NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Turkije

2News.be / Trefwoorden / Turkije

Turkije bestookt opnieuw Koerdische regio Afrin in Syrië
Gisteren, 12:00 Skynet
Na de versterking van de Koerdische regio Afrin met Syrische regeringstroepen en milities blijft het Turkse leger zijn aanvallen onverminderd voortzetten. Afgelopen nacht werden bij artilleriegeschut op de stad Afrin minstens zes mensen gewond, onder wie vier kinderen. Dat melden het Syrische Observatorium voor Mensenrechten en de Koerdische nieuwssite Hawar News. Volgens de SOHR voerden Turkse gevechtsvliegtuigen deze ochtend ook luchtaanvallen uit.


Turkije ontkent beschuldigingen van gifgasaanval op Syrische dorp Aranda
Zaterdag, 16:48 Volkskrant
Turkije zegt nooit chemische wapens te hebben gebruikt in Syrië. De ontkenning volgt op beschuldigingen van Syrisch-Koerdische troepen dat het land een gifgasaanval heeft uitgevoerd in de regio Afrin. 'Dit zijn ongegronde beschuldigingen. Turkije heeft nooit chemische wapens gebruikt. We passen tot het uiterste op de burgers tijdens operatie Olijftak', zei een diplomaat. Door de gifgasaanval zoude


Turkije roept diplomaat Nederland op het matje
Zaterdag, 15:00 NOS nieuws

Turkije roept de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland op het matje omdat een meerderheid van de Tweede Kamer de massamoord op Armeense christenen in 1915 wil erkennen als genocide. De diplomaat moet zich melden bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De gevoelige discussie over hoe de gebeurtenissen in het Ottomaanse Rijk in 1915 moeten worden genoemd speelt al jaren. Naar schatting tussen de 1 miljoen en 1,5 miljoen Armeniërs werden destijds vermoord. Turkije reageert altijd woedend als een regering of parlement de gebeurtenissen erkent als 'genocide'; zelf spreekt het van "de Armeense kwestie".

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zei deze week dat de regeringspartijen moeten uitspreken dat er sprake was van genocide en krijgt vermoedelijk steun van een meerderheid in het parlement. Voordewind wil ook dat een lid van het kabinet in april naar de herdenking in Armenië gaat.

Minister Bijleveld van Defensie zei afgelopen week al dat Turkije niet blij zal zijn met een erkenning van genocide.
Gebruikte Turkije chemische wapens in Syrië? Zes slachtoffers vertonen symptomen
Zaterdag, 08:24 Gazet v. Antwerpen

In de Koerdische enclave Afrin in Syrië - waar Turkije een offensief voert - zijn vrijdagavond zes mannen met verstikkingsverschijnselen en brandwonden overgebracht naar het grootste ziekenhuis van de regio. De directeur van het ziekenhuis, Jiwan Mohammad, kan voorlopig niet bevestigen of ze al dan niet het slachtoffers zijn van een chemische aanval. ?We hebben hun kleding bewaard voor onderzoek?, zegt hij.
Turkije veroordeelt journalisten tot levenslang voor rol bij couppoging
Vrijdag, 15:36 NOS nieuws

Een rechtbank in Istanbul heeft zes journalisten veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de mislukte coup in 2016. De zes zijn veroordeeld voor pogingen tot het omverwerpen van de regering en deelname aan een terroristische organisatie.

Volgens de rechtbank hebben de vooraanstaande journalisten banden met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens president Erdogan het brein is achter de couppoging. Hij beschouwt de Gülen-beweging als een terroristische organisatie.

Rechten geschonden

Onder de veroordeelden zijn Sahin Alpay en Mehmet Altan, over wie het Turkse hooggerechtshof vorige maand oordeelde dat ze op vrije voeten gesteld moesten worden. Ze zaten toen al ruim een jaar in voorarrest en volgens het hof werden hun 'fundamentele rechten' geschonden.

Maar volgens de Turkse minister van Justitie Bozdag handelde het hof buiten zijn mandaat door een uitspraak te doen over de twee. De lokale rechtbank in Istanbul, die de uitspraak van het hooggerechtshof zou moeten uitvoeren, weigerde na de uitspraken van Bozdag de journalisten vrij te laten.

Het negeren van de uitspraak van het hof door de rechtbank maakte veel los. Het hof is de hoogste rechtbank van het land en wat dat hof beslist, is volgens de Turkse grondwet voor iedereen bindend. Het was voor het eerst in de geschiedenis van Turkije dat een uitspraak van het Constitutionele Hof werd genegeerd.
Voorstel Turkije aan VS om samen te patrouilleren bij het Syrische Manbij, Koerden moeten zich terugtrekken
Vrijdag, 12:36 Volkskrant
President Erdogan heeft de VS voorgesteld om Turkse en Amerikaanse militairen gezamenlijk te laten patrouilleren in het gebied rond de Syrische stad Manbij. Ook moeten strijders van de Koerdische YPG, die door Ankara wordt beschouwd als een terreurgroep, zich terugtrekken ten oosten van de rivier de Eufraat. Dit voorstel, aldus een Turkse regeringsfunctionaris, is voorgelegd aan de Amerikaanse min


Turkije laat Duitse journalist Yücel vrij
Vrijdag, 12:36 NOS nieuws

In Turkije komt de Duitse journalist Deniz Yücel vrij. Dat bevestigt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, nadat de Duitse krant Die Welt het op zijn website had gemeld. Yücel is correspondent in Turkije voor Die Welt. Wanneer de journalist wordt vrijgelaten, is niet duidelijk.

Yücel, die zowel de Turkse als de Duitse nationaliteit heeft, werd vorig jaar februari gearresteerd nadat hij had gepubliceerd over gelekte e-mails van de Turkse minister van Energie. Volgens Turkije verspreidde hij daarmee "terroristische propaganda". De minister van Energie is een schoonzoon van Erdogan.

Niet uitgeleverd

Waarom Yücel wordt vrijgelaten, is niet duidelijk. In april zei Erdogan dat zolang hij president was, Yücel niet zou worden uitgeleverd aan Duitsland.

Yücel haalde vervolgens vanuit de gevangenis in een artikel fel uit naar Erdogan. "In landen als Azerbeidzjan of Wit-Rusland mag het de gewoonte zijn dat de leider van het land een verdachte persoonlijk al veroordeelt in het openbaar, en de openbaar aanklagers en rechters min of meer rechtstreekse opdrachten geeft. Maar in een beschaafd land, een met een rechtsstaat, is deze gang van zaken ongehoord", schreef hij.

Yücel had de tekst vanuit de gevangenis aan zijn advocaat gedicteerd. In het artikel eiste hij een eerlijk proces. "Ik zal deze gevangenis niet via de achterdeur, maar via de voordeur verlaten."

De spanningen tussen Turkije en Duitsland zijn sinds de arrestatie van Yücel hoog opgelopen. Begin januari spraken de landen uit de relatie te willen verbeteren.
Turkije stelt VS compromis voor over Manbij
Vrijdag, 12:00 NOS nieuws

Turkije heeft de VS een voorstel gedaan over het gebied rond de Syrische stad Manbij. Turkije wil dat de Koerdische YPG-strijders, die door de VS worden gesteund, uit Manbij verdwijnen en zich terugtrekken achter de rivier de Eufraat. Turkse en Amerikaanse troepen zouden hun plaats moeten innemen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson is op dit moment in Turkije. Hij zou het voorstel in overweging hebben genomen.

Half miljard dollar steun

De Koerdische YPG-strijders zijn bondgenoten van de VS in de strijd tegen IS. Deze week heeft de VS de Koerden nog voor een half miljard dollar aan steun beloofd. De Amerikanen hebben ook manschappen in het gebied, die de Koerden helpen.

Turkije ziet de aanwezigheid van de YPG aan de Turkse grens als een bedreiging, omdat ze bondgenoten van de PKK zouden zijn, die door Turkije, de VS en andere landen als terroristische groep wordt beschouwd.

Afspraken

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei na een gesprek met Tillerson dat er afspraken zijn gemaakt over hoe de twee NAVO-landen hun geschillen kunnen oplossen. Hij gaf geen details.

Turkije viel in januari de Koerdische enclave Afrin in Syrië binnen. Die ligt niet ver van Manbij. Tillerson zei dat Turkije het recht heeft om zijn grenzen te beschermen, maar dat de situatie niet moet escaleren.
Mattis roept Turkije op zich opnieuw te focussen op strijd tegen IS
15 Februari, 10:30 Skynet
Turkije moet zich opnieuw focussen op de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Daartoe heeft de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis opgeroepen. Door de Turkse militaire operaties in het noorden van Syrië tegen Koerdische troepen, zijn de spanningen tussen de NAVO-bondgenoten opgelopen. De VS steunen die Koerdische troepen en hebben zelf militairen in het gebied.


EU na 'gas-incident' bij Cyprus: Turkije moet goede buur zijn
12 Februari, 19:48 NOS nieuws

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft Turkije opgeroepen de territoriale integriteit van EU-lidstaten te respecteren. Hij deed dat na een telefonisch gesprek met de Cypriotische president Nicos Anastasiades.

Cyprus beschuldigde Turkije er dit weekend van met oorlogsschepen te hebben verhinderd dat een onderzoeksschip ten zuiden van het eiland proefboringen naar gas kon uitvoeren. De Cyprioten brachten Brussel en de Italiaanse regering op de hoogte. Het onderzoeksschip was van het Italiaanse olie- en gasbedrijf Eni.

Tusk zegt dat bedreigingen of andere acties gericht tegen EU-lidstaten vermeden moeten worden. Hij roept Turkije op zich te gedragen als een goede buur en geschillen vreedzaam op te lossen. De relatie tussen de EU en Turkije verslechterde na de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zondag geen melding van het blokkeren van het Eni-schip, maar sprak wel van een eenzijdige actie van de Grieks-Cyprioten die tegen het belang inging van de Turks-Cyprioten.

Sinds de Turkse invasie van 1974 is Cyprus verdeeld in een Grieks en een Turks deel. Het Griekse deel is EU-lid, het Turkse deel wordt alleen door Ankara erkend. Een poging om de kwestie de afgelopen jaren op te lossen leek kansrijk, maar lukte toch niet.

De ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen rond het verdeelde eiland zorgt al jaren voor spanningen. De Grieks-Cypriotische regering claimt de hulpbronnen rond het eiland en wil die ontginnen, maar de Turken verhinderen dat.
Nieuwe golf van arrestaties in Turkije onder critici legeroperatie
12 Februari, 16:12 NOS nieuws

In Turkije zijn in een week tijd 93 mensen opgepakt vanwege kritiek op de militaire operatie in het Syrische Afrin. Ze worden verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda. Sinds het begin van de operatie zijn 666 Turken opgepakt, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Het merendeel van de arrestanten had zich kritisch uitgelaten op sociale media. Ook zijn 192 Turken opgepakt bij protesten.

Turkije zegt dat het offensief is gericht tegen de Koerdische YPG-militie, die volgens Ankara nauwe banden onderhoudt met de Koerdische terreurbeweging PKK.

Onderzoek naar HDP-kopstuk

De Turkse justitie richt zijn pijlen ook op de Turks-Koerdsiche HDP, de op een na grootste oppositiepartij in het parlement. Tegen een van de twee partijleiders, Pervin Buldan, begint justitie een terreuronderzoek vanwege haar uitspraken op een congres over de Turkse militaire operatie.

Buldan zei gisteren dat de Afrin-operatie een aanval op Koerdische burgers inhoudt. Ook zei ze dat haar partij niet medeplichtig wil zijn aan "deze duistere en wetteloze periode in de geschiedenis van Turkije".

Turkije heeft volgens nieuwszender CNN Türk ook de voormalig leider van de Syrisch-Koerdische PYD-partij, Salih Muslim, op een lijst gezet van meestgezochte terroristen, vanwege zijn lidmaatschap van de PKK.

Hij wordt al sinds 2016 gezocht vanwege een aanslag op een militair konvooi, in februari van dat jaar in Ankara. De PYD is de belangrijkste partij in het Koerdische gebied in Noord-Syrië. De YPG-militie is er nauw mee verbonden.

De arrestaties in Turkije vanwege kritiek op 'Afrin', komen bovenop de arrestatiegolf die Turkije in gang zette na de mislukte staatsgreep in 2016. Tienduizenden militairen, politieagenten, rechters en leraren zijn opgepakt omdat ze banden zouden hebben met de Gülen-beweging.

In de ogen van de Turkse regering is dat een terreurorganisatie die achter de coup zit. Zo'n 150.000 Turken zijn om dezelfde redenen ontslagen of geschorst.
Zoektocht naar aardgas leidt tot nieuwe spanningen Cyprus en Turkije
10 Februari, 19:48 NOS nieuws

De zoektocht naar natuurlijke bronnen in de Middellandse Zee heeft tot nieuwe spanningen geleid tussen Cyprus en Turkije. De Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken Kasoulides zegt dat zes Turkse oorlogsschepen verhinderd hebben dat een Italiaans schip ten zuidoosten van de havenstad Larnaca naar nieuwe aardgasvelden zocht.

Cyprus heeft de Italiaanse regering en de Europese Unie op de hoogte gebracht van het incident.

Donderdag maakte Cyprus bekend een groot aardgasveld uit de kust van de havenstad Pafos te hebben ontdekt. De Italiaanse onderneming ENI, die boringen doet in het gebied, bevestigde de vondst. De aardgas zou "van excellente kwaliteit" zijn en deskundigen vermoeden dat een omvang heeft 75 miljard kubieke meter. Nader onderzoek is nodig.

Verdeeld Cyprus

Cyprus is sinds 1974, na een militaire staatsgreep in Griekenland en en interventie door het Turkse leger, verdeeld in een noordelijk Turks en een zuidelijk Grieks deel. Het zuiden is de door de EU erkende republiek Cyprus. Turkije erkent die republiek niet. Zolang de kwestie Cyprus niet is opgelost, probeert Turkije de winning van aardgas bij Cyprus tegen te houden. De proefboringen leidden al eerder tot spanningen.

De kwestie leek vorig jaar dicht bij een oplossing, maar de onderhandelingen liepen stuk.
'Turkije wil over zes maanden eigen chatapp publiek beschikbaar maken'
9 Februari, 18:42 Tweakers
Turkije heeft deze week voor bepaalde organisaties een eigen chatapp uitgebracht onder de naam PttMessenger. De software moet over een half jaar publiekelijk beschikbaar zijn en concurreren met diensten als WhatsApp. Critici vrezen voor het in de gaten houden van communicatie.


Turkije voldoet naar eigen zeggen aan alle criteria voor Europese visumvrijstelling
7 Februari, 15:54 Skynet
Turkije voldoet naar eigen zeggen aan alle eisen voor een Europese visumvrijstelling. "De voorgeschreven 72 criteria voor de concretisering van een visumakkoord werden voltooid en vandaag door ons ministerie van Buitenlandse Zaken naar alle EU-agentschappen verstuurd", zei de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, vandaag in Ankara.


Turkije hoopt op "nieuwe bladzijde" in betrekkingen met Duitsland
7 Februari, 15:18 Skynet
De Turkse regering hoopt op een "nieuwe bladzijde in Turks-Duitse relaties", zei de presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin vandaag. De Duitse partijen CDU, CSU en SPD zijn het vandaag eens geworden over een regeringscoalitie.


De wereld verandert voor je ogen: Bulgarije en Turkije zijn van plaats verwisseld
6 Februari, 19:12 Volkskrant
Een van de weinige voordelen van het ouder worden is dat je de wereld onder je ogen ziet veranderen. Zelf blijf je - naar je eigen gevoel - veelal dezelfde, maar de wereld om je heen is op een gegeven moment onherkenbaar geworden. De wereld van mijn jeugd ontvouwde zich tijdens de vakanties en strekte zich uit van Noorwegen tot Turkije. De meeste herinneringen bewaar ik aan een liftreis via de Bal


Nederlandse ambassadeur Turkije wordt teruggetrokken
5 Februari, 12:00 NOS nieuws

Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug, omdat er nog steeds geen oplossing is voor het conflict tussen beide landen. "De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden", zegt minister Zijlstra.

Het gaat om een formaliteit, want Nederland had al sinds maart vorig jaar geen ambassadeur meer in Ankara.

De relatie tussen de landen stond toen al zwaar onder druk. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, dat moest leiden tot meer macht voor president Erdogan.

Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet in Nederland landen en de Turkse minister van Familiezaken, die per auto uit Duitsland kwam moest het land onder politiebegeleiding verlaten. De Turken waren daar boos over.

Nederland riep Turkije afgelopen maand ook op om terughoudend te zijn bij de operatie tegen Koerdische milities in Noordwest-Syrië. "Het grootschalige ingrijpen dat nu lijkt plaats te vinden, daar zijn wij zeer bezorgd over", zei de minister toen in Brussel.

Het is opvallend dat twee NAVO-bondgenoten er niet in slagen het hardnekkige conflict uit de wereld te krijgen. Minister Zijlstra meldt dat zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, Den Haag ook geen toestemming zal geven voor het aantreden van een nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland. "Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht", aldus Zijlstra.

Ook de gesprekken met Turkije liggen hiermee voorlopig stil, benadrukt Zijlstra.
Turkije waarschuwt Amerikaanse soldaten in noorden van Syrië

Turkije heeft er zondag opnieuw mee gedreigd om zijn offensief in het noorden van Syrië uit te breiden naar Manbij en ten oosten van de Eufraat. Ankara heeft de Amerikaanse soldaten die in dat gebied zitten, gewaarschuwd dat ze een doelwit kunnen worden als ze het ?terroristische uniform? dragen. De Olijftak-operatie in het noorden van Syrië is gericht tegen de Koerdische YPG-militie. Ankara beschouwt de groep als terroristisch.
De aanval van Turkije op Afrin maakt Koerden in Nederland ongerust: 'Ik slaap misschien drie uur per nacht'
3 Februari, 03:36 Volkskrant
Sinds Turkije op 20 januari de aanval heeft geopend op de Syrische provincie Afrin, doen de Koerden in Nederland uit die regio geen oog meer dicht. Met smartphones zitten ze voor de televisie te wachten op elke snipper nieuws. Amina laat een filmpje zien op haar smartphone. Ze heeft het toegestuurd gekregen van haar familie in het dorpje Mirkan in de Syrisch-Koerdische regio Afrin, aan de zuidgren


Rechter: Turkije moet voorzitter Amnesty International Turkije vrijlaten
31 Januari, 19:12 Volkskrant
Een Turkse rechtbank heeft de vrijlating bevolen van de opgepakte voorzitter van Amnesty International in Turkije, Taner Kiliç. Dat heeft zijn advocaat gemeld. De man zat sinds juni vorig jaar in voorarrest op verdenking van steun aan terroristische groeperingen. Het proces tegen Kiliç gaat wel verder. Volgens de aanklagers heeft Kiliç destijds de berichten-app ByLock gedownload, waarmee aanhanger

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be