NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Tata


Tata Steel sluit hoogovens in Wales: 2.800 banen gaan verloren
22 Januari, 00:07 Skynet Economie
Het Indiase staalconcern Tata Steel heeft vrijdag bevestigd dat het van plan is om hoogovens te sluiten in zijn fabriek in Port Talbot, in Wales. Daarbij gaan tot 2.800 banen verloren.


NU+ | Tata Steel-directeur: 'Ik heb mijn moreel kompas bijgesteld'
8 December 2023, 00:02 NU.NL - Economie
Er is geen sprake van dat Tata Steel pas milieumaatregelen neemt als de overheid ingrijpt. "We kunnen proactiever zijn. Dat herken ik wel", zegt directeur Hans van den Berg. Maar van de harde kritiek van de toezichthouder neemt hij afstand.


Tata Steel houdt zich nog altijd niet aan vergeten milieuafspraken uit 1992
24 November 2023, 00:04 NU.NL - Economie
Tata Steel houdt zich nog altijd niet aan milieuafspraken die de staalfabriek en branchegenoten in 1992 maakten met de overheid. De metaalsector heeft de doelen voor onder meer fijnstof en stikstof nog steeds niet gehaald, blijkt uit onderzoek van NU.nl.


RIVM wilde giftig Tata-stof 30 jaar geleden al onderzoeken, maar miste zijn kans
16 November 2023, 00:07 NU.NL - Economie
Het RIVM stelde ruim dertig jaar geleden al voor om onderzoek te doen naar de grafietregens in de omgeving van Tata Steel, blijkt uit onderzoek van NU.nl. Doordat het onderzoek nooit werd uitgevoerd, hoorden omwonenden pas in 2019 dat er schadelijke stoffen in zaten.


Podcast | Tata's ijzeren greep (deel 2): 'Omgeving ademde letterlijk Hoogovens'
9 November 2023, 00:02 NU.NL - Economie
We gaan vijftig jaar terug in de tijd en horen hoe de hele omgeving toen Hoogovens ademde - letterlijk en figuurlijk. In vrijwel elk gezin in de IJmond lijkt wel iemand voor het bedrijf te werken. Het jaarlijkse hoogtepunt is de trotse onthulling van het kerstpakket.


Toen Tata Steel nog Hoogovens was: 'Grootste zorg omwonenden was vieze auto'
9 November 2023, 00:02 NU.NL - Economie
Voordat Tata Steel een van de controversieelste bedrijven van Nederland werd, was de staalfabriek juist zeer geliefd bij omwonenden. "Nederland was verzuild. En in de IJmond kun je zeggen dat Hoogovens een soort eigen zuil had", vertelt een ex-medewerker.


Provincie stond jarenlang toe dat Tata-fabriek kankerverwekkende stoffen lekte
2 November 2023, 00:03 NU.NL - Economie
De provincie Noord-Holland heeft meer dan twee decennia lang toegestaan dat er te veel kankerverwekkende stoffen uit een fabriek van Tata Steel lekten. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl voor de podcast Tata?s ijzeren greep.


Podcast | Tata's ijzeren greep (deel 1): 'Werd uitgelachen door rechercheur'
2 November 2023, 00:02 NU.NL - Economie
In deze eerste aflevering van Tata's ijzeren greep geven omwonenden van Tata Steel een rondleiding langs de staalfabriek. Ze leggen in de duinen uit wat we allemaal zien en wat zij daarvan merken. En met een magneet ondervinden we zelf wat voor vervuiling er vanaf het terrein naar de omgeving waait.


RIVM: direct verband tussen uitstoot Tata Steel en kans op ziekte
23 September 2023, 00:05 NOS nieuws

Mensen die in de IJmond wonen, hebben meer kans om ziek te worden door de uitstoot van Tata Steel. Dat concludeert het RIVM in een omvangrijk rapport.

Het instituut zegt dat voor het eerst is gekeken naar de uitstoot van alle bedrijfsonderdelen die leiden tot gezondheidsklachten. Eerdere onderzoeken van onder andere het RIVM en de GGD gingen over een deel van het bedrijf of een deel van de uitstoot. Door ook kennis en technieken uit verschillende disciplines te combineren, ontstaat nu een nieuw beeld van de risico's om ziek te worden in de buurt van de staalfabriek.

Nog niet eerder werd op deze schaal een direct verband aangetoond. Vooral inwoners van Wijk aan Zee hebben met veel overlast te maken. Door de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door de fabriek leven mensen die in Wijk aan Zee wonen gemiddeld 2,5 maand minder lang. "Tata Steel levert een aanzienlijke bijdrage van die stoffen aan luchtconcentraties in de omgeving, soms met wel tientallen procenten", zegt onderzoeker Leendert Gooijer van het RIVM.

Ook inwoners van Velsen-Noord, IJmuiden, Beverwijk en Heemskerk hebben kans op een verminderde gezondheid. Bij die laatste plaats is het risico het laagst, met een halve maand kortere levensverwachting.

Het RIVM keek naar de uitstoot die Tata Steel op dit moment produceert en legde dat op de toekomstige situatie waarbij mensen levenslang worden blootgesteld aan de stoffen.

Longkanker en astma

Naast de kortere levensverwachting hebben inwoners van Wijk aan Zee ook tot 4 procent meer kans op longkanker. Kinderen in plaatsen rond Tata Steel hebben meer kans op astma en de uitstoot kan volgens het onderzoeksinstituut ook leiden tot neurologische schade met IQ-verlies tot gevolg.

De directie van het bedrijf zegt in een reactie "geraakt" te zijn door de bevindingen van het RIVM. Volgens Tata Steel zijn er al veel verbeteringen doorgevoerd: "We hebben een breed pakket ingezet om dingen aan te pakken en dat is zichtbaar in dit rapport", zegt Ruth van de Moesdijk, directeur van de afdeling HSSE (Health, Safety, Security and Environment). "De uitstoot van fijnstof is de afgelopen jaren verminderd. Het rapport laat zien dat onze uitstoot voldoet aan wettelijke grenswaarden."

Tata Steel wil ook de komende jaren doorgaan met staalproductie in de IJmond. Het bedrijf wil met alle betrokken partijen in gesprek "om samen de volgende stappen te zetten".

'Niet acceptabel'

Verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen vindt de uitkomsten van het rapport niet acceptabel: "Dat er zoveel gezondheidsverlies is op basis van de activiteiten van de industrie betekent dat wij ook een zorgplicht voelen om te kijken hoe we het kunnen verbeteren."

Voor de Dorpsraad Wijk aan Zee bevestigt dit rapport de vermoedens die zij al lange tijd hadden. Zij vinden dat de politiek moet ingrijpen door een deel van de fabriek direct te sluiten.

Dat gaat de staatssecretaris niet meteen doen: "Ik snap dat mensen heel erg geschrokken zijn, maar ik hoop ook dat ze zien dat er wel stappen worden gezet."

Het kabinet gaat met een expertgroep kijken naar voorstellen op maat, om de gezondheid van omwonenden te verbeteren. Ook geeft Heijnen aan dat er nog wordt gekeken naar een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In reactie daarop zouden de regels voor Tata Steel strenger kunnen worden.




Zorgen over 'zeer ongewenste' vertraging in vergroeningsplan Tata Steel
19 Juli 2023, 00:08 NU.NL - Economie
Het kabinet maakt zich zorgen over vertraging bij de vergroening van Tata Steel. Ook de omgevingsdienst die toezicht houdt op de staalfabriek in IJmuiden, vreest dat "een significant aantal risico's" de klimaatplannen van het bedrijf bedreigen.


Twee fabrieken Tata Steel per direct onder verscherpt toezicht
21 Juni 2023, 00:05 NOS nieuws

De twee kooksgasfabrieken van Tata Steel komen per direct onder verscherpt toezicht te staan. Dat schrijft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die ziet dat problemen bij de vervuilende installaties "zich opstapelen".

Zo is het aantal ongewone voorvallen afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd. Het gaat om twee fabrieken van de staalproducent die zo snel mogelijk aan milieueisen moeten voldoen met het oog op de gezondheid van de omwonenden.

Tata moet een verbeterplan opstellen en elke maand rapporteren over de voortgang. Bij onvoldoende verbetering zegt de omgevingsdienst extra maatregelen te zullen nemen zoals het opleggen van meer dwangsommen of het intrekken van vergunningen.

Geen einddatum

In een kooksgasfabriek wordt steenkool ontdaan van gas. De omgevingsdienst heeft het in een brief over verouderde installaties. Met name over kooksgasfabriek 2 zijn al jaren klachten, onder meer over stankoverlast.

"Tata Steel moet er nu echt scheppen bovenop doen", zegt een woordvoerder van de omgevingsdienst. "We hangen hier geen einddatum aan. Op enig moment zullen we wel evalueren. In eerste instantie willen we sterke verbetering zien."

Een woordvoerder van Tata Steel zegt verbaasd te zijn over het verscherpte toezicht. "Omdat het intensieve toezicht dat er was, juist in oktober 2021 is gestopt. Daarbij zijn de emissies bij een van de twee kooksgasfabrieken juist gehalveerd, en ook de geur- en stofuitstoot zijn er afgenomen."

Hij erkent wel dat verbetering mogelijk is. "Maar in onze ogen vertekent nu het beeld: het aantal meldingen over voorvallen is toegenomen omdat wij zijn overgestapt op een nieuwe meetmethode. We willen snel in gesprek met de Omgevingsdienst voor een nadere toelichting."

Voorvallen

Tata Steel is verplicht om voorvallen te melden die afwijken van het normale bedrijfsproces en die een nadelig gevolg kunnen hebben voor het milieu. Tussen juni 2022 en juni 2023 ontving de omgevingsdienst 1236 meldingen tegenover 268 meldingen in dezelfde periode een jaar eerder. Hiervoor kreeg Tata Steel eerder al een waarschuwing.

De omgevingsdienst legt Tata Steel ook een dwangsom op van 160.000 euro. Die komt voort uit een aangifte eerder dit jaar door de dienst dat de stofmonitoring van het bedrijf niet aan de wettelijke eisen voldoet. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of de staalfabrikant zich houdt aan de uitstootnorm voor stof.

Eerder dit jaar kreeg de staalproducent al twee boetes van in totaal 110.000 euro. Volgens de rechtbank in Amsterdam was bewezen dat het bedrijf milieuregels niet heeft nageleefd.




Omwonenden Tata Steel opnieuw naar de rechter voor schonere lucht
18 Juni 2023, 00:05 NU.NL - Economie
Bewoners uit de omgeving van Tata Steel starten een nieuwe rechtszaak tegen de provincie Noord-Holland. Ze vinden dat het provinciebestuur harder moet optreden tegen de vervuiling van de staalfabriek in IJmuiden.


Tata Steel vecht cameratoezicht op rookwolken aan bij rechter
29 Maart 2023, 00:31 NU.NL - Economie
Tata Steel stapt naar de rechter om cameratoezicht op de staalfabriek te laten verbieden. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft camera's opgehangen om schadelijke rookwolken te registreren. Maar volgens de staalproducent is de privacy van medewerkers nu in gevaar.


Veel schadelijke stoffen rond Tata Steel: 'Maatregelen hebben nog geen effect'
29 Maart 2023, 00:31 NU.NL - Economie
In de omgeving van Tata Steel blijven veel schadelijke stoffen neerdalen. De afgelopen jaren is geen sprake geweest van een duidelijke verbetering, meldt het RIVM dinsdag na herhaling van eerder onderzoek. Het gezondheidsinstituut roept op dit in de komende jaren te blijven onderzoeken, maar heeft die opdracht nog niet gekregen.


Camera's gaan schadelijke uitstoot Tata Steel in de gaten houden
24 Februari 2023, 00:03 NU.NL - Economie
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied hangt woensdagmiddag camera's op die het toezicht op Tata Steel moeten verbeteren. De camera's filmen de staalfabriek in IJmuiden vanaf een afstand om zo opvallende rookwolken in de gaten te houden.


Voormalige milieu-inspecteur gaat aan de slag bij Tata Steel
6 Februari 2023, 01:03 NU.NL - Economie
Een milieu-inspecteur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied werkt sinds 1 januari bij Tata Steel, meldt de Volkskrant donderdag. Ze was bij de omgevingsdienst lid van het team dat toezicht houdt op Tata Steel.


OM eist 100.000 euro boete voor Tata Steel vanwege gevaarlijke stofwolken
25 December 2022, 00:02 NU.NL - Economie
Justitie eist voor de rechtbank Amsterdam een boete van 100.000 euro voor staalconcern Tata Steel vanwege verspreiding van gevaarlijke stofwolken en het lozen van afvalwater. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de staalfabrikant in IJmuiden de milieuregels overtreden.


Tata Steel moet aan strengere eisen voldoen
11 December 2022, 00:06 NU.NL - Economie
Staalfabrikant Tata Steel moet nog minder schadelijke stoffen gaan uitstoten. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied wil de vergunning van een van de IJmuidense fabrieken van het bedrijf aanscherpen. Dat moet de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en stof omlaagbrengen.


Metingen RIVM: schadelijke neerslag in omgeving Tata niet afgenomen
17 November 2022, 00:07 NOS nieuws

In het stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel zijn opnieuw hoge waarden van kankerverwekkende stoffen (PAK's) en lood gevonden. Dat gebeurde bij metingen die het RIVM dit voorjaar deed. De hoeveelheden komen over de hele linie overeen met de uitslagen van eenzelfde onderzoek twee jaar geleden.

Wel zijn er verschillen tussen de plaatsen in de omgeving van Tata Steel. Zo zijn in Wijk aan Zee de hoeveelheden kankerverwekkende stoffen en metalen lager dan twee jaar terug, en zijn ze in Beverwijk juist hoger. In Velsen en IJmuiden werd relatief veel lood gevonden. Het RIVM wijt dat aan het weer, met name de wind.

Het RIVM concludeert dus dat net als in 2020 dat de neerslag van kankerverwekkende stoffen en metalen in de regio hoog is, en ook dat Tata substantieel bijdraagt aan de neerslag van die stoffen. Maar door andere weersomstandigheden is de ruimtelijke verdeling anders, zegt het Instituut. Ook kunnen er andere bronnen zijn - bijvoorbeeld andere bedrijven in de regio - die bijdragen aan de uitstoot. Aan de neerslag valt namelijk niet te zien van welk bedrijf het afkomstig is.

Daarom kan het RIVM nog geen uitspraak doen over een af- of toename van kankerverwekkende stoffen en metalen van Tata Steel. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat daarin mee en zegt dat langduriger onderzoek nodig is.

Uitstoot PAK gehalveerd

Tata Steel zegt in een reactie dat het bezig is met het terugdringen van de uitstoot van geluid, geur, stof en zware metalen. Vorige week meldde Tata nog dat het de uitstoot van kankerverwekkende stoffen sinds 2019 met de helft heeft teruggedrongen. Ook zouden de geuremissies bij de Kooks- en Gasfabriek 2 en Staalfabriek meer dan gehalveerd zijn. Dat onderzoek is volgens Tata Steel uitgevoerd door gecertificeerde bureaus.

Dat onderzoek ging over de uitstoot, terwijl deze RIVM-metingen gaan over de neerslag van stoffen. Hoeveel van de uitstoot neerslaat, en waar dat gebeurt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kenmerken van de stoffen die worden uitgestoten, het weer en op welke hoogte de uitstoot plaatsvindt.

"Het is niet onmogelijk dat er een reductie heeft plaatsgevonden", zegt een RIVM-onderzoeker, "Maar dat zie je niet terug in de neerslag van deze stoffen in de omgeving van Tata."

Tata zegt flinke vooruitgang te hebben geboekt met het verminderen van de uitstoot. Een woordvoerder: "Natuurlijk gaan we door. We hebben grote ambities voor de komende jaren."

Ook zegt de staalfabrikant te begrijpen dat mensen zich zorgen maken over hun gezondheid: "Dat lezen we online en offline, ook als we met omwonenden spreken. Het overgrote deel van onze medewerkers en contractors woont in de regio. We hebben een gemeenschappelijk doel: een schone leefomgeving. Wij doen elke dag ons best de impact van onze fabrieken op de leefomgeving verder te verminderen."

Aanzienlijke stappen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen laat in een Kamerbrief weten dat ze herhaalonderzoek nodig vindt. "Ondertussen verwacht ik van Tata Steel dat zij voortvarend doorgaat met het uitvoeren de afgesproken maatregelen en dat dit tot verbeteringen leidt voor de gezondheid van omwonenden en het milieu. De verwachting is dat de komende anderhalf jaar tot twee jaar aanzienlijke stappen worden gezet in de emissiereductie van stof en gassen van Tata Steel."

Het volgende onderzoek staat al op de planning. In het voorjaar van 2023 komt het RIVM met nieuwe resultaten van metingen die het dit najaar uitvoert. Tata zegt zelf ook door te gaan met onderzoeken naar zijn uitstoot.




Tata Steel wil in 2045 klimaatneutraal zijn
18 Juli 2022, 00:03 NU.NL - Economie
Staalfabrikant Tata Steel Nederland, een van de grootste uitstoters van ons land, wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Daarvoor heeft het bedrijf vrijdag een intentieverklaring ondertekend met de provincie Noord-Holland en twee ministeries.





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn