NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Terugtrekking

2News.be / Trefwoorden / Terugtrekking

Exxonmobil wil toch rechtszaak tegen klimaatvoorstel ondanks terugtrekking
6 Februari, 00:04 NU.NL - Economie
Exxonmobil gaat door met de rechtszaak tegen een klimaatvoorstel van twee activistische aandeelhouders, ondanks dat het voorstel al is ingetrokken. Het olieconcern spande die zaak aan om te voorkomen dat aandeelhouders konden stemmen op het voorstel.


Marcello Lotti reageert met onbegrip op terugtrekking Target Competition uit TCR Europe
24 Juli 2023, 00:01 Autosport
In een verklaring reageert WSC-CEO Marcello Lotti scherp op het besluit van Target Competition om de Hyundai Elantra-auto's van Du?an Borkovi? en Marco Butti onmiddellijk terug te trekken uit het TCR Europe-evenement in Le Castellet. Het Italiaanse team gaf zaterdag na afloop van de kwalificatiesessie te kennen zich niet te kunnen vinden in de Balance of Performance voor hun Hyundai's Elantra N.

Lees meer: Marcello Lotti reageert met onbegrip op terugtrekking Target Competition uit TCR Europe


Mali vraagt "onverwijlde terugtrekking" van VN-missie
17 Juni 2023, 00:05 Skynet Buitenland
De Malinese minister van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties "de onverwijlde terugtrekking" van de VN-missie uit zijn land gevraagd. Hij hekelde het "falen" om te reageren op de veiligheidsuitdagingen.


Marcello Lotti's (WSC) geeft commentaar op de terugtrekking van Lynk & Co
6 Augustus 2022, 00:03 Autosport
Na het besluit van Lynk & Co Cyan Racing om zich terug te trekken uit de resterende evenementen van het FIA WTCR 2022, liet een reactie van WSC Group-voorzitter Marcello Lotti niet lang op zich wachten. WSC Group is het orgaan achter het TCR-concept en tevens eigenaar van het TCR-merk en de technische voorschriften ervan.

Lees meer: Marcello Lotti's (WSC) geeft commentaar op de terugtrekking van Lynk & Co


PVDA hekelt terugtrekking belastingdecreet door Waalse regering
9 December 2021, 00:01 Skynet Belgie
"Wie leidt de Waalse regering?". Die vraag heeft PVDA-fractieleider Germain Mugemangango woensdag tijdens het vragenuurtje in het Waalse parlement opgeworpen. De vraag kan volgens hem gesteld worden nu een ontwerpdecreet van de MR- minister van Begroting Jean-Luc Crucke voor een meer rechtvaardige belasting wordt ingetrokken nadat die klaarblijkelijk werd teruggefloten door zijn eigen partij.


31 Augustus 2021, 00:03 Skynet Buitenland
Taliban aan de macht - Taliban vieren terugtrekking VS
31 Augustus 2021, 00:03 Skynet
De radicaalislamitische taliban heeft het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen uit Afghanistan gevierd als "historisch". Taliban-woordvoerder Zabihoellah Moedjahid zegt dat het land nu weer "volledig onafhankelijk" is.


Afghaanse president wijt verslechterende militaire situatie aan "abrupte" terugtrekking VS
3 Augustus 2021, 00:05 Skynet Buitenland
Dat de militaire situatie in Afghanistan verslechtert, is te wijten aan het "abrupte" besluit van de Verenigde Staten om alle Amerikaanse troepen uit het land terug te trekken. Dat zei de Afghaanse president Ashraf Ghani maandag in een toespraak in het parlement.


Simone Biles wijt terugtrekking uit teamfinale aan "demonen in haar hoofd"
28 Juli 2021, 00:00 Skynet Sport
De Amerikaanse Simone Biles, superster van de turnsport, heeft tekst en uitleg gegeven bij haar terugtrekking uit de finale van de teamfinale dinsdag op de Olympische Spelen in Tokio. Ze kreeg te maken met "demonen in haar hoofd".


Duizenden Turken betogen tegen terugtrekking verdrag vrouwenrechten
3 Juli 2021, 00:08 Volkskrant
In diverse steden in Turkije zijn donderdagavond duizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen de Turkse terugtrekking uit de Istanbul-Conventie, een internationaal verdrag dat vrouwen moet beschermen tegen geweld.


Trump beslist over de Iran-deal. Wat willen andere landen?
8 Mei 2018, 10:30 NOS nieuws

Om 20.00 uur zijn alle ogen gericht op het Witte Huis, waar president Trump zijn besluit bekendmaakt over de toekomst van het nucleaire akkoord met Iran. Die zogenoemde Iran-deal werd in 2015 gesloten, onder Trumps voorganger Obama. Kern ervan is dat Iran belooft het kernwapenprogramma af te bouwen. In ruil daarvoor trekt het Westen de economische sancties tegen het land in.

Alles wijst erop dat de Amerikaanse president de Verenigde Staten nu wil terugtrekken uit het akkoord. Wat betekent dat voor de andere landen die erbij betrokken zijn? En wat willen zij van Iran? Onze correspondenten leggen het uit.

We beginnen in Iran zelf, het land dat het middelpunt is van het akkoord.

Iran wil dat de deal blijft én dat de Amerikanen zich aan de afspraken gaan houden zoals die destijds gemaakt zijn. Zo is het nu, door Amerikaanse regelgeving, bijvoorbeeld nog steeds niet mogelijk om geld van en naar Iran over te maken. Iran vindt die druk die de Amerikaanse president Trump op het land houdt oneerlijk. Want het akkoord is immers al gesloten.

Daarnaast roept Iran Europese landen op om zich in te zetten om de deal te behouden. Want als dat niet gebeurt, heeft Iran een heel groot probleem. Dan zullen namelijk veel Amerikaanse sancties die zijn opgeheven, juist weer worden ingesteld. Bijvoorbeeld de sancties op de Iraanse Centrale Bank. Mocht Amerika die sancties weer willen instellen, dan zou dat betekenen dat geen enkel Europees of Aziatisch bedrijf nog zaken kan doen met Iran. De kans is dan groot dat de Iraanse munt zal instorten, wat het voor de leiders van het land heel lastig zal maken.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn al weken bezig Trump te bewerken. President Macron, bondskanselier Merkel, de Britse minister Johnson: allemaal gingen ze langs in het Witte Huis. De landen proberen Trump zo ver te krijgen om samen nieuwe sancties tegen Iran af te kondigen. Die stevigere aanpak zou moeten voorkomen dat Trump de hele deal opblaast.

Maar het allerliefste zouden de EU-landen willen dat er helemaal niets verandert. Ze vinden de huidige afspraken met Iran niet ideaal, maar wel de beste weg naar ontwapening. Als Trump het akkoord opzegt, vrezen ze nieuwe instabiliteit in het Midden-Oosten met mogelijk vluchtelingenstromen tot gevolg.

Daarnaast vrezen ze dat het einde van de Iran-deal veel geld gaat kosten. Nadat de sancties in 2015 werden verlicht, investeerden de Europese landen ruim 20 miljard euro per jaar in de Iraanse economie. Die investeringen, vooral in de olie- en landbouwsector, zouden dan waardeloos kunnen worden.

Maar er zijn - naast Amerika - nog meer landen die niets liever willen dan dat de Iran-deal opzeggen. Éen van die felle tegenstanders is, vanaf het begin, de Israëlische premier Netanyahu. Hij heeft er dan ook alles aan gedaan om het akkoord te voorkomen. Netanyahu vloog in 2015 zelfs naar Washington om het Amerikaanse Congres ervan te overtuigen de deal een halt toe te roepen, zonder zijn bezoek van tevoren aan te kondigen bij president Obama.

Je zou zeggen: het is voor Israël, als aartsvijand van Iran, toch juist gunstig dat er een deal is waarmee Irans nucleaire macht wordt ingeperkt. Maar Netanyahu gelooft dat Iran niet te vertrouwen is. Hij denkt dat het islamitische land nu de kans grijpt om zijn macht te vergroten in het Midden-Oosten en uiteindelijk, als de restricties worden opgeheven, ook nucleaire wapens te gaan ontwikkelen. En hij gelooft dat de controles van het Internationaal Atoomenergieagentschap niet grondig genoeg kunnen worden uitgevoerd.

In een poging om president Trump te overtuigen de deal te schrappen, kwam Netanyahu onlangs met een uitgebreide presentatie van geheime documenten die de Mossad uit Iran heeft gestolen. Uit die documenten blijkt, volgens Netanyahu, dat Iran heeft gelogen over zijn nucleaire programma in het verleden. Weinig nieuws, zeggen veel experts. Maar voor Netanyahu is het vooral belangrijk of de presentatie Trump over de streep trekt.

Netanyahu is bang voor wat er over een aantal jaar gaat gebeuren, als de restricties die zijn opgelegd aan Iran aflopen. Nu heeft hij een vriend in het Witte Huis, iemand die het akkoord ook slecht vindt. Daarom ziet hij dit als hèt moment om de Iran-deal uit de wereld te helpen. Hij hoopt dus dat Trump de afspraken met Iran schrapt, en dat er hardere maatregelen voor in de plaats gaan komen.

Ook Saudi-Arabië hoopt op het einde van de Iran-deal. Het land oefent deze dagen druk uit op Trump, onder meer door te dreigen zelf nucleaire wapens te gaan ontwikkelen. "Saudi-Arabië wil geen nucleaire bom ontwikkelen of aanschaffen, maar als Iran er een ontwikkelt, zullen wij zonder twijfel zo snel mogelijk volgen", zei de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman tegen CBS tijdens zijn recente bezoek aan de Verenigde Staten.

Iran is de aartsvijand van de Saudi's. De landen zijn op verschillende plekken met elkaar in oorlog: zo steunen ze allebei strijdgroepen in Syrië, Jemen en Irak. De Iran-deal was slecht nieuws voor Saudi-Arabië. De afschaffing of versoepeling van de sancties en de verbetering van de banden met het Westen, leidde tot een betere positie van Iran in de wereld, het land dat Saudi Arabië om ideologische en geopolitieke redenen op alle manieren probeert te bestrijden.

Bin Salman en Trump lijken goed door een deur te kunnen. Trumps eerste buitenlandse bezoek als Amerikaanse president bracht hij aan Saudi-Arabië. Bin Salman ging eerder dit jaar voor zelfs twintig dagen naar de Verenigde Staten. Deze week zal duidelijk worden of de Saudische kroonprins echt op zijn Amerikaanse vriend kan rekenen.

En als laatst kijken we naar de man die de wereld vanavond met spanning zal beluisteren; de Amerikaanse president Trump.

"Dit is de laatste kans." Dit ultimatum sprak president Trump uit toen hij in januari zijn handtekening zette onder een driemaandelijkse verlenging van het nucleaire akkoord. Hij deed het met duidelijke tegenzin: Trump zou de deal het liefst in stukken scheuren. Na diplomatieke druk van Europese bondgenoten ging hij alsnog overstag met een verlenging.

Maar of dat nu ook zo is? Trump liet toen al duidelijk blijken dat het de laatste verlenging zou zijn, tenzij Iran met nieuwe concessies over de brug komt. Hij wilde toen Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië de kans geven om de "terrible flaws" van de bestaande deal te herstellen. "Maar als er geen nieuwe deal komt, dan gaan we weer sancties instellen." De deadline lag op 12 mei, maar de president heeft kennelijk al een besluit genomen.

Wat kan hem tevreden stellen? De Amerikanen hebben aangegeven dat ze Teheran nieuwe beperkingen wil opleggen. Zo moet het raketprogramma van Iran, dat nu nog buiten de oorspronkelijke deal valt, aan banden worden gelegd. Ook eist Washington dat de wapeninspecteurs vaker controles uitvoeren, ook op locaties die nog niet bezocht zijn door het Internationale Atoom en Energie Agentschap (IAEA).

Tot slot heeft het Witte Huis grote moeite met de zogeheten 'sunset clauses'. Delen van het akkoord lopen af na een bepaalde termijn, variërend van tien tot vijftien jaar. In 2025 loopt de eerste termijn al af. "Zeven jaar is al morgen", schamperde Trump eerder deze week nog.

Vanavond moet dus blijken of alles bij het oude blijft, of niet. Om 20.00 uur weten we het.




Tientallen doden bij nieuw geweld in Douma in Oost-Ghouta
6 April 2018, 18:42 NOS nieuws

Bij nieuwe bombardementen en een grondoffensief zijn in de Syrische stad Douma zeker 36 doden gevallen. In de stad bieden de rebellen van het Leger van de Islam (Jaish al-Islam) nog verzet tegen het leger van president Assad en zijn bondgenoten. De rest van de regio Oost-Ghouta is heroverd op de rebellen.

Een wapenstilstand van bijna twee weken werd beëindigd omdat er onenigheid was over de verdere evacuatie van rebellen. De door Saudi-Arabië gesteunde strijders van het Leger van de Islam stelden nieuwe eisen aan de evacuatie.

Helikopters met flyers

Volgens sommige bronnen willen de rebellen de stad helemaal niet verlaten en willen ze doorstrijden. Eerder deze week zijn wel honderden rebellen en hun gezinnen vertrokken.

Vanochtend vlogen helikopters over de stad, die flyers uitgooien waarin de rebellen werd opgeroepen de stad te verlaten en naar Jarablus te gaan of de wapens in te leveren in ruil voor amnestie. De stad, waar nog tienduizenden mensen wonen, werd vervolgens zwaar bestookt vanuit de lucht en vanaf de grond.




Trump neemt 'heel snel' een besluit over terugtrekking Amerikaanse troepen uit Syrië
4 April 2018, 10:48 Volkskrant
President Trump neemt 'heel snel' een besluit over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië. De president verklaarde dinsdag opnieuw dat hij de militaire operaties in Syrië wil beëindigen nu Islamitische Staat (IS) veel terrein heeft verloren. Zijn adviseurs en militaire leiders vinden het echter veel te vroeg om de eenheden uit Syrië te halen. Het is de tweede keer in bijna een week


Trump belooft snelle terugtrekking van VS uit Syrië
30 Maart 2018, 10:30 Skynet
De Amerikaanse president Donald Trump wil zijn soldaten "zeer binnenkort" terugtrekken uit de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft hij gisterenavond (lokale tijd) verrassend aangekondigd tijdens een toespraak over infrastructuur in Richfield, in de Amerikaanse staat Ohio.


Verslagen rebellen verlaten dorp in Oost-Ghouta
22 Maart 2018, 19:48 NOS nieuws

In het Syrische dorp Harasta, in de rebellenenclave Oost-Ghouta, is een evacuatie begonnen van rebellen en burgers. In het kader van een overeenkomst met de Syrische regering worden volgens staatsmedia zo'n 1500 strijders en burgers naar de provincie Idlib gebracht, die in handen is van de rebellen.

Oost-Ghouta, een van de laatste rebellenbolwerken in Syrië, ligt al weken zwaar onder vuur. Het leger wint steeds meer terrein, wat volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten tot 1500 burgerdoden heeft geleid. Tienduizenden mensen zijn het geweld ontvlucht.

In het dorp Harasta is nu voor zover bekend voor het eerst sprake van een officiële overgave van de rebellen. De groepering Ahrar-al-Sham heeft de deal met de regering gesloten.

Bussen

Op de staatstelevisie zijn beelden te zien van witte bussen waarin mensen worden weggereden. Volgens de regering is het de bedoeling dat 1480 mensen, onder wie 600 strijders, worden geëvacueerd.

Na het vertrek van de rebellen zal het leger Harasta innemen. Het vanuit Engeland opererende Observatorium zegt dat de rebellen nog 20 procent van Oost-Ghouta in handen hebben. Daaronder is Douma, de dichtstbevolkte stad van de enclave.

Dodelijke luchtaanval

Er zijn berichten dat in de rebellenprovincie Idlib vandaag veel doden zijn gevallen bij een luchtaanval. Een drukke markt in het dorp Harem zou zijn getroffen. Volgens het Observatorium eiste de aanval zeker 28 levens.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn