NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Turkije

2News.be / Trefwoorden / Turkije

Grieks hof: Syrische vluchtelingen kunnen veilig naar Turkije
Zaterdag, 01:48 NOS nieuws

Het hoogste gerechtshof in Griekenland heeft bepaald dat twee Syrische vluchtingen veilig kunnen worden teruggestuurd naar Turkije, in het kader van het akkoord tussen de EU en Turkije van vorig jaar maart.

Het asielverzoek was in hoger beroep afgewezen. De twee vochten hun uitzetting naar Turkije aan. De Griekse Raad van State heeft hun zaak nu verworpen, met het argument dat Turkije veilig is.

De Griekse rechter zegt dat teruggestuurde vluchtelingen in Turkije niet worden bedreigd of onmenselijk behandeld. Volgens de Turkije-deal worden migranten die illegaal de oversteek naar Griekenland maken, teruggestuurd naar Turkije. In het akkoord tussen Turkije en de EU is afgesproken dat de Syrische vluchtelingen in Turkije bescherming krijgen, zegt de rechter.

Straatsburg

De uitspraak kan gevolgen hebben voor enkele duizenden Syriërs die of al hebben gehoord dat hun beroep is afgewezen of nog in de asielprocedure zitten.

Er zouden ongeveer 150 Syriërs zijn van wie het beroep is afgewezen. Tot nu toe is nog geen enkele Syriër gedwongen teruggestuurd. Verreweg de meeste Syriërs zitten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.

De advocaten van de twee Syriërs laten weten dat ze naar het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg gaan, omdat ze van mening zijn dat het hier om een artikel gaat dat in een Europese overeenkomst staat, dus door Europese rechters moet worden bekeken. Bovendien werd de beslissing genomen door een nipte meerderheid van dertien tegen twaalf rechters van de Griekse Raad van State.
Nieuwe Miss Turkije verliest titel vanwege tweet
Vrijdag, 20:24 NOS nieuws

Een dag na haar uitverkiezing als Miss Turkije 2017 is de nieuwe schoonheidskoningin haar titel kwijtgeraakt vanwege een tweet.

Itir Esen had op de verjaardag van de mislukte coup in Turkije, 15 juli, getweet: "Ik ben vanmorgen ongesteld geworden, om de Martelarendag te vieren. Ik vier de dag dat ik voor onze martelaren bloed".

President Erdogan heeft 15 juli tot Martelarendag uitgeroepen, ter ere van de burgers en militairen die omkwamen bij het neerslaan van de couppoging. Bij de mislukte coup in de zomer van 2016 kwamen zo'n 250 mensen om.

Imago

De organisatie van de missverkiezing noemt de tweet onacceptabel en onverenigbaar met het streven om op te komen voor het imago van Turkije in de wereld.

De dag na de verkiezing kwam de organisatie erachter dat de 18-jarige Esen de tweet had geschreven. Het meisje dat nummer 2 werd bij de verkiezing is nu uitgeroepen tot Miss Turkije 2017.
WRC: Dertien manches in 2018 waaronder Turkije
Vrijdag, 17:36 Autosport
Ook volgend jaar telt het WRC-seizoen dertien manches, verspreid tussen eind januari en midden november. Turkije maakt een comeback op de kalender ten koste van Polen.


Turkije roept Duitse ambassadeur op het matje
17 September, 02:24 NOS nieuws

Turkije heeft opnieuw de Duitse ambassadeur in Ankara ontboden. Hij moet dit keer uitleg geven over een Koerdisch festival in Keulen, waar gisteren duizenden mensen de vrijlating eisten van PKK-leider Abdullah Öcalan. Turkije ziet de Koerdische PKK als terreurorganisatie en beschuldigt Duitsland ervan goedkeuring te hebben verleend aan "terreurpropaganda".

De Duitse ambassadeur is volgens het Turks staatspersbureau duidelijk gemaakt dat Turkije het festival en de goedkeuring van de Duitse autoriteiten veroordeelt. Duitsland zou met twee maten meten als het gaat om de aanpak van terrorisme, aldus Turkije.

De PKK staat op de Europese terreurlijst. Turkije beklaagt zich erover dat bij de bijeenkomst in Keulen gewoon kon worden gezwaaid met vlaggen en posters van Öcalan. Die zit sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uit in Turkije.

De relatie tussen Duitsland en Turkije staat al langere tijd onder grote druk. Ambassadeurs in beide landen zijn al herhaaldelijk op het matje geroepen vanwege incidenten.

Zo is Duitsland woest over de arrestaties van meerdere onderdanen in de nasleep van de couppoging in Turkije, vorig jaar. Turkije is op zijn beurt ontstemd over het politiek asiel dat Turkse officieren na de mislukte staatsgreep hebben gekregen in Duitsland.
Turkije pakt 74 vermoedelijke IS-strijders op
16 September, 17:24 NOS nieuws

In Turkije zijn 74 mannen opgepakt die volgens de Turkse politie strijders zijn van Islamitische Staat. Anti-terreureenheden van de politie hielden de mannen aan bij gelijktijdige huiszoekingen op 15 adressen in Istanbul.

Op één na zijn alle verdachten buitenlanders, maar hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. Ze zullen worden uitgezet.

IS wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse aanslagen in Turkije, waarbij de afgelopen twee jaar meer dan 300 mensen om het leven zijn gekomen. Turkije bestrijdt IS niet alleen in eigen land. Sinds augustus vorig jaar levert het Turkse leger ook strijd met IS-strijders in het noorden van Syrië. Die operatie begon na de aanslag op een bruiloftsfeest in de Zuid-Turkse plaats Gaziantep. Daarbij kwamen 51 mensen om het leven.
NAVO-lid Turkije koopt Russisch raketsysteem
13 September, 15:38 De Tijd
13:41 Turkije koopt het modernste raketsysteem van Rusland, het type S-400, en veroorzaakt daarmee ongerustheid in de NAVO en in Washington over een oriëntering van de bondgenoot naar Moskou.


Turkije sluit deal met Rusland over aankoop raketsysteem
12 September, 21:00 NOS nieuws

Turkije heeft een overeenkomst gesloten met Rusland over de aankoop van S-400 luchtverdedigingsraketten. Dat heeft president Erdogan gezegd tegen de Turkse krant Hürriyet. De deal is omstreden, omdat Turkije lid is van de NAVO en het systeem niet aansluit op bestaande NAVO-systemen.

Het Russische S-400 raketsysteem kan gebruikt worden om vijandige vliegtuigen uit de lucht te schieten. Het lijkt daarmee op de Amerikaanse Patriot-raketten, die ook door Nederland worden gebruikt.

In april werd duidelijk dat Turkije met Rusland onderhandelde over de aankoop van het raketsysteem. Destijds zei de Turkse minister van Defensie Isik geen raketten uit een van de NAVO-landen te willen aanschaffen, omdat die te duur zouden zijn.
Opnieuw Duits stel in Turkije opgepakt, Berlijn gispt willekeur
11 September, 15:19 NOS nieuws

In Turkije is opnieuw een Duits echtpaar van Turkse afkomst opgepakt, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn bekendgemaakt. De arrestatie, ditmaal in Istanbul, is niet bevestigd door Turkije.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is een van de twee inmiddels weer op vrije voeten, zij het met een uitreisverbod. Hij voegde eraan toe dat iedere Duitser die naar Turkije reist, zich moet bedenken wat er in dat land kan gebeuren. "Dit kan iedereen overkomen, dat is de treurige realiteit", zei hij.

Antalya

Eind augustus werd ook een Duits-Turks echtpaar opgepakt, op de luchthaven van de zuidelijke stad Antalya. De twee worden ervan verdacht banden te hebben met Fethullah Gülen. De Turkse president Erdogan ziet zijn grote opponent Gülen als de aanstichter van de mislukte coup van vorig jaar.

Dit stel is inmiddels weer vrijgelaten. De Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudner en journalist Mesale Tolu zitten al maanden vast in Turkse gevangenissen.

Reisadvies

Het ministerie in Berlijn wil nog niet zover gaan om een negatief reisadvies voor Turkije af te geven, omdat zo'n advies niet "misbruikt mag worden voor politieke doelen". Voor de toekomst wil de woordvoerder niet uitsluiten dat zo'n negatief advies er toch komt.

Turkije waarschuwde zaterdag Turken die naar Duitsland willen reizen, krijgen het advies "voorzichtig" te zijn. Bondskanselier Merkel reageerde daarop met de woorden: "Elke Turkse staatsburger kan naar ons toe reizen." Haar rechterhand Peter Altmaier sprak van een "slechte grap" van Ankara.

De verstandhouding tussen de twee landen is op een dieptepunt beland. Duitse bewindslieden zijn kritisch over de harde hand waarmee President Erdogan zijn land bestuurt en de oppositie laat oppakken. En Turkije neemt het Duitsland kwalijk dat Turkse officiers die na de mislukte coup niet meer wilden terugkeren naar Turkije, politiek asiel hebben gekregen.
Turkije waarschuwt voor 'xenofobie en racisme' in Duitsland
9 September, 20:48 NOS nieuws

Turken die in Duitsland wonen of daarnaartoe reizen moeten op hun hoede zijn voor "xenofobe en racistische" incidenten. Met die waarschuwing komt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Turken komen hiermee na een Duits reisadvies, enkele dagen geleden, waarin reizigers naar Turkije werden gewezen op "willekeurige arrestaties" in dat land. Dat was tegen het zere been van Ankara.

Turkije is verder zeer geïrriteerd over uitlatingen van bondskanselier Merkel en haar sociaaldemocratische tegenstrever in de verkiezingscampagne Martin Schulz, die allebei zeggen binnenkort een eind te willen maken aan de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de Europese Unie.

Branden

Volgens Turkije klinkt er in de aanloop naar de Duitse verkiezingen van 24 september steeds meer "extreem-rechtse en zelfs racistische retoriek". De kandidaten zouden op anti-Turkse leest geschoeide campagnes voeren, gericht op het voorkomen van het Turkse EU-lidmaatschap.

Ook wordt gewezen op branden "met onbekende oorzaak" in Duitse wijken waar veel immigranten wonen en de slechte behandeling van Turken op Duitse vliegvelden.

De spanningen tussen beide landen lopen steeds verder op. Turkije neemt het Duitsland kwalijk dat het politiek asiel biedt aan een aantal Turkse officieren die na de mislukte couppoging van vorige zomer de wijk namen naar Duitsland.

In Turkije zijn na de couppoging ruim 50.000 mensen vastgezet. Zo'n 150.000 mensen zijn op non-actief gesteld, onder wie oppositieleiders en journalisten.
Student Ihecs opgesloten in Turkije - Vader ontmoet vrijdag minister Reynders
25 Augustus, 13:32 Skynet Buitenland
De vader van Loup Bureau, de Franse student aan de Brusselse journalistenschool Ihecs die al bijna een maand opgesloten zit in Turkije, heeft morgen een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Dat bleek vandaag na een steunbijeenkomst in Parijs. Vader Loïc Bureau hoopt dat die actie het startschot kan betekenen van een politieke mobilisering voor de vrijlating van zijn zoon.


Spanje arresteert Duits-Turkse schrijver op verzoek van Turkije
20 Augustus, 02:00 NOS nieuws

Spanje heeft de Turks-Duitse schrijver Doghan Akhanli gearresteerd op verzoek van Turkije. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel bemoeit zich persoonlijk met de zaak om uitlevering te voorkomen.

Akhanli, die sinds 2001 Duits staatsburger is, werd op zijn vakantieadres in Granada gearresteerd. Waarom hij werd aangehouden is niet bekendgemaakt.

Zijn advocaat noemt de arrestatie politiek gemotiveerd. Akhanli heeft in het verleden onder andere geschreven over de Armeense genocide en mensenrechtenschendingen. Na een Turkse coup in 1984 zat hij jarenlang in de cel.

Akhanli emigreerde in 1991 naar Duitsland. Toen hij in 2010 terugkeerde naar Istanbul werd hij opgepakt voor een gewapende overval uit 1989. Hij werd vrijgesproken, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid.

Slechte relatie

In Duitsland wordt de arrestatie gezien als een nieuwe verslechtering van de relatie met Turkije. De afgelopen maanden ruzieden de landen al vaker over verschillende onderwerpen. Gisteren nog botste president Erdogan met Duitse politici over een stemadvies dat hij gaf voor de Duitse verkiezingen.

Kanselierskandidaat Martin Schulz van de SPD vindt dat Erdogan paranoïde trekjes vertoont en vindt het niet kunnen dat hij tegenstanders nu ook in het buitenland laat oppakken. "Als Europeanen moeten we daartegen protesteren en zeggen: zo niet!"
Vermoedelijk IS-lid dat aanslag plande gedood in Turkije

De Turkse veiligheidsdiensten hebben een vermoedelijk lid van terreurgroep Islamitische Staat gedood en vier anderen gearresteerd. Ze worden er allen van verdacht een ?bomaanslag? te hebben gepland, aldus de autoriteiten zaterdag.
Mogelijk geradicaliseerde jongere tegengehouden in Turkije
17 Augustus, 12:54 Skynet
Een Brusselse minderjarige die met zijn familie op reis wilde naar Turkije, is door de Turkse overheden tegengehouden en teruggestuurd naar België. Dat meldt de krant La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Volgens de krant stond de jongen ook geseind omdat hij uit een gesloten instelling was ontsnapt, maar dat blijkt niet meer te kloppen. "Hij was inderdaad een paar maal uit die instelling ontsnapt, maar op dit moment was daar geen sprake van", zegt Brussels parketwoordvoerder Denis Goeman. "Hij was er niet meer geplaatst."


Turkije pakt jihadist uit Molenbeek op
15 Augustus, 21:54 NOS nieuws

De Turkse politie heeft een man opgepakt die in het centrum van Istanbul een aanslag zou hebben willen plegen. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij "eerdere terroristische activiteiten in Europa".

Volgens Belgische media kwam de 24-jarige Mehdi A. uit de Brusselse gemeente Molenbeek, waar meer terroristen vandaan komen. Hij werd drie jaar internationaal gezocht.

Mehdi A. werd donderdag samen met zijn vrouw en kind opgepakt in de wijk Fatih aan de Europese oever van Istanbul. Hij zou in 2014 samen met zijn vrouw naar Syrië zijn afgereisd. Daarna kwam hij naar Istanbul om een aanslag te plegen, denken de Turkse autoriteiten.

Naar verluidt was hij een kennis van de terreurverdachten die twee jaar geleden in Verviers, ten oosten van de stad Luik, werden beschoten bij een anti-terreuractie. Daarbij kwamen twee verdachten om, één jihadist werd opgepakt.
Belg met mogelijke terreurplannen gevat in Turkije
15 Augustus, 18:54 De Tijd
18:20 De man die werd gevat door de Turkse politie is afkomstig uit Molenbeek.


"Gearresteerde Belg in Turkije gelinkt aan terroristen Verviers"
15 Augustus, 18:06 Skynet Belgie
Het Belgische vermoedelijk lid van IS dat is opgepakt in Turkije is gelinkt aan de terroristen die in Verviers werden beschoten. Dat zegt jihadexpert Montasser AlDe'emeh.


Turkse media: lichaam Joey Hoffmann gevonden in Turkije
14 Augustus, 09:18 NOS nieuws

Turkse media melden dat het lichaam van de vermiste Nederlander Joey Hoffmann is gevonden. Het nieuws is niet bevestigd door de Turkse autoriteiten.

Het lichaam zou zijn gevonden in een droge rivierbedding in de buurt van de plek waar de afgelopen tijd is gezocht, bij de plaats Silifke. De Nederlandse politie zegt dat de woordvoering over de zaak bij de Turkse politie ligt.

De politie van Overijssel twittert wel dat er een lichaam is gevonden in Turkije en dat de familie van Hoffmann daarover op verzoek van de Turkse politie is geïnformeerd.

Joey Hoffmann vertrok eind juni uit Haaksbergen naar Turkije, waar hij met een bevriend echtpaar een huis zou gaan bouwen.

Hoffman raakte begin juli vermist. Later zou het bevriende echtpaar Breukers uit Haaksbergen ook vermist zijn. Maar zij doken na enkele dagen weer op en werden door de politie gehoord over de vermissing van Hoffman.
Harderwijker gearresteerd in Turkije vanwege spandoek bij voetbalwedstrijd
13 Augustus, 17:42 Volkskrant
De Turkse politie heeft vrijdagavond op het vliegveld van Ankara de 24-jarige Turkse Nederlander Volkan Caliskan uit Harderwijk gearresteerd. Hij wordt verdacht van het verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie. Volgens zijn oudere broer Kemal Kaan (29) is Volkan overgebracht naar de Sincar-gevangenis in Ankara. Zondagmiddag had hij nog geen bezoek mogen ontvangen. Volkan is e


Turks-Nederlandse activist opgepakt in Turkije
13 Augustus, 14:42 NOS nieuws

Een 24-jarige Turks-Nederlandse activist uit Harderwijk is vorige week in Turkije opgepakt tijdens de Supercup-wedstrijd Besiktas-Konyaspor.

Volgens onderzoeksjournalist Sinan Can van BNN-VARA had Volkan Caliskan tijdens de wedstrijd een spandoek opgehangen als steunbetuiging voor Nuriye Gülmen en Semih Özakca, twee leraren die in hongerstaking zijn gegaan uit protest tegen hun ontslag. "Hij protesteerde en demonstreerde vaker mee met de leraren", zegt Can. "Hij was een activist."

Turkse media melden dat Caliskan is opgepakt voor het verspreiden van propaganda voor de extreemlinkse terroristische organisatie DHKP-C (het Revolutionair Volksbevrijdingsleger), maar volgens de oom van de opgepakte activist is dat "zeker niet" zo. Hij zegt dat Caliskan "zo nu en dan hier is, en zo nu en dan in Turkije". Hij bevestigt dat de Harderwijker zich vaker heeft ingezet voor de leraren.

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Emre Ünver meldt op Facebook dat Caliskan "gewoon heel erg deugt".
Student Ihecs opgesloten in Turkije - Emmanuel Macron gaat Erdogan ontmoeten over dossier
11 Augustus, 19:48 Skynet
De Franse president Emmanuel Macron zal een onderhoud hebben met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan, onder meer over de situatie van Loup Bureau, de Franse student aan de Brusselse journalistenschool Ihecs die sinds 26 juli opgesloten zit in Turkije. De ontmoeting zal plaatsvinden "in de komende dagen", zo meldt het Elysée aan Franceinfo.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be