron wil bemiddelen tussen Turken en Syrische Koerden
30 Maart, 01:24 NOS nieuws

De Franse president Macron wil gaan bemiddelen tussen Turkije en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die gedomineerd wordt door Koerden. Macron verzekerde de SDF dat zijn land hen zal steunen bij het brengen van stabiliteit in Noord-SyriŽ.

De Franse regeringsleider sprak gisteravond met een delegatie uit het noorden van SyriŽ, onder wie Koerdische YPG-strijders. Macron beloofde volgens een van de aanwezigen dat Frankrijk troepen stuurt naar de Syrische stad Manbij. Die moeten steun bieden bij de strijd tegen Islamitische Staat en voorkomen dat Turkije Manbij inneemt. Frankrijk heeft het bericht niet bevestigd.

Turkije wil dat de Koerdische YPG-strijders, die door de VS worden gesteund, uit Manbij verdwijnen en zich terugtrekken achter de rivier de Eufraat. De Turken zien de aanwezigheid van de YPG aan de Turkse grens als een bedreiging omdat ze bondgenoten van de PKK zouden zijn.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be